Mala skola fotografije

Čarobni svijet fotografije
User avatar
Kal El
Posts: 5934
Joined: 07/04/2013 21:49
Location: ex Mate Simmons

#276 Re: Mala skola fotografije

Post by Kal El »

Sada vidio na piku isti 330KM :shock: Preskup,naravno ga niko ne uzima :mrgreen:

Ima malo udubljenje, ne smeta pri slikanju,ili?
Image
Oly
Posts: 1403
Joined: 04/05/2011 00:22

#277 Re: Mala skola fotografije

Post by Oly »

Da, to je neka realna cijena za 1.7, ako je u dobrom stanju, ovo udubljenje ti je na tom Cardinal filteru, probaj odvrnuti taj filter to nije dio objektiva, to je neki jeftini stari filter ali u ovome slucaju mozda je sacuvao objektiv.
User avatar
Kal El
Posts: 5934
Joined: 07/04/2013 21:49
Location: ex Mate Simmons

#278 Re: Mala skola fotografije

Post by Kal El »

Hvala ti velika :thumbup: Eto ako je neko hoće 230KM :mrgreen:
rudy81
Posts: 998
Joined: 18/05/2007 08:43

#279 Re: Mala skola fotografije

Post by rudy81 »

pomoc u odluci potrebna :) troumim se izmedju:

Canon G1X

Canon G15

LUMIX GF5

fotografija mi je hobi, ne fotografisem profesionalno... zbog tog razloga a i zbog prakticnosti trazim fotoaparat ovog tipa, nista vece. prije sam imala sony nex 5n, odlican fotoaparat, al se poprilicno pohabao pa hocu da mijenjam

svaki savjet je dobrodosao, hvala unaprijed :)


edit: i ovaj je u opticaju :)

CANON DSLR 1200D
User avatar
Šizika
Posts: 694
Joined: 10/03/2010 18:39
Contact:

#280 Re: Mala skola fotografije

Post by Šizika »

Može li mi neko dati par savjeta kako se fotka u slabije osvijetljenom prostoru bez stativa.
User avatar
DoradO
Posts: 4473
Joined: 27/04/2008 00:39
Location: facebook.com/dorado.images

#281 Re: Mala skola fotografije

Post by DoradO »

Šizika wrote:Može li mi neko dati par savjeta kako se fotka u slabije osvijetljenom prostoru bez stativa.
Kojom vrstom aparata?
User avatar
Šizika
Posts: 694
Joined: 10/03/2010 18:39
Contact:

#282 Re: Mala skola fotografije

Post by Šizika »

Ovako, radi se o pecini u kojoj je zabranjeno fotkanje jer blicevi ometaju faunu :D
E sad, pitat cu moze li se fotkati bez blica. Znaci bez blica i stativa u poluosvjetljenoj
pecini. Onako lagano prigusena svjetla. Ako mogne imat cu canon eos 450d,
ako ne budu dali da ga unesem onda mali nikon coolpix s 210 ili mobitel.
User avatar
DoradO
Posts: 4473
Joined: 27/04/2008 00:39
Location: facebook.com/dorado.images

#283 Re: Mala skola fotografije

Post by DoradO »

ovako nesto...? ma pustit ce te nego samo dati upozorenje za blic,

Image

postavke bi ovako odokativno za taj eos bile slijedece za pecine i sl:

Iso ne veci od 1600,
expo 1/20,
I pretpostavljam f3.5 (ako moze manje dobro je) i mirna ruka :)
User avatar
DoradO
Posts: 4473
Joined: 27/04/2008 00:39
Location: facebook.com/dorado.images

#284 Re: Mala skola fotografije

Post by DoradO »

.
User avatar
bpsang
Posts: 10191
Joined: 10/07/2005 21:03
Location: AK,

#285 Re: Mala skola fotografije

Post by bpsang »

DoradO wrote:.
:lol: :lol: :lol:

naravno da moze sa dobrim aparatom ...

evo dva primjera

Image
Image
User avatar
bpsang
Posts: 10191
Joined: 10/07/2005 21:03
Location: AK,

#286 Re: Mala skola fotografije

Post by bpsang »

i jos jedna na ISO 3200
Image
BABOcool
Posts: 266
Joined: 24/01/2007 18:25

#287 Re: Mala skola fotografije

Post by BABOcool »

Raja, koje programe koristite za obradu fotografije?

Ja sam do sad koristio Lightroom i pohtoshop, sad vidim da ima i oneOne Perfect photo suite?

Sta je vasa preporuka?
User avatar
black
Posts: 15733
Joined: 19/06/2004 16:00
Location: ispod tresnje

#289 Re: Mala skola fotografije

Post by black »

ma super a bas o tome nismo nikada govorili :oops:

@BABOcool najbolje je da imas sto kvalitetniju sirovu fotku, poslije samo malo dotjeras u ps-u neke osnovne stvari i to je to, sto se tice preporuke koristi ono sta tebi najvise pase, ja licno koristim photoshop
User avatar
black
Posts: 15733
Joined: 19/06/2004 16:00
Location: ispod tresnje

#290 Re: Mala skola fotografije

Post by black »

U zlatna kokuzna vremena svi majstori su imali repliku svog zanata u dunđeru. Dunđer je bio neka vrsta über majstora koji je objedinjavao sve zanate a, u isto vrijeme, nije bio kvalifikovan. Tu apsurdnu spregu svakakvog i nikakvog znanja mi smo zvali dunđer majstor. Arhaizam dunđer bio je Balkanska verzija austro-ugarskog hausmajstora koji se brinuo da sve u zgradi besprijekorno funkcioniše. Znati sve je uvijek problematična kategorija koja te stavlja u rasponu od šarlatana do genija.
Foto aparat je još prije prvih televizora imala skoro svaka kuća. Ako nisi mogao da kupiš TV Rudi Čajavec ili fiću onda si barem imao foto aparat da se “slikaš”. Jedini problem, bio je u tome što je upotreba foto aprata napisana na engleskom ili njemačkom. a ponekad i na francuskom, a od naših niko tradicionalno nije umio ni beknuti neki strani jezik. Kako koristiti tu čudnu foto napravu za koju svako tvrdi da je tako lako; samo treba pritisnuti dugme. Kada pritisne dugme, naš svijet je dobijao tako neoštru fotografiju da ni svoju blžu familiju uz svu imaginaciju ne bi mogao prepoznati.
Vjerovatno je za sve kriv Kodak. U 19. vijeku Kodak je prodao narodnim masama genijalnu reklamnu foru: “Vi samo pritisnite na dugme a mi ćemo uraditi sve ostalo.” Naš narod je tu reklamu bukvalno prihvatio i koliko god da su pritiskali na to čarobno dugme toliko su dobijali što neoštre a što potresene fotografije. Pitanje oštrine fotografije postalo je dakle, logično pitanje uspjele fotografije.O estetici ne vrijedi trošiti riječi na bilo kojem jeziku. Bio sam očevidac kada su eminentni sarajevski fotografi dolazili na izložbe fotografija naoružani jakim lupama kako bi se lično uvjerili da li je fotografsko zrno oštro ili ne, i time potvrdili ili osporili fotografski majstorluk.
Fotoamater 20. vijeka je skromna i obrazovana osoba kojoj nikada nije palo na pamet da svoj porodični album ponese komšiji na jutarnju kafu. Znao je dobro naš fotoamater da to nisu fotografije za kojima bi komšiluk uzdisao. U istu kategoriju spadaju i fotografije zalazaka sunca, tek prolistalog behara ili pejzaža. Za razliku od 21. vijeka u 20. vijeku ljudi su krili te fotografije poput tinejdžera koji su krišom pisali poeziju nikome je ne pokazujući. Svoju fotokolekciju fotoamater 20. vijeka nikada nije pomišljao da ponudi lokalnim medijima.
U 21. vijeku masi je napokon, zahvaljujući digitalizaciji, uspjelo da napravi oštru, “uspjelu” fotografiju i Kodakova reklama je nakon više od stotinu godina postala istinita. Dunđer je pomislio kako je preko noći ovladao fotografskom tehnikom. Postao je jako važna i tražena osoba. VIP. Svi se otimaju oko njega: internet, fotografska industrija, novine i TV, korisničke mreže….. Dunđer je idealan konzument: on je besplatna radna snaga a troši novac na konzupciju. Najidealniji konzument u istoriji ljudskog roda.
To što je ona/on u biti penzioner, službenik ili radnik McDonaldsa…. to je već greška društvenih odnosa. Fotograf dunđer 21. vijeka evoluirao je od tihog i skrušenog hobiste u nametljivu osobu koja misli da njegov ili njen foto album zaslužuje svakodnevno pojavljivanje na internetu ili bar jednom mjesečno objavljena foto reportaža iz neke
svjetske metropole u “listu godine 1993. u svijetu”. Mediji tako promovišu naseg dunđera u ekskluzivnog fotografa dok se nalazi u posjeti rođacima u Dubaiu, Singapuru, Istanbulu ili sticajem okolnosti jednostavno živi u Amsterdamu/Beču/NY.
Ako dunđer zna “podesiti blendu” i fotografiju obraditi u Photoshopu onda je ovdje već riječ o umjetniku. Nakon godine/dvije bavljenja fotografijom ovaj već iskusni dunđer daje intervjue po internetu i objašnjava svjetsku fotografiju. Dunđer fotograf se brzinom interneta predstavlja kao exluzivni fotograf, samostalni fotograf, a ponekad čak i umjetnik. Zašto bi u biti nekome smetalo 300 miliona upload fotografija svaki dan na internetu? Nisu to više fotografije nastale iz razvijača i fiksira pa da ekološki pokret sudski traži njihovu zabranu jer zagađuju okolinu. Ovo su digitalni, ekološki čisti fajlovi, koji “samo” zagađuju duhovno okruženje. Poput dimnjaka Zeničke željezare bez filtera, ove fotografije zagađuju naš duhovni prostor. U eri knjige čovjek se lako mogao odbraniti od šunda zaobilazeći mjesta njihove prezentacije, dok od explozije dunđera na internetu to je tehnički prosto ne moguće; nažalost još nije pronađen “anti dunđer” filter!!!!!!
Zahvaljujući internetu 21. vijek je postao vijek dunđera. Kapital promoviše dunđerluk jer ima veliku finansijsku dobit a narod se gura u dunđerluk jer postaje samostalni fotograf ili umjetnik, značajna osoba u jednoj od najatraktivnijih profesija u današnjem svijetu. Pisanje i čitanje u 20. vijeku postala je osnovna norma ondašnje civilizacije, dok u 21.-om vijeku, vijeku interneta i vizuelnih komunikacija, fotografija postaje osnovno sredstvo komunikacije. Opismenjavanje u fotografiji jos će dugo trajati, upravo zato što svi misle da je pritiskanje na dugme foto aparata najjednostavnija stvar na svijetu, čak jednostavnija od sricanja abecede. Svako ko je pismen ne smatra sebe književnikom niti novinarom ali svako ko posjeduje foto aparat ili barem Iphone smatra sebe fotografom bez obzira što ne vlada fotografskim jezikom a kamo li estetikom.
Andy Warhol je bio u pravu: Svako će biti 15 minuta slavan.
Andy je kao niko drugi tačno znao šta narod želi.
P.S. Jezik kojim pišem je jezik Sarajeva 60./70./80.-ih godina. Žao mi je ako nisam razumljiv ili ako me neko stavlja u neke nacionalne kategorije u koje ja apsolutno ne pripadam.
MLADEN PIKULIĆ
naletih na ovaj clanak pa rekoh da podjelim, naravno moze se i prokomentarisati
User avatar
DoradO
Posts: 4473
Joined: 27/04/2008 00:39
Location: facebook.com/dorado.images

#291 Re: Mala skola fotografije

Post by DoradO »

black wrote:
P.S. Jezik kojim pišem je jezik Sarajeva 60./70./80.-ih godina. Žao mi je ako nisam razumljiv ili ako me neko stavlja u neke nacionalne kategorije u koje ja apsolutno ne pripadam.
MLADEN PIKULIĆ
naletih na ovaj clanak pa rekoh da podjelim, naravno moze se i prokomentarisati
iz postovanja prema starijem covjeku sa iskustvom u fotografiji vjerovatno koliko ja imam godina, samo cu reci da se nadam da je imao los dan pa da je na ovaj nacin htio da izbaci negativnu energiju a i volio bih samo da znam ko je dundjer koji se spominje u ovoj optuznici :-D

ako su ove fotografije koje se mogu vidjeti na gospodinovoj web stranici njegovi najbolji radovi onda treba biti sretan i zahvalan nekoj visoj sili na svom uspjehu i popularnosti

ako sam stekao pogresnu sliku o ovome covjeku gledajuci njegove fotografije molim te razuvjeri me
Post Reply