Mali navijacki kuriozitet

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Meshtar

#26 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by Meshtar »

ponosna_manjina wrote:Da mi je neko rekao da cu otvarati temu na podforumu fudabal/nogomet ne bih vjerovao :) . Elem ovako, od kada sam preselio u Sarajevo, trbuhom za kruhom, a to je nesto vise od dvije godine, mogu reci da sam upoznao veliki broj ljudi. Ljudi koje sam upoznao, a isto vrijedi i za one koje sam poznavao od ranije, svi su navijaci Zeljeznicara. Sto se mene tice ja sam prestao ici na utakmice jos u pubertetu (a to je bilo prije rata) kada sam upao u lose drustvo i umjesto na stadion poceo ici na koncerte... narodski receno postao hasisar :-). Medjutim to nije bitno sada ovdje vec je bitno zasto mi se desava da upoznajem uglavnom navijace Zeljeznicara. Ima li to veze sa karmom, zakonima privlacnosti, mentalnim profilima ili je sve puka slucajnost.

Vjerovatno to ima veze sa vrstom muzike i koncerata na koje si išao. Vrlo je logično, dakle da si išao po Royalu, Cigi, Bazenima i slično upoznao bi većinom pitare. Pretpostavljam da si išao po Rock Teatru, Trasi, Slozi, Akademiji i slično...tako da si na normalnu raju :D
elSaik

#27 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by elSaik »

:roll:
piupiu

#28 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by piupiu »

Koliko se ja sjecam, haustorcad su vise navijala za Zelju, a mahalasi za Sarajevo. Ja sam iz mahale i imamo samo jednog izdajnika u blizoj i daljoj familiji, :D .
Santos

#29 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by Santos »

Zavisi koja faza Alipasina.Iz A faze su poznata braca,za B fazu znam dosta pitara a ima i nas,dok za C fazu nemogu nista rec.
KPNCTNJAH

#30 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by KPNCTNJAH »

piupiu wrote:Koliko se ja sjecam, haustorcad su vise navijala za Zelju, a mahalasi za Sarajevo. Ja sam iz mahale, :D .
Da i kod mene na Vrbanjusi svi navijaju za Sarajevo, a Boga mi i na Grbavici dosta raje znam sto za Sarajevo navijaju ... papaka je bilo i ima trenutno na obje strane, kad se sjetim starog sjevera kod nas kakav je to papanluk bio ... njih 10 sa 5 zuba ukupno ... :-D
Peppers

#31 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by Peppers »

Baltazare, Baltazare...vecina na Bistriku navija za Sarajevo :-) Glupa je rasprava na temu "koga ime vise u kojem naselju", ali ako za neko naselje mogu reci da je dominantno "plavo" onda je to Bistrik ;-) Ovo govorim kao neko ko je dijelom i odrastao u tom naselju.

A sto se tice teme, mnogi su vec i rekli uzrok tog tvog "fenomena", a to je da si se vjerovatno kretao medju urbanijom, emancipovanijim ljudima...da si se nesto vise okrenuo cajkama, koridama vjerujem da bi situacija bila suprotna...cast izuzecima 8-)
Santos

#32 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by Santos »

Hajmo malo realno i rec kakve imaju veze cajke sa Hordama.Eto ja ih znam 20 minimala nemaju veze ni sa cajkama ni kafanama. Ovi bas kontrasi tj,rokeri.Supljak je ovo sve.Mozemo se zajebavat ali neke zakljucke vadit ko za koga truba.
Cape

#33 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by Cape »

Fino bačena kost!

Ne dozvolite da ostane na samo 45 stranica.... :sax:
Edin H.

#34 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by Edin H. »

KPNCTNJAH wrote:
piupiu wrote:Koliko se ja sjecam, haustorcad su vise navijala za Zelju, a mahalasi za Sarajevo. Ja sam iz mahale, :D .
Da i kod mene na Vrbanjusi svi navijaju za Sarajevo, a Boga mi i na Grbavici dosta raje znam sto za Sarajevo navijaju ... papaka je bilo i ima trenutno na obje strane, kad se sjetim starog sjevera kod nas kakav je to papanluk bio ... njih 10 sa 5 zuba ukupno ... :-D
Slazem se vas sjever :oops:
Kada sam iznio slicno zapazanje o HZ pape mi pobrisao post :?

Navijaci Zeljeznicara uredno posjecuju dentiste :dance: :D
Edin H.

#35 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by Edin H. »

Meshtar wrote:
ponosna_manjina wrote:Da mi je neko rekao da cu otvarati temu na podforumu fudabal/nogomet ne bih vjerovao :) . Elem ovako, od kada sam preselio u Sarajevo, trbuhom za kruhom, a to je nesto vise od dvije godine, mogu reci da sam upoznao veliki broj ljudi. Ljudi koje sam upoznao, a isto vrijedi i za one koje sam poznavao od ranije, svi su navijaci Zeljeznicara. Sto se mene tice ja sam prestao ici na utakmice jos u pubertetu (a to je bilo prije rata) kada sam upao u lose drustvo i umjesto na stadion poceo ici na koncerte... narodski receno postao hasisar :-). Medjutim to nije bitno sada ovdje vec je bitno zasto mi se desava da upoznajem uglavnom navijace Zeljeznicara. Ima li to veze sa karmom, zakonima privlacnosti, mentalnim profilima ili je sve puka slucajnost.

Vjerovatno to ima veze sa vrstom muzike i koncerata na koje si išao. Vrlo je logično, dakle da si išao po Royalu, Cigi, Bazenima i slično upoznao bi većinom pitare. Pretpostavljam da si išao po Rock Teatru, Trasi, Slozi, Akademiji i slično...tako da si na normalnu raju :D

Sustinski ovdje se radi o sukobu civilzacije (Zeljo) sa silama mraka :D

Stoga zakljucujem da si ti fin decko, iz fine familije i da zivis u kuturnom okruzenju :D
The__Doctor

#36 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by The__Doctor »

Na Grbavici je vecina za Želju a Vratnik je skoro cijeli za Sarajevo za ovo ostalo ne znam...
strong69

#37 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by strong69 »

@Ponosna_manjina, otkud ti na ovoj temi?
shadow

#38 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by shadow »

i ja sam u Sarajevo dosao prije 33 godine i jos nisam upoznao nijednog zeljovca, ko su ti ljudi, gdje se kriju?
Peppers

#39 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by Peppers »

shadow wrote:
i ja sam u Sarajevo dosao prije 33 godine i jos nisam upoznao nijednog zeljovca, ko su ti ljudi, gdje se kriju?
Probaj malo juznije, juznije od Ljeseva
shadow

#40 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by shadow »

ne znam ja gdje ti je to, neko strumfovsko uporiste? :D
procitao si valjda gore negdje da za Sarajevo samo gospoda navija, ne pravi se lud. :-D Dakle, po Sarajevu me vozi limuzina a kad iz Sarajeva idem onda iskljucivo avionom tako da nisam imao priliku upoznati strumfove :-D
nikad_izvini

#41 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by nikad_izvini »

shadow wrote:ne znam ja gdje ti je to, neko strumfovsko uporiste? :D
procitao si valjda gore negdje da za Sarajevo samo gospoda navija, ne pravi se lud. :-D Dakle, po Sarajevu me vozi limuzina a kad iz Sarajeva idem onda iskljucivo avionom tako da nisam imao priliku upoznati strumfove :-D
Mogla bi se knjiga napisati o "životnom putu" malenih."Od Torpeda do boje fesa boje dresa".Divna bi to bila komedija sa primjesama trilera i akcije.

Kad se već hvataš napisanog, da te malo podsjetim :D
ponosna_manjina wrote:
Ima jos jedna zanimljivost u tome kako ljudi sa strane vide ovdasnje navijacke prilike. Naprimjer moja generacija, predratne pubertetlije, dozivljavala je navijace Sarajeva kao projugoslovenski orijentisane dok se navijace Zeljeznicara vise gledalo kao na velike muslimane. Danasnja percepcija je potpuno obrnuta, pa se na navijace Sarajeva gleda kao na velike muslimane dok se na zeljine navijace vise gleda kao na neke bosanske patriote (ovo naravno ne znaci da jedni nisu patrioti ili da drugi nisu muslimani, rijec je samo o nekim prisutnim generalizacijama).
O čemu se priča:

a) SDA
b)bivšim komunjarama danas velikim vjernicima i poznatim vjersko-moralnim vertikalama
c)malenim
d)svim nabrojanim

Nagrada: doručak kod Muće :D
cico x

#42 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by cico x »

al kakite u pm

izmisljate fakat,a covjek vam bacio kost,a odmah se svi upalili ko pokvaren zub !!!
ponosna_manjina

#43 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by ponosna_manjina »

piupiu wrote:Koliko se ja sjecam, haustorcad su vise navijala za Zelju, a mahalasi za Sarajevo. Ja sam iz mahale i imamo samo jednog izdajnika u blizoj i daljoj familiji, :D .
U mojim ocima ovo je veliki plus za navijace Sarajeva ;-) . Respect.
strong69 wrote:@Ponosna_manjina, otkud ti na ovoj temi?
I ja se pitam... pa jos da otvorim temu :). Ovo me zanimalo vise sa socioloskog aspekta.
Meshtar wrote: Vjerovatno to ima veze sa vrstom muzike i koncerata na koje si išao. Vrlo je logično, dakle da si išao po Royalu, Cigi, Bazenima i slično upoznao bi većinom pitare. Pretpostavljam da si išao po Rock Teatru, Trasi, Slozi, Akademiji i slično...tako da si na normalnu raju :D
Sto se tice prilika u kojima sam upoznavao ljude u Sarajevu moram priznati da je to najvise bilo po raznim protestima zadnjih godina, buduci da sam odmah po dolasku uletio medju Dostase i slicnu ekipu, uglavnom te neke drustveno angazovane pojedince, a dobar dio ekipe sam upoznao po svirkama, pa i u nekim mjestima koje pominjes, ali najvise u Boku, kinu Bosni i slicno...
Last edited by ponosna_manjina on 28/11/2008 23:46, edited 1 time in total.
ibizza

#44 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by ibizza »

Prije zadnjeg derbija dogovaramo se da idemo na tekmu....i skontamo da u raji(od nas 20-tak) imaju samo dva strumfica(dvije jaranice)...ova jedna mrtvi strumf ova druga sam da se pika....i tako se MI pokupio i odemo na istok a ove dvije nisu ni otisle...jedna nije htjela ova druga nije imala s kim... :lol: :lol:
a imam rodjaka koji je bio na sastanku osnivanja strumfovske grupe(1988)...priznaje mi da nas ima vise...priznao mi je da je prije rata isao na tekmu Sarajevo-C.Z...kaze,cijeli Sjever navija...al BAS citav...kaze nas na jugu 300 ustane i navija ovi ostali sjede...
ako to kaze jedan od osnivaca vase grupe...onda je fkt tako...priznaje covjek ko je GAZDA u gradu :P
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#45 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by -LIBERO- »

Davno prije su ta raslojavanja na bordo i plavi dio grada bila vidljivija.

Recimo vecinom centar i stari grad je bio u bordo,ne kazem 100%ali vecinom,pa i danas je kosevo,breka stara nova,ciglane,kosevsko (mada ima i manijaka dosta ),marin dvor,bjelave,podhrastovi,visnjih,mejtas,vrbanjusa,vratnik,sedrenik vecinski pitarski dijelovi grada,dok jedino bistrik kao dio starog grada je podjeljen,jer zbog geografskog polozaja (memli strana :D ) tranzitom se vrlo brzo moze doci do stadiona grbavice.

Grbavica,hrasno,svrakino,cengic vila,cijelo novo sarajevo je pretezno plavo..dok je recimo alipasino sve faze a,b,c,d,e,f :D ,kao i dobrinja dosta izmjesano,jer su to "nova"naselja koja su nikla uz olimpijadu i vecinski su naseljavana tada mladim bracnim parovima iz cijelog grada,kao i cijele BIH,ta dva dijela grada su vrlo vrlo izmjesana,i tu je vrlo tesko reci ko je dominantniji.

Prije rata se moglo to "geografski" gledati ,dobrim dijelom,poslije rat se desilo ogromno pomjeranje stanovnistva,dosta sarajlija je otislu ,dosta je drugih ljudi doselilo po tim sarajevskim naseljima,i sve se to pravo izmjesalo.
Mada i dan danas donekle barem postoji ta neka,barem ugrubo ,podjela dijelova grada,i jos uvijek ima par naselja koja su najjaca uporista sto jednih sto drugih.

Sto se tice ove price koju manijaci se slomise proguravati kao oni su samo oni urbama gerila grada sarajeva,je smijehota i to kakva.

Prava istina je da je i tu sve izmjesano,i da u obje grupe ima svega.
Sama cinjenica da su Hz u svom samom pocetku,u velikoj mjeri furali punk kulturu,na sjeveru se prije rata nosale frizure sa krestom,nosala se i frizura koja je bila identifikacija pripadnosti grupe Hz izbrijana glava na keca i duge duge siske sto je pred rat bila "legitimacija" da si dio te hz furke..itd itd.
Joint Union,podgrupa kod manijaka,je preteca danasnjih organizacije modernih navijackih grupa na razne podgrupe,Ja sam ih licno uvijek cijenio jer su imali svoj stlif i furku,i bili su izrazito urbana ekipa u sklopu manijaka..itd itd.

Uvijek je bilo barem po dvije tri struje u sklopu i jednih i drugih,sto se tice te socijalne ,urbane,i manje urbane situacije.

A to sto su za Sarajevo navijali zanatlije,kujundjije,zlatari,cevabdjije...a za zeljeznicar radnici,iz tih vecih industrijskih postrojenja.,je sada suludo i spominjati kao nesto relevantno za trenutnu situaciju,jer pravih domicijelnih zanatlija ima 15 :D ,a velika industrijska postrojenja i zeljeznica su propali propasti socijalizma kod nas :D ,tako da i ta podjela po poslovima,socijalnim aspektima je sada jos manje relaventna nego po gradskoj "geografiji"

Sve se to izmjesalo i to totalno,jer su se vremena promjenila.

Mislim da je za nove generacije presudan faktor za koga ce navijati koliko jedan ili drugi klub ima viseuspjeha,i koliko je u tom nekom trenutnom zenitu dobrih rezultata,i da se po tome trenutni pubertetlije donekle regrutuju za jedne ili druge.
Isto tako vrlo je bitno i u kakvu raju,stocajem raznih okolnosti uletis,je li uopste zainteresovana za fudbal,za navijacku furku,jesu li vecinski bordo ili plavi..itd itd.

Tu je i onaj aspekt tradicije u porodici,jer dosta raje koja je najzagrizenija u svom navijanju za jedne ili durge su iz porodica koje neguju kult navijanja za bordo ili plavu boju,tako da i ta tredicija ima dosta uticaja,sem ako nisi tip da te vise znima balet od fudbala :dance: :lol:
Mada ,nemora ni to biti presudno. recimo u mom slucaju,nana i rahmetli dedo su sa vratnika,par kuca od Hasetove :D ,i logicno stari je trenirao u sarajevu,bio poslije fanatik sarajeva..i u cijelj porodici se njegovao kult bordo boje. Dok je moja stara sa grbavice,gdje cijeli taj dio porodice od stare navija za zeljeznicar,rodjaci su i fanatici manjeg sarajevskog kluba :D ,cak i u nekim njihovim podgrupama,znaci bas zagrizena varijanta :skoljka: :D .
Znaci sve je to slojevoti,izmjesano i nije se jednom znalo desiti da jedan brt bude zagrizeni pitar,a drugi zagrizeni manijak,stvar razlicitih sticja okolnosti,afinitite,filozofija..i ukusa. :lol: :thumbup:

Nabacao sam na preskok i na brzaka,nadam se da se barem ponesto moze skontati :D :run:
LSD

#46 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by LSD »

Ja ne znam ima li u Hrasnom sve ukupno 10 pitara...ustvari znam dvojicu-trojicu i njima skidam kapu jer su hardcore pitari i maskote naselja :mrgreen:
Moja stara (kao i dajidže i njihovi sinovi) je sa Vratnika-legla pitarluka...to je otpadnicka strana totalno,kompleksaši koji kupuju bordo kauce i fotelje...samo ih za bajrame i vidim...pokušao sam ih par puta vratiti na pravi put i objasniti da je biti željovac velika privilegija i cast.. ali to su beznadežni slucajevi koji su ogrezli u pitarluk i tu nema više pomoci.
Hvala dragom Bogu što sam željovac i što mi je ukazao na pravi put...navijati za Želju je stvar predodredjenja...ne kaže se džaba Manijak ne može biti svak'
piupiu

#47 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by piupiu »

ponosna_manjina wrote:
piupiu wrote:Koliko se ja sjecam, haustorcad su vise navijala za Zelju, a mahalasi za Sarajevo. Ja sam iz mahale i imamo samo jednog izdajnika u blizoj i daljoj familiji, :D .
Ali prva utakmica na kojoj sam bila je utakmica Zelje, vodio me babo-izdajnik, :lol: :lol: :lol: .
nikad_izvini

#48 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by nikad_izvini »

-LIBERO- wrote: Sto se tice ove price koju manijaci se slomise proguravati kao oni su samo oni urbama gerila grada sarajeva,je smijehota i to kakva.
Mislim da si pogriješio.Samo (bezuspješno)pokušavamo da shvatite i priznate da ste režimski klub.
Doduše, u zadnjih par godina baš i niste.Očito se spremate za invaziju vanzemaljaca.Jednom crven i dva puta zelen nije lako biti :skoljka:

:D

PS ostatak posta je korektan :D
ponosna_manjina

#49 Re: Mali navijacki kuriozitet

@libero
hvala na opsirnom postu, stvarno si mi pomogao da skontam neke stvari.

nije mi bila namjera temom bacati kost, ovo su stvari koje me zanimaju iako sam prestao ici na utakmice sa 16-17 godina (ali sam u tih nekoliko godina odradio sve domace utakmice i neka legendarna gostovanja, par puta beograd,sarajevo, split, tuzlu. sa red army, naravno :)
Last edited by ponosna_manjina on 29/11/2008 12:01, edited 1 time in total.
ponosna_manjina

#50 Re: Mali navijacki kuriozitet

piupiu wrote:
ponosna_manjina wrote:
Ali prva utakmica na kojoj sam bila je utakmica Zelje, vodio me babo-izdajnik, :lol: :lol: :lol: .
navijacko odredjenje po ocu je najcvrsca linija. sta li te skrenulo s puta?
Post Reply