Makedonija-ALL ABOUT

Hodidid

#76 Re: BJRM-Makedonija

Post by Hodidid »

stotka12 wrote:
malac neznalac wrote:Koliko malo je bio mudar kiro pokazace vrijeme jer ce se makedonija prije ili kasnije raspasti!
A da je bio pametan kao sto nije trebao je ostati u SFrj makar skracenoj i time bi drzavu sacuvao!
Kiro je legenda, :thumbup: ,velis da je ostao u sfrj spasio bi drzavu :-) , a izgubio bi narod,koji ce mu Ku..c onda Drzava?
Da je ostala MKD u sfrj morala bi slati svoj narod da roka zajedno sa cetama ......
Tad sam se "skrasio" kao mnogi u MKD,mislim kad je zapucalo u Bosni,i pitam jednog Gradjanina Makedonije sto nisu bar pokusali da Oruzje ostane pri povlacenju JNA....... :shock: ovako me pogledao :lol: ,kaze ma mi smo bili spremni jos da im kupimo samo da odu :lol: :lol: :lol:
Nije smijesno al sta ces
Kolega je srbin.
cyprus

#77 Re: BJRM-Makedonija

Post by cyprus »

Hodidid wrote:Ja o makedoncima imam pozitivno misljenje iako nemam bas nesto bliskih prijatelja makedonaca. Kako god sto se tice politike i diplomatije mislim da im je ono priznanje Tajvana bio gadan promasaj.
E i ja se pitam koji im ke qrac trebalo ono priznavanje Tajvana :-) :-) Zna li neko u čemu je bio fazon?
hrle1976

#78 Re: BJRM-Makedonija

Post by hrle1976 »

cyprus wrote:
Hodidid wrote:Ja o makedoncima imam pozitivno misljenje iako nemam bas nesto bliskih prijatelja makedonaca. Kako god sto se tice politike i diplomatije mislim da im je ono priznanje Tajvana bio gadan promasaj.
E i ja se pitam koji im ke qrac trebalo ono priznavanje Tajvana :-) :-) Zna li neko u čemu je bio fazon?
I ja sam malo filozofirao oko priznavanja Tajvana. Fazon ako je tacan (u sta ja mislim da je bio cilj) jeste da se odbije Kina. Kina i skoro sve Azijse zemlje osim Juzne Koreje, Malajzije, Tajlanda, Singapura i Japana imaju potrebu za masovnom migracijom! To nisu ljudi koji se uklapaju u novu sredinu nego u novoj sredini stvaraju svoju sredinu i samo rade jedni za druge kao da su drzavni sateliti. Ja da sam prijesednik drzave, ja bi poraskidao kontakte sa nekim od tih istocno azijskih drzava i udario zabranu ulaza gradjanima tih drzava a sve njihove gradjane koji zive u mojoj drzavi bi na fin i ljudski nacin uz odstetu bez alternative protjeroa iz svog "dvorista". Nisam siguran sto se tice Makedonije, ali nadam se da je to bio fazon da se kazu Kini sto dalje od nas.
cyprus

#79 Re: BJRM-Makedonija

Post by cyprus »

hrle1976 wrote:
cyprus wrote:
I ja sam malo filozofirao oko priznavanja Tajvana. Fazon ako je tacan (u sta ja mislim da je bio cilj) jeste da se odbije Kina. Kina i skoro sve Azijse zemlje osim Juzne Koreje, Malajzije, Tajlanda, Singapura i Japana imaju potrebu za masovnom migracijom! To nisu ljudi koji se uklapaju u novu sredinu nego u novoj sredini stvaraju svoju sredinu i samo rade jedni za druge kao da su drzavni sateliti. Ja da sam prijesednik drzave, ja bi poraskidao kontakte sa nekim od tih istocno azijskih drzava i udario zabranu ulaza gradjanima tih drzava a sve njihove gradjane koji zive u mojoj drzavi bi na fin i ljudski nacin uz odstetu bez alternative protjeroa iz svog "dvorista". Nisam siguran sto se tice Makedonije, ali nadam se da je to bio fazon da se kazu Kini sto dalje od nas.
Al jedini u Evropi da to urade (Vatikan ne računam)? :-) Daleko jače i moćnije države sebi ne mogu prištit da se tako otvoreno zamjere Kinezima, pa stvarno ne znam na šta je tadašnje makedonsko rukovodstvo mislilo...

PS Ja se ne bih baš sa njima odnosio tako kako ti opisuješ :-D
AleksoMKD

#80 Re: BJRM-Makedonija

Post by AleksoMKD »

cyprus wrote:E i ja se pitam koji im ke qrac trebalo ono priznavanje Tajvana :-) :-) Zna li neko u čemu je bio fazon?
To je fakticki uradio Vasil Tupurkovski (neka zivi dugo ali tesko bolestan i neka mu sve pare odu na lekove, govno debelo prokleto) skoro pa na svoju ruku.

Odletio za Tajvan i prizno ih.

Moje skromno misljenje je da je to bilo kako bi se povukle snage UN-a, i da bi se stvorio prostor za dolazak NATO snaga jer im je trebalo skroz opkoliti Srbiju zbog bombardovanja i pretnje invazijom iz svih pravaca.
Realno je nas sjebalo strasno a dobitka nismo videli nikakvog. USA nas je moralno podrzala i hvalila ali sami nisu priznali Tajvan.

stotka12 wrote:Albanci nisu prijetnja Makedoniji,Albanci Makedonije su pokusavali Diplomatski da ne budu diskriminisani,tj da stvore uslove da svi Gradjani budu isto tretirani,dok su se po Balkanu ratovi vodili.
Albanci su trazili ono sto Bosanci nude srbima i hrvatima a ovi odbijaju,u okviru MKD.
Cinjenica je da su Makedonci imali velike privilegije nad ostalim i razumijem da ih se nisu htjeli odreci...(siptari iridentisti i sve osstalo sto je duboku usadjeno u komunistickim glavama)......do oruzane Pobune,hvala Bogu kratko je trajalo,pa su se svi dozvali Pameti i dogovorili da je Makedonija drzava svih njenih gradjana.
Konstutivni narodi MKD su Makedonci,Albanci,Turci,Bosnjaci,srbi i ostali.......na papiru,primjena Dogovora se sprovodi u djelo polako,a moglo bi i malo brze.
Ipak je to Balkan,korupcija do bola,politicari pune dzepove i izazivaju incidente kad im se cejfne....
Al bice dobro :-D
OK, mozda su Makedonci bili malo "jednakiji" od Albanaca ali kad pogledamo stanje manjina u susednim zemljama (u Grckoj su svi jelda Grci, u Bugarskoj takodje, u Albaniji se po zakonu moras izjasniti onako kako si upisan u vreme Envera Hodje.......) kod nas su bili skoro privilegirani.
Skole na svom jeziku, program na TV-u i narodne manifestacije su nesto sto i mnoge manjine u Evropi nemaju.
Uvek je u vlasti bila Albanska partija i imali su svoje ministre.

Naopako je krenulo i mislim da je pocetak "nervoze" bio kad se glasalo na referendumu za nezavisnost Makedonije.

Albanci su pod savetom svojih politicara bojkotovali, ono kao "ne zelimo da zivimo u Jugoslaviji ali ne zelimo ni da Makedonija bude nezavisna....." ili je barem meni tako izgledalo.

BTW, politicari Albanci su se bunili za to "Konstutivni narodi MKD su Makedonci,Albanci,Turci, Romi, Bosnjaci,srbi i ostali" jer zu zeljeli da bude "Makedonci, Albanci i ostali" bez spomena drugih.

Ali dobro, sad imaju jednaka prava kao drugi gradjani Makedonije - nikakva :D

A to dali ce se raspasti Makedonija ne zavisi od nas ili Albanaca vec nasih zajednickih vlasnika.
FFC

#81 Re: BJRM-Makedonija

Post by FFC »

AleksoMKD wrote:
cyprus wrote:E i ja se pitam koji im ke qrac trebalo ono priznavanje Tajvana :-) :-) Zna li neko u čemu je bio fazon?
To je fakticki uradio Vasil Tupurkovski (neka zivi dugo ali tesko bolestan i neka mu sve pare odu na lekove, govno debelo prokleto) skoro pa na svoju ruku.

Odletio za Tajvan i prizno ih.

Moje skromno misljenje je da je to bilo kako bi se povukle snage UN-a, i da bi se stvorio prostor za dolazak NATO snaga jer im je trebalo skroz opkoliti Srbiju zbog bombardovanja i pretnje invazijom iz svih pravaca.
Realno je nas sjebalo strasno a dobitka nismo videli nikakvog. USA nas je moralno podrzala i hvalila ali sami nisu priznali Tajvan.

stotka12 wrote:Albanci nisu prijetnja Makedoniji,Albanci Makedonije su pokusavali Diplomatski da ne budu diskriminisani,tj da stvore uslove da svi Gradjani budu isto tretirani,dok su se po Balkanu ratovi vodili.
Albanci su trazili ono sto Bosanci nude srbima i hrvatima a ovi odbijaju,u okviru MKD.
Cinjenica je da su Makedonci imali velike privilegije nad ostalim i razumijem da ih se nisu htjeli odreci...(siptari iridentisti i sve osstalo sto je duboku usadjeno u komunistickim glavama)......do oruzane Pobune,hvala Bogu kratko je trajalo,pa su se svi dozvali Pameti i dogovorili da je Makedonija drzava svih njenih gradjana.
Konstutivni narodi MKD su Makedonci,Albanci,Turci,Bosnjaci,srbi i ostali.......na papiru,primjena Dogovora se sprovodi u djelo polako,a moglo bi i malo brze.
Ipak je to Balkan,korupcija do bola,politicari pune dzepove i izazivaju incidente kad im se cejfne....
Al bice dobro :-D
OK, mozda su Makedonci bili malo "jednakiji" od Albanaca ali kad pogledamo stanje manjina u susednim zemljama (u Grckoj su svi jelda Grci, u Bugarskoj takodje, u Albaniji se po zakonu moras izjasniti onako kako si upisan u vreme Envera Hodje.......) kod nas su bili skoro privilegirani.
Skole na svom jeziku, program na TV-u i narodne manifestacije su nesto sto i mnoge manjine u Evropi nemaju.

Naopako je krenulo i mislim da je pocetak "nervoze" bio kad se glasalo na referendumu za nezavisnost Makedonije.

Albanci su pod savetom svojih politicara bojkotovali, ono kao "ne zelimo da zivimo u Jugoslaviji ali ne zelimo ni da Makedonija bude nezavisna....." ili je barem meni tako izgledalo.

BTW, politicari Albanci su se bunili za to "Konstutivni narodi MKD su Makedonci,Albanci,Turci, Romi, Bosnjaci,srbi i ostali" jer zu zeljeli da bude "Makedonci, Albanci i ostali" bez spomena drugih.

A to dali ce se raspasti Makedonija ne zavisi od nas ili Albanaca vec nasih zajednickih vlasnika.

Zamisli, ovde u Bosni istinski vjeruju da bi članstvo u NATO zauvjek onemogućilo nestabilnost, ugrožavanje suvereniteta BiH, itd. itd. :lol:

Ne postoji nigdje na svijetu mjesto gdje se amerikancima više vjeruje nego u Sarajevu, a da za to ima manje pokrića. Nažalost, niti iz primjera Makedonije ništa se neće naučiti.
stotka12

#82 Re: BJRM-Makedonija

Post by stotka12 »

AleksoMKD wrote: OK, mozda su Makedonci bili malo "jednakiji" od Albanaca ali kad pogledamo stanje manjina u susednim zemljama (u Grckoj su svi jelda Grci, u Bugarskoj takodje, u Albaniji se po zakonu moras izjasniti onako kako si upisan u vreme Envera Hodje.......) kod nas su bili skoro privilegirani.
Eto vidis slazemo se :-D ,a boldirani pojam je relativan ili neprecizan tj razvlaciv :lol:

Ovo ti nije Istina,svi Albanski Poslanici su glasali za Nezavisnost Makeedonije u Sobranju,mislim samo da su predstavnici srba bili protiv.
more bit bidne,ne znam
ne bih reko ;-)

To je tvoje misljenje,a moje je da imaju velike sanse da zive u miru ,da se nadopunjavaju a ne da traze Razlike,da zajednicki grade Drzavu u kojoj ce im Potomci u miru zivjeti.
A to mogu samo ako se rijese Politicara Korumpiranih.
I jedni i drugi treba da nauce lekciju Rata od susjeda kome je sta dobro donio :?
radostan dan

#83 Re: BJRM-Makedonija

Post by radostan dan »

FOČANSKI PROPISI wrote: Ima i u Preševskoj dolini nešto Srba.
moram primjetiti da ste nepismeni, kolega...
vidite kako ostali, a posebno uredno pacifista-humanista-demokrata stotka 12, srbi, srba - piše malim slovom.
Last edited by radostan dan on 05/01/2013 16:24, edited 1 time in total.
iz zadnje klupe

#84 Re: BJRM-Makedonija

Post by iz zadnje klupe »

Meni ni dan danas nije jasno zasto su makedonci imali u SFRJ taj status kao opusteni, veseli narod, smatram da je to zbog toga što ostalim u Jugoslaviji njihov jezik zvucao nekako veselo, ja ne mogu zamisliti horor film sinhronizovan na makedonski, meni bi bio upiš pravi.

Dakle za one koji su stvarno imali kontakt sa Makedoncima, da li stvarno zasluzuju takav epitet ili ne ?
Hodidid

#85 Re: BJRM-Makedonija

Post by Hodidid »

malac neznalac wrote:Hodid .... Kakavbolan narod ??
Zar ti mislis da makedonci i albanci isto misle?
Pa albanci zele stvoriti veliku albaniju i to iza kulisa stavranja ( neuspjelog pokusaj) velike srbije oni su najvise profitirali u proteklom ratu u sfrj.

zasto su se sukobili albanci i makedonci prije desetak godina kad ste tako pametni ti i ekipa ovdje ajde bas me zanima objasnite mi ?
Jesmo li mi srbi opet krivi? :-)
Nisam ja naivan kolega, nije u tome stvar. Znam ja da se makedonci i albanci ne mirisu nesto posebno kao sto znam da bi i albanci vrlo rado imali veliku Albaniju ako je to ikako moguce. Vi ste zapravo najslicniji jedni drugima potim megalomanskim drzavotvornim idejama i iskljucivosti i razmisljanju na principu krvi i tla.

P.S.

Evo i kolega malac znalac koji je srbin pise malim slovima srbin. Ja to pisem jer mi je lakse tako. Ne moram svako malo pritiskati shift ili caps lock :D .

Kako god, ja nisam ubijedjen u to da ce se Makedonija raspasti a tvoje mi pisanje djeluje nekako wishful thinking. Dobar broj nas se sjeca da je Milosevic nudio grcima konfederaciju jel. To je zapravo bio poziv na podjelu Makedonije. Medjutim grci skontase sta im se nudi i rekose fala lijepo samo nam ti problemi jos trebaju.
radostan dan

#86 Re: BJRM-Makedonija

Post by radostan dan »

Hodidid wrote:
Evo i kolega malac znalac koji je srbin pise malim slovima srbin. Ja to pisem jer mi je lakse tako. Ne moram svako malo pritiskati shift ili caps lock :D .
vidi, vidi, nisam ni primjetio kod vas...
vidi kako to stotka ažurno radi -

:mrgreen:

cetmi, šta drugo da ti kažem nego - pošteno.
liči mi to na neke od prije rata, a protiv kojih se boriš, al to je druga tema...

pitanje za alexu-
da li misliš da ste stavili tačku na albansko pituvanje u makedonija?
da li misliš da dolazi do nekih pomaka u odnosu mpc-spc (ne treba mi istorijat, interesuje me tvoj doživljaj).
stotka12

#87 Re: BJRM-Makedonija

Post by stotka12 »

radostan dan wrote:
Hodidid wrote:
vidi, vidi, nisam ni primjetio kod vas...
vidi kako to stotka ažurno radi -

:mrgreen:

cetmi, šta drugo da ti kažem nego - pošteno.
liči mi to na neke od prije rata, a protiv kojih se boriš, al to je druga tema...

pitanje za alexu-
da li misliš da ste stavili tačku na albansko pituvanje u makedonija?
da li misliš da dolazi do nekih pomaka u odnosu mpc-spc (ne treba mi istorijat, interesuje me tvoj doživljaj).
:-D drug Radostan,eto objasnise ti Ljudi sto se tice pisanja srbi,potpisujem Objasnjenje.
Ako cemo se vec ispravljati,znam da mi je slaba Gramatika pa se i ne trudim,i kad bi neki lektor uzeo pod lupu moje i tvoje postove zasigurno bi pronasli x gramatickih greski. :-D

Kako si me ono sve nazvao :? ,da to mi je cilj a koliko sam udaljen je drugo pitanje :mrgreen:

Sega i jas ke te ispravam,na Makedonski ne se kazuva "albansko pituvanje" ,tuku albansko prasanje :mrgreen: ,vie Srbi go narekuvate toj Jazik(Makedonski) starocrkveni srpski jezik,jer su oni po vama srbi :oops:

Sve koalicije su moguce :D ,dzaba Albanci govorili da nece podjelu mkd,pojedini ce izvuci paralele na osnovu svojih shvatanja.

evo poredenja radi:

stotka12

#88 Re: BJRM-Makedonija

Post by stotka12 »

Nisam ja naivan kolega, nije u tome stvar. Znam ja da se makedonci i albanci ne mirisu nesto posebno kao sto znam da bi i albanci vrlo rado imali veliku Albaniju ako je to ikako moguce. Vi ste zapravo najslicniji jedni drugima potim megalomanskim drzavotvornim idejama i iskljucivosti i razmisljanju na principu krvi i tla.
Jedni su na razmisljanju,a ostali su presli i na djela,a djela im znamo....mislim jel ovo sad preventivna Osuda tj stavljanje velikosrba u isti kos sa Albancima :?
stotka12

#89 Re: BJRM-Makedonija

Post by stotka12 »

iz zadnje klupe wrote:Meni ni dan danas nije jasno zasto su makedonci imali u SFRJ taj status kao opusteni, veseli narod, smatram da je to zbog toga što ostalim u Jugoslaviji njihov jezik zvucao nekako veselo, ja ne mogu zamisliti horor film sinhronizovan na makedonski, meni bi bio upiš pravi.

Dakle za one koji su stvarno imali kontakt sa Makedoncima, da li stvarno zasluzuju takav epitet ili ne ?
Makedonski jezik je bar po meni jos nedovrsen,ja ga poznajem iz Medija i Knjiga,i usudio bih se reci da je velika razlika ili eto ima razlike,izmedju tog sto sam ja naucio i raznih dialekta koji se govore sirom Makedonijom.
A i Makedonci koji se tako definisu nisu svi istog stava,neki podrzavaju srbe,neki Bugare,neki svoj identitet,a ima i Makedonskih Muslimana,koje ovi nazivaju ili Gorancima ili Torbesima,a ova dva naroda se ne identificiraju sa Makedonstvom,ali u velikom djelu sa Drzavom Makedonijom. :-D .

Ko nauci prvo bhs Jezik,smijesan mu je il cudan :oops: ,sve od karaktera zavisi i od toga ko je koliko lingvisticki "obdaren",a ustvari se radi o predrasudama,jer ono sto ne znamo ismijavamo,to je zajednicka imenica Balkanaca ;-) ,cast Izuzetcima. :)

Samo za mene i Aceto :thumbup:

zambaklija

#90 Re: BJRM-Makedonija

Post by zambaklija »

ja imam par pravo dobrih havera Grka i zato navijam za Grčku,u suštini pojma nemam šta ,đe,ko je koga tu povalio :D

i samo nako laički,Alexanjdar velkački :D je bio Makedonac,jal'takOo :-) i koristio se starogrčkim,Jel'takOo. :-) ...sadašnji Grci govore novogrčki,jal'takOo :-) a ovi naši Makedonci govore Bugarski????Jal'takOo :shock: po otojemu se zna razi moji Havera koji su samo TaKe :thumbup: ljudine Makedonija je Grčka :D :skoljka: :run:
radostan dan

#91 Re: BJRM-Makedonija

Post by radostan dan »

jebaji ga, meni su makedoncite super. ima ih svakakvih fela, čak i srbofila :mrgreen: .
nisam sreo grkofila doduše... :mrgreen:
takođe, sem irskog folka, srpske dvojke, sevdalinke i makedonske narodne, ja ne znam ima li ljepše muzike?
stotka12

#92 Re: BJRM-Makedonija

Post by stotka12 »

zambaklija wrote:ja imam par pravo dobrih havera Grka i zato navijam za Grčku,u suštini pojma nemam šta ,đe,ko je koga tu povalio :D

i samo nako laički,Alexanjdar velkački :D je bio Makedonac,jal'takOo :-) i koristio se starogrčkim,Jel'takOo. :-) ...sadašnji Grci govore novogrčki,jal'takOo :-) a ovi naši Makedonci govore Bugarski????Jal'takOo :shock: po otojemu se zna razi moji Havera koji su samo TaKe :thumbup: ljudine Makedonija je Grčka :D :skoljka: :run:
Valja li sta taj weed :lol: ,
.....ja nemam Havera grka,al mi jaran koji je apolitican ima Poslovnog Partnera Grka,i jedne prilike vidim grk nesto krije Tetovazu,de da vidim rekoh mu ja,on se nesto necka a Jaran mi pusti bre,ma jok reko necemo se klati,kad imas sta vidjet Grk istetovirao kao mapu neku a iznad stoji Makedonija,nije da znam grcki al sam skonto sta pise ......VELIKIM SLOVIMA......a sav drhti :lol: :lol: :lol:
pirmin

#93 Re: BJRM-Makedonija

Post by pirmin »

Od istorije sam odustao jos davno, u osnovnoj, kad sam vidio kako neki, narocito komsije nam njome manipulisu.
Ali jedno je sigurno, bas simpatisem Makedonce a narocito Makedonke :-D te se priheftavam na temu.
stotka12

#94 Re: BJRM-Makedonija

Post by stotka12 »

radostan dan wrote:jebaji ga, meni su makedoncite super. ima ih svakakvih fela, čak i srbofila :mrgreen: .
nisam sreo grkofila doduše... :mrgreen:
takođe, sem irskog folka, srpske dvojke, sevdalinke i makedonske narodne, ja ne znam ima li ljepše muzike?

It_is_a_Leclerc

#95 Re: BJRM-Makedonija

Post by It_is_a_Leclerc »

BIH je priznala Makedoniju kao Republiku Makedoniju, i prema tome ne vidim potrebu za potenciranjem ove grčke podvale "BJRM".
Hodidid

#96 Re: BJRM-Makedonija

Post by Hodidid »

stotka12 wrote:
Jedni su na razmisljanju,a ostali su presli i na djela,a djela im znamo....mislim jel ovo sad preventivna Osuda tj stavljanje velikosrba u isti kos sa Albancima :?
Stari moj ne stavljam ja njih u isti kos ali cinjenica jeste da albancima ideja velike Albanije nije strana. Problem je samo u tome sto su srbi imali s cim pokusati realizirati svoju ideju a albanci nisu odnosno nemaju.

Sta mislis da bi srbi krenuli u rat da nisu bili naoruzani do zuba i da nisu imali JNA,DB i drzavnu diplomatiju iza ledja? Ili da se desilo pa da budemo bare-bare u naoruzanju i logistici u startu? Ne bi buraz rata ni bilo. Ja ti to kazem.

Nije nama bezveze nametnut embargo na uvoz oruzja 1992 godine.
Helikopter

#97 Re: BJRM-Makedonija

Post by Helikopter »

Illyria: http://en.wikipedia.org/wiki/Illyria

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... yrians.jpg
Image

The Prefecture of Illyria in the 4th century (light green).

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Prefe ... um_map.png
Image

Fictional "coat of arms of Illyria" in the Fojnica Armorial, compiled in Bosnia in the 17th century.
Image

Rumelia: http://en.wikipedia.org/wiki/Rumelia

Map of Rumelia in 1801.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... ia_map.jpg
Image

Balkan: http://sh.wikipedia.org/wiki/Balkan

Балканско полуострво у средњем веку, израдио амерички картограф Антхони Финлеи 1827. године
Slika: http://klix.com/view.php?pic=mmvpte&s=6

Povecana slika:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... y-1827.jpg
Image

Berlinski kongres je bio skup predstavnika tadašnjih velikih sila Njemačke, Austro-Ugarske, Francuske, Velike Britanije, Italije, Rusije i Turske, koji je pod predsjedanjem Otta von Bismarcka održan od 13. lipnja do 13. srpnja 1878. godine u Berlinu.
Berlinski kongres: http://hr.wikipedia.org/wiki/Berlinski_kongres

Prvi balkanski rat (listopad 1912. - svibanj 1913.) je vođen između Srbije, Bugarske, Grčke i Crne Gore na jednoj strani i Turske na drugoj strani. http://sh.wikipedia.org/wiki/Prvi_balkanski_rat

Drugi balkanski rat (29.6. – 10.8. 1913.) je vođen između Bugarske i saveza Grčke i Srbije, kojima su se priključili i Crna Gora, Rumunjska i Turska zbog nezadovoljstva podjelom osvojenih teritorija iz Prvog balkanskog rata. http://sh.wikipedia.org/wiki/Drugi_balkanski_rat

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... daries.jpg
Image

Proglašenje neovisnosti Albanije (albanski:Shpallja e Pavarësisë ili Deklarata e Pavarësisë) je jedan od najvažnijih događaja u albanskoj povijesti. Neovisnost Albanije je proglašena 28. studenog 1912. na velikoj skupštini u Valoni i predstavlja završnicu višedesetljetne albanske borbe za neovisnost. http://hr.wikipedia.org/wiki/Progla%C5% ... je_granica

Podrobniji članci o temama: Albanski narodni preporod, Prvi balkanski rat, i Srpska okupacija Albanije
Članice Balkanske lige su napale Osmansko Carstvo u listopadu 1912. godine u cilju podjele njegovih balkanskih posjeda, što je dobrim dijelom uključivalo oblasti naseljene Albancima.[1] Albanci su se protivili zauzimanju svojih naselja i organizirali su dobrovoljačke jedinice koje su pružile jaki otpor.[2]

Srbija je tijekom listopada i studenog 1912. zaposjela veći dio Albanije, zajedno s albanskom obalom na kojoj je najvažnija strateška točka bila luka Drač. Računalo se s politikom svršenog čina.[3] Kada je crnogorska vojska napala Skadar, naišla je na jak otpor turskog garnizona potpomognutog sa šest tisuća albanskih dobrovoljaca.[4] Poslije dugotrajne opsade uz pomoć srpske vojske i mnogo ljudskih žrtava, kralj Nikola je ušao u grad 23. travnja, kapitulacijom Esad-paše.[3] Grčka vojska je prodirala s juga. Nakon što su vojske balkanskih država osvojile većinu albanskih oblasti, albanski glavari su se povukli na slobodnu oblast Vlore (Valone).
Albanski predstavnici su se u početku borili za autonomiju Albanije u okviru Osmanskog Carstva. Međutim, nakon velikih potresa u prvom balkanskom ratu, kada su balkanski teritoriji Osmanskog Carstva podijeljeni između susjednih država, Albanci se također odlučuju za stvaranje neovisne države.

Međunarodno priznanje i utvrđivanje granica

Radi ustanovljenja novih granica na Balkanu sazvana je u Londonu međunarodna konferencija veleposlanika velikih sila (Austro-Ugarske, Italije, Rusije, Francuske, Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva). Članice Balkanske lige nisu priznavale neovisnost Albanije i tražile su podjelu albanskih teritorija. Međutim, već prvog dana veleposlaničke konferencije, 17. prosinca 1912. godine, donesen je načelni zaključak o formiranju Kneževine Albanije zajamčene od strane šest sila.[3]

Priznate granice Albanije.
Albanska delegacija je zahtijevala punu neovisnost Albanije u okviru svojih etničkih granica. Srbija je zahtijevala da se granična linija povuče razvođem zapadno od Ohridskog jezera i Crnog Drima, tako bi dobila Dečane, Đakovicu, Prizren, Debar i Ohrid. Crna Gora je, pak, tražila granicu na rijeci Mati i razvođu Drima i Fani, tako da joj pripadnu Skadar, Medova i Lješ. Grčka je, na jugu, tražila čitav sjeverni Epir.[3] Protiv zahtjeva balkanskih susjeda navodio se demografski argument. Austro-Ugarska je, u skladu s demografijom, predlagala granicu Albanije koja bi obuhvaćala i Đakovicu, Debar, Korču, Janjinu, Strugu i Ohrid, Peć i Prizren.[3] Srbija je, uz podršku Francuske i Rusije, uspjela dobiti Peć, Đakovicu, Prizren, Debar i Ohrid.[2]

20. prosinca 1912. veleposlanička konferencija u Londonu je priznala neovisnu Albaniju.[14] Londonskim mirovnim ugovorom 30. svibnja 1913. godine Albanija je službeno priznata kao država. 29. srpnja 1913. godine velike sile su Kneževinu Albaniju stavile pod upravu međunarodnog povjerenstva na razdoblje od deset godina, a za prvog kneza Albanije postavljen je Nijemac Vilim Wiedski (Wilhelm von Wied). Novonastala Kneževina Albanija je obuhvatila tek oko polovice albanskog etničkog teritorija, dok se veliki broj Albanaca našao u okviru Srbije, Crne Gore i Grčke.[15] Međutim, ni po zaključenju [[Londonska konferencija|Londonske konferencijegg srpske trupe se nisu povukle na demarkacijsku liniju. Tek ultimativnom prijetnjom velikih sila i topovima s austro-ugarskih i talijanskih brodova okrenutim ka luci Draču, Srbija je bila prisiljena na povlačenje.[16] Srpska vojska se počela povlačiti iz Albanije u drugoj polovini kolovoza 1913. godine, tijekom Drugog balkanskog rata[3].
Black swan wrote:malo bi bilo previše da albanci imaju 3 države
jel tako?
iz zadnje klupe wrote:Licno mislim da trenutno najveca opasnost po teritorijalni integritet prijeti od Albanaca

Meni su stvarno fenomen ti Albanci, iskreno sam zadivljen ucincima njihove dijaspore, porazeni u balkanskim ratovima, ali Srbija i Crna Gora se morali povuci iz Skadra i sjeverne Albanije (vec Skadar nazivan srpskim morem), dok je Makedonija nemilosrdno raskomadana izmedju Srbije i Bugarske

OVK porazena od srpske policije, koa nagradu za poraz dobili 100% teritorije kosova ( dok Bosnjaci sta su izgubili to je pod krstom danas )

Ne bi me cudilo da Nato u dogledno vrijeme ne bombardira Skoplje, da im naprave i trecu albansku drzavu .

J
Last edited by Helikopter on 06/01/2013 23:49, edited 9 times in total.
stotka12

#98 Re: BJRM-Makedonija

Post by stotka12 »

Hodidid wrote:
stotka12 wrote:
Stari moj ne stavljam ja njih u isti kos ali cinjenica jeste da albancima ideja velike Albanije nije strana. Problem je samo u tome sto su srbi imali s cim pokusati realizirati svoju ideju a albanci nisu odnosno nemaju.

Sta mislis da bi srbi krenuli u rat da nisu bili naoruzani do zuba i da nisu imali JNA,DB i drzavnu diplomatiju iza ledja? Ili da se desilo pa da budemo bare-bare u naoruzanju i logistici u startu? Ne bi buraz rata ni bilo. Ja ti to kazem.

Nije nama bezveze nametnut embargo na uvoz oruzja 1992 godine.
Kontam.
iz zadnje klupe

#99 Re: Makedonija-ALL ABOUT

Post by iz zadnje klupe »

Mi Bosnjaci mozemo samo da budemo ljubomorni na Albance, sta da su Velike sile 1912. Albancima poslali nekog Lord Owena da ima kaze kao nama: Ne snujte snove, realnost na terenu je jedino validna, sad bi Drac i Skadar bili srpsko more.

Nego u vezi balkanskih ratova, nigjde nisam nasao neki podatak: STA SU THE FUCK MAKEDONCI RADILI ?!

Svi imaju neke vojske, neke ciljeve, neke aspiracije, jedino makedonci veliki upitnik, da li su makedonci imali neke organizacije, neke vojne jedinice, bilo sta, koje su za cilj imale autonomiju, nezavisnost, bilo sta, Makedonije ?

(Bosnjaci da su bili dio Balkanskih ratova, vjerovatno bi bili porazeni, ali bar, kao i pri okupaciji od strane AU monarhije, dali bi znacajan vojni otpor)
stotka12

#100 Re: Makedonija-ALL ABOUT

Post by stotka12 »

iz zadnje klupe wrote:Mi Bosnjaci mozemo samo da budemo ljubomorni na Albance, sta da su Velike sile 1912. Albancima poslali nekog Lord Owena da ima kaze kao nama: Ne snujte snove, realnost na terenu je jedino validna, sad bi Drac i Skadar bili srpsko more.

Nego u vezi balkanskih ratova, nigjde nisam nasao neki podatak: STA SU THE FUCK MAKEDONCI RADILI ?!

Svi imaju neke vojske, neke ciljeve, neke aspiracije, jedino makedonci veliki upitnik, da li su makedonci imali neke organizacije, neke vojne jedinice, bilo sta, koje su za cilj imale autonomiju, nezavisnost, bilo sta, Makedonije ?

(Bosnjaci da su bili dio Balkanskih ratova, vjerovatno bi bili porazeni, ali bar, kao i pri okupaciji od strane AU monarhije, dali bi znacajan vojni otpor)
Imali su Krusevsku Republiku koja je mislim trajala samo 10 dana,nisam siguran mozda ovaj link pomogne

http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1% ... 0%BA%D0%B0
Post Reply