ako ih volis u kuci ih drzi, a i oko kucebez_ideje wrote:A sto svi ne vole lisice![]()
Hajd ako su bjesne..........al ovako
volim ih i ja sve dok mi niu u blizini
ako ih volis u kuci ih drzi, a i oko kucebez_ideje wrote:A sto svi ne vole lisice![]()
Hajd ako su bjesne..........al ovako
#Sunrise00 wrote:ako ih volis u kuci ih drzi, a i oko kucebez_ideje wrote:A sto svi ne vole lisice![]()
Hajd ako su bjesne..........al ovako![]()
![]()
aj odi u Otes pa vidi sta je i kako je normalno nije cijeli otes bogat zgradama ali glupo kad kazes da ima vise trave i zbunjachuchumbamayumbe wrote:semmy,
Bez uvrede, ali Otes nije grad.
Jeste u bukvalnom smislu rijeci, ali tamo ima vise avlija i obradivih povrsina, kokosinjaca i shtala, nego u gradu. Igman je prepishaj hoda (pogotovu za lisicu).
Opet kazem, jeste da su se Otes i okolina izgradili, ali lisica tamo nije strana, ima vise trave i zbunja nego betona i asfalta.
Ispravi me ako grijesim.
Da se lisica pojavila na Alipasinom, to bi me zacudilo, ali na Otesu, nije mi toliko za cudjenje.
edit:typoLisica živi pojedinačno. Više lisica se može vidjeti samo u vrijeme parenja koje počinje krajem decembra i traje do polovine februara. U to vreme se po nekoliko mužjaka približava jednoj ženki. U vreme parenja lisice se glasaju karakterisitčnim lavežom a mužjaci zavijanjem. Parenje se vrši u jazbini, retko izvan nje. Lisica je mudra životinja koja u vrijeme parenja dopušta da joj se svako približi. Nakon što je oplođena, ženka se povlači, a mužjaci traže novu ženku spremnu za parenje. Oplođena ženka postaje još opreznija nakon što je oplođena. Lisica nosi 50-52 dana, nako čega okoti 5-8 rijetko do 12 mladih. Mladi se okote slepi i progledaju nakon 12-14 dana. Sišu oko mesec dana dok im zubi ne očvrsnu, kad ih majka hrani živim plenom koji donosi u jazbinu.
Pri prehrani mladih pomaže i mužjak koji donosi hranu, ali odgoj je prepušten ženki. S mesec dana mladi počinju učiti kako ubiti plen. Nakon četiri mjeseca života mladi se potpuno osamostale, a već s 10 meseci su spolno zreli. Životna dob lisice je 10-12 godina.
Sunrise00 wrote:ako ih volis u kuci ih drzi, a i oko kucebez_ideje wrote:A sto svi ne vole lisice![]()
Hajd ako su bjesne..........al ovako![]()
![]()
Nasi nadlezni organi pomazu kao u 'Hitna U Pomoc' :chuchumbamayumbe wrote:Ma, tko ti je to kod nas, niko nije nadlezan, a i kada je nadlezan, obicno ga ne mozes uganjati.semmy wrote:nema uvrede, ali lisica se pojavila i na vratniku jer i gore imamo kucu i prijatelje pa ti sad vidi sta je grad a sta nije...mislim da to nije bitno u ovom slucaju...
uglavnom veterinari nemaju s tim nista, zvala veterinarsku inspekciju ali oni naravno danas ne rade niti imaju dezurnu sluzbu...uzas...do ponedjeljka mogu napasti svako dijete koje im se nadje na putu
Kod moje rodbine, u Blazuju, lisice su redovne, aznala je ponekad zalutati i divlja svinja (sjarga se sa Igmana) pa prerovi krompire.![]()
Otes jeste podaleko od Blazuja, ali mislim da one lagano sidju sa Igmana, pored Bosne, i eto ih na Otesu. A usput kokosha u izobilju.
To za Vratnik, e to je vec poprilicno cudno.
Meni drago kada vidim jeza, ima ih na Alipasinom pravo puno!
pa nek se pare tamo gdje im je mjesto u sumi...sta ce medju zgradama i kucamaSanskiBiser wrote:Kraj januara/rano u februaru , traje sezona parenja lisica, to je bio par muzijak i zenka najvjerovatnije, ne kvarite im romantiku![]()
( mala je vjerovatnoca da su bijesne, bijesnim lisicama nije do sexa
)
http://www.trestonline.com/lisica.php
Lisica živi pojedinačno. Više lisica se može vidjeti samo u vrijeme parenja koje počinje krajem decembra i traje do polovine februara. U to vreme se po nekoliko mužjaka približava jednoj ženki. U vreme parenja lisice se glasaju karakterisitčnim lavežom a mužjaci zavijanjem. Parenje se vrši u jazbini, retko izvan nje. Lisica je mudra životinja koja u vrijeme parenja dopušta da joj se svako približi. Nakon što je oplođena, ženka se povlači, a mužjaci traže novu ženku spremnu za parenje. Oplođena ženka postaje još opreznija nakon što je oplođena. Lisica nosi 50-52 dana, nako čega okoti 5-8 rijetko do 12 mladih. Mladi se okote slepi i progledaju nakon 12-14 dana. Sišu oko mesec dana dok im zubi ne očvrsnu, kad ih majka hrani živim plenom koji donosi u jazbinu.
Pri prehrani mladih pomaže i mužjak koji donosi hranu, ali odgoj je prepušten ženki. S mesec dana mladi počinju učiti kako ubiti plen. Nakon četiri mjeseca života mladi se potpuno osamostale, a već s 10 meseci su spolno zreli. Životna dob lisice je 10-12 godina.
semmy wrote:pa nek se pare tamo gdje im je mjesto u sumi...sta ce medju zgradama i kucamaSanskiBiser wrote:Kraj januara/rano u februaru , traje sezona parenja lisica, to je bio par muzijak i zenka najvjerovatnije, ne kvarite im romantiku![]()
)
Lisica živi pojedinačno. Više lisica se može vidjeti samo u vrijeme parenja koje počinje krajem decembra i traje do polovine februara. U to vreme se po nekoliko mužjaka približava jednoj ženki. U vreme parenja lisice se glasaju karakterisitčnim lavežom a mužjaci zavijanjem. Parenje se vrši u jazbini, retko izvan nje. Lisica je mudra životinja koja u vrijeme parenja dopušta da joj se svako približi. Nakon što je oplođena, ženka se povlači, a mužjaci traže novu ženku spremnu za parenje. Oplođena ženka postaje još opreznija nakon što je oplođena. Lisica nosi 50-52 dana, nako čega okoti 5-8 rijetko do 12 mladih. Mladi se okote slepi i progledaju nakon 12-14 dana. Sišu oko mesec dana dok im zubi ne očvrsnu, kad ih majka hrani živim plenom koji donosi u jazbinu.
Pri prehrani mladih pomaže i mužjak koji donosi hranu, ali odgoj je prepušten ženki. S mesec dana mladi počinju učiti kako ubiti plen. Nakon četiri mjeseca života mladi se potpuno osamostale, a već s 10 meseci su spolno zreli. Životna dob lisice je 10-12 godina.fakat je zeznuto, ne smijem dijete ni napolje pustiti, cijeli dan je u kuci
Drug, nisam ni mislio da je Otes direktno takav, ali do Otesa itekako ima livada, grmlja, kokoshinjaca...don_emir wrote:aj odi u Otes pa vidi sta je i kako je normalno nije cijeli otes bogat zgradama ali glupo kad kazes da ima vise trave i zbunjachuchumbamayumbe wrote:semmy,
Bez uvrede, ali Otes nije grad.
Jeste u bukvalnom smislu rijeci, ali tamo ima vise avlija i obradivih povrsina, kokosinjaca i shtala, nego u gradu. Igman je prepishaj hoda (pogotovu za lisicu).
Opet kazem, jeste da su se Otes i okolina izgradili, ali lisica tamo nije strana, ima vise trave i zbunja nego betona i asfalta.
Ispravi me ako grijesim.
Da se lisica pojavila na Alipasinom, to bi me zacudilo, ali na Otesu, nije mi toliko za cudjenje.
Zvčarku vidio? Ljetos? U Sarajevu? Ma dajJedan001 wrote:Dile wrote:i otes i vratnik imaju u blizini sume, to jest dalje nama sa autom kad idemo okolo, ali zivotinjama kad idu kroz sume uopste nije... zima, nema hrane, normalno da silaze. hajmo ih sad sve protjerati, kako ih nije stid dolazit medju ljude koji zive tu, fino smo ih otjerali gradnjom kuca, a one opet dolaze....
jos malo kakva je kriza.. nece hrane biti ni u shumi pa mozemo u proljece mrkog medu ocekivat ili ti najezdu vukova![]()
a o zvecarkama u ljeto da i ne govorim doduse vidjao sam ih i u gradu ljetos![]()
![]()
Vrzmaju se one stalno oko te kuce i u tom kraju tokom cijele godine, u toku noci, samo su one oprezne, ne vidite ih, isto je i sa tvorovima... U ovom periodu parenja kad jos nije oplodjena muzijaci je prate i progone, jednostavno su dosadni, zenka luci miris iz analne zlijezde koji ocarava muzijake, i ti muzijaci su neoprezni a uz njih i ona postane. Tako da sebe dovode u situaciju da ih vi vidite u bilizini kuce. Nije garant prvi put da psi laju, sta ste puta izasli da vidite na sta laju a nista ne vidite....lovci koji drze lovacke pse i koriste za lov, znaju po lavezu pasa sta im se vrzma okolo..semmy wrote:pa nek se pare tamo gdje im je mjesto u sumi...sta ce medju zgradama i kucamaSanskiBiser wrote:Kraj januara/rano u februaru , traje sezona parenja lisica, to je bio par muzijak i zenka najvjerovatnije, ne kvarite im romantiku![]()
)
Pri prehrani mladih pomaže i mužjak koji donosi hranu, ali odgoj je prepušten ženki. S mesec dana mladi počinju učiti kako ubiti plen. Nakon četiri mjeseca života mladi se potpuno osamostale, a već s 10 meseci su spolno zreli. Životna dob lisice je 10-12 godina.fakat je zeznuto, ne smijem dijete ni napolje pustiti, cijeli dan je u kuci

U Crnoj gori je viđen afrički nilski konj, zapravo, nilska kobila, pa što ne bi u Sarajevu bila viđena američka zvečarka?Angelina84 wrote:Zvčarku vidio? Ljetos? U Sarajevu? Ma dajJedan001 wrote: jos malo kakva je kriza.. nece hrane biti ni u shumi pa mozemo u proljece mrkog medu ocekivat ili ti najezdu vukova![]()
a o zvecarkama u ljeto da i ne govorim doduse vidjao sam ih i u gradu ljetos![]()
![]()
semmy wrote:
pa nek se pare tamo gdje im je mjesto u sumi...sta ce medju zgradama i kucamafakat je zeznuto, ne smijem dijete ni napolje pustiti, cijeli dan je u kuci
Kazu sarajlije ufurane , vako nako .... ne vole dosljake..... pa kako da ga ne mrzim , hajde vi meni sad recite ... kako , vidi ti njemu izjave ...hajde se ubi u mis irbinoj... aaa skoci mi pritisak odma , aj ...... jel te stid ? .. cuj pogledaj sarajevo na google earthGaRGa wrote:semmy wrote:nema uvrede, ali lisica se pojavila i na vratniku jer i gore imamo kucu i prijatelje pa ti sad vidi sta je grad a sta nije...mislim da to nije bitno u ovom slucaju...
uglavnom veterinari nemaju s tim nista, zvala veterinarsku inspekciju ali oni naravno danas ne rade niti imaju dezurnu sluzbu...uzas...do ponedjeljka mogu napasti svako dijete koje im se nadje na putu
Ako ti je Vratnik grad svaka ti cast, gore me nebi cudilo medvjed da te napadne a ne lisica...
Pogledaj Sarajevo na Google Earth pa ces da vidis da je "grada" samo jedno 50-ak metara uz Miljacku, sve ostalo selendra zestoka!
jest velikiPipiDugaDevetka wrote:U Crnoj gori je viđen afrički nilski konj, zapravo, nilska kobila, pa što ne bi u Sarajevu bila viđena američka zvečarka?Angelina84 wrote:Zvčarku vidio? Ljetos? U Sarajevu? Ma dajJedan001 wrote: jos malo kakva je kriza.. nece hrane biti ni u shumi pa mozemo u proljece mrkog medu ocekivat ili ti najezdu vukova![]()
![]()

ma meni se s ovakvima vise neda raspravljati...tako da Beg_Babic pusti doslje da mastaju i zive u ''50m njihovog grada''..vratnik je ono sto je bio prije i ovog i onog rata i to ce i ostati kome se nesvidja nek razguli tamo odakle je i dosao..ha jaBeg_Babic wrote:Kazu sarajlije ufurane , vako nako .... ne vole dosljake..... pa kako da ga ne mrzim , hajde vi meni sad recite ... kako , vidi ti njemu izjave ...hajde se ubi u mis irbinoj... aaa skoci mi pritisak odma , aj ...... jel te stid ? .. cuj pogledaj sarajevo na google earthGaRGa wrote:semmy wrote:nema uvrede, ali lisica se pojavila i na vratniku jer i gore imamo kucu i prijatelje pa ti sad vidi sta je grad a sta nije...mislim da to nije bitno u ovom slucaju...
Ako ti je Vratnik grad svaka ti cast, gore me nebi cudilo medvjed da te napadne a ne lisica...
Pogledaj Sarajevo na Google Earth pa ces da vidis da je "grada" samo jedno 50-ak metara uz Miljacku, sve ostalo selendra zestoka!![]()
![]()
a sta ako su bjesne kao one u hercegovini????i njih trebaju vratiti u sumu ili sta???minjonja wrote:da sam ja na tvom mjestu, prvo bih pitala vet inspekciju na koji nacin ce oni rijesiti problem- uhvatiti i vratiti u sumu ili ubiti? ako ce je ubiti, samo bih spustila slusalicu.
odakle ti ideja da su bijesne?semmy wrote:a sta ako su bjesne kao one u hercegovini????i njih trebaju vratiti u sumu ili sta???minjonja wrote:da sam ja na tvom mjestu, prvo bih pitala vet inspekciju na koji nacin ce oni rijesiti problem- uhvatiti i vratiti u sumu ili ubiti? ako ce je ubiti, samo bih spustila slusalicu.