DVA PREZIMENA

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

remake

Post by remake »

Zanimljivo rjesenje nadjeno na Internetu:

Ja bi predlozila da prilikom stupanja u brak oboje promjenimo prezime, i to na taj nacin sto bi prvi slog bio iz njegovog prezimena, a zadnji iz mog. Zamisli kako bi onda imali lijepih, neobicnih i ruznih prezimena u svojoj drzavi. Mozda bi to i populariziralo nasu drzavu. Normalno, ostaje i opcija i zadrzavanja, pruzimanja i kombiniranja prezimena. A djeci bi ostavila opciju prilikom navrsavanja punoljtnosti isto tako da izaberu koje prezime zele nositi. Normalno, u zagradi (onoj izmedju imena i prezimena) treba stajati pojasnjenje. Jos jedna pozitivna stvar u svemu tome je da bi drzava zaradila na toj silnoj papirologiji koja to povlaci za sobom. Kad nam namecu svako malo mijenje dokumenata, mi na to navikli, a cini se da s ovim cipsom je ovo neko trajno rjesenje.. pa eto da se ne zagubi tradicija.
Ustvari prvi slog bi bio iz mog preizmena, a zadnji iz njegovog.. ili.. da ih poslozimo po abecednom redu?

:D
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

A wrote:
Lucy01 wrote:Steta sto ga vecina djevojaka zadrzava iz pomodarstva.
Meni je tuzno vidjeti da osoba koja je rodjena kao recimo Sanja Milic, koja je odrasla, postala odrasla osoba kao Sanja Milic, nestala sa lica zemlje - Sanja Milic vise ne postoji :-? Ne mozes je naci ni u imeniku, neces je prepoznati na spisku zaposlenih, neces prepoznati njenu adresu email... :-? A Sanja nije nikakav privjesak svog muza, nego je licnost, osoba, ima profesiju, ima svoj zivot, ima ambicije...

I kad se Sanja razvede, onda ima mogucnost da ponovo postane Milic, kao da je simbolicno covjek "vratio roditeljima". Ili jos gore, zadrzava novo prezime i nosi do kraja zivota ime nekoga od koga se razvela prije 30 godina i sa kim nema nista. Ili se preuda, pa kao dres, promjeni prezime :-?
kako se u USa još uvijek ponegdje upotrebljava...supruga nekog npr. Johna Smitha se oslovljava kao Mrs. John SMith

Dakle, Mr. and Mrs. John SMith :D :D šega...

a nema vala ništa protiv toga da žena zadrži svoje prezime, pa da ima dva prezimena...kako god želi.
Post Reply