Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
MarlboroGold

#51 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Post by MarlboroGold »

cendlerbing wrote: Mene zanima mišljenje ateiste o ovakvom braku...ako se za osobu drugog vjeroskog opredjeljenja može reći da je "stranac". Mislim da na određenom nivou i može, tako da to nije potpuno van ove teme. Šta ateista misli o braku sa strancem, nebitno je kojoj nacionalnosti ali i vjeri, pripada, samo da nije ateista?
Mogu samo u svoje ime govoriti sa ateističkog stajališta - meni to ne bi smetalo ni malo bez obzira na nacionalnost ili vjeroispovijest.
Uglavnom su vjernici ti koji sebe ne mogu zamisliti u takvim brakovima. Oni sebe ne mogu zamisliti ni u mješovitom braku sa našim ljudima, a kamo li strancima. Ima ih i koji pređu preko toga, ali je to rijetkost, a zbog toga znaju biti osuđeni od strane svojih i okoline - pogotovo u manjim sredinama.
Koliko sama vjera stavlja lance i tegove na osobu, toliko i običaji i okolina dodatno pridonose...
Last edited by MarlboroGold on 21/03/2018 14:28, edited 1 time in total.
superiska

#52 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Post by superiska »

Ne znam od kad pratiš tu emisiju, ja već neko vrijeme :-D Jedino mi je djelovao iskreno onaj par - on puno radi, stalno je na službenom putu a ona je, čini mi se, iz Španije - neki model (ne sjećam se imena) :lol: Ne znam šta bi s njima, ne upratih do kraja.
Ostalo :oops: Njemu 100 god., njoj 20 i kusur i lafo ljubav :lol:
cendlerbing

#53 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Post by cendlerbing »

MarlboroGold wrote:
cendlerbing wrote: Mene zanima mišljenje ateiste o ovakvom braku...ako se za osobu drugog vjeroskog opredjeljenja može reći da je "stranac". Mislim da na određenom nivou i može, tako da to nije potpuno van ove teme. Šta ateista misli o braku sa strancem, nebitno je kojoj nacionalnosti ali i vjeri, pripada, samo da nije ateista?
Mogu samo u svoje ime govoriti sa ateističkog stajališta - meni to ne bi smetalo ni malo bez obzira na nacionalnost ili vjeroispovijest.
Uglavnom su vjernici ti koji sebe ne mogu zamisliti u takvim brakovima. Oni sebe ne mogu zamisliti ni u mješovitom braku sa našim ljudima, a kamo li strancima. Ima ih i koji pređu preko toga, ali je to rijetkost, a zbog toga znaju biti osuđeni od strane svojih i okoline - pogotovo u manjim sredinama.
Koliko sama vjera stavlja lance i tegove na osobu, toliko i običaji i okolina dodatno pridonose...
Nisam ni očekivala da govoriš ispred grupe... :-D
Samo me je zaninalo, da li ateisti misle kako je to jedan od nerješivih problema, kad postoje razlike u vjerovanju i kad je jedno od partnera ateista?
Nisam ateista, al i ja mislim slično, odnosno, mislim da bih se teže uklopila s nekim ko je druge vjere nego s nekim ko je ateista. Još nisam naišla na ateistu koji želi da nekog "prevede na ateizam".
cendlerbing

#54 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Post by cendlerbing »

superiska wrote:Ne znam od kad pratiš tu emisiju, ja već neko vrijeme :-D Jedino mi je djelovao iskreno onaj par - on puno radi, stalno je na službenom putu a ona je, čini mi se, iz Španije - neki model (ne sjećam se imena) :lol: Ne znam šta bi s njima, ne upratih do kraja.
E ne znam ni ja, ne upratim uvijek svaku emisiju nego onako kad naletim. Sjećam se njih..možda su ti djelovali zaljubljeni iskreno zato jer su oboje jednako privlačni i odgovaraju jedno drugome :D
Šta će bit iskreno kod onog para, onaj Muhamed i ona starka s naočarima iz Amerike?!
Počeli su novi parovi, i oni djeluju zanimljivo skroz. Ma ja mislim da je ono previše zanimljivo da bi bilo neiscenirano, al ipak volim gledati.
mad_max_ba

#55 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Post by mad_max_ba »

ma vidi, vjerujem da je ateistima svejedno, jer furaju svoju furku pusti me pustit ću te,
problem je druge strane tu, jer druga strana je ili si sa mEnom ili protiv mene, manje više crno bijelo je...
MarlboroGold

#56 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Post by MarlboroGold »

cendlerbing wrote: Nisam ni očekivala da govoriš ispred grupe... :-D
Samo me je zaninalo, da li ateisti misle kako je to jedan od nerješivih problema, kad postoje razlike u vjerovanju i kad je jedno od partnera ateista?
Nisam ateista, al i ja mislim slično, odnosno, mislim da bih se teže uklopila s nekim ko je druge vjere nego s nekim ko je ateista. Još nisam naišla na ateistu koji želi da nekog "prevede na ateizam".
Nije nerješiv problem ukoliko postoji obostrano poštovanje bez obzira šta je u pozadini. Što se tiče nas, neće te boliti glava :D
Agnosticizam je već nešto drugo... eno Karlinka hoće da konvertuje ljude na agnosticizam :D
superiska

#57 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Post by superiska »

cendlerbing wrote:
superiska wrote:Ne znam od kad pratiš tu emisiju, ja već neko vrijeme :-D Jedino mi je djelovao iskreno onaj par - on puno radi, stalno je na službenom putu a ona je, čini mi se, iz Španije - neki model (ne sjećam se imena) :lol: Ne znam šta bi s njima, ne upratih do kraja.
E ne znam ni ja, ne upratim uvijek svaku emisiju nego onako kad naletim. Sjećam se njih..možda su ti djelovali zaljubljeni iskreno zato jer su oboje jednako privlačni i odgovaraju jedno drugome :D
Šta će bit iskreno kod onog para, onaj Muhamed i ona starka s naočarima iz Amerike?!
Počeli su novi parovi, i oni djeluju zanimljivo skroz. Ma ja mislim da je ono previše zanimljivo da bi bilo neiscenirano, al ipak volim gledati.
Joj oni su bili baš :oops:
E a jeste, u ovoj sezoni su skoro svi ok osim onog plavog manekena (njemu 26 god.) i one plastične crnke (ona ima preko 40-te) - oni su mi sumnjivi :lol:

Izvinjavam se za off :D :run:
Bloo
Globalna šefica

#58 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Post by Bloo »

MarlboroGold wrote:
cendlerbing wrote: Nisam ni očekivala da govoriš ispred grupe... :-D
Nije nerješiv problem ukoliko postoji obostrano poštovanje bez obzira šta je u pozadini. Što se tiče nas, neće te boliti glava :D
Agnosticizam je već nešto drugo... eno Karlinka hoće da konvertuje ljude na agnosticizam :D
Ide joj kao i Smrčku u konverziji ljudi na islam :|
cendlerbing

#59 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Post by cendlerbing »

Blo duguješ mi onu neakvu veselu sliku na temi atributa :lol:
mad_max_ba

#60 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Post by mad_max_ba »

Bloo wrote: Ide joj kao i Smrčku u konverziji ljudi na islam :|
Ako ništa karlinka je pismena

....
mad_max_ba

#61 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Post by mad_max_ba »

cendlerbing wrote:Blo duguješ mi onu neakvu veselu sliku na temi atributa :lol:
pratim
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Bloo
Globalna šefica

#62 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Post by Bloo »

Dammit, zaboravih :lol:
Izvinjavamo se mlada damo, odosmo iskopati nešto veselo...
cendlerbing

#63 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Post by cendlerbing »

mad_max_ba wrote:

....
al zato moraš igrati igru "vrati slova na pravo mjesto" kad joj čitaš postove
cendlerbing

#64 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Post by cendlerbing »

:sretan: :sretan: :sretan:
Bloo wrote:
Dammit, zaboravih :lol:
Izvinjavamo se mlada damo, odosmo iskopati nešto veselo...
mad_max_ba

#65 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Post by mad_max_ba »

cendlerbing wrote:
mad_max_ba wrote:

....
mogu to svarit

al nmgu svari riječi tipa
uniđe, tuden i sl u krajnje ozbiljnom i "knjiški" iniciranom dijalogu

jbg, fakat nmgu
moonca

#66 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Post by moonca »

MarlboroGold wrote: Mogu samo u svoje ime govoriti sa ateističkog stajališta - meni to ne bi smetalo ni malo bez obzira na nacionalnost ili vjeroispovijest.
Mislim da i okolina polako popusta.Sticajem okolnosti gdje ko zivi,poprimi i nove okolnosti.

U mojoj okolini mladi Bosanci vjernici se zabavljaju sa djevojkama drugih religija. Cak i roditelji to odobravaju.

I manje sredine su sada postale svjetske sredine. Skoro svaka kuca ima nekoga van granica, koji ipak na neki nacin uticu na stav i mjenjanje .
radiša

#67 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Post by radiša »

cendlerbing wrote: Još nisam naišla na ateistu koji želi da nekog "prevede na ateizam".
Prevođenje na ateizam ili drugu vjeru ti je isto.Kako god okrenes okrece te protiv tvoje.Ali pravog ateistu nece interesovat uopste u sta ti vjerujes nego ce te pustit da vjerujes u sta hoces samim tim nema potrebu da te odgovara od tvoje vjere iliti kako kazes prevodi na ateizam.
mad_max_ba

#68 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Post by mad_max_ba »

moonca wrote:
MarlboroGold wrote: Mogu samo u svoje ime govoriti sa ateističkog stajališta - meni to ne bi smetalo ni malo bez obzira na nacionalnost ili vjeroispovijest.
Mislim da i okolina polako popusta.Sticajem okolnosti gdje ko zivi,poprimi i nove okolnosti.

U mojoj okolini mladi Bosanci vjernici se zabavljaju sa djevojkama drugih religija. Cak i roditelji to odobravaju.

I manje sredine su sada postale svjetske sredine. Skoro svaka kuca ima nekoga van granica, koji ipak na neki nacin uticu na stav i mjenjanje .
monca
vidiš ima tu neka stvar kod Bosanaca/muslimana da muško može date-at sa drugom vjerom, ali žensko ne.
Connaisseur Karlin

#69 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Post by Connaisseur Karlin »

Bloo wrote:
MarlboroGold wrote: Nije nerješiv problem ukoliko postoji obostrano poštovanje bez obzira šta je u pozadini. Što se tiče nas, neće te boliti glava :D
Ide joj kao i Smrčku u konverziji ljudi na islam :|
agnosticizam makes sense :oops: vi ateisti pojma nemate :D :lol: konvertiranje i misionarenje je odlican izvor novca :D
cendlerbing wrote:
mad_max_ba wrote: Ako ništa karlinka je pismena

....
mad max ba hvala :kiss:

cendlerbing, vjezba za mozdane misice :D :lol:

on tema:

bila sma u vezama sa strancima, i meni je bilo interesantno, osjecas se kao da si u vezi sa enciklopedijom jedne drzave, kutlrue i tradicije, mene to privlaci :)

na Balkanu je rekacija ovisila od sredine odrastanja, znam porodice u kojim nije nikad bilo cak ni mejsanja religije,a znam porodice u kojim je mejsavina sa strancima duza od 100 godina ( tako je kod mojih) :)
moonca

#70 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Post by moonca »

mad_max_ba wrote:
moonca wrote:

monca
vidiš ima tu neka stvar kod Bosanaca/muslimana da muško može date-at sa drugom vjerom, ali žensko ne.
Ne znam tacan omer ali sam bas jucer komentarisala - kombinacija da jednostavno napisem -- crnaca sa bijelcima.
Rijetko vidim crnkinju sa bijelcem a cesto obrnuto.
mad_max_ba

#71 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Post by mad_max_ba »

moonca wrote:
Ne znam tacan omer ali sam bas jucer komentarisala - kombinacija da jednostavno napisem -- crnaca sa bijelcima.
Što li
:D :D
moonca

#72 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Post by moonca »

mad_max_ba wrote:
moonca wrote:
Što li
Bijelci muskarci su izgleda veci rasisiti, mada nemaju problema sa Azijatima. Dosta brakova tu ima. Opet muskarci Azijati rijetko imaju zene razlicitih podnevlja.
incognito071

#73 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Post by incognito071 »

moonca wrote:
mad_max_ba wrote:
moonca wrote:
Što li
Bijelci muskarci su izgleda veci rasisiti, mada nemaju problema sa Azijatima. Dosta brakova tu ima. Opet muskarci Azijati rijetko imaju zene razlicitih podnevlja.
nisi ti skontala mad maxa :D
Connaisseur Karlin

#74 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Post by Connaisseur Karlin »

radiša wrote:
cendlerbing wrote: Još nisam naišla na ateistu koji želi da nekog "prevede na ateizam".
http://www.atheistrepublic.com/forums/a ... missionary

:D
Bloo
Globalna šefica

#75 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Post by Bloo »

Connaisseur Karlin wrote:
bila sma u vezama sa strancima, i meni je bilo interesantno, osjecas se kao da si u vezi sa enciklopedijom jedne drzave, kutlrue i tradicije, mene to privlaci :)

na Balkanu je rekacija ovisila od sredine odrastanja, znam porodice u kojim nije nikad bilo cak ni mejsanja religije,a znam porodice u kojim je mejsavina sa strancima duza od 100 godina ( tako je kod mojih) :)
KAd ovako uradim neki osvrt veza (sa strancima, domaćim, vjernicima, ateistima, vakim, nakim), slažem se sa tvojom konstatacijom da kada si sa pravim strancem u vezi (neko ko nije uopste ni blizu BiH), to je stvarno jedno skroz drugačije iskustvo. Lijepo iskustvo u mom slučaju.
Post Reply