Luda imena automobila

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: anex, _BataZiv_0809

Post Reply
Mr.Fundamental
Posts: 561
Joined: 21/04/2009 18:48

#1 Luda imena automobila

Post by Mr.Fundamental »

Pozdrav svima. Nedavno sam čitao članak u jednom autočasopisu o smiješnim i nespretnim imenima automobila, pa sam odlučio da dijelove ovog članka objavim ovdje, kako bi malo razbili suhoparnost ovog podforuma :-D

Najsmiješniji primjeri su se dešavali zbog toga što riječ koja znači jedno na nekom jeziku ili u nekoj zemlji, katkad može značiti posve suprotno na drugom jeziku. To je jedan od glavnih razloga zašto neke kompanije (kao npr. Audi, BMW, Mercedes)insistiraju na prozaičkim oznakama svojih automobila(123,E30,318,80,A4,100,W,E,S,A...). Žele univerzalno ime, da njihovi proizvodi baš svugdje imaju jedna te ista obilježja, bez ikakvih negativnih konotacija. S brojkama i slovima, poprilično otpornim na jezičke i kulturološke barijere, jako je teško pogriješiti. Ali ne i nemoguće...To pokazuje primjer Toyote MR2:
-Toyota MR2: Ovo ime je svugdje dobro prolazilo osim u Francuskoj. Naime čitanjem ove skraćenice na francuskom dobija se riječ vrlo slična riječi "merde" što u prijevodu znači govno ili sranje.
-Mitsubishi Pajero: Pajero je dobio ime po divljoj mački iz pampasa Argentine (leopardus pajeros), međutim na španskom jeziku "pajero" je vrlo pogrdna riječ i znači "drkadžija". Japanci su ga u Španiji, Južnoj Amerci (osim Brazila) i Indiji preimenovali u "Montero" što na španskom znači "planinski lovac". U Velikoj Britaniji se prodaje pod imenom "Shogun".
-Mazda Laputa: Laputa je na romanskom govornom području često izazivala usporedbu sa "la putom" ili putanom, bosanski rečeno- kurvom, prostitutkom.
-Ford Pinto: Ford je uprskao sa Pintom, jer iako to na španskom znači "slikam" ili označava vrstu konja, u brazilskoj verziji portugalskog znači "mali penis".
-Honda Jazz: Honda je prvobitno htjela ovo auto nazvati Fitta, tiskali su i brošure, sve dok nisu shvatili da ta riječ u žargonu skandinavskih zemalja znači - ženski spolni organ. Na brzinu su promjenili ime u Fit za cijeli svijet osim Evrope, gdje je, za svaki slučaj, radikalno preimenovan u Jazz.
-Nissan Moco: U prijevodu sa španskog "moco" znači "sluz".
-Chevrolet Nova: U prijevodu sa latinskog "nova" znači "nov", ali u Južnoj Americi znači "ne ide" ili "ne vozi". Sličan primjer je i El Camino, što znači "šetnja".
-Toyota Paseo: Paseo je bio sportski dizajniran i orijentiran toyotin kompakt, međutim problem je bio što paseo na španskom znači "hodam". Ko želi voziti sportsko auto koje hoda?
-Toyota Celica: prvobitno se trebala zvati Tsunami, ali nakon grozne prirodne katastrofe u Aziji preimenovana je u Celica.
-VW Bora: U raznim dijelovima svijeta isti auto se zove Jetta i Bora, po vjetrovima, ali ono što je nama bura, u SAD-u je previše podsjećalo na boring-dosadu.
-Ford Kuga: na sreću Forda, generičko ime koje treba podsjećati na životinju kuguara, nigdje osim u slavenskom svijetu ne znači tešku bolest.

Smiješnih primjera ima i kada kompanije, uglavnom američke, promašenim i neuglednim automobilima pokušaju dati atribute koji pripadaju tek rijetkima: Chrysler LeBaron, Checker Superba, Buick LeSabre, Ford Aspire, Dodge Dinasty, Nash Rambler County Club, Lincoln Versailles, Pontiac Parisienne i Executive, Oldsmobile Bravada i Futurama...samo su neki od primjera čija su imena bila u ogromnom nesrazmjeru sa njihovom kvalitetom i uspjehom na tržištu. Chevrolet Celebrity zasigurno nikad nije vozila nijedna slavna osoba.

Još su smiješniji Azijci: Subaru Gravel Express, Tang Hua Detroit Fish, Geely PU Rural, Daihatsu Naked, Volugrafo Bimbo, Toyota Deliboy, Toyota Toyopet, Toyota Starlet, Nissan Prairie Joy, Nissan Fairlady Z, Nissan Big Thumb, Mazda Proceed Marvie Will Breeze, Honda Life Dunk, Honda Joy Machine, Mitsubishi Canter Guts, Mitsubishi Delica Space Gear, Mitsubishi MUM 500 Shall We Join Us? (zbilja postojao upitnik), Isuzu GIGA 20 Light Dump, Isuzu Mini Active Urban Sandal...
Last edited by Mr.Fundamental on 31/05/2012 00:48, edited 2 times in total.
Mr.Fundamental
Posts: 561
Joined: 21/04/2009 18:48

#2 Re: Luda imena automobila

Post by Mr.Fundamental »

Malo o nekim skraćenicama:
Acura DN-X: nije skraćenica od ničeg, odnosno ne znači ama baš ništa - to su tek slučajno odabrana i spojena imena.
BMW 750iL: prvi broj označava seriju, druge dvije brojke veličinu motora u litrama (ovdje 50 za 5.0 litarski motor), “i” se odnosilo na sustav ubrizgavanja goriva (kad je vrsta ubrizgavanja još bila velika stvar), dok “L” označava dužinu osovinskog razmaka, a eventualno “d” označava da auto ima dizelski motor.
Lexus LS 430: prvo slovo označava klasu (S za sedan, X za SUV, C za kabriolet), a troznamenkasti broj veličinu motora u litrama.
Mercedes SLR: na njemačkom skraćenica za “sport”, “leicht”, i “rennsport”. U prijevodu sportski, lagan i trkaći. Kod Mercedesa inače prvo slovo znači cjenovni rang (C za najjeftinije, E i S za najskuplji, G znači ekskluzivnost, dok su kabrioleti po skupoći poredani ovako: SLK, CLK, SL).
Peugeot 504: nula u sredini ne samo da ne znači ništa, nego je stavljena u sredinu između oznake za veličinu i rednog broja samo zato što je u nulu bilo najlakše staviti rupu za kurblu.
Saab 9-2X: kako je tvrtka nastala iz tvornice vojnih zrakoplova, ova brojka znači samo i jedino da – NIJE riječ o vojnom vozilu. Drugi broj označava veličinu i cjenovni rang vozila, dok slovo X znači da vozilo ima pogon na sve četiri kotača.
Ford T-model: kada je Henry Ford počeo proizvodnju automobila, naprosto je uzeo abecedu i modelima, kako su dolazili, redom dodjeljivao slova. Legendarni auto, znači bio je njegov dvadeseti. Odnosno, da je poranio bio bi S, a da je malo kasnije došao bio bi U.
goran16v
Posts: 10140
Joined: 20/09/2011 09:02

#3 Re: Luda imena automobila

Post by goran16v »

Spacek tj Citroen 2CV je dobio ime po 2CV ili 2 fiskalne KS sto je bila osnovica za obracun davanja drzavi za taj auto.
Seyfo
Posts: 4338
Joined: 23/08/2011 14:12

#4 Re: Luda imena automobila

Post by Seyfo »

Posljednje serije Jeepa pokazuju očaj Amerikanaca, pa se kao davljenik za slamku hvataju za osjećaje Amera prema domovini; naime, Jeep Patriot, Liberty,sad će freedom...ista imena daju koljačkim akcijama američke vojske gdje god treba
User avatar
burgundy
Posts: 2328
Joined: 20/10/2010 19:44

#5 Re: Luda imena automobila

Post by burgundy »

Daewoo Espero :D
goran16v
Posts: 10140
Joined: 20/09/2011 09:02

#6 Re: Luda imena automobila

Post by goran16v »

Toyota Carina
User avatar
chelo
Posts: 657
Joined: 13/02/2010 18:47
Location: Sarajevo

#7 Re: Luda imena automobila

Post by chelo »

Nije ludo ali je prosto ko stih Dine Merlina.
Nissan Pathfinder (SUV)
Post Reply