Najprije, nasi muskarci su prenapaljeni, samo o seksu misle i s tim ciljem ulijecu da ga sto prije uvale, a opet paradoksalno tome seks na prvom dejtu im je neprihvatljiv uz koncept trazenje partnera na duge staze. Par puta sam bila pitana za broj prethodnih seksualnih partnera od likova s kojima sam samo bila vani. I onda ide prica kako zene trebaju cuvati dostojanstvo, a eto muski, pa muski imaju posebne potrebe.
Da ne pricam o navalentnosti.
Drugo, naprosto vecina nema kucanskih navika. Nedavno sam bila kod jednog Poljaka kojeg dejtam i lik je u kuci svaki dan kuhao, peglao, cistio, prao ves, ma sve zivo. Ja se ponudila da mu pomognem, ono kao zensko sam, lik se uvrijedi, kaze moj je stan i ja vodim racuna o njemu da je uvijek cist, nema tu musko-zensko. To me podsjeti na bivseg koji kao dvadesetsedmogodisnjak me upitao da mu slozim kosulje u kofer da se ne izguzvaju.
Isto sto me nervira na Balkanu je neprihvatljivost da zena vise zaradjuje od muza ili nedajboze cacka oko auta. Jedan lik kojeg sam dejtala je vise volio svoje auto nego mater svoju men' se cini. Kaze mi jednom, ne bi ja vala nikad dao djevojci da mi vozi auto, odvukao bih je bilo gdje u bilo koja doba noci, ali sto je sigurno, sigurno je. Isto dvadesetosestogodisnji magistar masinstva. Rekoh hvala ti, ja cu sad pjeske kuci, a neces ti mene nigdje voziti, sto si vozio, vozio si, sad provozaj.
Kad sam autostopala u Nizozemskoj, super mi je bilo vidjeti da jako cesto zene voze, a pored njih muskarci sjede. Naravno i obrnuto ima, ali mnogo cesce sam vidjela zene voze a muskarci sjede, u poredjenju s Balkanom. E super mi je i placanje odvojeno vani, sta mi ima ko koji djavo placati pice, niti bih ja svoje pare trosila i na koga. OK u vezi taking turns, ali prvi dejt kad hoce platiti za mene, pa skocila bih sa zgrade, isto da si sama ne mogu priustiti i onda imam filing da mu dugujem nesto i da moram izaci na drugi dejt s njim.
Opet tu ide prica o djeci, kad kazem da ne zelim djecu e treba me na kriz razapeti, jer jel, kako se usudim ne htjeti ikad imati djecu, ona su smisao zivota, sto mene moja mater ima kad ona nece imati unuke, pa to joj je glavna briga u zivotu.
Eto to je neko moje iskustvo provedenog vremena i u BiH (Tr, Sa, Mo) i vani. Opet, moram da priznam da su nasi muskarci najduhovitiji na svijetu, svaki put kad udjem u autobus za Balkan bilo gdje vani, uvijek oplacem od smijeha i fascinira me kako ljudi lako prilaze drugima i socijaliziraju se. Sad ne kazem da su svi idioti, ali moja dva bivsa su vala bili, a obojica su odgojena u gradu, imaju master, rade kao inzenjeri u firmi, pricaju engleski tecno, OK likovi onako djeluju, u srednjim/kasnim dvadesetim, nisu iz neke pm pa da kazes..
Isto, ja postujem ljude koji su malo konzervativniji i kuzim da ima razlicitih ljudi koji imaju razlicite prioritete, pa neke zene hoce da budu tretirane kao princeze i da kuci ostanu te vole macho-izam, kavaljerstvo i sl., ja osobno ne volim i zato mi vise odgovara zapadnjacki klix sistem.