Linux

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

ferratilis

#76 Re: Linux

Post by ferratilis »

vkmiro wrote:Jedno pitanje za pocetnika!
Svaki put mi na windows 7 instalacija linux minta prodje ok. Sada sam na laptopu stavio windows 10, ubacim disk, sve odradi, kliknem instalaciju i prodje prve dvije opcije, izbor jezika i upozorenje za mrežu, napajanje i velicinu particije, i kada nastavi, kaže mi da nije našao na racunaru niti jedan operativni sitem, a ima windows 10 ??
U cemu bi mogao biti problem.
Samo uradi manuelno, ne diraj Windows boot loader i particiju, za Linux napravi swap (količina rama pomnožena sa 1,5) i jedna ext4 particija koja će biti root, ili više particija, kako hoćeš

btw nije više preporučljivo koristiti Mint, ako nisi u zadnjih par dana pratio dešavanja, njihov vebsajt je skinut nakon što je neko petljao po source kodu. Ispostavilo se da je Mint poptuno nesiguran, kernel pogotovo

Preporučujem Fedoru :thumbup:
crysis
Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.

#77 Re: Linux

Post by crysis »

ferratilis wrote:
Svaki put mi na windows 7 instalacija linux minta prodje ok. Sada sam na laptopu stavio windows 10, ubacim disk, sve odradi, kliknem instalaciju i prodje prve dvije opcije, izbor jezika i upozorenje za mrežu, napajanje i velicinu particije, i kada nastavi, kaže mi da nije našao na racunaru niti jedan operativni sitem, a ima windows 10 ??
Samo uradi manuelno, ne diraj Windows boot loader i particiju, za Linux napravi swap (količina rama pomnožena sa 1,5) i jedna ext4 particija koja će biti root, ili više particija, kako hoćeš

btw nije više preporučljivo koristiti Mint, ako nisi u zadnjih par dana pratio dešavanja, njihov vebsajt je skinut nakon što je neko petljao po source kodu. Ispostavilo se da je Mint poptuno nesiguran, kernel pogotovo

diran je samo info hash tj izmjenil glavni iso na ftp serveru i sad na forumu mjenjaju podatke zato sajt neradi

http://blog.linuxmint.com/?p=2994

i nemoj pricati da je mint nesiguran ? samo su udarili na 17.3 verziju, evo ja sad kucam sa 17.3 verzije minta i sta , bas nista.
ferratilis

#78 Re: Linux

Post by ferratilis »

crysis wrote:
ferratilis wrote:

diran je samo info hash tj izmjenil glavni iso na ftp serveru i sad na forumu mjenjaju podatke zato sajt neradi

http://blog.linuxmint.com/?p=2994

i nemoj pricati da je mint nesiguran ? samo su udarili na 17.3 verziju, evo ja sad kucam sa 17.3 verzije minta i sta , bas nista.
Mint have a really stupid policy of not upgrading the kernel as part of the standard OS updates.
This is bad for 2 main reasons for the average user (who may not be aware of this)
Security : It means your running a kernel with known (and fixed) vulnerabilities - i.e root exploit - CVE-2013-2094
Stability : The kernel shipped with ubuntu 13.04 (3.8.0-19-generic) (which mint is based on) has severe issues (at least with nvidia h/w) - at the start my desktop refused to boot or shutdown correctly 50% of the time - this occured on multiple machines including my work one -
this has been fixed in the ubuntu/kubuntu kernel (3.8.0-22-generic) . however will not be for mint users (as mint doesn't update the kernel unless you explicitly tell it too..)
Baš me zanima, kako apdejtuješ Mint? Ručno ili preko gui aplikacije :)
crysis
Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.

#79 Re: Linux

Post by crysis »

sudo apt-get update

i neznam zasto je bas update toliko bitan. na starim kompovima stavis npr. mint 13 kojem je istekla podrska a on radi bez ikakvih problema bez apdejta tako da nije problem. ovo gore vazi samo za distre koje su skinute 20 februara pa na ovamo a ja sam svoju nabacio davno , cim je izasla stable verzija. i jos nesto upozorenje vazi samo za cimet. kde , xfce, mate nisu pogodjene al ce se i ovo rijesiti vrlo brzo.
e ti meni nesto reci koja ti je fedora distra po redu da je isprobajes jer vidim po tvojim slikama desktopa da si malo malo na drugoj distri.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#80 Re: Linux

Post by gentoo »

https://lwn.net/Articles/676664/

a to da update nije bitan je ponajvise logika Windows korisnika i korisnika Linux-a koji koriste Mint i slicne frankestajn distribucije :mrgreen: (ono.. nek izgleda na oko dobro, nek se moze u 2 klika nesto odraditi a ostalo nije bitno)

Iza Fedore npr. ako nista stoji kompanija kao sto je Red Hat.
daors

#81 Re: Linux

Post by daors »

ferratilis wrote: btw nije više preporučljivo koristiti Mint, ako nisi u zadnjih par dana pratio dešavanja, njihov vebsajt je skinut nakon što je neko petljao po source kodu. Ispostavilo se da je Mint poptuno nesiguran, kernel pogotovo

Koliko sam upratio iskoristen je propust u wordpressu kako bi hackeri postavili izmjenjen ISO na serveru. Zamjenjena je bila samo cinnamon verzija.
febo_acm

#82 Re: Linux

Post by febo_acm »

To je vec rijeseno ako se ne varam. Problem je bio samo u zadnjoj verziji, ostalo je ok
crysis

#83 Re: Linux

Post by crysis »

gentoo wrote:https://lwn.net/Articles/676664/

a to da update nije bitan je ponajvise logika Windows korisnika i korisnika Linux-a koji koriste Mint i slicne frankestajn distribucije :mrgreen: (ono.. nek izgleda na oko dobro, nek se moze u 2 klika nesto odraditi a ostalo nije bitno)

nemoras update raditi svaki dan nego kad hoces na to sam mislio, a za mint 13 na starim kompovima nije bitno zasto nama podrske ako programi obavljaju bez problema ono za sta su namijenjeni. a to sto kazes da je mint frankestajn distra skoci na distrowach pa vidi na kojem mjestu je mint a na kojem je fedora.
ferratilis

#84 Re: Linux

Post by ferratilis »

Ja sam prije godinu dana prvi put instalirao Linux, Ubuntu. Za početnika dobro. Onda prešao na Mint Cinnamon, pa Mint MATE, pa Ubuntu MATE i još dosta distribucija dok nisam naučio nešto o Linuxu i završio na Fedori. Dok jednog dana ne doguram do Archa (imam još za naučiti do toga), Fedora mi je stvarno najpouzdanija distribucija, ponajviše zbog Red Hata i upstream aplikacija
febo_acm

#85 Re: Linux

Post by febo_acm »

ferratilis wrote:

Ja sam prije godinu dana prvi put instalirao Linux, Ubuntu. Za početnika dobro. Onda prešao na Mint Cinnamon, pa Mint MATE, pa Ubuntu MATE i još dosta distribucija dok nisam naučio nešto o Linuxu i završio na Fedori. Dok jednog dana ne doguram do Archa (imam još za naučiti do toga), Fedora mi je stvarno najpouzdanija distribucija, ponajviše zbog Red Hata i upstream aplikacija

ma najbolje idi polako na arch :D
ja znam da sam tako jednom sjeo i čitavu noć pratio neke tutorijale i zapisivao komande redom :D nakon mnogo pokušaja na kraju sam i uspio :D koristio sam tako arch jedno pola godina na laptopu i bio sam prezadovoljan. nemam ja živaca tako ići korak po korak, meni je bio cilj Arch i to sam i ostvario. možda je prednost bila to što mi to nije primatni laptop bio i mogao sam se zezati. nažalost sada bez laptopa, ali uskoro ću uzeti neki primarno za arch i multimediju.
dustaban

#86 Re: Linux

Post by dustaban »

Prije par sedmica stavih i ja ovaj UBUNTU na jedan od kompjuter, cisto da probam. Ostavio sam dual boot i, onako na prvu, ubuntu se fakat brze dize (i gasi) ali to je ujedno sva njegova prednost! Jebiga ekran, fontovi, kursor, ikone, pozicije onih komandi u uglovima... ma sve to je nesto sto od linuxa nikad nece napraviti ozbiljnu konkurenciju windowsima. A bas me cudi. Android je mladji rival windowsima ali je cinimise mnogo jaci.

Ili... ja ne znam naci i podesiti moj Unubtu. Htio bih samo da se sto manje razlikuje od wondowsa...
Hakiz

#87 Re: Linux

Post by Hakiz »

dustaban wrote:Prije par sedmica stavih i ja ovaj UBUNTU na jedan od kompjuter, cisto da probam. Ostavio sam dual boot i, onako na prvu, ubuntu se fakat brze dize (i gasi) ali to je ujedno sva njegova prednost! Jebiga ekran, fontovi, kursor, ikone, pozicije onih komandi u uglovima... ma sve to je nesto sto od linuxa nikad nece napraviti ozbiljnu konkurenciju windowsima. A bas me cudi. Android je mladji rival windowsima ali je cinimise mnogo jaci.

Ili... ja ne znam naci i podesiti moj Unubtu. Htio bih samo da se sto manje razlikuje od wondowsa...
Pozicije komandi i slično je kozmetika. Ima li nešto u radu da ti je problem?

Kod mene je Ubuntu studio. Dva monitora, jedan 15 inčni na kojem stoje alati i drugi 24 inčni (1920x1080) gdje je sadržaj na kojem radim. I sve funkcioniše bez problema.

Da mi je vidjeti Android koji ovo: Pokrenuti dva monitora, pokrenuti ozbiljnu grafičku aplikaciju, 2D i 3D grafičku obradu, desktop publishing, aplikaciju za obradu videa, muzičku produkciju.

Pitanje, kako na Androidu snimiti i producirati CD? Mac može, Windows može, Linux može. Android?
Mega Man X

#88 Re: Linux

Post by Mega Man X »

Ja koristim Windows više od 8 godina. I početkom ove godine odlučim da onako iz znatiželje probam više Linux distroa (normalno dual boot metoda). Probao sam Ubuntu, Linux Mint, Elementary OS (po meni najljepši)

Za prosječnog korisnika, Linux nije loš za surfanje po netu, Youtube, Facebook, Klix itd.
Za programere i ostale 'haklere' se ubio jer nudi najbolje po tom pitanju.

Ali sam se vratio na Windows kakav god da je. Najvažnija stvar za mene po pitanju Windowsa je to da on radi šta god mu zadaš.
Ne moram se lomiti u Terminalu da riješim milion problema. Ne moram razmišljati kako da nabavim najnovije drajvere za grafičku, jer na Linuxu su prahistorijski drajveri. Ne moram WINE koristiti po pitanju Steam-a i igara itd.

Ja znam da na Linuxu nema virusa, ali i Windows korisnik koji zna surfati po netu neće dobiti virus na računaru. Prestao sam koristiti antivirus još prije 5 godina, jer mi ne treba i nijedan virus nisam 'fasov'o'.

Srećom imam Windows 10 na USB-u tako da sam mogao vratiti Master Boot Record na normalu nakon što sam formatirao Linux particiju i uklonio GRUB loader.

Ne hejtam, ali dajem svoja mišljenja o Linuxu.
Qler

#89 Re: Linux

Post by Qler »

mala opaska, Steam radi nativno na Linuxu... i sam SteamOS je fork linuxa...
Hakiz

#90 Re: Linux

Post by Hakiz »

Mega Man X wrote:Ja koristim Windows više od 8 godina. I početkom ove godine odlučim da onako iz znatiželje probam više Linux distroa (normalno dual boot metoda). Probao sam Ubuntu, Linux Mint, Elementary OS (po meni najljepši)

Za prosječnog korisnika, Linux nije loš za surfanje po netu, Youtube, Facebook, Klix itd.
Za programere i ostale 'haklere' se ubio jer nudi najbolje po tom pitanju.

Ali sam se vratio na Windows kakav god da je. Najvažnija stvar za mene po pitanju Windowsa je to da on radi šta god mu zadaš.
Ne moram se lomiti u Terminalu da riješim milion problema. Ne moram razmišljati kako da nabavim najnovije drajvere za grafičku, jer na Linuxu su prahistorijski drajveri. Ne moram WINE koristiti po pitanju Steam-a i igara itd.

Ja znam da na Linuxu nema virusa, ali i Windows korisnik koji zna surfati po netu neće dobiti virus na računaru. Prestao sam koristiti antivirus još prije 5 godina, jer mi ne treba i nijedan virus nisam 'fasov'o'.

Srećom imam Windows 10 na USB-u tako da sam mogao vratiti Master Boot Record na normalu nakon što sam formatirao Linux particiju i uklonio GRUB loader.

Ne hejtam, ali dajem svoja mišljenja o Linuxu.
Ne osporavajući to šta ti govoriš:

Ja koristim i Linux već godinama. Još nisam imao problem da mi neki uređaj (monitor, miš/tastatura, printer, skener, eksterna audio "kartica", itd) ne rade zbog drivera.

Terminal sam koristio ako sam htio instalisati neki opskurni softver ili doći do nekog setovanja koje nije predviđeno za korisnika, za šta je bio potreban root pristup, dakle pristup veći od administratora. A do takvih setovanja na Windowsu ne možeš doći nikako, na windowsu ti je maksimalno administratorski pristup.

Ako se zadržino na distribucijama kao što su Ubuntu ili Mint:

Imaju neke stvari koje windows radi bolje od Linuxa. Na primjer iako Linux ima skoro sve programe koje dobiješ u Adobe paketu, Adobe paket je dotjeraniji. Programi za muzičku produkciju na Windowsu imaju više mogućnosti nego programi iste vrste na Linuxu. I slično.

Ali nije to razlika koja je nepremostiva.

Tako da Mac OS ili Windowsi jesu ušminkaniji od Linuxa. Ali nije da je Linux baš komplikovan. Odavno već nije i odavno je Linux sasvim udoban i jednostavan i za običnog i za naprednog korisnika.

Uostalom ako i Apple i Microsoft nastave putem kojim idu, a sigurno će nastaviti, Linux bi mogao postati još popularniji.
Mega Man X

#91 Re: Linux

Post by Mega Man X »

Pa zato i jesam napisao gore:
"Za prosječnog korisnika, Linux nije loš za surfanje po netu, Youtube, Facebook, Klix itd."

Čim se instalira spreman je za rad, to stoji.
Hakiz

#92 Re: Linux

Post by Hakiz »

Mega Man X wrote:Pa zato i jesam napisao gore:
"Za prosječnog korisnika, Linux nije loš za surfanje po netu, Youtube, Facebook, Klix itd."

Čim se instalira spreman je za rad, to stoji.
Pogledaj Ubuntu studio, KX studio, Kali, itd, dakle specijaliizovane distribucije. Linux je pogodan i za ozbiljan rad, ne samo za prosječnog korisnika kojeg ti spominješ.

Ono šta besplatno dobiješ sa Ubuntu studio, na Mac-u ili Windowsu bi te koštalo 10.000 Eura. Jedino šta Linux zaista ima osjetno slabije od Ma-a ili Windowsa su programi za video editovanje. Sve ostalo je u 10 deka.
supercali

#93 Re: Linux

Post by supercali »

Ja kali koristim otkad postoji znaci od 2013-e
Prije toga sam koristio razne distroe i svako moze naci ono sto njemu odgovara ako zna sta trazi
Naravno koristim i win najvise zbog igri koji ne mogu na linux i uz to internet i kao media server
mokra_carapa

#94 Re: Linux

Post by mokra_carapa »

Nesto jedva gura "ovi" linux na forumu :P
Qler

#95 Re: Linux

Post by Qler »

ja sam neki dan snimio sebi kubuntu.. ali sam onda na njega snimi xfce jer je dosta brzi. Iako je laptop solidan, nekako mi KDE nije legao. Dobar je eye candy da nekome pokazem :)
cassius

#96 Re: Linux

Post by cassius »

Koliko je moguce da instaliram neki ubuntu umjesto windows 7 , i da mi fileovi sa sedmice ostanu sacuvani i kad instaliram ubuntu ? :D
zforumas

#97 Re: Linux

Post by zforumas »

cassius wrote:Koliko je moguce da instaliram neki ubuntu umjesto windows 7 , i da mi fileovi sa sedmice ostanu sacuvani i kad instaliram ubuntu ? :D
Jako moguce :)

Napravi backup za svaki slucaj prije instalacije.
Zabootaj Ubuntu, odaberi side by side instalaciju (NE replace) i eto ga. Poslije mozes importovati svoje slike i dokumente...
mokra_carapa

#98 Re: Linux

Post by mokra_carapa »

zforumas wrote:
cassius wrote:Koliko je moguce da instaliram neki ubuntu umjesto windows 7 , i da mi fileovi sa sedmice ostanu sacuvani i kad instaliram ubuntu ? :D
Jako moguce :)

Napravi backup za svaki slucaj prije instalacije.
Zabootaj Ubuntu, odaberi side by side instalaciju (NE replace) i eto ga. Poslije mozes importovati svoje slike i dokumente...
Kako vidim ne zeli dual boot... kao sto je zforumas napisao backup prvo onda ostalo. Ubacis ubuntu ili mint i pratis upute instalacije. Ako vec nisi malo procitaj o zeljenoj linux distribuciji i vidi sta te ceka. Ubuntu i njegovi derivati su veoma slicni uglavnom dodju preinstalirani odredjeni programi/paketi..
Ako nemas iskustva sa linuxom, instaliraj virtualbox na sedmici pa vidi kakvog je shmeka ubuntu pozz
Hakiz

#99 Re: Linux

Post by Hakiz »

Ima nekoliko opcija koje bi mogao probati.

Ako misliš da sačuvaš samo podatke, a da više nemaš Windows 7 na računaru:

Najjednostavije i najsigurnije ti je da snimiš podatke negdje (backup) van tog HDD-a, dakle na eksterni HDD ili DVD-ove ili šta već, napraviš clean install Ubuntua i vratiš podatke.

Postoje još neke opcije ali lako je izgubiti neke ili sve podatke. Zato ih neću ni spominjati.

Ako želiš da sačuvaš Windows 7 pa da ga nastaviš koristiti ako ti se Ubuntu ne svidi, imaš tri standardne opcije (ekstremna četvrta je na kraju teksta):

1. Probaš LiveCD Ubuntua. Dakle, Ubuntu ti nije instalisan na HDD nego je u RAM-u.
2. Instališeš virtualnu mašinu i instališaš Ubuntu u nju.
3. Instališeš Ubuntu pored W7 kao dual boot. Ako ti se ne svidi, postoji način da se Ubuntu skine. Malo je komplikovano, treba sređivati particije HDD-a i popravljati MBR (Master Boot Record) Windowsa. Ovu opciju bih ti preporučio samo ako znaš raditi sa particijama i programima za rad sa particijama (Na primjer, GParted i slični) i ako imaš instalacioni DVD Windowsa (Treba za popravljanje MBR-a). I, naravno, u ovom slučaju postoji mogućnost da ne uspije, da ili izgubiš podatke ili da ne uspiješ srediti particije ili da ne uspiješ popraviti MBR ili kombinacija nekih od te tri mogućnosti. U tom slučaju ćeš morati ići na ponovno instalisanje Windowsa. Ili živjeti sa diskom koji ima manji kapacitet (Ako ne uspiješ popraviti particije) ili da svaki put kada uključiš računar moraš pritisnuti opciju da ti se boota Windows (Nije uspjelo popravljanje MBR-a, pa ti je ostao Linux-ov GRUB, tako da ti se prvo digne GRUB pa ti traži da biraš operativni sistem koji hoćeš iako ti je ostao samo Windows). Ili kombinacija gubitka kapaciteta diska sa ostajanjem GRUB-a.

Ako skineš Ubuntu, u procesu skidanja pokvariš GRUB i ne uspiješ popraviti MBR, onda nećeš moći bootati Windows nikako, iako ti je instalisan. Tada ti se računar ponaša kao da nema ni jedan operativni sistem instalisan. U tom slučaju ćeš morati ponovo instalisati Windows. Ili opet Ubuntu (Da popraviš GRUB), pa pokušati ponovo skidanje Ubuntua.

Pa ti vidi.

Četvrta opcija: Izvadi iz računara HDD na kojem ti je Windows. Stavi u računar novi HDD na koji ćeš instalisati Ubuntu. Ako ti se ne svidi, samo izvadi taj HDD i vrati HDD na kojem ti je Windows. Ta ti je varijanta skupa, ali nemaš strah od gubljenja podataka ili ponovnog instalisanja Windowsa ako se šta pokvari :)
daors

#100 Re: Linux

Post by daors »

Ova varijanta je za malo naprednije korisnike. Naravno prije svega uradi backup bitnih podataka.

Sa Clonezillom napravis image cijelog diska na neki externi disk. Na racunar instaliras Linux, znaci pregazis windowse, mountujes taj image iz Linuxa i prekopiras tebi bitne podatke. Dalje nastavis sa carima Linuxa :)

U slucaju da ti se iz nekog razloga vise ne svidja Linux i hoces nazad windowse, uradis restore tog imagea ponovo na taj tvoj disk i dobijes svoje stare windowse.

Zbog Unity okruzenja, koje Ubuntu nudi po defaultu, nekome ko dolazi sa windowsa bude se tesko naviknuti. Moja preporuka je da probas Linux Mint koji je onako userfrendly ili Ubuntu sa nekim drugim DE (MATE npr).
Post Reply