Magistralna cesta Gorazde - Sarajevo u izgradnji!

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
User avatar
Bumerang
Posts: 1611
Joined: 27/06/2003 00:00

#1 Magistralna cesta Gorazde - Sarajevo u izgradnji!

Post by Bumerang »

TUNEL - POSAO VRIJEDAN 82 MILIONA KM

Goražde sve bliže Sarajevu, iskopano više od jednog kilometra glavne cijevi tunela Hranjen


R. D.

JP Autoceste FBiH tunel Hranjen

Image

Tunel Hranjen dužine 5,5 km je najduži cestovni tunel u Bosni i Hercegovini. Njegovim probijanjem cestovna udaljenost će se skratiti sa sadašnjih 96 km na 56 km, tako da će vožnja između Sarajeva i Goražda trajati svega 45 minuta, umjesto dosadašnjih sat i po.

"Nalazimo se u servisnoj cijevi tunela Hranjen na južnoj strani, na južnom portalu. Radovi u tunelu izvode se kontinuirano na iskopu i ugradnji primarne podgrade, do sada je iskopano i podgrađeno 1.150 metara glavne tunelske cijevi i 950 metara servisne tunelske cijevi", kaže Samir Pirić, inžinjer za građenje JP Autoceste FBiH.

Brza cesta Sarajevo – Goražde gradi se u dvije faze. U prvoj fazi izgradnje izvode se radovi na dvije tunelske cijevi tunela Hranjen. Izgradnjom prve etape tunela Hranjen glavna tunelska cijev za dvosmjerni saobraćaj imat će finalnu tunelsku oblogu od monolitnog betona, dok će druga, servisna cijev, tokom prve etape biti s primarnom podgradom od mlaznog betona. Tunel Hranjen gradi se prema Novoj austrijskoj tunelskoj metodi (NATM).

"Druga faza izgradnje je ostatak brze ceste u dužini od 14 kilometara i trenutno se nalazi u fazi izrade projektne dokumentacije. Izrada projektne dokumentacije je povjerena renomiranim projektantskim kućama IPSA Institutu i Design & QC. Realizacija tog dijela ugovora bi trebala biti završena do kraja naredne godine, samim tim početak radova na ostatku otvorene trase bi trebalo da počne u 2022. godini", pojašnjava Pirić.

Ugovor o probijanju glavne i servisne cijevi i izrade primarne podgrade cestovnog tunela Hranjen, što predstavlja početak izgradnje prve faze brze ceste Sarajevo – Goražde potpisan je 22. septembra 2018. godine.

Izvođač radova na tunelu je Euro-asfalt d.o.o. Sarajevo, Bosna i Hercegovina, a nadzor nad izvođenjem radova vrši IPSA INSTITUT d.o.o. Sarajevo.

Vrijednost radova je skoro 82 miliona KM, a sredstva u visini od 65 miliona KM su osigurana Odlukom Vlade Federacije BiH iz akumuliranih dobiti BH Telecoma.

Tunel Hranjen bit će dug 5,5 kilometara, a sastojat će se od dvije cijevi. Jedna će biti namijenjena za saobraćaj motornih vozila i kroz nju će prolaziti dvije saobraćajne trake, za svaki smjer po jedna. Druga cijev će biti servisna i koristit će se za održavanje tunela, kao i za slučaj eventualnih nesreća u tunelu.

Rok za izgradnju ovog najdužeg cestovnog tunela u Bosni i Hercergovini je 36 mjeseci.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/gorazde ... /201001070


Image
Last edited by Bumerang on 06/12/2023 16:16, edited 4 times in total.
User avatar
mayab
Posts: 27121
Joined: 06/03/2008 13:00
Location: SARAJEVO

#2 Re: Magistralna cesta Gorazde - Sarajevo u izgradnji!

Post by mayab »

super :thumbup:
User avatar
escobar__
Posts: 8869
Joined: 07/06/2010 22:48
Location: 🇪🇺

#3 Re: Magistralna cesta Gorazde - Sarajevo u izgradnji!

Post by escobar__ »

-ne radi se o brzoj ili autocesti već o magistralnoj cesti
-neće skratit put na 45 minuta
-neće ispoštovat rok od 36 mjeseci
-neće nikad izgradit ovu cestu u potpunosti

Baj d vej, već ima tema o cestama u Bosni.
User avatar
apsidejzi
Posts: 8216
Joined: 25/05/2013 23:49

#4 Re: Magistralna cesta Gorazde - Sarajevo u izgradnji!

Post by apsidejzi »

Ovaj kilometar su iskopali jos ljetos i od tada SDA svaki mjesec plati klixu da objavi istu vijest. O brzoj cesti se pricalo za prosle izbore i trebala je vec bit gotova do ovih izbora. Vidimo i koliko je. Ako su iskopali 1KM za 4 godine a ima 5 kilometara onda sam izracunaj kad ce ga zavrsit.

Da ne spominjem brzu cestu prema Travniku koja je takodjer trebala biti zavrsena. Obecavali ste i aerodrom u Bihacu. Sve karina do karine.
User avatar
Tesla Edison
Posts: 8364
Joined: 08/05/2017 19:17

#5 Re: Magistralna cesta Gorazde - Sarajevo u izgradnji!

Post by Tesla Edison »

escobar__ wrote: 03/10/2020 09:18 -ne radi se o brzoj ili autocesti već o magistralnoj cesti
-neće skratit put na 45 minuta
-neće ispoštovat rok od 36 mjeseci
-neće nikad izgradit ovu cestu u potpunosti

Baj d vej, već ima tema o cestama u Bosni.
Nažalost u potpunosti si u pravu. Ovo je čisto mazanje očiju. Vjerovatno negdje do Nove godine će držati otvoreno gradilište a poslije će ga napustiti kao i HE Vranduk.

Živi bili pa vidjeli.
User avatar
Bumerang
Posts: 1611
Joined: 27/06/2003 00:00

#6 Re: Magistralna cesta Gorazde - Sarajevo u izgradnji!

Post by Bumerang »

DVIJE CIJEVI

Prokopano blizu 36 posto tunela Hranjen koji će skratiti put između Sarajeva i Goražda!


E. A.

Foto: Klix.ba
Image
Foto: Klix.ba

Radovi na probijanju tunela Hranjen, kao dijela buduće brze ceste Sarajevo - Goražde, već su u trećem kilometru, a projektom je predviđeno da će tunel biti dug 5,5 kilometara čime će, kada bude završen, predstavljati najduži cestovni tunel u BiH.

Do sada je prokopano oko 36 posto tunela Hranjen, a radovi su povjereni firmi Euroasfalt čiji su radnici uz dodatno angažiranih 35 radnika iz Turske, prokopali do sada 2.035 metara glavne cijevi tunela koji predstavlja najzahtjevniji dio projekta izgradnje brze ceste Sarajevo - Goražde.

Uporedo je probijeno i 1.833 metara servisne cijevi tunela.

Foto: Klix.ba
Image
Foto: Klix.ba

Uporedo se radi na projektiranju pristupnih cesta iz pravca Hrenovice i Goražda.

Realizacijom ovog projekta udaljenost između glavnom grada BiH i Goražda sa sadašnjih 96 bit će skraćena na 56 kilometara.

Foto: Klix.ba
Image
Foto: Klix.ba

Prvobitni rok za realizaciju projekta je 36 mjesecei, a radovi su počeli prije godinu i po dana.

Za njihovu realizaciju planirano je blizu 100 miliona KM. Investitor je JP Autoceste FBiH, a Vlada FBiH od početka finansijski u potpunosti podržava izgradnju tunela, pa su sredstva planirana i u budžetu za 2021. godinu.

Tunel Hranjen

https://www.klix.ba/biznis/privreda/pro ... /210704070


------------------------------------------------
Svaka cast, radovi na tunelu idu naprijed!

Gradi li se osim tunela i djelovi te nove Brze Ceste, ako se grade koliko je i gdje te ceste izgradzeno, ima li neko kakve podatke i slike?
Last edited by Bumerang on 05/08/2023 15:45, edited 2 times in total.
User avatar
mayab
Posts: 27121
Joined: 06/03/2008 13:00
Location: SARAJEVO

#7 Re: Magistralna cesta Gorazde - Sarajevo u izgradnji!

Post by mayab »

Gradnja tunela je dug proces, zato me baš brine zašto se odavno nije počelo sa bušenjem ogromnog tunela Prenj na dionici AC 5c, ka Mostaru :-?
high_volume
Posts: 5916
Joined: 09/06/2010 22:51

#8 Re: Magistralna cesta Gorazde - Sarajevo u izgradnji!

Post by high_volume »

Najprije, zašto post o tunelu Prenj na temi o tunelu Hranjen, a drugo, zašto tema o ovom tunelu magistralne ceste Sarajevo-Goražde, na Prirodi i Ekologiji :?
User avatar
Bumerang
Posts: 1611
Joined: 27/06/2003 00:00

#9 Re: Magistralna cesta Gorazde - Sarajevo u izgradnji!

Post by Bumerang »

GORAŽDE - SARAJEVO

Novac potrošen, a posao još nije završen: Šta se dešava s radovima na tunelu Hranjen?


B. T.- E. A.

Tunel Hranjen
Image
Tunel Hranjen

Kompanija Euroasfalt smanjila je intenzitet radova, a uskoro bi mogla i potpuno obustaviti radove na tunelu Hranjen! Kako saznaje Klix.ba, razlog za stopiranje jednog od najznačajnijih infrastrukturnih objekata, koji bi trebao znatno skratiti put između Sarajeva i Goražda, je nedostatak novca.

Prema našim informacijama, za oko 80 miliona KM (bez PDV-a), koliko je Vlada Federacije BiH prvobitno izdvojila, planirano je da tunelska cijev od pet kilometara bude probijena. Međutim, novca je nestalo u trenutku dok je probijeno samo 2,5 kilometara. Ukupno je do sada obavljeno tek oko trećine ukupnog posla.


Prema informacijama dobro obaviještenog izvora, projekt prate brojni problemi i nepredviđene okolnosti. U ovakvu situaciju dospjelo se i zbog takozvanog žutog fidika. Radi se o vrsti ugovora u kojem se potrebna odobrenja nabavljaju nakon početka radova i u kojoj izvođač ima "odriješene ruke". Da se od početka u projekt ušlo onako kako ne treba, objašnjava naš sagovornik, govori i podatak da prva tri mejseca uopće nije bilo nadzora.


Vlada FBiH i Autoceste FBiH sada su u vrlo nezavidnoj situaciji i trebaju iznaći način za prevazilaženje problema. Ugovor je navodno štetan za vladu i mogao bi biti raskinut. Nije isključeno ni da bude promijenjen izvođač radova.

Prema našim informacijama, na terenu se trenutno rade sitni poslovi, otklanjaju greške koje su nastale tokom radova i rješava problem s podzemnim vodama.

Denis Lasić, ministar prometa u Vladi FBiH, nije odgovorio na naš poziv, a odgovor iz Euroasfalta i Ministarstva prometa FBiH očekujemo. Ni od lokalne vlasti u Goraždu za sada nema očitovanja o ovom pitanju.

Indikativno je da je Vlada BPK na nedavnoj sjednici, uz zahvalnost Vladi i Autocestama Federacije BiH na dosadašnjem angažovanju na finansiranju i izgradnji brze ceste Goražde - Sarajevo, konkretno tunela Hranjen, uputila molbu za nastavak njihovog angažmana i u 2022. godini.

Uputili su i apel izvođaču radova - firmi Euroasfalt da intezivira svoje radove na probijanju tunela, budući da je do sada iskopano 36 posto tunela.

Radovi na tunelu su započeti u jesen 2019. godine, a finansirani iz akumulirane dobiti BH Telecoma u vrijednost većoj od 65 miliona maraka, a cjelokupan projekt iznosi više od 81 milion maraka.

https://www.klix.ba/biznis/privreda/nov ... /210715032

Last edited by Bumerang on 05/08/2023 15:47, edited 2 times in total.
User avatar
Bumerang
Posts: 1611
Joined: 27/06/2003 00:00

#11 Re: Magistralna cesta Gorazde - Sarajevo u izgradnji!

Post by Bumerang »

"Da li je ovo muguce? Propala cetiri miliona eura za cestovno povezivanje Sarajeva i Gorazda!"

https://gorazdepress.blogspot.com/2023/ ... 8pzqhB-jjo
User avatar
Ludzak
Posts: 5467
Joined: 23/03/2013 21:56
Location: Grad na Drini

#12 Re: Magistralna cesta Gorazde - Sarajevo u izgradnji!

Post by Ludzak »

Malo Novalić, malo Auto Cesta, malo Aida Obuće, se zagrnuše parama.
Post Reply