Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
madner wrote:Pa kada pijem kafu ne razmisljam o jadnim ljudima koji su priseljeni da rade na plantazama od jutra do sutra kako bi ja mogao imati autenticnu aromu.
Ama ja, nego učestvuješ na temi na kojoj se razglaba kako zapravo ne postoji zloupotreba radne snage na tim i sličnim plantažama, kako je djeci koju se prisiljava na rad zapravo to super i samostalno se odlučuju jer im je mrsko učiti i ići u školu.
I zapravo se divimo ljudima koji kažu kako im je kafa koju beru 6-godišnji brazilci uvijek prvi izbor baš zbog te egzotike.
Cipele koje nosimo, kompjuter sa kojeg pisemo, kao i sva sila predmeta koje svakodnevno upotrebljavamo su rezultat rada za manje od 1 $ mjesecno, pocesto je i djeciji rad u pitanju.
Tako da kada bismo o svemu razmisljali na taj nacin, jedino bi selidba u Amazoniju bila moralno ispravna
sherbett wrote:
To jeste stvar državnih organa, ali isto tako i tržišnog, ekonomskog principa ponude i potražnje..
Ali i svojevrsne osviještenosti po tom pitanju.
Neprihvatljivo je danas kada do svih informacija možemo lahko doći svoditi temu prostitucije na simpatične anegdote svjetskih putnika kojima se divimo i plješćemo.
Kako što ne možemo reći ni da su sve prostitutke bijelo roblje.
Niko neće iskorijeniti prostituciju. Ali hajmo nemojmo svoditi je na lovačke priče o raspoloženim curama koje se nezaštićeno seksaju sa randoom mušterijom jer joj je valjda simpatičan.
I hajmo nemojmo kupljeni seks pravdati sa "svaki seks se nekako plaća".
@Bata, jebi ga, po ovoj temi bi se dalo zaključiti da je bolje bilo tim potplaćenim radnicima da su samo raširili noge, bolje bi prošli, sve je to samo roba ustvari, jel'da?
Last edited by Bambi_na_kofeinu on 28/10/2014 14:07, edited 1 time in total.
i mene realno ne zanima, ne dotice me
ne poznajem nikoga ko se time bavi ili se bavio
ne druzim se sa ljudima koje ne zanima uzajamnost u seksu
sve u svemu komotno moze da me boli briga ali sutra ce neko doci i procitati kako je ok da indirektno potice trgovinu bijelim robljem, da je seks bezveze i da je bolje naplatiti kad se vec seksas
MedenoSrce wrote:i mene realno ne zanima, ne dotice me
ne poznajem nikoga ko se time bavi ili se bavio
ne druzim se sa ljudima koje ne zanima uzajamnost u seksu
sve u svemu komotno moze da me boli briga ali sutra ce neko doci i procitati kako je ok da indirektno potice trgovinu bijelim robljem, da je seks bezveze i da je bolje naplatiti kad se vec seksas
I da je usluga prostitutke zapravo u ravni sa šoljicom kafe i cipelama koje nosimo.
Zvanično mi se smučilo tako da neću više kvariti ovu vickastu i opuštenu temu.
sherbett wrote:
To jeste stvar državnih organa, ali isto tako i tržišnog, ekonomskog principa ponude i potražnje..
Ali i svojevrsne osviještenosti po tom pitanju.
Neprihvatljivo je danas kada do svih informacija možemo lahko doći svoditi temu prostitucije na simpatične anegdote svjetskih putnika kojima se divimo i plješćemo.
Kako što ne možemo reći ni da su sve prostitutke bijelo roblje.
Niko neće iskorijeniti prostituciju. Ali hajmo nemojmo svoditi je na lovačke priče o raspoloženim curama koje se nezaštićeno seksaju sa randoom mušterijom jer joj je valjda simpatičan.
I hajmo nemojmo kupljeni seks pravdati sa "svaki seks se nekako plaća".
@Bata, jebi ga, po ovoj temi bi se dalo zaključiti da je bolje bilo tim potplaćenim radnicima da su samo raširili noge, bolje bi prošli, sve je to samo roba ustvari, jel'da?
Ja stvarno ne znam koji je razlog ovako ostrascenog, svadjalackog pristupa? Ako sam nesto konstatovao kao cinjenicu, ne implicira da se sa istom i slazem
Znaci zakljucak je potpuno promasen. Smisao mog posta je nepravednost drustva koja pred ljude stavlja da biraju izmedju dva zla. I da mnogi odaberu naizgled manje zlo i laksi posao.
Nigdje nisam rekao da bi djevojkama u Bangladesu bolje bilo u bordelu, nego u Nike fabrici. Dakle chill
madner wrote:Pa kada pijem kafu ne razmisljam o jadnim ljudima koji su priseljeni da rade na plantazama od jutra do sutra kako bi ja mogao imati autenticnu aromu.
Ama ja, nego učestvuješ na temi na kojoj se razglaba kako zapravo ne postoji zloupotreba radne snage na tim i sličnim plantažama, kako je djeci koju se prisiljava na rad zapravo to super i samostalno se odlučuju jer im je mrsko učiti i ići u školu.
I zapravo se divimo ljudima koji kažu kako im je kafa koju beru 6-godišnji brazilci uvijek prvi izbor baš zbog te egzotike.
Pa sigurno ne napadamo ljude koji se hvale na umjetnosti zivljenja kako ima eksluzivna aroma kafe sa Jamaike koja se bere tacno dva mjeseca i kosta 100 KM.
To da zloupotreba postoji je tacno, no opet to nije problem kupca.
Nije im mrsko uciti i uci u skolu nego je vise cjenjen posao prostitutke od alternative.
Pa shodno tome u zemljama gdje nisu prisiljene od zlih muskaraca opet postoje prostitutke.
Zagovara li neko ovdje da umjesto da plati hamsu 250 KM kupi Moldavku za 2500 i uzme joj pasos?
Cekaj, sad vi mene ubjedjujete da onih 6 djevojaja koje ja znam je neko natjerao da se jebe za pare i da se o tome hvale uokolo, pa igrom slucaja i meni, na sta sam ostala zabezeknuta
Kako vi ne shvatate da je ona ponosna na sebe jer je uspjela zajebat stranca za 300 eura, a domaci joj nude 200 KM za noc?! Njen zakljucak je da je ona sad bolja riba s drugom bojom kose.
Kako ne shvatate da stvarno postoje toliko plitke djevojke da im rasirit noge zarad jebene jakne ne predstavlja problem?
Zar niste svjesni da su neke voditeljice koje svakodnevno gledamo na tvu, clanice tih elitnih lanaca prostitutki, samo zato jer su zeljne slave i uspjeha? Ja cu da se jebem s kim mi gazda kaze, zauzvrat ce mama i babo bit ponosni sto me gledaju na tvu! I ne zvuci tako lose, zar ne?
Djevojka iz mog komsiluka, zavrsila psihologiju, radila na jednoj televiziji kao psiholog pri zaposljavanju i fol terapije sa zaposlenim, nasla je nekog matorog biznismena koji ima pare, nekretnine, izmedju ostalog i stan u Importanne centru. Par puta sam bila prisutna kad su dolazili u Konzum, ona sva napucana, sve na njoj markirano, ali njega prodavacice zezaju za nju, on kaze
Ma kurva, jebat joj majku, kupovo sam je kad god sam htio
Igrom slucaja ona ga obrlati, lik s kojim je paralelno bila fol u ljubavnoj vezi joj sklepa dijete, matori umre, a njoj ostane taj stan u Importanne-u. Cista sreca.
Ali znam, da su toliko poznata lica svima nama bila u toj agenciji eskort dama s njom, da biste se svi zaista iznenadili.
I ne mogu da slusam price o jadnicama koje su natjerane, kad znam i drugu stranu medalje. Ne kazem da nema i toga, ima i zalosno je, ali barem sto se Sarajeva tice, ako nista ulazak u biznis je dobrovoljan kod vecine. Neke budu pohlepne i naivne pa padnu u sake nekog gazde, a neke rade povremeno, sa provjerenim musterijama i u odredjenim krugovima.
Kako da ja vama opisem da je ono u stanju magare zahajat za odredjenu svotu jer su nam sve vrijednosti otisle u picku materinu, pa tako i moralne, a Boga mi poremeceni su i parametri zdravog razuma.
Ma.Le.Na wrote:ja sebi ne mogu doci da ih znas 6
ja nikad ni na ulici nisam vidjela ni jednu..kamoli da ih licno znam
u kakvom se vi to drustvu krecete
Mozda zato jer su to na prvi pogled sasvim obicne djevojke, studentice, dobri prijatelji...
Druzile smo se godinama dok mi nisu par mjeseci nakon sto su pocele s tim pocele da se hvale time, kako je to super, kako ne moze niko saznat, kako im momak nista ne konta, kako kriju satove od majki...
Seks je izbanalizovan do te mjere da je jos samo budalama koje zive u nekakvim fantazijma cudno i strasno nemoralno to sto zene zaradjuju na taj nacin.
To je samo sex, osvrnite se malo oko sebe, gdje god pogledas - sex.
Mozda zato jer su to na prvi pogled sasvim obicne djevojke, studentice, dobri prijatelji...
Druzile smo se godinama dok mi nisu par mjeseci nakon sto su pocele s tim pocele da se hvale time, kako je to super, kako ne moze niko saznat, kako im momak nista ne konta, kako kriju satove od majki...
Tuga i jad, fuj i bljak
Eto ako je tako kao sto kazes da su sasvim obicne djevojke. Razumljivo je onda da vecina nas ne zna sta rade. Zato mi je nelogicno sada da se one tebi hvale sa time. Zasto one tebi imaju pricati to? Rizikovati da se prica prosiri? Nema mi to smisla.
Ja ozbiljno vise nailazim na normalne cure nego na takve slucajeve.
Tuga i jad, fuj i bljak
Eto ako je tako kao sto kazes da su sasvim obicne djevojke. Razumljivo je onda da vecina nas ne zna sta rade. Zato mi je nelogicno sada da se one tebi hvale sa time. Zasto one tebi imaju pricati to? Rizikovati da se prica prosiri? Nema mi to smisla.
Ja ozbiljno vise nailazim na normalne cure nego na takve slucajeve.
rekoh ti već, družile smo se dugo, valjda su kontale i mene uvući u posao, pa mi pričale
otkud ja znam što su mi se hvalile, valjda zato jer su ponosne dokle su dobacile
Ja znam i imam par ovih svojih šema. Nekad mi naplate, nekad je halal. Nekad je gang-bang, ali vrijede svake marke i halal svakoj bilo svaki fening. U zdravlju i u veselju ga potrosila, da su žive i zdrave i nagodne još 100 godina, što se mene tiče
bella_ciao wrote:Seks je izbanalizovan do te mjere da je jos samo budalama koje zive u nekakvim fantazijma cudno i strasno nemoralno to sto zene zaradjuju na taj nacin.
To je samo sex, osvrnite se malo oko sebe, gdje god pogledas - sex.
Gdje bona ... meni oči ispadoše gledajući i ništa ...
To treba sve legalizirati. Šteta što se mnoge supruge krešu za đabe, trebalo bi im zakačiti fiskalnu kasu i metalne gaće sa bravom na karticu pa da bar zarade za kuće, djeci šta da kupe, muža počaste ...
sad je moraliziranje otišlo do te mjere da se isčuđujemo kako neko uopšte zna osobe koje se guze za pare.
jel ja moram to i koristiti da bih znao da se većina voditeljica i manekenki guzi za pare na ovaj ili onaj način, da bih znao žene koje su posao dobile kokom, da bih znao kafane gdje ima i to ako hoćeš...? moram biti od tog posla da bi znao da to ima i otprilike gdje ima? naravno da ne moram. nisam, i pri ovoj svijesti i ne bih. ali nisam ni slijep kod očiju i još da to prikazujem kao moralnu kvalitetu, eto ja se družim samo sa finim svijetom pa to ne znam.
Last edited by JThomas on 28/10/2014 15:02, edited 1 time in total.
Dopuna prethodnog mišljenja - uz legalizaciju proistitucije i uvođenja fiskalizacije u to zanimanje ukinuti brakove.
Što će nam kad se svi sa svakim prcaju.