Lijepo i čisto, moje Sarajevo
-
emmir1
#26 Re: Lijepo i čisto, moje Sarajevo
Ne postoji dovoljan broj kanti.
Jutros sam uzeo bananu na Stupu i koru nosio do Otoke gdje je bila prva kanta za smeće gdje sam je bacio.
Onom stranom od rtv doma.
Jutros sam uzeo bananu na Stupu i koru nosio do Otoke gdje je bila prva kanta za smeće gdje sam je bacio.
Onom stranom od rtv doma.
- petunija
#27 Re: Lijepo i čisto, moje Sarajevo
Na žalost, pokušaj nekom nešto reći i vidjećeš reakciju.sheilak wrote:zar je sarajevo ikada bilo cisto?slazem se s henryem. al ne mora se sutjeti. ne mislim sad na neke masovne demonstracije protiv hrakanja u javnosti. vec idiotu koji to radi na sred ceste diskretno skrenes paznju kakvom socnom psovkom. jer na molbu da to ne radi taj ti se nece ni osvrnuti.petunija wrote:Ovo i ja često govorimHenry Chinaski wrote:Vlast koja bi pokušala uvesti red, bila bi pometena na narednim izborima.
Zar stvarno mislite da ljudi ovdje žele da budu disciplinovani i kulturni? Doduše, možda ima pokoji.
@zatezni, u pravu si, čovjeku bude muka, a "mora" da ćuti
al fakat, grad je toliko prljav, prosto ti se nekad gadi hodati sarajevom.
Ti koji bacaju smeće po ulici nisu osobe koje će se zacrveniti ako ih opomeneš nego će ti se nagovoriti tako da ćeš se osjećati kao zadnja budala. I to, ako budeš imala sreće.
A mnogo je vjerovatnije da će te možda i udariti, posebno ako si žensko, da vidiš samo papke kako su hrabri kad treba silu na ženi primjeniti
- zateznistub
#28 Re: Lijepo i čisto, moje Sarajevo
Kao dugogodišnji pušač, stojim iza tvoje izjave da se u njegovom postu raadi o diskriminaciji.Sarajmen wrote:Diskriminacija, ako ne i rasizam. Od tog stanja u tvojoj glavi ne vidiš da na javnom stajalistu-mjestu nema kante za otpad. Istina je da ima nekulturnih sugrađana, ali nije dovoljno to da se samo konstatuje i kao to bi bilo to. Bez osigurane kante za otpad na jednom mjestu tipa ovoga, ne može se govoriti isključivo o nekulturi, u ovom slučaju pušača, već o neradu Javnog komunalnog preduzeća Rad ili Gras, a zašto ne i Europlakat-a ili koje li već firme koja lijepe novce mlati na konto svojih reklama. Sagni guzove i pokupi opuške ako ti smeta....aha, malo morgen. I u pravu si ako ne smatraš da je to u dure, ali neko bi to morao ćešće da uradi ,zar ne?mario001 wrote:Pusaci, niza rasa
Ali..
Iako stoji da nedostaju kante/pepeljare smatram da se radi iskljucivo o nekulturi, Kad sam jos prije rata išao po zapadnoevropskim zemljama nosale su se one rasklopno-sklopive pepeljarice koje stanu u đep. Znaš zašto? Sigurno ne iz kurtoazije i kulture, nego isključivo da nas ne bi onaj u zelenkastoj uniformi marnuo po bubrezima/novčaniku...
- Logovan
#29 Re: Lijepo i čisto, moje Sarajevo
Sve tačno, osim ovog dijela oko kanti. Nije da ih nema dovoljno, nego ih nema nikako.jao_situacije wrote:prvo stoka je došla u sarajevo i radi šta hoće
drugo stoka vlada stokom i bira famalijarnu stoku da vodi komunalna preduzeća
treće stoka se zaposlila u komunalna preduzeća i boli ih kurac za čistoću grada
četvrto nema dovoljno kanti za smeće po gradu
ja sam neki dan nosio papir i otpadak kući jer nije bilo kante nigdje po putu
Prije 10-15 dana vidio sam stariju gospođu koja je čistila stanicu dok je čekala tramvaj. Papiriće, opuške i ostalo je šutala i skupljala na jednu gomilu.
-
IstinitaPoruka
#30 Re: Lijepo i čisto, moje Sarajevo
Kanti negdje ima i previše, a na nekim mjestima nikako skoro.
Kad je neko zadnji put prošao onim parkom iznad BBI?
Ne smiješ ni sjesti na klupu, dočeka te izmet od psa kao i njihovo lajanje na tebe..
užas..
Kad je neko zadnji put prošao onim parkom iznad BBI?
Ne smiješ ni sjesti na klupu, dočeka te izmet od psa kao i njihovo lajanje na tebe..
užas..
- zateznistub
#31 Re: Lijepo i čisto, moje Sarajevo
Ni na kraj pameti mi nije da amnestiram odgovornost bilo koga ko je odgovoran za postavljanje i održavanje tih fiktivnih kanti/pepeljara. Ono što ja hoću da kažem je da i kada bi postojeale te kante, situacija sa čistoćom ne bi bila drastično bolja.Sarajmen wrote: Sve ja to kontam... ali bez kante za otpad svako biva doveden u situaciju da postane nekulturan. Da sam primijetio kantu ne bih riječi napisao, odkulirao bih i tu i tamo pratio temu. Međutim, evo da se ne ponavljam jer sam konkretno @mariu replicirao...
Ti preskačeš odgovornost Javnog preduzeća koje bi moralo da brine o urednosti stajališta za putnike. Da ima postavljena kanta logično je da bi onaj ko je i postavlja bio odgovoran da je prazni, pa i ono oko kante da prikupi i odveze gdje treba , što bi stajalište učinilo puno čistijim. Ovako se nakupilo toga i zaista nije lijepo vidjeti. Zato kažem , nije rješenje samo konstantovati da to nije u dure i ložiti mišljenja koja pušače krive za takvo stanje.
Jer, ti pušači su odbacivali pikavce ofrlje zbog toga što im nije bilo omogućeno da ih odbace u kantu-i koje-ih nema. U slučaju kada na stajalištu postoji kanta za otpad, bacanje otpadaka u nju postaje obaveza. I ta se obaveza forsira kod onih ''nekulturnih'' preko tzv ''Eko policije '' ili koga li već, papir trpi i budzet se puni. Svaki inspektor će dobiti platu po učinku, pa da vidiš majčin sine kako bi to išlo svojim putem i za dobrobit svih ostalih ''kulturnih'' po tom pitanju.
Mojne da naprđujemo o primjerima teorije i prakse koja je prisutna vani... zalibo mene za stanje rego, mene kao i tebe boli ovo loše a vdjeo. Ako mogu od građanina uzeti od 3 do 4 marke za kutiju cigareta na ''obližnjoj '' trafici , mogu naplatiti nepune 2 marke u jednom pravcu za prevoz autobusom, tramvajem ili trolejbusom , moraju i ako treba počistiti za dijelom tih nekulturnih građana-ki ako im nije interes postaviti kantu za otpatke i nekog' da ih održava. O ''ubleha '' prihodima sa pano-plakata da ne pričam....stakla prljava i polomljena, fuš inox ili mesing korozirao.
Ah da, oni su ''viša '' rasa.
- Hemera
#32 Re: Lijepo i čisto, moje Sarajevo
Pogledaj betonske kante koje su imale gore napravljenu pepeljaru,kad je Općina Stari Grad postavila prošle godine,ako sam dobro zapamtila,danas na šta liče,ili bolje rečeno na šta ne liče.Sarajmen wrote:Diskriminacija, ako ne i rasizam. Od tog stanja u tvojoj glavi ne vidiš da na javnom stajalistu-mjestu nema kante za otpad. Istina je da ima nekulturnih sugrađana, ali nije dovoljno to da se samo konstatuje i kao to bi bilo to. Bez osigurane kante za otpad na jednom mjestu tipa ovoga, ne može se govoriti isključivo o nekulturi, u ovom slučaju pušača, već o neradu Javnog komunalnog preduzeća Rad ili Gras, a zašto ne i Europlakat-a ili koje li već firme koja lijepe novce mlati na konto svojih reklama. Sagni guzove i pokupi opuške ako ti smeta....aha, malo morgen. I u pravu si ako ne smatraš da je to u dure, ali neko bi to morao ćešće da uradi ,zar ne?mario001 wrote:Pusaci, niza rasa
Za nas nije ništa.Nije problem što nema kante,nego je problem što pojedinci to uništavaju.
-
mario001
#33 Re: Lijepo i čisto, moje Sarajevo
Koliko puta ste vidjeli da iz automobila bacaju opuske ili pola cigarete, prilicno sam siguran da svaki automobil ima pepeljaru, to se posebno vidi na iskljucnim saobracajnicama pored tramvajskih pruka...dakle niza rasa
- zateznistub
#34 Re: Lijepo i čisto, moje Sarajevo
gledao sam lično kako punu pepeljaru trese na ulicu dok klokan čeka da se upali zeleno.mario001 wrote:Koliko puta ste vidjeli da iz automobila bacaju opuske ili pola cigarete, prilicno sam siguran da svaki automobil ima pepeljaru, to se posebno vidi na iskljucnim saobracajnicama pored tramvajskih pruka...dakle niza rasa
-
mario001
#35 Re: Lijepo i čisto, moje Sarajevo
I ja sam to vidio stotinu puta, bas me zanima opravdanje za tozateznistub wrote:gledao sam lično kako punu pepeljaru trese na ulicu dok klokan čeka da se upali zeleno.mario001 wrote:Koliko puta ste vidjeli da iz automobila bacaju opuske ili pola cigarete, prilicno sam siguran da svaki automobil ima pepeljaru, to se posebno vidi na iskljucnim saobracajnicama pored tramvajskih pruka...dakle niza rasa
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#36 Re: Lijepo i čisto, moje Sarajevo
cuj koje je opravdanje,pa puna pepeljara hahaha .primitivizam i krkanluk je zavladao sarajevom....nazalost...
-
bull21
#37 Re: Lijepo i čisto, moje Sarajevo
http://www.klix.ba/vijesti/bih/sarajevo ... /151201076
Za ovo će trebati dugo vremena da se naši ljudi nauče, gledao sam nedavno program o UK i da i tamo veliki broj ljudi neće da se pridržava pravila (doduše onda smetljari odbiju da nose smeće dok se ne raspodijeli po grupama!) tako da će ovo kod nas biti zasigurno teška misija... ali, živi bili pa vidjeli.
Sarajevo uskoro dobija prve eko-otoke za selektivno prikupljanje otpada
Po uzoru na brojne evropske gradove, u Kantonu Sarajevo će na nekoliko različitih lokacija u užem centru biti postavljeni eko-otoci, odnosno setovi sa po četiri podzemna kontejnera za papir, plastiku, staklo i opšti otpad.
Ugovor o implementaciji pilot-projekta pod nazivom "Razvoj sistema primarne selekcije ambalažnog otpada iz komunalnog čvrstog otpada u KS" potpisan je danas u Sarajevu, čime je ozvaničen njegov početak. Projekat realizuju Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo, Kantonalno javno komunalno preduzeće Rad Sarajevo i prvi ovlašteni operater sistema za upravljanje ambalažnim otpadom u BiH Ekopak.
Prema projektu, eko-otoci prvo će biti postavljeni na području dvije sarajevske općine: Novi Grad i Centar, zbog mišljenja kako su u tim općinama najpotrebniji.
U narednom periodu i druge sarajevske općine moći će u skladu sa svojim zahtjevima uzeti učešće u projektu, istakao je ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Senad Hasanspahić.
Moderan evropski trend eko-otoka za odlaganje i selektiranje otpada neophodan je i građanima glavnog grada BiH, istakao je premijer Kantona Sarajevu Elmedin Konaković.
"Postoji problem odlaganja smeća u samom centru grada što pravi veliki problem, na kese se okuplja veliki broj pasa lutalica. Ovaj projekat trebao bi rezultirati sa nekih 50 punktova za početak, na kojima će se moderno odlagati smeće, nadam se da ćemo u narednim godinama imati veliki broj ovih kontejnera", istakao je Konaković.
Iz Rada su poručili kako je riječ o sistemu koji ukazuje na kvalitetan način sakupljanja, selektiranja i odvoza otpada. Direktor Rada Selim Babić rekao je da će najveći efekat imati glavne gradske zone odakle će se sistem sakupljanja otpada proširiti na cijeli grad.
"Ovim postižemo bolji pristup upravljanja otpadom i reciklažom. Lokaliteta za sada ima dosta, ali precizirat ćemo ih sa predstavnicima općina jer su za gradnju potrebne urbanističke saglasnosti zbog podzemnih instalacija. Ekopak će uložiti 50.000 konvertibilnih maraka, "Rad" će uraditi građevinske radove, a resorno ministarstvo se obavezalo da će u narednom budžetu izdvojiti 200.000 KM", rekao je Babić.
Federalno ministarstvo okoliša i turizma ovlastio je Ekopak kao prvog operatera sistema za upravljanje ambalažnim otpadom.
"Sretni smo što su predstavnici vlasti prepoznali značaj ovog projekta i upravljanja otpadom uopšte kako bi od Kantona Sarajevo stvorili ambijent ugodnog i modernog življenja. Ekopak će obezbijediti pet eko-otoka, 20 podzemnih kontejnera i radit će da sve količine otpada koje se prikupe odlaze na reciklažu", kazala je direktorica Ekopaka Amela Hrbat.
Nakon najave početka projekta, istaknuto je kako će se nastaviti aktivnosti na podizanju svijesti građana o važnosti selektiranja otpada i reciklaže.
- zateznistub
#38 Re: Lijepo i čisto, moje Sarajevo
Pogled sa prozora na dobrinji...
neki dan supruga ni kriva ni duzna ocistila, ali đaba seljak baca li baca...

- Banksy
#39 Re: Lijepo i čisto, moje Sarajevo
Novi Grad i Novo Sarajevo su prilično čisti, Centar i Stari Grad su katastrofa ...
- zateznistub
#40 Re: Lijepo i čisto, moje Sarajevo
Evo po slici koliko je Novi Grad čistBanksy wrote:Novi Grad i Novo Sarajevo su prilično čisti, Centar i Stari Grad su katastrofa ...
- Banksy
#41 Re: Lijepo i čisto, moje Sarajevo
Moguće. Uz glavne saobraćajnice je jako čisto, iznenađujuće.zateznistub wrote:Evo po slici koliko je Novi Grad čistBanksy wrote:Novi Grad i Novo Sarajevo su prilično čisti, Centar i Stari Grad su katastrofa ...
-
Keiko
#42 Re: Lijepo i čisto, moje Sarajevo
Da ima dovoljno kanti, ona papci ne bi imali izgovor za bacanje smeca kud god stgnu. Bez kanti, izgovor je tu i za raju i za papke.Hemera wrote:Pogledaj betonske kante koje su imale gore napravljenu pepeljaru,kad je Općina Stari Grad postavila prošle godine,ako sam dobro zapamtila,danas na šta liče,ili bolje rečeno na šta ne liče.Sarajmen wrote:Diskriminacija, ako ne i rasizam. Od tog stanja u tvojoj glavi ne vidiš da na javnom stajalistu-mjestu nema kante za otpad. Istina je da ima nekulturnih sugrađana, ali nije dovoljno to da se samo konstatuje i kao to bi bilo to. Bez osigurane kante za otpad na jednom mjestu tipa ovoga, ne može se govoriti isključivo o nekulturi, u ovom slučaju pušača, već o neradu Javnog komunalnog preduzeća Rad ili Gras, a zašto ne i Europlakat-a ili koje li već firme koja lijepe novce mlati na konto svojih reklama. Sagni guzove i pokupi opuške ako ti smeta....aha, malo morgen. I u pravu si ako ne smatraš da je to u dure, ali neko bi to morao ćešće da uradi ,zar ne?mario001 wrote:Pusaci, niza rasa
Za nas nije ništa.Nije problem što nema kante,nego je problem što pojedinci to uništavaju.
-
Keiko
#43 Re: Lijepo i čisto, moje Sarajevo
Moja komsinica je dobila kaznu od €1,000 jer su joj u kanti za recikliranje kartona, papira i plastike (svi imamo svoje kante i onda ih razliciti kamioni kupe po rasporedu) nasli par staklenki. Naime, komsinica je tek bila promijenila firmu koja joj kupi smece i nije znala da nova firma ima posebne kante za staklo sto prethodna nije.bull21 wrote:
Za ovo će trebati dugo vremena da se naši ljudi nauče, gledao sam nedavno program o UK i da i tamo veliki broj ljudi neće da se pridržava pravila (doduše onda smetljari odbiju da nose smeće dok se ne raspodijeli po grupama!) tako da će ovo kod nas biti zasigurno teška misija... ali, živi bili pa vidjeli.
Kod mene se smece naplacuje po tezini dok su recikliranje i organski otpad besplatni tako da se nikome ne isplati ne razdvajat'. Vec sam pisala na jednoj temi kako ovaj sistem odlicno funkcionise, cak i u stambenim zgradama gdje stanari imaju zajednicke kontejnere. Mada, kao i uvijek, vratili bi se na 'kod nas to nikad nece proc'' kao da su svi ostali narodi genetski kulturniji i osvjesteniji od nas a ne da su sami izgradili sisteme u kojima zive.
- zateznistub
#44 Re: Lijepo i čisto, moje Sarajevo
naravno da nisu, ali ih ona 1.000 eura sa početka posta pravi takvima...Keiko wrote:Moja komsinica je dobila kaznu od €1,000 jer su joj u kanti za recikliranje kartona, papira i plastike (svi imamo svoje kante i onda ih razliciti kamioni kupe po rasporedu) nasli par staklenki. Naime, komsinica je tek bila promijenila firmu koja joj kupi smece i nije znala da nova firma ima posebne kante za staklo sto prethodna nije.bull21 wrote:
Kod mene se smece naplacuje po tezini dok su recikliranje i organski otpad besplatni tako da se nikome ne isplati ne razdvajat'. Vec sam pisala na jednoj temi kako ovaj sistem odlicno funkcionise, cak i u stambenim zgradama gdje stanari imaju zajednicke kontejnere. Mada, kao i uvijek, vratili bi se na 'kod nas to nikad nece proc'' kao da su svi ostali narodi genetski kulturniji i osvjesteniji od nas a ne da su sami izgradili sisteme u kojima zive.
-
Keiko
#45 Re: Lijepo i čisto, moje Sarajevo
To je upravo i bila poanta mog posta. Samo kod nas izgleda nista ne moze, nema ko do provodi, nece to narod nikad prihvatit', bla, bla, bla. A evo, samo u oktobru 537,000 nezaposlenih u BiH http://www.klix.ba/vijesti/bih/u-oktobr ... /151202070 i onda kaze nema ko da provodi. Dobar i nekrumpiran 'redar' bi dnevno mogao ispisat' 5,000KM kazni, nek se 10% naplati opet je zaradio svoju platu i jos da ostane. A nista ne bi falilo ni da sudovi malo pomognu da bi naplata bila visa od 10% jer se i oni financiraju iz budzeta i valjda i sudijama smeta ciganluk i prljavstina.zateznistub wrote: naravno da nisu, ali ih ona 1.000 eura sa početka posta pravi takvima...
U skoli mog sina je propisana najstrozija kazna za prljanje skole i dvorista iako u skoli nemaju kante za smece. Sva djeca smece nose kuci i tamo ga bacaju u kantu ali si ih tome poceli ucit' sa po 4 godine.
- Hemera
#46 Re: Lijepo i čisto, moje Sarajevo
Vidi se da ne živiš ovdje,jer da živiš ovo ne bi nikad napisao jer bi znao stvarnu problematiku,ovdje nije problem pravi što nema kanti već je problem da su kante devastirane i svijet baca gdje stigne.Keiko wrote:
Da ima dovoljno kanti, ona papci ne bi imali izgovor za bacanje smeca kud god stgnu. Bez kanti, izgovor je tu i za raju i za papke.
Sva stajališta u SA su imala kante,danas nema nijedno,jer je neko smatrao da ih treba uništiti.
A da ne pričam o plavim kantama na onim betonskim konstrukcijama ,rijetko koja je čitava,a sve su uništene.
Prema tome nemoj previše pričati ono što ne znaš.
Kad kante budu postojale i to čitave i funkcionalne onda možeš kazniti nekoga što ne baca u kantu nego na ulicu.
Šta je sa naseljima gdje nema kontejnera i sl?
Trebaju ljudi ići u druga naelja da bacaju ili slično ili odlažu na neke javne površine i prave divlje deponije?
-
bull21
#47 Re: Lijepo i čisto, moje Sarajevo
Problem je i mentalitet, da se ne lažemo. Lakše je kesu, flašu ili papir baciti pod noge (nek' vjetar nosi) nego nositi malo dok se ne dođe do kante. Jbg, kad čovjek pročita tvoj post rekao bi da nema kante u Sarajevu na kilometre.Hemera wrote:Vidi se da ne živiš ovdje,jer da živiš ovo ne bi nikad napisao jer bi znao stvarnu problematiku,ovdje nije problem pravi što nema kanti već je problem da su kante devastirane i svijet baca gdje stigne.Keiko wrote:
Da ima dovoljno kanti, ona papci ne bi imali izgovor za bacanje smeca kud god stgnu. Bez kanti, izgovor je tu i za raju i za papke.
-
Naslovnica
#48 Re: Lijepo i čisto, moje Sarajevo
Kod mene u ulazu (AP) naselilo se nekoliko papana, umjesto da bace smeće u smetljarnik (koji se zaključava, a ključ isti kao i na haustorskim vratima) ili u kontejnere (20 m od zgrade), papci samo ostave kese sa smećem ispred smetljarnika.
I normalno, dođu kerovi (ni njih ne nedostaje), razbucaju smeće, oko zgrade haos.
Zaista mi nije jasno da li ti ljudi koji to rade imaju imalo mozga, o čemu razmišljaju, kakav je to polusvijet koji je na tom kulturnom nivou?!
I normalno, dođu kerovi (ni njih ne nedostaje), razbucaju smeće, oko zgrade haos.
Zaista mi nije jasno da li ti ljudi koji to rade imaju imalo mozga, o čemu razmišljaju, kakav je to polusvijet koji je na tom kulturnom nivou?!
- Hemera
#49 Re: Lijepo i čisto, moje Sarajevo
Znate li ko baca?zateznistub wrote:Pogled sa prozora na dobrinji...
Ako znate što ne prijavite komunalnim redarima?
- zateznistub
#50 Re: Lijepo i čisto, moje Sarajevo
Da znam ko baca, ne bi ni trebali oni...Hemera wrote: Znate li ko baca?
Ako znate što ne prijavite komunalnim redarima?