plain vanilla wrote:
Imas jednu vrlo ruznu osobinu, koju ako zelis biti normalan, trebas popraviti. Postavio si sebi nekakve standarde normalnog ponasanja i sve izvan toga ti je nenormalno.
Vidis, meni je normalno da su ljudi razliciti, da imamo drugaciji sistem vrijednosti, drugaciji pogled na zivot..i ne mislim da su takvi ljudi nenormalni, samo su drugaciji od mene.
Dokle god ljudi rade nesto svjesno, svojevoljno, a uz to ne povrjedjuju druge ljude, ja nemam nikakvu potrebu da ih mijenjam.
Meni ne bi palo na pamet da kazem da nije normalna veza izmedju zene i muskarca koji je stariji 20 godina, ako su oboje svojevoljno u tome i ako je ona punoljetna.
Eto, zelis li biti normalan, prihvati da ljudi koji razmisljaju drugacije od tebe nisu nenormalni, samo na stvari gledaju malo drugacije...jer iako se ti nekad pozivas na nauku, na sadasnje stanje svijesti, nemoj zaboraviti da su nekad naucnike spaljivali jer nije bilo dokaza za ono sto oni tvrde...
Baš tako, postavio sam sebi standarde normalnog i na osnovu tih standarda procjenjujem ljude. Ti standardi su rezultat promišljanja, nisu nešto što sam prihvatio zdravo za gotovo, samo zato što to neki autoritet tvrdi.
Ja mislim da nije loša osobina imati uvjerenje i nastojati da objasniš zašto u nešto vjeruješ, a nije ni loša osobina mijenjati svoja uvjerenja, ako uvidiš da su pogrešna ili ti neko ukaže na to. Nisam ni ja normalan, prema standardima koje sam sebi postavio, ali se trudim da takav postanem.
Ja ne želim nikome ništa da namećem, niti bih to mogao i kad bi htio, ali pošto sam svjestan da nečiji sistem vrijednosti može direktno ugroziti moj sistem vrijednosti, ne živimo mi pod " sataklenim zvonom" pa da smo imuni na negativne uticaje okoline, a pošto nisam vlast ili neka popularna ličnost, koju većina sluša, ostaje mi samo da ukazujem šta to kod drugih smatram nenormalnim, u nadi da će se oni promijeniti, ili ću se možda u tim pokušajima ja promijeniti, možda me neko argumentima ubijedi da je neko moje uvjerenje pogrešno
Meni je takva veza nenormalna, zato što mislim da je taj generacijski jaz teško premostiv, a vala nije ni pošteno prema djeci kad im se mama uda za nekog 20 godina starijeg pa rano ostanu bez oca, ili obrnuto.
Kao što rekoh, svi mi procijenjujemo ljude na osnovu onog što mi smatramo normalnim, ti misliš da su svi normalni a samo ja nisam, i hoćeš me na lomaču