Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

melac

#401 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by melac »

Meni jedino smeta što smo mi toliko sjebani u glavu da smo uopće ratovali. Mi se vračamo u helenističko doba, kada je svaki grad bio država, dok je danas stvar sasvim suprotna, svijet se ujedinjuje da bi mu bilo bolje (ili velikim kompanijam da više zarade, ja bih tipova na ovo) mi bi još neke podjele. mi smo stvarno u kurcu. Ali svi smo mi krivi za ovo stanje.
1gorstak

#402 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by 1gorstak »

dalinton wrote:
zavrzlama wrote:...ako te stid onda si srbin ,ako nije onda si fasista i cetnik...eto ovdje se na forumu izjasni o tome ..cekam odgovor..
A ti si taj koji će odrediti ko je Srbin a ko fašista i četnik ?
Pa to moze posluziti kao litmus test kojim se ukazuje na ljudskost, odnosno rdju. Velikosrpski stratezi nikad nisu imali u planu ocuvanje prava srpskog naroda u BiH, nego im je cilj bio stvaranje iskljucivo srpske drzave na lesu Bosne i Hercegovine. Zato "Srpska", Srpski Brod, Srpske sume itd. A castan covjek se od dominacije ne brani dominacijom, decentralizacija bez etnickog karaktera je dovoljna. Zato je sasvim dovoljno odrediti stav pojedinca prema nazivu manjeg entiteta, da bi se znalo radi li se o covjeku ili rdji.
1gorstak

#403 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by 1gorstak »

tetakk wrote:@Frankyee je pravi namazani "salonas" koji malo malo pa protura kako je sumska bolja, te kako su stvari u BL bolje.
Procitalo se to vec ;

"Da je Dodiku dati kontrolu nad "Olimpijskim gradom" imali bi mi svi bolje koristi jer bi bilo investicija na milijarde dolara samo na osnovu ZOI84 a da ne govorim dalje."

"Jedini politicar u ovoj BiH koji uradi ono sto kaze i koji ima mogucnosti da svoje izjave sprovede u dijelo."

"Da je Dodik na vlasti u Sarajevu i Federaciji mi bi sad imali autoput do Zenice u punoj izgradnji a vjerovatno i ostale dionice Vc."

"Dodik je ponovo udario u mekano jer realno ono sto on prica ima smisla ko god zeli da malo razmisli."

"Dodik moze da odvoji RS u roku od pet dana i da sve funkcionise kao i sad."

"Tu nije kriv Dodik on samo zavrsava posao. Ja inace mislim da ce se BiH raspasti zbog nesposobnosti Sarajevskog rukovodstva a ne zbog Dodika."

i tako dalje ......
Alfons Kauders

#404 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by Alfons Kauders »

cogni wrote:
Alfons Kauders wrote:
cogni wrote:odbijanje da se bude nacionalna manjina -> pobuna -> rat -> mir uz pristajanje na uredjenje koje garantira prava Srbima.
a jel drzavno uredjenje koje je sruseno 1992 na bilo koji nacin osporavalo prava srba?
Naravno, nije postojalo nista sto bi garantiralo Srbima mogucnost da ostvare svoja prava. Cak ni stvari od "vitalnog nacionalnog interesa" nisu mogle biti sprijecene, kao sto je recimo raspisivanje referenduma o nezavisnosti.
Kao najbolji primjer uzmimo status Bosnjaka i Hrvata u RS. Sada Bosnjaci i Hrvati u RS imaju daleko veca prava nego sto su Srbi imali po tom uredjenju. Recimo, kada bi RS htjela raspisati referendum o nezavisnosti, ja sam prilicno siguran da bi Hrvati i Bosnjaci ulozili veto, koji bi 1/1 prosao na ustavnom sudu jer to zbilja jeste vitalni nacionalni interes, sta god taj pojam tacno znacio. Znaci nezavisnost RS ne moze da prodje ni na nivou RS-a, a kamoli na nivou BiH. Polozaj Hrvata i Bosnjaka u RS se smatra slabom tackom sadasnjeg uredjenja u BiH, u smislu da njihova prava nisu dovoljno zasticena. Kako ja to vidim, cak je i slaba tacka sadasnjeg uredjenja neuporedivo bolja od ondasnjeg uredjenja. A kada Srbi kazu da ne zele da se vrate na ondasnje uredjenje odma su cetnici, ili barem salonski cetnici.
Aha, znaci Srbi su bili ugrozeni zato jer nisu imali veca prava od ostalih i jer kao malobrojniji nisu mogli nametati svoju volju drugim...
paratrooper

#405 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by paratrooper »

cogni wrote:
Loreley wrote:Ne smije se dozvoliti da ljudi kao Dodik dovode opstanak Federacije u pitanje, da zavađaju Bošnjake i Hrvate. Vidim da je momentalno glavna srpska misija u BiH posvađati Bošnjake i Hrvate.
Cak i da je to istina, to onda ne govori nista narocito o Dodiku, vec o Bosnjacima i Hrvatima. AKo je tacno da su Bosnjaci i Hrvati toliko glupi da su se zavadili zbog Dodikovih poteza onda ja mislim da sa Bosnjacima i Hrvatima nema suzivota jer su preglupi.
Naravno, ja ne mislim da Dodik moze biti uzrok svadji, vec mozda moze malo da kuri vatru, u najboljem slucaju.
to je veliki dio istine , zapravo cijela politika srbije je 'nacionaliziranje' pojedinaca kako bi s njima mogli manipulirat. Uvijek je lakse manipulirat grupom nego sa pojedincima.

znas sta je interesantno , sve sto srbija i (BIA) poduzima vraca se toj zemlji natrag. Ako misle da to ne vide oni koji zele stabilnost BIH zasnovanog na otvorenom drustvu grdno se varaju.

jaka federacija je jedini adekvatan odgovor na srpski nacio-ekspanzionizam. Loreley je u pravu.

bivsi (KOS) i sadasnja obavjestajna sluzba Srbije imaju jos uvijek veliki uticaj u svim segmentima ukljucujuci islamsku i katolicku zajednicu. Ko ubacuje nesporazume izmedju ljudi u BIH koristeci 'nacionalne' i regionalne termine tipa sandjaklije, albanci, hrvati, bosnjaci ? Ko me je to potrebno ?

Potrebno je srbiji jer Beogradska vlast jos zivi u 18 stoljecu i pokusava da ostvari teznje o srbije preko drine. Naravno , jedini nacin da to ostvari je da unese 'nacionalisticko' grupiranje i razdvajanje.
Last edited by paratrooper on 31/08/2008 10:36, edited 1 time in total.
dalinton

#406 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by dalinton »

zavrzlama wrote:
dalinton wrote:
zavrzlama wrote:...ako te stid onda si srbin ,ako nije onda si fasista i cetnik...eto ovdje se na forumu izjasni o tome ..cekam odgovor..
A ti si taj koji će odrediti ko je Srbin a ko fašista i četnik ?
ponovo pitam

dali se stidis sto se jedan od entiteta zove "republika srpska" u kojo zive tri konstitivna i ravnopravna naroda...hocu odgovor..

ja bi se stidio da se jedan entiete zove "republika muslimanska" jer to bi bio fasizam i aparthejd prema drugim narodima....
Ne. Zašto bi se stidio ? Kakve veze ima naziv entiteta sa aparhejdom i fašizmom ? Kakvo glupo razmišljnje...
zavrzlama wrote:..pa ako podrzavas ime tog entiteta i njegovo postojanje u ovom obliku zna se sta si..a rekao sam ti vec da si salonski cetnik ..razuvjeri me da nisi..
Onda ti je jasno da imaš popriličan broj "salonskih četnika" u BiH a nije lijepo da svoje sugrađane tako nazivaš.
Abacija

#407 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by Abacija »

paratrooper wrote:jaka federacija je jedini adekvatan odgovor na srpski nacio-ekspanzionizam. Loreley je u pravu.

bivsi (KOS) i sadasnja obavjestajna sluzba Srbije imaju jos uvijek veliki uticaj u svim segmentima ukljucujuci islamsku i katolicku zajednicu. Ko ubacuje nesporazume izmedju ljudi u BIH koristeci 'nacionalne' i regionalne termine tipa sandjaklije, albanci, hrvati, bosnjaci
? Ko me je to potrebno ?

Potrebno je srbiji jer Beogradska vlast jos zivi u 18 stoljecu i pokusava da ostvari teznje o srbije preko drine. Naravno , jedini nacin da to ostvari je da unese 'nacionalisticko' grupiranje i razdvajanje.
@ Loreley u pravu?! :shock:
Pa ti si je upravo okarekterisao kao agenta KOS-a jer ona prva koristi sve te termine. :-)
cogni

#408 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by cogni »

paratrooper wrote:
cogni wrote: Cak i da je to istina, to onda ne govori nista narocito o Dodiku, vec o Bosnjacima i Hrvatima. AKo je tacno da su Bosnjaci i Hrvati toliko glupi da su se zavadili zbog Dodikovih poteza onda ja mislim da sa Bosnjacima i Hrvatima nema suzivota jer su preglupi.
Naravno, ja ne mislim da Dodik moze biti uzrok svadji, vec mozda moze malo da kuri vatru, u najboljem slucaju.
to je veliki dio istine...
Znaci nemas problem sa zakljuckom, kad vec pricas samo o detaljima. Po tebi je OK da verujesh da Hrvatima i Bosnjacima u BiH upravlja Srbija i da njihovi medjusobni odnosi zavise od toga sta Srbija odluci. Da ce se oni popraviti kada Srbija to bude htjela. Barem da ste rekli da je u pitanju Amerika ili EU, pa da to bude koliko toliko podnosljivo. Ali govorimo o jednoj bijednoj Srbiji, pa to je toliko degradirajuce za Bosnjake i Hrvate da ja ne umijem naci prave rijechi kojima bih to opisao. Ako bih to prihvatio kao tacno onda bih otisao da diskutujem sa nekim inteligentnijim bicima, recimo psima u parku, vidio sam neki dan jednu tetu, ispricala se bash lijepo sa jednim snaucerom.
cogni

#409 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by cogni »

Alfons Kauders wrote: Aha, znaci Srbi su bili ugrozeni zato jer nisu imali veca prava od ostalih i jer kao malobrojniji nisu mogli nametati svoju volju drugim...
Mislim da previshe grubo gledash na stvari, sto dovodi do potpuno pogresnih zakljucaka, iako sam ti sve detaljno objasnio.
Kada govorimo o donosenju odluka mozemo razlikovati barem tri situacije:
a) ne mozes uticati na odluku
b) mozes uticati, ali je ne mozes nametnuti
c) mozes nametati svoju volju

Srbi u BiH su skocili sa pozicije a) koju su smatrali neprihvatljivom, u poziciju b) koja oznacava ravnopravnost.
Toliko je jednostavno da ne razumijem sta je tu problematicno.
palermo

#410 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by palermo »

exliberal wrote: Nego demokrate da se vratimo na temu
Treci entitet da ili ne?
Koliko vidim 90 % hrvata su za , 90 % bosnjaka protiv....e pa cujem koji je izlaz iz ove "bratske" nesuglasice...ajde da ostavimo za trenutak rs i srbe....kako da se reorganizuje federacija da budu vuci siti a ovce na broju.

ps
a ja jos uvijek cekam hoce li mi veliki ljubitelj srba leroy ili kako joj je vec nadimak odgovorit u vezi bratskih hrvatsko/bosnjackih odnosa po srednjoj bosni i hercegovini....nadam se da ce administracija ostavit ovu temu otkljucanu...pocelo se zakuhavat :)
pa izlaz je da nece biti treceg entiteta :D .A ispravno pitanje bi bilo kako da se reorganizuje BiH da budu vuci siti i ovce na broju
fantom slobode

#411 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by fantom slobode »

exliberal wrote:U jebote pa da nema ovih poganih srba propao bi ovaj forum :D :D :D :D
Nego demokrate da se vratimo na temu
Treci entitet da ili ne?
Koliko vidim 90 % hrvata su za , 90 % bosnjaka protiv....e pa cujem koji je izlaz iz ove "bratske" nesuglasice...ajde da ostavimo za trenutak rs i srbe....kako da se reorganizuje federacija da budu vuci siti a ovce na broju.

ps
a ja jos uvijek cekam hoce li mi veliki ljubitelj srba leroy ili kako joj je vec nadimak odgovorit u vezi bratskih hrvatsko/bosnjackih odnosa po srednjoj bosni i hercegovini....nadam se da ce administracija ostavit ovu temu otkljucanu...pocelo se zakuhavat :)
Ide se na reorganizaciju cjelokupne domovine, ne njenog jednog dijela. 95% Hrvata i Bosnjaka podrzava to stajaliste. A vjeruj mi da je i veliki broj ostalih su za reorganizaciju, jer ovakva drzava ne daje prava gradjaninu. Problem Posavine treba hitno da se rjesava, ovo kada vec navodis regije.
Abacija

#412 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by Abacija »

cogni wrote:
Alfons Kauders wrote: Aha, znaci Srbi su bili ugrozeni zato jer nisu imali veca prava od ostalih i jer kao malobrojniji nisu mogli nametati svoju volju drugim...
Mislim da previshe grubo gledash na stvari, sto dovodi do potpuno pogresnih zakljucaka, iako sam ti sve detaljno objasnio.
Kada govorimo o donosenju odluka mozemo razlikovati barem tri situacije:
a) ne mozes uticati na odluku
b) mozes uticati, ali je ne mozes nametnuti
c) mozes nametati svoju volju

Srbi u BiH su skocili sa pozicije a) koju su smatrali neprihvatljivom, u poziciju b) koja oznacava ravnopravnost.
Toliko je jednostavno da ne razumijem sta je tu problematicno.
Opa! Da se nisi to mozda opet uvrijedio?! :mrgreen:
Sva ova tvoja prica ne odgovara sa desavanjima od '90 do danas. Bas se trudis da se povjeruje u tvoj rezon. Ali to je nemoguce, jer za razliku od tebe (i tvojih pajdasa), ja sam svu tu "ravnopravnost" dozivio na svojoj kozi. Ako ti sebe mozes lagati ja sebe ne mogu. A znas kako se kaze; ko sebe laze taj se upiski u krevet i zavrsi u Hagu. :mrgreen: :run:
nokia6170

#413 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by nokia6170 »

cogni:

samo jedna opaska i to vrlo znacajna...nemoj lagati nas ako vec lazes sebe.

republika srpska nije nastala na zelji da srbi u bosni budu jednakopravni vec zelji da srbi u republici srpskoj budu dominantni, odnosno da budu u sastavu ujedinjenih srpskih zemalja i da budu drzavno i etnicki odvojeni od ostala dva naroda u bih.

to je vrlo bitna razlika...republika srpska je imala svoje ciljeve i sredstva kojim su se ostvarivali ti ciljevi.

sami ciljevi republike srpske su neminovno bili uzrok i etnickog ciscenja i genocida.

ispravi me ako grijesim, al bojim se da ne grijesim...a to sto pokusavas da predocis republiku srpsku kao volju srpskog naroda u bih je obicna laz. laganje samog sebe.

u zabludi da cuvate neku jugoslaviju su vam prodali muda pod bubrege i stvarali veliku srbiju i to upravo oni koji su svi danas do jednog u hagu ili treba da budu.

naravno, iz danasnje perspektive se sve drugacije tumaci, ali stvari treba posmatrati iz perspektive kada su se desavale.

da mi hrvati u bosni pricaju o strahu od dominacije od bosnjaka i razumio bih, al srbi kad pricaju o tom strahu je cista suplja prica i naucna fantastika koja vam danas samo sluzi da ocistite vlastitu savjest kad ste vec fino ocistili teritorij-rs.
cogni

#414 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by cogni »

palermo wrote:
exliberal wrote: Nego demokrate da se vratimo na temu
Treci entitet da ili ne?

ps
pa izlaz je da nece biti treceg entiteta :D .A ispravno pitanje bi bilo kako da se reorganizuje BiH da budu vuci siti i ovce na broju
Bice treci entitet, ne nadaj se drukcije, samo da sacekamo da Srbija shvati da nije u 18-to vijeku i prestane da huska Bosnjake protiv legitimnih Hrvatskih interesa. :)
Da probam sad biti ko zavrzlama. Nakon toga ce Srbija josh jednom shvatiti da se mora odustati od velikosrpske politike i pustiti BH Srbe iz svog zagrljaja, te ce oni onako sami i napusteni uskociti u bratski zagrljaj vec medjusobno grlecih Bosnjaka i Hrvata, vezace se sve tri zastave. Srbija ce kad to vidi josh jednom uociti da nije u 18 vijeku i nece vishe tjerati EU da forsira toliko stroge standarde prema BiH, sto ce dovesti do brzog ulaska BiH u EU vec oko 2010-te. Nakon toga ce velikosrbi gradjanskim ratom biti izbaceni iz Srbije i protjerani na ruski sjeverni pol, sto ce dovesti do okoncanja srpskog pritiska na Iran, koji ce tada konacno moci da bude prijatelj sa SAD i EU. Nakon toga ce srbijanski agent Chavez izvrsiti ritualno samozapaljivanje kad vidi sta se desilo njegovim drugarima, a Kasto ce u medjuvremenu da umre i bice ukopan pod lipom. To ce biti okidach da Srbija josh jednom shvati da nije u 18-tom vijeku i prizna Kosovo, ali ovog puta ce uloziti i kviska tako da moze istovremeno i da dopusti izraelsku da ispuni svoju visegodisnju teznju za okoncanjem okupacije palestinskih teritorija. Poslje toga nisam sasvim siguran sta ce se desavati, ali za koji dan cu vam napisati sve cak i ako ne budem siguran.
dalinton

#415 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by dalinton »

fantom slobode wrote:Ide se na reorganizaciju cjelokupne domovine, ne njenog jednog dijela. 95% Hrvata i Bosnjaka podrzava to stajaliste.
Fali vam treći. ;-)
cogni

#416 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by cogni »

Abacija wrote: Opa! Da se nisi to mozda opet uvrijedio?! :mrgreen:
Sva ova tvoja prica ne odgovara sa desavanjima od '90 do danas. Bas se trudis da se povjeruje u tvoj rezon. Ali to je nemoguce, jer za razliku od tebe (i tvojih pajdasa), ja sam svu tu "ravnopravnost" dozivio na svojoj kozi. Ako ti sebe mozes lagati ja sebe ne mogu. A znas kako se kaze; ko sebe laze taj se upiski u krevet i zavrsi u Hagu. :mrgreen: :run:
Nema razloga da se vjeruje u nesto sto sam mozes promisliti. Vjerovanje je za stvari koje prevazilaze nase iskustvo i/ili moc rasudjivanja. Izmedju ostalog zato postoje religije. Ako ces ti ograniciti sebe tako da i osnovne pojmove kao sto u ravnopravnost, dominacija i sl. prepustish vjerovanju onda time sebe degradirash, pogotovo kad imash u vidu da ti te pojmove definira onaj ko zeli s tobom manipulirati (politicari, njihovi mediji...).
fantom slobode

#417 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by fantom slobode »

dalinton wrote:
fantom slobode wrote:Ide se na reorganizaciju cjelokupne domovine, ne njenog jednog dijela. 95% Hrvata i Bosnjaka podrzava to stajaliste.
Fali vam treći. ;-)
U kontekstu mog odgovora je doticni komentator, koji ovdje nije citiran, izostavio treceg, de ga pozdravi malo...

A hvala tebi sto nam odgovori na zavrzlamino pitanje, sve si nam rekao...
cogni

#418 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by cogni »

dalinton wrote:
Fali vam treći. ;-)
Ne bih rekao da je problem samo u trecem, vidjao sam desetine pokusaja po forumima da se Hrvati i Bosnjaci dogovore o reorganizaciji BiH. Nikako im nije polazilo za rukom cak i ako imamo u vidu da su i jedni i drugi uvijek obilato uzimali na racun treceg. Problem je sto se uopce ne razmatraju potrebe ostala dva naroda, vec samo svoje zelje.
fantom slobode

#419 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by fantom slobode »

cogni wrote:
dalinton wrote:
Fali vam treći. ;-)
Ne bih rekao da je problem samo u trecem, vidjao sam desetine pokusaja po forumima da se Hrvati i Bosnjaci dogovore o reorganizaciji BiH. Nikako im nije polazilo za rukom cak i ako imamo u vidu da su i jedni i drugi uvijek obilato uzimali na racun treceg. Problem je sto se uopce ne razmatraju potrebe ostala dva naroda, vec samo svoje zelje.
Je li to ti forume uzimas kao pravo mjesto za dogovore, sa gomilom laznih predstavljanja i preseravanja...Nije valjda...
A domovina je od sviju koji zele da zive u njoj...(ne samo tog famoznog tria fantasticus)...
cogni

#420 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by cogni »

nokia6170 wrote: republika srpska nije nastala na zelji da srbi u bosni budu jednakopravni vec zelji da srbi u republici srpskoj budu dominantni, odnosno da budu u sastavu ujedinjenih srpskih zemalja i da budu drzavno i etnicki odvojeni od ostala dva naroda u bih.

to je vrlo bitna razlika...republika srpska je imala svoje ciljeve i sredstva kojim su se ostvarivali ti ciljevi.

sami ciljevi republike srpske su neminovno bili uzrok i etnickog ciscenja i genocida.

ispravi me ako grijesim, al bojim se da ne grijesim...a to sto pokusavas da predocis republiku srpsku kao volju srpskog naroda u bih je obicna laz. laganje samog sebe.
Govorish o ratnim ciljevima, i to ratnim ciljevima zlocinaca koji su vodili RS. Ja sam govorio o zeljama naroda, a ne ratnih vodja, i to u mirnodopskim uslovima, normalno da te dvije stvari ne mozemo porediti. Sadasnju volju srskog naroda kada je u pitanju RS znamo, takodje je znamo i u predratnim desavanjima, ukljucujuci i onaj plebiscit sto je bio. Niko nije dobio mandat od srpskog naroda da pravi zlocine, ali jeste da zastiti interese srpskog naroda. Oni sto su zloupotrebili tu volju da cine zlocine su bili u Hagu, josh su tamo, ili su vrlo blizu da budu tamo.
u zabludi da cuvate neku jugoslaviju su vam prodali muda pod bubrege i stvarali veliku srbiju i to upravo oni koji su svi danas do jednog u hagu ili treba da budu.

naravno, iz danasnje perspektive se sve drugacije tumaci, ali stvari treba posmatrati iz perspektive kada su se desavale.
Opet, u Hagu su zbog ratnih zlocina, a ne zbog toga sto je napravljena RS.
da mi hrvati u bosni pricaju o strahu od dominacije od bosnjaka i razumio bih, al srbi kad pricaju o tom strahu je cista suplja prica i naucna fantastika koja vam danas samo sluzi da ocistite vlastitu savjest kad ste vec fino ocistili teritorij-rs.
Ovo ne znam kako da tumacim, niko ne zeli da drugi dominira nad njim, zasto bi Srbi to lakse podnosili nego recimo Hrvati.
cogni

#421 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by cogni »

fantom slobode wrote: Je li to ti forume uzimas kao pravo mjesto za dogovore, sa gomilom laznih predstavljanja i preseravanja...Nije valjda...
A domovina je od sviju koji zele da zive u njoj...(ne samo tog famoznog tria fantasticus)...
Ja forume smatram kao jedno mjesto gdje se moze razgovarati o dogovoru, ne vjerujem da politicari mogu smisliti neka toliko genijalna rjesenja koja mi ovdje ne bismo mogli vidjeti. Recimo, dogovorili su Dejtonska rjesenja koja uglavnom smatramo prilicno losima.
Sto se tice laznih predstavljanja, nemam sa tim problem, ako neko iznese dobar agrument nije mi toliko bitno kako se on predstavlja.

Sto se tice ostalih koji zive u domovini, oni nemaju pravo da odlucuju o ustavnim rjesenjima, nisu konstitutivni.
fantom slobode

#422 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by fantom slobode »

cogni wrote:
fantom slobode wrote: Je li to ti forume uzimas kao pravo mjesto za dogovore, sa gomilom laznih predstavljanja i preseravanja...Nije valjda...
Ja forume smatram kao jedno mjesto gdje se moze razgovarati o dogovoru, ne vjerujem da politicari mogu smisliti neka toliko genijalna rjesenja koja mi ovdje ne bismo mogli vidjeti. Recimo, dogovorili su Dejtonska rjesenja koja uglavnom smatramo prilicno losima.
Sto se tice laznih predstavljanja, nemam sa tim problem, ako neko iznese dobar agrument nije mi toliko bitno kako se on predstavlja.

Sto se tice ostalih koji zive u domovini, oni nemaju pravo da odlucuju o ustavnim rjesenjima, nisu konstitutivni.
A sta ces sa onima koji dodju sa zaduzenjem da se ubije svaka mogucnost dogovora, za to platu primaju...Cim je anonimno, od tog nista nema, moze se izvuci kakva pristojna ideja i to je to.
Internet je to, sve je moguce, moze i smot'o da se predstavlja frajerom, stvarnost rusi te stvari.

Genijalno rjesenje Dejtona nisu ni smislili nasi politicari...

Divna paradigma toga je ulazak Vorena Kristofera i recenica:
Americki narod, parlament, kongres, administracija i sam predsjednik ne podrzavaju podjelu Sarajeva...
U tom momentu nosac karata poznatih djelitelja odlazi i nikada se vise ne vraca...
cogni

#423 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by cogni »

fantom slobode wrote: A sta ces sa onima koji dodju sa zaduzenjem da se ubije svaka mogucnost dogovora, za to platu primaju...
Ovo mi zvuci kao jeftin alibi za nepostizanje dogovora, to rade i jedni i drugi, da zanemarimo sad trece. Navodno druga strana nece dogovor i mi smo tu nemocni da bilo sta korisno uradimo, to non stop pricaju i bosnjacki i srpski politicari. Dok god ovo uspjevash da prodash narodu imash benefit od cinjenice da te narod ne ocjenjuje na osnovu rezultata, jer rezultati ne zavise od tebe vec od toga kako se ponasa druga strana. Lagodno je vladati kada loshi rezultati ne znace pad sa vlasti.

Genijalno rjesenje Dejtona nisu ni smislili nasi politicari...
Oni su ucestvovali u tome i to jako dugo, nisu im servirali rjesenje po principu uzmi ili ostavi.
fantom slobode

#424 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by fantom slobode »

cogni wrote: Ovo mi zvuci kao jeftin alibi za nepostizanje dogovora, to rade i jedni i drugi, da zanemarimo sad trece. Navodno druga strana nece dogovor i mi smo tu nemocni da bilo sta korisno uradimo, to non stop pricaju i bosnjacki i srpski politicari. Dok god ovo uspjevash da prodash narodu imash benefit od cinjenice da te narod ne ocjenjuje na osnovu rezultata, jer rezultati ne zavise od tebe vec od toga kako se ponasa druga strana. Lagodno je vladati kada loshi rezultati ne znace pad sa vlasti.

Oni su ucestvovali u tome i to jako dugo, nisu im servirali rjesenje po principu uzmi ili ostavi.
Ja o internetu, a ti ko zna o cemu. Valjda o benefitu...Nemoj samo internet da ubrajas u ozbiljne mogucnosti rjesenja u Bosni i Hercegovini...

A za Sarajevo, kao i za mnogo drugo su servirali OSTAVI...Dogovorili su se za dan, nakon sto im je receno da moraju...Nije valjda da mislis da ih je ko sta pitao...
cogni

#425 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by cogni »

fantom slobode wrote: Ja o internetu, a ti ko zna o cemu. Valjda o benefitu...Nemoj samo internet da ubrajas u ozbiljne mogucnosti rjesenja u Bosni i Hercegovini...
Nisam govorio o mogucnosti rjesenja preko interneta, nego o mogucnosti da se preko interneta prica o rjesenjima.

Ako pricas o tome da neko dobija platu da prica gluposti preko interneta, to je moguce, ali oni mogu samo otezati diskusiju, a ne mogu da sprijeche ostale da pricaju.
Post Reply