prijateljstvo poslije veze
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
-
Vozdra_123
e sad jedno drugo pitanje....
da li vi cure shvatate veze kao samo ljubavne ili se izgradi neko prijateljstvo u toj vezi??
u dobu sam kad se sva moja raja zene/udaju
na svakoj svadbi kojoj sam bio... i muz i zena kazu moj si najbolji prijatelj....
nemoj te mi reci da postanu prijatelji kad se ozene a do tada da nisu bili...
da li vi cure shvatate veze kao samo ljubavne ili se izgradi neko prijateljstvo u toj vezi??
na svakoj svadbi kojoj sam bio... i muz i zena kazu moj si najbolji prijatelj....
-
FortunaBela
#77 Re: prijateljstvo poslije veze
Što da ne, slučajan susret, slučajna kafa...flora.sa wrote:možda sam nisam u potpunosti dobro postavila pitanja...FortunaBela wrote:Ne iz jednog razloga, suviše je intime bilo da bi se tu moglo graditi prijateljstvo...flora.sa wrote:da li vjerujete da je to moguće?
ako da, zašto da??
ako ne, zašto ne???
ako se sporazumno rastanete, i ne želite da izgubite kontakt, da li je prijateljstvo između vas moguće...
da li se uopće truditi na izgradnji prijateljskog levela, nakon veze?
i da li pristati na izlazak sa osobom sa kojom ste imali vezu, i sada vi želite da budete samo prijatelji, ali se on još nije pomirio sa tom činjenicom u potpunosti???
mišljenja moli...
ne mora to biti prijateljstvo, sada kao čujete se stalno, izlazite i sl., nego zašto se ne može povremeno tako izaći, npr.sretnete se u gradu, i on/ona kaže hajdemo popiti kafu...zašto odbiti to???
-
Nesferatu
#78 Re: prijateljstvo poslije veze
Suvise je intime i bilo da se postane potpunim strancom.FortunaBela wrote:Ne iz jednog razloga, suviše je intime bilo da bi se tu moglo graditi prijateljstvo...flora.sa wrote:da li vjerujete da je to moguće?
ako da, zašto da??
ako ne, zašto ne???
ako se sporazumno rastanete, i ne želite da izgubite kontakt, da li je prijateljstvo između vas moguće...
i da li pristati na izlazak sa osobom sa kojom ste imali vezu, i sada vi želite da budete samo prijatelji, ali se on još nije pomirio sa tom činjenicom u potpunosti???
mišljenja moli...
- flora.sa
#79 Re: prijateljstvo poslije veze
eto, i ovo ima smisla...Nesferatu wrote:Suvise je intime i bilo da se postane potpunim strancom.FortunaBela wrote:Ne iz jednog razloga, suviše je intime bilo da bi se tu moglo graditi prijateljstvo...flora.sa wrote:da li vjerujete da je to moguće?
ako da, zašto da??
ako ne, zašto ne???
mišljenja moli...
pa sad probaj da odvagaš što je dobro, a što nije...
-
FortunaBela
Najgore je od svega toga kad veza opstaje samo zbog tog prijateljstva....Vozdra_123 wrote:e sad jedno drugo pitanje....
- flora.sa
zašto samo pitaš cure???Vozdra_123 wrote:e sad jedno drugo pitanje....
ja ti mogu dati odgovor iz moje perspektive...meni je bitno biti prijatelj sa osobom sa kojom sam u vezi...
ali kako ostati prijatelj i nakon raskida???
jer je pored prijateljstva, tu bilo i ljubavi, i još mnogo čega???
pogotovu, kao što edu kaže, tu uvijek jedna strana, voli više, osjeća više...
Bogumi, ovo je pravo komplikovana situacija
-
Vozdra_123
@flora
bojim se da jeste....
licno mislim da odgovor na ovo pitanje je razlicit sto se tice svake veze...
neke zasluzuju dalje prijateljstvo a neke ne....
bojim se da jeste....
licno mislim da odgovor na ovo pitanje je razlicit sto se tice svake veze...
neke zasluzuju dalje prijateljstvo a neke ne....
-
PR80.
Ipak mislim da je razlika od veze do veze i koliko ste dugo vremena proveli zajedno.
Sa jednim sam bila "raja" blizu 4 godine poslije prekida i sve je bilo najs dok momak nije poslao pismo i napisao da me i dalje voli. Sta ima tu da se trazi onda? Razlaz i svak na svoju stranu.
Isto tako sam ostala u kontaktu sa jednim momkom negdje oko 1.5 - 2 godine, ali na kraju je i to moralo puknuti zato sto se momak uvijek nadao necemu vise.
Vjerujem da uvijek jedna strana ocekuje vise, tesko je naci da obe osobe imaju isto misljenje u vezi kontakta/ prijateljstva poslije prekida veze.
Sa jednim sam bila "raja" blizu 4 godine poslije prekida i sve je bilo najs dok momak nije poslao pismo i napisao da me i dalje voli. Sta ima tu da se trazi onda? Razlaz i svak na svoju stranu.
Isto tako sam ostala u kontaktu sa jednim momkom negdje oko 1.5 - 2 godine, ali na kraju je i to moralo puknuti zato sto se momak uvijek nadao necemu vise.
Vjerujem da uvijek jedna strana ocekuje vise, tesko je naci da obe osobe imaju isto misljenje u vezi kontakta/ prijateljstva poslije prekida veze.
- Zox
E ovo je dobro pitanje.Vozdra_123 wrote:e sad jedno drugo pitanje....
Po meni, uspjesna veza je 60% prijateljstva i... 60% strasti
-
Nesferatu
Ama kakvo prijateljstvo u vezi?
Veza je veza. To je od prijateljstva do roditeljstva pa sve sto je izmedju. Mislim ne mogu biti s nekim u vezi i biti mu (ne)prijatelj. Al' mi nije ni prijatelj iz djetinjstva s kojim sam odrastao, samo na kojeg sam nadogradio grudi i jos neku stvari. Nije to TO.
Ne i ne. Ponavljam. Problem upravo i jest sto velika vecina veza nema prijateljstvo kao osnovni sastojak, pa se na kraju tih istih gledaju iskljucivo osobni interesi. I normalno je da kad se obe strane osjecaju povrijedenim zbog x, y i z, u takvom stanju nece reci, daj da se bude covjek, bile su iskrene namjere, nije se materijalizovalo, al' treba to staviti u neki pozitivan kontekst i ici dalje, a ne, gledati ko je koliko izgubio, i traziti neki povrat dugovanja kroz lazno prijateljevanje.
Ja uvijek kazem, bolje mi budi iskren neprijatelj nego lazan prijatelj.
A kad kazem lazan prijatelj, govorim o tipu prijatelja koji iza ledja ce dopusti sam sebi i svakom drugom, da svasta o vama kaze, a nikada se nece postaviti u poziciju, da ako je ta osoba x koja je losa, bila dovoljno dobra da ja budem sa njom, onda ni ja nisam, bog zna sta bolja/bolji. To je iritirajuca okolnost tog "prijateljstva" poslje veze.
Mislim, u biti da je poznanstvo najbolja formulacija. Nemoj da te iznenadi ako te zovnem, ako ti posaljem cestitku za rodjendan, ako ti se javim u prolazu. Ali na tome sve neka pocne i zavrsi. Iritira me kad uradim nesto od ovih stvari navedenih gore, i odmah vec vidim, upitnik u ocima, kao a sta to on hoce sad od tebe ili s tobom. Odmah neka paranoja. Odmah neke kalkulacije. Odmah gledaju, koji je sljedeci korak. Hoces li ucini isto sljedeci dan, mjesec, godinu. Kako, zasto, boli glava....
Ako ce to biti tako, onda bolje nemoj. Nemoj radi sebe, a za drugog se ne brini. Sa 2km u dzepu, nikad problem nije ni bilo, naci jos jednu dushu za izaci na kafu. Bez solarnog kalkulatora u glavi. Ili glavama.
Veza je veza. To je od prijateljstva do roditeljstva pa sve sto je izmedju. Mislim ne mogu biti s nekim u vezi i biti mu (ne)prijatelj. Al' mi nije ni prijatelj iz djetinjstva s kojim sam odrastao, samo na kojeg sam nadogradio grudi i jos neku stvari. Nije to TO.
Ne i ne. Ponavljam. Problem upravo i jest sto velika vecina veza nema prijateljstvo kao osnovni sastojak, pa se na kraju tih istih gledaju iskljucivo osobni interesi. I normalno je da kad se obe strane osjecaju povrijedenim zbog x, y i z, u takvom stanju nece reci, daj da se bude covjek, bile su iskrene namjere, nije se materijalizovalo, al' treba to staviti u neki pozitivan kontekst i ici dalje, a ne, gledati ko je koliko izgubio, i traziti neki povrat dugovanja kroz lazno prijateljevanje.
Ja uvijek kazem, bolje mi budi iskren neprijatelj nego lazan prijatelj.
A kad kazem lazan prijatelj, govorim o tipu prijatelja koji iza ledja ce dopusti sam sebi i svakom drugom, da svasta o vama kaze, a nikada se nece postaviti u poziciju, da ako je ta osoba x koja je losa, bila dovoljno dobra da ja budem sa njom, onda ni ja nisam, bog zna sta bolja/bolji. To je iritirajuca okolnost tog "prijateljstva" poslje veze.
Mislim, u biti da je poznanstvo najbolja formulacija. Nemoj da te iznenadi ako te zovnem, ako ti posaljem cestitku za rodjendan, ako ti se javim u prolazu. Ali na tome sve neka pocne i zavrsi. Iritira me kad uradim nesto od ovih stvari navedenih gore, i odmah vec vidim, upitnik u ocima, kao a sta to on hoce sad od tebe ili s tobom. Odmah neka paranoja. Odmah neke kalkulacije. Odmah gledaju, koji je sljedeci korak. Hoces li ucini isto sljedeci dan, mjesec, godinu. Kako, zasto, boli glava....
Ako ce to biti tako, onda bolje nemoj. Nemoj radi sebe, a za drugog se ne brini. Sa 2km u dzepu, nikad problem nije ni bilo, naci jos jednu dushu za izaci na kafu. Bez solarnog kalkulatora u glavi. Ili glavama.
-
FortunaBela
Đaba ti sve to ako nema ljubavi...Zox wrote:E ovo je dobro pitanje.Vozdra_123 wrote:e sad jedno drugo pitanje....
Po meni, uspjesna veza je 60% prijateljstva i... 60% strasti
-
PR80.
Eh... malo ih je koji tako razmisljaju.Nesferatu wrote: Mislim, u biti da je poznanstvo najbolja formulacija. Nemoj da te iznenadi ako te zovnem, ako ti posaljem cestitku za rodjendan, ako ti se javim u prolazu. Ali na tome sve neka pocne i zavrsi. Iritira me kad uradim nesto od ovih stvari navedenih gore, i odmah vec vidim, upitnik u ocima, kao a sta to on hoce sad od tebe ili s tobom. Odmah neka paranoja. Odmah neke kalkulacije. Odmah gledaju, koji je sljedeci korak. Hoces li ucini isto sljedeci dan, mjesec, godinu. Kako, zasto, boli glava....
Evo gore sam navela 2 primjera, i iskreno: jedan od njih me se uvijek sjetio kad imam rodjendan, za praznike i sl. Ja sam to gledala samo kao neki gest za daljnje prijateljstvo. I na kraju saznajem da me je i dalje gledao kao "nesto vise" od prijatelja.
-
Toozla
....evo sta Frank Sinatra kaze na ovu temu....
All or nothing at all
All or nothing at all
Half a love, never appealed to me
If your heart, never could yield to me
Then I’d rather (rather) have nothing at all
All or nothing at all
If it’s love, there is no in between
Why begin then cry, for something that might have been
No I’d rather (rather) have nothing at all
But please don’t bring your lips so close to my cheek
Don’t smile or I’ll be lost beyond recall
The kiss in your eyes, the touch of your hand makes me weak
And my heart may go dizzy and fall
And if I fell (I fell) under the spell of your call
I would be, caught in the undertow
So you see, I’ve got to say no, no
All or nothing at all
All or nothing at all
All or nothing at all
Half a love, never appealed to me
If your heart, never could yield to me
Then I’d rather (rather) have nothing at all
All or nothing at all
If it’s love, there is no in between
Why begin then cry, for something that might have been
No I’d rather (rather) have nothing at all
But please don’t bring your lips so close to my cheek
Don’t smile or I’ll be lost beyond recall
The kiss in your eyes, the touch of your hand makes me weak
And my heart may go dizzy and fall
And if I fell (I fell) under the spell of your call
I would be, caught in the undertow
So you see, I’ve got to say no, no
All or nothing at all
- bug
#95 Re: prijateljstvo poslije veze
neda li vjerujete da je to moguće?
citaj daljeako ne, zašto ne???
ovo se nikadako se sporazumno rastanete, i ne želite da izgubite kontakt, da li je prijateljstvo između vas moguće...
kakvo crnoda li se uopće truditi na izgradnji prijateljskog levela, nakon veze?
obicno ne zelisi da li pristati na izlazak sa osobom sa kojom ste imali vezu, i sada vi želite da budete samo prijatelji, ali se on još nije pomirio sa tom činjenicom u potpunosti???
nema na cemumišljenja moli...