HIV +/-

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

RenaTTa

#1 HIV +/-

Post by RenaTTa »

Konkretno, kada tacno moze da se otkrije virus u tijelu??
Poslije koliko vremena inkubacije (citala sam negdje da je pocetni stadij 2-4 sedmice) je li to tacno :S
Benighted

#2 Re: HIV +/-

Post by Benighted »

Ma za 10-ak dana osoba naprasno dobije "cudnu" gripu...
A moze da bude bez iceg...

Najbolje testirat odma... a ne cekat da se "otkrije"
cisto da covjek moze sklopit oci kad legne...

Ed : e sory vidim da si mislila na inkubacioni period... citao sam i ja nesto...ali ipak se valjda moze otkrit za par dana nakon infekcije...ne znam gdje si nasla to do 4 sedmice :shock:
Bumbar

#3 Re: HIV +/-

Post by Bumbar »

tzv. prozor period (odnosno period pojavljivanja antitijela i mogucnosti otkrivanja virusa) moze trajati od 3 sedmice do 3 mjeseca (6 mjeseci u vrlo malom broju slucajeva)...zavisi od osobe do osobe tako da se, u velikom broju slucajeva, test ponavlja ako je uradjen prije isteka tri mjeseca od dana rizicnog ponasanja.
Panthera

#4 Re: HIV +/-

Post by Panthera »

ma mozes sve informacije o hiv-u progooglat , ali ko god da je u pitanju naj je da oma konsultuje ljecnika i da krv na pregled...kako se ja vovog bojim :shock: :shock:
Bumbar

#5 Re: HIV +/-

Post by Bumbar »

heh...guma glavu cuva
zemo_online

#6 Re: HIV +/-

Post by zemo_online »

Bumbar wrote:heh...guma glavu cuva
Nije guma 100% zastita tako ne budi sa gumom 100% siguran.Guma moze da pukne ,a da ti nista ne primjetis.Moze i da spadne i guma se rastegne tako da nisam siguran da je jednako nepropusna kao kad je tek otpakujes,a virus je iznimno malen,puno manji od npr.bakterija.
Zato su 2 gume puno sigurnije.
zemo_online

#7 Re: HIV +/-

Post by zemo_online »

Evo jedan primjer:
Covjek dodje da dobrovoljno da krv ,sto mnogi cine.Ta krv se naravno testira na sve pa tako i na HIV.
Pretpostavimo da se covjek zarazio HIV-om prije 5 dana.
Nemoguce je da se otkrije virus HIV-a tj. antitjela na virus u krvi tako da ce onaj koji primi darovanu krv BITI ZARAZEN virusom HIV-a.
Zato ni transfuzija krvi nije 100% sigurna na HIV.
Panthera

#8 Re: HIV +/-

Post by Panthera »

test01 wrote:
Bumbar wrote:heh...guma glavu cuva
Nije guma 100% zastita tako ne budi sa gumom 100% siguran.Guma moze da pukne ,a da ti nista ne primjetis.Moze i da spadne i guma se rastegne tako da nisam siguran da je jednako nepropusna kao kad je tek otpakujes,a virus je iznimno malen,puno manji od npr.bakterija.
Zato su 2 gume puno sigurnije.
ma sta vam je ljudi ni guma ni dvije gume nisu sigurne, to ti pise na svakoj gumi...primjer, ko voli donje frizure, hajd da skratim obrijete se dole ono radi higjene, sexate se, pore vam dole otvorene trljanjem prenosite tjelesne fluide jedno na drugo eto ti belaja...ja redovno dajem krv, idem na testiranje a nehebem ako imam imalo sumnje pa i onda preferiram fucking budy, jer sex je sport i kultura zivljenja, pa neka se fino i ona testira pa cemo jedno na drugo ko djeca na klackalicu...i kad ima i najmanju infekciju, ma necu brate pa taman ga drko mjesec...i ovako sa dermatologom sam preso' na ti.. :-) :-)
zemo_online

#9 Re: HIV +/-

Post by zemo_online »

koje sad PORE dole.Pa ne prenosi se tako HIV.
Panthera

#10 Re: HIV +/-

Post by Panthera »

test01 wrote:koje sad PORE dole.Pa ne prenosi se tako HIV.
kako koje pore majstore, ako se brijes onda skidas i jedan vrlo tanki sloj koze zajedno sa dlacicama, pa tu nekad i prokrvari, s druge strane cure depiliraju bikini zonu a nakon depilacije pore su otvorene nekih 12 -24 sata, a neke cure i briju pa i kod njih bude neznatnih ali u ovom slucaju vrlo vaznih ostecenja koze...eh kad govorim o tjelesnim fluidima tu mislim i na te neznatne a nekad i nevidljive tragove krvi koje se znojem i trljanjem prenesu s jednog na drugog...joj imam pun k... iskustva s ovim polnim bolescurama pa mi dosadno objasnjavat...ugl. mozes popusit HIV kad se najmanje nadas i kad mislis da si potpuno zasticen, bas zato sto mislis da se tako neprenosi....eto :sax:
rosal

#11 Re: HIV +/-

Post by rosal »

Pozdrav ljudi!

Istina je sve što je pantera napisao, a ja bih samo dodao još jednu stvar koja možda i nije direktno vezana za ovu temu međutim, jako je bitna!!! Naime, kada je riječ o spolno prenosivim bolestima, većina ljudi nekako zaboravlja da je jedan od glavnih načina zaraze oralni sex! Ne znam šta je u pitanju, ali jednostavno se ne razmišlja o tome kao o ''pravom'' sex-u i rijetko ko koristi zaštitu ili što je još gore, smatra da ne postoji opasnost od zaraze osim u slučaju kada dođe do ejakulacije, što naravno nije istina!
Bumbar

Post by Bumbar »

test01 wrote:Evo jedan primjer:
Covjek dodje da dobrovoljno da krv ,sto mnogi cine.Ta krv se naravno testira na sve pa tako i na HIV.
Pretpostavimo da se covjek zarazio HIV-om prije 5 dana.
Nemoguce je da se otkrije virus HIV-a tj. antitjela na virus u krvi tako da ce onaj koji primi darovanu krv BITI ZARAZEN virusom HIV-a.
Zato ni transfuzija krvi nije 100% sigurna na HIV.
koliko je meni poznato prije davanja krvi za transfuziju mora se postaviti pitanje osobi da li je imala rizicno ponasanje u zadnjih godinu dana (nisam sigurna za vremenski period; pitanja ukljucuju pitanje o sexualnom odnosu bez zastite i drugim rizicnim ponasanjima) a vecina zemalja takodjer prakticira dobrovoljno nasuprot placenom davanju krvi radi privlacenja manje rizicnih populacija. Naravno da ne trebam govoriti da se svaka krv testira.
Rizik naravno postoji, ne samo za HIV nego za dosta drugih stvari :S:S:S:S...ali se svakog dana radi na tome da se taj rizik smanji na minimum svih minumuma...

sto se ticeeee upotrebe dvije gume :shock: :shock: :shock: ...ni u ludilu!!!! trenje koje nastane izmedju njih osteti oba kondoma tako da ti je na kraju isto kao da ga nisi nikako koristio...

Nista, na kraju (osim apstinencije :P) nije sigurno...ali sa upotrebom kondoma (kvalitetnog proizvodjaca, koji se cuva kako je propisano i nije mu protekao rok trajanja), testiranje, testiranje partnera i, naravno, partnera kojem vjerujete rizik se smanjuje na minimum...znaci nema cestog mijenjanja partnera (bez zastite), nema dijeljenja sprica i/ili igala, nema izgovaranja kako nije isti osjecajjj etc...to je nesto sto covjek moze svjesno poduzeti... sto se transfuzije tice i uboda na kontaminiranu iglu ili instrument (za sestre) ili ne dao Bog silovanja...to su stvari prilikom kojih covjek nema kontrolu (doduse, ne znam da li se kod nas moze dati unaprijed krv i "rezervisati" ista) :S:S:S...
zemo_online

#13 Re: HIV +/-

Post by zemo_online »

ma gle ovako.
znojem se hiv ne moze prenjeti kao ni pljuvackom,tako da se mos ljubiti koliko hoces.to je zato sto je koncentracija virusa u pljuvacki mala i zato nedovoljna da bi se virus prenio na drugu osobu.
u krvi i spermi je koncentracija virusa velika i zato moze da se prenese na drugu osobu.
primjer :D :ona tebi pusi,ti nemas rizika.ti njoj lizes,ona nema rizika.
Bumbar

#14 Re: HIV +/-

Post by Bumbar »

rosal wrote:Pozdrav ljudi!

Istina je sve što je pantera napisao, a ja bih samo dodao još jednu stvar koja možda i nije direktno vezana za ovu temu međutim, jako je bitna!!! Naime, kada je riječ o spolno prenosivim bolestima, većina ljudi nekako zaboravlja da je jedan od glavnih načina zaraze oralni sex! Ne znam šta je u pitanju, ali jednostavno se ne razmišlja o tome kao o ''pravom'' sex-u i rijetko ko koristi zaštitu ili što je još gore, smatra da ne postoji opasnost od zaraze osim u slučaju kada dođe do ejakulacije, što naravno nije istina!
prenos oralnim sexom se smatra iznimno malo rizicnim jer se mora poklopiti nekoliko faktora istovremeno...ali cula sam da je bilo par slucajeva...tako da ga dosta organizacija ubraja medju rizicni kontakt...
RenaTTa

#15 Re: HIV +/-

Post by RenaTTa »

Hvala svima na komentarima!
Ne znam, taj susret se odigrao u Petak i od tada ja jednostavno ne mogu da spavam
jedan prosti koshmar mi se vrzma po glavi jesam li sta pokupila ili nisam...
na meni je da sacekam najmanje tri sedmice pa da se uputim na analizu
:S
Panthera

#16 Re: HIV +/-

Post by Panthera »

test01 wrote:ma gle ovako.
znojem se hiv ne moze prenjeti kao ni pljuvackom,tako da se mos ljubiti koliko hoces.to je zato sto je koncentracija virusa u pljuvacki mala i zato nedovoljna da bi se virus prenio na drugu osobu.
u krvi i spermi je koncentracija virusa velika i zato moze da se prenese na drugu osobu.
bas tako, al evo ti milja polizi picu sa hivom hehehe...a ja govorim o krvi a znoju samo kao prenosniku krvi sa jednog na drugog, ma skonto si....
Eborg

#17 Re: HIV +/-

Post by Eborg »

RenaTTa wrote:Hvala svima na komentarima!
Ne znam, taj susret se odigrao u Petak i od tada ja jednostavno ne mogu da spavam
Sumnjash da ti je partner mogao biti zarazhen ili si sigurna u to?
Panthera

#18 Re: HIV +/-

Post by Panthera »

cuj zvuci da si se ozbiljno nasekirala, al najgor sto mozes da ucinis je da se sekiras i panicaris, napravi pripreme za pregled, nemoj se sexat in the mean time, i sta bude bice...pogledaj u nebo i svati da si samo jedna mala chestica i da nemas razloga da se bojis icega...
RenaTTa

#19 Re: HIV +/-

Post by RenaTTa »

Eborg wrote:
Sumnjash da ti je partner mogao biti zarazhen ili si sigurna u to?
Po prirodi sumnichava - znaci nisam uopche sigurna u to da li je nego razbijam glavu od onog trena otkako sam mu izasla iz stana..
rosal

#20 Re: HIV +/-

Post by rosal »

NIJE ISTINA! Naime, kada je riječ o ljubljenju onda je rizik zaista mali, naravno osim ukoliko ne postoje ranice u ustima i sl, međutim kada je riječ o oralnom seksu, kao što sam već rekao rizik je veliki. Jer, u stražnjem dijelu usne šupljine, koji je prepun sluzi postoji velika koncentracija virusa HIV! Drugim riječima, kada te cura oralno zadovoljava, postoji realna mogućnost da se virus prenese i na tebe! Isto važi i kada je obrnuta situacija, odnosno kada ti nju oralno zadovoljavaš! A ista je stvar i sa analno-oralnim kontaktom!
Eborg

#21 Re: HIV +/-

Post by Eborg »

RenaTTa,malo sam guglao i pronashao sam ovo:

How long after a possible exposure should I wait to get tested for HIV?

Most HIV tests are antibody tests that measure the antibodies your body makes against HIV. It can take some time for the immune system to produce enough antibodies for the antibody test to detect, and this time period can vary from person to person. This time period is commonly referred to as the “window period.” Most people will develop detectable antibodies within 2 to 8 weeks (the average is 25 days). Even so, there is a chance that some individuals will take longer to develop detectable antibodies. Therefore, if the initial negative HIV test was conducted within the first 3 months after possible exposure, repeat testing should be considered >3 months after the exposure occurred to account for the possibility of a false-negative result. Ninety-seven percent of persons will develop antibodies in the first 3 months following the time of their infection. In very rare cases, it can take up to 6 months to develop antibodies to HIV.

Another type of test is an RNA test, which detects the HIV virus directly. The time between HIV infection and RNA detection is 9–11 days. These tests, which are more costly and used less often than antibody tests, are used in some parts of the United States.

Isto tako,na nekim sajtovima se kazhe da se mozhe biti 100% siguran tek nakon nekih 6 mjeseci...
zemo_online

#22 Re: HIV +/-

Post by zemo_online »

Panthera wrote:
bas tako, al evo ti milja polizi picu sa hivom hehehe...a ja govorim o krvi a znoju samo kao prenosniku krvi sa jednog na drugog, ma skonto si....
nisam.
RenaTTa

#23 Re: HIV +/-

Post by RenaTTa »

Eborg wrote:RenaTTa,malo sam guglao i pronashao sam ovo:

How long after a possible exposure should I wait to get tested for HIV?

Most HIV tests are antibody tests that measure the antibodies your body makes against HIV. It can take some time for the immune system to produce enough antibodies for the antibody test to detect, and this time period can vary from person to person. This time period is commonly referred to as the “window period.” Most people will develop detectable antibodies within 2 to 8 weeks (the average is 25 days). Even so, there is a chance that some individuals will take longer to develop detectable antibodies. Therefore, if the initial negative HIV test was conducted within the first 3 months after possible exposure, repeat testing should be considered >3 months after the exposure occurred to account for the possibility of a false-negative result. Ninety-seven percent of persons will develop antibodies in the first 3 months following the time of their infection. In very rare cases, it can take up to 6 months to develop antibodies to HIV.

Another type of test is an RNA test, which detects the HIV virus directly. The time between HIV infection and RNA detection is 9–11 days. These tests, which are more costly and used less often than antibody tests, are used in some parts of the United States.

Isto tako,na nekim sajtovima se kazhe da se mozhe biti 100% siguran tek nakon nekih 6 mjeseci...
E pa nisam u AmeriKU da budem mirna yebat ga, chekat chu :)
@Eborg hvala ti mnogo :) ma sve je to tu joj majko mila taman cu krizhati dane na kalendaru pa et ako sta bude odn kako bude bicete obavijesteni :)
rosal

#24 Re: HIV +/-

Post by rosal »

Bumbar wrote:
rosal wrote:Pozdrav ljudi!

prenos oralnim sexom se smatra iznimno malo rizicnim jer se mora poklopiti nekoliko faktora istovremeno...ali cula sam da je bilo par slucajeva...tako da ga dosta organizacija ubraja medju rizicni kontakt...
NI OVO NIJE ISTINA! Naime, rizik za prenos HIV infekcije putem oralnog seksa je VELIK! Čak i kada ne dođe do ejakulacije, jer je koncentracija HIV-a u tekućini za podmazivanje koja se izlučuje prostatom prije ejakulacije dovoljno velika!

LJUDI, molim vas informirajte se!
Panthera

#25 Re: HIV +/-

Post by Panthera »

test01 wrote:
Panthera wrote:
nisam.
e haj onda u cosak 5 minuta a sutra dupla zadaca :mrgreen: :mrgreen: i nema sexa dok nesavladas gradivo :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: nego fakat da li bi onako hipoteticki smio polizat jednu lijepu slatku cistu mirisljavu njami puter picu, a da znas da je hiv poz..?
Locked