Linux

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
shandrprcSA

#51 Re: Linux

Post by shandrprcSA »

dje si terminal :D s'a imaaa :D
Qler

#52 Re: Linux

Post by Qler »

jarane sve je lakse preko njega na linuxu... ovih dana sam se uvjerio vise puta u to :)

Danas snimim gnome na ubuntu i pojebe se nesto i nije sistem htio da boota u gui nikako... ni uniaty od ubuntu ni gnome okruzenje nece... fino se bootao u shell, uklonio sve od GUI-a sto ima, snimio ponovo i eno ga radi ko' urica :D
vejza00

#53 Re: Linux

Post by vejza00 »

Qler wrote:jesi probao iz terminala, mislim da ide

chmod -rw komanda....
nista s tim ne uspijevam
Qler

#54 Re: Linux

Post by Qler »

vejza00 wrote:

chmod -rw komanda....
nista s tim ne uspijevam

e ne znam, proguglaj :) i meni to svi kazu kad negdje zapnem :) i ja jos ucim :)
vejza00

#55 Re: Linux

Post by vejza00 »

Qler wrote:
vejza00 wrote:

chmod -rw komanda....
nista s tim ne uspijevam

e ne znam, proguglaj :) i meni to svi kazu kad negdje zapnem :) i ja jos ucim :)
komanda u terminalu je 'sudo nautilus'mogu ti reci zajeban ovaj sudo, zacas rijesi problem :thumbup:
Qler

#56 Re: Linux

Post by Qler »

SUDO je car, kralj, šah.... :)
daors

#57 Re: Linux

Post by daors »

Koji je filesystem na usb-u? Mislim da ovo ispod nece raditi ukoliko je vfat

Ako si uspio sa sudo komandom moguce je da ti je root ili neki drugi user owner nad folderima/fajlovima na usb-u. Mozes promjeniti sa

Code: Select all

cd /put/do/usb-a
sudo chown -R vejza00:vejza00 *
prvi vejza00 je tvoj user, a ovaj drugi vejza00 je group

-R je da promjeni ownera rekurzivno na svim fajlovima
ferratilis

#58 Re: Linux

Post by ferratilis »

Zanima me, vi koji koristite Firefox na Linuxu, da li koristite Flash ili ste ga iskljucili, posto vise ne izbacuju nove verzije a ionako je flash cisto *ranje
daors

#59 Re: Linux

Post by daors »

ferratilis wrote:Zanima me, vi koji koristite Firefox na Linuxu, da li koristite Flash ili ste ga iskljucili, posto vise ne izbacuju nove verzije a ionako je flash cisto *ranje
Koristim na sajtovima na kojima jos uvijek ima flash sadrzaja. Uglavnom je u pitanju neki video. Firefox upozori da je rijec o starom pluginu i mozes birati hoces li ga koristiti.

Adobe je najavio definitivno povlacenje flasha i sada ce se i oni fokusirati na html5

http://blogs.adobe.com/flashpro/welcome ... fessional/
crysis
Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.

#60 Re: Linux

Post by crysis »

daors wrote:
ferratilis wrote:Zanima me, vi koji koristite Firefox na Linuxu, da li koristite Flash ili ste ga iskljucili, posto vise ne izbacuju nove verzije a ionako je flash cisto *ranje
Koristim na sajtovima na kojima jos uvijek ima flash sadrzaja. Uglavnom je u pitanju neki video. Firefox upozori da je rijec o starom pluginu i mozes birati hoces li ga koristiti.

Adobe je najavio definitivno povlacenje flasha i sada ce se i oni fokusirati na html5

http://blogs.adobe.com/flashpro/welcome ... fessional/

jos nisam imao tih problema s flash om na mintu, on ubaci na update flash plugin i pici dalje.
ferratilis

#61 Re: Linux

Post by ferratilis »

crysis wrote:jos nisam imao tih problema s flash om na mintu, on ubaci na update flash plugin i pici dalje.
Nije kod mene problem update, nego mi je na Firefoxu sadrzaj u Flashu usporen i sjeckav, a na Chrome-u radi savrseno. Takodjer mi u Firefoxu npr. play i volume na youtube-u cwsto ne reaguju na klik, dok u Chrome-u nemam nikakvih problema. Ali volio bi koristit Firefox jer je po meni puno bolji od Chromea po svemu osim po Flashu

Malo sam istrazivao i saznao da Firefox koristi standardni flash a Chrome ima tzv. built-in Pepperflash koji za razliku od standardnog dobija redovne update-e pa je vjerovatno zbog toga responzivniji. Ali tesko je preci na Chrome nakon 10 godina koristenja Firefoxa, jos od verzije 0.8 :D

Image
crysis
Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.

#62 Re: Linux

Post by crysis »

ferratilis wrote:
crysis wrote:jos nisam imao tih problema s flash om na mintu, on ubaci na update flash plugin i pici dalje.
Nije kod mene problem update, nego mi je na Firefoxu sadrzaj u Flashu usporen i sjeckav, a na Chrome-u radi savrseno. Takodjer mi u Firefoxu npr. play i volume na youtube-u cwsto ne reaguju na klik, dok u Chrome-u nemam nikakvih problema. Ali volio bi koristit Firefox jer je po meni puno bolji od Chromea po svemu osim po Flashu

Malo sam istrazivao i saznao da Firefox koristi standardni flash a Chrome ima tzv. built-in Pepperflash koji za razliku od standardnog dobija redovne update-e pa je vjerovatno zbog toga responzivniji. Ali tesko je preci na Chrome nakon 10 godina koristenja Firefoxa, jos od verzije 0.8 :D

Image
nisam ni govorio o problemu sa apdejtom nego sam napisao da nemam problema sa flashom, sve serije filmove , you tube sadrzaj gledam bez problema, nema sjeckanja. mint updater mi uradi update flash plugina i to je sve.
probaj ici preko how to install flash player on linux koji vec imas. ja sam trazio za mint i dobio ovo pa vidi , inace je isto za mint i ubuntu.

https://www.linux.com/learn/answers/vie ... linux-mint

http://www.wikihow.com/Upgrade-Adobe-Fl ... Linux-Mint

pa javi rezultat
daors

#63 Re: Linux

Post by daors »

Za youtube probaj sa html5 playerom

https://www.youtube.com/html5

edit:

Probaj iskljuciti opciju "Use hardware acceleration when available" na preferences/advanced i vidi hoce li se sta promijeniti. Moze biti da je neki problem sa driverima ili je losa graficka.
ferratilis

#64 Re: Linux

Post by ferratilis »

Zaboravite da sam ista pitao, ne razumijete me :D
ganja

#65 Re: Linux

Post by ganja »

sta se opterecujes sa flashom to je mrtva aplikacija, koristi drugi browser kao sto si reko, dok taj sadrzaj ne bude u html5 i onda opet koristi firefox, vjerovatno je do usera i postavki.
Hakiz

#66 Re: Linux

Post by Hakiz »

Firefox i flash se tradicionalno ne vole.
artime

#67 Re: Linux

Post by artime »

Na mintu se vidi jedna ciza, linija preko displaya. Ne znam do cega je. Na win 7 je sve ok. Da nije do drivera?
febo_acm

#68 Re: Linux

Post by febo_acm »

artime wrote:Na mintu se vidi jedna ciza, linija preko displaya. Ne znam do cega je. Na win 7 je sve ok. Da nije do drivera?

Googlaj vsync i Mint screen tearing. Sa mobitela tipkam pa mi je komplikovano da trazim, ali to je rijesenje.
kolegione

#69 Re: Linux

Post by kolegione »

artime wrote:Na mintu se vidi jedna ciza, linija preko displaya. Ne znam do cega je. Na win 7 je sve ok. Da nije do drivera?
da li je ciza prilikom gledanja videa i naglog pomjeranja prozora??? i koju graficku koristis :)
artime

#70 Re: Linux

Post by artime »

febo_acm wrote:

Googlaj vsync i Mint screen tearing. Sa mobitela tipkam pa mi je komplikovano da trazim, ali to je rijesenje.
Hvala na odg. Pomoglo je!
artime

#71 Re: Linux

Post by artime »

kolegione wrote:
da li je ciza prilikom gledanja videa i naglog pomjeranja prozora??? i koju graficku koristis :)
To je neka bijela linija duz ekrana i ne vidi se, ali mi je smetala jer dok recimo gasim sistem, onda mi se zacrni u sekundi prvo jedan dio ekrana do linije pa onda drugi ostatak.
Mada mi onako generalno spor sistem. Kasne komande itd. Koristim zadnji mint. Možda se pozabavim oko toga, tj. googlam sta je u pitanju, kada budem imala vise vremena. :)
medvjed23

#72 Re: Linux

Post by medvjed23 »

...
Hakiz

#73 Re: Linux

Post by Hakiz »

Daklem, Linux dobio novi kernel, 4.4.

https://www.kernel.org/
vkmiro

#74 Re: Linux

Post by vkmiro »

Jedno pitanje za pocetnika!
Svaki put mi na windows 7 instalacija linux minta prodje ok. Sada sam na laptopu stavio windows 10, ubacim disk, sve odradi, kliknem instalaciju i prodje prve dvije opcije, izbor jezika i upozorenje za mrežu, napajanje i velicinu particije, i kada nastavi, kaže mi da nije našao na racunaru niti jedan operativni sitem, a ima windows 10 ??
U cemu bi mogao biti problem.
crysis

#75 Re: Linux

Post by crysis »

vkmiro wrote:Jedno pitanje za pocetnika!
Svaki put mi na windows 7 instalacija linux minta prodje ok. Sada sam na laptopu stavio windows 10, ubacim disk, sve odradi, kliknem instalaciju i prodje prve dvije opcije, izbor jezika i upozorenje za mrežu, napajanje i velicinu particije, i kada nastavi, kaže mi da nije našao na racunaru niti jedan operativni sitem, a ima windows 10 ??
U cemu bi mogao biti problem.

jesi ga stavio na posebnu particiju ili uz Win10. probaj otici na rucno particionisanje pa onda vidi sta ti pokazuje,
a inace prije particionisanja te pita sta zelis uraditi, dali da uzme cio disk i pri tome izbrises desetku ili instalaciju uz desetku.obrati dobro paznju na to da nebi ostao bez desetke.
uglavnom ima jedno 6 opcija pa izaberi sta ti treba.
Post Reply