Abortus...
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
-
nebi
Ok,moje misljenje(inace,otac sam)...lako je nama teoretisati......mogu misliti koliko tesko pada takva odluka....ali ako je alternativa bijeda za majku i dijete..unisten zivot,mrznja i prezir...
da ne uvodimo americki sistem:zabranimo onoj maloj crnoj da abortira,nedostatkom socijalnog sistema tjeramo dijete u kriminalitet,policija ga hapsi,sudija osudjuje na smrt.....kompletna usluga..gods own country
da ne uvodimo americki sistem:zabranimo onoj maloj crnoj da abortira,nedostatkom socijalnog sistema tjeramo dijete u kriminalitet,policija ga hapsi,sudija osudjuje na smrt.....kompletna usluga..gods own country
- danas
ej, nemoj me vuci za jezik...PITARKA_SA wrote:smrtni grijeh je kontracepcija a i smrtni grijeh je abortus???![]()
![]()
![]()
jel tu ima nesto ne logicno ili se meni samo cini tako?![]()
u svakom slucaju,stvar izbora pojedinca
slusaj ovo... naslovna stranica new york times-a prije jedno 6-7 godina.. "katolicka crkva odobrila svojim vjernicima umjetno zacece"... (jer i to su branili, nije bozja volja...)
ali eto, napokon odobrili, pa sad ide clanak sa grafickim instrukcijama kako da katolici obavljaju umjetnu oplodnju. posto se naravno zacece vrsi u laboratoriji, treba uzeti jaje od zene, a spermu od muza. pa, naravno, svako ga iz*rka, a posto je masturbacija grijeh kod katolika, ova se sperma kod njih mora nekako drugacije dobaviti. naravno, jedina ejakulacija koju crkva odobrava je u bracnom odnosu, ali kako onda da sakupis spermu da imas dovoljno za laboratorije... pa, nosis kurton! e, al' ne moze ni to, jer crkva brani kurtone! i onda su "odlucili" da ako par hoce da vrsi umjetnu oplodnju, sperma se mora uzeti pri seksalnom cinu, a muz mora nositi -- pazi sad -- PROBUSEN kurton, jer to nije grijeh... jer probusen kurton onda nije kontracepcija (nego je tu da prikupi spermu)... i onda trci u laboratoriju!
e, ovo kad sam vidjela, pala sam u bandak... trudim se da se ne podsmjevam tudjim vjerama i vjerovanjima, ali ovo mi je bilo previse...
-
hananah
Pa nebi mislim da te znam iz stvarnog zivota i ne mogu povezati sad neke stvari sa onakvim kakvog te znam
jer ne mogu vjerovati da si mogao napisati onakvo nesto (post na koji sam ti odgovorila)
No, Hani je slucajno od onih zena koje redovno odlaze kod ginekologa jer je normalno da zena ide kod ginekologa svakih 6 mjeseci, i to radim vec odavno a ne kao mnoge zene - samo kad nesto zapne. Dakle, ako moj ginekolog grijesi onda i ja dadoh pogresne podatke
Izvinjavam se u tom slucaju 
A protiv abortusa jesam protiv drugih zastita od trudnoce i bolesti nisam
No, Hani je slucajno od onih zena koje redovno odlaze kod ginekologa jer je normalno da zena ide kod ginekologa svakih 6 mjeseci, i to radim vec odavno a ne kao mnoge zene - samo kad nesto zapne. Dakle, ako moj ginekolog grijesi onda i ja dadoh pogresne podatke
-
nebi
hani,ne znas me...garant...ali nije vazno.nisam namjeravao da te uvrijedim i nije tema tvoja trudnoca(u tom smislu,sve najbolje).I ja sam protiv abortusahananah wrote:Pa nebi mislim da te znam iz stvarnog zivota i ne mogu povezati sad neke stvari sa onakvim kakvog te znamjer ne mogu vjerovati da si mogao napisati onakvo nesto (post na koji sam ti odgovorila)
No, Hani je slucajno od onih zena koje redovno odlaze kod ginekologa jer je normalno da zena ide kod ginekologa svakih 6 mjeseci, i to radim vec odavno a ne kao mnoge zene - samo kad nesto zapne. Dakle, ako moj ginekolog grijesi onda i ja dadoh pogresne podatkeIzvinjavam se u tom slucaju
kao igre koja se redovno ponavlja....ali to o kontracepciji stvarno ne mozemo pricati nekoj curici iz Brazila koju je upravo silovao ujak...i ona zatrudnila...sa 13 godina.Sta joj preostaje?
-
PITARKA_SA
ne zelim nikoga uvrijditi(daleko od toga)ali fakat deliricno smijesne stvaridanas wrote:ej, nemoj me vuci za jezik...PITARKA_SA wrote:smrtni grijeh je kontracepcija a i smrtni grijeh je abortus???![]()
![]()
![]()
jel tu ima nesto ne logicno ili se meni samo cini tako?![]()
u svakom slucaju,stvar izbora pojedinca
slusaj ovo... naslovna stranica new york times-a prije jedno 6-7 godina.. "katolicka crkva odobrila svojim vjernicima umjetno zacece"... (jer i to su branili, nije bozja volja...)
ali eto, napokon odobrili, pa sad ide clanak sa grafickim instrukcijama kako da katolici obavljaju umjetnu oplodnju. posto se naravno zacece vrsi u laboratoriji, treba uzeti jaje od zene, a spermu od muza. pa, naravno, svako ga iz*rka, a posto je masturbacija grijeh kod katolika, ova se sperma kod njih mora nekako drugacije dobaviti. naravno, jedina ejakulacija koju crkva odobrava je u bracnom odnosu, ali kako onda da sakupis spermu da imas dovoljno za laboratorije... pa, nosis kurton! e, al' ne moze ni to, jer crkva brani kurtone! i onda su "odlucili" da ako par hoce da vrsi umjetnu oplodnju, sperma se mora uzeti pri seksalnom cinu, a muz mora nositi -- pazi sad -- PROBUSEN kurton, jer to nije grijeh... jer probusen kurton onda nije kontracepcija (nego je tu da prikupi spermu)... i onda trci u laboratoriju!
e, ovo kad sam vidjela, pala sam u bandak... trudim se da se ne podsmjevam tudjim vjerama i vjerovanjima, ali ovo mi je bilo previse...
- danas
pa naravno da se o ovome govori... o zenama koje nemaju opcija... osim abortusa... nazlost...nebi wrote:ali to o kontracepciji stvarno ne mozemo pricati nekoj curici iz Brazila koju je upravo silovao ujak...i ona zatrudnila...sa 13 godina.Sta joj preostaje?
i onda sjedne neki dedo moralisat', sta je njoj raditi a sta ne...
-
water
ja gdje ovo nadjenebi wrote:Ok,moje misljenje(inace,otac sam)...lako je nama teoretisati......mogu misliti koliko tesko pada takva odluka....ali ako je alternativa bijeda za majku i dijete..unisten zivot,mrznja i prezir...
-
nebi
u bilokojem americkom gradu iznad 1000 stanovnikawater wrote:ja gdje ovo nadjenebi wrote:Ok,moje misljenje(inace,otac sam)...lako je nama teoretisati......mogu misliti koliko tesko pada takva odluka....ali ako je alternativa bijeda za majku i dijete..unisten zivot,mrznja i prezir...
-
hananah
Nebi, znam da je puno postova, i da se tesko vise moze popratiti sta je ko napisao, no ja sam rekla da sam protiv abortusa - iznimnost je jedino u slucaju silovanja i ako nesto nije u redu sa plodom 
I postujem to sto si medicinar, ali rekao si da se medicinom ne bavis, a medicina je jedna od nauka koje danonocno napreduju, sprovode se istrazivanja, rade se analize, ma znas to bolje od mene. Prema tome, cini mi se da ti fali malo update-a, ne zamjeri na ovoj opasci. Ali imam pravo na nju s obzirom da si me na neki nacin "osudio" i samo zelim da kazem da sam mnogih stvari itekako svjesna, kao i toga da je ciklus radjanja naravno ogranicen (kao i pravljenja djece) ali isto sam svjesna toga da je bolje ne odlucivati se na korak roditeljstva ako osoba nije potpuno materijalno, fizicki i psihicki na to spremna i ako njen partner nije na to potpuno spreman. Radije u tom slucaju nemati djece, nego se bez razmisljanja odlucivati na taj korak.
Na zalost mnoge cure upravo na trudnocu pokusavaju nekoga "uhvatiti" ne razmisljajuci pri tom bas duboko, drugim rijecima razmisljaju plitko. I dosta se puta desi da se takva situacija upravo zavrsi - abortusom
E dakle, s obzirom da smo inteligentna bica smatram da se ne treba dovoditi u takvu situaciju. Ni zene (ma idem ja zatrudniti da bi me ozenio) ni muskarci (idem joj sklepati dijete da bih je ozenio) jer ovakva situacija sasvim sigurno nema preduslov nikakve srece ni za roditelje, a ni za dijete, jer dijete sve osjeti itekako.
Jednom sam otvorila temu "da li biste usvojili dijete" Skoro svi forumasi su odgovorili pozitivno. Sad mogu da povezem tu temu s ovom, premda se ne slazem sa onom izrekom "svako dijete ima svoju nafaku" (jer su roditelji duzni da razmisljaju unaprijed o nafaki djeteta), ipak postoje ljudi koji bi usvojili dijete (i pored svoje djece) i krug mog razmisljanja se ovdje zatvara i dolazi na pocetak - abortus samo u iznimnim slucajevima (vec rekoh u kojim)
I postujem to sto si medicinar, ali rekao si da se medicinom ne bavis, a medicina je jedna od nauka koje danonocno napreduju, sprovode se istrazivanja, rade se analize, ma znas to bolje od mene. Prema tome, cini mi se da ti fali malo update-a, ne zamjeri na ovoj opasci. Ali imam pravo na nju s obzirom da si me na neki nacin "osudio" i samo zelim da kazem da sam mnogih stvari itekako svjesna, kao i toga da je ciklus radjanja naravno ogranicen (kao i pravljenja djece) ali isto sam svjesna toga da je bolje ne odlucivati se na korak roditeljstva ako osoba nije potpuno materijalno, fizicki i psihicki na to spremna i ako njen partner nije na to potpuno spreman. Radije u tom slucaju nemati djece, nego se bez razmisljanja odlucivati na taj korak.
Na zalost mnoge cure upravo na trudnocu pokusavaju nekoga "uhvatiti" ne razmisljajuci pri tom bas duboko, drugim rijecima razmisljaju plitko. I dosta se puta desi da se takva situacija upravo zavrsi - abortusom
E dakle, s obzirom da smo inteligentna bica smatram da se ne treba dovoditi u takvu situaciju. Ni zene (ma idem ja zatrudniti da bi me ozenio) ni muskarci (idem joj sklepati dijete da bih je ozenio) jer ovakva situacija sasvim sigurno nema preduslov nikakve srece ni za roditelje, a ni za dijete, jer dijete sve osjeti itekako.
Jednom sam otvorila temu "da li biste usvojili dijete" Skoro svi forumasi su odgovorili pozitivno. Sad mogu da povezem tu temu s ovom, premda se ne slazem sa onom izrekom "svako dijete ima svoju nafaku" (jer su roditelji duzni da razmisljaju unaprijed o nafaki djeteta), ipak postoje ljudi koji bi usvojili dijete (i pored svoje djece) i krug mog razmisljanja se ovdje zatvara i dolazi na pocetak - abortus samo u iznimnim slucajevima (vec rekoh u kojim)
-
water
u redu, ako mi nadjes po imenu jednu osobu u Americi kojoj je zabranjen abortus, pa onda moralo roditi, pa onda nije dobilo nikakvu pomoc za sebe i za dijete, pa je onda moralo valjda da prezivi, sta li, da ucini neku kriminalnu radnju (pretpostavljam tesku posto ti kazes da je uhapseno i osudjeno na smrt), i onda osudjeno na smrt, ja cu priznati da si zaista razumna osoba a da sam ja idiot i ne znam sta govorim. U protivnom molim te da objavis post i da priznas da ono sto si objavio nije istina. Samo tako mozes racunati na bilo kakvu vjerodostojnost ubuduce.nebi wrote:u bilokojem americkom gradu iznad 1000 stanovnikawater wrote:ja gdje ovo nadjenebi wrote:Ok,moje misljenje(inace,otac sam)...lako je nama teoretisati......mogu misliti koliko tesko pada takva odluka....ali ako je alternativa bijeda za majku i dijete..unisten zivot,mrznja i prezir...
-
nebi
Ti si idiot.Jel dovoljno?water wrote:u redu, ako mi nadjes po imenu jednu osobu u Americi kojoj je zabranjen abortus, pa onda moralo roditi, pa onda nije dobilo nikakvu pomoc za sebe i za dijete, pa je onda moralo valjda da prezivi, sta li, da ucini neku kriminalnu radnju (pretpostavljam tesku posto ti kazes da je uhapseno i osudjeno na smrt), i onda osudjeno na smrt, ja cu priznati da si zaista razumna osoba a da sam ja idiot i ne znam sta govorim. U protivnom molim te da objavis post i da priznas da ono sto si objavio nije istina. Samo tako mozes racunati na bilo kakvu vjerodostojnost ubuduce.nebi wrote:u bilokojem americkom gradu iznad 1000 stanovnikawater wrote: ja gdje ovo nadje
-
water
Od tebe dovoljno. Outnebi wrote:Ti si idiot.Jel dovoljno?water wrote:u redu, ako mi nadjes po imenu jednu osobu u Americi kojoj je zabranjen abortus, pa onda moralo roditi, pa onda nije dobilo nikakvu pomoc za sebe i za dijete, pa je onda moralo valjda da prezivi, sta li, da ucini neku kriminalnu radnju (pretpostavljam tesku posto ti kazes da je uhapseno i osudjeno na smrt), i onda osudjeno na smrt, ja cu priznati da si zaista razumna osoba a da sam ja idiot i ne znam sta govorim. U protivnom molim te da objavis post i da priznas da ono sto si objavio nije istina. Samo tako mozes racunati na bilo kakvu vjerodostojnost ubuduce.nebi wrote: u bilokojem americkom gradu iznad 1000 stanovnika
- danas
koga ovo interesuje, evo zanimljiv clanak:
The Quarterly Journal of Economics, May 2001
“The impact of legalized abortion on crime” by John J. Donohue (Stanford University), and Steven D. Levitt (University of Chicago)
Abstract:
We offer evidence that legalized abortion has contributed significantly to recent crime reductions. Crime began to fall roughly 18 years after abortion legalization. The five states that allowed abortion in 1970 experienced declines earlier than the rest of the nation, which legalized in 1973 with Roe v. Wade. States with high abortion rates in the 1970s and 1980s experienced greater crime reductions in the 1990s. In high abortion states, only arrests of those born after abortion legalization fall relative to low abortion states. Legalized abortion appears to account for as much as 50% of the recent drop in crime.
kompletan clanak: islandia.law.yale.edu/donohue/ Donohue%20and%20Levitt%20(2001).pdf
The Quarterly Journal of Economics, May 2001
“The impact of legalized abortion on crime” by John J. Donohue (Stanford University), and Steven D. Levitt (University of Chicago)
Abstract:
We offer evidence that legalized abortion has contributed significantly to recent crime reductions. Crime began to fall roughly 18 years after abortion legalization. The five states that allowed abortion in 1970 experienced declines earlier than the rest of the nation, which legalized in 1973 with Roe v. Wade. States with high abortion rates in the 1970s and 1980s experienced greater crime reductions in the 1990s. In high abortion states, only arrests of those born after abortion legalization fall relative to low abortion states. Legalized abortion appears to account for as much as 50% of the recent drop in crime.
kompletan clanak: islandia.law.yale.edu/donohue/ Donohue%20and%20Levitt%20(2001).pdf
-
hananah
E zene moje mi bi se za kosu cupale, kako to muskarci rade "sa stilom" - ti si idiot kratko i jasno 
Bas su nekako sofisticirani ovi danasnji muskarci
I onda se jos pitaju sto sve vise i vise zena ceka onog pravog
pa po cijenu da nikad ne postanu majke 
Bas su nekako sofisticirani ovi danasnji muskarci
I onda se jos pitaju sto sve vise i vise zena ceka onog pravog
-
hananah
De ba Nebi smiri se. Niko ti nista nije rekao, i ne moras ici sad u krajnost da te je neko nazvao seljakom. Na kraju krajeva, vecina gradskih porodica je nakad dosla sa sela i takodjer nije sramotno biti seljak, jer masa seljaka je puno casnija i postenija od tzv. gradjana.
ja ti samo kazem da nije lijepo diskutovati na nivou da nekog nazivas kratko jasno ni manje ni vise nego - idiotom.
Trebas se drzati teme i imati postovanja prema sugovornicima. Ima na bez cenzure, citavo se vece tamo zezamo. Pridruzi nam se
ja ti samo kazem da nije lijepo diskutovati na nivou da nekog nazivas kratko jasno ni manje ni vise nego - idiotom.
Trebas se drzati teme i imati postovanja prema sugovornicima. Ima na bez cenzure, citavo se vece tamo zezamo. Pridruzi nam se
-
nebi
hani,sorry,to je moj bosanski temperament...a da li me neko zove seljakom,zaboli me.Da razjasnimo,ja jesam seljak.hananah wrote:De ba Nebi smiri se. Niko ti nista nije rekao, i ne moras ici sad u krajnost da te je neko nazvao seljakom. Na kraju krajeva, vecina gradskih porodica je nakad dosla sa sela i takodjer nije sramotno biti seljak, jer masa seljaka je puno casnija i postenija od tzv. gradjana.
nerviraju me tipovi kao ovaj(ili ova) koji se jave na bajram sa jednim postom kojim samo udaraju kontru ne iznoseci ni misljenja ni argumente.
Je li najveca rata nezeljenih trudnoca u USA medju crncima?jeste.
Jesu li proporcionalno najvise u zatvorima?Jesu.
Jesu li socijalno najslabiji?Jesu.
I sad ja trebam traziti ime,adresu i duzinu kite nekog crnca da bi mi ovaj vjerovao?
-
hananah
Ma kontam ja tebe potpuno, ali me fakat nekad iznenadis, jednostavno od izuzetno prijaznog sugovornika odjednom paf 
I sama sam znala nekad biti takva, no...sto mi to treba, izbrojim do deset pa se vratim na temu. Ako ne ide jednostavno se disconect
I sama sam znala nekad biti takva, no...sto mi to treba, izbrojim do deset pa se vratim na temu. Ako ne ide jednostavno se disconect
-
Azrijela
Brzo se skupljaju ove poruke pa ne stignem ni sve procitati.
Licno ne iskljucujem abortus u svim slucajevima, ALI abortus zbog karijere smatram sebicnim. Dok sam studirala jedna je cura ostala trudna na prvoj godini, ona je izgubila godinu i rodila, ali je poslije nastavila punim tempom, ona i njen momak su diplomirali na kraju zajedno, imaju lijepog sina i uspjeli su se dobro zaposliti u struci kao informaticari.
Upitan mi je abortus zbog bolesti, bas za diskusiju, jer tko smo mi da se igramo Boga i odlucujemo kakvo se dijete mora roditi i da mu uskracujemo pravo na zivot jer nije zdravo.
Licno ne iskljucujem abortus u svim slucajevima, ALI abortus zbog karijere smatram sebicnim. Dok sam studirala jedna je cura ostala trudna na prvoj godini, ona je izgubila godinu i rodila, ali je poslije nastavila punim tempom, ona i njen momak su diplomirali na kraju zajedno, imaju lijepog sina i uspjeli su se dobro zaposliti u struci kao informaticari.
Upitan mi je abortus zbog bolesti, bas za diskusiju, jer tko smo mi da se igramo Boga i odlucujemo kakvo se dijete mora roditi i da mu uskracujemo pravo na zivot jer nije zdravo.
-
nebi
Tko smo mi uopce da se igramo boga i glede toga zelim priopciti moje mnjenje u ovom disputu:
cemu borba za prava radnika.....ako im bog nije dao nafaku?
cemu emancipacija zena...ako ih je bog stvorio nizima od muskaraca?
cemu medicina...ako mi je bog poslao bolest?
Fakat ne znam.Morel mi ko rec?
-
Azrijela
Ma najbolje da ubijemo sve bolesne i invalide i napravimo novi Reichnebi wrote:Tko smo mi uopce da se igramo boga i glede toga zelim priopciti moje mnjenje u ovom disputu:
-
nebi
Ne,dovoljno je da dosljedno pratimo ono sto poucava sveta mati crkva.Azrijela wrote:Ma najbolje da ubijemo sve bolesne i invalide i napravimo novi Reichnebi wrote:Tko smo mi uopce da se igramo boga i glede toga zelim priopciti moje mnjenje u ovom disputu:
-
Azrijela
Protiv toga sam da se nekome uskracuje pravo na zivot samo zato jer je bolestan pa makar je to embrij.nebi wrote:Tko smo mi uopce da se igramo boga i glede toga zelim priopciti moje mnjenje u ovom disputu:
-
Zadig
desi se i "najprotektivnijim"stochar wrote:Protiv sam abortusa. Mislim da ako je neko dovoljno zreo da se upusta u spolni odnos, onda mora biti i dovoljno zreo da zna da stopostotna kontracepcija ne postoji i da se vrlo lako moze desiti trudnoca, i mora racunati na to da ce se s tim morati suciti. Ako pak razmislja o skoli, fakultetu, poslu i karijeri, onda, alatku u gace i ne diraj dok ne budes spreman/mna.
....
nazalost
-
nebi
stochar...stochar wrote:Protiv sam abortusa. Mislim da ako je neko dovoljno zreo da se upusta u spolni odnos, onda mora biti i dovoljno zreo da zna da stopostotna kontracepcija ne postoji i da se vrlo lako moze desiti trudnoca, i mora racunati na to da ce se s tim morati suciti. Ako pak razmislja o skoli, fakultetu, poslu i karijeri, onda, alatku u gace i ne diraj dok ne budes spreman/mna.
ili Winston Smith?