BRAK

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply

Moje bracno ne/iskustvo

U braku sam i sretan/sretna sam
60
27%
Bio/bila sam u braku i razocaran/a sam
6
3%
U braku sam i nisam sretan/sretna
13
6%
Razveden/a sam, zelim novi brak
10
4%
Planiram brak - nadam se najboljem
89
39%
Ne planiram brak
48
21%

Total votes: 226

blue_sky

#151 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by blue_sky »

Citajuci temu od pocetka, malo je falilo da mi brak ogade upravo oni koji nemaju iskustva sa istim :-)
Uglavnom, brak-Da...kakav ce on biti to ne mogu znati, ali kao osnovu zelim uzeti ljubav, razumijevanje, postovanje, prijateljstvo, i sve to obostrano...uz konstantni trud da se taj brak i njeguje,da se u njega ulaze, zajedno gradi... ne uzima zdravo za gotovo.

Mozda sam ja staromodna, i neka sam, brigE me :D
Mis mekinjas

#152 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by Mis mekinjas »

blue_sky wrote:Citajuci temu od pocetka, malo je falilo da mi brak ogade upravo oni koji nemaju iskustva sa istim :-)
Uglavnom, brak-Da...kakav ce on biti to ne mogu znati, ali kao osnovu zelim uzeti ljubav, razumijevanje, postovanje, prijateljstvo, i sve to obostrano...uz konstantni trud da se taj brak i njeguje,da se u njega ulaze, zajedno gradi... ne uzima zdravo za gotovo.

Parola:

UDATI SE ZA RAZVEDENOG.... :lol: :lol: :lol:
:kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss:
zmaj56

#153 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by zmaj56 »

svirač wrote:Brak - Da. Ne znam hoće li biti ljepše, al' će valjda biti češće :oops:
:dance: :dance: :thumbup:
statix

#154 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by statix »

blue_sky wrote:Citajuci temu od pocetka, malo je falilo da mi brak ogade upravo oni koji nemaju iskustva sa istim :-)

Da dodam jos briga, odgovornost i znanje (aktivno upoznavanje partnera, prodiranje u njegove najdublje i najintimnije tajne, u ono sto zovemo "dusom"). A sve to zapravo bi trebalo da se podrazumijeva pod pojmom ljubavi, u suprotnom je to zaista siromasna rijec. :)
Mis mekinjas

#155 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by Mis mekinjas »

statix wrote:

Da dodam jos briga, odgovornost i znanje (aktivno upoznavanje partnera, prodiranje u njegove najdublje i najintimnije tajne, u ono sto zovemo "dusom"). A sve to zapravo bi trebalo da se podrazumijeva pod pojmom ljubavi, u suprotnom je to zaista siromasna rijec. :)
ma drago moje :razz: :razz: :razz: :razz:
statix

#156 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by statix »

:kiss:
Jes' vidila sto sam se uozbiljio... :D
Smoki

#157 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by Smoki »

DA :)
jutarnji

#158 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by jutarnji »

Da!
I ne kontam ovo o nekakvom ugovoru o raspodijeli imovine u slucaju raspada? Meni da to predlozi, prvo sto bih
pitao je, a sto to? :? Znaci, nismo se ni sastavili, a ona vec planira kako ce me sjebat?
blue_sky

#159 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by blue_sky »

statix wrote:

slazem se u potpunosti :thumbup: sve to treba da podrazumijeva i onda prestaje biti rijec
Mis mekinjas

#160 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by Mis mekinjas »

statix wrote:
:kiss:
Jes' vidila sto sam se uozbiljio... :D
Jes vala, ko da ćeš mi poslati pp da se ženiš i da bi da ti ja budem KUM... :lol: :lol: 8-) :razz:
Ridjobrki

#161 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by Ridjobrki »

Ha dobre emisije... Image
JThomas

#162 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by JThomas »

kad to bude, samo vi mene zovnite na svadbu da se jede i pije.

al' ako ne bude 3 vrste pite i 4 kuhanog pričaću okolo da je bila tanka svadba i da sam bio na sahranama gdje se bolje jelo.
Ridjobrki

#163 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by Ridjobrki »

sanabe wrote:
Ridjobrki wrote:Ha dobre emisije... Image

Shto se to ti ne izjashnjavash? :D
Koga briga? :roll: :D
detroit-mercy

#164 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by detroit-mercy »

pustopoljina wrote:e ok,
samo...
koliko god ovi muski (detroit) nama objasnjavali ZASTO papir, i OPET potencirali imovinu.
ja cu OPET reci da brak ne postaje tamnica zbog para, nego zbog odnosa.
rijetko, ali fakat rijetko kad su pare i imovina razlog za razvod.
Jaranice moja ti si mene skroz pogresno skontala. Ja sam samo pricao zasto ljudi stavljaju potpis na papir koji u principu nista ne znaci ako neki minimum odnosa ne postoji. Dzabe ti svi papiri ovoga svijeta oni te nece zadrzati u braku ako ne funkcionise. Ako gledas istorijat braka i zasto se taj papir potpisuje od vajakada on se potpisivao/potpisuje upravo radi laksih rjesavnja imovinsko pravnih odnosa.
I ja dzabe pisao a ti opet ne kontas neke stvari, ja nisam rekao da se brakovi lome zbog imovine ali da dosta ljudi ostaje u braku upravo radi iste, isto kao sto se je nekome tesko odluciti na razvod zbog djece isto tako mu se je tesko odluciti i na razvod zbog necega sto su kao bracni partneri stvorili.
I da, u obzir trebas uzeti i godine supruznika jer puno lakse ce se razvesti oni koji su na pocetku puta (sto je vec neko napisao u gornjem postu) a puno teze neko u svojim 50 godinama. Jer pocetak nije isti sa 25 i sa 50.
I opet kazem, ovo se odnosi na nas obicne smrtnike koji zivimo Ekremovski nacin zivota, znaci poso-kuca-kuca-poso.
Oni bogati (pri ovome mislim na stvarno bogate ljude) njima je manje vise svjedno, jer njihov novi pocetak nije isti kao pocetak nas obicnih smrtnika.
I da dodam, da sam u braku vec ne znam koliko godina i zasada je dobro, mislim da imam prilicno dobar brak, ne razmisljam da bi nesto mijenjao ali isto tako vidim sta se desava oko mene. :mrgreen:
statix

#165 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by statix »

JThomas wrote:kad to bude, samo vi mene zovnite na svadbu da se jede i pije.

al' ako ne bude 3 vrste pite i 4 kuhanog pričaću okolo da je bila tanka svadba i da sam bio na sahranama gdje se bolje jelo.
Mali off...
Kazu da su Ckalji zabranjivali da ide po sahranama, jer ljudi nisu mogli izdrzati da se ne smiju, narocito kad bi plakao. :D
Mis mekinjas

#166 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by Mis mekinjas »

More ako'š ti biti KUMA? :D
Mis mekinjas

#167 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by Mis mekinjas »

statix wrote:

Mali off...
Kazu da su Ckalji zabranjivali da ide po sahranama, jer ljudi nisu mogli izdrzati da se ne smiju, narocito kad bi plakao. :D
Ako ja budem KUM, propašće i tvoja, zasjaću najviše od svih uzvanika/ca :lol: :lol: :lol: :lol: :D
Ridjobrki

#168 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by Ridjobrki »

statix wrote:

Mali off...
još malo offa, sorryplz: Moj drug bio na dženazi nekog rođaka Zenita Đozića. Isto to - ne možeš se ne smijati. Kaže on: "Ništa, bolan, čovjek normalno stoji i samo rukom pođe da smakne kosu za uho a ja udri u smijeh..." :lol: :lol: :lol:
JThomas

#169 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by JThomas »

jebiga, ja sam u obratnoj situaciji, ja imam kuma, al' nemam ženu. nikad dva dobra spojiti.
cava

#170 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by cava »

Listu loših navika koje ugrožavaju bračnu sreću predvodi nedostatak seksa, a slijede ništa manje važne stavke: zapuštanje fizičkog izgleda, provođenje previše vremena s prijateljima, previše posla i odvojenih hobija, beskonačno prigovaranje, zaboravljanje malih gesti, prešućivanje troškova, izigravanje žrtve, zanovijetanje oko malih stvari i nedostatak “fair playa”. Rješavanje loših navika može potrajati danima, mjesecima, pa i godinama, ali brak ne može toliko čekati. Prema istraživanju koje proveo Newsweek, između 15 i 20 posto parova živi u braku bez seksa, a supružnici vode ljubav rjeđe od deset puta na godinu.
Sljedeći put istraživanja sa područja Bosne i Hercegovine.
U Bosanca tri meraka :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
cutee_nina

#171 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by cutee_nina »

Šef wrote: Balansu doprinosi i recimo njeno podizanje djece, kućanski poslovi i sve drugo uz, naravno, svesrdnu pomoć supruga.
Ne želim da mi je jedino zanimanje podizanje djece i kućanski poslovi. Ta vremena su prošla. Jednostavno, želim da budem dobra majka i u isto vrijeme uspješna u poslu. Kod tih kućanica mi se čini kao da je otac tu samo da zaradi, a one za sve ostalo. A kad djeca odrastu, šta onda, koja će joj biti zanimacija u životu :-)
Moj mama je radila i nikad mi to nije smetalo, uvijek je bila tu za mene, kao i tata.
be highirly wrote:za brak ali sa obaveznim, barem sestomjesecnim, prije bracnim zajednickim zivljenjem :D
Dobra ideja, ne mora biti obavezno, ali treba to uraditi svaki mlad par, koji bi jednog dana želio ući u bračne vode. To sam i ja sama uradila, i sad sam u sretnom braku (zasad :P )
pustopoljina wrote: za mene brak kao institucija ima smisla iskljucivo ako ima djece u njemu.
inace ne vidim razlog zasto bi dvoje ljudi potpisivali izvrsenje nekih duznosti, postovanje prava...niti razloga da se ostaje u necemu sto vise nicemu ne vodi. osim ako imas djecu i imas obavezu skrbiti o njima.
Ne slažem se s tobom, brak može postojati i opstati bez djece. Neki odluče da neće imati djecu, a drugi ne mogu imati djecu. Je li to znači da ljudi koji ne mogu imati djecu, ne trebaju da se žene/udaju?
pustopoljina wrote:prije sam bila mladja i kontala sam- kad ja rodim- trk' na posao. onda sam se vise susretala sa djecom i sada mi je nepojmljivo ostaviti dijete od 3 mjeseca u jaslicama ili 6 mjeseci.
toliko je neuroticnih ljudi, zanemarene djece, a materijalno sve imaju. citavo drustvo cine generacije i generacije djece odgojene u jaslicama. isto kao u pcelinjoj kosnici. porodica je sve labavija.
mislim da uz dijete treba ostati sigurno godinu dana.
Pa i meni je nepojmljivo ostaviti tako malo dijete u jaslicama. Ja sam svoju djecu tu ostavila kada su imali oko godinu dana. I ja sam "odgojena" u jaslicama, jesam li zbog toga ispala drugačija od onih koji nisu? Ako su djeca u jaslicama i obdaništu, ne znači da je porodica labava.
Ma.Le.Na wrote: papir mi nije bitan
uzasava me kako ljudi taj komadic papira...pravni ugovor o ljubavi (hej ljubav pravno srocena bljak) shvataju toliko ozbiljno a sam odnos unutar zajednice dvoje ljudi - bas i ne..
meni to nema smisla
:thumbup: I meni papir nije bitan, čak sam i razmišljala da se uopšte ne udam, nego da živim s partnerom i da imamo djecu, ali Bosna nije još spremna za to :lol:
svirač wrote:Brak - Da. Ne znam hoće li biti ljepše, al' će valjda biti češće :oops:
Haha, biće baš suprotno :)
Ridjobrki

#172 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by Ridjobrki »

JThomas wrote:jebiga, ja sam u obratnoj situaciji, ja imam kuma, al' nemam ženu. nikad dva dobra spojiti.
Imaš li kumu? :-? :D

jbg, valja odnekud početi...
JThomas

#173 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by JThomas »

nemam, jebiga. imam šibica, a ne'am duvana...
Ridjobrki

#174 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by Ridjobrki »

JThomas wrote:nemam, jebiga. imam šibica, a ne'am duvana...
Neka šibica, kresnuće se već nešto... 8-)
statix

#175 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by statix »

Ridjobrki wrote:
statix wrote:

Mali off...
još malo offa, sorryplz: Moj drug bio na dženazi nekog rođaka Zenita Đozića. Isto to - ne možeš se ne smijati. Kaže on: "Ništa, bolan, čovjek normalno stoji i samo rukom pođe da smakne kosu za uho a ja udri u smijeh..." :lol: :lol: :lol:
Dovoljan je kao pojava, i jos kad pridodas njegovu mimiku, siguran sam da bih prvi posustao... :lol:

sanabe necu vise... :skoljka:
Post Reply