PROTIVNICI BRAKA....

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
anais_nin

Post by anais_nin »

dacina_curica wrote:
nebojeplavo wrote:Mamice, sretna ti petogodisnjica :) i aBd proslavili i pedesetogodisnjicu :)
samo da ponovim :D :D :D
i ja se pridruzujem cestitkama :D
pesak

Post by pesak »

ne volim brak. volim slobodnu vezu...da se odvija kako se odvija- bez papira...
Pearl

Post by Pearl »

Brak sa rokom trajanja

Njemačka političarka, pristalica konzervativne partije CDU/CSU, Gabriele Pauli predložila je upućivanje zahtjeva njemačkom Bundestagu kojim se predlaže usvajanje zakona kako bi se postavila maksimala granica braka od sedam godina.

Ovim zakonom bi se, prema riječima Gabriele Pauli, uštedjeli troškovi mnogobrojnih razvoda braka, a natjerali bi partnere da se više trude oko svoje veze.

Članovi njene partije odbili su ovu ideju opisavši je neodgovornom, glupom i apsurdnom. "Bilo bi kontradiktorno ograničiti brak određenim vremenskim periodom jer niko ne stupa u bračne vode kako bi se kasnije rastavio“, kazao je glasnogovornik partije CDU/CSU Winfried Roehmel, a prenosi AP.

http://www.sarajevo-x.com/clanak/070920066

:D:D:D:D
anais_nin

Post by anais_nin »

ja se nekad pitam kojim se drogama ovi politicari rokaju :lol: :lol: :lol:
danas

Post by danas »

anais_nin wrote:ja se nekad pitam kojim se drogama ovi politicari rokaju :lol: :lol: :lol:
a sad, pravno gledano brak je ipak samo ugovor... nema nekog zesceg razloga zasto ne bi bio na odredjeno vrijeme... :-)

jer iako podje kao stalni radni odnos, u praksi cesto ne zavsi tako... :-) :-)
anais_nin

Post by anais_nin »

danas wrote:
anais_nin wrote:ja se nekad pitam kojim se drogama ovi politicari rokaju :lol: :lol: :lol:
a sad, pravno gledano brak je ipak samo ugovor... nema nekog zesceg razloga zasto ne bi bio na odredjeno vrijeme... :-)

zato ja izbjegavam ugovore koliko god je to moguce :D :lol:
danas

Post by danas »

anais_nin wrote:
danas wrote:

samo freelance znaci :D i honorarno :D :lol: :P
Saian

Post by Saian »

ja chuh jednu rechenicu bash u kontekstu neke statistike u kojoj se hladno navodi kao jedan od najprisutnijih razloga neuspjeha braka u Njemachkoj (uzgred recheno mislim d aje statistika svaki treci ili svaki peti karamboliraju) chinjenica da se ljudi zhene i udaju iz ljubavi, prva naivna moja reakcija je bila "WTF, o cemu ovaj", druga promisljenija je bila "hm, pa cujte ..." :D :D :D

A ova pAliticharka iz Unije, Nijemci se satrashe oko troshkova razvoda, ona je to nekako iz praktichnih dijelova predlozhila, ko u fudbalu kad igrachu istekne ugovor pa bez odstete moRe DZe hoce :D :D, al ipak je malo zlosutno i perverzno u tom trenutku tu euforiju koju osjetish (I guess) pred sudbonosno "da" ogranichit na, koliko reche, sedam godina, vec su je i ovi iz njene stranke htjeli poslat na promatranje i ispitivanje :D
Bonnie-Clydova mala

Post by Bonnie-Clydova mala »

ovo je odlicna ideja. kad covjek malo bolje razmisli...ova ideja zaslužuje referendum :D
neocekivana_sila

Post by neocekivana_sila »

nemam neko mišljenje o tome, ali pravo dobro izgledam...
anais_nin

Post by anais_nin »

danas wrote:
anais_nin wrote:
danas wrote: a sad, pravno gledano brak je ipak samo ugovor... nema nekog zesceg razloga zasto ne bi bio na odredjeno vrijeme... :-)

prisajli :D barem dok ne naletim na nekog ko me uspije nadigrati :D AKO se to desi :lol:
anais_nin

Post by anais_nin »

Saian wrote:ja chuh jednu rechenicu bash u kontekstu neke statistike u kojoj se hladno navodi kao jedan od najprisutnijih razloga neuspjeha braka u Njemachkoj (uzgred recheno mislim d aje statistika svaki treci ili svaki peti karamboliraju) chinjenica da se ljudi zhene i udaju iz ljubavi, prva naivna moja reakcija je bila "WTF, o cemu ovaj", druga promisljenija je bila "hm, pa cujte ..." :D :D :D
de da i mi cujemo :oops: :D
fantom slobode

Post by fantom slobode »

anais_nin wrote:
danas wrote:
anais_nin wrote: zato ja izbjegavam ugovore koliko god je to moguce :D :lol:
prisajli :D barem dok ne naletim na nekog ko me uspije nadigrati :D AKO se to desi :lol:
Nadigravanje :?
anais_nin

Post by anais_nin »

fantom slobode wrote:
anais_nin wrote: prisajli :D barem dok ne naletim na nekog ko me uspije nadigrati :D AKO se to desi :lol:
Nadigravanje :?
to se samo tako kaze :D
teachergirl

Post by teachergirl »

Brak je propala institucija!!!!!!!
Felicita

Post by Felicita »

Mislim, SVE sto se radi iz pogresnih razloga snosi posljedice istog. Tako kad se brakovi zasnivaju na interesu, popisu za kredit, a ne iz ljubavi ne treba se brate ni zasnivat. Jer nije to BIT braka. Bit braka je zajednica koja se osniva na ljubavi i respektu dvoje ljudi. Tacka. Sve druge kombinacije u ime "braka" nisu brak......
manijak1

Post by manijak1 »

Brak je mrak dok traje :oops:
newone

Post by newone »

Felicita wrote:Mislim, SVE sto se radi iz pogresnih razloga snosi posljedice istog. Tako kad se brakovi zasnivaju na interesu, popisu za kredit, a ne iz ljubavi ne treba se brate ni zasnivat. Jer nije to BIT braka. Bit braka je zajednica koja se osniva na ljubavi i respektu dvoje ljudi. Tacka. Sve druge kombinacije u ime "braka" nisu brak......
Hmmmm, brak iz ljubavi! Bilo moguce nekada u vremenu nasih roditelja. Ali vremena su se znatno promjenila. Ljubav bude i prodje i brak zasnovan na ljubavi nece se dugo odrzati. Samo onoliko dugo koliko ljubav i traje. Naravno postoji i ono sto ostaje nakon ljubavi kao sto je uzajamno postovanje, podrska, razumjevanje itd., itd. Sumnjam da ovo moze odrzati brak na duze staze. I djeca ili dijete u braku danas nije neka prepreka da se brak rastavi.
Mislim da je mnogo vaznije od ljubavi da partneri koji zele uci u brak dijele zajednicku viziju buducnosti i imaju potpuno iste zivotne ciljeve jasno definisane. Veoma je vazno da uzivaju u istim stvarima, da dijele ista interesovanja. Ovako koncipiran brak ima sanse da opstane.
Tempo zivota kojeg danas zivimo je jako brz i nema bas mnogo vremena za prevelikog ljubovanja. Ljubav je jos samo na filmu i u romanu.
bubavi

Post by bubavi »

Draga ti,
to sve sto si ispricala je upravo Brak, unija izmedju dvije osobe, samo sto tebi brak znaci formalitet na papiru, a i to ima svoje prednosti.
Ljudi bjezu od braka samo radio jedne stvar, ne zele se angazovati, i danas nazalost sve je na materijalnim odnosima,ista se ne odlucuje bez para, sve se krece oko pare. Skromnim ljudima ne smeta takozvani Brak, samo onima koji se boje koliko ce potrositi, izgubiti ako dodje do razvoda itd.
A na to dodaj jos one koje se osjecaju uguseni ako ne izadju vani kad im je cejf i skim je cejf, te osobe hoce biti s nekim ali da imaju svoje licne interese , zanimanja, veze itd.
Danas nazalost ljudi uzimaju kao primjere one sto su propali pa na osnov toga sebi zivot kroje.
Ali ima kod nasi stariji ljudi osoba koja su skupa po 30-40-50 godina i zele ostati dozivotno skupa.
Te osobe zive zivot jednostavno i ne traze neki "artifice2 da bili se osjecali sretnim.
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

moja prijateljica X vec 13 godina zivi sa svojim vjerenikom, bez "papira" - sretna skroz!

druga prijateljica Y je vec toliko godina u braku, zaljubljena kao i na pocetku veze.

ja, ako Bog da, ako i kad se budem udavala onda bez pompe, ceremonije i rituala -dovoljni smo samo on, ja i kumovi :D ne mislim da ce ista biti drugacije i bez papira, ali posto vjerujem cvrsto u instituciju braka, i namjeravam se samo jednom udati, onda nek bude i papir.

eto, nek sam staromodna i romanticna po tom pitanju, mora neko i to... :D :D :D
Dirty Harry

Post by Dirty Harry »

Argument za:

Image
bubavi

Post by bubavi »

ja_cura_ wrote:moja prijateljica X vec 13 godina zivi sa svojim vjerenikom, bez "papira" - sretna skroz!

druga prijateljica Y je vec toliko godina u braku, zaljubljena kao i na pocetku veze.

ja, ako Bog da, ako i kad se budem udavala onda bez pompe, ceremonije i rituala -dovoljni smo samo on, ja i kumovi :D ne mislim da ce ista biti drugacije i bez papira, ali posto vjerujem cvrsto u instituciju braka, i namjeravam se samo jednom udati, onda nek bude i papir.

Ok zelis se samo jednom udat, a sta ako covjek se zeli sa tobom vjencati ali je njemu drugi ili treci put? Dali bi ti smetalo ili ne? :-D
mema mo

Post by mema mo »

treba prvo zatrudniti pa se onda vjencati :D
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

bubavi wrote:
ja_cura_ wrote:moja prijateljica X vec 13 godina zivi sa svojim vjerenikom, bez "papira" - sretna skroz!

Ok zelis se samo jednom udat, a sta ako covjek se zeli sa tobom vjencati ali je njemu drugi ili treci put? Dali bi ti smetalo ili ne? :-D
naravno da ne bi smetalo, moj sadasnji "coJek" ima jedan propali brak iza sebe.... a ja sam uprkos toj cinjenici s njim.... :D :D :D i super nam je :D
dark rose

Post by dark rose »

malo vas citam, i slazem se sa skoro svima u svacem' pomalo.. ja zivim''nevjencano'' sa istom osobom vec 4 godine.. eh sad meni je to isto kao i brak, sem sto nenosim njegovo prezime :-D ,imamo divnog sina, kao sto i mnogi vjencani imaju, i svakidasnje probleme koje nosi zivot ali i lijepe stvari..i nikada nisam bila opterecena time sto nisam''zakonski''vjencana, po kojem zakonu? ja licno mislim po mom'....iimamo prstenje isto kao vjencane osobe...a ljudi koji se vjencaju, pa onda kontaju odmah ako dodje do razvoda, ovo je moje, ovo je tvoje??/ cemu ta ceremonija uopste...ako samo sto su se vjencali razmisljaju o ravodu...neznam...svako razmislja drugacije. i svako ima pravo da sebi zivot odredi kako kome najbolje odgovara i niko nema pravo da ''sudi'' nekoga ako je nevjencan..meni je ovako super,ni po cemu se nerazlikuje sto nisam ''zakonski ili vjerski'' vjencana.. vec upravo kako i zelim dijelim svoj zivot sa nekim koga volim... :-D
Post Reply