Homoseksualaci bježe iz BiH
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- SiSaJuMe
#1 Homoseksualaci bježe iz BiH
SARAJEVO - Gotovo 50 posto pripadnika lezbijske, gay, biseksualne, transrodne, transseksualne, interseksualne i queer populacije želi napustiti Bosnu i Hercegovinu, a kao glavni razlog za to navode strah i diskriminaciju. Više od 17 posto takvih osoba na vlastitoj koži osjetilo je diskriminaciju u obrazovnim institucijama, a više od 24 posto u socijalnim ustanovama.
To su samo neki od podataka do kojih je u svojim istraživanjima došlo Udruženje Q za promicanje i zaštitu kulture, identiteta i ljudskih prava queer osoba, inače prva udruga takve vrste u BiH. Koordinatorica Udruženja Svetlana Đurković kaže da su spoznaje do kojih su došli uistinu poražavajuće.
Najveći broj homoseksualaca i lezbijki krije svoju orijentaciju jer strahuju od fizičkog i psihičkog nasilja kojem bi mogli biti izloženi u društvu. Posebno ističe podatak da velik broj osoba drukčije seksualne orijentacije strahuje od nasilja u obitelji i odbacivanja.
Kaže da takvoj situaciji znatno pridonose i obrazovne institucije, mediji, vjerske zajednice, pa i same institucije vlasti. Zanimljiv je podatak iz toga istraživanja, po kojem je indirektnu diskriminaciju u medijima i drugim institucijama evidentiralo više od 23 posto anketiranih, dok je gotovo 14 posto njih ustvrdilo da su bili svjedoci diskriminacije pri zapošljavanju, odnosno na radnom mjestu.
Po službenim policijskim i tužiteljskim podacima, u BiH nije registriran niti jedan slučaj nasilja u obitelji gdje je razlog bio seksualna orijentacija žrtve. U Udruženju kažu, međutim, da je stvarna situacija znatno drukčija, te da žrtve ne prijavljuju takve slučajeve jer policija, u pravilu, negativno reagira.
Mi smo tamo gdje je zapadni svijet bio pedesetih ili šezdesetih godina prošlog stoljeća zaključuje S. Đurković. Iako Zakon o ravnopravnosti spolova BiH i Kazneni zakon BiH eksplicitno navode seksualnu orijentaciju kao zabranjenu osnovu diskriminacije, Svetlana Đurković kaže da niti jedan zakon ili propis u BiH nije usklađen s ta dva zakona.
Određene promjene, posebno kad je u pitanju reguliranje prava osoba drukčije seksualne orijentacije, u Udruženju Q očekuju približavanjem BiH Europskoj uniji. Neke od tih promjena su priznavanje istospolnih brakova, reguliranje pitanja usvajanja djece, promjene spola, zdravstvene zaštite i nasljeđivanja.
3.11.2005.
Pincom.info / VL
Bas me interesira kako vi gledate na danasnji polozaj homoseksualaca u BIH.
To su samo neki od podataka do kojih je u svojim istraživanjima došlo Udruženje Q za promicanje i zaštitu kulture, identiteta i ljudskih prava queer osoba, inače prva udruga takve vrste u BiH. Koordinatorica Udruženja Svetlana Đurković kaže da su spoznaje do kojih su došli uistinu poražavajuće.
Najveći broj homoseksualaca i lezbijki krije svoju orijentaciju jer strahuju od fizičkog i psihičkog nasilja kojem bi mogli biti izloženi u društvu. Posebno ističe podatak da velik broj osoba drukčije seksualne orijentacije strahuje od nasilja u obitelji i odbacivanja.
Kaže da takvoj situaciji znatno pridonose i obrazovne institucije, mediji, vjerske zajednice, pa i same institucije vlasti. Zanimljiv je podatak iz toga istraživanja, po kojem je indirektnu diskriminaciju u medijima i drugim institucijama evidentiralo više od 23 posto anketiranih, dok je gotovo 14 posto njih ustvrdilo da su bili svjedoci diskriminacije pri zapošljavanju, odnosno na radnom mjestu.
Po službenim policijskim i tužiteljskim podacima, u BiH nije registriran niti jedan slučaj nasilja u obitelji gdje je razlog bio seksualna orijentacija žrtve. U Udruženju kažu, međutim, da je stvarna situacija znatno drukčija, te da žrtve ne prijavljuju takve slučajeve jer policija, u pravilu, negativno reagira.
Mi smo tamo gdje je zapadni svijet bio pedesetih ili šezdesetih godina prošlog stoljeća zaključuje S. Đurković. Iako Zakon o ravnopravnosti spolova BiH i Kazneni zakon BiH eksplicitno navode seksualnu orijentaciju kao zabranjenu osnovu diskriminacije, Svetlana Đurković kaže da niti jedan zakon ili propis u BiH nije usklađen s ta dva zakona.
Određene promjene, posebno kad je u pitanju reguliranje prava osoba drukčije seksualne orijentacije, u Udruženju Q očekuju približavanjem BiH Europskoj uniji. Neke od tih promjena su priznavanje istospolnih brakova, reguliranje pitanja usvajanja djece, promjene spola, zdravstvene zaštite i nasljeđivanja.
3.11.2005.
Pincom.info / VL
Bas me interesira kako vi gledate na danasnji polozaj homoseksualaca u BIH.
- SiSaJuMe
Dobro znamo da je Bosna drzava za kojom vecina ljudi pati. Pate oni sto su otisli iz nje a pate i oni sto bi rado zbrisali iz nje. al to je druga tema.
Dali je BIH spremna promjeniti odnos prema homoseksualcima da bi postala clanica EU. Iako to nije presudno pitanje za ulazak. Za sad se jos uvjek 'homo' u BIH smatra nekom NAKAZOM i BOLESNIM LJUDIMA.
Dali je vama normalno da imate radnog kolegu koji je HOMO?
Dali je BIH spremna promjeniti odnos prema homoseksualcima da bi postala clanica EU. Iako to nije presudno pitanje za ulazak. Za sad se jos uvjek 'homo' u BIH smatra nekom NAKAZOM i BOLESNIM LJUDIMA.
-
Vozdra_123
promijeni nick , nisi ga zasluziogandhi wrote:Ko im j*** mater pedersku, i treba da bježe.
-
Vozdra_123
da li je vama normalno da radite sa kolegom koji je prije 10 godina pobio pola vase porodice?SiSaJuMe wrote:Dobro znamo da je Bosna drzava za kojom vecina ljudi pati. Pate oni sto su otisli iz nje a pate i oni sto bi rado zbrisali iz nje. al to je druga tema.
mislim da bih ima precih problema nego sta li ko radi izmedju svoja cetri zida
- danas
upravo tako vozdra... ma nek je i karadzic... makar nije homo!Vozdra_123 wrote:da li je vama normalno da radite sa kolegom koji je prije 10 godina pobio pola vase porodice?SiSaJuMe wrote:Dobro znamo da je Bosna drzava za kojom vecina ljudi pati. Pate oni sto su otisli iz nje a pate i oni sto bi rado zbrisali iz nje. al to je druga tema.
Dali je vama normalno da imate radnog kolegu koji je HOMO?![]()
- SiSaJuMe
Kakve veze imaju Homoseksualci sa tim 'tvojim kolegom koji je prije 10 godina pobio pola vase porodice?Vozdra_123 wrote:da li je vama normalno da radite sa kolegom koji je prije 10 godina pobio pola vase porodice?SiSaJuMe wrote:Dobro znamo da je Bosna drzava za kojom vecina ljudi pati. Pate oni sto su otisli iz nje a pate i oni sto bi rado zbrisali iz nje. al to je druga tema.
-
Vozdra_123
@sisajume
razmisli malo.... hint: odgovor je u mojoj drugoj recenici
razmisli malo.... hint: odgovor je u mojoj drugoj recenici
- SiSaJuMe
ma druga recenica ti je OK. Al hocemol uvjek jednu te istu temu prevrcat na sto nacina.
Vidi, sta ko radi izmedju 4 zida nikog nije briga. Al zamisli dva muskarca, il dvije zene izadju iz ta 4 zida i zarukicu se vodaju po Sarajevu. Kako okolina reagira?
Vidi, sta ko radi izmedju 4 zida nikog nije briga. Al zamisli dva muskarca, il dvije zene izadju iz ta 4 zida i zarukicu se vodaju po Sarajevu. Kako okolina reagira?
-
Vozdra_123
@sisajume
da li se samo drze za rukice?
da li tebe diraju?
i pored njih prodje par (musko+zensko) i pred tvojim djetetom drpaju jedno drugo za straznjicu i kojesta drugo.... ona nosi suknjicu koja nista ne skriva....
sta je gore oni koji se drze za rukice ili ovaj drugi par?
da li se samo drze za rukice?
da li tebe diraju?
i pored njih prodje par (musko+zensko) i pred tvojim djetetom drpaju jedno drugo za straznjicu i kojesta drugo.... ona nosi suknjicu koja nista ne skriva....
sta je gore oni koji se drze za rukice ili ovaj drugi par?
- SiSaJuMe
A sta je gore?
Vidi i ja sam protiv pederluka i na jedan nacin me strah sta nosi ta dopustivost njihove slobode. Oni koji imaju djecu znaju sta znaci 'strah' na pomisao da im djete zakuca na vrata sa 'jarugom' .
Al eto EU ima vise tolerancije po tom pitanju i u razgovoru sa ljudima iz EU jednostavno kazu. Ma to je njihov izbor. Tu se zavrsava sva polemika oko homoseksualaca. I niko ih nedira. A kod nas ljudi nisu spremni ta tako nesto. Kod nas je to po kratkom postupku. Pa onda me i necudi da takvi ljudi mahom bjeze iz BIH.
Vidi i ja sam protiv pederluka i na jedan nacin me strah sta nosi ta dopustivost njihove slobode. Oni koji imaju djecu znaju sta znaci 'strah' na pomisao da im djete zakuca na vrata sa 'jarugom' .
Al eto EU ima vise tolerancije po tom pitanju i u razgovoru sa ljudima iz EU jednostavno kazu. Ma to je njihov izbor. Tu se zavrsava sva polemika oko homoseksualaca. I niko ih nedira. A kod nas ljudi nisu spremni ta tako nesto. Kod nas je to po kratkom postupku. Pa onda me i necudi da takvi ljudi mahom bjeze iz BIH.
-
vratnik
SiSaJuMe wrote:ma druga recenica ti je OK. Al hocemol uvjek jednu te istu temu prevrcat na sto nacina.
Pa Sarajevo je konzervativna (primitivna) sredina, tako da bi na to tako i reagovalo. Ja nikad nisam dozivio nista neugodno od strane homosexualaca, istina svojevremeno me filmski kriticar Dusko Tomic bario i to je za mene bila trauma, (!?!) umjesto da mi laska. Mlad sam bio..
A ovo sto neko gore rece, brate u kucu pa radi sta hoces, nametljivi homo / hetero / transsexualci mi idu na zivce: idi kuci, ili na pogodnu lokaciju pa radi sta hoces. Nemoj mi pred djecom tjelesne tecnosti izmjenjivat.
Ljudi su tu oko nas, oni nisu bolesni ni nakaze vec homosexualci. Jednostavno. Sta se tu ima non-stop nesto polemisati?! Kako bi bilo kad bi postavili temu: sta mislite o sexualnim navikama ljudi u Gorazdu ili slicno. Sta me briga, sve dok mi se ne pocnu he... vat na haubi od auta.
-
Srklet-jok
Slazem se , izmedju te dvije devijacije ljudskog uma svakako je puno gora ona koja atakuje na ljudski zivot i dostojanstvo od te koja atakuje na ljudske(muske) g.u.z.o.veVozdra_123 wrote:da li je vama normalno da radite sa kolegom koji je prije 10 godina pobio pola vase porodice?SiSaJuMe wrote:Dobro znamo da je Bosna drzava za kojom vecina ljudi pati. Pate oni sto su otisli iz nje a pate i oni sto bi rado zbrisali iz nje. al to je druga tema.
Ps. Trenutno se smatra da oko 10% populacije unutar jednog drustva pokazuje homoseksualne porive , dok je medicinski dokazano da se sa takvim sklonostima radja oko 2% = PREKINITE SA PROPAGANDOM I FOL POLITICKI KOREKTNIM ODOBRAVANJEM
-
vratnik
Svidja mi se tvoj nick, ali to je manje bitno. Sta me smeta je ovo o 2%.. Ne znam koji su ovo izvori, ili kako to ispade: U demokratskim drzavama je broj homosexualaca oko 10%, sto si lijepo i pravilno primjetio. A sad do razlike od 8% nastaje (po tvom misljenju) zato sto sam ja recimo politicki korektan, pa sad neki heterosexualac pomisli, (i to ne neki, mi ovdje govorimo o 8%!!) hej, pa vidi, to se sad smije, postoje i korektni ljudi, eto sad cu ja da postanem, da prostis, peder.. Jok (turcizam, znaci ne) nije to tako vec je to, (mozda ako cemo uopce traziti neke brojeve..) ovako: 10% je broj homosexualaca u skupini od 100 ljudi. bili oni u Africi, na Islandu ili u jebenom Mostaru. A sad da se vratimo na ovih 2%, to je garant neka brojka u nas. (statisticki zavod iz donjeg mosnja): (mi nismo pederi!!, mi smo svi veliki hebachi!) a to se da ovako objasniti: 2% je iz nekog razloga "provaljeno" (fuj izraza, ali pristaje nekako..) a 8% je vidio sta se (ovim 2%) tad desilo, pa sute i konstruisu zivot kako im sredina nalaze.Srklet-jok wrote:Slazem se , izmedju te dvije devijacije ljudskog uma svakako je puno gora ona koja atakuje na ljudski zivot i dostojanstvo od te koja atakuje na ljudske(muske) g.u.z.o.veVozdra_123 wrote:da li je vama normalno da radite sa kolegom koji je prije 10 godina pobio pola vase porodice?SiSaJuMe wrote:Dobro znamo da je Bosna drzava za kojom vecina ljudi pati. Pate oni sto su otisli iz nje a pate i oni sto bi rado zbrisali iz nje. al to je druga tema.
mislim da bih ima precih problema nego sta li ko radi izmedju svoja cetri zida![]()
Ps. Trenutno se smatra da oko 10% populacije unutar jednog drustva pokazuje homoseksualne porive , dok je medicinski dokazano da se sa takvim sklonostima radja oko 2% = PREKINITE SA PROPAGANDOM I FOL POLITICKI KOREKTNIM ODOBRAVANJEM
-
silence_is_sexy
argh....
uvijek se ovi moroni iz kojekakvih NGO "udruga" tipa Udruženje Q i slicnih (manje ili vise besmislenih) nadju pozvanim da upiru prstom u probleme ove ili one drustvene grupe i da na konto tih problema (fiktivnih ili realnih) prose grantove kod domacih nadleznih institucija i inostranih donatora (citaj: peraca novca)... ti lezihljebovici su nasli idealan posao za svoje debele guzice... sjedi se u nekoj kancelariji, igra pasijansa na "kompjutru" (samo dotle se dobacilo), prima plata i ceka kad ce nestati godisnji budget pa da se opet pokrene neka ovakva prica koja bi opravdala njihovo (besmisleno) postajanje...
iz bih trenutno zeli otici 75% mladih... i zato me podatak o 50% gay populacije tangira koliko i podatak o seksualnom zivotu tadjikistanskih komaraca... ah, zaboravih... oni su ooh so special and precious.... jebena ugrozena vrsta.
postoji li neko udruzenje koje se bavi zastitom prava penzionera i brine li ikoga uvodjenje pdv-a? ma neeee... to su minorni problemi koji i trebaju da ostanu u sjenci "pederskih" tegoba...
uvijek se ovi moroni iz kojekakvih NGO "udruga" tipa Udruženje Q i slicnih (manje ili vise besmislenih) nadju pozvanim da upiru prstom u probleme ove ili one drustvene grupe i da na konto tih problema (fiktivnih ili realnih) prose grantove kod domacih nadleznih institucija i inostranih donatora (citaj: peraca novca)... ti lezihljebovici su nasli idealan posao za svoje debele guzice... sjedi se u nekoj kancelariji, igra pasijansa na "kompjutru" (samo dotle se dobacilo), prima plata i ceka kad ce nestati godisnji budget pa da se opet pokrene neka ovakva prica koja bi opravdala njihovo (besmisleno) postajanje...
iz bih trenutno zeli otici 75% mladih... i zato me podatak o 50% gay populacije tangira koliko i podatak o seksualnom zivotu tadjikistanskih komaraca... ah, zaboravih... oni su ooh so special and precious.... jebena ugrozena vrsta.
postoji li neko udruzenje koje se bavi zastitom prava penzionera i brine li ikoga uvodjenje pdv-a? ma neeee... to su minorni problemi koji i trebaju da ostanu u sjenci "pederskih" tegoba...