Luksuzni religijski objekti, fabrike u staro željezo

antidebil

#301 Re: Luksuzni religijski objekti, fabrike u staro željezo

Post by antidebil »

piplica666 wrote:Lako je vama sa ljudima koji nisu čitali religijske knjige, koji nisu čitali ili proučavali bibliju, Kur;an i druge religijske knjige i ne poznaju "taj vaš teren".Ali kada vas "uhvatimo na vašem terenu driblati", i to vas "driblamo" vašim terminima.Znamo mmi i to? Treba li da ti pođem citirati biblijske citate, ili ajete iz Kur;ana ili hadise ili , ili? Da vam pokažemo koliko ne postupate u skladu sa onim što od vas religisjki tekstovi traže?

Pa i ovaj pisac "Biblije ateizma", pod nazivom "Bog nije veliki" je još u ranoj mladoti bio vrsni poznavalac teoloških tekstova, i zato je "dobar dribler" na vašem terenu:

http://www.seminarskirad.biz/seminarski/hicens.pdf
ti si stvarno slijep covjek. meni je tebe zao
ti fakat nisi nikakav dribler. najzalosnije sto ti lazes samom sebi i umisljas da jesi. stvari ne sagledavas onakvim kakve jesu vec izvrces ih kako bi tebi odgovarale i onda tvrdis da si nesto dokazo. pa jesi. dokazo si da imas poremecaj percepcije i nedostatak sposobnosti uocavanja logickih veza
sve argumente (protiv tvog stava) unaprijed odbacujes. ne upustas se nikako u casnu raspravu gdje bi posteno odvagao svoje i stavove drugih ljudi. ti svaciji argument samo ismijavas. mentalno nisi iznad malog djeteta koje ruganjem pokusava se nametnut drugoj djeci
vatrogasac

#302 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

Post by vatrogasac »

piplica666 wrote: Tolike Crkve i Džamije a ti nećeš u njih?

Šteta da propadaju bez naroda...Žalosno gdje će toliki milioni maraka što se potrošiše? baš žalosno, suze mi teku, plačem ko malo dijete koliko mi eto žao... :sad: :sad: :sad:

Žali bože što narod ne uživa u takvoj ljepoti, a novac to već i nije neki problem, za novac je lako, za to će uvijek biti novca, nema da fali.
Neće se baciti....ne brini. :wink:
Muslimani najbrže rastuća populacija na Balkanu i u Evropi

Studija koja se u akademskim krugovima koristi kao jedan od najrelevantnijih izvora za istraživanje religija u svijetu, pokazala je da će najveći rast u broju svojih sljedbenika u regiji Balkana zabilježiti muslimani, pa će tako njihov broj sa 2,9 posto iz 1970. godine porasti na 6,8 posto do 2020. godine što je porast od oko četiri posto.

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/evro ... i-u-evropi
detroit-mercy

#303 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

Post by detroit-mercy »

nosara wrote:
detroit-mercy wrote: Glede Rate, ne znam ko zivi u Ratinoj vili ali vjerovatno se i Rato po partijskoj liniji bio uvalio u neku jevrejsku vilu, tako da je sve to isti kurac.
Na kraju, ako pogledas te dinastije zasluznih revolucionara, njihovi nasljednici i dan danas drmaju prostorima Juge od Pozderaca preko Hamovica pa do mnogih drugih :mrgreen: .
Nije isto koristit nesto odredjeno vrijeme i prisvojit (uknjizit) nesto "po zakonu"...

Ovo drugo je besmislica... Ima par potomaka, ali na nivou ekscesa...
Pa eto Lagumdzija je uknjizio stan od bivse partijske djelatnice Raze, kao i mnogi drugi :mrgreen: . Problem Rate je da je Rato umro malo ranije inace bi i to bilo uknjizeno putem certifikata. Nako bilo drustveno vlasnistvo.
I ovo drugo nije na nivou ekscesa, nego puno vise nego sto ti mislis, kreni od Slovenije pa do Makedonije. O generala Morace, koji je i dan danas na Dedinju pa dalje, od privrede do diplomacije. Sve su potomci zasluznih revolucionara. Ovi koji se nisu "snasli" su na nivou ekscesa :mrgreen: .
Danguba

#304 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

Post by Danguba »

Banksy wrote:
Danguba wrote:

Ama @Banksy nisam mislio bukvalno da se ne finansira. Naravno da se finansira dijelom sto nije dovoljno a ostalo nadomiruju clanarinama i drugim izvorima.
Znači, svjesno si napisao neistinu.

Vjerske zajednice u BiH finansiraju se uglavnom novcem iz državnog budžeta, svih nivoa.
Dakle, našim parama, htjeli mi to ili ne.

Šteta što u ovom trenutku ne postoji politički interes da se neko ozbiljno pozabavi svim brojkama, sa svih nivoa, pa nam da jednu konačnu, objedinjenu cifru s koliko to novca finansiramo vjerske zajednice.

Također, bilo bi dobro predstaviti i praksu razvijenih zapadnih zemalja po ovom pitanju.
Za početak, za vjerske zajednice 0 dolara daju: USA, Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Finska, Danska, Švedska, Austrija, Italija, Slovenija, itd.
Ja pricam kako je casa do pola prazna a ti kako je do pola puna.

IZ se ne finansira iskljucivo iz budzeta(mnozina). Nisam neki vjernik niti sam upucen u njihovu organizaciju pa time nisam kompetentan da podnosim njihov godisnji finansijski izvjestaj sa stanjem prihoda i rashoda. Ako nam @udrch naleti mogao bi koju na ovu temu. :D

Ja vise vjerujem svojim ocima nego nekim tamo ciframa a to sto sam vidio su izgradjene dzamije sirom BiH i mahom su finansirane dobrovoljnim davanjem pogotovu u ruralnim sredinama. To sto se izdvaja iz budzeta je nedovoljno bez obzira koliko je to u odnosu na potrebe.

Druga je stvar sto mnogi ne bi nista izdvajali za vjerske institucije.

... i dalje tvrdim da para ima samo ih treba pravilno raspodijeliti.

Luksuz na državnim jaslama:Institucije kao šampioni trošenja javnog novca
detroit-mercy

#305 Re: Luksuzni religijski objekti, fabrike u staro željezo

Post by detroit-mercy »

piplica666 wrote:
Pa eto Lagumdzija je uknjizio stan od bivse partijske djelatnice Raze, kao i mnogi drugi :mrgreen: . Problem Rate je da je Rato umro malo ranije inace bi i to bilo uknjizeno putem certifikata. Nako bilo drustveno vlasnistvo.
privatizaciju i certifikate je izmisla ova vlast, a ne komunistička.
Pocelo je sa Antom Markovicem :mrgreen: ali jos si ti mlad da shvatis neke stvari. I o tome se je pricalo jedno hiljadu puta :skoljka: .
vatrogasac

#306 Re: Luksuzni religijski objekti, fabrike u staro željezo

Post by vatrogasac »

Ima i ovako....
Srebrenica: TIKA donirala povratnicima sedam sušara za voće

Povratničkim porodicama u opštinama Srebrenica, Bratunac i Osmaci Turska uprava za međunarodnu saradnju i razvoj u BiH /TIKA/ donirala je danas sušare za voće u cilju razvoja poljoprrvirede u istočnom dijelu BiH.

Sušare su dobile četiri povratničke porodice u opštini Srebrenica, dvije u Bratuncu i jedna u opštini Osmaci. Kako uglavnom žive od poljoprivrede, predstavnici ovih domaćinstava ističu da će korišćenjem sušara poboljšati kvalitet proizvoda koje dobijaju preradom voća.

Nedavno je TIKA poljoprivrednicima iz Srebrenice, Bratunca i Osmaka donirala traktore i sjemenski materijal. Ranije su Domu zdravlja u Srebrenici poklonili sanitetska vozila.
A i ovako...
Obnova Aladža-džamije počinje iduće godine

Govoreći o okvirnom iznosu potrebnom za kompletnu obnovu ovog vjerskog objekta, on ističe da su Evropska komisija i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH uradili određene predračune. Međutim, konačan iznos će biti poznat prilikom potpisivanja protokola kada se utvrde tačne potrebe i predračun radova koje je arhitekt i projektant džamije dr. Amir Pašić dostavio Direkciji vakufa u Turskoj.

"Pretpostavka je da će taj iznos biti od tri do četiri miliona KM, s mogućnošću da se on i poveća. Ovdje je riječ o iznosu za izvođenje radova. Direkcija vakufa Republike Turske odlučila je da u potpunosti finansira obnovu Aladža-džamije, koliki god iznos tog projekta bio", kazao je Zajimović.

http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=457
detroit-mercy

#307 Re: Luksuzni religijski objekti, fabrike u staro željezo

Post by detroit-mercy »

piplica666 wrote:
detroit-mercy wrote:
privatizaciju i certifikate je izmisla ova vlast, a ne komunistička.
Pocelo je sa Antom Markovicem :mrgreen: ali jos si ti mlad da shvatis neke stvari. I o tome se je pricalo jedno hiljadu puta :skoljka: .

Nisam toliko mlad..Počelo je sa amandmanima na Ustav SFRJ u novembru 1988.godine kada je data mogućnost da se društvena imovina može privatiziovati.

Kada je derala inflacija a Ante Marković je došao poslije..[/quote]
Pa kako to da je derala inflacija kad je sve bilo tako perfektno :D i kako to da su i sami komunisti napustili model drustvenog vlasnistva kada je bio tako perfektan :mrgreen: .
agnostic_front

#308 Re: Luksuzni religijski objekti, fabrike u staro željezo

Post by agnostic_front »

Skoro 20 stranica i niko da napiše kako to džamije smetaju izgradnji fabrika. Kao da postoji zakon fizike koji kaže da u krugu od 10 kilometara gdje se nalazi džamija, ne može da postoji fabrika, jer će da se desi nuklearna reakcija.

Krive se Osmanlije, poziva se na nemoral IZ-a, ali niko da napiše kako tačno smeta donacija braće Turaka u obnovu džamije izgradnji fabrike. Pa okupite se vi komunisti i obratite se tamo onom Kimu jongu, Kastru, ili tamo onom u Venecueli i neka vam grade fabrike. Da li vam je to teško?

I nabijem vam te fabrike više. Eto vam tema o Estoniji tu, ima 10-ak odgovora maksimalno. Pogledajte šta je zemlja od milion i kusur ljudi uradila. Jel moraju baš fabrike, da li su uslužne djelatnosti, trgovina vama ikako u planu? Ili ako nema dimnjak i ako ne izbaci tonu željeza dnevno, ne valja?
akcid

#309 Re: Luksuzni religijski objekti, fabrike u staro željezo

Post by akcid »

agnostic_front wrote:Skoro 20 stranica i niko da napiše kako to džamije smetaju izgradnji fabrika...

Očito da nisi pročitao nijednu od 20 stranica, jer bi shvatio da nije problem gradnja džamija, već izostanak industrijalizacije i privrednog razvoja zbog sve većih i učestalijih grantova - besplatnog i nekontroliranog odliva budžetskog novca, upravo onog kojim bi bila zaustavljena nezaposlenost i pokrenut privredni oporavak države, posebno lokalne zajednice, i iz čijih profita bi imale koristi i vjerske organizacije i civilno društvo.

Očito je da vjerske starješine imaju poseban program slijevanja novca u svoje blagajne, iz kojih se potom finansiraju projekti naročito bitni vjerskim organizacijama, i tako u krug... poput pantljičare koja se nastani na živom biću :(
zgembudin

#310 Re: Luksuzni religijski objekti, fabrike u staro željezo

Post by zgembudin »

Meni samo nije jasno sta ti pokusavas da postignes...

Pozivas se na suplju logiku, citiras tamo neke "prosvjetitelje", govoris o driblanju... a s druge strane zanemarujes veoma solidne odgovore koji ti se ovde nude.

Cemu to trosenje vremena ? Sta ces time postici ? WHO IS YOU?!
Last edited by zgembudin on 09/12/2013 23:10, edited 1 time in total.
Havatar

#311 Re: Luksuzni religijski objekti, fabrike u staro željezo

Post by Havatar »

piplica666 wrote:
zgembudin wrote:Meni samo nije jasno sta ti pokusavas da postignes...

Pozivas se na suplju logiku, citiras tamo neke "prosvjetitelje", govoris o driblanju... a s druge strane zanemarujes veoma solidne odgovore koji ti se ovde nude.

Cemu to trosenje vremena ? Sta ces time postici ? WHO IS YOU?!
Ovo nije ništa kako će se pisati o svim devijacima društveno-ekonomskog sistema ali na drugoj internet stranici.Ovo šta vi radite sa ljudi i naroda, kako nas upropaštavate je ludost i za onog ko to radi a još veća za onog kome se to radi.kako vas nije stid? Mislite da vam narod nikada neće zatrabati, pa ga možete upropastiti?
Koji vi :?:
zgembudin

#312 Re: Luksuzni religijski objekti, fabrike u staro željezo

Post by zgembudin »

Daj mi izvjestaj gdje stoji koji procenat i iznos budzetskog novca je iskoristen za izgradnju vjerskog objekta.

Daj mi izvjestaj gdje stoji business plan neke od drzavnih institucija za razvoj odr. grane.

Da bi imao "fabriku", prvo moras imati trziste za dati proizvod, eksperte za proizvodne procese i ina cuda...

Dakle hocu konkretne cifre, dokumente i reference za tvoje tvrdnje.
Havatar

#313 Re: Luksuzni religijski objekti, fabrike u staro željezo

Post by Havatar »

agnostic_front wrote:Skoro 20 stranica i niko da napiše kako to džamije smetaju izgradnji fabrika. Kao da postoji zakon fizike koji kaže da u krugu od 10 kilometara gdje se nalazi džamija, ne može da postoji fabrika, jer će da se desi nuklearna reakcija.

Krive se Osmanlije, poziva se na nemoral IZ-a, ali niko da napiše kako tačno smeta donacija braće Turaka u obnovu džamije izgradnji fabrike. Pa okupite se vi komunisti i obratite se tamo onom Kimu jongu, Kastru, ili tamo onom u Venecueli i neka vam grade fabrike. Da li vam je to teško?

I nabijem vam te fabrike više. Eto vam tema o Estoniji tu, ima 10-ak odgovora maksimalno. Pogledajte šta je zemlja od milion i kusur ljudi uradila. Jel moraju baš fabrike, da li su uslužne djelatnosti, trgovina vama ikako u planu? Ili ako nema dimnjak i ako ne izbaci tonu željeza dnevno, ne valja?
:thumbup:
detroit-mercy

#314 Re: Luksuzni religijski objekti, fabrike u staro željezo

Post by detroit-mercy »

piplica666 wrote:
detroit-mercy wrote:
piplica666 wrote: Pocelo je sa Antom Markovicem :mrgreen: ali jos si ti mlad da shvatis neke stvari. I o tome se je pricalo jedno hiljadu puta :skoljka: .

Nisam toliko mlad..Počelo je sa amandmanima na Ustav SFRJ u novembru 1988.godine kada je data mogućnost da se društvena imovina može privatiziovati.

Kada je derala inflacija a Ante Marković je došao poslije..
Pa kako to da je derala inflacija kad je sve bilo tako perfektno :D i kako to da su i sami komunisti napustili model drustvenog vlasnistva kada je bio tako perfektan :mrgreen: .
Nije tema društveno vlasništvo[/quote]
Nego sta je tema :mrgreen: ?
stari grad Visegrad

#315 Re: Luksuzni religijski objekti, fabrike u staro željezo

Post by stari grad Visegrad »

Moj prijedlog:'

Hodze i svesteniike postaviti na mjesto direktora fabrike, a direktore fabrike postaviti na mjesto vjerskog vodje. :D
detroit-mercy

#316 Re: Luksuzni religijski objekti, fabrike u staro željezo

Post by detroit-mercy »

piplica666 wrote:Ako su komunisti napustili društveno vlasništvo, to vam ne daje za pravo da vi sve uništite od privrede?
Ko smo to mi :mrgreen: , kome se obracas :mrgreen: . Ja od 95te ne zivim u BiH, nikada clan niti jedne stranke, nikada koristi niti od jedne vlasti :mrgreen: . Radim u privatnom sekotru od kada znam za sebe :mrgreen: .
Tvoje stanje zabrinjavajuce, tebe puca opasna paranoja :mrgreen: , uzmi koji apaurin bit ce ti lakse.
Danguba

#317 Re: Luksuzni religijski objekti, fabrike u staro željezo

Post by Danguba »

piplica666 wrote:Novac koji se iz budžetskih i vanbudžetskih fonodova daje za izgradnju religijskih objekata treba da se daje za izgradnju i saniranje fabrika.Mislim da ovdje niko nije glup da nasjeda na spinove tipa "fizičke koegzistencije".Barem treba da se novac podjeli jedan manji dio za religijske objekte a veći dio za fabrike.
Pare nisu problem. Para neJma. :D

Para nema ne zato sto se grade vjerski objekti nego zato sto nas pojede ogromna administracija.
detroit-mercy

#318 Re: Luksuzni religijski objekti, fabrike u staro željezo

Post by detroit-mercy »

akcid wrote:
agnostic_front wrote:Skoro 20 stranica i niko da napiše kako to džamije smetaju izgradnji fabrika...

Očito da nisi pročitao nijednu od 20 stranica, jer bi shvatio da nije problem gradnja džamija, već izostanak industrijalizacije i privrednog razvoja zbog sve većih i učestalijih grantova - besplatnog i nekontroliranog odliva budžetskog novca, upravo onog kojim bi bila zaustavljena nezaposlenost i pokrenut privredni oporavak države, posebno lokalne zajednice, i iz čijih profita bi imale koristi i vjerske organizacije i civilno društvo.

Očito je da vjerske starješine imaju poseban program slijevanja novca u svoje blagajne, iz kojih se potom finansiraju projekti naročito bitni vjerskim organizacijama, i tako u krug... poput pantljičare koja se nastani na živom biću :(
Je li se zna koliko je to novca ili se nako od oka procjenjuje. Evo izglasan je budzet, koliko ide vjerskim zajednicama, koliko kulturi, koliko sportu, privredi, poljoprivredi :skoljka: .
vatrogasac

#319 Re: Luksuzni religijski objekti, fabrike u staro željezo

Post by vatrogasac »

piplica666 wrote:Barem treba da se novac podjeli jedan manji dio za religijske objekte a veći dio za fabrike.
Evo i ja se slažem. Treba li to da urade reis, biskup i vladika ili ovi silni ministri i njihovi premijeri? Koliko ih ono imamo u svim nivoima? Vjerske zajednice odrađuju ono što im je posao i zadatak vrlo uredno, a da li to rade i oni koji bi trebali da se brinu o fabrikama i zapošljavanju?
zgembudin

#320 Re: Luksuzni religijski objekti, fabrike u staro željezo

Post by zgembudin »

Jarane, da bi ti dosao do te deredze, moras prvo odrobijati...

E haj' sad stipu Aliju rahmetli i daj mi konkretne odgovore
agnostic_front

#321 Re: Luksuzni religijski objekti, fabrike u staro željezo

Post by agnostic_front »

Gluposti. Kad je je ova tema bila aktuelna prije godinu ili više, pregledao sam skoro sve budžete opština i kantona i entiteta. Bujrum gospodo, provjerite i vi, pa ćete vidjeti da izdvajanja za vjerske institucije nisu ni 1% budžeta, tako da ta priča jednostavno ne pije vode, jer to jednostavno ne može da promijeni sadašnju situaciju. Problem nije tih 0.7% budžeta, i svako sa gramom mozga će to zaključiti. To je donekle i jedini validan argument. I ja se slažem s tim, da država ne treba da izdvaja za vjerske institucije. Ali također ne treba da izdvaja ni za kulturu, sport, da ne idem dalje, jer ja ne vidim kako to doprinosi izgradnji fabrika.
detroit-mercy

#322 Re: Luksuzni religijski objekti, fabrike u staro željezo

Post by detroit-mercy »

piplica666 wrote:Zašto si onda tu? I zašto te ja uopšte zanimam, kada si tako daleko od svega? Uopšte nisi daleko,imaš ti debeo interes da pratiš moje pisanje...
Covjece paranoican si :mrgreen: zar ne vidis. :mrgreen: popi apaurin ili lexaurin biti ce ti lakse.
Koliko vidim ovaj forum je javan i na njemu se moze javljati ko hoce ili bi ti mozda zabranjivao :skoljka:
Ti me kao osoba uopste ne zanimas, zanimaju me gluposti koje ovdje valjas, jer ponavaljas jednu te istu mantru.
zgembudin

#323 Re: Luksuzni religijski objekti, fabrike u staro željezo

Post by zgembudin »

piplica666 wrote:
zgembudin wrote:Jarane, da bi ti dosao do te deredze, moras prvo odrobijati...

E haj' sad stipu Aliju rahmetli i daj mi konkretne odgovore

Kada je Alija Izetbegović suđen 1983.godine na "Sarajevskom procesu", da li bilo kad mogao zamisliti da će taj (tada 58 godišnjak) postati predsjednik bilo čega, a kamoli države?

Zato ne potcjenjujte niti ljude a niti oklnosti, jer one koje danas potcjenjujete mogu biti vlast i predsjednici, jer sve je u životu samo splet okolnosti.

anonimusi često puta osvoje vlast kada im se najmanje nadate.

Učite iz Alijinog životnog primjera.

Ko je bio Alija do 1990.godine?

Anonimus i zatvorenik u Kazneno popravnom domu "Foča", a nakon toga predsjednik?

Naravno malo su mu pomogli prijatelji iz Beograda peticijama, objavom knjige, ponekim sijelom na kome se dobro jelo i pilo, i razgovaralo za najučevnijim glavama tadašnje Jugoslavije i Srbije.
Evo cisto da ponovim pitanja:

Daj mi izvjestaj gdje stoji koji procenat i iznos budzetskog novca je iskoristen za izgradnju vjerskog objekta.

Daj mi izvjestaj gdje stoji business plan neke od drzavnih institucija za razvoj odr. grane.

Da bi imao "fabriku", prvo moras imati trziste za dati proizvod, eksperte za proizvodne procese i ina cuda...

Dakle hocu konkretne cifre, dokumente i reference za tvoje tvrdnje.
akcid

#324 Re: Luksuzni religijski objekti, fabrike u staro željezo

Post by akcid »

detroit-mercy wrote:Je li se zna koliko je to novca ili se nako od oka procjenjuje. Evo izglasan je budzet, koliko ide vjerskim zajednicama, koliko kulturi, koliko sportu, privredi, poljoprivredi :skoljka: .
Novac se izdvaja iz budžeta lokalnih zajednica, a njihovi budžeti se usvajaju početkom godine. Najviše novca daju sarajevske općine, bihaćka, itd., od 50.000 Km do 100.000 KM, nekad i više.
detroit-mercy

#325 Re: Luksuzni religijski objekti, fabrike u staro željezo

Post by detroit-mercy »

agnostic_front wrote:Gluposti. Kad je je ova tema bila aktuelna prije godinu ili više, pregledao sam skoro sve budžete opština i kantona i entiteta. Bujrum gospodo, provjerite i vi, pa ćete vidjeti da izdvajanja za vjerske institucije nisu ni 1% budžeta, tako da ta priča jednostavno ne pije vode, jer to jednostavno ne može da promijeni sadašnju situaciju. Problem nije tih 0.7% budžeta, i svako sa gramom mozga će to zaključiti. To je donekle i jedini validan argument. I ja se slažem s tim, da država ne treba da izdvaja za vjerske institucije. Ali također ne treba da izdvaja ni za kulturu, sport, da ne idem dalje, jer ja ne vidim kako to doprinosi izgradnji fabrika.
Ljudska glupost je nemjerljiva ali pojedini nisu toga svjesni, pa vise jedan GRAS slupa love iz budzeta u godini nego sve vjerske zajednice zajedno, ali bitno je da se melje.
Kod nas je politika alfa i omega svege, ali pojedini slijepci to nikako da vide.
Post Reply