Institucija braka i današnji vakat

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Locked
John Cleese

#201 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by John Cleese »

Bloo wrote:Ne mogu učestvovati u nečemu - prevratima, promjenama - vlastitim ili onim na većem nivou- jer moram misliti na porodicu...
Ako sam dobro shvatio, prepreka na revolucionarno-prevratnickom putu do drustveno-politickog boljitka je izmedju ostalih i Strasimir himself :| :D
MarlboroGold

#202 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote:
MarlboroGold wrote: Za mene je brak naučena kompulzivna akcija, pa čak i sa opsesivnim predznakom. Stalno to radimo, ne odgovara nam, ženimo/udajemo se i ostajemo u lošim brakovima, pa se rastavljamo i ponovo u to bacamo a da nemamo pojma zašto, pravih poriva nismo ili ne želimo biti svjesni.

"
Osim što je ekonomsko-pravna institucija koja reguliše dosta stvari (imovinu, odnose, potomke..), većina ljudi ne želi da bude sama, ne zna da bude sama i strah ih je samoće i smrti, što može biti jedan od skrivenih, nesvjesnih poriva za ulazak u brak :)
Ako ne znaš ko si, šta si, gdje si krenuo i strah od nepoznatog puta - ponekad je brak način da to izbjegneš - samo-određivanje sebe, eventualno činjenje nekih "većih" stvari, rad na sebi...brak može biti izlaz iz percipirane odgtovornosti prema svijetu dana - šta ja kao pojedinac mogu učiniti da ovaj svijet bude bolji (od civil disobedience do anarhizma)? Ulaskom u brak sa pojedinca se djelomično skida fokus njega samog sa sebe - imam odgovornost (porodicu), imam djecu (mogu zanemariti sebe i svoj razvoj), nisam više sam (ne mogu učestvovati u nečemu - prevratima, promjenama - vlastitim ili onim na većem nivou- jer moram misliti na porodicu)....
Slažem se. Strah od samoće ili nepronalazak svog puta ili identiteta/svrhe života kao jedinke su ujedno i najveći razlozi zašto se mnogi ljudi, naročito u kasnijim godinama, žene i udaju. Možda ću biti preoštar sa ovim, ali smatram da se to inače odnosi na ljude koji nisu baš inteligentni.
Bloo
Globalna šefica

#203 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by Bloo »

John Cleese wrote:
Bloo wrote:Ne mogu učestvovati u nečemu - prevratima, promjenama - vlastitim ili onim na većem nivou- jer moram misliti na porodicu...
Ako sam dobro shvatio, prepreka na revolucionarno-prevratnickom putu do drustveno-politickog boljitka je izmedju ostalih i Strasimir himself :| :D
:lol:

On the contrary!
Istreniran je za borbu i zadojen ideologijom ANTIFE. Strašniji je protivnik od mene jer ima kandže i postaje borbeni mačak kada mu pustim Bandieru rosu :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#204 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by Bloo »

MarlboroGold wrote: Slažem se. Strah od samoće ili nepronalazak svog puta ili identiteta/svrhe života kao jedinke su ujedno i najveći razlozi zašto se mnogi ljudi, naročito u kasnijim godinama, žene i udaju. Možda ću biti preoštar sa ovim, ali smatram da se to inače odnosi na ljude koji nisu baš inteligentni.
Ja bih rekla zašto se mnogi ljudi u mladim godinama vjenčaju :) Neko od 19,20,21,22..zašto iskusiti život, izrgraditi sebe, definisati sebe, kada se mogu u ranom dobu uvući u topli zagrljaj bračne sigurnosti.
zoomba

#205 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by zoomba »

Bloo wrote:
MarlboroGold wrote: Za mene je brak naučena kompulzivna akcija, pa čak i sa opsesivnim predznakom. Stalno to radimo, ne odgovara nam, ženimo/udajemo se i ostajemo u lošim brakovima, pa se rastavljamo i ponovo u to bacamo a da nemamo pojma zašto, pravih poriva nismo ili ne želimo biti svjesni.

"
Osim što je ekonomsko-pravna institucija koja reguliše dosta stvari (imovinu, odnose, potomke..), većina ljudi ne želi da bude sama, ne zna da bude sama i strah ih je samoće i smrti, što može biti jedan od skrivenih, nesvjesnih poriva za ulazak u brak :)
Ako ne znaš ko si, šta si, gdje si krenuo i strah od nepoznatog puta - ponekad je brak način da to izbjegneš - samo-određivanje sebe, eventualno činjenje nekih "većih" stvari, rad na sebi...brak može biti izlaz iz percipirane odgtovornosti prema svijetu dana - šta ja kao pojedinac mogu učiniti da ovaj svijet bude bolji (od civil disobedience do anarhizma)? Ulaskom u brak sa pojedinca se djelomično skida fokus njega samog sa sebe - imam odgovornost (porodicu), imam djecu (mogu zanemariti sebe i svoj razvoj), nisam više sam (ne mogu učestvovati u nečemu - prevratima, promjenama - vlastitim ili onim na većem nivou- jer moram misliti na porodicu)....
Brak treba da bude nesto preljepo i da te ispunjava :)
Ne u smislu nekih strahova ..

Dusevno zadovoljstvo
Last edited by zoomba on 05/04/2018 19:36, edited 1 time in total.
moonca

#206 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by moonca »

Ako se osvrnemo na,zadnji rat na nasim pidrucjima, bas ozenjeni su pravili najveca zlodjela. Mladic je imao kcerku, koja se ubila.....sta je ucinjeno nasim zenama bas ot tih.. :cry:
MarlboroGold

#207 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by MarlboroGold »

moonca wrote:Ako se osvrnemo na,zadnji rat na nasim pidrucjima, bas ozenjeni su pravili najveca zlodjela. Mladic je imao kcerku, koja se ubila.....sta je ucinjeno nasim zenama bas ot tih.. :cry:
To su ekstremi...
zoomba

#208 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by zoomba »

moonca wrote:Ako se osvrnemo na,zadnji rat na nasim pidrucjima, bas ozenjeni su pravili najveca zlodjela. Mladic je imao kcerku, koja se ubila.....sta je ucinjeno nasim zenama bas ot tih.. :cry:
Nema to veze sa brakom vec mentalnim sklopom
MarlboroGold

#209 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote:
MarlboroGold wrote: Slažem se. Strah od samoće ili nepronalazak svog puta ili identiteta/svrhe života kao jedinke su ujedno i najveći razlozi zašto se mnogi ljudi, naročito u kasnijim godinama, žene i udaju. Možda ću biti preoštar sa ovim, ali smatram da se to inače odnosi na ljude koji nisu baš inteligentni.
Ja bih rekla zašto se mnogi ljudi u mladim godinama vjenčaju :) Neko od 19,20,21,22..zašto iskusiti život, izrgraditi sebe, definisati sebe, kada se mogu u ranom dobu uvući u topli zagrljaj bračne sigurnosti.
Prije "sigurnosti" :D
90% njih bude neiživljeno. Znam ih koliko hoćeš...
zoomba

#210 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by zoomba »

Kao sto ima ona reklama: u dvoje je sve lijepse..
zoomba

#211 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by zoomba »

Topli dom , kad se vratis :D
HAVANA

#212 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by HAVANA »

Pa meni je brak bio nekako logican slijed dogadjaja.Ludovalo se,pa sa 23,24 vec dojadilo,preraslo u glupost,onda trazis mirnije,pa nadjes,pa sa 27 napravis dijete,ozenis se...I to je to.Bingo,srecom.Nekom i nije,svasta ima...Zivit je kako god.
MarlboroGold

#213 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by MarlboroGold »

Pitao me jednom drug koji se rano oženio, ono kad ću se ja ženiti... ja iz zajebancije rekao kad žena kod mene položi volonterski, pa pripravnički, pa ugovor na par mjeseci, pa ugovor na... frajer ostade bez teksta i reče da se zajebao što to i on nije primjenio :D
pizarro

#214 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by pizarro »

najbolje je ozeniti curu koja je fina, pametna, lijepa, zanimljiva i bogata.
moje misljenje.
zoomba

#215 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by zoomba »

pizarro wrote:najbolje je ozeniti curu koja je fina, pametna, lijepa, zanimljiva i bogata.
moje misljenje.
Pa ozeni :lol:
moonca

#216 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by moonca »

zoomba wrote:
Nema to veze sa brakom vec mentalnim sklopom
nadovezala sam se na ovaj dio
Ulaskom u brak sa pojedinca se djelomično skida fokus njega samog sa sebe - imam odgovornost (porodicu), imam djecu (mogu zanemariti sebe i svoj razvoj), nisam više sam (ne mogu učestvovati u nečemu - prevratima, promjenama - vlastitim ili onim na većem nivou- jer moram misliti na porodicu)....
Connaisseur Karlin

#217 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by Connaisseur Karlin »

zoomba wrote:
Bloo wrote:

Dusevno zadovoljstvo
bez ljubavnice :oops:
moonca

#218 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by moonca »

Ovo su lude godine ali u pozitivnom smislu. Obrazovanje uglavnom zavrseno, osjecaju se 'odraslim' 'zrelim' sa puno iskustva :-) . Dijete im dodje kao igracka kao i tekuci problemi.
Sto stariji sve 'opeceniji' promasaji ostavljaju velike praznine,strah....Vise razmisljaju, kalkulisu.

Ja sam ipak za brak u kasnim dvadesetim ne u ranim.

Trebaju malo sebi dati oduska, putovati, gluvariti itd. :)
Connaisseur Karlin

#219 Re: Institucija braka i današnji vakat

MarlboroGold wrote:Pitao me jednom drug koji se rano oženio, ono kad ću se ja ženiti... ja iz zajebancije rekao kad žena kod mene položi volonterski, pa pripravnički, pa ugovor na par mjeseci, pa ugovor na... frajer ostade bez teksta i reče da se zajebao što to i on nije primjenio :D
cigaerto, ne postoji forumla ili recept za ulazak u brak, trebas imati srece da sretnes osobu sa kojom se osjecas spreman biti u braku :)

mogi su usli u brak iz potpuno drugacijih razloga, ali o tome ne pricaju :)
moonca

#220 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by moonca »

Connaisseur Karlin wrote:
zoomba wrote:
Bloo wrote:

Dusevno zadovoljstvo
bez ljubavnice :oops:
Ljubavnice/ik znaju biti dobre, kao vitamin b12 :-) :lol:
Connaisseur Karlin

#221 Re: Institucija braka i današnji vakat

moonca wrote:Karlinka, nemoj nas napadati, moras s nekim razmjeniti i ako nisi na istoj liniji. Zar nikada nisi promjenila misljenje, nakon razgovora sa nekim, bilo skim. :-D
ne napadam, otkud ti takva ideja :)
Bloo
Globalna šefica

#222 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by Bloo »

Btw nisam ja rekla ono što je ona quotala već zoomba :lol:
Ja sam cinik, on je romantik... :mrgreen:
MarlboroGold

#223 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by MarlboroGold »

Connaisseur Karlin wrote:
MarlboroGold wrote:Pitao me jednom drug koji se rano oženio, ono kad ću se ja ženiti... ja iz zajebancije rekao kad žena kod mene položi volonterski, pa pripravnički, pa ugovor na par mjeseci, pa ugovor na... frajer ostade bez teksta i reče da se zajebao što to i on nije primjenio :D
cigaerto, ne postoji forumla ili recept za ulazak u brak, trebas imati srece da sretnes osobu sa kojom se osjecas spreman biti u braku :)

mogi su usli u brak iz potpuno drugacijih razloga, ali o tome ne pricaju :)
Treba u startu znati zbog čega ne treba ulaziti. U tome je poenta ;-)
Connaisseur Karlin

#224 Re: Institucija braka i današnji vakat

Bloo wrote:Btw nisam ja rekla ono što je ona quotala već zoomba :lol:
Ja sam cinik, on je romantik... :mrgreen:
Bloo, sad vitim , to je pisao Zigaretten :D :lol:

nije zoomba romatnik :D vidis da se zali jer nema ljubavnicu :D
djevojka bez imena

#225 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by djevojka bez imena »

Golemo vjenčanje? Moze, ali bez mene. I uopće ne kontam postiranje je na svim poznatim i manje poznatim stranicama, objave udaje, broj zvanica, torta petokatnica, xx karatni dijamant, a sve to sa 21,22,23... Rano, prerano.
Locked