Emocionalna ucjena
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#26 Re: Emocionalna ucjena
ako mi ne daš danas daćeš nekome nekad

- Ma.Le.Na
#27 Re: Emocionalna ucjena
slazem se..LillySwahilly wrote:Ali ma.le.na , vidis postoji mogucost da to sto vracas istom mjerom tebe mijenja kao osobu i mozda ces to nesvjesno uraditi osobi koja to nije zasluzila kao neki steceni nacin samoodbrane...ne razumijem potrebu za tim... i zasto ljudi to rade osobi koju navodno "vole".
Jako me iznenadjuje sto ljudi to uopste koriste jer ce prije ili kasnije dovesi do nekih problema. A sto se tice majstorstva, ocito onaj ko to primjeti vec je upoznat s tim, znaci vec su mu to radili i zna vratiti...Ali zasto to uopste raditi bliskim ljudima, jer nabijanje na nos moze trajati cijeli zivot, ja sam za tebe ovo, ti si za mene ono...???
ja to radim SAMO onima koji prema meni pocnu s tom pricom..
a zasto?
zato sto zelim da osjete kakav je osjecaj kada ti neko nesto tako servira..
jer drugacije, dok sam ne osjetis na svojoj kozi, neces ni shvatiti u cemu grijesis
i gnusam se takvog ponasanja..
ovi koji su prosli ovaj "tretman" - promijenili su svoj odnos prema meni po tom pitanju na bolje...
mada slaba sam ja sto se tice vracanja
ucim se biti malo bar okrutnija
-
zijancer
#28 Re: Emocionalna ucjena
ček, normalni ljudi to ne rade jedni drugima
a kako za bolest zvanu volim-samo-sebe ne postoji lijek
već samo majstor, onda se ravnoteža svemira sama sredi 
a kako za bolest zvanu volim-samo-sebe ne postoji lijek
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#29 Re: Emocionalna ucjena
sponzorusa?Tranquilizer wrote:plain vanilla wrote:da me volis "dala" bi mi..cija je to specijalnost?JoseMujica wrote:ovo je specijalnost žena
da me voliš "kupio" bi mi...cija li je to specijalnost da mi je znati![]()
-
LillySwahilly
#30 Re: Emocionalna ucjena
Alhemicarkaa wrote:Mogla bih o ovoj temi nadugo i naširoko.
Krene od onoga - da se cujemo kasnije, počinje mi super emisija? - Tebi je više stalo do te emisije, nego do mene,
pa dođe do onoga - da ti je stalo do mene ne bi se družila s tom prijateljicom jer joj nisam simpatičan.
I onda polako prerasta u emocionalno zlostavljanje, koje bi se trebalo karakterisati kao i fizičko zlostavljanje, jer izaziva iste posljedice - nesigurnost, gubitak samopoštovanja, samopouzdanja, a neki oblici emocionalnog zlostavljanja lako mogu završiti i sa fizičkim zlostavljanjem.
Naizgled bezazleno, ali ako se ne sasjeće u korjenu može biti jako pogubno
U potpunosti se slazem jer sam to primjetila i ne znam vise gdje to vodi... Pocevsi od utakmica, emisija do prijatelja i prijateljica kojima "on" nije simpatican...
Sto se tice vracanja to je jako tesko, mogu zapamtiti i vratiti ali onda nakon nekog vremena to postane "aj ti meni samo nabijas na nos i to je svadja ili kraj price"....
kako to sasjeci ??? Osim okrenuti ledja
- Tranquilizer
#31 Re: Emocionalna ucjena
LillySwahilly wrote:Ali ma.le.na , vidis postoji mogucost da to sto vracas istom mjerom tebe mijenja kao osobu i mozda ces to nesvjesno uraditi osobi koja to nije zasluzila kao neki steceni nacin samoodbrane...ne razumijem potrebu za tim... i zasto ljudi to rade osobi koju navodno "vole".
Jako me iznenadjuje sto ljudi to uopste koriste jer ce prije ili kasnije dovesi do nekih problema. A sto se tice majstorstva, ocito onaj ko to primjeti vec je upoznat s tim, znaci vec su mu to radili i zna vratiti...Ali zasto to uopste raditi bliskim ljudima, jer nabijanje na nos moze trajati cijeli zivot, ja sam za tebe ovo, ti si za mene ono...???
Evo, nece škoditi
http://www.covermagazin.com/emocionalna ... encija.htm
- Ma.Le.Na
#32 Re: Emocionalna ucjena
oni koji manipulisu i uopce emocionalno ucjenjuju...imaju veci ili manji EIQ?Tranquilizer wrote:LillySwahilly wrote:Ali ma.le.na , vidis postoji mogucost da to sto vracas istom mjerom tebe mijenja kao osobu i mozda ces to nesvjesno uraditi osobi koja to nije zasluzila kao neki steceni nacin samoodbrane...ne razumijem potrebu za tim... i zasto ljudi to rade osobi koju navodno "vole".
Evo, nece škoditi![]()
http://www.covermagazin.com/emocionalna ... encija.htm
-
LillySwahilly
#33 Re: Emocionalna ucjena
sponzorusa?da me voliš "kupio" bi mi...cija li je to specijalnost da mi je znati![]()
Daleko od toga da mi treba materijalno od njega. Sve sto mi treba imam ili sebi mogu priustiti, radi se o odlukama i bas manipulisanju, nekom prilagodjavanju. itdd.... Da sam sponzorusa, vjerovatno ne bi imala ove probleme...
- Tranquilizer
#34 Re: Emocionalna ucjena
Ma dajjjjj....plain vanilla wrote:sponzorusa?Tranquilizer wrote:plain vanilla wrote:
da me volis "dala" bi mi..cija je to specijalnost?
da me voliš "kupio" bi mi...cija li je to specijalnost da mi je znati![]()
- plain vanilla
#35 Re: Emocionalna ucjena
Znam o cemu govoris, ovo je bio odgovor forumasu koji je odmah spomenuo kupovinu..LillySwahilly wrote:
Daleko od toga da mi treba materijalno od njega. Sve sto mi treba imam ili sebi mogu priustiti, radi se o odlukama i bas manipulisanju, nekom prilagodjavanju. itdd.... Da sam sponzorusa, vjerovatno ne bi imala ove probleme...
Ne znam da sam ikad i da bih ikad mogla nekome reci-ako me volis kupi mi..
A zasto ljudi ucjenjuju? Jer im se moze..vide da to pali, i onda je samo nebo granica
- Tranquilizer
#36 Re: Emocionalna ucjena
Vrlo moguce, i ne samo EIQ moguce i IQMa.Le.Na wrote:
oni koji manipulisu i uopce emocionalno ucjenjuju...imaju veci ili manji EIQ?
- Alhemicarkaa
#37 Re: Emocionalna ucjena
Ne mora značiti, put može biti težak i trnoviti, ali moguće je sasjeći, samo treba odvagati je li vrijedno i da li je ta osoba samo nesigurna i "nesvjesno" to radi, ili je proračunata i radi to veoma svjesno. Ako je ovo drugo, onda ebi ga, diži sidro. A ako je prvo, moje iskustvo:LillySwahilly wrote:Alhemicarkaa wrote:Mogla bih o ovoj temi nadugo i naširoko.
Krene od onoga - da se cujemo kasnije, počinje mi super emisija? - Tebi je više stalo do te emisije, nego do mene,
pa dođe do onoga - da ti je stalo do mene ne bi se družila s tom prijateljicom jer joj nisam simpatičan.
I onda polako prerasta u emocionalno zlostavljanje, koje bi se trebalo karakterisati kao i fizičko zlostavljanje, jer izaziva iste posljedice - nesigurnost, gubitak samopoštovanja, samopouzdanja, a neki oblici emocionalnog zlostavljanja lako mogu završiti i sa fizičkim zlostavljanjem.
Naizgled bezazleno, ali ako se ne sasjeće u korjenu može biti jako pogubno
U potpunosti se slazem jer sam to primjetila i ne znam vise gdje to vodi... Pocevsi od utakmica, emisija do prijatelja i prijateljica kojima "on" nije simpatican...
Sto se tice vracanja to je jako tesko, mogu zapamtiti i vratiti ali onda nakon nekog vremena to postane "aj ti meni samo nabijas na nos i to je svadja ili kraj price"....
kako to sasjeci ??? Osim okrenuti ledja
Moj odgovor je bio - da me voliš ne bi se družio sa tom osobom, ne poštuje me (ali sam stvarno imala jak razlog za tu izjavu). I onda je krenula baš priča kako ga emocionalno zlostavljam i ucjenjujem, blabla. Na moj komentar učila sam od najboljih došlo je do prekida filma
- Ma.Le.Na
#38 Re: Emocionalna ucjena
sta...veci ili manji?Tranquilizer wrote:Vrlo moguce, i ne samo EIQ moguce i IQMa.Le.Na wrote:
oni koji manipulisu i uopce emocionalno ucjenjuju...imaju veci ili manji EIQ?
- Ma.Le.Na
#39 Re: Emocionalna ucjena
o ovome sam i ja govorila kada sam spomenula vracanje istom mjerom..Alhemicarkaa wrote:
Ne mora značiti, put može biti težak i trnoviti, ali moguće je sasjeći, samo treba odvagati je li vrijedno i da li je ta osoba samo nesigurna i "nesvjesno" to radi, ili je proračunata i radi to veoma svjesno. Ako je ovo drugo, onda ebi ga, diži sidro. A ako je prvo, moje iskustvo:
Moj odgovor je bio - da me voliš ne bi se družio sa tom osobom, ne poštuje me (ali sam stvarno imala jak razlog za tu izjavu). I onda je krenula baš priča kako ga emocionalno zlostavljam i ucjenjujem, blabla. Na moj komentar učila sam od najboljih došlo je do prekida filmai malo po malo nestalo je tog zlostavljanja.
- Ghost_Rider_XXX
#40 Re: Emocionalna ucjena
Da ti nas voliš ne bi metnula ovu temu.
-
LillySwahilly
#41 Re: Emocionalna ucjena
Da mislim da to radi svjesno jer je jako pametan i zna da sam osjecajna, pa mislim da to iskoristava kao sto je plain vanilla rekao, kad zna da prolazi nebo je granica...Nazalost cesto su svadje kada skontam da to radi te se o tome puno ne raspravlja pa ga ignorisem na par dana da se skulira ali sad se radi o ozbiljnoj stvari; ici ili ostati u BiH, meni se ne ide a on ovdje "ne bi zivio punim plucima" i sad da ja ostajem u mislima da, ako ostane zbog mene bice nesretan... Pametno..., nema sta...Alhemicarkaa wrote:LillySwahilly wrote:Alhemicarkaa wrote: Ne mora značiti, put može biti težak i trnoviti, ali moguće je sasjeći, samo treba odvagati je li vrijedno i da li je ta osoba samo nesigurna i "nesvjesno" to radi, ili je proračunata i radi to veoma svjesno. Ako je ovo drugo, onda ebi ga, diži sidro. A ako je prvo, moje iskustvo:
Moj odgovor je bio - da me voliš ne bi se družio sa tom osobom, ne poštuje me (ali sam stvarno imala jak razlog za tu izjavu). I onda je krenula baš priča kako ga emocionalno zlostavljam i ucjenjujem, blabla. Na moj komentar učila sam od najboljih došlo je do prekida filmai malo po malo nestalo je tog zlostavljanja.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#42 Re: Emocionalna ucjena
Daleko od toga da mi treba materijalno od njega. Sve sto mi treba imam ili sebi mogu priustiti, radi se o odlukama i bas manipulisanju, nekom prilagodjavanju. itdd.... Da sam sponzorusa, vjerovatno ne bi imala ove probleme...LillySwahilly wrote:sponzorusa?da me voliš "kupio" bi mi...cija li je to specijalnost da mi je znati![]()
a to tebe čoek emocionalno ucjenjuje? pa svi ste zamijenili uloge
- plain vanilla
#43 Re: Emocionalna ucjena
Trebala si odmah napisati o cemu se radi, a ne da mi dodjemo i do sponzorusa prije togaLillySwahilly wrote: Da mislim da to radi svjesno jer je jako pametan i zna da sam osjecajna, pa mislim da to iskoristava kao sto je plain vanilla rekao, kad zna da prolazi nebo je granica...Nazalost cesto su svadje kada skontam da to radi te se o tome puno ne raspravlja pa ga ignorisem na par dana da se skulira ali sad se radi o ozbiljnoj stvari; ici ili ostati u BiH, meni se ne ide a on ovdje "ne bi zivio punim plucima" i sad da ja ostajem u mislima da, ako ostane zbog mene bice nesretan... Pametno..., nema sta...
Ocito da imate zelje koje iskljucuju jedna drugu, jedno zeli otici, a drugo ostati..sta god da se odlucite, jedno ce biti nezadovoljno, ne znam koliko to ima veze s emocionalnom ucjenom, to je pravi problem, malo teze rjesiv..
- Alhemicarkaa
#44 Re: Emocionalna ucjena
Auf, to je baš teška situacija, ali nije mi baš to klasična emocionalna ucjena. Treba da zajednički donesete odluku, stavite sve prednosti, ali Vas kao para, a ne njegove ili tvoje, i vidite gdje su vam obome bolji uslovi. I onda nema ja sam to uradila zbog tebe ili ti zbog mene, uradili smo to zbog nas i našeg zajedničkog života.LillySwahilly wrote:
Da mislim da to radi svjesno jer je jako pametan i zna da sam osjecajna, pa mislim da to iskoristava kao sto je plain vanilla rekao, kad zna da prolazi nebo je granica...Nazalost cesto su svadje kada skontam da to radi te se o tome puno ne raspravlja pa ga ignorisem na par dana da se skulira ali sad se radi o ozbiljnoj stvari; ici ili ostati u BiH, meni se ne ide a on ovdje "ne bi zivio punim plucima" i sad da ja ostajem u mislima da, ako ostane zbog mene bice nesretan... Pametno..., nema sta...
-
žuti
#45 Re: Emocionalna ucjena
ne kontam...LillySwahilly wrote:Pozdrav svima,
vec duze vremena primjecujem koliko meni bliski ljudi kao nacin "ubjedjivanja" koriste emocionalnu ucjenu... Bilo da se radi o tome da me neko pokusava "nagovoriti" na nesto ili jednostavno samo zeli da bude po njegovom/njenom... Zanima me sta ostali clanovi koji ovu temu smatraju zanimljivim misle o ovom, kako se nosi sa tim, da li njihova veza i odnosi sa drugim ljudima koji to prakticiraju trpe. Smatram da ljudi koji ovo rade imaju problema sa samopouzdanjem i nesigurnoscu..
Pisite sta mislite...
- Cholina_Lokica
#46 Re: Emocionalna ucjena
Da nas volis, kontao bižuti wrote:ne kontam...LillySwahilly wrote:Pozdrav svima,
vec duze vremena primjecujem koliko meni bliski ljudi kao nacin "ubjedjivanja" koriste emocionalnu ucjenu... Bilo da se radi o tome da me neko pokusava "nagovoriti" na nesto ili jednostavno samo zeli da bude po njegovom/njenom... Zanima me sta ostali clanovi koji ovu temu smatraju zanimljivim misle o ovom, kako se nosi sa tim, da li njihova veza i odnosi sa drugim ljudima koji to prakticiraju trpe. Smatram da ljudi koji ovo rade imaju problema sa samopouzdanjem i nesigurnoscu..
Pisite sta mislite...
-
LillySwahilly
#47 Re: Emocionalna ucjena
Pa jest malo tesko, a jest i emocionalna ucjena i to velika... znaci ako ostanemo, ostat ce on zbog mene ali ce mozda biti nesretan kraj i ja da zivim s tim i zrtvujem sebe vise nego treba da njega ucinim sretnim... zeznuta stvar. A to da li ici ostaje da se vremenom rijesi....Nazalost mozda sam ja kao zena trebala da emocionalno ucjenjujem ali posto odmah razumijem i shvatim ko se cim koristi, smatram da veza dvoje ljudi treba da bude cista bar od toga, jer svih ostalih problema uvijek ima...Alhemicarkaa wrote:Auf, to je baš teška situacija, ali nije mi baš to klasična emocionalna ucjena. Treba da zajednički donesete odluku, stavite sve prednosti, ali Vas kao para, a ne njegove ili tvoje, i vidite gdje su vam obome bolji uslovi. I onda nema ja sam to uradila zbog tebe ili ti zbog mene, uradili smo to zbog nas i našeg zajedničkog života.LillySwahilly wrote:
Da mislim da to radi svjesno jer je jako pametan i zna da sam osjecajna, pa mislim da to iskoristava kao sto je plain vanilla rekao, kad zna da prolazi nebo je granica...Nazalost cesto su svadje kada skontam da to radi te se o tome puno ne raspravlja pa ga ignorisem na par dana da se skulira ali sad se radi o ozbiljnoj stvari; ici ili ostati u BiH, meni se ne ide a on ovdje "ne bi zivio punim plucima" i sad da ja ostajem u mislima da, ako ostane zbog mene bice nesretan... Pametno..., nema sta...
-
LillySwahilly
#48 Re: Emocionalna ucjena
Nije dobro uvijek biti iskren... Uvije to neko koristi...
- ema_
#49 Re: Emocionalna ucjena
Ne bih se nikad spustila na taj nivo da koristim iznuđivanja tog tipa, to mi je baš patetično
Isto tako ne bih bila sa osobom koja je tog kalibra
"Ako me stvaaaarno voliš, ići ćemo tamo gdje bih jaaa"

"Ako me stvaaaarno voliš, ići ćemo tamo gdje bih jaaa"
- Alhemicarkaa
#50 Re: Emocionalna ucjena
Ovako postavljena stvar jeste emocionalna ucjena, ali samo zato što je pogrešno servirana. On ima dvije opcije, otići bez tebe, ili ostati s tobom i izbor je na njemu, ne na tebi! On treba odlučiti kako će biti sretniji. Ako izabere da ostane to je zato što ne može bez tebe i odlučio je da će tako biti sretniji.LillySwahilly wrote:
Pa jest malo tesko, a jest i emocionalna ucjena i to velika... znaci ako ostanemo, ostat ce on zbog mene ali ce mozda biti nesretan kraj i ja da zivim s tim i zrtvujem sebe vise nego treba da njega ucinim sretnim... zeznuta stvar. A to da li ici ostaje da se vremenom rijesi....Nazalost mozda sam ja kao zena trebala da emocionalno ucjenjujem ali posto odmah razumijem i shvatim ko se cim koristi, smatram da veza dvoje ljudi treba da bude cista bar od toga, jer svih ostalih problema uvijek ima...