PROTIVNICI BRAKA....

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
Šandor

Post by Šandor »

fantom slobode wrote:Ili kao sto se desilo mom prijatelju da ta divna prekrasna zena, u periodu razvoda koristi dijete kao oruzje, da otac ne moze vidjeti svoje dijete zbog hirova isfrustrirane osobe i mora strpljivo cekati da se zavrsi proces razvoda(makar taj dio sto se odnosi o dogovoru o djeci) da bi vidio svoje dijete.Meni je makar logicno da dijete ima pravo da vidi svoja oba roditelja kada ono to zeli, a ne da se manipulise istim.Naravno, ista bi se slozila da dijete moze da vidjaju oba roditelja u trenutcima kada je bila u dobrim odnosima sa ocem, a kada su se ti odnosi pokvarili odmah je posegnula za rjesenjem, za koje nije potrebna neka velika pamet, a moze se pri tom vremenom glumiti zrtva(ostavio me je, cak nije ni dijete zelio da vidi-toliko puta ponavljana suplja, kao da je u pitanju kraj 1960, a ne 21 vijek).Iako je slucaj u Sarajevu, a ne u Kanadi, rezultati su isti.Dijete, naravno, u svemu tome niko nista ne pita.
Predbracni ugovor je divna stvar.Treba malo prosetati po Zapadu i shvatiti sta nam ti divne napredne drzave i isti takvi muskarci u njima rade.Dosta tih balkanskih zaostalosti, cuj ljubav tek tako, stvari popola(bukvalno) i slicno, ako hocemo u Evropu bez posljedica, vrijeme je da se i muskarci osvjeste i pocnu da se prilagodjavaju zakonima novog doba.
Otkud ti znaš šta se zaista desilo? Nisi dijelio krevet s njima. Ti znaš samo ono što ti je neko servirao. A 99,99% ljudi će ispričati verziju koja im odgovara.

Ko je manipulisao....i ko je koga i koliko jebavo u glavu....to znaju samo one osobe koje su bile dio toga.
ajleen

Post by ajleen »

brak: da ili ne? po meni je jak tesko dati tako kratak odgovor. lijepo je vjerovati da je brak kruna ljubavi ili je mozda jos ljepse kada su dvije osobe zajedno zato sto to zele bez da ih veze neki papir....
iskreno, i pored negativnih iskustava vjerujem i zelim da vjerujem u brak, u porodicu, ali na zalost malo je dugih uspjesnih i sretnih brakova. pa se covjek zapita da li vrijedi pokusati? realnost je puna problema i nikad ne znas sta ce ti donijeti sutra.
razlika izmedju braka i zajednickog zivota je samo jedna, lakse se rastati i nema razvoda, a svakodnevnica i u jednom i u drugom je ista. mozda ljudi u braku se vise trude da to funkcionise i da ostanu skupa, a mozda i grijesim. u svakom slucaju svaki razlaz je tezak a jos tezi ako su u sve to umijesana djeca. neki su ljudi sposobni da i pored emocija sve privedu kaju na civilizovan nacin dok drugi koriste djecu kao oruzje.
sve je to relativno. svaki covjek, svaka veza je prica za sebe. ali sigurna sam u jedno da u vecini slucajeva e zena ta koja je "donja" u svemu. zene su te koje se vise zrtvuju za svog muskarca, spremne su na zrtvovanje za njega, djecu i porodicu dok su muskarci vise flegmani.
danas

Post by danas »

anais_nin wrote:
danas wrote: mislis li da se ijedna osoba moze zamisliti u ovoj situaciji, ili da svjesno kaze -- da, ja cu biti takva ako se to desi? a opet se desava -- stalno...

ne govorim ja da bi ti (ili ja) bila takva u slucaju razvoda... vec govorim da kad dodje do razvoda rijetke su situacije bez usijanih emocija... jer je najcesce jedna strana povrijedjena, a tad na scenu stupaju frustracije i sta sve ne... i onda -- da budem postena -- postanem pristalica serijata :D :D po kojem se bracni ugovor (sta i kako poslije razvoda, od djece, do kuce, do love...) najcesce regulise prije vjencanja...
ne mogu se zakleti ili ovako ili onako :D ali mogu napraviti sto se kaze "educated guess" na osnovu svojih reakcija u proslosti...nije da nije bilo sjebova u proslosti :D ali se ni u najzescoj ljutnji nisam svetila :D razliciti ljudi u slicnim situacijama veoma razlicito reaguju :D zato rekoh vidjeh oko sebe puno puno civilizovanih razvoda... :roll: nije pozeljno, i niko tome ne tezi, ali kad je vec doslo do toga moze se covjek kao ljudsko bice ponasati...mozda je moj "problem" sto kad su u pitanju ljudi koje volim, ili koje sam voljela, uvijek se trudim da ih ne stavljam pred "nemoguca ocekivanja"....drugim rijecima cak i kad su stvari bolno zavrsavale uvijek sam razmisljala "i ovo ce proci....ljudi su ljudi i grijese"....e onda u zavisnosti od greske odlucujes kakvu ce i da li ikakvu ulogu ta osoba igrati u tvom zivotu....

za drugu stranu ne mogu garantovati....isto tako se moze desiti da ja budem ta koja je zasrala :D al' opet igram na kartu tipova osoba kakve sam birala u proslosti....i polazim od odnosa u kakvim smo do sada ostali :D sta cu, optimista do zadnje :D
sve se ja to slazem, ni sama nisam osvetoljubive prirode... i preference mi je generalno raskantati se sto brze i sto bezbolnije... ali i ti i ja polazimo od pretpostavke da se nisi zajebao u prvobitnom izboru, te da ma sta da se desi -- mozes ocekivati da je ona druga osoba makar toliko zrela i odgovorna da nece praviti dodatna sranja...

ono sto govorim je sljedece -- valjda svaka osoba to misli kad se vjencava, tj. nada se najboljem i ne moze da zamisli ovakve situacije... jer vjeruje u svoj izbor... a onda se ispostavi da je hanuma malo laHka glede definicije braka, ili da je hazbnd pedofil koji 'pazi' rodjenu kcerku... daj ba... ima svega, to znas i sama... to sto ti i ja ne bismo bacale stvari na ulicu da sav komsiluk vidi, ne znaci da se to ne desava... cesce nego 'civilizovani' razvodi... i kad vidim sta onda ta djeca prozivljavaju, ucini mi se bolje da se neke stvari unapriejd regulisu ako je ikako moguce...
fantom slobode

Post by fantom slobode »

Šandor wrote:
fantom slobode wrote:Ili kao sto se desilo mom prijatelju da ta divna prekrasna zena, u periodu razvoda koristi dijete kao oruzje, da otac ne moze vidjeti svoje dijete zbog hirova isfrustrirane osobe i mora strpljivo cekati da se zavrsi proces razvoda(makar taj dio sto se odnosi o dogovoru o djeci) da bi vidio svoje dijete.Meni je makar logicno da dijete ima pravo da vidi svoja oba roditelja kada ono to zeli, a ne da se manipulise istim.Naravno, ista bi se slozila da dijete moze da vidjaju oba roditelja u trenutcima kada je bila u dobrim odnosima sa ocem, a kada su se ti odnosi pokvarili odmah je posegnula za rjesenjem, za koje nije potrebna neka velika pamet, a moze se pri tom vremenom glumiti zrtva(ostavio me je, cak nije ni dijete zelio da vidi-toliko puta ponavljana suplja, kao da je u pitanju kraj 1960, a ne 21 vijek).Iako je slucaj u Sarajevu, a ne u Kanadi, rezultati su isti.Dijete, naravno, u svemu tome niko nista ne pita.
Predbracni ugovor je divna stvar.Treba malo prosetati po Zapadu i shvatiti sta nam ti divne napredne drzave i isti takvi muskarci u njima rade.Dosta tih balkanskih zaostalosti, cuj ljubav tek tako, stvari popola(bukvalno) i slicno, ako hocemo u Evropu bez posljedica, vrijeme je da se i muskarci osvjeste i pocnu da se prilagodjavaju zakonima novog doba.
Otkud ti znaš šta se zaista desilo? Nisi dijelio krevet s njima. Ti znaš samo ono što ti je neko servirao. A 99,99% ljudi će ispričati verziju koja im odgovara.

Ko je manipulisao....i ko je koga i koliko jebavo u glavu....to znaju samo one osobe koje su bile dio toga.
U pravu si da to moze malo ko da kaze, sta se desavalo, mislim da i ucesnici ponekad pojma nemaju o tome.Prica mi je bila potrebna da pokazem plasticno kako predbracni ugovor pomaze i da se rijesi taj problem verzija, jer iste otpadaju kada je vec sve rijeseno unaprijed.I ne radi se samo o finansijskim stvarima, vec da tu ima i djece, koja razvod ili los zivot u braku ne traze i ne mogu da uticu na njega.
U sustini je bitna naravno buducnost djeteta.A ona je otezana sa razvodima koji tek treba rjesiti, vrlo cesto usijanih glava.A procedura je naravno duga, kada se stranke ne slazu.
anais_nin

Post by anais_nin »

danas wrote: sve se ja to slazem, ni sama nisam osvetoljubive prirode... i preference mi je generalno raskantati se sto brze i sto bezbolnije... ali i ti i ja polazimo od pretpostavke da se nisi zajebao u prvobitnom izboru, te da ma sta da se desi -- mozes ocekivati da je ona druga osoba makar toliko zrela i odgovorna da nece praviti dodatna sranja...

ono sto govorim je sljedece -- valjda svaka osoba to misli kad se vjencava, tj. nada se najboljem i ne moze da zamisli ovakve situacije... jer vjeruje u svoj izbor... a onda se ispostavi da je hanuma malo laHka glede definicije braka, ili da je hazbnd pedofil koji 'pazi' rodjenu kcerku... daj ba... ima svega, to znas i sama... to sto ti i ja ne bismo bacale stvari na ulicu da sav komsiluk vidi, ne znaci da se to ne desava... cesce nego 'civilizovani' razvodi... i kad vidim sta onda ta djeca prozivljavaju, ucini mi se bolje da se neke stvari unapriejd regulisu ako je ikako moguce...
slazemo se ko lego kockice :D ja sam opet govorila samo u svoje ime :D zbog onog kakva sam i u sta i kako vjerujem, predbracni bi mi jednostavno bio neprihvativ....kao i provodjenje ostatka zivota sa nekim ko tako razmislja :D takodje sam za mogucnost izbora, jer ima puno ljudi koji ne razmisljaju kao ja i nemaju iste potrebe :D

ali je interesantno je kako ljudi razlicito razmisljaju o ovakvim stvarima...svak situaciju vidi iz svoje perspektive :D
Šandor

Post by Šandor »

anais_nin wrote:slazemo se ko lego kockice :D ja sam opet govorila samo u svoje ime :D zbog onog kakva sam i u sta i kako vjerujem, predbracni bi mi jednostavno bio neprihvativ....kao i provodjenje ostatka zivota sa nekim ko tako razmislja :D takodje sam za mogucnost izbora, jer ima puno ljudi koji ne razmisljaju kao ja i nemaju iste potrebe :D

ali je interesantno je kako ljudi razlicito razmisljaju o ovakvim stvarima...svak situaciju vidi iz svoje perspektive :D
A ja bi se bez predbračnog dobro zamislio. Kao što bi se ti dobro zamislila da tvoj momak nema nikakve odnose s majkom, ocem... :D ....što bi meni opet bilo potpuno nebitno....dokle god se njeni ili moji ne petljaju...ima li odnosa ili ne....meni svejedno. :shock:
danas

Post by danas »

Šandor wrote:
A ja bi se bez predbračnog dobro zamislio.
hos da kazes da se zaimalo :D :D :lol:
anais_nin

Post by anais_nin »

Šandor wrote:
anais_nin wrote:slazemo se ko lego kockice :D ja sam opet govorila samo u svoje ime :D zbog onog kakva sam i u sta i kako vjerujem, predbracni bi mi jednostavno bio neprihvativ....kao i provodjenje ostatka zivota sa nekim ko tako razmislja :D takodje sam za mogucnost izbora, jer ima puno ljudi koji ne razmisljaju kao ja i nemaju iste potrebe :D

A ja bi se bez predbračnog dobro zamislio. Kao što bi se ti dobro zamislila da tvoj momak nema nikakve odnose s majkom, ocem... :D ....što bi meni opet bilo potpuno nebitno....dokle god se njeni ili moji ne petljaju...ima li odnosa ili ne....meni svejedno. :shock:
zato su sanse da bi tipovi osoba kao sto smo ti i ja zavrsili u braku (mislim jedno s drugim) veoma male :D
anais_nin

Post by anais_nin »

bosmen wrote:
A ja? :D
samo ako pristajes na "bez predbracnog" i da imas zdrav odnos s mamom, ali da ti ona nije prije mene na ranglisti prioriteta :lol: :lol: :lol: :D :kiss: :kiss: :kiss:
fantom slobode

Post by fantom slobode »

anais_nin wrote:
Šandor wrote:

zato su sanse da bi tipovi osoba kao sto smo ti i ja zavrsili u braku (mislim jedno s drugim) veoma male :D
Daljina i nepoznavanje igraju takodje svoju ulogu u svemu tome.Ne treba biti tako kategorican, sta ako emocije ponesu?
anais_nin

Post by anais_nin »

bosmen wrote:
anais_nin wrote:
bosmen wrote:
A ja? :D
samo ako pristajes na "bez predbracnog" i da imas zdrav odnos s mamom, ali da ti ona nije prije mene na ranglisti prioriteta :lol: :lol: :lol: :D :kiss: :kiss: :kiss:
A mozemo li napraviti predbracni u kojem ce stajati to sto si navela :D :D :D
a mozemo li ikako zivjeti "u grijehu" ko charlize theron i sam townsend? :oops: :D samo prsten, bez papira :lol:
anais_nin

Post by anais_nin »

fantom slobode wrote:
anais_nin wrote:
Šandor wrote: A ja bi se bez predbračnog dobro zamislio. Kao što bi se ti dobro zamislila da tvoj momak nema nikakve odnose s majkom, ocem... :D ....što bi meni opet bilo potpuno nebitno....dokle god se njeni ili moji ne petljaju...ima li odnosa ili ne....meni svejedno. :shock:
Daljina i nepoznavanje igraju takodje svoju ulogu u svemu tome.Ne treba biti tako kategorican, sta ako emocije ponesu?
nisam rekla nepostojece, rekoh "male" sanse :D kao sto rekoh znam koje i kakve stvari su mi bitne, a kod kojih sam spremna na kompromise...sa predbracnim ne bih pristala na kompromis....kao sto rekoh da mi izabrani to pocne sugerisati dobro bih zastala i zapitala se oko svog izbora....ne zato jer nesto nije u redu s njim, nego sto znam da bi to bio pogresan tip za mene :D
anais_nin

Post by anais_nin »

bosmen wrote: Nema zivota bRez papira :D ako nista, ono bar,bankovni izvod :D :D
zajednicki racun nego sta :oops: :D s tim da se zna da ja ne trebam nikog da me izdrzava :D ali ako se dijeli zivot onda se dijeli i to :D
FFK as Lucy01

#114 Re: PROTIVNICI BRAKA....

Post by FFK as Lucy01 »

anais_nin wrote: Je li brak propala institucija? :D
Nije, jer onda ni drustvo nema sanse da opstane. Brak je institucija potrebna drustvu i drustvo za brak daje odredjene drustvene povlastice i kao takav nece nikada biti prevazidjen. E sada, druga je stvar sto mi ljudi od braka pravimo smijuriju, pa nam brak nakon nekog vremena ispadne prevazidjen...
anais_nin wrote: Izgleda da je sve vise i vise ljudi kojima brak ne da nije krajnji cilj, ni neka zelja, nego je nesto od cega svjesno bjeze....e sad ima onih koji bjeze od svake vrste vezivanja takozvani "commitmentphobic" tipovi....ali sta je s onima koji nemaju problema ni sa ljubavi, ni sa vezivanjem nego jednostavno ne zele brak? :D ne vjeruju u njega, ne zele papir, ili im isti nista ne znaci....ili nose u sebi utiske na losa iskustva iz blize i dalje okoline....
E to je ono konformisticko sto mrzim kod ljudi. Zasto ljudi koji se vole i postuju, moraju da budu u braku? Po meni ne moraju, ali pogledaj sta sam napisala prije ovoga....drustvo daje povlastice bracnoj instituciji i dok je tako, drustvo ce gledati ljude koji su skupa a nisu u braku, kao "neprijatelje moralnog poretka" :D

anais_nin wrote: u koju grupu vi spadate? eno pricali smo generalno o tome sta je brak....ali sta recimo da nabasate na nekog ko pripada ovoj grupi protivnika braka? recimo kao george clooney :D da li bi vam to bilo nesto sto ne mozete prevazici?

prosle sedmice cherlize theron i sam townsend jednostavno OBJAVILI da su muz i zena....nije bilo nikakve ceremonije, vjencanja, papira, nisu to legalno ni religijski obavili, jednostavno su razmjenili prstenove i od tog dana smatraju da su u braku :D
Ja spadam u ovu "moralnu" grupu :lol: ...sta cu, pit'o me i ja rekla "yes" :lol: :lol:
A da sretnem Clooney-a, ja bih njemu rekla "care, il' me zeni il' tamburu kupi" :lol: nema kod mene trte-mrte :D
Ma sta bih, lijepo je voljeti i biti voljen i zivjeti bez obaveza braka, ali se stvari malo iskomplikuju kad dodju djeca :roll:
maccarona

#115 Re: PROTIVNICI BRAKA....

Post by maccarona »

danas wrote:
anais_nin wrote:
prosle sedmice cherlize theron i sam townsend jednostavno OBJAVILI da su muz i zena....nije bilo nikakve ceremonije, vjencanja, papira, nisu to legalno ni religijski obavili, jednostavno su razmjenili prstenove i od tog dana smatraju da su u braku :D
po dobrom starom muslimanskom obicaju... 8-) :)
ovo mi se djasvi :oops: :D
Šandor

Post by Šandor »

danas wrote:
Šandor wrote:
A ja bi se bez predbračnog dobro zamislio.
hos da kazes da se zaimalo :D :D :lol:
Težak vakat došo. Sad i ljudi i žene imaju prava. Mora se hadžo osigurat. :P :D
King Kikapu

#117 Re: PROTIVNICI BRAKA....

Post by King Kikapu »

Lucy01 wrote:
Nije, jer onda ni drustvo nema sanse da opstane. Brak je institucija potrebna drustvu i drustvo za brak daje odredjene drustvene povlastice i kao takav nece nikada biti prevazidjen. E sada, druga je stvar sto mi ljudi od braka pravimo smijuriju, pa nam brak nakon nekog vremena ispadne prevazidjen...
anais_nin wrote: Izgleda da je sve vise i vise ljudi kojima brak ne da nije krajnji cilj, ni neka zelja, nego je nesto od cega svjesno bjeze....e sad ima onih koji bjeze od svake vrste vezivanja takozvani "commitmentphobic" tipovi....ali sta je s onima koji nemaju problema ni sa ljubavi, ni sa vezivanjem nego jednostavno ne zele brak? :D ne vjeruju u njega, ne zele papir, ili im isti nista ne znaci....ili nose u sebi utiske na losa iskustva iz blize i dalje okoline....
E to je ono konformisticko sto mrzim kod ljudi. Zasto ljudi koji se vole i postuju, moraju da budu u braku? Po meni ne moraju, ali pogledaj sta sam napisala prije ovoga....drustvo daje povlastice bracnoj instituciji i dok je tako, drustvo ce gledati ljude koji su skupa a nisu u braku, kao "neprijatelje moralnog poretka" :D

anais_nin wrote: u koju grupu vi spadate? eno pricali smo generalno o tome sta je brak....ali sta recimo da nabasate na nekog ko pripada ovoj grupi protivnika braka? recimo kao george clooney :D da li bi vam to bilo nesto sto ne mozete prevazici?

Ja spadam u ovu "moralnu" grupu :lol: ...sta cu, pit'o me i ja rekla "yes" :lol: :lol:
A da sretnem Clooney-a, ja bih njemu rekla "care, il' me zeni il' tamburu kupi" :lol: nema kod mene trte-mrte :D
Ma sta bih, lijepo je voljeti i biti voljen i zivjeti bez obaveza braka, ali se stvari malo iskomplikuju kad dodju djeca :roll:
definisi drustvo? mislim da u ovome sto si napisla brkas drustvo i drzavu.
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

u ovo vrijeme prije pet godina (2002 :roll: ) :D maticarka nam je pricala pricu u usamljenom cuki :lol:
nebojeplavo

Post by nebojeplavo »

Mamice, sretna ti petogodisnjica :) i aBd proslavili i pedesetogodisnjicu :)
mescha

Post by mescha »

_BosanaC wrote:Jedini razlog zbog kojeg ja eventualno razmisljam o braku jeste taj sto nema teoretske jebene sanse da dodjes do stana za kredit a da dokazes da imas stalnog partnera s kojim zivis osim vjencanog lista. A i u tom slucaju osim toga sto moramo oboje imati pravo dobre plate moramo imati i tri ziranta koji imaju isto tako pravo dobre plate, staviti stan pod hipoteku i na kraju potpisati saglasnost o zapljeni istog :roll:

I onda se neko priupita zasto neko zeli da ide odavde... Dok se Brankovicima stanovi kupuju od MOJIH para a on ih otkupljuje za 900KM...
Eto ti ko razmišljaš o braku..ko da ima neka budala da bi pristala!
:lol: :lol: :lol:
_BosanaC

Post by _BosanaC »

mescha wrote:
_BosanaC wrote:Jedini razlog zbog kojeg ja eventualno razmisljam o braku jeste taj sto nema teoretske jebene sanse da dodjes do stana za kredit a da dokazes da imas stalnog partnera s kojim zivis osim vjencanog lista. A i u tom slucaju osim toga sto moramo oboje imati pravo dobre plate moramo imati i tri ziranta koji imaju isto tako pravo dobre plate, staviti stan pod hipoteku i na kraju potpisati saglasnost o zapljeni istog :roll:

I onda se neko priupita zasto neko zeli da ide odavde... Dok se Brankovicima stanovi kupuju od MOJIH para a on ih otkupljuje za 900KM...
Eto ti ko razmišljaš o braku..ko da ima neka budala da bi pristala!
:lol: :lol: :lol:
Jos jedan psihijatar :D :-) :-)
mala od skandala

Post by mala od skandala »

nisam protiv braka, al' sam protiv Brankovica :D
FFK as Lucy01

#123 Re: PROTIVNICI BRAKA....

Post by FFK as Lucy01 »

King Kikapu wrote:
Lucy01 wrote:

definisi drustvo? mislim da u ovome sto si napisla brkas drustvo i drzavu.
Ne brkam, nego mislim na organizovano i uredjeno drustvo, pa bilo ono drzava ili nesto sto jos nije izmisljeno :D
dacina_curica

Post by dacina_curica »

nebojeplavo wrote:Mamice, sretna ti petogodisnjica :) i aBd proslavili i pedesetogodisnjicu :)
samo da ponovim :D :D :D
MadamPiaNo

Post by MadamPiaNo »

Post Reply