LJUBAV vs. MRZNJA

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

cHupjahalic@

#1 LJUBAV vs. MRZNJA

Post by cHupjahalic@ »

Vecina ce reci da jedna tanka nit dlake razdvaja ljubav od mrznje.

I ja sam bas o tome dumala :D :lol: , ali ja sebe ne mogu u tome prepoznati. :D

Desava se da se sa ljudima ne slazem, nemamo ama bas nikako slicno razmisljanje ali nikada nisam upala u situaciju da nekoga mrzim radi toga.

Bili ste sigurno u vezama gdje sve ide super i cvijeta i nakon nekog vremena ti kaze doticna :D osoba :oops: : "zao mi je, nije do tebe nego do mene, ali ovo ne ide". :oops:
I ostanes bez teksta... svijet se srusio pred tobom, hoces da znas odgovor ZASTO je uopste moralo doci do toga.
I na kraju kad saznas odgovor koji ti se ne svidja u tebi se pojavi razocaranost, frustracija.

Pojedini to odmah opisu sa mrznjom.

Nedavno sam bila u situaciji i svjedok jedne veze koja je pukla u hiljadu dijelova. Njegov je odgovor bio da je ona mrtva za njega i da je mrzi. :shock:
A par dana prije toga je ona bila ljubav njegovog zivota. :-)

Meni to nikako u glavu ne ide, pa prosvjetlite me... :D

Mrzite li vi nekoga? :D To ne mora biti osoba sa kojom ste bili u vezi, nego inace.

@anais ako postoji ista ili slicna tema onda ovo zakatanci (izvinjaJEM se unaprijed, trazila sam, rovila po arhivi ali nisam nista slicno nasla :D )
mostarac

Post by mostarac »

mrzim tebe :D
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

mostarac wrote:mrzim tebe :D
to je kompliment. :D :lol: :lol:
Tesssa

Post by Tesssa »

Nisam nikada u zivotu nekoga mrzila, a prezirala jesam. Eh sad ako nekoga poslije "ljubavi" prezires, da li je to zaista bila ljubav?
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

ja ne znam definiciju mrznje. ali znam da te niko ne moze iznervirati i povrijediti kao osobe koje volis, ne radi se samo o partnerima.
naravno, nekada covjek nesto kaze u afektu, pa se poslije pokaje, ali ni ja ni ti ne znamo sta je taj lik u stvari osjecao i sta se desilo medju njima. a moze biti da je citavo vrijeme samo sebe lagao i da mu je pukao film.
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

kako mozes poslije "ljubavi" biti ravnodusan prema toj osobi?
1. Ma boli me klinac za njega = nije mi nikad nista znacio
2. Mrzim ga, prezirem ga, dabogda ovo-ono = ha? :D

kada vas ne interesuje gdje je sta je kako je...smatra se da ste tu osobu prebolili ili nist eni bolovali
kada vas sve interesuje o njoj i jos uvijek u vama izazove emocije...pozitivne ili negative... onda je suvisno objasnjavati..bar je meni tokristalno jasno :D

ima Dzej jednu dobru pjesmu..
ako od ljubavi do mrznje ima tako malo...ja bi hteo da me mrzish najvishe na svetu...

:D
callmethebreeeze

Amazonka27 wrote: ima Dzej jednu dobru pjesmu..
ako od ljubavi do mrznje ima tako malo...ja bi hteo da me mrzish najvishe na svetu...

:D
dzeja za dr-phila :D
anais_nin

Post by anais_nin »

chupka ma samo ti pisi, dobra je tema :D

ja cesto s ljudima oko sebe naglabam o ovome....mislim da ljubav i mrznja nisu ista stvar, ali imaju slican izvor....jer sta reci za one koji mrze sve osobe neke skupine, citav jedan narod, pripadnike neke grupe itd itd? :roll: da ih oni u stvari ludo vole, ali da su se malo za*ebunili? :D

poenta je u intenzitetu osjecaja....sto u oba slucaja tim osjecajem pridajes izuzetnu vaznost u svom zivotu osobi koja je objekat tih osjecanja....bilo u pozitivnom, bilo u negativnom kontekstu...zato po meni suprotno od ljubavi nije mrznja, nego ravnodusnost....

eh sad kako ljudi mogu....mogu :D kazu ljudi svasta....pogotovo jer za vecinu ljudi mrznja nije hronicno stanje u kojem se nalaze....mislim da bi to sveukupno bilo izuzetno iscrpljujuce za nosioca tih osjecanja (sto obicno i jeste, za one osobe koje dozvole da ih mrznja prema necemu ili nekome totalno zaokupi....obicno to bude izvor samounistenja)...ta navala negativnih osjecanja istim intenzitetom kojim je recimo nastupila zaljubljenost je zastrasujuca za mnoge, i odatle te dramaticne izjave (koje po meni dolaze iz istog izvora kao i one "ah on je ljubav mog zivota....sve je savrseno ko u bajci...zivjecemo sretno do kraja zivota" itd itd, meni su obadvije krajnosti malo sega, ali u oba slucaja covjek privremeno gubi doticaj s realnoscu)....ne kaze se djaba LUDO zaljubljen :lol: :D e pa tako ti je luda i ta mrznja :D

zahvalna sam sto nikad ne osjetih tu navalu osjecanja, mrznje mislim....ekstremnu ljutnju, frustraciju, pa cak i bijes DA....ali mene recimo vise iscrpi i pogodi razocaranost nego bijes....gore navedene ne mogu dugo u sebi nositi, i brzo me napuste....nadam se da nikad necu ni okusiti mrznju u svom izvornom obliku :D oni pubertetski momenti upuceni mamama i tatama ("mrzim teeeeeeeeeee" :x) se ne pikaju :D
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

sta je ovo pa niko da se javi :?
a bas me interesuje kakav pogled ima vecina po pitanju ovoga. :-) :D
Edoxxx

Post by Edoxxx »

mrzim jednu kobilu ...
pitt

Post by pitt »

ne mrzim........nekako mi zvuci kao da im uslugu cinim troseci vrijeem i energuiju da mislim o njima........al zato prezirem.....ihh...ko veliki :D:D:D
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

pitt wrote:ne mrzim........nekako mi zvuci kao da im uslugu cinim troseci vrijeem i energuiju da mislim o njima........al zato prezirem.....ihh...ko veliki :D:D:D
:shock: :shock:
mashala. :D :D
Neelix

Post by Neelix »

ja mogu samo reci...da sam uvijek lakse prebolijevao kad sam mogao naci razlog da mrzim...zato mi valjda ovo tako tesko i ide :roll:
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

Neelix wrote:ja mogu samo reci...da sam uvijek lakse prebolijevao kad sam mogao naci razlog da mrzim...zato mi valjda ovo tako tesko i ide :roll:
navedi te svoje razloge koji su te dovodili do nivoa da mrzis. :-)

mislim... ja sam u uvodnom postu napisala da nikada nisam bila u takvoj situaciji. razocarana jesam bila milion puta, frustrirana, iritirana ali nikoga nikada nisam mogla mrziti samo zato sto se neke stvari nisu odvijale mozda onako kako sam zeljela ili kako je planirano.
dacina_curica

Post by dacina_curica »

anais_nin wrote:poenta je u intenzitetu osjecaja....sto u oba slucaja tim osjecajem pridajes izuzetnu vaznost u svom zivotu osobi koja je objekat tih osjecanja....bilo u pozitivnom, bilo u negativnom kontekstu...zato po meni suprotno od ljubavi nije mrznja, nego ravnodusnost....
hajd' da ne citiram sve, herka mudro zbori (as usual) :-)

Iako sam po prirodi malo namcorasta, i svasta mi ide na zivce, mogu reci da nikada nikoga nisam mrzila...Definitivno je bilo momenata u kojim bih osobu koja me iritira najradije zgromila, ali to je uglavnom iz huje, ne mrznje.....cak i neke ljude u koje sam se duboko razocarala nikad nisam mogla mrziti :-) ....uvijek se ta prvenstvena ljutnja i bijes pretvarala u neko sazaljenje (najcesce samosazaljenje :-) ) pa u blagu tugu (pogotovo ako je osoba bila veoma bliska pa mi nedostaje iz bilo kog razloga) ali na kraju moja tvrdoglavost (ljubi je majka :D ) uvijek pobijedi i ostaje samo ravnodusnost......

A u afektu sam milion puta nekome rekla "mrzim te" (pogotovu nekom momku kad mi povuce zivac) i onda mi posle bude krivo jer nikad nije bila istina........Ali u biti mislim da nam se ovi "ispadi" bas i desavaju sa osobama koje nam mnogo znace....ljudima koji mi onako generalno idu na zivce rijetko poklanjam paznju (u bilo kom obliku) :-)
Last edited by dacina_curica on 26/09/2007 23:17, edited 1 time in total.
mema mo

Post by mema mo »

sta imam brate mrziti nekoga, mi smo merhametli narod, meni su pojedine osobe manje simpaticne a kad neko kaze da nekog mrzi to tako ruzno zvuci :sad:
patrius

Post by patrius »

Prezir = eufemizam za mrznju :oops: Eto sad,niko nikog nikad nije mrzio :? Svima je kao poznata ta "tanka linija",ali je nikad nisu presli :x Ma hajte molim vas."Ljubav je mrznja,ako imamo dovoljno smisla da to shvatimo",procit'o sam nekad negdje :-) Jeste da mi je ovo malo "mutno",ali ako nista drugo,imaju zajednicko porijeklo:i jedno i drugo su emocije...a to nijednom insanu nije strano...
maccarona

Post by maccarona »

volim i mrzim istom strascu :oops: :D
b.boja

Post by b.boja »

maccarona wrote:volim i mrzim istom strascu :oops: :D

nemoze jedno bez drugog .
callmethebreeeze

prikladan soundtrack uz ovu temu je svakako album "songs of love and hate" od leonarda cohena :D
Zhaba

Post by Zhaba »

maccarona wrote:volim i mrzim istom strascu :oops: :D
:D :thumbup:
amalka

Post by amalka »

Hmm... Desilo mi se par puta da, u navali bijesa, bratu ili prijateljicama :D kazem MRZIM TE :D I to je bilo to, ipak ne znam kakav je osjecaj kada nekoga istinski mrzis... Nisam ni razmisljala o tome, i sad me nabelaji chupka :oops: :D
anais_nin

Post by anais_nin »

patrius wrote:Prezir = eufemizam za mrznju :oops: Eto sad,niko nikog nikad nije mrzio :? Svima je kao poznata ta "tanka linija",ali je nikad nisu presli :x Ma hajte molim vas."Ljubav je mrznja,ako imamo dovoljno smisla da to shvatimo",procit'o sam nekad negdje :-) Jeste da mi je ovo malo "mutno",ali ako nista drugo,imaju zajednicko porijeklo:i jedno i drugo su emocije...a to nijednom insanu nije strano...
pa naravno da je svima poznata ta "tanka linija" zato sto svi imamo makar jednu osobu oko sebe koja je intenzivno prosla ili prolazi kroz tu fazu......ja ne rekoh nigdje da mi se ne moze desiti, zivot je nepredvidiv, ima milion situacija koje mi se jos nikad nisu desile, i ne znam kako cu reagovati ako se dese, ali nista sto mi se do sada u zivotu desilo nije probudilo mrznju prema nekoj osobi...iskreno se nadam da ce tako i ostati zato sto je to vrlo destruktivna emocija, uglavnom ponajvise za osobu koja je treba nositi u sebi....
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

patrius wrote:Prezir = eufemizam za mrznju :oops: Eto sad,niko nikog nikad nije mrzio :? Svima je kao poznata ta "tanka linija",ali je nikad nisu presli :x Ma hajte molim vas."Ljubav je mrznja,ako imamo dovoljno smisla da to shvatimo",procit'o sam nekad negdje :-) Jeste da mi je ovo malo "mutno",ali ako nista drugo,imaju zajednicko porijeklo:i jedno i drugo su emocije...a to nijednom insanu nije strano...
Nekako sam na granici da se slozim s tobom, kad bi sve bilo crno-bijelo kao sto se u prvi mah cini, ali nije... :roll:

Posto je ovde rijec o ljubavi i mrznji izmedju ljudi (a ne ljubavi prema zivotinjama ili mrznji prema Azijskoj hrani), treba prvo razjasniti neke stvari...

Mrznja je, prije svega jaca emocija nego ljubav. Kada ovo kazem, ne mislim na intenzitet osjecanja, nego na reakciju koju moze da izazove. Po definiciji (proguglajte), mrznja je izrazito osjecanje neprihvatanja i nesvidjanja koje tjera na akciju uperenu protiv objekta vase mrznje.
Drugim rijecima, zelite sve najgore onom koga mrzite i prvom cete prilikom iskoristiti sansu da objekat svoje mrznje povrijedite. Ako ste se osjecali ovako nakon ljubavi (?), onda ste i mrzili. Naravno, uzima se u obzir i stepen jacine mrznje...

Mislim da prava ljubav, cak i kad je prekinuta, ne mora da izazove mrznju. Zasto bi? Ljubav je nesebicno osjecanje, mrznja nije. Ako nekoga zaista volis i onda izgubis (nije bitno kako), ne mora ljubav da se pretvori u mrznju niti je to dokaz da je zaista postojala ljubav (sta onda sa ljubavi kada partner umre?). Ljudi cesto zamijene osjecaj ljubavi sa osjecajem posesivnosti (posjedovanja), a prava ljubav ne posjeduje, ne zahtijeva, ne uslovljava...
patrius

Post by patrius »

Svi mi iskoristavamo jedni druge i to nazivamo ljubavlju.Nemogucnost da se medjusobno iskoristavamo nazivamo -- mrznjom. :oops: Volim te jer si mi dala ljubav.Volim ljubav jer si mi je ti dala 8-) I da,ljubav je najplemenitija slabost uma :kravata:
Post Reply