Envy wrote:ni bez njih?Ridjobrki wrote:Ah, žene...Ne možeš s njima a ne možeš ni s njima...
M-m. S njima.
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
Envy wrote:ni bez njih?Ridjobrki wrote:Ah, žene...Ne možeš s njima a ne možeš ni s njima...
Ihhh... po dvije, po tri smjene se odrađivalo... samo da se ne ide kuči...Envy wrote:Kakvih sve brakova ima,linija je mila majka...sanabe wrote:Ja cu ovo sve mami pokazati, da me ne pagla sa mojom udajom vise![]()
![]()
![]()
![]()
Cuj 'Izdrzi"![]()
![]()
![]()
ko da ce na liniju jbt
![]()
![]()
robersan wrote:Čim prođe inicijalna zaljubljenost i sex se izgustira - ostaje samo poslovni odnos. Šta je ko unio u brak i šta ko doprinosi i kako ? Čisti business. Ma ortakluk... A svi znamo da oratkluci nisu dugog vijeka... Neko mora biti donji.
Ljudi to ne mogu da shvate - i misle da će im ona prvobitna zaljubljenost da traje čitav život.
Zahebi tu logikuGospoda Ministarka wrote:
A tek si naucila kuhat, sta je rec ni halteri ni libido u stalnom porastu nisu pomogli?
Ovu temu bez obzira sto me uzasava citam samo da bi uocila problem u zacetku (ako ga prepoznam naravno).
to je to.robersan wrote:Kad je u pitanju zvornicanin i ostali koji su se javili sa sličnim problemima, samo mogu reći da su gotovo tipični i takve stvari slušam čitav život od kolega i prijatelja koji su se poženili, a danas su u jako nesretnim brakovima ili su razvedeni i takođe vrlo nesretni. Vrlo mali procenat ljudi poznajem, koji su našli odgovarajuću partnericu pa harmoniraju na pravi način, ali takvih je malo. Svaki muškarac treba da zna da svaki brak opstaje ili propada pri izboru partnera i da je kasno krive drine ispravljati kad se rode djeca. Prije sklapanja braka moraš znati šta da očekuješ od te institucije.
1. Većina žena je pametnija od većine muškraca i šansa da ćete naletiti na neku dobronamjernu osobu koja će na prvo mjesto staviti vas i novoosnovanu porodicu je jako mala. Žena je uglavnom stranac koji će čitav život više voljeti svoju mamu, tatu, bracu, seku, rođake i tetiće, a možda i svoju prvu ljubav nego vas. I mnogi muškarci su takvi. Davati sebe bez granica bilo kome osim svojoj djeci je obična glupost. Ima izuzetaka, ali većina nas statistički neće naletiti na takve osobe.
2. Muškarci u Bosni većinu brakova sklapaju da bi uopće imali sexualni život po principu "ima po dvije ruke i noge, i capi među nogama, štaš više ocam", i većina ih nikada ne uspije steći ni minimalno iskustvo koje bi im pomoglo da na objektivan način sagledaju svoju buduću suprugu. Da bi čovjek znao šta mu paše i ko je kakav treba da ima barem desetak veza i vezica i par desetaka različitih sexualnih partnerica, a koliko znate 18 do 25 godina starih muškraca koji su to ostvarili iz one tihe i povučene većine ? S druge strane većina žena u Bosni i inače brak shvata puno pametnije i trezvenije kao priliku za socijalni uspon. Tako da čistačicu u školi zanima profesor, profesoricu ministar kulture i obrazovanja ili barem javna ličnost, a obratni slučajevi su izuzetno rijetki.
3. Najbolji i najstabilniji brakovi i ujedno jedini koji imaju šansu da trajno opstanu su brakovi između ujednačenih partnera što je davno narod iskazao kroz poslovicu "krpa nađe zakrpu". Ti pošten, ona poštena, ili ti lopov, ona kurva, ili ti papak, ona papanka, ili ti sirotinja, ona sirotinja ili ti imaš kuću ona ima stan ili ti gazda ona sa mirazom ili ti crn ona crna ili ti plav ona plava itd. itd. Iz jednog takvog braka sam nastao i ja, a ujedno i svi moji prijatelji čiji roditelji nisu razvedeni. Ovo je teško ostvarivo zbog većine žena koje su vrlo ambiciozne i pošto poto hoće socijalni uspon ili ako hoćete da prevare muškarca. S druge strane i zbog bogatih i kriminalnih muškaraca koji uzimaju žene koje su ili premlade ili prelijepe ili prepametne za njih. Bosna je poznata po socijalnom i svakom drugom haosu. Najveći problem je kroz život očuvati tu jednakost između žene i muškarca i čovjek se mora pomiriti sa tim da nekad možda i propusti neku priliku za bolji posao, ali nikako da zbog posla i love zapostavi ženu i djecu. Drugim riječima - možeš imati istu ili do duplo veću platu od žene, ali više od toga - bježi od toga. Ne možeš imati sve u životu. Uglavnom se moraš pobrinuti da razvod ženi ne bude bolja opcija finansijski, nego da uđe bijeda, izađe bijeda i vidjećeš kako će da te se drži.
4. Muškarci su čak i u Bosni u puno lošijoj poziciji nego žene. Na Zapadu svakako, i između ostalog tamo vlada bijela kuga, jer nije niko budala da zbog malo sexa postane tzv. razvodni bogalj. Onog momenta kad se rode djeca - u 99 % slučajeva u BiH se dodjeljuju majci. Ako si ušao u brak sa nekom siroticom, a imaš stan ili kuću - sud automatski dodjeljuje istu njoj i djeci da ne bi ostali na ulici, a tebi ostaje da pokupiš stvari i ideš u p.m. Alimentacija se možda može izbjeći radom na crno, ali većina ljudi neće ostaviti svoju djecu da gladuju, pa ćeš ipak nešto platiti i više nego nešto. Drugim riječima - od gospodina postaješ prosjak. Brak i djeca su precjenjene stvari, i ako ti je kraj karijere u razvodu, bolje se ne ženiti. Poznajem jednog istaknutog doktora koji je u razvodu ostao bez kuće blizu centra koju je 10 godina gradio, i zadnji dinar davao, lupao noćne, poslijepodnevne smjene, bio u UN misiji u Afganistanu itd., a onda ostao i bez kuće i bez djece i bez većeg dijela plate i sa žešćim dijabetesom u 40toj.
5. Velika većina žena u BiH dolaze iz velike materijalne i duhovne bijede, bez nekih jačih moralnih i ljudskih "kočnica" u vidu kućnog odgoja i nekih principa. Ako su iz imućne porodice - onda često brat naslijedi sve, pa opet imaš siroticu za vratom. Uz to vlada negativna selekcija, jer oni najjadniji i najbjedniji koji se ne bi uopće trebali ženiti i udavati jer ni sebe ne mogu ishraniti imaju najviše djece. Bijeda se multiplicira, a oni iz boljih staleža ili se ne žene i udaju ili bježe odavde. Teško je naći normalnu ženu u BiH. Dok ti sirotici ispuniš sve želje i šta je njoj sve falilo u životu ostade ti krivih leđa i ode u rahmet plac. A kako rekoh u slučaju razvoda - ostade golać.
Ne mogu a da ostanem nijema na ove riječi koje si iznio.Krenuti ću redom.Prije nego počnem prvo ču da hebem statistiku,vjerovatnoću i sve ostale matematičke oblasti koje unose kalkulacije u međuljudske odnose.Za ovu psovku molim kolegu nellingtona da mi halali,jer zbilja moradoh.robersan wrote:Kad je u pitanju zvornicanin i ostali koji su se javili sa sličnim problemima, samo mogu reći da su gotovo tipični i takve stvari slušam čitav život od kolega i prijatelja koji su se poženili, a danas su u jako nesretnim brakovima ili su razvedeni i takođe vrlo nesretni. Vrlo mali procenat ljudi poznajem, koji su našli odgovarajuću partnericu pa harmoniraju na pravi način, ali takvih je malo. Svaki muškarac treba da zna da svaki brak opstaje ili propada pri izboru partnera i da je kasno krive drine ispravljati kad se rode djeca. Prije sklapanja braka moraš znati šta da očekuješ od te institucije.
Prvo pa greška.Nisu sve žene iste.Helem ja ću sjetiti perioda nekad prije nekih 9 godina kad je moja rođena majka bila da ne budem drska ali istjerana iz moje porodične kuće radi samo jedne rečenice koje je izgovorila:Ihhhh,jesi se i udala.Helem,niko nema pravo da se miješa u moje odluke,moj život,pa ako je i pogrešan radije ću da te greške sama uvidim.Uvijek sam da ne kažem bila balans između svoje porodice i oca mog djeteta dok je on zaboravio da treba i on balansirati između svoje porodice i mene.Jednostavno podrži partnera pred drugima ako je i najveći kreten,a nasamo mu reci ono što bi trebalo da kažeš.Ako nema drugog načina onda naspi vode u usta i zagrijavaj je.robersan wrote:1. Većina žena je pametnija od većine muškraca i šansa da ćete naletiti na neku dobronamjernu osobu koja će na prvo mjesto staviti vas i novoosnovanu porodicu je jako mala. Žena je uglavnom stranac koji će čitav život više voljeti svoju mamu, tatu, bracu, seku, rođake i tetiće, a možda i svoju prvu ljubav nego vas. I mnogi muškarci su takvi. Davati sebe bez granica bilo kome osim svojoj djeci je obična glupost. Ima izuzetaka, ali većina nas statistički neće naletiti na takve osobe.
Naravno da je iskustvo neki vid garancije da poznajete ljude,ali ne i presudan.Materijalni status,sta je poenta toga?Udati se za nekog imućnog i prve svađe slušati kako je on sve stekao a ti došla na gotovo?!Ne znam,ali ne nose sve zene digitrone na vjenčanje,niti se udaju za titule,zvanja,obrazovanje....ili sam ja mozda pala s marsa pa odabra nekog srednjoskolca a svoju diplomu zaboravih uokviriti i svako jutro ga podsjećati ko sam,sta sam,...bla bla....robersan wrote:2. Muškarci u Bosni većinu brakova sklapaju da bi uopće imali sexualni život po principu "ima po dvije ruke i noge, i capi među nogama, štaš više ocam", i većina ih nikada ne uspije steći ni minimalno iskustvo koje bi im pomoglo da na objektivan način sagledaju svoju buduću suprugu. Da bi čovjek znao šta mu paše i ko je kakav treba da ima barem desetak veza i vezica i par desetaka različitih sexualnih partnerica, a koliko znate 18 do 25 godina starih muškraca koji su to ostvarili iz one tihe i povučene većine ? S druge strane većina žena u Bosni i inače brak shvata puno pametnije i trezvenije kao priliku za socijalni uspon. Tako da čistačicu u školi zanima profesor, profesoricu ministar kulture i obrazovanja ili barem javna ličnost, a obratni slučajevi su izuzetno rijetki.
Naravno da se ne moze imati sve u zivotu i normalna osoba i ne tezi tome.Teže oni koji su psihički optereceni ili imaju kompleks manje vrijednosti pa taj nedostatak nadopunjuju finansijama.Zena koja je zeljna mira i zeljna normalnog zivota bez bračnih svađa i problema ne razmislja o opcijama finansija nakon razvoda nego ide dalje.A muskarci koji misle da zene mogu zadrzati sa novcem,bujrum nek zadrze.Ali tad nemaju zenu nego lutku koja samo klima glavom i sto je jos gore vremenom ce ih poceti gristi pitanje:zbilja da li je ona samnom samo radi novca?robersan wrote:3. Najbolji i najstabilniji brakovi i ujedno jedini koji imaju šansu da trajno opstanu su brakovi između ujednačenih partnera što je davno narod iskazao kroz poslovicu "krpa nađe zakrpu". Ti pošten, ona poštena, ili ti lopov, ona kurva, ili ti papak, ona papanka, ili ti sirotinja, ona sirotinja ili ti imaš kuću ona ima stan ili ti gazda ona sa mirazom ili ti crn ona crna ili ti plav ona plava itd. itd. Iz jednog takvog braka sam nastao i ja, a ujedno i svi moji prijatelji čiji roditelji nisu razvedeni. Ovo je teško ostvarivo zbog većine žena koje su vrlo ambiciozne i pošto poto hoće socijalni uspon ili ako hoćete da prevare muškarca. S druge strane i zbog bogatih i kriminalnih muškaraca koji uzimaju žene koje su ili premlade ili prelijepe ili prepametne za njih. Bosna je poznata po socijalnom i svakom drugom haosu. Najveći problem je kroz život očuvati tu jednakost između žene i muškarca i čovjek se mora pomiriti sa tim da nekad možda i propusti neku priliku za bolji posao, ali nikako da zbog posla i love zapostavi ženu i djecu. Drugim riječima - možeš imati istu ili do duplo veću platu od žene, ali više od toga - bježi od toga. Ne možeš imati sve u životu. Uglavnom se moraš pobrinuti da razvod ženi ne bude bolja opcija finansijski, nego da uđe bijeda, izađe bijeda i vidjećeš kako će da te se drži.
Tog doktora ne zalim,svako žanje ono sto je posijao.Svesno ili nesvjesno.Samo je činjenica da se o ženama kao samohranim majkama van Bosne vodi više računa nego o očevima koji razvodom postanu jako zanemareni.robersan wrote:4. Muškarci su čak i u Bosni u puno lošijoj poziciji nego žene. Na Zapadu svakako, i između ostalog tamo vlada bijela kuga, jer nije niko budala da zbog malo sexa postane tzv. razvodni bogalj. Onog momenta kad se rode djeca - u 99 % slučajeva u BiH se dodjeljuju majci. Ako si ušao u brak sa nekom siroticom, a imaš stan ili kuću - sud automatski dodjeljuje istu njoj i djeci da ne bi ostali na ulici, a tebi ostaje da pokupiš stvari i ideš u p.m. Alimentacija se možda može izbjeći radom na crno, ali većina ljudi neće ostaviti svoju djecu da gladuju, pa ćeš ipak nešto platiti i više nego nešto. Drugim riječima - od gospodina postaješ prosjak. Brak i djeca su precjenjene stvari, i ako ti je kraj karijere u razvodu, bolje se ne ženiti. Poznajem jednog istaknutog doktora koji je u razvodu ostao bez kuće blizu centra koju je 10 godina gradio, i zadnji dinar davao, lupao noćne, poslijepodnevne smjene, bio u UN misiji u Afganistanu itd., a onda ostao i bez kuće i bez djece i bez većeg dijela plate i sa žešćim dijabetesom u 40toj.
Upravu si kad kazes da je duhovna bijeda i kućni odgoj nešto što u Bosni nema jačinu.Ali i tu ima izuzetaka.Ja eto imam žensko dijete i mislim da je puno potrebnije ženskom djetetu ostaviti dio imetka nego muškom.robersan wrote:5. Velika većina žena u BiH dolaze iz velike materijalne i duhovne bijede, bez nekih jačih moralnih i ljudskih "kočnica" u vidu kućnog odgoja i nekih principa. Ako su iz imućne porodice - onda često brat naslijedi sve, pa opet imaš siroticu za vratom. Uz to vlada negativna selekcija, jer oni najjadniji i najbjedniji koji se ne bi uopće trebali ženiti i udavati jer ni sebe ne mogu ishraniti imaju najviše djece. Bijeda se multiplicira, a oni iz boljih staleža ili se ne žene i udaju ili bježe odavde. Teško je naći normalnu ženu u BiH. Dok ti sirotici ispuniš sve želje i šta je njoj sve falilo u životu ostade ti krivih leđa i ode u rahmet plac. A kako rekoh u slučaju razvoda - ostade golać.
I to si upravu...ali generalizacija je ta koja kvari suštinu teme.Smoki wrote:uh kako su pojedine zene proklete.
Katy, iskreno mislim da si upravo ti pokretacu teme dala najpronicljivije i najkorisnije komentare i savjete. Posla sam bila da pisem nesto slicno pa skontah nema smisla ponavljati vec receno.Katy wrote:Tema pocinje da gubi smisao polako samim tim sto pocinju da je komentarisu ljudi koji vjerovatno nemaju ni dana 'bracnog staza',kamoli djece.Nigdje veze s vezom komentari.
Ne bi bilo lose da nam upadne neki (barem)hobi psiholog ovdje mozda bi nas to vratilo da ovom zvornicanu neko nesto i pametno kaze.
Da,napisao je većina,uglavnom...a vala i podosta barata statistikom koju nije priložio.Usvakom slučaju mislim da si sa tih 90% malo preĆeroalcho wrote:robersan je ovo odlicno napisao, stvarno![]()
@zelenashica robersan je, kad god je nesto tvrdio, napisao "vecina zena", "uglavnom" itd. a sad bi ti svojim pojedinacnim primjerom da dokazes suprotno. Naravno da ima izuzetaka koji razmisljaju kao ti, ali pogledaj oko sebe pa ces vidjeti da su to ipak izuzeci (ma koliko mi zeljeli da je drugacije). Ako postavis anketu da li je zenama bitnije prilikom odabira bracnog partnera:
a) debljina novcanika, auto, stepen obrazovanja
b) boja ociju, izgled, sarm, osjecaj za romantiku, inteligencija
mislim da ce ovo pod a) imati bar 90% glasova
Mescini meni tigrovi veci izazov, ono taj proces kad se pretvara u jagnje i sl.robersan wrote:Čim prođe inicijalna zaljubljenost i sex se izgustira - ostaje samo poslovni odnos. Šta je ko unio u brak i šta ko doprinosi i kako ? Čisti business. Ma ortakluk... A svi znamo da oratkluci nisu dugog vijeka... Neko mora biti donji.
Ljudi to ne mogu da shvate - i misle da će im ona prvobitna zaljubljenost da traje čitav život.
Žene su sebična stvorenja kao tigrice - ako se nečega dočepaju - haj im uzmi. Romantične i suosjećajne otprilike kao tigrica koja jede lane.
A da vidiš belaja kad nalete na tigra - onda grebu i ujedaju. Najviše vole lanad i janjad. Tigrove nikako.
Ako ništa, ovo pod a) je sigurno bitnije prilikom razvoda.alcho wrote:robersan je ovo odlicno napisao, stvarno![]()
@zelenashica robersan je, kad god je nesto tvrdio, napisao "vecina zena", "uglavnom" itd. a sad bi ti svojim pojedinacnim primjerom da dokazes suprotno. Naravno da ima izuzetaka koji razmisljaju kao ti, ali pogledaj oko sebe pa ces vidjeti da su to ipak izuzeci (ma koliko mi zeljeli da je drugacije). Ako postavis anketu da li je zenama bitnije prilikom odabira bracnog partnera:
alcho wrote:robersan je ovo odlicno napisao, stvarno![]()
baksuz1 wrote:Zivot melje, brakovi pucaju, a ko se usudi djecu tamo praviti i odgajati, svaka mu cast. Mi smo otisli na Zapad upravo zbog te djece, a evo dvije godine poslje, ne usudjujemo se ni pomisliti na prinovu.
jaranice da te pitam nesto. jesi li ti pokusala djecu odgajati i skolovati u republici srpskoj?
Da - ja te potpuno razumijem. Naravno da tebi kao ženi i nije u interesu da se stvari stave i postave na jednu poštenu, objektivnu i fer osnovu. Ja mislim da prava ljubav itekako trpi i brojeve i računicu - jer ti ne želiš da preveslaš svog dragog - zar ne ? ili ???Ne mogu a da ostanem nijema na ove riječi koje si iznio.Krenuti ću redom.Prije nego počnem prvo ču da hebem statistiku,vjerovatnoću i sve ostale matematičke oblasti koje unose kalkulacije u međuljudske odnose.Za ovu psovku molim kolegu nellingtona da mi halali,jer zbilja moradoh.
Ja i nisam rekao da su sve žene iste. Ali većina su vrlo racionalne i jako znaju braniti svoj interes. Ovo za tvoju majku ti vjerujem - ima i takvih žena koje ne dozvoljavaju porodici da im se miješa u brak. Ali... sigurno većina naših žena NIKADA ne bi istjerali rođenu majku iz kuće samo zbog jedne izjave. tj. jedna lasta ne čini proljeće.Prvo pa greška.Nisu sve žene iste.Helem ja ću sjetiti perioda nekad prije nekih 9 godina kad je moja rođena majka bila da ne budem drska ali istjerana iz moje porodične kuće radi samo jedne rečenice koje je izgovorila:Ihhhh,jesi se i udala.Helem,niko nema pravo da se miješa u moje odluke,moj život,pa ako je i pogrešan radije ću da te greške sama uvidim.Uvijek sam da ne kažem bila balans između svoje porodice i oca mog djeteta dok je on zaboravio da treba i on balansirati između svoje porodice i mene.Jednostavno podrži partnera pred drugima ako je i najveći kreten,a nasamo mu reci ono što bi trebalo da kažeš.Ako nema drugog načina onda naspi vode u usta i zagrijavaj je.
Što su ljudi stariji teže se žene i udaju. Biće da i iskustvo nije tako loša stvar. Potpuno se slažem da "krpa nađe zakrpu". Ti nemaš - ja nemam. Ti imaš - ja imam. Ja školovan - ti školovana, ja nepismen - ti nepismena. Formula uspjeha oprobana još od naših starih.Naravno da je iskustvo neki vid garancije da poznajete ljude,ali ne i presudan.Materijalni status,sta je poenta toga?Udati se za nekog imućnog i prve svađe slušati kako je on sve stekao a ti došla na gotovo?!Ne znam,ali ne nose sve zene digitrone na vjenčanje,niti se udaju za titule,zvanja,obrazovanje....ili sam ja mozda pala s marsa pa odabra nekog srednjoskolca a svoju diplomu zaboravih uokviriti i svako jutro ga podsjećati ko sam,sta sam,...bla bla....
Kaže naš narod - bijeda na vrata, ljubav kroz prozor. Novac je ključno pitanje u svakom braku. I ponavljam - potpuno ste u pravu - krpa zakrpu. Nudilo mi se desetak tzv. torbarica - studentica iz provincije za brak u ovih mojih gotovo 35 godina kao situiranom momku sa stabilnim radnim mjestom i vlastitim krovom nad glavom. Nema te sile da bi ih oženio. Hoćeš u moj stan u Titovoj ? - OK - hoću i ja u tvoju vikednicu na Bjelašnici ili Vlašiću ili na moru. Nemaš - žao mi je - nisam ja socijalna služba niti sexualno ugrožen. Pa ne treba meni robinja da joj nabijam na nos kako nema ili da me sutra opelješi - meni treba ravnopravna partnerica prije svegha intelektualno i materijalno.Naravno da se ne moze imati sve u zivotu i normalna osoba i ne tezi tome.Teže oni koji su psihički optereceni ili imaju kompleks manje vrijednosti pa taj nedostatak nadopunjuju finansijama.Zena koja je zeljna mira i zeljna normalnog zivota bez bračnih svađa i problema ne razmislja o opcijama finansija nakon razvoda nego ide dalje.A muskarci koji misle da zene mogu zadrzati sa novcem,bujrum nek zadrze.Ali tad nemaju zenu nego lutku koja samo klima glavom i sto je jos gore vremenom ce ih poceti gristi pitanje:zbilja da li je ona samnom samo radi novca?
Tragičari razvoda su prije svega jadna djeca i otac specijalno ako ga je žena olakšala od imovine. Život nije igra. Ako nemaš para - samo možeš otići pod most da živiš.Tog doktora ne zalim,svako žanje ono sto je posijao.Svesno ili nesvjesno.Samo je činjenica da se o ženama kao samohranim majkama van Bosne vodi više računa nego o očevima koji razvodom postanu jako zanemareni.
Najveća tragedija bosanske žene je upravo duhovno siromaštvo i odrastanje uz turbo folk i kriminalne muškarce, sileđije, narkomane i lopove. Duša im je prazna.Upravu si kad kazes da je duhovna bijeda i kućni odgoj nešto što u Bosni nema jačinu.Ali i tu ima izuzetaka.Ja eto imam žensko dijete i mislim da je puno potrebnije ženskom djetetu ostaviti dio imetka nego muškom.
Zasto?
Upravo radi Bosankog mentaliteta i postova poput tvog u kome sa finansijskom tačkom trebaju biti od muškaraca natjerane da trpe sve što oni žele.
Ja ti jarane nemam koga preveslati...u biti kad bi uzela kalkulator skontala bi da sam ja preveslana,ali kad stavim dušu i srce na prvo mjesto,ma i nisam,halalimrobersan wrote:
Da - ja te potpuno razumijem. Naravno da tebi kao ženi i nije u interesu da se stvari stave i postave na jednu poštenu, objektivnu i fer osnovu. Ja mislim da prava ljubav itekako trpi i brojeve i računicu - jer ti ne želiš da preveslaš svog dragog - zar ne ? ili ???![]()
Eh krene se to od jedne riječi,pa si onda uzmu za pravo da skite i rečenicu,pa bi onda i priču da napišu....samo na početku povući crtu i nema druge.robersan wrote:Ja i nisam rekao da su sve žene iste. Ali većina su vrlo racionalne i jako znaju braniti svoj interes. Ovo za tvoju majku ti vjerujem - ima i takvih žena koje ne dozvoljavaju porodici da im se miješa u brak. Ali... sigurno većina naših žena NIKADA ne bi istjerali rođenu majku iz kuće samo zbog jedne izjave. tj. jedna lasta ne čini proljeće.
Neke žene jednostavno ne mogu da prihvate činjenicu da su "samo ravnopravne"nego traže i dominaciju,tu se s tobom slažem.Ali papak je onaj koji to dozvoli,bez obzira na obrazovanje i platnu listu.robersan wrote:Što su ljudi stariji teže se žene i udaju. Biće da i iskustvo nije tako loša stvar. Potpuno se slažem da "krpa nađe zakrpu". Ti nemaš - ja nemam. Ti imaš - ja imam. Ja školovan - ti školovana, ja nepismen - ti nepismena. Formula uspjeha oprobana još od naših starih.
Ja vaš brak ne poznajem, ali poznajem i par slučajeva gdje žena doktorica ili profesorica ima muža gimnazijalca i vrti ga oko malog prsta. Zato se i udala za njega, jer ne podnosi ravnopravne i jake muškarce koji joj mogu parirati. Ona je sretna, pametuje i komanduje, a on sirotan iz provincije koji bogu zahvaljuje da ima krova nad glavom u Sarajevu i malo parica od plaće.
Ovdje si malo po mom mišljenju i opterećen imanjem,jer zaboga ako te strah razvoda de brate imaš i predbračni ugovor....ne mislim da se treba bukvalno držati ja imam-ti nemaš i obratno(gdje je tu srce u svemu tome?),ali ipak treba ako nista pokušati da i ta druga osoba teži unapređenju a ne unazađenju imanja.robersan wrote:Kaže naš narod - bijeda na vrata, ljubav kroz prozor. Novac je ključno pitanje u svakom braku. I ponavljam - potpuno ste u pravu - krpa zakrpu. Nudilo mi se desetak tzv. torbarica - studentica iz provincije za brak u ovih mojih gotovo 35 godina kao situiranom momku sa stabilnim radnim mjestom i vlastitim krovom nad glavom. Nema te sile da bi ih oženio. Hoćeš u moj stan u Titovoj ? - OK - hoću i ja u tvoju vikednicu na Bjelašnici ili Vlašiću ili na moru. Nemaš - žao mi je - nisam ja socijalna služba niti sexualno ugrožen. Pa ne treba meni robinja da joj nabijam na nos kako nema ili da me sutra opelješi - meni treba ravnopravna partnerica prije svegha intelektualno i materijalno.
Tragičari razvoda su prije svega jadna djeca i otac specijalno ako ga je žena olakšala od imovine. Život nije igra. Ako nemaš para - samo možeš otići pod most da živiš.
Najveća tragedija bosanske žene je upravo duhovno siromaštvo i odrastanje uz turbo folk i kriminalne muškarce, sileđije, narkomane i lopove. Duša im je prazna.
Potpuno se slažem da upravo ženskom djetetu treba ostaviti dio imetka, ali kod naših bosanskih muslimana je u većini običaj da se kćer uda, a sin naslijedi imetak. Čast izuzecima.
I ti ga brate pretjera i ''zacrni'',u svojim komentarima...Previse je u njima generalizovanja i banalizovanja .robersan wrote:Čim prođe inicijalna zaljubljenost i sex se izgustira - ostaje samo poslovni odnos. Šta je ko unio u brak i šta ko doprinosi i kako ? Čisti business. Ma ortakluk... A svi znamo da oratkluci nisu dugog vijeka... Neko mora biti donji.
Žene su sebična stvorenja kao tigrice - ako se nečega dočepaju - haj im uzmi. Romantične i suosjećajne otprilike kao tigrica koja jede lane.
A da vidiš belaja kad nalete na tigra - onda grebu i ujedaju. Najviše vole lanad i janjad. Tigrove nikako.
Ma bjez ti fino na "Sexy grudi" ili "Sexy guze", i nista od deprekomi wrote:ovakve teme ne treba pratiti još malo pa će biti 30 dana da sam okne želim depru