Letjelice/avioni BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

ljubav_aha

#276 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by ljubav_aha »

Image
exliberal

#277 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by exliberal »

ljubav_aha wrote:Image
Zar ovaj nije zapaljen prosle godine....?
ljubav_aha

#278 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by ljubav_aha »

vise bi idioti zaradili da ih stave u pristojan muzej :x
jefferson

#279 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by jefferson »

Meni nije jasna ta odluka Predsjednistva. Mislim vode se kao fol ustedom (koliko samo trose para na gluposti) a nece fiksnu avijaciju. I kada nekada udjemo u NATO, NATO ce traziti da vrsimo policing svog neba ili da PLATIMO nekome da nam to radi.
Ali sve vise mi se cini da smo mi glupost izmislili!
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#280 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Toto »

kaboom wrote:ОС БиХ треба да врате РС авионе вриједне милионе
Datum: 05.04.2010 21:00

СAРAЈЕВО - Оружане снаге БиХ (ОС БиХ) требало би да Републици Српској врате авионе вриједне милионе марака које им је раније уступила Војска РС, али се тај процес намјерно одуговлачи.

Рекао је то "Гласу Српске" извор близак ОС БиХ и напоменуо да је одлуком Предсједништва БиХ о величини и структури ОС БиХ јасно речено да ОС не предвиђају посједовање летјелица са фиксним крилима односно авијацију, изузев да се промијени закон о величини и структури ОС БиХ.

- Изузимајући хеликоптере, остали авиони требало би према томе, да се врате Републици Српској - каже исти извор и додаје да одлука о томе шта ће бити са авионима никако да се донесе.

Према финансијским процјенама из 2005. године вриједност имовине коју је Војска РС уступила ОС БиХ износила је више од 12,5 милијарди долара, а од тога је вриједност авијације 191 милион долара.

Војска РС је у ОС БиХ унијела седам авиона "орао", један авион "Г-4", 12 "јастребова", двије "утве" и 24 хеликоптера. "Орао" је процијењен на три милиона долара, "утва" на 2.770.000, авион "Г-4" и хеликоптер на по 2.200.000 долара, а "јастреб" на око 2.250.000 долара.

Извор "Гласа Српске" казао је да је својевремено Србија исказала интерес да купи летјелице "утва" за своје потребе и да од тога још увијек није потпуно одустала.

Додаје и да има неких страних бизнисмена из СAД и других дијелова свијета, који би такође жељели да купе ове авионе и уз малу дораду као раритет користе у цивилне сврхе.

- Ријеч је о средствима која би се продајом могла усмјерити на рјешавање многих социјалних питања, санирање проблема запошљавања, бораца, пензионера, школа, болница... Одлуком Предсједништва БиХ о величини и структури - додао је он.

Члан Комисије за одбрану и безбједност БиХ Душанка Мајкић казала је да је одавно дефинисано шта ОС БиХ могу имати а шта не, те да се свјесно одуговлачи са рјешавањем судбине вишкова у које спадају и авиони.

- Ти авиони су припадали РС и треба да се врате ономе коме су и припадали. Неки званичници у ОС БиХ су чак тврдили да ће "утве" користити за обуку пилота - казала је Мајкићева.

Додала је да они који се требају обучавати у ОС БиХ могу то чинити на хеликоптерима, јер ОС БиХ немају крилну авијацију и нема основа да се било ко обучава на тим авионима.

- "Утве" треба да се врате РС и њене надлежне институције ће одлучити да ли ће их поклонити неком аеро-клубу или рецимо користити за потребе пољопривреде - казала је Мајкићева.

Милојчић
Начелник Заједничког штаба ОС БиХ Миладин Милојчић нагласио је да се сва покретна имовина коју су имале бивше војске рјешава у складу са споразумом који је потписао Савјет министара БиХ са ентитетским владама у марту претпрошле године.

Напоменуо је да је ријеч о имовини која чека одлуке надлежних институција да би се коначно ријешила њихова судбина.

- Судбина авиона који више не могу бити у саставу ОС БиХ ријешиће се у пакету са осталом покретном имовином и ту ће бити крај приче и са овим авионима. Како будемо рјешавали осталу покретну имовину, тако ћемо ријешити и те авионе. Ту се очито веома тешко долази до договора - истакао је Милојчић.

Потврдио је да авиони нису у структури ОС БиХ и то је дефинисано одлуком Предсједништва БиХ из јула 2006. године.
ove cijene su bez veze
utva je klipni civilni avion i nema sanse da vise kosta nego jedan g4 koji je skolsko-bornebi maznjak.

Utva
Image

G4
Image
Toto

#281 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Toto »

kaboom wrote:poenta je da se vrate avioni a ne pare, tako da je nebitno da li je novinar lupio cfire. opet ti promice sustina :)
Velis:"Poenta". Ako je zbog poente: onda sumnjam da ce se ikad ista od ovoga vratiti. Prije ce vam dat pare vec poentu.
Toto

#282 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Toto »

kaboom wrote:pa tehnicki i ne mogu da ih "vrate" posto nisu vlasnistvo OS (ako si citao tekst do kraja mogao si to primjetiti), takodje su ti avioni fizicki u BL, tako da je i to "vracanje" upitno :)

e sad ti meni objasni sta je tvoja "poenta", kome je u interesu da ti avioni trunu (ne moraju cak ni da se prodaju, mogu da se poklone nekom klubu recimo)
pa sad:
Orlovi, galebovi i gazele se ne bi smjeli poklanjat aeroklubovia jer bi se to sve pobilo medjusobno u tim klubovima. Prosto sumnjam da i jedan aero klub ima para da zapusti jedan mlazni motor a kamo li da lete u njima. Nesto kontam: da bi djecurlija iz aeroklubova vise letila u onim katapult sjedistima vec u avionima.

Sto se tice ovih Utvi: to je vec drugi par opanaka. Najbolje bi bilo djeci kupit kojeg Blanika nek uce letenje a Utve nek slepaju Blanike ili ih rekonstruisat u poljoprivrenu avijacijupa nek gonjaju komarce i spricaju krompir po glamockom polju i nisickoj visoravni.
Toto

#283 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Toto »

kaboom wrote:znaci , da rezimiram:
ti ne bi dozvolio da se avioni vrate RS na rasoplaganje, da se eventualno potom prodaju, ne bi dozvolio da se avioni i helikopteri poklanjaju klubovima i tako eventualno odrzi bar letacki kadar, pretpostavljam ne bi podrzao nijednu drugu opciju u kojoj bi ti avioni opet poletjeli u RS iz bojazni da bi se omladina katapultirala ...
... al bi rado koristio utve za zaprasivanje krtole po glamockom polju ... :-) :lol:

genijalno
genijalcino de nam reci koji aero klub na svijetu ima mlazne bornebe avine u floti i ko letacku skolu za borbenu avijaciju ima u hangaru na glamockom polju. :D :D :D :D

A de mi nacrtaj za sta se drugo moze iskoristit ta famoyna UTVA. Beli hos pravit akro grupu sa Utvama pa ic sa njom na stocni sajam.

Piloti ce vise nauciti letjeti prskajuc komarce i maline nego gledajuc u slike G4 ili Gazelle u nekom aero kljubu. Cijela drzava BiH nema para da odrzava 3 galeba i 5 gazele; aero klubovi nemaju para da drze sekciju za avio modelare a zinula im guzica da imaju borbenu mlaznu avijaciju.

Koji ce ti kuHac letacki kadar kad ti nema ko zamjenit gume i nakacit bombe na Galeb? Ko ce ti trekovat elise na Gazelli, ko ce ti radit ljekarske preglede pilota? Beli neki travar.
:lol: :lol: :lol:
susc_ovjek

#284 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by susc_ovjek »

essex wrote:naletih i ovdje a posto sanjam da jednom sastavim svoj avion evo da vam prosljedim par informacija, nekima mozda vec poznate...
na ovom linku ce te naci po abecedi kompanije koje se bave prodajom ili planova ili polugotovih aviona pa se sastavljaju po principu "sam svoj majstor"...
http://www.eaa.org/homebuilders/kitsandplans.asp

eaa je udruzenje koje okuplja "samovce" iz cijele amreike i jednom godisnje imaju skup na velikom aerodromu Oshkosh.
ono sto je mozda najbolje za nase ulove je KR linija malih letjelica na koje se nakaci VW bubin motor 2100 i prilicno je brz, mislim nekih 300km na sat...planovi kostaju od $75-$200, najjeftiniji avion, jednosjed zavrsen kosta negdje oko $10,000...za polijetanje mu je dosta i 100-njak metara, sljetanje zahtijeva nekih 300
evo i linkova...
ovo je maticna firma, na dnu stranice imate kr-1, kr-2 i kr-2s linkove za tehnicke podatke
http://www.fly-kr.com/

a firma koja je preuzela proizvodnju polufabrikata i prodaju planova preko koje mozete naruciti je
http://stores.homestead.com/hstrial-egl ... eFront.bok

eto, za sve ljubitelje sa nesto malo love koji bizeljeli se upustiti u ovakvu avanturu...
Ima li ko u BiH da bi se upustio u nesto ovakvo?
Toto

#285 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Toto »

ovo nije aero klub ...
iza ove akro grupe stoji vojska i drzava ..ne postoji civilna institucija na prostoru balkana koje je finasijski mocna da finasira aero klub a kamo li akro grupu. Srbija ima muke da svojim vojnim pilotima obezbjedi dovoljno treninga i naleta po najnizim standardima a ne da u svakoj carsiji ima aero klub sa mlaznom avijacijom.
Nakad su vojni piloti na jednom aerodromu vise para pojeli u pilotskoj menzi nego je godisnji budzet ove novosadske akro grupe.

Pilotima akro grupe svaka cast. Ne znam sto njih poturas pod ovu politicki zajebanciju o tome hoce li neko bih politicari vracat ili ne vracat naoruzanje.

A u pravu si da ne poznam balkanski avio mulj. Ja sam zadnjih godina na zestokom suncu. Sta sve leti na nebu iznad mene ti mozes samo sanjati a ja to bar dvaput godisnje vidim na aeromitinzima i omirisem kerozin da me zelja mine.

Ne znam je li ovo RS mislis na Srbiju ili Srpsku. Ako mislis na Srpsku: oni nemaju ni za remonta i odrzavanje zemaljske opreme a ne letjelica. Ako mislis na Srbiju onda vjerujem da je nesto od one mocne avijacije ostalo. Mada je i to jako tanko i pred penzijom. Ono sto je nekad valjalo u avijaciji uglavnom srecem po drugim kontinentima.
Toto

#286 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Toto »

Ako je ovo privatni aero klub sa privatnoma akro grupom onda bi te molio za ime i prezime tog privatnika ili kompanije koja stoji iza toga.
Nema potrebe da me ubjesjujes i dalje ne vjerujem, jer po onom tvom cjenovniku 4 G 2 kostaju oko 10 miliona $ a o tome koliko kosta sat letenja da ne pricamo. Ko je to danas u srbiji u stanju da baci 10 miliona $ i da mu cjelu godinu truhnu na ledini da bi jednom ili dva puta godisnje poletilo 10 minuta na nekom aero mitingu.
Po veb stranici aero klub koji je vlasnik tih 10 miliona $ u letjelicama i 20 $ u pilotima ima dvadesetak clanova. Po slikama na nihovoj stranici je cudno da imaju svoju akrogrupu sa letejelicama vrijednim 30 miliona $ a vozaju stojadine i one makete koje se mogu kupiti u svakoj prodavnici djecijih igracaka.
Evo ti sta vozaju vlasnici novosadskog aero kluba i akrogrupe od 30 miliona $
na sajtu im nema ni slova o akro grupi
http://sites.google.com/site/rcmodelarigalebg4/novosti

Image
Nisam nikad vidio pilota akrogrupe sa gacama kao anti ge odijelom

Ne sporim postojanje te nove akro grupe, pogotovo sto sam cuo da su sve cetvorica pilota bivse Letece zvjezde. Jos uvjek su na plati u ratnom vazduhoplovstvu.... vjerojatno vojska placa i sve sve ostale troskove te akro grupe tako da je prica o privatnoj akrogro grupi nekog aero kluba na borbenim letjelicama samo supljak na koji moze da nasjedne neki modelar iz aero kluba i neki napaljeni forumas.

Dok bivse letece zvjezde koje je stvorila bivsa Juga budu letjele Srbija ce i imati akro grupu. Kad oni odu u penziju srbija nece vise imati akro grupu. da bi pilot gledao kako leti akro grupa trebao bi imati bar pola tisuce sati letenja :D i ne moze nikako biti amater iz aero kluba. Taj fond sati naleta srbija, a pogotovo Srpska, nije u stanju obezbjediti ni najboljim pilotiiam . ja mislim da ova cetvorka titinig akrobatskih pionira ima vise sati naleta nego svi piloti Srpske i Federacije zajedno.
A svaki onaj G2 na kojem oni lete je ili stariji od njih ili njihovo godiste.

A ova prica da Srpska moze raditi remont borbenih letjelica je naobicnije budalastina. Remont moze da radi samo Moma Stanojlovic i niko vise. Remont ne mogu da rade mehanicari po hangarima. Ako to neko i radi onda nije ni cudo sto su vrhunski piloti i komandanti aerodroma davali otkaze i napustli vojsku RS. Za remont teba fabrika ako nista drugo: jer ni jedna borbena jedinica nema sluzbu kontrole kvaliteta koji je potreban za remont letjelice.
Toto

#287 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Toto »

Ne budali Kraljevicu Marko :lol: :lol:

Poceo si da izvrdavs sto je ociti znak da si i sam uvidio da prenosis propagandne traceve iz zute stampe .

Ako je sve ovo sto si naso na netu o toj slavnoj akrogrupi onda je ovo bruka i sramota i za tebe i za srpsku vojsku.
Prvi link je kopija stranica iz nekog djecijeg skolskog casopisa u kome su i slike deformisane, drugi i ne radi kao ni web stranica tog srpskog milionera i vlasnika akrogrupe.
Zar stvarno nemas nista bolje?
Kako su i za koje novce su dosli do tih aviona stvarno nemam pojma.
Nemas ti pojma ni o cemu sa ove teme i zato bi bilo bolje da ne brukas ova 4 pilota, koji su njabolje sto srpska vojska ima. Pusti Miroslavu Laznajskom nek on zaradi platu a ti mozes ici komotno sadit "krtolu" u Hercegovinu

Ta akro grupa je iz nekog razloga izmjestena iz vojske i onda je izmisljena ova prica o tome da je to privatni aero klub. Vjerojatno se radio o propagandi za vojvodjanjske seljake i srbe precane cim ti nemas bar 50 linkova o toj akrogrupi.

kako je moguce da privatnik ima para za akro grupu, placa aktivne borbene pilote srpske vojske a srpska ratna avijacija nema akrogrupe, poklanja avione, pilote, mehanicare nekom srpskom "hobi milioneru"??

Zar ovako nesto ne smrdi i nekom maketaru iz aero kluba a ne nekom vojvodjanskom seljaku koji je platio da mu neko sprica komarce i prska zito.

Vojska srbije zadnjih godina kuka da nema dovoljan broj letjelica za obuku i trenazu pilota, pa kupuje kod crnogorskih i bosanskih mafijasa galebove i orlove a poklanja nekom alero klubu 4 skolskoborbena aviona koja su tako dobra da mogu letjeti u akrogrupi.

Samo ova cinjenica je dovoljna da se skonta da je ova prica o privatnoj akro grupi supljak. Ovo je akrogrupa srpske avijacije a ne vojvodnjaskih paora.

DA u Srbij i Srpskoj postoje ljudi koji imaju para da kupe 4 mlasna aviona oldtajmera za 10 miliona $ slikali bi se sa oldtajmerima kao i onaj "milijarder" u gacama sa prethodnog posta a ne bi bili fukara da im ni web stranica ne radi. Modelari koji prave radnu akciju da poravnaju zemljanu pistu u klubu imaju para za web prezenatciju a srpski milijarder nejma ni za najprostije web prezentacije.
Nisam ni porekao da su aktivni piloti, ali to ne znaci da van kasarne rade za vojsku. Ako vec ides po aeromitinzima i imas interesovanja za avijaciju, onda sigurno poznajes entuzijazam koji ti ljudi posjeduju...
Aktivni vojni piloto i to ponajbolji ne smije nista da rade privatno izvan vojske. Cak i ako odu za vikend svalerki na selo moraju prijaviti bezbjednjaku svalerku, svalerkine do 3 koljena i pola sela a ne da privatno hodaju po svijetu i akrobatisu.

Ja na aeromitinge ne idem radi entuzijazma i interesovanja.
a sta da radi pilot kada mu zabrane da leti nego da da otkaz, upravo tu je problem o kom ja pricam. Ti to ne zelis da primjetis jbga
Niko pukovniku avijacije sa preko 2000 sati naleta i komadantu aerodroma nije zabranio da leti. Razlog zasto je on napustili vojsku je taj sto mu je za pretpostavljenog dosao jedan poljoprivredni avijaticar iz aerokluba -ovako ko ti- koji je o borbenoj avijaciji citao samo iz Glasnika RV i PVO.
Toto

#288 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Toto »

tema nije sirbijanska avijacije
vec Bih

polemika je pocela oko onih napuhanih cijena iz clanka i oko toga da poljoprivredni avion Utva kosta par miliona dolara

a onda si ti podvalio onaj laznjak o privatnoj srpskoj akro grupi

ovi slovenci su firma a ne neki amaterski avio kub tako da sve ono sto sam tvrdio i dalje stoji
firma ima sopstvenu flotu, od destak aviona sopstvene hangare, pilote, betonsku pistu letacku skolu

Po YU zakonu ni jedno privatno lice niti modelarski klubovi ne mogu imati borbenu letjelicu.

Srbija jos nije izmjenila taj jugoslavenski zakon i zato vojni piloti iz ove vojvodjanske akrogrupe lete u vojnim uniformama tako da su i ove moje tvrdnje tacne.
Akro grupa zvijezde su akrogrupa srpske vojske a ne neka privatna grupa.

Ja nisam nista rekao protiv akrogrupe srpske vojske. Naprotiv. Da znas sta ne znas :lol: :lol: pokopio bi se po usima i ne bi se vise provaljivao po temi.

Samo sam ispravio tvoje budalastine da je ta srpska akro grupa nekog kokuznog vojvodjanskog kluba aviomodelara koji nemaju dovoljno para ni za betonske piste, pa im akrogrupa uzklijece sa travnate ledine ko za vrijeme prvog svjetskog rata.
Toto

#289 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Toto »

sta ce mi internet
kad ti nisi bio u stanju nista naci o njima sto bi iko trazio
jedva si skucko onu sliku iz nekih skolskih novina pa u nedostatku dokaza potego mrske slovence i NATO-ovce

jadni su ti privatni starsi kad im nisi u stanju ni slike naci
haj sto se ko vojni piloti kriju pod nadimacima
ali bi ko privatna akro grupa trebali bar na avionima da imaju naziv privatnika koji im je gazda. Vidi onih slovenaca kraljeva ostavili sluzbene oznake jos web i GMS natakarili na avionu i

A jel istina da su sve te srpske avione napravili bosanaci u hrvatskoj skutoriji, pa da su im srbi sve to popljackali kad su bjezali iz skutorije??
Toto

#290 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Toto »

kaboom wrote:
Toto wrote:sta ce mi internet ...
pa ono jeste... u pravu si
ti ionako vec imas sve odgovore :lol:
ja postavljam pitanja a ti nejmas ni odgovore ni linkove, ni slike,
nista nemas
te su zvijezde u stvari padalice
vozali miomci galebove i srpsku javnost dok je trebalo sad igraju tablica na Batajanic i bjeze na pivu u Pazovu
simpozijum delirijum

#291 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by simpozijum delirijum »

hajmo se spustiti na zemlju , ukupno na cijeloj teritoriji bivse SFRJ nema otprilike 20 mlaznih borbenih aviona koji su spremni za let
to je cinjenica, Hrvatska ima 2- ili 4 MiG-21 koji se kotrljaju , Makedoniji su NATO oduzeli inace odlicne Su-25 jurisnike ( poslije sukoba sa Albancima )
Srbija ima sada 2 MiG -29 (posto se jedan MiG-29 srusio u toku priprema za aeromiting prosle godine , pilot poginuo i spalio pola avio- baze sa vojnicima na zemlji i to dovoljno govori o obucenosti pilota takodjer)
u Banja Luci oko 15-ak Jstrebova i Orlova (J-22) i Galebova ( G-4) trunu vec godinama ( totalno otpisani , NATO ih je prizemljio i jednostavno su istrunuli za sve ove godine , izlozeni kisi , snijegu i suncu , bez dostojnoga odrzavanja )
vozdra !
vidividi

#292 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by vidividi »

simpozijum delirijum wrote:hajmo se spustiti na zemlju , ukupno na cijeloj teritoriji bivse SFRJ nema otprilike 20 mlaznih borbenih aviona koji su spremni za let
to je cinjenica, Hrvatska ima 2- ili 4 MiG-21 koji se kotrljaju , Makedoniji su NATO oduzeli inace odlicne Su-25 jurisnike ( poslije sukoba sa Albancima )
Srbija ima sada 2 MiG -29 (posto se jedan MiG-29 srusio u toku priprema za aeromiting prosle godine , pilot poginuo i spalio pola avio- baze sa vojnicima na zemlji i to dovoljno govori o obucenosti pilota takodjer)
u Banja Luci oko 15-ak Jstrebova i Orlova (J-22) i Galebova ( G-4) trunu vec godinama ( totalno otpisani , NATO ih je prizemljio i jednostavno su istrunuli za sve ove godine , izlozeni kisi , snijegu i suncu , bez dostojnoga odrzavanja )
vozdra !
У инвентару ВиПВО ВС је 31 авион у варијантама ловца МиГ-21бис (Л-17), двоседа МиГ-21УМ (НЛ-16) и извиђача МиГ-21М (Л-15М) модификованог за примену подвесника са аеро-фото камером за бочно снимање КА-112А. Два Л-17 од 2004. године користе се за аеро-фото снимање са камерама уграђеним у модификовани подвесни резервоар за гориво. - 26 оперативни
Сви авиони МиГ-21 налазе се у 204. авијацијској бази у Батајници, у саставу 101. ловачке авијацијске ескадриле и 1. извиђачког авијацијског одељења.
ВиПВО Војске Србије има 25 Н-62(галеб Г-4) - 18 оперативни
Једини савремени борбени авиони у наоружању ВиПВО Војске Србије јесу четири једноседа МиГ-29 и један двосед МиГ-29УБ из 101. ловачке авијацијске ескадриле 204. авијацијске базе. 2 оперативнa
Јастребови(ГАЛЕБ Г-2) су повучени из наоружања 1996. године, у време када се у РВ и ПВО редуковао број борбених авиона до лимита одређеног Подрегионалним споразумом о контроли наоружања. Са 20 галебова одстрањени су митраљези, носачи и инсталације за наоружање и нишан. Они су наставили каријеру као ненаоружани авиони за обуку са ознаком Н-60Ш. Након агресије НАТО-а преостао је само један авион, који се налази у саставу Техничког опитног центра на аеродрому Батајница.
Takođe lupetaš za nesreću na Batajnici, al ajde...ne da mi se nagoniti.
felipe kajetano

#293 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by felipe kajetano »

vidividi wrote: Takođe lupetaš za nesreću na Batajnici, al ajde...ne da mi se nagoniti.
Malo je reci... :-)
jefferson

#294 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by jefferson »

simpozijum delirijum wrote:hajmo se spustiti na zemlju , ukupno na cijeloj teritoriji bivse SFRJ nema otprilike 20 mlaznih borbenih aviona koji su spremni za let
vozdra !
Ovo nije tacno!
Hrvati imaju operativno 12+2 MIG-21 koji su dovedeni na hibridnu fazu programa Lancer-R. Rumuni su radili njihov overhaul i hrvati su odbili da idu u puni program Lancer-R (dio avionike iz F-16 Block 25) zbog problema sa odrzavanjem koji bi takav avion imao (npr. rumuni na MIG-21 imaju cak nezavisnu kacigu sa mogucnoscu pracenja 6 ciljeva odjednom). HR je modernizovala MIG-21 da bi ispunili NATO standard kada je u pitanju tkz. "policing" neba i moraju imati toliko aviona u odlicnom stanju. Kada udjes u NATO nema zajebancije!
Makedonci su se sami odrekli SU-25. Imali su ih ravno tri u funkciji i samo su ih koristili tokom pobune albanaca. Cim se sve to zavrsili rjesili su ih se ne zato sto im je neko rekao da se moraju, negoz ato sto taj avion nema nikakve svrhe za makedonce. To je jurisnik, ispozvucnih karakteristika, nepodoban za "policing" neba sto NATO trazi. Znaci Makedonija ako ikad bude kupovala avione, kupit ce kao i BiH, 6+2 nadzvucna lovca, vjerovatno neku osrednju verziju F-16 (Block 25ili 40) i to je to, inace, SU-25 bi bio cisto bacanje para kada je u pitanju njihovo odrzavanje.
Sto se tice pada MIG-29-tke, pilot koji je pao s tim avionom je imao itekako dovoljno sati leta, a sta je prouzrocilo pad ne zna se i nije spalio pola baze. Neki dan je u Georgiji pao americki T-38, pa po tvojoj filozofiji onda ni instruktor u tom T-38 nije obucen, ili F-18 koji se srusio na naselje u San Diegu prosle godine? Po tvojoj filozofiji to tako ispada.
Sto se tice MIG-ova u srbiji, oni lete na 24 aviona BIS verzije i polako se spremaju za zamjenu, medjutim za razliku od HRV, srbijanski piloti lete oko 25 sati godisnje, dok Hrvati lete 60-100 sati sa tendencijom povecanja.
Za 10g, HR i Srbija ce imati pravo vazduhoplovstvo a mi? e to je vec neko drugo pitanje i postoji dosta super ideja o nasem vazduhoplovstvu, ali ne mogu doci do izrazaja jer nam vojska funkcionise kao i sve ostalo u drzavi, po principu ciji si i sta si!
drndalo

#295 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by drndalo »

jefferson wrote:Hrvati imaju operativno 12+2 MIG-21 koji su dovedeni na hibridnu fazu programa Lancer-R.
U ovaj broj operativnih Migova ne vjeruje ni HR Ministar Obrane... Modernizovani jesu u Rumuniji, ali je u starim Balkanskim tradicijama to ostalo onako, napola... Pola radi, pola ne radi, pola nije zavrseno, iako su letjelice dosta dugo bile tamo... Ovo pricam iz usta kolega tih borbenih pilota, jer znam dvojicu HR helikopterdzija na Mi-8/17/171...
Sto se tice MIG-ova u srbiji, oni lete na 24 aviona BIS verzije i polako se spremaju za zamjenu
U ovaj broj sumnja i Ministar Odbrane Srbije... :skoljka:

srbijanski piloti lete oko 25 sati godisnje, dok Hrvati lete 60-100 sati sa tendencijom povecanja.
U prosjeku lete malo manje u Srbiji nego u Hrvatskoj, ali su u HR daleko od 100-tinjak sati godisnje... Nezadovoljni su statusom, naletom, uslovima, platama, komandantima, kojecim... Puno ih je napustilo HRZ i preslo u civilnu avijaciju, mada su i tu imali problem, jer im drzavne institucije nisu priznavale TT (total time) nalet napravljen u vojsci, pa ko je imao nacin da izfinansira TR (Type rating) to je i uradio sam, a oni sa stelama i srecom (pored mirne ruke) su presli i u Croatia airlines...

Uglavnom imaju dovoljno da uvijek imaju osposobljenu dezurnu "paru" za policing, te rezerve za njih, ali to nije ni 50% od raspolozivog broja aviona. Dakle, kako se lagano ti avioni blize isteku letnih resursa, i kvarovi im se multipliciraju...
jefferson

#296 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by jefferson »

drndalo wrote:
jefferson wrote:Hrvati imaju operativno 12+2 MIG-21 koji su dovedeni na hibridnu fazu programa Lancer-R.
U ovaj broj operativnih Migova ne vjeruje ni HR Ministar Obrane... Modernizovani jesu u Rumuniji, ali je u starim Balkanskim tradicijama to ostalo onako, napola... Pola radi, pola ne radi, pola nije zavrseno, iako su letjelice dosta dugo bile tamo... Ovo pricam iz usta kolega tih borbenih pilota, jer znam dvojicu HR helikopterdzija na Mi-8/17/171...
Sto se tice MIG-ova u srbiji, oni lete na 24 aviona BIS verzije i polako se spremaju za zamjenu
U ovaj broj sumnja i Ministar Odbrane Srbije... :skoljka:

srbijanski piloti lete oko 25 sati godisnje, dok Hrvati lete 60-100 sati sa tendencijom povecanja.
U prosjeku lete malo manje u Srbiji nego u Hrvatskoj, ali su u HR daleko od 100-tinjak sati godisnje... Nezadovoljni su statusom, naletom, uslovima, platama, komandantima, kojecim... Puno ih je napustilo HRZ i preslo u civilnu avijaciju, mada su i tu imali problem, jer im drzavne institucije nisu priznavale TT (total time) nalet napravljen u vojsci, pa ko je imao nacin da izfinansira TR (Type rating) to je i uradio sam, a oni sa stelama i srecom (pored mirne ruke) su presli i u Croatia airlines...

Uglavnom imaju dovoljno da uvijek imaju osposobljenu dezurnu "paru" za policing, te rezerve za njih, ali to nije ni 50% od raspolozivog broja aviona. Dakle, kako se lagano ti avioni blize isteku letnih resursa, i kvarovi im se multipliciraju...
Ja ti prenosim ono sto sam saznao iz usta pilota HRZ i Srbije.
Pilot iz HRZ kojeg ja znam prosle godine je imao 85 sati naleta, neki imaju po 40, ali idu na 60-100 uglavnom.
Sto se tice statusa, to je istina, nezadovoljni su strasno, ali ni u srbiji nije nista bolje.
Sto se tice srbije oni imaju operatinva 24 aviona, plus sada 3 Miga-29 i jedan trenazni koji su bili na remontu prije dvije godine.
Koliko sam ja shvatio ove iz HRZ nije bio problem u tome da li se mogu MIG-21 dovesti na Lancer-R sposobnosti, ego su to i rumuni sfuserili sami za sebe, pa tako imas pola instalacije izvan aviona jer se neke instalacije za Mistral i slicne projektie Francuske i izraelsku proizvodnje nisu mogle provuci kroz avion, pa su morali praviti naponske vodove izvan aviona.
Uglavnom, ovi iz HRZ nisu htjeli to, a i upitno je koliko se isplati modernizovati Mig21 koji je danas leteci sanduk u sustini.
Sto se tice kvarova i to je tacno, ali jbg, to dolazi sa godinama isto kao i auto.
Toto

#297 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Toto »

Pozdrav sa-x ovoj avijaciji. :lol: :lol:

Broj operativnih aviona je vojna tajna. Ono sto se poreda po aerodromima je samo za satelite i novinare. Satelite ne mozes prevarit, pa nije tesko prepostavit koga "bezbjednjaci" prave budalama.

Da je avijacija skupa zajebancija govori i podatak da piloti Srbija i Hrvatske lete izmedju 25 i 50 sati godisnje. Glavni razlog za ovako mizernu satnicu su pare, jer nije da se nema aviona. Avionu se ne gleda u zube vec u broj sati naleta i u knjigu odrzavanja.
Koliko je ovo bijedan nalet govori i sljedeci podatak:
kaboo spominje onu "privatnu" akrogrupu "Stars", :D :D, samo jedan od 4 pilota iz te grupe i to onaj najstariji I.K (1965)-sto nije ni Bosnjak ni Hrvart ni Srbin :lol: :lol:- ima preko 2000 sati naleta. Ne znam koliko je letio poslije 1990 ali bi stvarno moga imati izmedju 2100-2300 sati naleta. To prakticno znaci: da bi sadasnji srpski i hrvatski piloti trebali da lete izedju 80 i 100 godina da bi dostigli I.K.
Oli ga: I.K. vrijedi ko citava sadasnja srpskohrvatska eskadrila. :D
jefferson

#298 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by jefferson »

Toto wrote:Pozdrav sa-x ovoj avijaciji. :lol: :lol:

Broj operativnih aviona je vojna tajna. Ono sto se poreda po aerodromima je samo za satelite i novinare. Satelite ne mozes prevarit, pa nije tesko prepostavit koga "bezbjednjaci" prave budalama.

Da je avijacija skupa zajebancija govori i podatak da piloti Srbija i Hrvatske lete izmedju 25 i 50 sati godisnje. Glavni razlog za ovako mizernu satnicu su pare, jer nije da se nema aviona. Avionu se ne gleda u zube vec u broj sati naleta i u knjigu odrzavanja.
kaboo spominje onu "privatnu" akrogrupu "Stars", :D :D, samo jedan od 4 pilota iz te grupe i to onaj najstariji I.K (1965)-sto nije ni Bosnjak ni Hrvart ni Srbin :lol: :lol:- ima preko 2000 sati naleta. Ne znam koliko je letio poslije 1990 ali bi stvarno moga imati izmedju 2100-2300 sati naleta. To prakticno znaci: da bi sadasnji srpski i hrvatski piloti trebali da lete izedju 80 i 100 godina da bi dostigli I.K.
Ono sto ja govorim o broju aviona je sto znam iz prve ruke preko njihovih pilota! isto sumnjam da oni tu nesto lazu s obzirom an stanje!
Toto

#299 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Toto »

jefferson wrote:
Toto wrote:Pozdrav sa-x ovoj avijaciji. :lol: :lol:

Ono sto ja govorim o broju aviona je sto znam iz prve ruke preko njihovih pilota! isto sumnjam da oni tu nesto lazu s obzirom an stanje!
niko nije rekao da lazu .... aktivni piloti ne bi trebali da se "fale" po carsiji, a oni koji su napustili vojsku prije par godina i ne moraju znati friske podatke...

Procjene o broju letjelica koje posjeduje neka vojska i nisu neka velika nepoznanica. vazbnije ej da li oni mogu da leta ili ne. Avion moze biti prizmeljen i radi obicnih guma.
Mig 21 je najveci potrosac guma na zemljakoj kugli. Rusi vise zarade na gumama za Mig 21 neg na samom avionu.

Piloti mehanicari su kljucna snaga svake avijacije i oni se broje. Avion je postrosna roba, kupuju se na kilo i mores ih dobit za mjesec dana i na lizing ako hoces.
jefferson

#300 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by jefferson »

Govorim o aktivnim pilotima. Koliko znam HRZ ima 20 migova, ali nisu svi bili na modernizaciji niti svi lete, isto je i sa srbijom, tj. koliko para toliko muzike.
To za gume je tacno!
Sto se tice koliko ih je operativno, to danas nije tajna, niti je to nesto vazno u zemljama gdje jedva na prste jedne ruke mozes nabrojati broj aviona.
eh ona drzava je bila nesto drugo, ali eto....
Post Reply