Hvala.dječak sa šibicama wrote:Gle, licno mislim da ne smije postojati princip jaci od ljubavi, ali misljenje je... kako se ono kaze, ko supak, svako ga imazelenashica wrote:Moze li princip biti strah od poraza?dječak sa šibicama wrote:
Tesko ti je to pitanje.... ovisi od principa
Nekada je princip samo tvrdoglavost, nekada nesto drugo.![]()
Drugim rijecima, nisam jednom zbog glupih principa usrao motku. I zbog ponosa, prevelikog ponosa.
Ljubav ili ponos?
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
-
zelenashica
#76 Re: Ljubav ili ponos?
- pustopoljina
#77 Re: Ljubav ili ponos?
nije to princip.
kako moze strah od poraza da se nazove principom?
strah od poraza je njegov/njen psihicki issue...i ne manifestuje se samo u vezi...nego i karijeri...odnosima uopste...to mozes skontati, kad te neko ostavi, zato sto se naprosto boji napora i misli da nije sposoban za to.
strah od poraza je njegov/njen psihicki issue...i ne manifestuje se samo u vezi...nego i karijeri...odnosima uopste...to mozes skontati, kad te neko ostavi, zato sto se naprosto boji napora i misli da nije sposoban za to.
-
zelenashica
#78 Re: Ljubav ili ponos?
Strah----ma kakav bio vjerovatno postoji način da se prevaziđe ilipustopoljina wrote:nije to princip.
- pustopoljina
#79 Re: Ljubav ili ponos?
eh...zelenashica wrote:Strah----ma kakav bio vjerovatno postoji način da se prevaziđe ilipustopoljina wrote:nije to princip.
gledala sam one sto imaju fobije od obicnog pauka...kazu da se moze prevazici...
postoje strahovi duboko u nasem bicu...nekih nismo ni svjesni...rade blokade...upravljaju zivotom...
voljela bih reci da se moze...ali ne znam...nekad mi se cini da je kratak zivot.
jesi li ti sebe oslobodila svih strahova?
-
zelenashica
#80 Re: Ljubav ili ponos?
Mislim da jesam..jedini strah koji posjedujem jos uvijek je strah za moje dijete,da se njemu nesto lose ne desi,ali to jevjerovatno majčinstvo.pustopoljina wrote:eh...zelenashica wrote:Strah----ma kakav bio vjerovatno postoji način da se prevaziđe ilipustopoljina wrote:nije to princip.
gledala sam one sto imaju fobije od obicnog pauka...kazu da se moze prevazici...
postoje strahovi duboko u nasem bicu...nekih nismo ni svjesni...rade blokade...upravljaju zivotom...
voljela bih reci da se moze...ali ne znam...nekad mi se cini da je kratak zivot.
jesi li ti sebe oslobodila svih strahova?
- pustopoljina
#81 Re: Ljubav ili ponos?
onda si super...stvarno.
mozda taj koji je ostavio, skonta ipak da mu zivot nema sunca (koja patetika
) otkad nema NJE i odvazi se na iskorak, na zivot, dinamiku...ali racunaj da sto vise godina ima, lakse nadje opravdanje za svoj kukavicluk i stagnaciju.
mozda taj koji je ostavio, skonta ipak da mu zivot nema sunca (koja patetika
- JThomas
#82 Re: Ljubav ili ponos?
ispadao budalom xy puta. realno. all' bez obraza - to ne.
- pustopoljina
#83 Re: Ljubav ili ponos?
gdje ste svi? zamislili se nesto

- _tulumba_
#84 Re: Ljubav ili ponos?
Evo situacija koja "opisuje" otprilike relaciju ponos-ljubav u nekoj vezi..
Imam prijatelja koji se zabavljao sa djevojkom vise od 2 god. ( je l' relativno dugo) i zbog raznih sitnica odluci da prekine s njom, jednostavno smetao mu taj njen "ponos" na neke banalne gluposti, i to neprepustanje ljubavi i vjerovatno "uticaj prijateljica" na nju, koje su u situacija kad treba da je motivisu da pokusa izgladiti nesuglasice s njim, oni je samo hranili tim "nek' se on tebi javlja, nek' ono oko tebe leta, nek' on tebe zove".. I naravno, drugu mi pun klinac bio i prekine s njom. U tom svom "ponosu", djevojka je nakon 15 dana vec s drugim, ulicom seta i to aman "ljubav" i poljupci..Jbga kontala kad je vidi on ce da "poleti" odmah u zagrljaj..A tim djevojka samu mu vise pala u ocima. Jadno. I desava se, da ju je on prebolio je l', nasao drugu djevojku s kojom je bas sretan a ova o tome pojma nije ni imala.. I sretnu se tako u gradu par puta, on nista o sebi previse nije govorio..Doslo do nje od prijateljica koje su ga vidjele s tom drugom djevojkom (koje su jedva cekale da joj to kazu kako bi je shebale samo ona to nije kontala) i naravno kod nje je proradio osjecaj da je zbog gluposti izgubila covjeka koji ju je bas gotivio i na kraju krajeva, volio..I eto, pocela djevojka na sve moguce nacine da "oblijece" oko njega, za*ebi ponos i sve to..Ali bii joj kasno..Neki ljudi kasno skontaju da ne treba ni "rucnu" povlaciti svako malo i ne zatezati situaciju zbog gluposti..
Dobro je da ima ponosa u svakoj vezi jer je to na neki nacin i odbrambeni mehanizam covjeka, al' pretjeran ponos vrlo lahko moze covjeka/djevojku previse udaljiti od partnera. A kad dodje do tog da je besmisleno ista pokusavati, tad je vec, je l', gotovo sve..
Imam prijatelja koji se zabavljao sa djevojkom vise od 2 god. ( je l' relativno dugo) i zbog raznih sitnica odluci da prekine s njom, jednostavno smetao mu taj njen "ponos" na neke banalne gluposti, i to neprepustanje ljubavi i vjerovatno "uticaj prijateljica" na nju, koje su u situacija kad treba da je motivisu da pokusa izgladiti nesuglasice s njim, oni je samo hranili tim "nek' se on tebi javlja, nek' ono oko tebe leta, nek' on tebe zove".. I naravno, drugu mi pun klinac bio i prekine s njom. U tom svom "ponosu", djevojka je nakon 15 dana vec s drugim, ulicom seta i to aman "ljubav" i poljupci..Jbga kontala kad je vidi on ce da "poleti" odmah u zagrljaj..A tim djevojka samu mu vise pala u ocima. Jadno. I desava se, da ju je on prebolio je l', nasao drugu djevojku s kojom je bas sretan a ova o tome pojma nije ni imala.. I sretnu se tako u gradu par puta, on nista o sebi previse nije govorio..Doslo do nje od prijateljica koje su ga vidjele s tom drugom djevojkom (koje su jedva cekale da joj to kazu kako bi je shebale samo ona to nije kontala) i naravno kod nje je proradio osjecaj da je zbog gluposti izgubila covjeka koji ju je bas gotivio i na kraju krajeva, volio..I eto, pocela djevojka na sve moguce nacine da "oblijece" oko njega, za*ebi ponos i sve to..Ali bii joj kasno..Neki ljudi kasno skontaju da ne treba ni "rucnu" povlaciti svako malo i ne zatezati situaciju zbog gluposti..
Dobro je da ima ponosa u svakoj vezi jer je to na neki nacin i odbrambeni mehanizam covjeka, al' pretjeran ponos vrlo lahko moze covjeka/djevojku previse udaljiti od partnera. A kad dodje do tog da je besmisleno ista pokusavati, tad je vec, je l', gotovo sve..
-
zelenashica
#85 Re: Ljubav ili ponos?
Ja čitam i razmisljampustopoljina wrote:gdje ste svi? zamislili se nesto![]()
- pustopoljina
#86 Re: Ljubav ili ponos?
ja imam issue sa kontrolom...i znam to...i pokusavam se nositi sa tim...ali...hm
otkako sam se uhvatio u lazi- ne vjerujem nikome.
otkako sam se uhvatio u lazi- ne vjerujem nikome.
-
dječak sa šibicama
#87 Re: Ljubav ili ponos?
Razmisljamo (evo i zelenashicapustopoljina wrote:gdje ste svi? zamislili se nesto![]()
sve nesto kontam, kako to ta ljubav svemoguca, a mogu je unistiti principi i ponos ili nedostatak ponosa cak, mozda nije ljubav u pitanju?
ali necu, eno proglasili me filozofom, bolje da tipoke na mojoj tastaturi miruju
-
theTruePath
#88 Re: Ljubav ili ponos?
E to je najgore...kod djevojaka vrlo csto da se skupe i zajedno analiziraju svaku mogucu situaciju i daju savjete i predloge_tulumba_ wrote:Evo situacija koja "opisuje" otprilike relaciju ponos-ljubav u nekoj vezi..
-
zelenashica
#89 Re: Ljubav ili ponos?
dječak sa šibicama wrote:(evo i zelenashicapustopoljina wrote:gdje ste svi? zamislili se nesto![]()
znao sam
)
- pustopoljina
#90 Re: Ljubav ili ponos?
haha...zovem prijateljicu, koja je izasla sa bivsim...bila velika ljubav...theTruePath wrote:E to je najgore...kod djevojaka vrlo csto da se skupe i zajedno analiziraju svaku mogucu situaciju i daju savjete i predloge_tulumba_ wrote:Evo situacija koja "opisuje" otprilike relaciju ponos-ljubav u nekoj vezi..
Dobro je da ima ponosa u svakoj vezi jer je to na neki nacin i odbrambeni mehanizam covjeka, al' pretjeran ponos vrlo lahko moze covjeka/djevojku previse udaljiti od partnera. A kad dodje do tog da je besmisleno ista pokusavati, tad je vec, je l', gotovo sve..![]()
oni se jos nisu rastali, prati je on kuci...zvoni mobilni (ja)...kaze on- eto ga- check call
zna covjek
-
PalaSa Marsa
- _tulumba_
#92 Re: Ljubav ili ponos?
Ma one su samo solidarne jedna s drugom, sta mi znamo o tome
Imao sam situaciju da su prijateljice moje djevojke pricale i izmisljale o meni, s ciljem ismijavanja mene a sve iz razloga kako bi ona prekinula sa mnom da bi one mogle i dalje u svom "triu" da izlaze vikendom
I uspjele su je nagovoriti, jest' da se javila kasnije kad su te 2 od njih 3 nasle momke i usput je "odhebale u skokovima"..Al' kasno
Zalosno kako djevojke vrlo cesto potpadaju pod uticaj prijateljica koje "aman sve znaju"..
Imao sam situaciju da su prijateljice moje djevojke pricale i izmisljale o meni, s ciljem ismijavanja mene a sve iz razloga kako bi ona prekinula sa mnom da bi one mogle i dalje u svom "triu" da izlaze vikendom
Zalosno kako djevojke vrlo cesto potpadaju pod uticaj prijateljica koje "aman sve znaju"..
- pustopoljina
#93 Re: Ljubav ili ponos?
dobro, mi smo malo starije...i "udomljavanje" stavljamo ispred grupnih izlazaka_tulumba_ wrote:Ma one su samo solidarne jedna s drugom, sta mi znamo o tome![]()
![]()
Imao sam situaciju da su prijateljice moje djevojke pricale i izmisljale o meni, s ciljem ismijavanja mene a sve iz razloga kako bi ona prekinula sa mnom da bi one mogle i dalje u svom "triu" da izlaze vikendomI uspjele su je nagovoriti, jest' da se javila kasnije kad su te 2 od njih 3 nasle momke i usput je "odhebale u skokovima"..Al' kasno
![]()
ja navijam da se ovi pomire...bas si pasu...
pricaju i muski...samo kad se musko pojada drugom liku...drugi obicno kulira...pa od njega nikakve koristi. ovaj prvi ispadne jadan i patetican.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#94 Re: Ljubav ili ponos?
Ako sam ista u zivotu naucila, to je da covjek treba prvenstveno sebe slusati i sebi vjerovati, narocito zene...jer prijateljice ili "prijateljice" znaju da useru sto malo ko zna.
Neke daju savjete iz zaista dobre namjere a neke iz zlobe i pakosti, ali bilo koju da poslusas opet ces biti u krivu.
Nisam se jednom tako zajebala, jednom mi je i mrva falila da posaljem nekoga u neku stvar i otjeram iz svog zivota samo jer sam pala pod uticaj prijateljica i njihovih prica koje normalno nisu imale veze sa realnom situacijom.
Zato ljudi dragi samo sebi vjerovati.
Neke daju savjete iz zaista dobre namjere a neke iz zlobe i pakosti, ali bilo koju da poslusas opet ces biti u krivu.
Nisam se jednom tako zajebala, jednom mi je i mrva falila da posaljem nekoga u neku stvar i otjeram iz svog zivota samo jer sam pala pod uticaj prijateljica i njihovih prica koje normalno nisu imale veze sa realnom situacijom.
Zato ljudi dragi samo sebi vjerovati.
- hana_montana
#95 Re: Ljubav ili ponos?
jer ljubav je ljubav
a ponos je ponos
tvrdo korijenje, jace od mene..
a ponos je ponos
tvrdo korijenje, jace od mene..
-
(r)evolucionarka
#96 Re: Ljubav ili ponos?
Ja mislim da ne mora biti "ili", odnosno moze i jedno i drugo. Ako nesto pogrijesim, znam da sam pogrijesila, nije mi problem izviniti se bili kome, i tu nema nikakvog povrijedjenog ponosa. Ali ako bi neko da se pravdam i izvinjavam, a svjesna sam da nije do mene, tu se budi ponos, ne mogu preuzeti tuđe grijehe na sebe, a kad to uradim, ne mogu presutiti i zaboraviti, kad-tad kazem sto me tisti, a onda bude samo gore..
A ono kao kad se voli nema mjesta ponosu, to mi je jedna od najvecih gluposti...
A ono kao kad se voli nema mjesta ponosu, to mi je jedna od najvecih gluposti...
- necko_hz
#97 Re: Ljubav ili ponos?
(r)evolucionarka wrote:A ono kao kad se voli nema mjesta ponosu, to mi je jedna od najvecih gluposti...
Revolucionarka je to fino objasnila. Ako se sa nekim posvađam i shvatim da sam pogriješio, nije frka, nazvat ću, izvinit se pa ako prihvati ako ne prihvati. Ali da ja zovem i pokušavam izgladiti stvar za nešto što nisam kriv, ne bih da joj je zlatna.
Ne valja previše ponosa kao što ne valja ni previše ljubavi, kao što ničega ne valja previše. Zato je zlatna sredina najbolji izbor uvijek i u svemu.
-
dječak sa šibicama
#98 Re: Ljubav ili ponos?
Zajordame, moze li prevod?sanabe wrote:Svaki put kad sam nesto uradila iz ljubavi: oprostila, izvinila se, napravila prvi korak u pomirenju, svaki put sam u stvari gazila svoj ponos. Mozda cak bolje reci dostojanstvo.Niko to ba ne cjeni. Cjene se one sto zajordame
ne mora znaciti.... to je tvoj subjektivni dojam, ili kako meni jedna draga osoba kaze, ima dobrih insana, samo se treba malo "zaroviti"
- ljubav_aha
#99 Re: Ljubav ili ponos?
sanabe,ako imas snage prva uraditi korak ka pomirenju,izviniti se ili oprostiti,to postujem;ponos u takvim situacijama nije ugorzen ako su svi spomenuti akti uradjeni sa teznjom ka istini ,ako si sve gestove uradila iskljucivo "iz ljubavi prema dragom" iako on nije bio u pravu,naravno,taj ponos je pregazensanabe wrote:Svaki put kad sam nesto uradila iz ljubavi: oprostila, izvinila se, napravila prvi korak u pomirenju, svaki put sam u stvari gazila svoj ponos. Mozda cak bolje reci dostojanstvo.Niko to ba ne cjeni. Cjene se one sto zajordame
- ljubav_aha
#100 Re: Ljubav ili ponos?
oh,ako istina nije dokazana/prisutna,bolje se ne izvinjavati