Legitimitet Daytonskog Ustava ?

Post Reply
Maximilijan Pegasus

Post by Maximilijan Pegasus »

Tariq_rambo wrote:U DEFINICIJI DRŽAVE STAJALO JE da je "SR BiH demokratska suverena država ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine - MUSLIMANA, SRBA I HRVATA i pripadnika drugih naroda i narodnosti, koji u njoj žive"
Tariq de nam bogati izvadi sta iz ZVANICNOG NACERTANIJA, pa i to podebljaj. Vidim da je za tebe pisana rijec zakon, pa makar bila napisana i na toalet papiru. :-) :-) :-)
Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

Maximilijan Pegasus wrote:
Tariq_rambo wrote:U DEFINICIJI DRŽAVE STAJALO JE da je "SR BiH demokratska suverena država ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine - MUSLIMANA, SRBA I HRVATA i pripadnika drugih naroda i narodnosti, koji u njoj žive"
Tariq de nam bogati izvadi sta iz ZVANICNOG NACERTANIJA, pa i to podebljaj. Vidim da je za tebe pisana rijec zakon, pa makar bila napisana i na toalet papiru. :-) :-) :-)
Ako je pisana riječ jednog uglednog muslimanskog profesora za tebe Načertanije ti si onda demagog, koji gleda stvari onako kako lijepo zvuče, a ne onako kako je uistinu bilo. Knjiga "Državnost BiH i Dejtoonski mirovni sporazum" prvi tekst autora Ćazima Sadikovića, pa pročitaj tu rečenicu. Ja sam je i gore citarao da bude sve po ps.
Prije rata nisu postojali Bošnjaci u onom kontekstu u kojem ih vi spominjete.
Bili smo teritorijalno krojeni da budemo manjine, ali eto. Treba zahvaliti Titi pa smo bar spomenuti, u KRALJEVINI SMO bili među onim ostalima
Maximilijan Pegasus

Pise: profesor dr Edin Sarcevic

(docent na Pravnom fakultetu u Leipzigu, SR Njemacka. Predaje Drzavno i Upravno pravo, Opstu teoriju drzave i Filozofiju prava.) (citat):
BOSANSKA NACIJA OBUHVATA SVE DRZAVLJANE BOSNE I HERCEGOVINE, DAKLE NAJMANJE TRI KONSTITUTIVNA NARODA

Naucni standardi: Savremeni standardi drzavnopravne znanosti i politicki jezik su jasni: Naciju obrazuju gradani jedne drzave, narod je zajednica porijekla. Pojmom nacija se, dakle, ukazuje na pravnu vezu covjeka i drzave, tako da samo narodi koji su ustanovili sopstvenu drzavu postaju nacijom. Narod obuhvata zajednicu porijekla, sudbine, zajednicu jezika i vjere, no jedan narod ne mora imati sopstvenu drzavu (Kurdi, Baski, Korzikanci). Nacija je drzavnopravna, narod je kulturoloskobioloska komponenta ljudskog zivota u zajednicama. Ako se jedno s drugim poklapa, problem se ne postavlja. U visenarodnim zajednicama je izostravanje razlike neophodno. .
Jer, pozivanje na naciju ovdje signalizira narodu da ima "pravo" na drizavu: "Mi smo nacija!" jeste parola naroda koji zele vlastitu drzavu [/b]

I tako dobismo RS, Herceg-Bosnu, a ako ova "pamet" predje granice RBiH, dobit cemo Bosnjacku Republiku u Sandjaku, Italijansku u Istri, Vlasku u Timockoj krajini, Madjarsku u Vojvodini. Zapast ce i nas Bosnjakistan na frtalju RBiH, u kome ce vjecno vladati mafija mladomudog Izetbegovica.
Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

Maximilijan Pegasus wrote:Pise: profesor dr Edin Sarcevic

(docent na Pravnom fakultetu u Leipzigu, SR Njemacka. Predaje Drzavno i Upravno pravo, Opstu teoriju drzave i Filozofiju prava.) (citat):
BOSANSKA NACIJA OBUHVATA SVE DRZAVLJANE BOSNE I HERCEGOVINE, DAKLE NAJMANJE TRI KONSTITUTIVNA NARODA

Naucni standardi: Savremeni standardi drzavnopravne znanosti i politicki jezik su jasni: Naciju obrazuju gradani jedne drzave, narod je zajednica porijekla. Pojmom nacija se, dakle, ukazuje na pravnu vezu covjeka i drzave, tako da samo narodi koji su ustanovili sopstvenu drzavu postaju nacijom. Narod obuhvata zajednicu porijekla, sudbine, zajednicu jezika i vjere, no jedan narod ne mora imati sopstvenu drzavu (Kurdi, Baski, Korzikanci). Nacija je drzavnopravna, narod je kulturoloskobioloska komponenta ljudskog zivota u zajednicama. Ako se jedno s drugim poklapa, problem se ne postavlja. U visenarodnim zajednicama je izostravanje razlike neophodno. .
Jer, pozivanje na naciju ovdje signalizira narodu da ima "pravo" na drizavu: "Mi smo nacija!" jeste parola naroda koji zele vlastitu drzavu [/b]

I tako dobismo RS, Herceg-Bosnu, a ako ova "pamet" predje granice RBiH, dobit cemo Bosnjacku Republiku u Sandjaku, Italijansku u Istri, Vlasku u Timockoj krajini, Madjarsku u Vojvodini. Zapast ce i nas Bosnjakistan na frtalju RBiH, u kome ce vjecno vladati mafija mladomudog Izetbegovica.

Nađi albanca na kosovu koji je srspske nacije, pa ću tek onda reći da su svi u bosni BOSANSKE NACIJE (takva kategorija u ovoj konstelaciji odnosa ne postoiji). Gledaj stvari realno, niti jedan srbin se neće nacionalno izjasniti kao bosanac taman da ga za muda objesiš. Vi nećete da shvatite da bosanska nacija u tom smislu u kojem vi govorite ne može postojati jer BOSNA NIJE DRŽAVA NACIJA,znači da treba bosanac vezati samo za državljansto ili čak za teritoriju kao što vežeš hercegovac.
Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

skenderija2 wrote:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ти си стварно неуморан!!!
хајде буди љубазан, па приупитај господина Сарачевића да ли постоји србоцрногорска нација, питај га да ли је постојала совјетска нација или можда југословенска или чехословачка...питај га шта обухвата великобританска нација!!! и шта оне обухватају и шта су обухватале! :lol: :lol: :lol: :lol:
не цитирај га више-само му срозаваш углед!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Tačno tako, da bi citirao tog čovjeka trebaš ga razumjeti, Pročitaj prvo Russoa (djelo društveni ugovor- koji je prvi na svijetu postavio temelje za postojanje države nacije, kojih država danas ima jako malo, usa, njemci, francuzi, itd. )
JBT

Post by JBT »

Tariq, Jovan Divjak neki dan rece da je po naciji Bosanac, evo, ja sam Bosanac i ima, da ima, dosta i pravoslavaca i katolika i muslimana i ateista i statijaznam kojih jos koji su bosanske nacije. Nacija se i veze uz drzavu.
Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

Pročitaj i knjigu "Agresija na Bosnu i Hercegovinu i borba za njen opstanak 1992-1995" riječ je o zbirci tekstova.
Vidjet češ da čitav bošnjački intelektualni krug drugačije tumači tu vašu tezu.
Maximilijan Pegasus

Tariq_rambo wrote:
Ako je pisana riječ jednog uglednog muslimanskog profesora za tebe Načertanije ti si onda demagog, koji gleda stvari onako kako lijepo zvuče, a ne onako kako je uistinu bilo. Knjiga "Državnost BiH i Dejtoonski mirovni sporazum" prvi tekst autora Ćazima Sadikovića, pa pročitaj tu rečenicu. Ja sam je i gore citarao da bude sve po ps.
Bili smo teritorijalno krojeni da budemo manjine, ali eto. Treba zahvaliti Titi pa smo bar spomenuti, u KRALJEVINI SMO bili među onim ostalima
Prvo taj profesor nije muslimanski, jer ga ja tesko mogu poistovjetiti sa jednim Pakistancem, Sudancem, Alzircem i td. Nauci stvari vec jednom, ako vec do sada nisi.

Drugo tu profesorsku titulu mogao mu je dati jedino Ilija Garasanin ili Draza Mihajlovic i niko drugi, i to po politickoj liniji, jer POJMA NEMA sta pise.

U čuvenom razgovoru sa Turskim beglerbegom, kada mu je Turski beglerbeg rekao: "Nema više Bosne, a neće biti ni Bošnjaka, Huseine... Gineš za državu koja nikad nije postojala niti će." Husein Kapetan Gradaščević mu je odgovorio sljedećim riječima: "Ima Bosne, beglerbeže i Bošnjaka u njoj! Bili su prije vas i ako Bog da, biti će i poslije vas!"

Bošnjaci su autohtoni narod Bosne sa milenijskim kulturno - političkim kontinuitetom. Razne seobe, progoni, i ratovi utjecali su na geografsku rasprostranjenost Bošnjaka, kako na Balkanu, tako i po svijetu. Najveća koncentracija Bošnjaka (oko 2 miliona) je u Bosni i Hercegovini i Sandžaku (Srbija i Crna Gora), a veliki broj Bošnjaka (oko 300,000) može se naći i na američkom kontinentu (SAD i Kanada), zapadno-europskim zemljama, te u Turskoj (oko 5 miliona potomaka Bošnjaka, koji su se iselili za vrijeme Austro-Ugarske okupacije).

Od 19 vijeka na ovamo tece proces negiranja identiteta, kulture, tradicije, historije i imena Bosnjaka. Sve zivo je pokusano, od toga da smo Srbi, pa Hrvatsko cvijece, neopredeljeni, pa na kraju na jedvice jade prizna nam se jedino "kukavicije jaje", kao eto drugaciji ste po vjeri pa se zovite Muslimani, a posto drzava Muslimanija nikada nije postojala (drzava=nacija), nama Bosna, a vam eto, molite se Allahu do slijedecg klanja.

"Pjesma Bošnjaku," objavljena u listu Bošnjak 2. VII. 1891. godine, autor: Safvet-beg Bašagić riječima:

Znas Bošnjače, nije davno bilo
Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta
Kad u našoj Bosni ponositoj
I junačkoj zemlji Hercegovoj
Od Trebinja do Brodskijeh vrate
Nije bilo Srba ni Hrvata.
A danas se kroz svoje hire,
Oba stranca ko u svome šire
Oba su nas gosta saletila
Da nam otmu najsvetije blago
Naše ime ponosno i drago.
JBT

Post by JBT »

Ma puno je i glupih i ludih ljudi. Sta su djeca iz mjesanih brakova? A kod nas ih, falabogu, ima poprilicno.
Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

JBT wrote:Tariq, Jovan Divjak neki dan rece da je po naciji Bosanac, evo, ja sam Bosanac i ima, da ima, dosta i pravoslavaca i katolika i muslimana i ateista i statijaznam kojih jos koji su bosanske nacije. Nacija se i veze uz drzavu.
Još malo pa će neko izaći sa tezom da je po naciji HERCEGOVAC, pa dajte ljudi
JBT

Post by JBT »

Pa bosanskohercegovacka nacija, naravno. Bosanac je skracenica.
JBT

Post by JBT »

Pa nakon onoliko miliona postova i kokos bi prokokodakala o bosanskohercegovackoj naciji. :)
Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

Tariq_rambo wrote:
Maximilijan Pegasus wrote: Tariq de nam bogati izvadi sta iz ZVANICNOG NACERTANIJA, pa i to podebljaj. Vidim da je za tebe pisana rijec zakon, pa makar bila napisana i na toalet papiru. :-) :-) :-)
Prvo taj profesor nije muslimanski, jer ga ja tesko mogu poistovjetiti sa jednim Pakistancem, Sudancem, Alzircem i td. Nauci stvari vec jednom, ako vec do sada nisi.

Drugo tu profesorsku titulu mogao mu je dati jedino Ilija Garasanin ili Draza Mihajlovic i niko drugi, i to po politickoj liniji, jer POJMA NEMA sta pise.

U čuvenom razgovoru sa Turskim beglerbegom, kada mu je Turski beglerbeg rekao: "Nema više Bosne, a neće biti ni Bošnjaka, Huseine... Gineš za državu koja nikad nije postojala niti će." Husein Kapetan Gradaščević mu je odgovorio sljedećim riječima: "Ima Bosne, beglerbeže i Bošnjaka u njoj! Bili su prije vas i ako Bog da, biti će i poslije vas!"

Bošnjaci su autohtoni narod Bosne sa milenijskim kulturno - političkim kontinuitetom. Razne seobe, progoni, i ratovi utjecali su na geografsku rasprostranjenost Bošnjaka, kako na Balkanu, tako i po svijetu. Najveća koncentracija Bošnjaka (oko 2 miliona) je u Bosni i Hercegovini i Sandžaku (Srbija i Crna Gora), a veliki broj Bošnjaka (oko 300,000) može se naći i na američkom kontinentu (SAD i Kanada), zapadno-europskim zemljama, te u Turskoj (oko 5 miliona potomaka Bošnjaka, koji su se iselili za vrijeme Austro-Ugarske okupacije).

Od 19 vijeka na ovamo tece proces negiranja identiteta, kulture, tradicije, historije i imena Bosnjaka. Sve zivo je pokusano, od toga da smo Srbi, pa Hrvatsko cvijece, neopredeljeni, pa na kraju na jedvice jade prizna nam se jedino "kukavicije jaje", kao eto drugaciji ste po vjeri pa se zovite Muslimani, a posto drzava Muslimanija nikada nije postojala (drzava=nacija), nama Bosna, a vam eto, molite se Allahu do slijedecg klanja.

"Pjesma Bošnjaku," objavljena u listu Bošnjak 2. VII. 1891. godine, autor: Safvet-beg Bašagić riječima:

Znas Bošnjače, nije davno bilo
Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta
Kad u našoj Bosni ponositoj
I junačkoj zemlji Hercegovoj
Od Trebinja do Brodskijeh vrate
Nije bilo Srba ni Hrvata.
A danas se kroz svoje hire,
Oba stranca ko u svome šire
Oba su nas gosta saletila
Da nam otmu najsvetije blago
Naše ime ponosno i drago.
To bošnjak se spominje u sklopu pjesničke slobode, pusti to.
Nije bošnjaka bilo kao narodne skupine, onakve skupine kakva je to danas.
A što se tiče onog profesora, nije problem navesti još 5 komada, pa nisu svi takvi kao što ti misliš.
Inače taj profesor ti je bio predsjednik Ustavnog suda bivše juge, zatim član ove venecijanske komisije, jedan koji se od prvih zalagao za uvođenje ideje o današnjoj konstitutivnosti, zatim čovjek koji je radio u komisiji za donošenje USTAVA iz 1974 koji je omogućio da se Bosna odcijepi od Juge, itd. Čovjek je napisao biblioteku knjiga, stručnih radova, itd. Pa ti prosudi jel šta naučio od Ilije Garašanina.
Onaj maloprije spominje Načertanije, sad ti Iliju. fino,
još Draškovića i knjigu Nož, i onda ću biti ubjeđen da ste svu četničku literaturu pročitali. Ima još gorko svidanje.
Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

Ako mi neko nađe tekst, ili neki referat ili slično od Akademika Filipovića ja bi to volio pročitat, i to bi definitivno prihvatio kao važeću riječ.
Maximilijan Pegasus

Tariq_rambo wrote:

Nađi albanca na kosovu koji je srspske nacije, pa ću tek onda reći da su svi u bosni BOSANSKE NACIJE (takva kategorija u ovoj konstelaciji odnosa ne postoiji). Gledaj stvari realno, niti jedan srbin se neće nacionalno izjasniti kao bosanac taman da ga za muda objesiš. Vi nećete da shvatite da bosanska nacija u tom smislu u kojem vi govorite ne može postojati jer BOSNA NIJE DRŽAVA NACIJA,znači da treba bosanac vezati samo za državljansto ili čak za teritoriju kao što vežeš hercegovac.

Ne moram ja ici da gledam Albanca na Kosovu (koji se nije dao preveslati da je Muslimanske nacije), dovoljno je da pogledam bilo koga gradjanina Evrope i svijeta, koji ima dvojno drzavljanstvo. Svi oni, prihvatajuci drzavljanstvo (ugovor sa doticnom drzavom) prihvataju, njen pasos, obaveze, ali i nacionalnost. Sinonim za "nationality" je "citizenship", i tako se pravno primjenjuje. Ko ima pasos neke drzave, taj je njen drzavljanin i pripada naciji, po kojo ta drzava nosi ime.

Glupost je izvaliti nesto kao: "Bosna nije drzava nacija???". Kada te prvanik slusa, on to prevodi ovako: "Bosna nije drzava drzavaa.."

Ja sam se 91 izjasnio po nacionalonosti kao Bosnac-Hercegovac, jer se moja drzav zove Republika Bosna i Hercegovina. Moja etnicka pripadnost je Bosnjacka (drustvena zajednica porijekla).

Jasno mi je kada fasisti, koji su se namjerili da zlocinima rasparcaju RBiH i tako stvore nove drzavice, tvrde da je Bosna dzrava nacija??? (drzavaa), jer to im je ratni cilj. Ali mi nije jasno, da i poslije svega sto se desilo, vecina grdjana RBiH NECE DA NAUCI OSNOVE drzave i prava. Time samo ZOVU NOVI GENOCID i nista drugo, legitimirau agresiju i rusenje vlastite domovine.
JBT

Post by JBT »

Mozes li ti Tarice, napisati sta mislis ili tvrdis po ovom pitanju u 5-6 recenica?
Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

Tariq_rambo wrote:

Ne moram ja ici da gledam Albanca na Kosovu (koji se nije dao preveslati da je Muslimanske nacije), dovoljno je da pogledam bilo koga gradjanina Evrope i svijeta, koji ima dvojno drzavljanstvo. Svi oni, prihvatajuci drzavljanstvo (ugovor sa doticnom drzavom) prihvataju, njen pasos, obaveze, ali i nacionalnost. Sinonim za "nationality" je "citizenship", i tako se pravno primjenjuje. Ko ima pasos neke drzave, taj je njen drzavljanin i pripada naciji, po kojo ta drzava nosi ime.

Glupost je izvaliti nesto kao: "Bosna nije drzava nacija???". Kada te prvanik slusa, on to prevodi ovako: "Bosna nije drzava drzavaa.."

Ja sam se 91 izjasnio po nacionalonosti kao Bosnac-Hercegovac, jer se moja drzav zove Republika Bosna i Hercegovina. Moja etnicka pripadnost je Bosnjacka (drustvena zajednica porijekla).

Jasno mi je kada fasisti, koji su se namjerili da zlocinima rasparcaju RBiH i tako stvore nove drzavice, tvrde da je Bosna dzrava nacija??? (drzavaa), jer to im je ratni cilj. Ali mi nije jasno, da i poslije svega sto se desilo, vecina grdjana RBiH NECE DA NAUCI OSNOVE drzave i prava. Time samo ZOVU NOVI GENOCID i nista drugo, legitimirau agresiju i rusenje vlastite domovine.

Prvo,
Po ovoj boldiranoj tezi gore,gdje spominješ evropske državljane, i dvojno državljanstvo ispadne situacija da bosna ima samo nekih 40tak i kusur % građana (jer realno gledajući samo se bošnjaci mogu izjasniti kao bosanci), a ispadne da je ostataka od nekih 50 i jače %, da su to apatridi ili stranci.
Kako neko može se podvesti u tu kategorjiju ako je rođen ovdje i ovdje živi, i žive mu i preci decenijama ovdje.
Izvini pravniče, kolega u zanatu, ALI SI SKROZ KONTRADIKTORAN:
kad kažeš da su svi građani Bosne i hercegovine bosanci i herc. onda to znači da je DRŽAVA BiH država nacija.
Dalje, kad kažeš drava nacija=država država, ne možeš tako supsumirati pojmove jer nacija u tom kontekstu države nacije nije isto što i država, već nacija predstavlja sve narode,prvenstveno građane bez obzira na etnos. Znači to je nacija kad je riječ o državi naciji, gdje se njeni stanovnici inkorporiraju u sam pojam nacije.
Ti se cijelo vrijeme zalažeš za to ,a to nije moguće,
Ja ti govorim da u BiH žive tri etničke a ujedno i nacionalne skupine.
Last edited by Tariq_rambo on 26/05/2005 01:27, edited 1 time in total.
Maximilijan Pegasus

Tariq_rambo wrote: To bošnjak se spominje u sklopu pjesničke slobode, pusti to.
Nije bošnjaka bilo kao narodne skupine, onakve skupine kakva je to danas.

Tvoji istomisljenici preko Drine koriste dugaciju formulaciju da negiraju narodni identitet Bosnjaka. Oni ne kazu da je to u historiji spominano kao "pjesnicka sloboda", vec kazu da je to "teritorijalni pojam".

Prof. Dr. Muhamed Filipović pojašnjava da su svi ljudi na prostoru Bosne u etničkom smislu bili Bošnjaci "i to tokom cijele naše povijesti, a posebno u vrijeme državne samostalnosti (srednjovjekovne) Bosne. Zatim smo bili isto u vrijeme Osmanskog carstva, bili smo naime Bošnjaci, sve dok propaganda iz Srbije i Hrvatske, koja počinje od sredine 19 stoljeća, nije počela unositi srpsku i hrvatsku nacionalnu svijest u naše pravoslavce i katolike."

Istaknuti bošnjački intelektualac, Adil Zulfikarpašić napominje da su prije procesa kroatizacije i posrbljavanja našeg naroda i "katolički i pravoslavni pisci u Bosni, naročito franjevci u 16., 17. i 18. vijeku pisali o bosanskom jeziku, a sebe nazivali Bošnjacima."

Prof. Dr. Mustafa Memić se slaže, i ističe: "Od sredine XIX stoljeća od kada su se javljali nacionalni pokreti Srba i Hrvata, vodila se permanentna borba među ovim nacionalnim pokretima da prisvoje što veće dijelove bosanskih teritorija i da se bosanski jezik ukine. Od tada počinje proces bosanskih pravoslavaca i bosanskih katolika da se oni tretiraju nacionalno kao Srbi i Hrvati, iako su do tada svi bili Bošnjaci... Taj proces se putem nacionalističkih propagandi dalje razvijao da on danas predstavlja osnovnu smetnju razvoja ovih prostora kao jedinstvene, geografske i ekonomske cjeline."

U potrazi za receptom posrbljavanja Bošnjaka, osvrnimo se na Načertanije (1844), Ilije Garašanina. U svom programu Načertanije on narod Bosne naziva bošnjacima - bez obzira na vjersku pripadnost - i jasno ih razlikuje od Srba u Srbi: "Ako Bošnjaci ne bi ovo primili, to bi otuda kao sigurno sledovalo raskomadanje Srba na provincijalna mala knjaževstva..." Nadalje, govori o procesu preobražavanja srpstva u Bosni, koje počinje polovinom 19 stoljeća podudarajući se sa periodom u kojem su pisane Načertanije, i sjedinjenju istih sa Srbijom: "...ako bi se pre ovog opšteg sojedinjenja Srbstva što osobito u Bosni preobražavati počelo....K ovome treba dakle učiniti da se Bošnjaci i ostali Slaveni obrate..." Nadalje, predlaže da se: "nekoliko mladih Bošnjaka u srpsku službu državnu prima da bi se ovi...obučavali i za takove činovnike pripravljali koji bi ono što su u Srbiji naučili posle u svom otečestvu u djelo privesti mogli." Da bi plan Velike Srbije tekao bez većih problema, Garašanin smatra da bi se trebala pisati i opšta historija Bosne gdje se "ne bi smela izostaviti slava i imena nekih muhamedanskoj veri prešavsi Bošnjaka" i nadalje napominje da bi ova historija trebala da bude oprezno pisana i to isključivo "u duhu narodnog jedinstva Srba i Bošnjaka" i od strane "čoveka vrslo sposobnog i duboko pronicavajućeg." Meta njegovog programa bili su i katolički Bošnjaci: "Na istočnog veroispovedanija Bošnjake veći upliv imati neće biti za Srbiju težak zadatak. Više predostrožnosti i vnimanija na protiv toga iziskuje to, da se katolički Bošnjaci zadobijedu. Na čelu ovih stoje franjevački fratri."

I NA KRAJU GLUPO MI JE JEDNU OSOBU, VJEROVATNO PORIJEKLOM IZ BIH UCITI, DA IDENTITET STARIH BOSNJANA (moderan naziv: Bonjaka, kao naroda) POTICE JOS OD 12 VIJEKA. To je isto kao da nekoga ucis da je mlijeko bijele boje.
JBT

Post by JBT »

Nikad mi nece biti jasno zasto ljudi negiraju i , ako to mogu, zabranjuju ljudima da se izjasnjavaju kako zele i kako se osjecaju.
Jesi li ti Srbin, jesi, neka si, izvoli. Isto vrijedi i za Hrvate i Bosnjake a i za ljude koji se ne osjecaju ni Srbima ni Hrvatima niti Bosnjacima, a izjasnjavaju se Bosancima i Hercegovcima.
Sve su to gradjani ove drzave.
Ne znam u cemu je problem.
Maximilijan Pegasus

Tariq_rambo wrote:Ja ti govorim da u BiH žive tri etničke a ujedno i nacionalne skupine.
Kolega UNITED NATIONOS je organizacija UJEDINJENIH NACIJA. (NATION=NACIJA). Svaka DRZAV (NACIJA) je zastupljena tamo, pa i REPUBLIKA BOSNA i HERCGOVINA. Gradjani RBiH NEMAJU TRI MJESTA U UJEDINJENIM NACIJAMA NEGO SAMO JEDNO.

Ako te je ucio pravu taj Prof. iz Beograda, koji tvrdi da su Bosnjaci "pjesnicka sloboda", nije ni cudo da si diplomirao.
Maximilijan Pegasus

JBT wrote:Nikad mi nece biti jasno zasto ljudi negiraju i , ako to mogu, zabranjuju ljudima da se izjasnjavaju kako zele i kako se osjecaju.
Jesi li ti Srbin, jesi, neka si, izvoli. Isto vrijedi i za Hrvate i Bosnjake a i za ljude koji se ne osjecaju ni Srbima ni Hrvatima niti Bosnjacima, a izjasnjavaju se Bosancima i Hercegovcima.
Sve su to gradjani ove drzave.
Ne znam u cemu je problem.
Problem je u tome sto se jos od 19 vijeka odvija proces rusenja Bosanske drzave. Staoga se razvijaju razne kvazi-nauke, idiotska propaganda, zaludjivanje gradjana RBIH, sa samo jednim ciljem-dovesti ih u situaciju da se sami odreknu vlastite drzave. Dio tog posla se obavlja genocidom i progonima, a dio kavzi-naukom i KUPLJENOM "intelegencijom" i narvano izdajnicima u vlasti.

Nazalost RBiH je jedina drzava gdje oni postizu OGROMAN USPJEH, jer po prirodi gradjani RBIH nisu zainteresovani za vlastitu drzavu. Kada se to dalje spusti na nize nivoe, slijedi da nisu zainteresovani ni za svoju regiju, ni za svoj gard, ni za svoju porodicu, pa ni za same sebe. Imamo jedan cudan proces sadomazohizma, iniciran ko zna cime, tesko je to shvatiti, ali je istina.
Fair Life

Post by Fair Life »

JBT wrote:Tariq, Jovan Divjak neki dan rece da je po naciji Bosanac, evo, ja sam Bosanac i ima, da ima, dosta i pravoslavaca i katolika i muslimana i ateista i statijaznam kojih jos koji su bosanske nacije. Nacija se i veze uz drzavu.
Ima li bujruma?
stickitout

Post by stickitout »

Fair Life wrote:
Ima li bujruma?
Skljoco bi puk`o od ponosa da ovo vidi. :D
Fair Life

Post by Fair Life »

Maximilijan Pegasus wrote:Kolega UNITED NATIONOS je organizacija UJEDINJENIH NACIJA. (NATION=NACIJA). Svaka DRZAV (NACIJA) je zastupljena tamo, pa i REPUBLIKA BOSNA i HERCGOVINA. Gradjani RBiH NEMAJU TRI MJESTA U UJEDINJENIM NACIJAMA NEGO SAMO JEDNO.

Ako te je ucio pravu taj Prof. iz Beograda, koji tvrdi da su Bosnjaci "pjesnicka sloboda", nije ni cudo da si diplomirao.
Upravo ovaj gore navod potvrdjuje postojanje bosansko-hercegovacke nacije.

Dakle, drzava - nacija. Zastava drzave Bosne i Hercegovine predstavlja naciju... bosanskohercegovacku.
Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

Maximilijan Pegasus wrote:Nema se tu ko sta ljutiti Simon, osim ljudi koji su fasiti i podrzavaju fasite u rusenju Bosne.

Sve sto si rekao je istina.

-------------------
ZA REPUBLIKU BIH
Republika BiH ne postoji, dohakali su joj.
Post Reply