PROTIVNICI BRAKA....

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
Dirty Harry

Post by Dirty Harry »

anais_nin wrote:
zmijaIzmaj wrote:jel se meni cini, ili ne, ali uglavnom muskarci inzistiraju na predbracnom ugovoru :? :D
vjerovatno iz ubjedjenja da oni vise doprinose braku :oops: :roll: finansijski naravno :-) :roll: :D
Mozda ... neki, ali to bi mogao biti više utjecaj medijski eksponiranih slučajeva slavnih&bogatih ... U većini takvih slučajeva je muškarac taj koji plaća velike iznose...

Dok je kod nas, običnih ljudi vjerovatno situacija izjednačenija ....
pitt

Post by pitt »

anais_nin wrote:
zmijaIzmaj wrote:jel se meni cini, ili ne, ali uglavnom muskarci inzistiraju na predbracnom ugovoru :? :D
vjerovatno iz ubjedjenja da oni vise doprinose braku :oops: :roll: finansijski naravno :-) :roll: :D
cuj finansijski...u svemu ba :D:D valja vas samo slusati tolike godine :D:D:D
fantom slobode

Post by fantom slobode »

anais_nin wrote:
a i malo potisnu tu devetomjesecnu strasnu pricu o patnji tokom tog perioda i zrtvama na strani zene, koje ostaju urezana u sjecanjima iste do kraja zivota, sto joj naravno daje vise prava za djecu nego tom sto ga je to kostalo 5 minuta posla.:-D
Predbracni ugovori inace nisu na 1000strana, a posmatrajuci tokove u modernom drustvu, primjetno je da mnogi osiguravaju stan, pokretnu i nepokretnu imovinu, karijeru, penziju i ko zna sta sve ne!Nadam se da protivnice predbracnog ugovora gorenavedene stvari isto smatraju nepotrebnim ili to mozda nije slucaj.Cudna varijacija na temu, mozda zbog te ravnopravnosti zena i muskaraca pred zakonom ili nemogucnosti upotrebljavanja tajnih aduta, jer su stvari vec ljudski rijesene dok je ljubav postojala (naravno nisam pobornik da se izgubi, ali zivot nije tako predvidiv).Povjerenje i cijenjenje partnera i njegove slobode su pored ljubavi osnov ozbiljen relacije i braka, ali ne smatram da dolazi do nepovjerenja i teznji za rastavom, ako je neko pristalica predbracnog ugovora.Ne osiguravam ja svoje auto zato sto znam da ce se i zelim da mi se desi nesreca, vec smanjujem moguce probleme na najnizi moguci nivo.Ovo bi banalan primjer, no nema veze.
lady midnight

Post by lady midnight »

danas wrote:
anais_nin wrote: i zasto kazes "danas", kad je to i u proslosti covjek mogao biti siguran da ce ostati voljen, postovan, sretan itd itd? ta garancija nije nikad ni postojala, niti ce postojati....po meni ni sa ni bez predbracnog ugovora.....
u proslosti cesto nije bilo mogucnosti razvoda, te su ova pitanja bila suvisna...
eh, bash tako.
ja se bila naoshtrila da odgovorim onome shto je za "gubljenje smisla braka" okrivio pilule za kontracepciju i kondome i hebanje prije braka, pa mi ovo dodje kao savrshen prelaz - hvala.

dakle, nostlagichno-romantichni pogledi unazad i idealiziranje braka u nekoj zamishljenoj proshlosti su mi ishli na nerve od kada pamtim da razmishljam o tim stvarima, a josh vishe otkad mi bavljenje proshloshcu i samoj postade profesija.

da pochnemo sa ovim najglupljim: kako je sex prije braka (a mozhe i van braka, implikacije su iste) ko biva unishtio smisao postojanja te institucije. e pa slushaj misteru: toga je bilo otkad je svijeta i vijeka, i bice ga, na gradu, u selu, na istoku, zapadu, sjeveru i jugu, i nema tog zakona, niti vjerskog propisa, niti okoline koja ce sprijechiti da se vanbrachni sex sprovodi u praksi, kao shto nikad nije ni bio sprijechen. i da samo napomenem i ovo, radi istorijske korektnosti: vanbrachni sex kao legitimno i moralno odobreno sredstvo uzhivanja istorijski gledajuci je puno starije od braka kao gradjanske institucije kakvom je danas znamo, i koja se pochela razvijati tek u kontekstu razvitka gradjanske klase od kraja 18.og vijeka pa naovamo, i u kontekstu onoga shto je ta klasa definisala kao "respektabilno" u sklopu vlastitog moralnog i socijalnog habitusa. time niposhto ne zhelim osporiti valjanost toj instituciji - ali hocu da upozorim na neprimjerena poredjenja sa nekavim navodno idealnim stanjem u proshlosti.

dalje: sredstva kontracepcije poput kondoma, iako ne ovako sofisticirana kao danas kod nas, su definitvno bila poznata vec u 19.om vijeku, ako ne mozhda i ranije - a zhene su ih koristile (isto kao i rane pobachaje) ne da bi se mogle nekazhnjeno sexati, nego zato shto niti fizichki niti finansijski nisu mogle izdrzhati opterecenja koja su dolazila od chestih trudnoca - shta vi mislite u kakvom su zdravstvenom stanju bile nashe pra-pranene (ili pra-prabake, da se ne bi ko nashao uvrijedjen) nakon nekih 15ak djece koju bi izradjale tamo negdje do pochetka ili sredine svojih 30ih, a od kojih bi mozhda njih 7-8 prezhivjelo ako su imali srece? brak u kontekstu nashe ne bash tako davne proshlosti je bio sredstvo prezhivljavanja u jednoj agrarnoj sredini, koja je zahtijevala mukotrpan i icrpljujuci rad kako od mushkarca, tako i zhene, a onda i od djece. bio je to jedini nachin da se obezbijedi, osigura i nastavi egzistencija, a ne nikakav produkt romantichnih sanjarenja o zajednichkom bivstvovanju. dovoljno je prochitati bilo koju studiju o zdravstvenom stanju zhena prije 200 godina da se shvati o chemu pricham.

onda: kada mi neko kazhe da je "emancipacija" zhene uzrok raspadanju brakova (chuju se chesto slichni poklici sa drveca na ovom forumu), glavu bih mu zavrnula. zhene do nedavno (a za mene je 50-60 godina nedavno) nisu ni imale prilike, a negdje ni zakonskog prava, niti da zarade sebi za zhivot (zamislite, u njemachkoj je sve do 1950ih udatoj zheni trebao pismeni pristanak muzha da pochne raditi; kod nas su komunisti to pitanje rijeshili na bolan, ali kratak i efikasan nachin, uvodjenjem gradjanskih prava za zhene i prava na rad kao jednom od prvih mjera koje su poduzeli). dakle, nisu na bilo koji nachin same odredjivale gdje ce i kako ce provesti svoju zhivot - ili se pitao babo ili muzh. niti su u nekim zemljama imale pravo da tuzhe mushkarce za silovanje, niti muzheve za zlostavljanje, niti su imale pravo da same pokrenu postupak razvoda (za razliku od muzheva, koji su to pravo imali bez izuzetaka u svom oravnim sistemima). nego princip je bio (jako omiljen kod nas josh uvijek :x ): shuti i trpi, nemoj da ti neko sazna, a i ako sazna, nemash mogucnsoti da sankcionishesh nepravdu.

i onda danas, dvije hiljade i neke, kad chujem priche o tome kako su brakovi prije bili stabilniji zato shto su ljudi bili bolji (hoce se reci, jer su zhene bile "poshtenije"), ili zato shto su emocije bile stabilnije, okrene mi se zheludac.

p.s. danas (prochitah kasno): logika iza toga placanja alimentacije zheni nakon razvoda je jednostavna, nema tu ideologija shta da trazhi, pa je prema tome ideologija kao shto je feminizam ne mozhe ni promijeniti: uglavnom su zhene te koje a) manje zaradjuju, pa chak i kad obavljaju iste poslove kao i mushkarci ili imaju istu kvalifikaciju; b) imaju vishe problema da se nakon braka uklope u poslovni zhivot, jer su uglavnom one te koje se u braku povuku iz profesije, recimo da bi odgojile dijete, ili se posvetile domacinstvu, ili zato shto on vishe zaradjuje, pa je logichno da on nastavi da radi... ne kazhem da je ovo stanje uvijek ovako, naravno da se i to mijenja, ali chinjenica da je ipak u vecini sluchajeva tako stoji je pozadina tog zakona.
pitt

Post by pitt »

ajme eseja....... :-) :-) :-)
lady midnight

Post by lady midnight »

pitt wrote:ajme eseja....... :-) :-) :-)
pa kad ga to ti prije prochita :P:P:P
danas

Post by danas »

lady midnight wrote:

p.s. danas (prochitah kasno): logika iza toga placanja alimentacije zheni nakon razvoda je jednostavna, nema tu ideologija shta da trazhi, pa je prema tome ideologija kao shto je feminizam ne mozhe ni promijeniti: uglavnom su zhene te koje a) manje zaradjuju, pa chak i kad obavljaju iste poslove kao i mushkarci ili imaju istu kvalifikaciju; b) imaju vishe problema da se nakon braka uklope u poslovni zhivot, jer su uglavnom one te koje se u braku povuku iz profesije, recimo da bi odgojile dijete, ili se posvetile domacinstvu, ili zato shto on vishe zaradjuje, pa je logichno da on nastavi da radi... ne kazhem da je ovo stanje uvijek ovako, naravno da se i to mijenja, ali chinjenica da je ipak u vecini sluchajeva tako stoji je pozadina tog zakona.
raspucala se lady :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

ja bih samo dodala par detalja -- da je brak kao kruna "ljubavi" zazivio relativno kasno... prateci druge istorijske tokove... te idealizacija braka kao neke savrsene i romanticne ideje, koju je 'moderno drustvo' oskrnavilo ne stoji nimalo...

dalje, kontracepcija je starija od 19-og stoljeca... od polovice limuna (koji se koristio slicno kao danasnja dijafragma :D :D ) u drevnom egiptu, pa do 'kondoma' od bubrezne maramice... :D :D neise...

daj da odgovorim na ovo gore citirano -- ovaj 'zakon' ti nije nista drugo negoli 'predbracni ugovor' koji za mladu ugovara drzava. jer drzava (a ne mlada i mladozenja) odreduju iznos sume koja ce biti isplacena u slucaju razvoda... i samo skrecem paznju na to da se niko oko ovoga ne buni previse, a kad se pokrene pitanje predbracnog ugovora, neko nekome hoce oci da iskopa... :-)
pitt

Post by pitt »

cuj procitao.......nemam pametnija posla :D:D:D Cekam da dodje madam piano da mi preprica :D:D:D
fantom slobode

Post by fantom slobode »

lady midnight wrote:
pitt wrote:ajme eseja....... :-) :-) :-)
pa kad ga to ti prije prochita :P:P:P
postoji mogucnost da i nije.Naravno to nije pozitivno, ali nekada se nema vremena, a i zele se prenijeti i prvi utisci, narocito ako su upecatljivi.
lady midnight

Post by lady midnight »

pitt wrote:cuj procitao.......nemam pametnija posla :D:D:D Cekam da dodje madam piano da mi preprica :D:D:D
pa naravno, tako treba, slushaj pametnijeg :D:D:D:D
pitt

Post by pitt »

lady midnight wrote:
pitt wrote:cuj procitao.......nemam pametnija posla :D:D:D Cekam da dodje madam piano da mi preprica :D:D:D
sa bogatim iskustvom....prije svega :D:D:D
ukinuse joj temu sto je tebi u cast otvorila........a taman sam se ponadao bit ce JERRY JERRY JERRY JERRY JERRY :D:D:D
lady midnight

Post by lady midnight »

tako treba, slushaj ti pametnijeg :D:D:D

nego danas: jesu to stari egipcani imali "kondome" od bubrezhnih maramica? ja znam da su ljudi po evropi u 19.om vijeku koristili nakve zhivotinjske kozhice, neshto poput onih u koje se danas trpa sudhzuk :oops: :oops: :D:D:D:D
lady midnight

Post by lady midnight »

pitt wrote:
lady midnight wrote:
sa bogatim iskustvom....prije svega :D:D:D
ukinuse joj temu sto je tebi u cast otvorila........a taman sam se ponadao bit ce JERRY JERRY JERRY JERRY JERRY :D:D:D
shto meni u chast ? :? shta je bilo :?
danas

Post by danas »

lady midnight wrote:
tako treba, slushaj ti pametnijeg :D:D:D

nego danas: jesu to stari egipcani imali "kondome" od bubrezhnih maramica? ja znam da su ljudi po evropi u 19.om vijeku koristili nakve zhivotinjske kozhice, neshto poput onih u koje se danas trpa sudhzuk :oops: :oops: :D:D:D:D
da, to je to... :D :D
ovo ti je bilo svuda, od japana do egipta... :-) a egipcani su imali zaista naprednu kontracepciju -- pa cak i nesto kao pretecu danasnjih kontraceptivnih gelova i pjena... :-)
pitt

Post by pitt »

a da nisu oni samo "pod rep" praktikovali :D:D:D
ovo malo da spojimo teme :D:D:D
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

anais_nin wrote:
Pearl wrote: ispade da si sad papak (tj nemoderan) i ako hoces da se zenis :shock: :?

ako je nekome taj papir razlog da se opuste, a "neimanjem" papira ostajes cool, zgodan, lijep, nejezikara i ili sta god da tu spada.. onda trebaju malo da se zapitaju o svojim shvatanjima o zivotu uospte....
nekim ljudima je to ocigledno stvar trenda :roll:

ipak jos uvijek poznajem jako puno ljudi koji jos uvijek vjeruju u brak....i ne vidim nista staromodno u tome....

moja perspektiva je malo drugacija...meni je recimo super ovo sto su charlize and sam townsend uradili :D ono muz i zena smo jer MI kazemo da smo MUZ I ZENA....

nemam nista protiv braka, ali ni ne zudim nesto posebno za njim...mozda zato jer sam od malena alergicna na vjencanja i ceremonije i rituale :D meni potpuno jednako znacenje ima zajednicki zivot sa ciljem i namjerom da se zivot i ljubav dalje grade zajednickim snagama....ono ako je namjera i volja i zelja tu, meni je sasvim isto sa papirom ili bez njega....

s druge strane ako je drugoj osobi stalo do tog potpisa i prstena (redovno nailazim na one koji se ne boje braka, naprotiv :lol:) uradila bih to da ne trepnem :D ali vjerovatno bih molila da se preskoci svadbeni dio (osim prve bracne noci naravno :lol:)....a da mi spomene predbracni ugovor dobro bih se zamislila da li uopste da ostanem s njim, jer to vjerovatno nije prava osoba za mene....

podapisujem :)
anais_nin

Post by anais_nin »

danas wrote: raspucala se lady :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

ja bih samo dodala par detalja -- da je brak kao kruna "ljubavi" zazivio relativno kasno... prateci druge istorijske tokove... te idealizacija braka kao neke savrsene i romanticne ideje, koju je 'moderno drustvo' oskrnavilo ne stoji nimalo...

dalje, kontracepcija je starija od 19-og stoljeca... od polovice limuna (koji se koristio slicno kao danasnja dijafragma :D :D ) u drevnom egiptu, pa do 'kondoma' od bubrezne maramice... :D :D neise...

daj da odgovorim na ovo gore citirano -- ovaj 'zakon' ti nije nista drugo negoli 'predbracni ugovor' koji za mladu ugovara drzava. jer drzava (a ne mlada i mladozenja) odreduju iznos sume koja ce biti isplacena u slucaju razvoda... i samo skrecem paznju na to da se niko oko ovoga ne buni previse, a kad se pokrene pitanje predbracnog ugovora, neko nekome hoce oci da iskopa... :-)
ja na onoj temi emocije vs. racio rekoh kako ja odluke u zivotu donosim :D ovo je moja totalno subjektivna percepcija predbracnog ugovora :D kao sto rekoh ne zudim previse za idejom braka, moze "i u dobru i u zlu, dok nas smrt ne rastavi" i bez maticara :D ali ako je vec pred maticarem, kao sto rekoh jer bi u mom slucaju uglavnom bilo njemu za ljubav, e onda mani mi se tako neke fatalisticke papirologije :D
anais_nin

Post by anais_nin »

lady midnight wrote:
danas wrote:
anais_nin wrote: i zasto kazes "danas", kad je to i u proslosti covjek mogao biti siguran da ce ostati voljen, postovan, sretan itd itd? ta garancija nije nikad ni postojala, niti ce postojati....po meni ni sa ni bez predbracnog ugovora.....
u proslosti cesto nije bilo mogucnosti razvoda, te su ova pitanja bila suvisna...
eh, bash tako.
ja se bila naoshtrila da odgovorim onome shto je za "gubljenje smisla braka" okrivio pilule za kontracepciju i kondome i hebanje prije braka, pa mi ovo dodje kao savrshen prelaz - hvala.

dakle, nostlagichno-romantichni pogledi unazad i idealiziranje braka u nekoj zamishljenoj proshlosti su mi ishli na nerve od kada pamtim da razmishljam o tim stvarima, a josh vishe otkad mi bavljenje proshloshcu i samoj postade profesija.

da pochnemo sa ovim najglupljim: kako je sex prije braka (a mozhe i van braka, implikacije su iste) ko biva unishtio smisao postojanja te institucije. e pa slushaj misteru: toga je bilo otkad je svijeta i vijeka, i bice ga, na gradu, u selu, na istoku, zapadu, sjeveru i jugu, i nema tog zakona, niti vjerskog propisa, niti okoline koja ce sprijechiti da se vanbrachni sex sprovodi u praksi, kao shto nikad nije ni bio sprijechen. i da samo napomenem i ovo, radi istorijske korektnosti: vanbrachni sex kao legitimno i moralno odobreno sredstvo uzhivanja istorijski gledajuci je puno starije od braka kao gradjanske institucije kakvom je danas znamo, i koja se pochela razvijati tek u kontekstu razvitka gradjanske klase od kraja 18.og vijeka pa naovamo, i u kontekstu onoga shto je ta klasa definisala kao "respektabilno" u sklopu vlastitog moralnog i socijalnog habitusa. time niposhto ne zhelim osporiti valjanost toj instituciji - ali hocu da upozorim na neprimjerena poredjenja sa nekavim navodno idealnim stanjem u proshlosti.

dalje: sredstva kontracepcije poput kondoma, iako ne ovako sofisticirana kao danas kod nas, su definitvno bila poznata vec u 19.om vijeku, ako ne mozhda i ranije - a zhene su ih koristile (isto kao i rane pobachaje) ne da bi se mogle nekazhnjeno sexati, nego zato shto niti fizichki niti finansijski nisu mogle izdrzhati opterecenja koja su dolazila od chestih trudnoca - shta vi mislite u kakvom su zdravstvenom stanju bile nashe pra-pranene (ili pra-prabake, da se ne bi ko nashao uvrijedjen) nakon nekih 15ak djece koju bi izradjale tamo negdje do pochetka ili sredine svojih 30ih, a od kojih bi mozhda njih 7-8 prezhivjelo ako su imali srece? brak u kontekstu nashe ne bash tako davne proshlosti je bio sredstvo prezhivljavanja u jednoj agrarnoj sredini, koja je zahtijevala mukotrpan i icrpljujuci rad kako od mushkarca, tako i zhene, a onda i od djece. bio je to jedini nachin da se obezbijedi, osigura i nastavi egzistencija, a ne nikakav produkt romantichnih sanjarenja o zajednichkom bivstvovanju. dovoljno je prochitati bilo koju studiju o zdravstvenom stanju zhena prije 200 godina da se shvati o chemu pricham.

onda: kada mi neko kazhe da je "emancipacija" zhene uzrok raspadanju brakova (chuju se chesto slichni poklici sa drveca na ovom forumu), glavu bih mu zavrnula. zhene do nedavno (a za mene je 50-60 godina nedavno) nisu ni imale prilike, a negdje ni zakonskog prava, niti da zarade sebi za zhivot (zamislite, u njemachkoj je sve do 1950ih udatoj zheni trebao pismeni pristanak muzha da pochne raditi; kod nas su komunisti to pitanje rijeshili na bolan, ali kratak i efikasan nachin, uvodjenjem gradjanskih prava za zhene i prava na rad kao jednom od prvih mjera koje su poduzeli). dakle, nisu na bilo koji nachin same odredjivale gdje ce i kako ce provesti svoju zhivot - ili se pitao babo ili muzh. niti su u nekim zemljama imale pravo da tuzhe mushkarce za silovanje, niti muzheve za zlostavljanje, niti su imale pravo da same pokrenu postupak razvoda (za razliku od muzheva, koji su to pravo imali bez izuzetaka u svom oravnim sistemima). nego princip je bio (jako omiljen kod nas josh uvijek :x ): shuti i trpi, nemoj da ti neko sazna, a i ako sazna, nemash mogucnsoti da sankcionishesh nepravdu.

i onda danas, dvije hiljade i neke, kad chujem priche o tome kako su brakovi prije bili stabilniji zato shto su ljudi bili bolji (hoce se reci, jer su zhene bile "poshtenije"), ili zato shto su emocije bile stabilnije, okrene mi se zheludac.

kad si se ti vec potrudila da napises, ja procitah sve (sa uzivanjem) od "eh" do "zakona" :D jos naucih ponesto :D volim kad se ovako rasplamsaju strasti zbog ozbiljnih tema :D :kiss:
danas

Post by danas »

anais_nin wrote:

ja na onoj temi emocije vs. racio rekoh kako ja odluke u zivotu donosim :D ovo je moja totalno subjektivna percepcija predbracnog ugovora :D kao sto rekoh ne zudim previse za idejom braka, moze "i u dobru i u zlu, dok nas smrt ne rastavi" i bez maticara :D ali ako je vec pred maticarem, kao sto rekoh jer bi u mom slucaju uglavnom bilo njemu za ljubav, e onda mani mi se tako neke fatalisticke papirologije :D
pa onda se ne udaji... ne radi nista 'njemu za ljubav' -- ja znam da ja ne bih... to ono ko da sad ja predjem na neku religiju (njemu za ljubav)... meni je to "njemu/njoj za ljubav" gore od nekog papira, ugovora, prstenova, formalnosti...

a sad glede onog pomascenog... moj cojek zna da ako se raskatamo da mi nece morati nista 'isplacivati'... te je moj komentar vise upucen onima koje posize na spomen predbracnog ugovora, ali kad dodje do razvoda sasvim su sretne da prihvate drzavno-regulisanu alimoniju od bivseg :wink:
pitt

Post by pitt »

ama ljudi....ako ne bude brakova....onda nema ni polovnjacha :D
idia

Post by idia »

.
Last edited by idia on 03/03/2011 16:59, edited 1 time in total.
fantom slobode

Post by fantom slobode »

danas wrote:
anais_nin wrote:

pa onda se ne udaji... ne radi nista 'njemu za ljubav' -- ja znam da ja ne bih... to ono ko da sad ja predjem na neku religiju (njemu za ljubav)... meni je to "njemu/njoj za ljubav" gore od nekog papira, ugovora, prstenova, formalnosti...

a sad glede onog pomascenog... moj cojek zna da ako se raskatamo da mi nece morati nista 'isplacivati'... te je moj komentar vise upucen onima koje posize na spomen predbracnog ugovora, ali kad dodje do razvoda sasvim su sretne da prihvate drzavno-regulisanu alimoniju od bivseg :wink:
Ili kao sto se desilo mom prijatelju da ta divna prekrasna zena, u periodu razvoda koristi dijete kao oruzje, da otac ne moze vidjeti svoje dijete zbog hirova isfrustrirane osobe i mora strpljivo cekati da se zavrsi proces razvoda(makar taj dio sto se odnosi o dogovoru o djeci) da bi vidio svoje dijete.Meni je makar logicno da dijete ima pravo da vidi svoja oba roditelja kada ono to zeli, a ne da se manipulise istim.Naravno, ista bi se slozila da dijete moze da vidjaju oba roditelja u trenutcima kada je bila u dobrim odnosima sa ocem, a kada su se ti odnosi pokvarili odmah je posegnula za rjesenjem, za koje nije potrebna neka velika pamet, a moze se pri tom vremenom glumiti zrtva(ostavio me je, cak nije ni dijete zelio da vidi-toliko puta ponavljana suplja, kao da je u pitanju kraj 1960, a ne 21 vijek).Iako je slucaj u Sarajevu, a ne u Kanadi, rezultati su isti.Dijete, naravno, u svemu tome niko nista ne pita.
Predbracni ugovor je divna stvar.Treba malo prosetati po Zapadu i shvatiti sta nam ti divne napredne drzave i isti takvi muskarci u njima rade.Dosta tih balkanskih zaostalosti, cuj ljubav tek tako, stvari popola(bukvalno) i slicno, ako hocemo u Evropu bez posljedica, vrijeme je da se i muskarci osvjeste i pocnu da se prilagodjavaju zakonima novog doba.
anais_nin

Post by anais_nin »

danas wrote: pa onda se ne udaji... ne radi nista 'njemu za ljubav' -- ja znam da ja ne bih... to ono ko da sad ja predjem na neku religiju (njemu za ljubav)... meni je to "njemu/njoj za ljubav" gore od nekog papira, ugovora, prstenova, formalnosti...

ni ja ne bih prihvatila alimony....drugo je da imamo djecu, alimentaciju za djecu da placa, ili da zajednicki snosimo troskove oko podizanja djece....isto tako znam da ako sam dovoljno postovala i voljela nekoga da se udam za njega i bila spremna da imam djecu s njim, da ne znam kako stvari budu loshe izmedju nas, ne mogu se zamisliti da mu pokusavam oduzeti djecu ili ne dogovoriti se na ravnopravan pristup istoj (osim u slucajevima da je on ne daj Boze fizicki prijetnja djeci)...

takodje vidjela sam dovoljno parova koji su se veoma civilizovano razveli, djeca i dalje imaju osjecaj porodice, obadva roditelja jednako ucestvuju u njihovom odgoju....nije sve idilicno, ali nije ni kad si u braku a 2 glave pokusavaju donijeti jednu odluku...ali sve se moze kad se hoce....

a sto se tice tog "njemu za ljubav", rekoh nemam averziju prema braku samo mi nije nesto posebno ni bitan :D tako da ne smatram to nekom zrtvom....i u vezama i u prijateljstvu pazljivo biram stvari oko kojih ne pristajem na kompromis, moraju biti one koje su mi izuzetno bitne....za sve ostalo nije mi ni mrsko, ni tesko, niti to smatram nekom zrtvom :D pitanje prelaska na drugu vjeru je vec komplikovanija stvar, tako da u to ne bih ulazila :D
danas

Post by danas »

anais_nin wrote:
danas wrote: pa onda se ne udaji... ne radi nista 'njemu za ljubav' -- ja znam da ja ne bih... to ono ko da sad ja predjem na neku religiju (njemu za ljubav)... meni je to "njemu/njoj za ljubav" gore od nekog papira, ugovora, prstenova, formalnosti...

ni ja ne bih prihvatila alimony....drugo je da imamo djecu, alimentaciju za djecu da placa, ili da zajednicki snosimo troskove oko podizanja djece....isto tako znam da ako sam dovoljno postovala i voljela nekoga da se udam za njega i bila spremna da imam djecu s njim, da ne znam kako stvari budu loshe izmedju nas, ne mogu se zamisliti da mu pokusavam oduzeti djecu ili ne dogovoriti se na ravnopravan pristup istoj (osim u slucajevima da je on ne daj Boze fizicki prijetnja djeci)...
mislis li da se ijedna osoba moze zamisliti u ovoj situaciji, ili da svjesno kaze -- da, ja cu biti takva ako se to desi? a opet se desava -- stalno...

ne govorim ja da bi ti (ili ja) bila takva u slucaju razvoda... vec govorim da kad dodje do razvoda rijetke su situacije bez usijanih emocija... jer je najcesce jedna strana povrijedjena, a tad na scenu stupaju frustracije i sta sve ne... i onda -- da budem postena -- postanem pristalica serijata :D :D po kojem se bracni ugovor (sta i kako poslije razvoda, od djece, do kuce, do love...) najcesce regulise prije vjencanja...
anais_nin

Post by anais_nin »

danas wrote: mislis li da se ijedna osoba moze zamisliti u ovoj situaciji, ili da svjesno kaze -- da, ja cu biti takva ako se to desi? a opet se desava -- stalno...

ne govorim ja da bi ti (ili ja) bila takva u slucaju razvoda... vec govorim da kad dodje do razvoda rijetke su situacije bez usijanih emocija... jer je najcesce jedna strana povrijedjena, a tad na scenu stupaju frustracije i sta sve ne... i onda -- da budem postena -- postanem pristalica serijata :D :D po kojem se bracni ugovor (sta i kako poslije razvoda, od djece, do kuce, do love...) najcesce regulise prije vjencanja...
ne mogu se zakleti ili ovako ili onako :D ali mogu napraviti sto se kaze "educated guess" na osnovu svojih reakcija u proslosti...nije da nije bilo sjebova u proslosti :D ali se ni u najzescoj ljutnji nisam svetila :D razliciti ljudi u slicnim situacijama veoma razlicito reaguju :D zato rekoh vidjeh oko sebe puno puno civilizovanih razvoda... :roll: nije pozeljno, i niko tome ne tezi, ali kad je vec doslo do toga moze se covjek kao ljudsko bice ponasati...mozda je moj "problem" sto kad su u pitanju ljudi koje volim, ili koje sam voljela, uvijek se trudim da ih ne stavljam pred "nemoguca ocekivanja"....drugim rijecima cak i kad su stvari bolno zavrsavale uvijek sam razmisljala "i ovo ce proci....ljudi su ljudi i grijese"....e onda u zavisnosti od greske odlucujes kakvu ce i da li ikakvu ulogu ta osoba igrati u tvom zivotu....

za drugu stranu ne mogu garantovati....isto tako se moze desiti da ja budem ta koja je zasrala :D al' opet igram na kartu tipova osoba kakve sam birala u proslosti....i polazim od odnosa u kakvim smo do sada ostali :D sta cu, optimista do zadnje :D
Post Reply