razvod ili papucar...

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
robersan

#401 Re: razvod ili papucar...

Post by robersan »

Jel starijim nasima bilo vazinije imovno stanje djevojke (miraz) ili da li je ona cedna? A o kakvoj se porodici radi mozda je nekada bilo mjerilo u kontekstu kad spominjes stare, i slazem se i sam znam da je bilo tako, ali danas je to daleko od onoga sto zelis reci...I to je nasa stvarnost svidala se ona nama ili ne...
Ako ćemo iskreno - javno se govorilo da je čednost i nevinost glavna vrlina, a iskreno i potajno se gledao miraz i da li je djevojka jaka i lijepa, i može li da rodi. Stara dobra balkanska pokvarenost i demagogija.
Moralan, castan, ne uzima, nije korumpiran, "ne snalazi se" ali posljedica toga je da je slabog imovnog stanja, sto u dansnje vrijeme i po danasnjim mjerilima vrjednosti ne potpada u pozeljno...
Otkud ti to da moraš biti lopov da bi bio materijalno situiran. Da bi bio milioner uglavnom trebaš biti lopov. Ali biti situiran sa stanom i vikendicom i nešto ušteđevine od desetak plata i stabilnim radnim mjesto može i biti i sasvim normalan, častan, moralan čovjek i to kod nas ovdje u BiH i Sarajevu.
I sve sto se raspravi prije braka (kako kazes) nista ne znaci, niti je mjerilo da ce taj brak opstati, jer ono stosvakoj zajednici nosi ono sutra nepoznato je, a kako ce oni savladavati prepreke, barijere, zivotne plime to je samo na njima i kako ce se suocavati sa svim onim sto im zajdnicki zivot nosi, toliko je individualno da ni jedan brak nije primjer drugome, niti ima ijedan etalon primjenjiv na sve....Neko ranije spomenu da je brak lutrija, ja bi samo dodao da se slazem da zaista jeste najveca lutrija koju u zivotu "odigras" O ljubavi i voljenju ne bi na ovoj temi, jer na isti nacin kako kazuju da ljubav prode, pa i finansije opadnu, a sta je jace i trajnije, ljepse i dublje od to dvoje na pojedincu je svakom da bira...Po onoj:"pazi sta zelis moze ti se i ostvariti"...
Prije braka se NE raspravljaju stvari koje život sa sobom nosi - one se u hodu rješavaju. Već se prije braka treba raščistiti ko šta u brak unosi, i ko će šta i kako pridonositi, da taj brak ima realnu materijalnu osnovu. Bijeda na vrata, ljubav kroz prozor.

Znaš kako je Tolstoj govorio : “Sve sretne porodice nalik su jedna na drugu, svaka nesretna, nesretna je na svoj način.”

Sve sretne porodice imaju svoj program, zimovanja, ljetovanja, škole, izlasci, putovanja, nedeljni ručkovi, izleti, rad, svakodnevnica i to je vrlo tipski.

Samo sirotinja i fukara ima život gdje se ništa ni s čim ne poznaje i ne sastavlja.
Last edited by robersan on 05/01/2011 15:20, edited 1 time in total.
psydelija

#402 Re: razvod ili papucar...

Post by psydelija »

babyline wrote:
psydelija wrote:zarad dece trebas sacuvati brak, po svaku cenu!
imas troje dece, zamislite se kako ce oni odrastati, kakva im je buducnost...? deca razvedenih roditelja uglavnom budu asocijalni slucajevi.
da, a djeca roditelja koji se ne mogu gledati :? serijske ubice

eee, to vec ne znam... ustvari, nisam imao prilike da zivim u tako brutalnoj sredini. :D

salu na stranu, ja sam napisao da ONI (on i zena) trebaju da srede izmedju sebe odnose po svaku cenu da im decica ne odrastaju kao JETIMI! da se zrtvuju zarad vlastite dece.

@goodsprint
na tome da jako puno osoba znam koja je odrastala bez jednog ili oba roditelja da imaju poremecaj licnosti.

smoki@
ima i takvih slucajeva, ne kazem, ali sam misljenja da jednom detetu su podjednako potrebni i otac i mati.
baustelac

#403 Re: razvod ili papucar...

Post by baustelac »

pustopoljina wrote:
ti si operator???
pa ko si ti da kazes zeni da pojma nema o cemu pise, a zena hem bila udana, hem se razvodi, hem ima dijete???
ti si frisko ozenjen i citas temu o razvodu?
jao, molim te, nemoj da me diras "de mi je tesko", komplekse ces mi nabiti. "nisam uspjela krunisati brakom"...kako da ti kazem...ali bas si nasao temu na kojoj ces to napisati. :P
dzisusova kruna od trnja.
Vidim da imas neku sliku pred ocima koja ne odgovara stvarnosti. Da li je to od kakvih boba ili cega drugog, ne znam. Zato na ovom mjestu zavrsavam ovu nasu diskusiju
pustopoljina

#404 Re: razvod ili papucar...

Post by pustopoljina »

:?
haj' zh.
bez_ideje

#405 Re: razvod ili papucar...

Post by bez_ideje »

Image
cartman

#406 Re: razvod ili papucar...

Post by cartman »

drug moj, to je tvoj intimni problem, uzmi slobodno jedan dan, izadji prosetaj i dobro razmisli o problemu. sigurno ces doc do svog rijesenja. drugi ljudi nekad ne mogu pomoc, neke stvari jednostavno moras sam rijesit. sretno :thumbup:
Risto Kuglarić

#407 Re: razvod ili papucar...

Post by Risto Kuglarić »

Razvod. Svima će biti bolje, vjeruj. Sa srećom kako god odlučiš.
sapati srca

#408 Re: razvod ili papucar...

Post by sapati srca »

robersan wrote:
Jel starijim nasima bilo vazinije imovno stanje djevojke (miraz) ili da li je ona cedna? A o kakvoj se porodici radi mozda je nekada bilo mjerilo u kontekstu kad spominjes stare, i slazem se i sam znam da je bilo tako, ali danas je to daleko od onoga sto zelis reci...I to je nasa stvarnost svidala se ona nama ili ne...
Ako ćemo iskreno - javno se govorilo da je čednost i nevinost glavna vrlina, a iskreno i potajno se gledao miraz i da li je djevojka jaka i lijepa, i može li da rodi. Stara dobra balkanska pokvarenost i demagogija.
robersan wrote:[

Slazem se, ima istine u ovome...
Moralan, castan, ne uzima, nije korumpiran, "ne snalazi se" ali posljedica toga je da je slabog imovnog stanja, sto u dansnje vrijeme i po danasnjim mjerilima vrjednosti ne potpada u pozeljno...
Otkud ti to da moraš biti lopov da bi bio materijalno situiran. Da bi bio milioner uglavnom trebaš biti lopov. Ali biti situiran sa stanom i vikendicom i nešto ušteđevine od desetak plata i stabilnim radnim mjesto može i biti i sasvim normalan, častan, moralan čovjek i to kod nas ovdje u BiH i Sarajevu.

Ne meni, vec otkud tebi...procitaj svoj prethodni post...A ovo o cemu pises je stan, vikendica siguran posao i ustedevina je veoma malo broj, pa ne potpada pod kategoriju poredenja sa vremenm gdje je vecina jednako imala bas ovo sve sto si nabrajao..Danas jdino ako imaju nasljeden od roditelja (stan, vikendicu) i nekom magijom sa danasnji standardom zivota bez kredita imjau ustedevinu...Vjerujem u ovo nabrojanao ubrajas nasljedni faktor ui kome se nasljeduje stan ane kupuje, u kome se nasljeduje vikendica a ne kupuje....Jer i tebi i meni je sasvim jasno koliko oboje kosta i kako ih to neko normalan i castan uz sigurno radno mjesto moze obezbjediti i sa i bez kredita...
I sve sto se raspravi prije braka (kako kazes) nista ne znaci, niti je mjerilo da ce taj brak opstati, jer ono stosvakoj zajednici nosi ono sutra nepoznato je, a kako ce oni savladavati prepreke, barijere, zivotne plime to je samo na njima i kako ce se suocavati sa svim onim sto im zajdnicki zivot nosi, toliko je individualno da ni jedan brak nije primjer drugome, niti ima ijedan etalon primjenjiv na sve....Neko ranije spomenu da je brak lutrija, ja bi samo dodao da se slazem da zaista jeste najveca lutrija koju u zivotu "odigras" O ljubavi i voljenju ne bi na ovoj temi, jer na isti nacin kako kazuju da ljubav prode, pa i finansije opadnu, a sta je jace i trajnije, ljepse i dublje od to dvoje na pojedincu je svakom da bira...Po onoj:"pazi sta zelis moze ti se i ostvariti"...
Prije braka se NE raspravljaju stvari koje život sa sobom nosi - one se u hodu rješavaju. Već se prije braka treba raščistiti ko šta u brak unosi, i ko će šta i kako pridonositi, da taj brak ima realnu materijalnu osnovu. Bijeda na vrata, ljubav kroz prozor.

Pa sta se tu ima raspravljati...jel to podrazumijeva da ce neko nesto sakriti i nece u brak unijeti...To se ne raspravlja, to se podrzuijeva da oboje zele imati sto ugoniji i lagodniji zajednicki zivot...A ko ce i kako doprinositi pocesto se znaju uloge u braku i u tome zamijeniti, pa on ostane bez posla pa ona bude ta koja skrbi za porodicu..

Znaš kako je Tolstoj govorio : “Sve sretne porodice nalik su jedna na drugu, svaka nesretna, nesretna je na svoj način.”

Znam i za vrijeme Carske Rusije je i Tosltoj znao....Samo sto ja kazivah u kontekstu problema unutar braka a ne onosto mi nazivamo zivot za i pred svijetom...

Sve sretne porodice imaju svoj program, zimovanja, ljetovanja, škole, izlasci, putovanja, nedeljni ručkovi, izleti, rad, svakodnevnica i to je vrlo tipski.

Slazem se

Samo sirotinja i fukara ima život gdje se ništa ni s čim ne poznaje i ne sastavlja.

Mjerila fukarestine nisu svugdje ista, pa ono sto je nekom siromasno, drugom je itekako bogato duhom, jer ni vrijednosti nisu iste proklamovane zapadom a nasilu kod ns usvojene...Ali znam sta si zelio reci i nazalost je tako...
Last edited by sapati srca on 05/01/2011 16:07, edited 1 time in total.
jutarnji

#409 Re: razvod ili papucar...

Post by jutarnji »

Bolje rob nego grob, ovaj, bolje papucar nego razvod. :D
sapati srca

#410 Re: razvod ili papucar...

Post by sapati srca »

robersan wrote:
To sto se u Bosni desava rat svakih pedeset godina nije sprjecilo ni moje ni tvoje ni ine roditelje da imaju nas...Zivot je stariji od drustvenog uredenja, ekonomskih prilika, dubine korumpiranosti i drustva, socijalnog okruzenja da ne nabrajam...U Palestini ne bi trebali radati djecu, i u mnogim drugim drzavama jer nije sigurnosna situcaija na dobrom nivou...Sve dane rata proveo sam kao i vecina na liniji, ali mi poslije rata napamet nije palo da ne zelim djecu, bas naprotiv...
Moji roditelji su mene dobili u 70-tim godinama prošlog vijeka kad su oboje imali stalan i stabilan posao, bili pred dobijanjem društvenog stana kojeg su i dobili, i bili u zemlji Jugoslaviji koja je bila kao beton, obećavala i davala i materijalnu i ličnu sigurnost i budućnost, i mogli ići raditi bilo gdje u SFRJ ili vani. Šta većina u BiH danas ima od toga ? NIŠTA ! Pa ćeš opet čuti mog starog kako kaže da se zajebo što se ženio i pravio djecu, jer je iz prošlosti mogao zaključiti da će Bosna biti ratni pakao. Bio je naivan, i zajebo se. Ja već nisam - i teško će baba u drenjke.
Osim toga, oba moja roditelja su polu-ratna siročad iz 2 svjetskog rata koja su odrasla u velikoj bijedi i traumama i ne bi htjela da im unuci isto preživljavaju.
Da Palestinci imaju imalo mozga i pameti kao što nemaju - ne bi pravili onoliku sirotinju, ali to je poseban i specijalno bolestan mentalitet koji interes zajednice stavlja ispred kvaliteta života pojedinca i lične sreće. Po njihovim neuspjesima i porazima vidiš koliko su ograničeni i ako hoćeš priglupi.
Tvoju situaciju prijatelju ne poznam, ali ako si kao i većina Bošnja ili pridošlih Sandžaklija skočio da praviš djecu i ženiš se, a nisi imao ni elementarne uslove za to (krov nad glavom i stabilan posao) onda nije fer da ljude ovdje navraćaš da sirotinju prave. Jer sirotinja je gora nego bolest. Omladina kriminalci koja svaki dan puca, ubija i pljačka po Sarajevu i od našeg grada pravi Bejrut nije ništa drigo nego djeca sirotinje koja nisu trebala ni da se rode da su im roditelji bili normalni ljudi.

Uzasnut sam ovim dijelom komentara i naprosto si me ostavio bez rijeci....Sjetih se onih koji su isto mislili i odredivali koje porodice trebaju radati i kakve te porodice trebaju biti....U istoriji ih je bilo nkoliko...I pokusali su...Cijena je bila stravicna...Palestinci su narod koji istrebljuju upravo oni sa vrjednotama o materijalzmu kao osnovi srece...Pa sto krvare malo je, jos im treba zabranu djece uvesti jer Boze moj oni su siromasni, ali ne svojom voljom, vec voljom onih koji svojima porodicama na njihovoj krvi, zemlji i bogatsvtima ostvaruju srecu sojim porodicama...Vjerujem da ne mislis ovako kako si napisao...da je sve samo pogresna recenicna konstrukcija nesretno slozena...Da nema potrebe da ti objasnjavam kako ovakvim stavom izdizes se iznad svih Bozjih i ljudskih vrejdnota, sloboda
Meni je zasmetala rijec "ispitas" jer nisi u vezi s nekim niti brak planiras da bi ispitivao, vajda sam vas odnos podrazumijeva otvorenost, razgovore o svemu pa i o buducnosti u kojoj zelite ostariti zajedno jedno uz drugo...Valjda podrazumijeva osjecaje koji cine da se voiite, zelite, i jedno drugom o svakom pa i imovnom stanju kroz vasu komunikaciju razmjenjujete...Ne tvrdim da nema izuzetaka, ali oni su ono sto i rijec kaze...izuzetci...Ono sto sam napisao ima kraj a u njemu pise "mala sla"...Demagogija je vaditi rijeci iz konteksta pa njima graditi komentar ili odgovor...kad spominjes stare spomeni i koliko puta je izvedena "krada djevojke" jer joj je porodica nije imucna pa na taj nacin ne obznanjuju njeno imovno stanje, a voljenja od covjeka koji je dosao po nju, bez obzira na razlicitost imovnog stanja..
Nemam ja ništa protiv osjećaja i ljubavi, i neka ljubavi, ali nismo svi isti. Ako imaš imalo životnog iskustva znaš da je svijet pokvaren i da ljudima nije vjerovati, a pogotovo ne tuđinu tj. budućoj ženi. Lako je golaću sa koferom ulaziti u brak, ali mi koji imamo šta za izgubiti - e mi baš ne možemo tako. Pokvarene žene materijalisti nisu nikakav izuzetak, već pravilo, a one iskrene i dobronamjerne izuzetak.Krađa djevojke nije bila pravilo niti je većina tako sklapala brak. Uglavnom je mladoženja bio sirotan pa roditelji nisu dali cure, a ona htjela po cijenu da se ispati u životu, i u manjem broju slučajeva što nije imala miraza. Moje nane i pranane nisu bile "otimane" ako misliš na to.

Ti i ne mozes imati nista protiv necega sto nije u tvom i u mom domenu protiv necega sto je po samoj svojoj sustini esencijalno...Ni ovdje se ne slazemo...neko ko ce mi radati djecu, biti mi najblizi saputnik i saputnik u svemu ne smatram tudinom...Moji su 500 fodina tradicionalisti ovdje gdje si i ti...Cisto inormacija da itekako razumijem o cemu pricas, ali stvari posmatramo iz razlicitih uglova...Nisam ni rekao da je krada djevojaka bila pravilo ( ne znam otkud to izvuces), ali one ti kazuju da nije uvijek crno bijelo ni kod starih bilo...Ja ne pristupam ljudima ne vjerujuci im, niti znam da je neko pokvaren na osnovu rekla kazala, ili na osnovu vlastitih predrasuda....Djela su ona koja govore i kazuju o tome, pa se u zivotu ne rukovodim predostroznoscu i nisam se pokajao zbog takvog odnos dosada nikada...Ali postujem da ti jesi i da imas takav stav...
I na kraju, zbog one tvoje boldirane recenice ja sam napisao zasto sticem utisak kao u prvom postu i ti je i sam sada ponovo potvrdujes kazujuci da su pokvarene zene pravilo mnostvo, a dobre izuzetak...Ne, nije tacno, pokvarene su i dobre ni manje ni vise koliko smo i pokvareni i dobri, a omjer je uvijek uravnotezen....
Vidis ja sam odgojen da zenu treba voljeti, nisu mi kazivali da je mnostvo pokvarenih zena i zivot mi je potvrdio moj stav....
solar_power

#411 Re: razvod ili papucar...

Post by solar_power »

Sve u svemu dosta glupih komentara koji ne pomazu.

Ja samo mogu reci da dosta nase raje u Americi i Kanadi prolaze kroz slicna iskusenja. S'obzirom da sam i sam u Americi moram ponuditi i svoj savjet koliko mogu.
Da bi se brak spasio zvornicanin bi trebao ponovo promijeniti posao i pokusao da provede vise vremena sa djecom. Na zalost dosta porodica provede dosta vremena odvojeno. Ljudi ne provode dovoljno vremena zajedno da bi se postovali i pazili. Nama nikakvih zajednickih aktivnosti gdje se ta porodica moze spojiti vise i uzivati u zivotu. Ljudi misle ako djeci kupe igrice i zena ide u shopping, sa dobrim autom to je uspjesan zivot!!!
Morate imati zajednickih aktivnosti, putovanja, igara pa i nekih kucnih obaveza zajedno. Ako svako radi njegov posao i aktivnosti odvojeno onda tako i ostanu udaljeni jedni od drugih. Kao sto zvornicanin rece djeca spavaju kad on dode kuci on ih znaci i ne vida tokom sedmice. Supruga mu je navikla na samocu i sve njezine obaveze i poslove. On ako hoce da sacuva brak mora pokusati da to sve poveze.

Good luck!!!
Libyano

#412 Re: razvod ili papucar...

Post by Libyano »

babyline wrote:
Libyano wrote:Brak je rat, gdje dobra strategija donosi prednost. Onoliko koliko si dobar strateg odredice odnos tvoje supruge prema tebi. Veoma je bitno da se znas postaviti prema odredjenim njenim postupcima, jer kako se zivotna situacija mijenja, tako se i covjek mijenja. Potrebno je odrzati vezu na odredjenom nivou i nakon tih promjena. Mislim da najcesce tu dolazi do odredjenih jazova. Ti jazovi su neminovni, ali potrebno je znati kako odgovoriti na to. Konkretno, ti svoju suprugu poznajes najbolje, cime bi je mogao protresti, da se zamisli nas svim. Bitno je proizvesti emocije koje ce navesti na razmisljanje.

Sretno... :)
ovo mi je pregrubo... nema mjesta win-win situaciji....a slabiji uvijek na kraju nadje nacina da se osveti
Ovo je psiholoski rat, gdje druga strana i ne zna da gubi :)
Samim tim nema ni osvete.
PalaSa Marsa

#413 Re: razvod ili papucar...

Post by PalaSa Marsa »

Libyano wrote:Brak je rat, gdje dobra strategija donosi prednost. Onoliko koliko si dobar strateg odredice odnos tvoje supruge prema tebi. Veoma je bitno da se znas postaviti prema odredjenim njenim postupcima, jer kako se zivotna situacija mijenja, tako se i covjek mijenja. Potrebno je odrzati vezu na odredjenom nivou i nakon tih promjena. Mislim da najcesce tu dolazi do odredjenih jazova. Ti jazovi su neminovni, ali potrebno je znati kako odgovoriti na to. Konkretno, ti svoju suprugu poznajes najbolje, cime bi je mogao protresti, da se zamisli nas svim. Bitno je proizvesti emocije koje ce navesti na razmisljanje.

Sretno... :)
Veoma je bitno znat' koko se ponasat' uopste u zivotu, pa tako i sa drugima, i isto tako i sa svojom zenom, garant. 'Naskako ono ide.. kako si posij'o - tako ces i poznjet i obratno u zenskom rodu takdoje.

Ja mislim da je brak rat' - neko bi 'pak mor'o izac' k'o pobjednik iz tog "rata" il' bar ako nista pobila bi se bijela zastava na kraju, no medjutim svi nesto izgube. :D
pustopoljina

#414 Re: razvod ili papucar...

Post by pustopoljina »

burek_in_space wrote:Zashto sve i jedna zhena zauzima odbrambeni stav spram zvornichaninove supruge?! Chovjek se javio sa pitanjem kako da spasi brak, u medjuvremenu spominjao shta ga IZMEDJU OSTALOG kochi prilikom razvoda (ne, nisu to finansije da mi ne bi neka spochitala to).

Mozhe li i jedna od zhena sa foruma, otvoreno, iskreno i od srca reci shta biste uradile da se nadjete u ovakvoj situaciji?! To je jedini nachin kako pomoci ovom chovjeku, a ako cete ga samo kritikovati, mislim da je onda bolje da preskochite temu.

ne zauzimam stav,pokusavam da prokljuvim gdje je kvaka. jer sve sto radimo ima i uzrok i posljedicu.odbrambeni stav se zauzme kad citas kastrirane propuhe koji smatraju da je zivotna misija zene kad se rodi da pljacka i hebe muskarca u mozak. s tim se ne raspravlja- nabode se. sto je najgore, cini mi se da ovi najvise crkose za zenama :-)

napisala sam vise puta:
savjetovaliste! strucno!
ono sto oni MORAJU prestati je da se jedno prema drugom odnose bez minimalnog respekta. a tako se odnose- ona vristi, on kaze da je opancarka. nema tu dogovora, kad se vreba prilika da se onom drugom baci verbalni expres lonac na glavu. da ona prestane trositi ove sekunde- oni ne bi bili mirni, jer je problem DUBLJI.
on sam ne zna sta bi...malo bi se razvodio, ali ne da pare, malo se ne bi razvodio,jer imali su i finih dana. mora se srediti. kao zensko mu kazem da ne bude jadan. to mu je smrt. i taj seks...ne kontam sto toliko pravite cudo nevidjeno od one zenske stvari??? pa ja bih radije drkala (jeste, napisala sam ovo) nego se seksala s nekim koga ne podnosim. pa imas li imalo ponosa?
ali evo-konkretno:
kad pocne ruzna svadja-ja bih izasla iz kuce. i tako svaki put dok se ne nauci normalno pricati. ne bih je ignorisala, kad god hoce- pricala bih, ali bez deranja i psovanja.
samo,moze li on to- ili uzvraca istom mjerom?
zato im treba pomoc. oni ne mogu ni reci sta je tacno ono sto ih smeta, jer je to planina vise narasla od svih tih negativnosti. pocnes pricu normala, a ono ISPOD samo ceka da eruptira.
on je ISLUZEN, onda gleda u ogledalo i konta u sta mi zivot ode...ne moze se osuti paljba na nju, kad nije sama kriva. nije ni on.
SAVJETOVALISTE.
znaci- pokusala bih ograniciti stetu momentalnim prekidom sukoba.
potrazila pomoc, tj isla na pregovore.
i ako ne ide- dogovoreno povlacenje.
hbg. i to je za ljude.
zvornicanin

#415 Re: razvod ili papucar...

Post by zvornicanin »

vozdra raja!!

Dobro evo nakon 21 stranice vise puta procitane zakljucio sam da uglavnom vecini nase raje bila ona u BiH ili vani ne cvjetaju ruze.Samim dolaskom na temu cak neki i sa par postova i replika upravo sagovornicima koje ne poznaju dosao sam haman do zakljucka da kao i sto sam prepostavljao tesko je naci neki kakav-takav odgovor i da je su situacije iako za nijansu drugacije ipak slozenije jedna od druge.Neko napisa da od planine problema koja se nagomilala i nevidimo prave razloge za svadju jer kad god nacnemo tu planinu ispadne drugi problem koji eruptira da bi nadoknadio ono naceto.
Dakle ja cu najvjerovatnije uraditi sledece: Odvojiti moj racun (poslastica za cyber-sugovornike koji me gadjaju tom izjavom kao da je sve zbog para-ono provlacenje 47 puta itd-eto ako to je moje umisljanje nek bude)
2.odsad cu probati zacepiti na svaki pokusaj svadje,izaci vani i truditi se daje privolim da odemo do tog bracnog savjetnika.
3.pokusati ulagati onoliko u brak koliko moja supruga ulaze..jebiga ravnopravnost na nivou.ona ulaze sebicnost ja ulazem sarkazam.
4.probacu na svaki pokusaj stavljanja problema izazvanih ovim gore ignorirati na neko vrijeme jednostavno odgovorom da je odsad to tako jer nista drugo nije upalilo a da bi se promjenilo..bogami neko rece za tango treba dvoje????
5.manje raditi vise uzivati!!!(neznam kako ali nebojim se niko od nerada nije umro)
6.Pokusaj ko fol rijesavanja nekih problema odbacivati dok ne nadjemo sustinu zapocinjanja tih problema.Sta je u pitanju?Samostalnost?sex? zahtjevi da se odluke preispituju zajedno a ne jednostranost??
7.Zakazati kod ADVOKATA zajednicki susret da se jednostavno stavi na sto ona carolija na koju se tipuje u slucaju razvoda..jednostavno da dokazem da bi time bili oboje gubitinici.Ali ko u uvodu ove teme ko sto neko rece:bolje i dobar razvod nego los brak.
8.Djeci posvetiti vise paznje
9,Prestati se savjetovati sa prijateljima.Inace nasi kucni prijatelji su upoznati sa nasim problemima ali je ona ta koja ne zeli niciju pomoc vec posle neke takve veceri u kojoj smo tema obavezno je svadja jer niko netreba da zna za nase probleme vec mi moramo znati za tudje.
10.Na pokusaje da mi objasni kako drugi bolje zive od nas jednostavno negirati.Nema dokaza za to niti smo svi isti.
Sad za sad toliko hebiga mora se odnekle poceti.
mozda ima par crta gdje bih pogrjesio u gore navedenom..hebi ga to je to.
Za rat je potrebno dvoje.E pa tu smo!Ovdje zene koliko vidim ili brane svoje pozicije ili jednostavno pokazuju svoje pravo lice ko su i sta su.Cast svima ali nedozvolite da dodjete u ovaku situaciju kao ja.Po meni ja sam dao mnogo u moj brak dobio ono sto sam dobio.Nagadjajuci dali mi je dosta ili sam ja onaj koji nevalja ..to nazalost nikad nemozete saznati.dakle vjerujte u ono sto vam kazem jer to je PO MENI tako.A ako pokusate oslikati vidjenje druge strane to postaje nagadjanje i vodi vas u pogresnom pravcu koji ja ne razumijem jer da razumijem nebi ni postavio ovdje temu.
Dakle nemojte me previse osudjivati niti previse analizirati jer moj cilj nije bio da saznam ko je kriv a ko prav to je sizifovski posao.Moj cilj je bilo vidjeti dali postoji muskarac/znea koji su prebrodili ovako nesto i sta bi oni uradili kad bi mogli vratiti flim nazad???Isto ili malo drugacije?
PalaSa Marsa

#416 Re: razvod ili papucar...

Post by PalaSa Marsa »

Uh... puno srece Zvornican. :)
Lady Agora

#417 Re: razvod ili papucar...

Post by Lady Agora »

Zvorničanin sve si super napisao i zreo muškarac poput tebe će sigurno naći izlaz. :)

Ipak da na kraju kažemo jednu pozitivnu poruku svima: Oženjeni muškarci su u velikoj većini slučajeva
sretniji i zdraviji, jednom muškarcu ništa ne može zamjeniti iskrenu ljubav jedne žene. :)

E sad se može i zatvoriti tema. :D
cava

#418 Re: razvod ili papucar...

Post by cava »

sanabe wrote:
Lady Agora wrote:Zvorničanin sve si super napisao i zreo muškarac poput tebe će sigurno naći izlaz. :)

Ipak da na kraju kažemo jednu pozitivnu poruku svima: Oženjeni muškarci su u velikoj većini slučajeva
sretniji i zdraviji, jednom muškarcu ništa ne može zamjeniti iskrenu ljubav jedne žene. :)

E sad se može i zatvoriti tema. :D
Ili otvoriti nova? Brak? Da ili ne? :D Shto bi vesela tema bila :mrgreen:
Šta čekaš?
Ridjobrki

#419 Re: razvod ili papucar...

Post by Ridjobrki »

Lady Agora wrote: Ipak da na kraju kažemo jednu pozitivnu poruku svima: Oženjeni muškarci su u velikoj većini slučajeva
Braćo, ovo je jako lijepo i dobro rečeno i istina je da iskrenu ljubav ne može zamijeniti ništa. U nedostatku iskrene ljubavi uvijek ima opcija kojima možemo pribjeći a dijele se u tri kategorije:

1. Nezdrave
2. Nelegalne
3. Debljajuće

8-)
Envy

#420 Re: razvod ili papucar...

Post by Envy »

sve_za_pet wrote:nisam bas sve procitala pa se moze desiti da grijesim, ali mislim da tvoja zvornicanka treba posao da nadje i to pod hitno. djeca su, koliko sam shvatila, vec velika i mogu sami.

a ti zvornican, cim dodjes kuci gledas gdje i kada je zena karticu provlacila.... cccc... :run:

ovdje nema povjerenja, nema postovanja, nema ljubavi :sad:
niti ona cijeni koliko ti radis i cega se sve odrices da bi ona mogla peglati kartice, niti ti cijenis nju i njenu procjenu o tome kako voditi domacinstvo i cega se ona mozda odrice sa tvojim odsustvom.

bracno savjetovanje - pod obavezno!

nemojte dozvoliti da vam se desi nesto strasno pa da se onda ponovo zblizavate.
ovako se cini da vas je malo bijes obuzeo jer, realno - i nemate nekih problema.

zelim svu srecu i ocekujem izvjestaje sa tih savjetovanja ;-)
Halo, sta znaci ako pogleda bankarski izvestaj,ne znaci da nema povjerenja,da ga nema vjerujem ne bi joj ostavio bankarsku karticu na raspolaganju,nego bi joj ostavio tek toliko da ima dnevno za hljeb i sl..Nije stvar povjerenja,nego stvar organizacije,kada se ide u kupovinu i kako se ona sama organizuje(a nije naucila koliko primjetih).A i to isto ne znaci da nema ljubavi, ako se vodi racuna o zbivanjima u banci!Sta treba da uradi,da ne gleda,niti vodi racuna,vjerovatno bi se tek tada desio naknadni problem,jedno u domacinstvu treba i da vodi racuna,sta i kako sa novcem,jer nije ga lahko zaraditi,to zna samo onaj ko tesko radi!
zvornicanin

#421 Re: razvod ili papucar...

Post by zvornicanin »

Envy wrote:
sve_za_pet wrote:nisam bas sve procitala pa se moze desiti da grijesim, ali mislim da tvoja zvornicanka treba posao da nadje i to pod hitno. djeca su, koliko sam shvatila, vec velika i mogu sami.

a ti zvornican, cim dodjes kuci gledas gdje i kada je zena karticu provlacila.... cccc... :run:

niti ona cijeni koliko ti radis i cega se sve odrices da bi ona mogla peglati kartice, niti ti cijenis nju i njenu procjenu o tome kako voditi domacinstvo i cega se ona mozda odrice sa tvojim odsustvom.

ovako se cini da vas je malo bijes obuzeo jer, realno - i nemate nekih problema.

Halo, sta znaci ako pogleda bankarski izvestaj,ne znaci da nema povjerenja,da ga nema vjerujem ne bi joj ostavio bankarsku karticu na raspolaganju,nego bi joj ostavio tek toliko da ima dnevno za hljeb i sl..Nije stvar povjerenja,nego stvar organizacije,kada se ide u kupovinu i kako se ona sama organizuje(a nije naucila koliko primjetih).A i to isto ne znaci da nema ljubavi, ako se vodi racuna o zbivanjima u banci!Sta treba da uradi,da ne gleda,niti vodi racuna,vjerovatno bi se tek tada desio naknadni problem,jedno u domacinstvu treba i da vodi racuna,sta i kako sa novcem,jer nije ga lahko zaraditi,to zna samo onaj ko tesko radi!
Napokon da neko skonta sta je pisac htio reci!!!!!Zabrinuo sam se!!!Reko necu sad da crtam majka mu stara!!!
Novac dodje i kako dodje tako i ode.Razlika je samo kako ode!!!
vesna555

#422 Re: razvod ili papucar...

Post by vesna555 »

Moja mama ima troje djece, tri kćerke. I ono što mi je rekla i što pamtim je je da se udam kad sam sigurna da mogu imati svoj dinar jer će mi se uvijek gledati u to što trošim i koliko trošim. Muški bi i da se lijepo pojede i da se popije, da se imaju gosti počastiti, da ti je žena lijepa, dotjerana, da u kući ima svega, a rijetko koji bi otišao u kupovinu sa ženom da vidi koliko je skupo, već samo rondaju na što troše pare i koliko, a ne znaju da je kila voća 3 marke.

Srećom, ja sam pronašla endemski primjerak na ovoj planeti u svom dragom :)
Envy

#423 Re: razvod ili papucar...

Post by Envy »

zvornicanin wrote:
Envy wrote:

Napokon da neko skonta sta je pisac htio reci!!!!!Zabrinuo sam se!!!Reko necu sad da crtam majka mu stara!!!
Novac dodje i kako dodje tako i ode.Razlika je samo kako ode!!!
Nemoj crtati jos i tu energiju trositi,dovoljno trosis objasnjavajuci pojedincima,nego ako od dvoje ne vodi racuna, propast nije daleko..a opet je lakse trositi ono sto se nije vlastitim radom zaradilo, treba njoj posao,(ako ga vec nema)tako da nema vremena trositi na gluposti a ni vremena za prepirke,nego nakon posla leden tus i postelja!Vise bi te cijenila i kvalitetnije slobodno vrijeme provodila!
kmirsad

#424 Re: razvod ili papucar...

Post by kmirsad »

Ridjobrki wrote:
Lady Agora wrote: Ipak da na kraju kažemo jednu pozitivnu poruku svima: Oženjeni muškarci su u velikoj većini slučajeva
Braćo, ovo je jako lijepo i dobro rečeno i istina je da iskrenu ljubav ne može zamijeniti ništa. U nedostatku iskrene ljubavi uvijek ima opcija kojima možemo pribjeći a dijele se u tri kategorije:

1. Nezdrave
2. Nelegalne
3. Debljajuće

8-)
:roll: Imam na umu jednu prilčno zgodnu opciju, ne pripada ni jednoj od nabrojanih... al... to nema veze... problem mi je što je prilično nepristupačna, ignoriše me... :-D
leptirica_x

#425 Re: razvod ili papucar...

Post by leptirica_x »

da sam ja u ovakvoj situaciji, krenula bih od mijenjanja tehničkih stvari koje i jesu kamen spoticanja.

1. napraviti kahvu i sjesti, zamoliti suprotnu stranu da pokuša jednom u životu da ostavi sve prethodne greške, ljutnju itd. i da se priča polahko i racionalno
2. odrediti spisak potrebnih stvari-zajedno i ići svake sedmice u nabavku-zajedno, a za usputne sitnice odrediti budžet koji se ne smije prekoračiti, budžet za gorivo, odjeću i odrediti vrijeme za to
3. odrediti dan u sedmici kada ti imaš neku svoju aktivnost sa djecom, a ona za to vrijeme ima slobodno
4. odrediti dan, večer samo za vas dvoje
5.odrediti jednu večer za porodično sijelo, gdje svi sjedite, pričate, igrate igre itd.
6.odrediti jedan dan kad ćeš ti imati svoje vrijeme i iskoristiti ga da uradiš nešto za svoju dušu
7.svaki dan jedno drugo počastiti bar jednim iskrenim komplimentom, a prešutiti nešto ružno

dok se okreneš sedmica prođe, svi zadovoljni.
Ili je meni glava u oblacima?
Post Reply