Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
ganjgo wrote:Primijetio sam da mi nakon update-a KDE-a laptop radi malo drugačije, ovo skaliranje meee baš zeza. Pa sam istraživao o tome kako treba laptop 'spremiti' za linux. Preporučuju zadnji update biosa, da se ovisno od modela riješe neki problemi u terminalu i bla bla bla. Uglavnom, nije mi riješilo sve probleme, mislio sam promijeniti distro. Šta preporučujete? Samo Linux, bez WIN10.
Update BIOS-a bi se trebao raditi na svakom racunaru bez obzira koji je OS instaliran. A zasto ne instaliras neki drugi DE umjesto da mijenjas citav OS? Na login screenu ces moci birati koji DE hoces pokrenuti
probaj i3 WM KDE je kilav puno sminke za puno rama
salu na stranu, nisi naveo koji distro imas pa ce ti tesko neko napisati kako i sta. Probaj Mate ili Cinnamon umjesto KDE. Mozes takodjer probati GNU/Linux Manjaro koji je baziran na Arch-u ili Mint koji je baziran na Debianu.
[3 razlicite distribucije bazirane na razlicitim distribucijama...]
1. Manjaro
2. Mint
3. Fedora
supercali wrote:Koristi bilo koju literaturu jer je kod svih isti fazon ako mislimo na isto
Da docaram i kod dacije i kod mereceda da bi promjenio kocnice moras skidati tocak
Tako je i u linuxu generalno e sada da ti objasnjavam pojedinosti a ne znas osnove ne ide jos
Zato i trazim literaturu od nekoga ko je to prezvakao vec.
supercali wrote:Koristi bilo koju literaturu jer je kod svih isti fazon ako mislimo na isto
Da docaram i kod dacije i kod mereceda da bi promjenio kocnice moras skidati tocak
Tako je i u linuxu generalno e sada da ti objasnjavam pojedinosti a ne znas osnove ne ide jos
Zato i trazim literaturu od nekoga ko je to prezvakao vec.
ganjgo wrote:Primijetio sam da mi nakon update-a KDE-a laptop radi malo drugačije, ovo skaliranje meee baš zeza. Pa sam istraživao o tome kako treba laptop 'spremiti' za linux. Preporučuju zadnji update biosa, da se ovisno od modela riješe neki problemi u terminalu i bla bla bla. Uglavnom, nije mi riješilo sve probleme, mislio sam promijeniti distro. Šta preporučujete? Samo Linux, bez WIN10.
Update BIOS-a bi se trebao raditi na svakom racunaru bez obzira koji je OS instaliran. A zasto ne instaliras neki drugi DE umjesto da mijenjas citav OS? Na login screenu ces moci birati koji DE hoces pokrenuti
probaj i3 WM KDE je kilav puno sminke za puno rama
salu na stranu, nisi naveo koji distro imas pa ce ti tesko neko napisati kako i sta. Probaj Mate ili Cinnamon umjesto KDE. Mozes takodjer probati GNU/Linux Manjaro koji je baziran na Arch-u ili Mint koji je baziran na Debianu.
[3 razlicite distribucije bazirane na razlicitim distribucijama...]
1. Manjaro
2. Mint
3. Fedora
Mislio sam preći na KDE Cinnamon Mint 18.1 treba da se nakanim, sad sam sve naštimao na ovom. Dosta ljudi koristi Manjaro, moram i o tome da razmislim.
Ne bih rekao da bi i3WM riješio ovaj problem koji imam, ovo je problem sa samim OS, jer trebalo bi da pamti skaliranje za svaki display.
Last edited by ganjgo on 05/04/2017 13:25, edited 1 time in total.
ne postoji KDE Cinammon Mint 18.1 ili jedan ili drugi. promijenio sam bruku distri na lapu i nikad ama bas nikad nisam radio spremanje laptopa za linux. prilikom intalacije linux te pita hoces li uraditi format diska ili dual boot.
kod raspoznavanja displeja pamti samo primarni ostale moras stimat po potrebi. inace da ti dam savjet ostavise manjara ili fedore, prvo se usteli na mintu pa onda dalje, a preporucujem cinamon.
crysis wrote:ne postoji KDE Cinammon Mint 18.1 ili jedan ili drugi. promijenio sam bruku distri na lapu i nikad ama bas nikad nisam radio spremanje laptopa za linux. prilikom intalacije linux te pita hoces li uraditi format diska ili dual boot.
kod raspoznavanja displeja pamti samo primarni ostale moras stimat po potrebi. inace da ti dam savjet ostavise manjara ili fedore, prvo se usteli na mintu pa onda dalje, a preporucujem cinamon.
Ja sam svoj laptop morao podesiti, radi se o dellu koji su inače 'pogodni' sa linux, ali eto.
U pravu si ne postoji Mint Cinnamon KDE, ima samo Mint KDE.
Dobro, hvala na savjetu, pogledat ću to sve.