BRAK

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply

Moje bracno ne/iskustvo

U braku sam i sretan/sretna sam
60
27%
Bio/bila sam u braku i razocaran/a sam
6
3%
U braku sam i nisam sretan/sretna
13
6%
Razveden/a sam, zelim novi brak
10
4%
Planiram brak - nadam se najboljem
89
39%
Ne planiram brak
48
21%

Total votes: 226

batusk99

#226 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by batusk99 »

joj ne znam šta se svi zapeli za tu imovinu kao da je to svrha braka. Meni je brak sinonim za zajednički život dvoje ljudi koji imaju iste ciljeve i želje, a to su učiniti taj život što ljepšim i ugodnijim za oboje (i za djecu), i brak kao takav definitivno DA, a druga je stvar koliko ljudi zaista živi takav brak. Znači nikakav papir nije presudan, nikakva finansijska ucjena i sl, nego duboka fizička i emocionalna veza!
Wutkica

#227 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by Wutkica »

izgleda da nista nisam propustila....samo primjetim mensecini veci strah kod oba pola...po ovom pitanju :D :lol: :lol:
*mima*

#228 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by *mima* »

Iiiiiiiiiiiiiiiiiii....................sta ste zakljucili?
Wutkica

#229 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by Wutkica »

*mima* wrote:Iiiiiiiiiiiiiiiiiii....................sta ste zakljucili?
mima mogul promijeniti avatar :D :D :D
nista novo

#230 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by nista novo »

Vazno je da se ..ebu, u braku ili bez njega, nije bitno...ko ce koga, nego svoj svoga :D ja sam za prvobitnu zajednicu, opleti koga mozes :D
kmirsad

#231 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by kmirsad »

Sad ćemo preći na rad po klubavima poslanika, pokušati izlobirati kaku taku parlamentarnu večinu, analizirati imovinske kartone kandidata, da nisu, ne daj Bože kake imovine zaštekali u buđak il, ne do mu dragi bog, keša :shock: , obaviti razgovore s kandidatima, uzeti im, za brak specifične i važne antropološke mjere, proučiti zdravsvene kartone kandidata, prije svega, potentnost i opštu fizičku spremnost ( da slučajno ne išće previše...a more bit i premalo ), spermogram, zube... pa ćemo vidjet...
Besanu nečemo ništa pitati, ovlastila nas je... kaže... zbunjena sam, vi će te najbolje znati šta je za mene naj korisnije... ja samo znam da neču puno da se idim... :lol: :lol: :lol:
Mene samo strah mita i korupcije... pa da moj rođo Emir popuši i ovaj konkurs...:roll: :lol: :lol: :lol:
zvornicanin

#232 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by zvornicanin »

Eh i pored svih nedaca koje jedan brak moze da donese...ipak DA za brak!!!!
Jer brak nosi i lijepe stvar..normalno zavisi od covjeka jel namcor ili dobra dusa.Namcor ili zlopamtilo biti u braku nije dobro.Dobra dusa haman pa opet nevalja.
Moj brak na predhodnoj temi je na nekoj vrsti preokretnice...ko avion kojem prestanu raditi motori..ili ce ponovo upaliti ili ode sve u PM.
U braku su istina ljudi opustenije,a neki ovjde na forumu bi da cijelog zivota budes zapet ko puska..biras rijeci ko sa prijateljima,ponasas se u skladu sa pravilima ponasanja itd.To nije brak.bar ne onakav kakav ja zamisljam.
Onako kroz pricu jedan jaran rece..brak su ustvari suprotnosti u prirodi..ako je zena vatra covjek mora biti voda i obratno ..jer 2 osobe koje su vatre samo rasplamsavaju plamen u kojem izgore oboje..a 2 vode nista ne urade jer onda nemaju svrhu.
Povjerenje se stice godinama a gubi za jedan dan-poslovica koja je dvosmislena a koja se moze odraziti i na pitanje braka.Ako povjerenje zene ili muskarca prema svojoj boljoj polovini je steceno zasto se onda provjerava non-stop i jedan dan se i izgubi???Onda tog povjerenja nikad nije ni bilo.E danas ti je brak upravo to.Povjerenje,iskrenost,postovanje.Jer ljubav dodje i ode,sex nije vise toliko zanimljiv kao prije,sta ostaje?????
Pod ovo sex podrazumjeva se ona odvala da se ni pecenje nemoze svaki dan te da se mora bar neki put malo i promjeniti... :) :) :skoljka:
Ovo je bila sala mala..onako da ne otupi tema.Ali svejedno ..svaki brak je za sebe originalan,nema tu copy/paste cek mozda i nema ni nijansi.Jer zavisi od osoba koje su stupile u taj isti.Dakle pitanje brak da ili ne??KAo sto rekoh DA.Ko ne proba taj i nezna!!!!
batusk99

#233 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by batusk99 »

svirač wrote:Brak - Da. Ne znam hoće li biti ljepše, al' će valjda biti češće :oops:
jes, jes volim i ja sex i rado ga se sjećam, pa se pazi da ne bude i tebi tako :lol: :lol:
Filter

#234 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by Filter »

Da, naravno, ako natrapas na TO, neces se ni preispitivati, niti koga pitati za komentar ili savjet. jednostavno ces to znati.
mada, svi se mi mijenjamo. na dobro ili lose, mijenjamo se. tako da je zabluda vjerovati da ce uvijek biti idila, med i mlijeko.

PS. ako mozes naci zenu sa kojom mozes sutiti makar 30 minuta uz prvu jutarnju kaficu... isss kao da si ubo bingo :-D
jedna tamo

#235 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by jedna tamo »

Ridjobrki wrote:Vidim ja, ovo su svi ovdje natakareni jedni na druge...

Image

:D :D :D

:lol: :lol: :lol: :lol:
pustopoljina

#236 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by pustopoljina »

zvornicanin wrote:Eh i pored svih nedaca koje jedan brak moze da donese...ipak DA za brak!!!!
Jer brak nosi i lijepe stvar..normalno zavisi od covjeka jel namcor ili dobra dusa.Namcor ili zlopamtilo biti u braku nije dobro.Dobra dusa haman pa opet nevalja.
Moj brak na predhodnoj temi je na nekoj vrsti preokretnice...ko avion kojem prestanu raditi motori..ili ce ponovo upaliti ili ode sve u PM.
U braku su istina ljudi opustenije,a neki ovjde na forumu bi da cijelog zivota budes zapet ko puska..biras rijeci ko sa prijateljima,ponasas se u skladu sa pravilima ponasanja itd.To nije brak.bar ne onakav kakav ja zamisljam.
Onako kroz pricu jedan jaran rece..brak su ustvari suprotnosti u prirodi..ako je zena vatra covjek mora biti voda i obratno ..jer 2 osobe koje su vatre samo rasplamsavaju plamen u kojem izgore oboje..a 2 vode nista ne urade jer onda nemaju svrhu.
Povjerenje se stice godinama a gubi za jedan dan-poslovica koja je dvosmislena a koja se moze odraziti i na pitanje braka.Ako povjerenje zene ili muskarca prema svojoj boljoj polovini je steceno zasto se onda provjerava non-stop i jedan dan se i izgubi???Onda tog povjerenja nikad nije ni bilo.E danas ti je brak upravo to.Povjerenje,iskrenost,postovanje.Jer ljubav dodje i ode,sex nije vise toliko zanimljiv kao prije,sta ostaje?????
Pod ovo sex podrazumjeva se ona odvala da se ni pecenje nemoze svaki dan te da se mora bar neki put malo i promjeniti... :) :) :skoljka:
Ovo je bila sala mala..onako da ne otupi tema.Ali svejedno ..svaki brak je za sebe originalan,nema tu copy/paste cek mozda i nema ni nijansi.Jer zavisi od osoba koje su stupile u taj isti.Dakle pitanje brak da ili ne??KAo sto rekoh DA.Ko ne proba taj i nezna!!!!
:shock:
nakon procitanog, razmisljam da promijenim misljenje o braku...
ako TI i pored svega onog napisanog na svojoj temi i dalje kazes DA...wow.
inace, ja sam ta koja bi da se cijelog zivota bude zapet kao puska, ili mozda je bolje JThomas shvatio...opustenost ne podrazumijeva istresanje. nisu to dvorski maniri i klimoglav, nego ne lozim se na sado-mazo fazone, a ne bih da mi fali sex kao u ovim istrazivanjima kod vjencanih ljudi :roll: .
sretno sa onim planom, bilo bi lijepo da uspije.
zapravo, bas te lijepo procitati ovo jutro :shock: :-) :lol:
piupiu

#237 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by piupiu »

detroit-mercy wrote:
swirl wrote:Pa Porodicni zakon FBiH priznaje vanbracnu zajednicu, pa ti bas i ne treba papir iz opstine da bi se dijelila imovina...
Evo ovako, u braku: kuca na meni 1/1 ja i zena se rastanemo, pola meni pola zeni.
U vanbracnoj zajednici : kuca na meni 1/1 ja i zena se rastanemo, ups malo teze za onu drugu polovinu :D .
I tako bezbroj drugih stvari, poput penzije, fondovi ovi fonodovi oni
Boga it, Detroit, je l' to u Americi ne priznaju de facto bracne odnose? Ovdje gdje sam ja ti ga dodje na isto -- hoces s papirom ili bez, ako ste zivjeli u zajednici, zakon to tretira kao brak, naravno, ako odete na sud. Komplikovanije je u smislu da se kao 'registrovani' par ne mozete razvesti tek tako, nego morate sacekati godinu dana nakon fizickog odvajanja da bi sud prihvatio vas zahtjev za razvod; a kod de facto razlaza morate ici na sud da se tuzite oko stvari (ako se niste sami dogovorili), dakle, nema automatskog procesa. Razlike su manje-vise tehnicke prirode, ali prava su ista.

Isto tako, ako si s nekim napravio dijete, a nisi u vezi s tim nekim, tuzba porodicnom sudu tog nekog u crno moze zaviti -- jer mu sud moze oduzeti i do 75% prihoda i dodijeliti ih zeni.

Dakle, u ovoj konstelaciji stvari, sa pravne tacke gledista, brak je vrlo prakticna stvar.

Ja bih samo da dodam, mili moji i mile moje, da brak negdje do 18.og-19.-og vijeka nije ni postojao kao 'institucija ljubavi', vec iskljucivo kao prakticna tranzakcija medju porodicama. Originalno su zenili i udavale samo muskarci i zene iz visih klasa, jer je brak bio 'mehanizam' ekonomske i politicke povezanosti i moci .

Tek se negdje u romantizmu (bar na zapadu) javlja ideja 'princa na bijelom konju' i 'princeze iz snova', kao i ideja braka iz ljubavi. Moguce da to ima veze sa industrijalizacijom, zavrsetkom feudalizma, i promjenom ekonomskih odnosa u drustvu. Ali, to moram otici istraziti, pa cu vam javiti. :wink: :razz:

Inace, ja bijah nekada udata, i to dugi niz godina, "brak iz pelena", takorekuc. Zavrsio se kad smo oboje odlucili da se zavrsio, jer smo odrasli u 'razlicitim pravcima', a ostali smo super prijatelji do dana danasnjeg. Ne osjecam potrebu da se opet udam, ali znam sta znaci imati 'soul mate'-a, najboljeg druga, nekoga s kim ces se igrati i plakati, s kim ces se uspinjati i padati ... no za to treba imati muda, puno strpljenja, puno tolerancije i puno zrelosti.

Brak je divan za ljude koji zaista VOLE druge ljude onakve kakvi jesu (dakle, prihvataju ih kao ljudska bica), tezak je kad u njega udju ljudi koji su ranjavani i ranjivi i razocaravajuci je za svakoga ko o njemu razmislja kao o posljednjoj sceni iz bajke (a onda joj je on stavio staklenu cipelicu na nozicu i zivjeli su sretno i zadovoljno do kraja zivota ...). Mozda i jesu, ako su im sluge prale carape, kuhale ruckove i odgajale djecu, dok su njih dvoje ispijali cajeve u svom vrtu koji su okopavali vrtlari ... doduse, desavalo se i tada da on ima ljubavnicu koja mu je ujedno i pralja, a ona nekog mladog slikara ciji talenat placa cijenjeni muz ... :D

Da nije bioloskih satova, ja nikome ne bih dozvolila da ulazi u brak prije kasnih tridesetih/ranih cetrdesetih. Mislim da smo tek tada relativno dovoljno zreli da shvatimo sta znaci 'obecati se nekome' dok vas smrt ne rastavi. No, mozda grijesim, mozda su neki ljudi zreliji i ranije. Ko ce mu ga znati. :)

Na kraju da dodam da mislim da ljudi po prirodi nisu monogamni/monoandricni (je l' ovo izraz??? :-) :D), i da je brak takodje i pitanje etike i discipline ... koji kao nagradu donosi mnogo lijepih i ljudskih stvari i nova mala ljudska bica (obicno). Inace, ja sam za komunu!!! Ono, kako su zivjeli nasi stari (zadruga). :D
piupiu

#238 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by piupiu »

Ah, da ... i jos je'nu da dodam: kad u braku zapne i odlucite da je vrijeme da se druga osoba promijeni, vrijeme je da pocnete mijenjati sebe ... a ne drugu osobu, ili brak ... :wink: :)
luda

#239 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by luda »

Hmmm....DA....ali.....biti spreman za odricanje bez obzira bio ti muskarac ili zena...odricanje bez predbacivanja....
Envy

#240 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by Envy »

luda wrote:Hmmm....DA....ali.....biti spreman za odricanje bez obzira bio ti muskarac ili zena...odricanje bez predbacivanja....
Prije bih rekla da treba prihvatiti,a ne odricati!
pustopoljina

#241 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by pustopoljina »

trazio si sve
sve sam ti dala
tebi reci ne
nikad nisam znala
citav moj si svijeeeet
za drugi necu da znaaaam

@piupiu
u zadrugama je super kad si staramajka, ali ne i kad si najmladja snaha :roll:
piupiu

#242 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by piupiu »

pustopoljina wrote:trazio si sve
sve sam ti dala
tebi reci ne
nikad nisam znala
citav moj si svijeeeet
za drugi necu da znaaaam
ehhhh, romanticno moje pusto polje!!! 'dje su oni smajlici sto se ljube u obraz ... ovdje jedan, molim! :)
pustopoljina wrote: @piupiu
u zadrugama je super kad si staramajka, ali ne i kad si najmladja snaha :roll:
Tacno. Zato i preimenovah u komunu. Tamo gdje djeca zajedno skacu, a i ostali sve zajedno rade, ali nema hijerarhije ...
pustopoljina

#243 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by pustopoljina »

:kiss: evo ga :D

@piupiu ja tako zamisljam neki svoj raj :skoljka: smrc

omg evo mi promjene raspolozenja, a bas sam bila ok :-) :skoljka:

bjezim :run: :lol:
piupiu

#244 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by piupiu »

pustopoljina wrote::kiss: evo ga :D

@piupiu ja tako zamisljam neki svoj raj :skoljka: smrc
I ja!!! :razz: Doduse, takva je bila moja porodica kad sam bila mala ... puno ljudi zajedno, nane, pranane, tetke, pratetke ... puno djece ... sad jos samo nacrtati srca kao trce kroz cvijetno polje, sve sa leptiricima i sarenim, socnim vockama, :lol: ...
pustopoljina wrote: omg evo mi promjene raspolozenja, a bas sam bila ok :-) :skoljka:

bjezim :run: :lol:
Mmmm, 'merem' li ja jos je'nu o'dje rijet'? Ja vjerujem i u ljubav i u brak. I divim se i tebi i tvom optimizmu i idealizmu!!!! Dok toga ima, bice i braka i ljubavi 'dok nas smrt ne rastavi'. ;-)
pustopoljina

#245 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by pustopoljina »

@piupiu
obrazi mi gore :oops:
ne znam, nisam ja bas tako fan braka,tj.onog u sta se zna pretvoriti, ali i ja mislim da kad si stariji znas sta govoris, ako nista skontas upravo ono- da samo sebe mozes mijenjati... mozda tada vise vrijedi.
inace- jedna grana porodice mi je sto se tice zusammenarbeit-a za primjer, druga grana ni nalik-pa
se osjecam i kao dr.jekyll i kao mr.hyde :skoljka:
sad zbilja/uistinu/odista :run: (koji mase)
Lady Agora

#246 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by Lady Agora »

Vidim da se na ovoj temi skupilo kvalitetnih postova kao na malo kojoj drugoj temi na forumu. :)
Najviše mi se sviđa ovaj zadnji "zvorničaninov" post. :)
piupiu wrote: Da nije bioloskih satova, ja nikome ne bih dozvolila da ulazi u brak prije kasnih tridesetih/ranih cetrdesetih. Mislim da smo tek tada relativno dovoljno zreli da shvatimo sta znaci 'obecati se nekome' dok vas smrt ne rastavi. No, mozda grijesim, mozda su neki ljudi zreliji i ranije. Ko ce mu ga znati. :)
Ovo je upravo moja situacija. Godine ti donose mir i oslobađanje od mnogih iluzija. Tek onda počneš
stvarno da cijeniš ono što ti život pruža.

Za mene konačni uvid da su u centru svega djeca. Oni su najbolja investicija, pravi put da učiniš sebi i drugima
život boljim. :)
Čaki i ako par ne može da ima sopstvenu djecu ali su financijski u mogućnosti treba da usvoje
neko djete bez roditelja i da mu sve pruže kao svome. :) Vjerujem da će u tom slučaju isto kao i "pravi" roditelji
otkriti neke nove dimenzije u sebi i produbiti svoju vezu.
Loulou

#247 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by Loulou »

Što sve pitati partnera prije braka ili zajedničkog života

JEDNA britanska pravna tvrtka savjetuje parovima da uoči odluke o stupanju u brak ili zajedničkom životu naprave "test kompatibilnosti" koji se temelji na ključnim pitanjima kao što su financije, obiteljske veze, djeca i očekivanja, budući da se parovi većinom sukobljavaju oko tih tema, što nerijetko dovodi do kraha njihove veze te razvoda.

Financije
Znate li oboje koliki su prihodi druge strane? Kako gledate na podjelu troškova i prihoda? Imate li isti stav prema štednji? Hoće li jedno od vas željeti uložiti u mirovinski fond ono što drugi želi uložiti u novi automobil? Hoćete li razdvajati svoje prihode i troškove? Hoćete li imati zajednički račun ili odvojene? Hoćete li kućnom budžetu doprinositi ovisno o prihodima ili ravnopravno? Hoćete li dugove partnera platiti onime što se mislili uložiti u kuću?

Obiteljske veze
U kakvim ste odnosima s užom i daljom rodbinom? Jeste li s njima i dalje u kontaktu? Žive li u blizini? Petljaju li se previše u vaš život? Jeste li s njima u lošim odnosima?

Djeca
Želite li djecu? Koliko? Kako želite odgajati djecu? Koje im vrijednosti želite usaditi? Slažete li se oko pitanja odabira vrste njihova obrazovanja?

Religija
Kakvi su vaši vjerski pogledi? Slažete li se oko toga u kojoj ćete vjeri odgajati svoju djecu? Ako ste vjernici, a ne ateisti, koliko često planirate ići na vjerske obrede?

Odmor i zabava
Želite li neke stvari raditi odvojeno i tako se povremeno "odmoriti" jedno od drugog? Imate li zajedničke interese? Je li vaš idealni godišnji odmor dvotjedno izležavanje na suncu, a za vašeg partnera planinarenje?

Stil života
Kakvom stilu života težite? Gdje želite živjeti? Sanjarite li o tome da se jednog dana primirite i preselite na neko mirno mjesto, daleko od grada?

Trošenje
Ne možete bez skupih cipela ili najnovijih čuda tehnologije? Skrivate li od partnera na što ste ispeglali karticu? Kockate li? Imate li koju drugu ovisnost?

Posao
Cijenite li oboje jednako karijeru onog drugog ili će jedno od vas morati raditi kompromise? Jeste li spremni na njih? Hoćete li htjeti prestati raditi kad dobijete djecu? Može li jedan od partnera uzdržavati cijelu obitelj?

Uloge - tradicionalne ili moderne
Gledate li na obitelj tradicionalno - na ženu kao domaćicu, a na muškarca kao onog tko zarađuje? Tko će brinuti o financijama? Tko će plaćati račune? Hoćete li raspodijeliti kućanske poslove?

Iskrenost
Gajite li ikakve osjećaje prema nekoj staroj ljubavi? Jeste li u trenutnoj vezi posve iskreni?
Ali, bez obzira na sve, brak nije roba s garancijom.
Zoya

#248 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by Zoya »

.
Last edited by Zoya on 27/01/2013 20:08, edited 1 time in total.
batusk99

#249 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by batusk99 »

valjam gluposti naravno :) zenio bih se sutra kad bih nasao pravu.[/quote]

haha :thumbup: To je ja mislim i najveci posao" naci pravu" :D[/quote]

Ma lahko je naći pravu, al se brzo "iskrivi" :lol:
Zoya

#250 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by Zoya »

.
Last edited by Zoya on 27/01/2013 20:08, edited 1 time in total.
Post Reply