jeza u ledja wrote: ↑16/04/2026 15:40Pa time EU (ili Amerika) sebi daje prednost.![]()
Problem je sto postoji sloj domicilnog stanovnistva koji ni u toj situaciji nije sposoban da pliva i krivi druge za svoju nesposobnost.
Nisam siguran da sam te razumio najbolje. Ne znam je li ovo neka metaironija ili si iskren.jeza u ledja wrote: ↑16/04/2026 15:50Problem je sto se tim ljudima igra radi politickih poena. EU su potrebni liberalni zakoni imigracije, ali zakoni koji se rigorozno praktikuju. Dosta tih ljudi samo zeli raditi.konoplja wrote: ↑16/04/2026 13:24 Pa eto barem se slazemo u setkanju po drzavi.![]()
Ali taj argument, mi smo im unistili drzave ne priznajem. Nisam ja vlada i rukovodstvo koje je to odlucilo niti sam za njih glasao. A koliko znam u vecini slucajeva je vecinska populacija protiv ratova i intervencija, i ne vjerujem da je rat u Siriji itd imao podrsku normalnog naroda u EU.
Sto se tice toga da je lako zaustavti. Slazem se, ali ne da je rjesenje obnoviti drzave. Naravno, to bi pomoglo i dio je rjesenja ali nije prvi korak niti je jedino rjesenje. Naravno, zalazem se za obnovu i pomoc, ali prvo je potrebno uspostaviti jake kontrole granica i poslati jasnu poruku da ulaz nece biti dozvoljen i ko bude uhvacen bit ce ekspresno deportiran - to bi trebalo biti lako u ovom digitalnom dobu. Na taj nacin bi se obeshrabrili pokusaji.
I slazem se za ovo prvo. Nije EU, a ni Amerika kriva (bar ne direktno.) sto su im se nasadili diktatori po 3-4 decenije, koji nisu sposobni napraviti odrzivu drzavu.
Ako pod tim da EU ili Amerika sebi daje prednost mislis na to da objedinjuje trziste i stvara veci kapital i utjecaj koji daje jacu polugu na svjetskoj sceni, onda se slazem. To je iz makro perspektive tacno i naravno da mislim da se to preslikava na mikro perspektivu jednog stanovnika EU ili Amerike. Vece trziste i kapital, vise mogucnosti itd. Ali treba uvijek imati na umu da je pristup EU jedan kompleksan i dugotrajan proces, takodjer je demokratski proces kojim se odlucuje putem referenduma. Svi su manje-vise dobro upoznati sa prednostima i nedostacima clanstva.
Tako da je mnogo legitimnije kad je Njemacka puna Poljaka, Spanija Svedjana koji rade home office i slicno, nego kad ti upadne milion ljudi koji nisu dio kontinenta i EU i kojima obican gradjanin niti je dao saglasnost za pristup niti su oni imali referedum da pristupe. Mislim da to ne bi tebalo biti kontroverzno. Na kraju krajeva dijelimo zajednicku historiju i kulturu i mnogo smo si blizi svi u Europi medjusobno nego sa Afganistanom ili Irakom. Mada se @dr_Evil s tim ne slaze.
I sad je ovo dobra poveznica za ovu drugu recenicu. Da, postoji i uvijek ce postojati taj sloj domicilnog stanovnistva. Mislim da ce oni uvijek biti prisutni i to je nesto s cim se treba pomiriti i nauciti zivjeti s tim. E pa kako zivjeti s tim i to kontrolisati mislim da je odgovor u tvom drugom postu - zakoni koji se rigorozno praktikuju. Ova grupa o kojoj govorimo ne bi onda imala goriva. AfD je zapoceo kao euroskepticna partija i nisu imali neku veliku popularnost, i mislim da bi ostali na marginama kao ljutiti promatraci sa strane da nije bilo onog "Wir schaffen das!".
Taj sloj drustva je realnost i hrani se losim politickim odlukama.
EU i Amerika su u svasta nesto upleteni i imaju prste, ali je glupo iskljucivo krivicu na njih svaliti. Kao sto kazes, ovi moraju sebi napraviti. Ali ta odgovornost EU i USA je na politicarima i eliti. Ne moze picajolo Luigi, mehanicar Hans i farmer John biti kriv za odluke koje korumpirani politicari donose pod utjecajem globalni korporacija i interesnih sfera. Ili u slucaju kolonizacije sto je jedan kralj donosio.