"Majstori" parkiranja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
L u c i f e r

#8451 Re: "Majstori" parkiranja

Post by L u c i f e r »

koja su nam drotovi go*vna neviđena seljačka :-?
sorcerer

#8452 Re: "Majstori" parkiranja

Post by sorcerer »

sreca nisu svi,ima i normalnih ;-)
L u c i f e r

#8453 Re: "Majstori" parkiranja

Post by L u c i f e r »

rijetki izuzeci :)
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#8454 Re: "Majstori" parkiranja

Post by sabina1 »

Cholina_Lokica wrote:Sinoc na alipasinu, kod toplane parking, vise od pola parkinga prazno, delegat popeo dvicu uz ogradu od toplane, pola autabpo sred parkinga, pola na travi... valjda zov prirode sta li, pa mora nogicu spustit u blato....

Sent from my POV_TAB-P825 using Tapatalk

Kad god dođem na taj parking UVIJEK je gotovo pola prazno.
Zato je zakrčena ulica sa onim improvizovanim "parking mjestima".
Pa ne mogu vjerovati da su ljudi zaista toliko neuki i bezobrazni....
U čemu je poenta :roll: ?
Cholina_Lokica

#8455 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Cholina_Lokica »

tvsabina wrote:
Cholina_Lokica wrote:Sinoc na alipasinu, kod toplane parking, vise od pola parkinga prazno, delegat popeo dvicu uz ogradu od toplane, pola autabpo sred parkinga, pola na travi... valjda zov prirode sta li, pa mora nogicu spustit u blato....

Kad god dođem na taj parking UVIJEK je gotovo pola prazno.
Zato je zakrčena ulica sa onim improvizovanim "parking mjestima".
Pa ne mogu vjerovati da su ljudi zaista toliko neuki i bezobrazni....
U čemu je poenta :roll: ?
Poenta je u tome da smo okruzeni papcima...

L u c i f e r

#8456 Re: "Majstori" parkiranja

Post by L u c i f e r »

šljeglo :cekam:
Kinaski

#8457 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Kinaski »

svasta
Don Zivconi

#8458 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Don Zivconi »

Image

Image

Koja bahatost ovakvima treba izbusiti koljena a ne gume da vidi kako je ljudima u kolicima preci na drugu stranu radi ovakvih mamlaza (zatvorio prolaz za invalide kao i pola pjesacke zone)
Naslovnica

#8459 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Naslovnica »

Na 10 metara je policijska stanica, ali ga vjerovatno ne smiju ni pogledati.
goran16v

#8460 Re: "Majstori" parkiranja

Post by goran16v »

Da ga u Berlinu ovako parkira molio bi da ga deportuju!
kakavdanakneiskustvu

#8461 Re: "Majstori" parkiranja

Post by kakavdanakneiskustvu »

Don Zivconi wrote:Image

Image

Koja bahatost ovakvima treba izbusiti koljena a ne gume da vidi kako je ljudima u kolicima preci na drugu stranu radi ovakvih mamlaza (zatvorio prolaz za invalide kao i pola pjesacke zone)

u zenici je prekjuče kreten parkirao džipa kod apoteke dr. weiss tako da pješaci nisu mogli ništa drugo nego sići sa trotoara koji je tu širok bar 6-7 metara
Laplace

#8462 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Laplace »

Majstori zacementirali nepropisno parkiran automobil

http://vesti.mojauto.rs/Aktuelne-vesti/ ... -automobil
kakavdanakneiskustvu

#8463 Re: "Majstori" parkiranja

Laplace wrote:Majstori zacementirali nepropisno parkiran automobil

http://vesti.mojauto.rs/Aktuelne-vesti/ ... -automobil

:thumbup:
preludezalude

#8464 Re: "Majstori" parkiranja

Post by preludezalude »

punta wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:
drugi_profil wrote:Pa postupite kako treba ljudi. Prijvite policajca i gospodju.
Najgore je progutati.

tačno

ja ne gutam sve kazem ako gutata i sutite gotovi ste odgovorite se usprotivite pa nek ide i do suda

znaci u civilu je meni otvara vrata od suvozaca koljenom se postavlja ne suvozacevo sjediste i krece rukom prema bravi paljenja da bi mi ugasio auto
kako to vidim ja dajem gas i krecem autom 4-6 metara a on jenom nogom na sjedistu a drugom vani skakuce
i da ga ne bi pregazio stanem a on se izvlaci iz auta i zalupi mi vrata tad ja zakljucam auto i spustim prozor 5-6cm
on pocinej da galami daj licnu daj vozacku itd
a drugi prilazi sa druge strane i tu pocinje

ispod ide ukratko jer oni su anpisali 6 listova toga sa njihovim nekim opisima situacije

BOSNA I HERCEGOVINA
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE
KANTON SARAJEVO
OPSTINSKI SUD U SARAJEVU
BROJ: ..................
DAN:..............................

Opstinski sud u Sarajevu , po sudiji ..................... po prijavi protiv okrivljenog ....................... , zbog prekrsaja iz clana ..... stav .... tacke ..... zakona o prekrsajima protiv javnog reda i mira , na osnovu clana .... i clana ..... . Zakona o perekrsajima Federacije BiH ("SL. novina FBiH" broj ..../....)

itd itd itd nebitno

na pocetku sam dao uvod
nakon cega mu se predstavio kao policiski sluzbenik pokazujuci svoju znacku nakon cega je zatrazio da mu ................. odgovori zasto fotografise sluzbeno vozilo
na upuceni zahtjev da mu pokaze licnu kartu ................. je to odbio ucinite te se policiskom sluzbeniku ................ povisenim tonom obratio rijecima boli me k..... za tvoju znacku sta te briga sto te snimam
o.....bi od od vozila dat cu ti k....nu j... se
nakon upuceni naprijed navedeni rijeci ........ se udaljio sa lica mjesta pri tome policiskom sluzbeniku pokazujuci srednji prst na ruci

tako je to bilo a poslije na sudu rociste i razulatat znate vec iz predhodni raniji postova
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

znaci prvo je bilo provala u moje auto otvara vrata bez pitanja i krece u auto u civilu je je na znam ko je
tek poslije vadi znacku koja mi ni tad nista ne znaci znacka se kupi u djecijem setu igracaka sa pistoljem itd
to moze svako da ima
znaci napadne te pa kad se usprotivis odgovir onda vadi znacku
e onda mene zaboli za znacku i sve drugo

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Zeznuo si se. Trebao si ti udariti po gasu, pa neka se on sav polomi. I odmah nakon toga ravno u prvu policijsku stanicu prijaviti pokusaj razbojnistva.
SHTEVELEC

#8465 Re: "Majstori" parkiranja

Post by SHTEVELEC »

Don Zivconi wrote:Image

Image

Ja sam par puta zvao policiju bas iz te stanica kad neki mamlaz ovako ostav auto (a navece ih je more), dodju svaki put i uredno popisu... Sad jel' i posalju kazne to ne znam, pretpostavljam da
sparky

#8466 Re: "Majstori" parkiranja

Post by sparky »

Ovog sa stranim tablama mogu povuci za donju pipu osim ako ga ne nadju u vozilu. Pauk ga nece odnijeti jer nece da rizikuju tuzbu za mogucu stetu na skupom vozilu. Pravni lijek: cigla u sajbu :)
mahalas505

#8467 Re: "Majstori" parkiranja

Post by mahalas505 »

uskrsno_respo wrote:Zato nama trebaju kandze pa nema skidati dok se na licu mjesta ne plati a staviti cijene po satu
Jeste da je video star i bio je vec postavljan, ali se uvijek nasmijem kad ga vidim, to se zove brzo skidanje kandze :lol: :

Skyfox

#8468 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Skyfox »

danas ispred Alte od pauceno jedno auto i napisno bar 10-ak kazni. Nekon 30min sve po starom
daxon

#8469 Re: "Majstori" parkiranja

Post by daxon »

uskrsno_respo wrote:Zato nama trebaju kandze pa nema skidati dok se na licu mjesta ne plati a staviti cijene po satu
Takozvane "autolisice" ili "kandže", uglavnom se koriste na parkinzima sa naplatom parkinga, kako oni koji nisu platili ne bi mogli napustiti parking prije nego ga plate.

Rješenje za nepropisno parkirana vozila su kazne i pauk služba, ali prvenstveno kazne. Dakle, kazna zakačena za brisač, a auto se ne može registrovati dok ne plati kaznu. Znači kada bi mi neko da samo 1% novca od kazni za nepropisno parkiranje koje bih izdao za 4 sata dnevnog rada, ja bih bio najbogatij čovjek u državi.

U Hrvatskoj sam čak i viđao mlade ljude u bijelim uniformama tzv. "bobije" kako fotografišu i kače kazne na vozila, vjerovatno studenti koji imaju procenat od izdatih kazni. Eto ideje kako i kod nas zaposliti studente, napuniti budžet kantona, riješiti se nepropisno parkiranih auta i bahatih vozača...

Što se tiče "pauka", pauk služba u Sarajevu je smijurija i djeluje samo sa dva vozila na potezu od Skenderije do čaršije.
Ukoliko bi se kao u mnogim drugim državama, omogućilo privatnicima da se bave tim poslom, stanje sa nepropisno parkiranim vozilima koja ugrožavaju kretanje, kako pješaka tako i vozila, vrlo brzo bi se popravilo.

Naime, privatnik koji zadovoljava zakonom propisane uslove za bavljenje tim poslom, znači odgovarajuće papire, vozilo i parking za čuvanje dignutih vozila... u policijskoj postaji "iznajmi" službeno ovlašteno lice koje će evidentirati prekršaj i biti prisutno za vrijeme uklanjanja vozila koje je zakonom predviđeno za fizičko uklanjanje.
Dalje, pauk služba od vlasnika vozila prilikom njegovog preuzimanja vozila, naplaćuje npr. 120 kM, od čega, pretpostavimo, policij za njihovu asistenciju ide 50 KM, a vlasniku pauk službe ide npr. 70 KM. Naravno, povrh toga, vlasnik vozila bi bio dužan i platiti kaznu za nepropisno parkiranje u iznosu od 40 KM.

Zamislite samo kada bi se nekoliko privatnih pauk službi raspršilo po gradu u želji da što više zarade, plus ovi "bobi", garantujem da bi Sarajevo u roku od mjesec dana bilo najurednij grad, bar što se tiče parkiranja.
kakavdanakneiskustvu

#8470 Re: "Majstori" parkiranja

[quote="daxon"][quote="uskrsno_respo"]Zato nama trebaju kandze pa nema skidati dok se na licu mjesta ne plati a staviti cijene po satu[/quote]
Takozvane "autolisice" ili "kandže", uglavnom se koriste na parkinzima sa naplatom parkinga, kako oni koji nisu platili ne bi mogli napustiti parking prije nego ga plate.

Rješenje za nepropisno parkirana vozila su kazne i pauk služba, ali prvenstveno kazne. Dakle, kazna zakačena za brisač, a auto se ne može registrovati dok ne plati kaznu. Znači kada bi mi neko da samo 1% novca od kazni za nepropisno parkiranje koje bih izdao za 4 sata dnevnog rada, ja bih bio najbogatij čovjek u državi.

U Hrvatskoj sam čak i viđao mlade ljude u bijelim uniformama tzv. "bobije" kako fotografišu i kače kazne na vozila, vjerovatno studenti koji imaju procenat od izdatih kazni. Eto ideje kako i kod nas zaposliti studente, napuniti budžet kantona, riješiti se nepropisno parkiranih auta i bahatih vozača...

Što se tiče "pauka", pauk služba u Sarajevu je smijurija i djeluje samo sa dva vozila na potezu od Skenderije do čaršije.
Ukoliko bi se kao u mnogim drugim državama, omogućilo privatnicima da se bave tim poslom, stanje sa nepropisno parkiranim vozilima koja ugrožavaju kretanje, kako pješaka tako i vozila, vrlo brzo bi se popravilo.

Naime, privatnik koji zadovoljava zakonom propisane uslove za bavljenje tim poslom, znači odgovarajuće papire, vozilo i parking za čuvanje dignutih vozila... u policijskoj postaji "iznajmi" službeno ovlašteno lice koje će evidentirati prekršaj i biti prisutno za vrijeme uklanjanja vozila koje je zakonom predviđeno za fizičko uklanjanje.
Dalje, pauk služba od vlasnika vozila prilikom njegovog preuzimanja vozila, naplaćuje npr. 120 kM, od čega, pretpostavimo, policij za njihovu asistenciju ide 50 KM, a vlasniku pauk službe ide npr. 70 KM. Naravno, povrh toga, vlasnik vozila bi bio dužan i platiti kaznu za nepropisno parkiranje u iznosu od 40 KM.

Zamislite samo kada bi se nekoliko privatnih pauk službi raspršilo po gradu u želji da što više zarade, plus ovi "bobi", garantujem da bi Sarajevo u roku od mjesec dana bilo najurednij grad, bar što se tiče parkiranja.[/quote]

Samo kazne
hopi

#8471 Re: "Majstori" parkiranja

Post by hopi »

davno sam još pomislio kako bi se čovjek mogao obogatiti tim poslom

mada mislim da SA osim parking papaka i kulture ima i jako lošu infrastrukturu parkinga, saobraćaja, ulica i sve što je povezano s problemom parkinga pa mislim kada bi se SA htjelo urediti da liči na neke europkse metropole (da bude sve po ps-u) da bi to bilo gotovo nemoguće to napraviti tj ispravljanje krive drine.
drugi_profil

#8472 Re: "Majstori" parkiranja

Post by drugi_profil »

Postoje u svjetskim gradovima sluzbe koje se bave samo parkinzima, kao neka redarska sluzba. Ovlasteni su da pisu kazne.
Prije toga, trebalo bi i u novijim djelovima grada iscrtati parking mjesta, kao na Alipasinom. Uz tu aktivnost, PU ili MZ zajedno bi trebale da utvrde broj potrebnih parking mjesta u naseljima prema broju registrovanih automobila. Ljudi koji plate harac za registraciju trebaju imati makar besplatno mjesto u okolini adrese stanovanja ili im ponuditi ucesce u izgradnji takvog mjesta. Uz to, evidentirati neregistrovana vozila i olupine parkirane na javnom prostoru (u mojoj ulici od cca 100 mjesta, 10 je zauzeto neregistrovanim vozilima od kojih su bar dva potpuni krs), dati im rok da se registruju, premjeste na privatni posjed ili ce biti odvezeni na otpad.

Ovo nista nije preveliki posao, ali trazi malo truda i volje. Sve sto je potrebno vec postoji.
insomnia78

#8474 Re: "Majstori" parkiranja

Post by insomnia78 »

Nije to samo Bosanska ekskluziva
Ovaj lik je parkiran tu :D
Nije u kvaru i slicno, dole nize ima jos jedan
Ovdje preko puta bude pijaca pa se oni posluze mjestom :D
Image

Sent from my iPhone using Tapatalk
niki1

#8475 Re: "Majstori" parkiranja

Post by niki1 »

Kako se ovdije postavlja fotografija u Zenici je normalno da se auto ostavi odnosno parkira u kruznom toku.
Locked