Ljutiti se na Boga
- madner
#76 Re: Ljutiti se na Boga
Sicilijanku vala ne voljem 
- arzuhal
#77 Re: Ljutiti se na Boga
To sam i pretpostavio..nisam je ni ja volio (grdno izgleda brate), dok je nisam temeljito prostudirao kroz razne partije...onda ti se otvore oči i pomisliš: ''Bože, šta sam dosad igrao?''madner wrote:Sicilijanku vala ne voljem
Znači, ti bih da zaigraš Kraljev gambit, da te pometem? Mojne mi samo španjolke, odmah nudim remi
- madner
#78 Re: Ljutiti se na Boga
Nista ne brini, ili bos ili hadzija 
- statix
#79 Re: Ljutiti se na Boga
Arzuhal ovaj svijet nije savrsen, inace ne bi bilo zakona entropije.
Samo si na pravom mjestu i u pravo vrijeme. To je sve. Sutra mozda budes na Titanu, kako se gdje stvore uslovi prikladni za zivot. a eno izgleda otkrili primitivne oblike zivota tamo, koriste hidrogen umjesto oksigena za zivot.
Zilav i tvrdglav je taj zivot. 
- arzuhal
#80 Re: Ljutiti se na Boga
Sve ok, samo me nemoj više spominjat, niukake se rasprave više ne uključujem, pojašnjenja, dodatna pojašnjenja, elaboracije i te trice...statix wrote:Arzuhal ovaj svijet nije savrsen, inace ne bi bilo zakona entropije.Samo si na pravom mjestu i u pravo vrijeme. To je sve. Sutra mozda budes na Titanu, kako se gdje stvore uslovi prikladni za zivot. a eno izgleda otkrili primitivne oblike zivota tamo, koriste hidrogen umjesto oksigena za zivot.
Zilav i tvrdglav je taj zivot.
- dr.Gonzo
#81 Re: Ljutiti se na Boga
Znaci, po islamskim ucenjima skeptici su najveci gresnici?Najvažnija, najsušastvenija, najbitnija, najprvija stvar od svih stvari, stvar koja je daleko ponad svih oblika obredoslovlja i molitvi je: vjera da ima Boga, da On jest. Druga stvar, koja po svoj bitnosti nije ništa manja ili veća od prve je: niko nije kao On, kao Bog koji jestvuje, ništa Mu nije slično i On nema nikakvog druga, nikakvog partnera, ne postoji nikakva hijerarhija bogova gdje bi On bio iznad njih, ili jednak s njima, ili vrhovni Bog među bogovima - ima samo On.
Ovo je u islamu najvažnija stvar, najpreča, najglavnija! Sam Allah veli u Kur'anu da će On oprostiti koje god htjedne grijehe kome god htjedne osim - nevjerovanja i širka/pripisivanja Njemu nekog ravnim. Sve ostalo, radilo se tu o kršenju nekih zabrana ili neizvršavanju naredbi (recimo namaza), može biti oprošteno, a prema Njegovim riječima. Dakle, postoji granica u griješenju: svaki grijeh može biti oprošten, ali nevjerovanje ili višeboštvo neće nikad.
Sasvim logicno, sumnja je duboko korozivna po vjerovanja koja se ne zasnivaju na dokazima
Zamislite pakao u kome su glavni negativci ljudi kao Carl Sagan
-
udrch
#82 Re: Ljutiti se na Boga
Ma nije problem što oni sumnjaju..dr.Gonzo wrote:Znaci, po islamskim ucenjima skeptici su najveci gresnici?Najvažnija, najsušastvenija, najbitnija, najprvija stvar od svih stvari, stvar koja je daleko ponad svih oblika obredoslovlja i molitvi je: vjera da ima Boga, da On jest. Druga stvar, koja po svoj bitnosti nije ništa manja ili veća od prve je: niko nije kao On, kao Bog koji jestvuje, ništa Mu nije slično i On nema nikakvog druga, nikakvog partnera, ne postoji nikakva hijerarhija bogova gdje bi On bio iznad njih, ili jednak s njima, ili vrhovni Bog među bogovima - ima samo On.
Ovo je u islamu najvažnija stvar, najpreča, najglavnija! Sam Allah veli u Kur'anu da će On oprostiti koje god htjedne grijehe kome god htjedne osim - nevjerovanja i širka/pripisivanja Njemu nekog ravnim. Sve ostalo, radilo se tu o kršenju nekih zabrana ili neizvršavanju naredbi (recimo namaza), može biti oprošteno, a prema Njegovim riječima. Dakle, postoji granica u griješenju: svaki grijeh može biti oprošten, ali nevjerovanje ili višeboštvo neće nikad.
Sasvim logicno, sumnja je duboko korozivna po vjerovanja koja se ne zasnivaju na dokazimaSamim tim, opasnija je i od ratova, ubijanja, silovanja, pljacke... Mozda cak i od homoseksualizma.
Zamislite pakao u kome su glavni negativci ljudi kao Carl Sagan
Problem je što oni uvijek sumnjaju i nikad ništa ne dovrše
- controllore
- The Admiral
#84 Re: Ljutiti se na Boga
@ Statix: Hmm ne bih se slozio da je covjek izmislio Boga, to mi nema smisla jarane. Jedino sto bi uzeo u obzir je da je covjek izmislio religiju, prakticiranje vjere i tako te stvari. Jer ih milion ima i svi razlicito to rade i svaka tvrdi da ce vecina ic u pakao ako ne prakticira kako je naredjeno da se prakticira, kako njihova religija tvrdi. A Kreator postoji jer ne bi nicega bilo..
@ Arzuhal: Jarane pobjego bi od svega toga da mi da svijest, i od religije i svega niti bi o tome razmisljao da me nije strah (valjda je to rijec koja opisuje to) sta ce se desiti poslije moje smrti, da cu vjecno patiti u nekoj vatri, cak i u grobu prije vatre, ako ne budem prakticirao i radio ono sto moja religija tvrdi, ili necija druga. Jer ako sam dobra osoba.. (niko nije perfektan naravno al znas sta mislim), a ako vamo volim alkohol, seks, travu, i tako dalje, lose mi se pise, svaka religija tako tvrdi (za vecinu takvih slucajeva normalno "bice" izuzetaka) a ja nemam odgovora niti ima cinjenica koja od njih je orginal, i cinjenica o tome kako se sto posto zaradi taj raj.
@ Arzuhal: Jarane pobjego bi od svega toga da mi da svijest, i od religije i svega niti bi o tome razmisljao da me nije strah (valjda je to rijec koja opisuje to) sta ce se desiti poslije moje smrti, da cu vjecno patiti u nekoj vatri, cak i u grobu prije vatre, ako ne budem prakticirao i radio ono sto moja religija tvrdi, ili necija druga. Jer ako sam dobra osoba.. (niko nije perfektan naravno al znas sta mislim), a ako vamo volim alkohol, seks, travu, i tako dalje, lose mi se pise, svaka religija tako tvrdi (za vecinu takvih slucajeva normalno "bice" izuzetaka) a ja nemam odgovora niti ima cinjenica koja od njih je orginal, i cinjenica o tome kako se sto posto zaradi taj raj.
-
shtula
#85 Re: Ljutiti se na Boga
Jevreji su u koncetracionom logoru ako je istina, sudili Bogu. neminovno izgleda to dali nas je Bog ostavio, to sto Djavo stavi masku Boga u vremenima haosa nije Bog, bogumili su govorili da Bog i Djavo , vjerovatno ne zbog toga sto bi volili nego sto su vidili to tako, imaju jednaku moc, za vrijeme haosa Djavo izgleda ima i vecu , Grci su vremena haosa zvali Dionisijus, Haides a vrijeme order-a Apolo, Dionisius traje kratko, "balance is first law of univers", Bog svih Bogova je Zeus, corelacija sa Frojdom bi bila
Zeus - superego
Poseidon - ja
Haides - podsvjest
ako civilizacija nije uspjela da se oslobodi ratova, podvjesnog, znacilo bi da je kod human animal kosto neki sociolozi zovu humans, jos uvjek u nekoj nedovoljno razvijenoj colektivnoj svjesti, poput civilacijske epilepsije
Zeus - superego
Poseidon - ja
Haides - podsvjest
ako civilizacija nije uspjela da se oslobodi ratova, podvjesnog, znacilo bi da je kod human animal kosto neki sociolozi zovu humans, jos uvjek u nekoj nedovoljno razvijenoj colektivnoj svjesti, poput civilacijske epilepsije
- murat arslan
#86 Re: Ljutiti se na Boga
Zbog ovoga mnogi ljudi izgube vjeru u sebe i misle da su loši i pokvareni i odustanu od daljnjeg promišljanja o vjeri i sebi. Jednostavno, boje se da idu dalje u svome nastojanju da postanu bolji i bliži Bogu, nego se zadovoljavaju da ostanu ondje gdje su, tu se najbolje osjećaju i ne doživljavaju ovakve situacije. Hoću reći, osude sebe da nisu dostojni da budu vjernici. Ovo je varka kojom ego čovjeka prevari, jer je njemu teško da bude nečiji rob.theTruePath wrote:Kako islam gleda na to'? kada covjek u jednoj teskoj situaciji odjednom pocne osjecati ljutnju ili "mrznju" prema Gospodaru-dakle nije to sumnja u njegovo postojanje vec ljutnja zbog odredjenje situacije
Kada se ova ljutnja desi, treba se pokajati zbog toga i nastaviti sa prakticiranjem vjere u životu, a Allah će čovjeku objelodaniti da je bio u zabludi po tom pitanju.
U suštini, svako protivljenje i nepovinovanje egu je veliko dobro za čovjeka, iako je nekada preteško, pa mu se čovjek i pokori. Ali je zato ostavljeno pokajanje.