Sto udarise moralisti na mladog Vertera

. Covjek bi pomislio da zivimo u nekom visoko moralnom drustvu, gdje su ljudi koji varaju svedeni na statisticku gresku. Moja saznanja govore da veliki broj ljudi vara, a da bi jos veci broj u odredjenom stadiju zivota prevario samo da ima hrabrost i priliku za to.
Najbolji se odgovor moze ponuditi ako se stavimo u poziciju aktera ovog trilera. 'Stavi se u poziciju drugoga da bi ga mogo razumjeti'. Mislim da je upravo to ono sto zelis cuti... Sta bi neko drugi uradio da je na tvome mjestu.
Da sam muz tvoje ljubavnice, da se prema zeni ophodim sa puno uvazavanja, da cinim sve sto je U MOJOJ MOCI da bude sretna... I da na kraju saznam da me vara i da zeli otici zivjeti sa svojim ljubavnikom... Pomogo bi joj da se spakuje i opusteno reko 'vozdra rospijo'. Ne bih vam pravio nikakve probleme. Jedini bi problem bio dijete, jer bi na vase insistiranje da pripadne vama i jednom i drugom 'otkino' glavu. Dijete bi zadrzo radi njegovog dobra, jer bio mislio da za njega nije dobro da raste u takvom okruzenju sa takvim moralnim vrijednostima.
Da sam muz tvoje ljubavnice, da se prema njoj odnosim nezainteresovano, da je duzi vremenski period ignorisem i zanemarujem... I da na kraju saznam da ima ljubavnika i da sa njim zeli nastaviti zivot... Opet bi je smatro rospijom, jer mi je radila iza ledja. Da je pozelila razvod, bez oklijevanja bi pristo na to. Ona bi tada iz toga braka mogla izaci 'casna i ponosna'. I u ovom slucaju bi zahtjevo da dijete zivi sa mnom, ali bi svjestan svoje krivice bio maksimalno tolerantan i dupusto da dijete bude sa majkom kada to god ona zeli.
Da sam muz tvoje ljubavnice, da se prema njoj ophodim oholo i nasilno, da je vrijedjam i ponizavam... I da na kraju saznam da ima ljubavnika i da sa njim zeli nastaviti zivot... Opet bih je smatro rospijom, jer mi je radila iza ledja. Da je zatrazila razvod, dobila bi ga... U tom slucaju bi ja ispo zesce govno, a ona casna i ponosna. U ovom slucaju bi oboje ispali losi, sa razlikom sto je njena prevara imala povod, a moje oholo ponasanje nije. Dupustio bi da dijete zivi sa majkom, jer sam sa svojim ponasanjem upravo ja upropastio porodicu i kao takav ne zasluzujem ni to dijete pored sebe.
Ni u jednom od ova tri slucaja ne bi bio ljut na tebe (osim ako u prva dva slucaja ne bi insistiro da dijete pripadne tebi i tvojoj ljubavnici). Da to nisi uradio ti, uradio bi neko drugi, tako da po toj teoriji ne postoji razlog zbog kojeg bi se ljutio na tebe. Ti si uradio ono sto bi uradila vecina muskraca.
Da sam na tvome mjestu, vrlo vjerovatno bi uso u vezu sa tom zenom. Iako ne bih smatro sebe za krivca, cinio bi sve da njena porodica ne sazna za tu vezu. Da li bi zelio od te veze nesto vise!? Samo ako bih bio siguran da joj je muz zlostavljac i nasilnik... U svakoj drugoj varijanti, njene moralne vrijednosti bi bile upitne, tako da sa tom zenom sigurno ne bih planiro nista ozbiljnijo.
Malo sam se unjeo u vase uloge, nemoj mi zamjeriti ako sam negdje preCero (

).
Sve je individualno. Ja bih vjerovatno postupio ovako, neko bi onako, a ti bi tako. Karakteri su razliciti, na ljudske vrijednosti imamo razlicite poglede.
Od tvoga pisanja na ovoj temi, nesto me je zainteresovalo...
Ne bi mi bila to što jeste da tek tako ostavi sve i dođe k meni.Bila bi sebična kad bi to uradila.Jedina žrtva u svoj toj priči je dječak.Jer,ako mama nastavi takav brak,sutra će joj omiljena uzrečica biti "šta sam ja sve pretrpjela zbog tebe"....
Da li to ja i ti imamo razlicita tumacenja pojma 'sebicnost'!? Ja bih reko da je upravo ona najsebicnija u cijeloj ovoj prici... Sve je na njoj, ti, njen muz i dijete ste sporedne uloge. Ona je glavni lik. Po meni je itekako sebicna jer vodi dvostruki zivot, u kojem nanosi bol i tebi i svojoj porodici. Sto vise odugovlaci, to dublje tone u blato u koje povlaci i tebe i svoga muza. Sto prije donese konacnu odluku to ce biti bolje za SVE VAS. Savjetujem ti da preuzmes incijativu, jer po svemu sudeci ona nije dovoljno jaka licnost... Ili batali ili konkretizuj. Odugovlacenje je put u propast.