anjusha wrote:Nisam protivnik braka. Niti najmanje. Mislim da je brak u mnogo cemu pozitivan. Uostalom vecina nas su djeca iz brakova. I ne samo s pravne strane (nasljedstva, penzija i sl) vec i sa psiholoske, emocionalne, vec i na neki nacin vaspitne, sigurnosne. Brak je za mene vazna stvar kojom jedna osoba govori drugoj: da, evo poznajem te toliko, volim te, vjerujem ti toliko da pristajem i zelim da budem s tobom do kraja zivota. Znam da nismo isti, ali bas zbog toga- ti si moja druga polovina i znam da kad ne bih bila/bio s tobom da bi mi uvijek falio/la. Jer brak je bas to za mene- do kraja zivota. Zajednica sa osobom koju trebam i koja treba mene. Znam da ce se sad ovdje dignuti protivnici braka i reci- pa to se sve moze i bez potpisa. Mozda... ali postoji tu puno i pravnih ali i psiholoskih momenata koji obicno cine brak cvrscom zajednicom od prostog zivljenja skupa- na duge staze.
Nisam protivnik braka, rekoh. Ali sam protivnik braka po svaku cijenu. A to je ono sto se cesto desava u posljednje vrijeme. Zato je brak u posljednje vrijeme prva asocijacija za razvod. Ne za bilo koga, ne radi ovog ili onog, ne radi godina, rađanja djece, zato sto je neko sam ili usamljen, nepotpun, ili mu treba neko da ga vuce... Ne radi lude zaljubljenosti koja prodje nakon par mjeseci i onda se pitas sta si radio....Ipak, nekad je bolje biti sam u samoci nego sam pored nekoga...
Znas sta, ja se slazem da brak ima pozitivne strane sa psiholoske i emocionalne strane, ali iz razloga kulturoloskih normi i onoga sto je nauceno, zbog toga sto se brak idealizuje, najvise kod zena.
Jos iz bajki o Pepeljugi i slicno, djeca se uce da je brak nesto idealno, da rjesava sve probleme, da to znaci da ce zivjeti sretno do kraja zivota i slicne stvari. To je razlog zbog kojeg se neki ljudi osjecaju bolje i sigurnije kad su u braku, a da nisu ni svjesni zasto. To sve ne znaci da to nije u redu i da ne trebaju da stupaju u brak, ali mislim da bi bilo dobro kad bi se ljudi osvijestili po tom pitanju i shvatili prave razloge, kad bi shvatili da je to samo stvar sugestije i da taj potpis nista konkretno nece promijeniti, da ako zele da im bude dobro u braku da trebaju da rade na tome, na postovanju, razumijevanju, povjerenju i slicno, da to moraju da izgrade i da se nece samo posloziti zato sto su u braku, bilo bi puno bolje. Mislim da je to idealizovanje brakova i cest razlog rastave, jer neki ne rjesavaju probleme vec misle da ce ih brak rijesiti sam po sebi.