Legitimitet Daytonskog Ustava ?
-
Tariq_rambo
NAZIV DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE I TO ONAJ SLUŽBENI JE BOSNA I HERCEGOVINAMaximilijan Pegasus wrote:Nije tacno!Tariq_rambo wrote:prvo, REPUBLIKA BiH ne postoji, ili je ovaj tekst prije dejtona pisan.Fair Life wrote: To je to!
Nije to to, jer ne mogu nikako pripadnici BiH po nacionalnosti biti Bosanci i Hercegovci,
to fercera u državama nacijama.
Srbin iz Banja Luke, iz Sarajeva, po NACIONALNOJ PRIPADNOSTI JE SRBIN, A BOSANAC JE DRŽAVLJANIN BiH, bio on Njemac, Arap, Englez, Srbin, itd....
BOSANAC ZNAČI DRŽAVLJANIN BOSNE, i treba državljanstvo u ovim slučajevima odvajat od nacionalne pripadnosti JER BiH NIJE DRŽAVA NACIJA,
Republika BiH postoji dok god postoji i jedan (preostali) zakon Republike BiH u praksi. Ustav Republike BiH nije ukinut, vec samo suspendovan uz primjenu sile od strane agresora i kolaboracionista agresora.
Prema tome po tumacenju agresora i kvislinga Republika Bih ne postoji, a po medjnarodnom i unutrsanjem pravu POSTOJI.
Drzavni model danas u svijetu moze biti samo republika ili monarhja i nista drugo. Fedreacije i konfederacije su republike takodjer ili monarhije. Prema tome i po toj logici BiH, posto nije monarjija jeste REPUBLIKA. Prefiks Republika je izbrisana ispred naziva BiH od strane osoba koje su silom, nelegalno nametnule aneks IV dejtonskog (ne) sporazuma kao ustav. Sila je primjenjena u raznim formama izmedju ostalih i kod pokusaja "ratifikacije" tog "ustava" u Parlamentu republike BiH. Prvo, Parlament RBiH je pod prijetnjom eksterminacije jednog naroda (sto je nelegalno po Beckoj Konvenciji, clan 56) bio prisiljen da parafira nacrt sporzauma, sacinjen u Dejtonu, ali nikada nije razmatrao zvanicnu verziju potpisanu u Parizu. S toga potpuno ispravno je reci da aneks iV dejtonskog mirovnog (ne) sporazuma nije prosao skupstinsku proceduru i da je silom nametnuti dejtonski "Ustav" ilegalan.
Za ostalo, o definiciji nacije i naroda pokusaj ipak usvojiti misljenje medjunardno priznatog eksperta u toj oblasti Prof. E. Saracevica. Ako mislis da si ti veci ekspert od njega onda ocito nesto nije u redu SA NJIM.![]()
![]()
Državno ustrojstvo Bosne i Hercegovine nigdje u literaturi nije okarakterisano kao REPUBLIKA (mislim na period od Daytona),
Niti jedan Srbin, ili Hrvat, pa i bošnjaci se ne izjašnjavaju kao BOSANCI po pitanju nacionalne pripadnosti, (uzmi svaki formular u kojem se zahtjeva da se nacionalno izjasniš - primjera radi fakultetski obrazci, pa kad nadješ pod rubrikom NACIONALNA PRIPADNOST da je neko upisao BOSANAC i(ili) Hercegovac, ja ću ti čestitati).
bosanac=DRŽAVLJANIn bosne i hercegovine
Ne mogu vjerovati da neko može napisati i objaviti NACIONALNA PRIPADNOST BOSANAC i HERCEGOVAC,
Ovo što prof. Saračević piše predstavlja tezu samo kako bi ispravno bilo, i da ne bi bilo greška kad bi se tako neko izjasnio, što se opet ne bi složio.
VJERUJEm DA JE PROF.dr. FESTIĆ IBRAHIM VEĆI AUTORITET I UČENIJI I DA SE NJEGOVA VIŠE PIKA NEGO OD DOTIČNOG SARAČEVIĆA, PA NADJI NJEGOV KOJI TEKST,
imas u godišnjacima pravnog fakulteta u sarajevu, PA MOŽEŠ ŠTA PROČITATI.
-
Maximilijan Pegasus
Izvinin Tariq, ali ipak mislim da ima stvari u tvom tekstu koje niko normalan ne moze svariti. Ne zelim da denunciram tebe kao osobu, vec tvoje pisanje.Tariq_rambo wrote:NAZIV DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE I TO ONAJ SLUŽBENI JE BOSNA I HERCEGOVINA
Državno ustrojstvo Bosne i Hercegovine nigdje u literaturi nije okarakterisano kao REPUBLIKA (mislim na period od Daytona),
Niti jedan Srbin, ili Hrvat, pa i bošnjaci se ne izjašnjavaju kao BOSANCI po pitanju nacionalne pripadnosti, (uzmi svaki formular u kojem se zahtjeva da se nacionalno izjasniš - primjera radi fakultetski obrazci, pa kad nadješ pod rubrikom NACIONALNA PRIPADNOST da je neko upisao BOSANAC i(ili) Hercegovac, ja ću ti čestitati).
Ne mogu vjerovati da neko može napisati i objaviti NACIONALNA PRIPADNOST BOSANAC i HERCEGOVAC,
Ovo što prof. Saračević piše predstavlja tezu samo kako bi ispravno bilo, i da ne bi bilo greška kad bi se tako neko izjasnio, što se opet ne bi složio.
VJERUJEm DA JE PROF.dr. FESTIĆ IBRAHIM VEĆI AUTORITET I UČENIJI I DA SE NJEGOVA VIŠE PIKA NEGO OD DOTIČNOG SARAČEVIĆA, PA NADJI NJEGOV KOJI TEKST,
Dogovorom Cvetkovic-Macek Bosnu ukinise skroz, kao sto novi trio Milosevic-Tudjman-Alija ukinu Republiku BiH. Znaci li to da su doticni Cvetkovic, Macek, Milosevic, Tudjman, Alija heroji gradjana Republike BiH, neki zvanicnici, sta li Bogovi iznad zakona i iznad Ustava Republike BiH.
Pa sutra kada se desi Srebrenica sirom ostatka RBiH i ne bude ni jednog Bosnjaka, zvanicno, ti ces tvrditi da je zvanicno BiH srpska drzava jer to neki novi zlocinac zvanicno zapisao. Hej covjece, mislis li ti glavom uopste.
Po tome, Hitler ukinu Francusku, pa po tebi ona nikada vise nebi smjela postojati, zvanicno. Ne mogu da vjerujem da ljudi tako lahko mogu prihvatiti rezultate, agresije, zlocina i genocida, kao nesto ZVANICNO, legalno. SVASTA.....
- Fair Life
Po zavrsetku WW2 lako je bilo ubjediti ljude u postojanje drzave Francuske. Trideset hiljada ramena je ostalo bez glave. Kod nas su izdajice drzave heroji. Jebo nas !!Maximilijan Pegasus wrote:..Po tome, Hitler ukinu Francusku, pa po tebi ona nikada vise nebi smjela postojati, zvanicno. Ne mogu da vjerujem da ljudi tako lahko mogu prihvatiti rezultate, agresije, zlocina i genocida, kao nesto ZVANICNO, legalno. SVASTA.....
U Francuskoj nakon oslobodenja giljotinirano je oko 30.000 višijevskih i nacistickih kolaboracionista. Kada je delegacija francuskih pisaca na celu s Albertom Camusom došla predsjedniku Charlesu de Gaulleu s molbom da poštedi život istaknutog pisca, ali i višijevsko-nacistickog kolaboracionista Pierrea Drieua de la Rochellea, De Gaulle je bio neumoljiv. Stoga je Camus iskoristio posljednji argument koji je imao u glavi - istakao je kako Drieu de la Rochelle ima velik opus. Na to je De Gaulle odgovorio: "Kakav opus, takva kazna."
-
Tariq_rambo
TO JE FAKAT KOJI JE SVIJET PRIZNAO, NE JA, ja vrlo dobro znam kako se donosi Ustav, kako se revidira, koja je većina potrebna i ko je sve nadležan za to.Maximilijan Pegasus wrote:Izvinin Tariq, ali ipak mislim da ima stvari u tvom tekstu koje niko normalan ne moze svariti. Ne zelim da denunciram tebe kao osobu, vec tvoje pisanje.Tariq_rambo wrote:NAZIV DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE I TO ONAJ SLUŽBENI JE BOSNA I HERCEGOVINA
Dogovorom Cvetkovic-Macek Bosnu ukinise skroz, kao sto novi trio Milosevic-Tudjman-Alija ukinu Republiku BiH. Znaci li to da su doticni Cvetkovic, Macek, Milosevic, Tudjman, Alija heroji gradjana Republike BiH, neki zvanicnici, sta li Bogovi iznad zakona i iznad Ustava Republike BiH.
Pa sutra kada se desi Srebrenica sirom ostatka RBiH i ne bude ni jednog Bosnjaka, zvanicno, ti ces tvrditi da je zvanicno BiH srpska drzava jer to neki novi zlocinac zvanicno zapisao. Hej covjece, mislis li ti glavom uopste.
Po tome, Hitler ukinu Francusku, pa po tebi ona nikada vise nebi smjela postojati, zvanicno. Ne mogu da vjerujem da ljudi tako lahko mogu prihvatiti rezultate, agresije, zlocina i genocida, kao nesto ZVANICNO, legalno. SVASTA.....
Znam da Dayton nije USTAV u formalnom smislu, ali materijalno jeste i on vrijedi u BiH kao AKT najviše pravne snage, i TAJ USTAV TI JE PRIHVATIO REZULTATE AGRESIJE, GENOCIDA, ZLOČINA, ...ne ja
MOŽEŠ TI IDEALIZOVATI ALI PRAVNO GLEDAJUĆI REPUBLIKA BiH JE PRESTALA DA POSTOJI U DAYTONU.
Najbolji dokaz su ti presude USTAVNOG SUDA REPUBLIKE BiH kojima se ukida postojanje REPUBLIKE SRPSKE,koje uopšte nisu ispoštovane ni provedene, iako su donjete prije nego se je ovdje zapucalo, A DEYTON JE LAGALIZIRAO TU FAMOZNU REPUBLIKU SRPSKU. Znači Dayton se je suprotstavio i tim presudama.
Sve ono što ti pišeš je teoretski tačno ali praktično ne, što ti i presude Ustavnog Suda RBiH potvrđuju.
Tačno je da je to namEtnuti Ustav, I da smo jedina država u svijetu koja ima takav ustav koji nisu donjeli njeni građani preko zastupnika izabranih u ustavotvornu skupštinu, a što se tiče ostalih propisa iz bivše nam države, koriste se samo kad postoje pravne praznine, i kod instituta koji još nisu novim zakonodavstvom regulisani, ali USKORO I TO ĆE IZBACITI PA NEĆE BITI NIŠTA OD ONE NAM PRETHODNICE RBiH.
-
Tariq_rambo
I ZNAS STA SE U RBiH DESAVALO U JANUARU 1992, KONSTITUIRANJE RS (SRPSKA DRŽAVA U BiH), PA ONDA DOLAZE ODLUKE USTAVNOG SUDA O PONIŠTAVANJU TE DRŽAVNE PARATVOREVINE, kao i o poništenje njihovog ustava,
I ŠTO JE JOŠ VAŽNIJE ŠTO MALO LJUDI OBRAĆA PAŽNJU NA TO, A TO JE ČINJENICA DA SE REFERENDUM ZA SAMOSTALNOST I NEOVISNOST RBiH (DISOLUCIJA JUGE) DEŠAVA TEK U MARTU 1992, KAD SU VEĆ DONEŠENE TE PRESUDE, POSLIJE NASTANKA RS,
I ŠTO JE JOŠ VAŽNIJE ŠTO MALO LJUDI OBRAĆA PAŽNJU NA TO, A TO JE ČINJENICA DA SE REFERENDUM ZA SAMOSTALNOST I NEOVISNOST RBiH (DISOLUCIJA JUGE) DEŠAVA TEK U MARTU 1992, KAD SU VEĆ DONEŠENE TE PRESUDE, POSLIJE NASTANKA RS,
-
Tariq_rambo
I NAZOVI JE I KRALJEVINOM AKO TI JE ČEJF, ONA JE NA PAPIRU DRŽAVA ČIJE državno ustrojstvo gotovi svi eksperti iz Ustavnog prava (Festić, DUvnjak, Sadiković.Begić,Dautbašić,
Saračević koji u navedenoj knjizi Ustav i politika tvrdi da je BiH "ustavna država bez ustava") ne mogu definisati,
Ali evo pročitaj knjigu "Državnost BiH i Dejtonski mirovni sporazum" grupa autora(po meni knjiga koja je definitivno srušila dejton i tačno opisala situaciju u BiH) , pa češ doći do puno više podataka iako se često pozivaju na Edina Saračevića i knjigu Ustav i politika, dosta opširnije se obrađuje ta tema.
Ja sam pročito obadvije knjige, a možeš naći moje postove od prije mjesec dva, gdje sam s mostarcem diskutovao o tome, pa vidi šta sam pisao,
Saračević koji u navedenoj knjizi Ustav i politika tvrdi da je BiH "ustavna država bez ustava") ne mogu definisati,
Ali evo pročitaj knjigu "Državnost BiH i Dejtonski mirovni sporazum" grupa autora(po meni knjiga koja je definitivno srušila dejton i tačno opisala situaciju u BiH) , pa češ doći do puno više podataka iako se često pozivaju na Edina Saračevića i knjigu Ustav i politika, dosta opširnije se obrađuje ta tema.
Ja sam pročito obadvije knjige, a možeš naći moje postove od prije mjesec dva, gdje sam s mostarcem diskutovao o tome, pa vidi šta sam pisao,
- Fair Life
[img]http://www.oslobodjenje.ba/templates/JavaBean/images/image_01.jpg[/img][color=white]__[/color][size=134]23. Maj, 2005.[/size] wrote:Okrugli sto u okviru Evropskih književnih susreta:
Piše: Senita ŠEHERČEHAJIĆ (Foto: A. KAJMOVIĆ) 22/05/05
U BiH ne živimo kao ljudi, nego kao Srbi, Hrvati i Bošnjaci
Dejtonski sporazum i Ustav BiH, koji je došao sa njim su loši po Bosnu i Hercegovinu i treba ih što prije mijenjati. Ovo je najsažtija ocjena učesnika okruglog stola, nazvanog Od Sarajeva do Brisela: kako obilježiti Dejton, održanog u subotu u okviru Šestih evropskih književnih susreta.
Uvodnčari okruglog stola Veronik Naoum-Grap, Srđan Dizdarević, Ivan Lovrenović, Nikola Kovač i Miodrag Živanović složili su se u konstataciji da je Dejtonski mirovni sporazum po skoro svim svojim karakteristikama od samog početka unio niz negativnosti u BiH. Jedina pozitivna strana bila mu je ta što je njime zaustavljen troipogodišnji rat.
Dejton i zločinci
"Taj sporazum potpisale su sve strane, a među potpisnicima su i neki zločinci", kazala je Naoum te dodala da je sporazumom priznata podjela zemlje. Zaključila je da zato i postoji značajna veza između, kako je kazala, "nehapšenja Radovana Karadžića i Ratka Mladića i onih koji danas brane Dejtonski mirovni sporazum".
"Dejtonski Ustav, koji je sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, ključni je element za koji se vezuju kritike. Sve ono što je u svojoj osnovi multietnično je za promjenu Dejtona, dok je sve ono što ima etnički predznak za njegovo očuvanje", kazao je predsjednik Helsinškog komiteta BiH Srđan Dizdarević i dodao da Dejtonski ustav predstavlja problem i kočnicu s dvije tačke gledišta:
"On nam je dao državu uređenu na četiri nivoa vlasti, čija administracija guta 70 posto bruto nacionalnog dohotka BiH. Na 500 stanovnika je jedan službenik, što je neprihvatljivo svuda u svijetu. Općina i država su finansijski i u svakom drugom pogledu najslabiji nivoi vlasti, a najjači su entitet i kanton", kaže Dizdarević.
Prema Lovrenoviću, danas u BiH postoje oni koji bi Dejtonski sporazum sačuvali i oni koji bi ga mijenjali, ukinuli. Prvi pripadaju, kako je kazao, raznim nomenklaturama, a drugi su alternativa u najrazličitijim formama (od onoga što zovemo civilno društvo, zatim pojedinaca, neformalnih grupa, pa do stranaca koji slično razmišljaju). U rukama prvih, koji su za Dejton je moć.
Najgora solucija
"Alternativa su svi oni koji uviđaju da je Dejton, taj status quo, nemoguć, ali oni trenutno nemaju moć", kaže Lovrenović. Kao očit primjer kako svi, pa i oni koji imaju zadatak da ga sprovode, dobro znaju da Dejton nije dobar, Lovrenović je naveo primjer bivšeg visokog predstavnika u BiH Volfganga Petriča.
"Kada je otišao sa te funkcije, Petrič se priključio uglednoj grupi koja zagovara promjenu Dejtona", kazao je Lovrenović.
Prema riječima Nikole Kovača, ni Evropa ni svijet nisu briljirali u BiH. "Evropa je pokazala totalni nedostatak političke volje da učini ono što je morala prema jednoj članici UN", zaključuje Kovač.
Učesnici okruglog stola ukazali su i na činjenicu da bi političke elite trebale biti vektor promjena u BiH. Međutim, kako je rečeno, njihovi predstavnici nemaju ambicija ni volje da to urade. Izlaz za BiH je u otvaranju debate unutar društva, grupa i u ubjeđivanju pojedinaca da je najgora solucija za njih da nastave živjeti u "kvazi državi" i sistemu u kojem se nikad neće poštivati ljudska prava. Od međunarodne zajednice treba tražiti smjernice, zadatke koje BiH mora izvršiti kako bi se ispoštovala Evropska konvencija o ljudskim pravima, stavovi su uečesnika subotnjeg okruglog stola u Sarajevu.
Diskriminirano 90 posto građana
Drugi negativan aspekt Dejtonskog Ustava BiH je nepoštivanje ljudskih prava.
"Dejtonski Ustav na sve nas gleda kao na Srbe, Hrvate i Bošnjake. Nema građana, nema nacionalnih manjina. U tavom uređenju 90 posto građana BiH je diskriminirano po različitim osnovama", kazao je Dizdarević.
On je naglasio da je još jedna otežavajuća okolnost mandat visokog predstavnika u BiH, koji državi ne dozvoljava da postane suverena i čini je ovisnom i nesposobnom da se sama suoči sa svojim problemima.
U Srbiji četnika više nego 1941.
Na sva dešavanja u Bosni i Hercegovini, danas, kao i u prošlosti, utiču dešavanja u njenom okruženju. Kretanja u Srbiji su dio tih dešavanja sa snažnim odjekom na bh. pitanje.
"Danas u Srbiji ima više četnika nego 1941. godine", kazao je književnik Nikola Kovač." To je zato što u toj zemlji nikad nije izvršena defašizacija", dodaje Kovač. Četnički pokret i ideologija, kako je kazao, oličeni su upravo u srbijanskom ministru vanjskih poslova Vuku Draškoviću, koji drži govore četnicima na Ravnoj gori.
Distance iz rata u drugačijem pakovanju
Miodrag Živanović je slikovito kazao kako u Bosni i Hercegovini nakon Dejtona sve ima “etničku cijenu”.
"I danas, kada postoji deset grupa stručnjaka iz različitih oblasti zaduženih za promjenu Dejtona, etnički princip ostaje kao apsolutni kriterij življenja. Mi ovdje ne živimo kao ljudi, nego kao Srbi, Hrvati i Bošnjaci. Ako se takav trend nastavi, ostaćemo crna rupa u Evropi", smatra Živanović. Prema njegovim riječima, postoje istraživanja koja su pokazala da su etničke distance danas mnogo izraženije nego u ratnim godinama, samo su upakovane u drugačiju ambalažu.
"Živimo u morbidnom kriteriju etničke pripadnosti i problem države nam je veći nego problem ekonomije i drugih kriterija. I dokle god se budemo dijelili po etničkom principu, mi nećemo imati mogućnosti da živimo", smatra Živanović.
-
Mirsad_ZE
Jedino najbolje rjesenje je u podjeli BiH.RS da pripane Srbiji Hercegovina Hrvaskoj a ostali dio nama bosnjacima.Ovako je sve ostalo gubljenje vremena vidite da nam ne ide nikako ovaj zajednicki zivot treba fino i jednostavno da se podijelimo i gotova stvar
-
Toozla
...mostarac, evo ti "Ljudine" presvucenog u novi nick...Mirsad_ZE wrote:Jedino najbolje rjesenje je u podjeli BiH.RS da pripane Srbiji Hercegovina Hrvaskoj a ostali dio nama bosnjacima.Ovako je sve ostalo gubljenje vremena vidite da nam ne ide nikako ovaj zajednicki zivot treba fino i jednostavno da se podijelimo i gotova stvar
ps- sta je gore od nacionaliste???
...nacionalista glupan...
-
Bosna_E
Mirsade ako si ZA da Zenica se propoji srbiji izvoli. Samo ne ide to tako lako. Koji smo to mi (nama)? Gdje su Fikretovi trazit ce i oni svoj dio.Mirsad_ZE wrote:Jedino najbolje rjesenje je u podjeli BiH.RS da pripane Srbiji Hercegovina Hrvaskoj a ostali dio nama bosnjacima.Ovako je sve ostalo gubljenje vremena vidite da nam ne ide nikako ovaj zajednicki zivot treba fino i jednostavno da se podijelimo i gotova stvar
Usput da ti kazem sto nikad nece doci do podjele BiH.
U slucaju raspada BiH zemlja se djeli na najmanje 3 drzave:
1. Muslimansku
2. Srpsku
3 Hrvatsku.
Eto to ti je minimum. Znas zasto svijet neda to? Zbog one pod brojem 1. Neprihvatljivo je da u Europi postoji jedna cisto muslimanska drzava. Cuvat ce je svim silama kao cjelovitu, bez obzira na neke regione koje je nekima dala privremeno za utjehu (RS) da misle da imaju drzavu, ali to nece dozvoliti. Eto ti najkraci moguci odgovor.
-
gavrilo
je li mislis gastarbajtere ili na svajcarce "starosjedioce"? pitanje je veoma bitno...Toozla wrote:...pripadnik italijanske (njemacke, francuske) narodnosti rodjen, zivi i radi u Svicarskoj i posjeduje svicarsko drzavljanstvo po nacionalnosti je:Tariq_rambo wrote:jel te brigaToozla wrote:...Rambo, kako ide pumpanje misica...
a) Italijan
b)Njemac
c)Francuz
d)Svicarac
- JBT
Znaci ja ne postojim. Kao pripadnik bosanskohercegovacke nacije (ili skraceno Bosanac).
Bosnjak nije losha alternativa, bez obzira na vjersku pripadnost, ali shvatam da je to malo zloupotrebljen pojam pa odrdjene grupacije drzavljana BiH osjeca odbojnost prema toj alternativi.
Bosanskohercegovacka nacija niti jeste a niti moze biti zloupotrebjena. I prihvatljiva je za sve stanovnike BiH s tim da nema potrebe a nije ni preporucljivo da se bilo kome namece.
Takodjeje za ocekivati da bude kritikovana kao opcija. Od strane onih koji BiH ne vide kao svoju domovinu.
Bosnjak nije losha alternativa, bez obzira na vjersku pripadnost, ali shvatam da je to malo zloupotrebljen pojam pa odrdjene grupacije drzavljana BiH osjeca odbojnost prema toj alternativi.
Bosanskohercegovacka nacija niti jeste a niti moze biti zloupotrebjena. I prihvatljiva je za sve stanovnike BiH s tim da nema potrebe a nije ni preporucljivo da se bilo kome namece.
Takodjeje za ocekivati da bude kritikovana kao opcija. Od strane onih koji BiH ne vide kao svoju domovinu.
-
Nenadv24
Šta ti znaš šta je za koga prihvatljivo. Fino ti čovjek reče državljavnstvo je BH a nacije su Bošnjačka, Srpska i Hrvatska. I prije rata su nacije bile Srbi, Hrvati i Muslimani sada Bošnjaci. I tada se manji dio njih izjašnjavao regionalno kao Bosanac ili kao Hercegovac. To ti je isto kao kad je neko iz Subotice za njega se kaže Vojvođanin ali Vojvođanin nije nacija nego regionalna pripadnost. Ukoliko je čovjek Mađar pripadnik je mađarske nacionalne manjine a ne vojvođanske nacije.JBT wrote:Znaci ja ne postojim. Kao pripadnik bosanskohercegovacke nacije (ili skraceno Bosanac).
-
Toozla
...napisao sam "rodjen, zivi i radi u Svicarskoj" ali daj da cujemo rijesenje za sve situacije...gavrilo wrote:je li mislis gastarbajtere ili na svajcarce "starosjedioce"? pitanje je veoma bitno...Toozla wrote:...pripadnik italijanske (njemacke, francuske) narodnosti rodjen, zivi i radi u Svicarskoj i posjeduje svicarsko drzavljanstvo po nacionalnosti je:Tariq_rambo wrote: jel te briga
a) Italijan
b)Njemac
c)Francuz
d)Svicarac
-
Elitni vojnik
#117 Re: Legitimitet Daytonskog Ustava ?
Za tvoju informaciju Ustav BiH su potpisali Muhamed Sacirbegovic ispred Republike BiH, Kresimir Zubak ispred Federacije BiH i Nikola Koljevic ispred Republike Srpske.nije fer wrote:Prije par dana na radiju "202" u Centralni se javio muskarac koji se nije predstavio. U svome obracanju slusateljstvu iznio je velikoj vecini za nas do danas nepoznate fakte o Daytonskome ustavu kao nelegitimnoj Bh. i medjunarodnoj instituciji. Poenta njegovih argumenata je da DMS jesu imali legitimitet potpisati Franjo Tudjman i Slobodan Milosevic ali ne i Alija Izetbegovic ?! Zasto?
Milosevic, Tudjman i Izetbegovic su zajedno sa predsjednicima USA, Rusije, Francuske i UK potpisali kao garantori GFAP-a.
- JBT
"Šta ti znaš šta je za koga prihvatljivo. Fino ti čovjek reče državljavnstvo je BH a nacije su Bošnjačka, Srpska i Hrvatska. I prije rata su nacije bile Srbi, Hrvati i Muslimani sada Bošnjaci. I tada se manji dio njih izjašnjavao regionalno kao Bosanac ili kao Hercegovac. To ti je isto kao kad je neko iz Subotice za njega se kaže Vojvođanin ali Vojvođanin nije nacija nego regionalna pripadnost. Ukoliko je čovjek Mađar pripadnik je mađarske nacionalne manjine a ne vojvođanske nacije."
- A sta ti znas sta je za koga prihvatljivo? Jarane, prikriveni cetniku, znam ja da tebi ne odgovara bosanska nacija iz razloga jer ista ne propagira ili ne podrzava podjelu BiH. Ni po teritorijama a ni po torovima.
Jasno je da zelis potrpati svakog gradjanina BiH u ta tri tora jer bez toga nema nacina da se BiH podjeli. Bosanskohercegovacka nacija postoji jer i sam postojim. A znam da nisam jedini. Ma koliko ti i tebi slicni to negirali. Ja , a ni ljudi kao ja, nikom nista ne negiramo kad je nacionalna pripadnost u pitanju. Hoces biti Srbin, Hrvat ili Bosnjak? Izvoli. Niko ti ne brani. Ali, jarane, BiH je drzava. Svih njenih gradjana i naroda. Kako kome odgovara. Tako je bilo, jeste i bit ce. I opet kad sve saberemo, svakim danom je jaca. Ne brinem se ni za policiju ni za vojsku. Jos koji dan i to ce biti na drzavnom nivou. Voljeli to neki ili ne. Ne radi se tu o nametanju. Niko nikog niti hoce a niti moze time zajebat. Tu se radi o normalizovanju uslova zivota u jednoj drzavi za sve njene gradjane koji istu dozivljavaju kao domovinu. Oni koji BiH ne dozivljavaju kao svoju domovinu, kojima se ne svidja to sto ista radi na svojoj opstojnosti koji su protiv ravnopravnosti svih gradjana iste, koji istoj ne zele dobro i koce njen ulazak u svjetske integracije, vrata su sirom otvorena.
Ne boj se, niko ne sumnja da si odstupio od djela i ciljeva Radovana Karadzica i kompanije. Ne moras to vise dokazivati.
Inace, dovoljno si me zainterosovao da sam odlucio kad svratim u filijalu SDP-a u Mostaru, da te potrazim. Pa da malo pred SDP-ovcima Mostara razmjenimo misljenja.
Ako prije toga ne istupis iz clanstva.
- A sta ti znas sta je za koga prihvatljivo? Jarane, prikriveni cetniku, znam ja da tebi ne odgovara bosanska nacija iz razloga jer ista ne propagira ili ne podrzava podjelu BiH. Ni po teritorijama a ni po torovima.
Jasno je da zelis potrpati svakog gradjanina BiH u ta tri tora jer bez toga nema nacina da se BiH podjeli. Bosanskohercegovacka nacija postoji jer i sam postojim. A znam da nisam jedini. Ma koliko ti i tebi slicni to negirali. Ja , a ni ljudi kao ja, nikom nista ne negiramo kad je nacionalna pripadnost u pitanju. Hoces biti Srbin, Hrvat ili Bosnjak? Izvoli. Niko ti ne brani. Ali, jarane, BiH je drzava. Svih njenih gradjana i naroda. Kako kome odgovara. Tako je bilo, jeste i bit ce. I opet kad sve saberemo, svakim danom je jaca. Ne brinem se ni za policiju ni za vojsku. Jos koji dan i to ce biti na drzavnom nivou. Voljeli to neki ili ne. Ne radi se tu o nametanju. Niko nikog niti hoce a niti moze time zajebat. Tu se radi o normalizovanju uslova zivota u jednoj drzavi za sve njene gradjane koji istu dozivljavaju kao domovinu. Oni koji BiH ne dozivljavaju kao svoju domovinu, kojima se ne svidja to sto ista radi na svojoj opstojnosti koji su protiv ravnopravnosti svih gradjana iste, koji istoj ne zele dobro i koce njen ulazak u svjetske integracije, vrata su sirom otvorena.
Ne boj se, niko ne sumnja da si odstupio od djela i ciljeva Radovana Karadzica i kompanije. Ne moras to vise dokazivati.
Inace, dovoljno si me zainterosovao da sam odlucio kad svratim u filijalu SDP-a u Mostaru, da te potrazim. Pa da malo pred SDP-ovcima Mostara razmjenimo misljenja.
-
Nenadv24
JBT wrote:"Šta ti znaš šta je za koga prihvatljivo. Fino ti čovjek reče državljavnstvo je BH a nacije su Bošnjačka, Srpska i Hrvatska. I prije rata su nacije bile Srbi, Hrvati i Muslimani sada Bošnjaci. I tada se manji dio njih izjašnjavao regionalno kao Bosanac ili kao Hercegovac. To ti je isto kao kad je neko iz Subotice za njega se kaže Vojvođanin ali Vojvođanin nije nacija nego regionalna pripadnost. Ukoliko je čovjek Mađar pripadnik je mađarske nacionalne manjine a ne vojvođanske nacije."
Nisam ja jedini Srbin u BiH ima ih još 38% a TI SI TAJ KOJI TRPA SVAKOG U NEPOSTOJEĆU BH NACIJU KOJA NIKADA NIJE POSTOJALA. MOŽDA JE POSTOJALA IDEJA ALI NIKADA NIJE ZAŽIVJELA NITI VJERUJEM DA ĆE. TI AKO HOĆEŠ BUDI BOSANAC ILI MARSOVAC I ŠTA LI VEĆ. To je vama opravdanje što druga dva naroda imaju "rezervne domovine" a vi ne pa bi vi sada nekakvu naciju sa sva tri naroda. SIGURAN SAM DA VEĆINA SRBA A BOGAMI I HRVATA NE PRIHVATA BH NACIJU AKO SE NE OSJEĆAJU TAKO. TO TI ILI BILO KO DRUGI NEMA PRAVO NAMETATI.
Slobodno svrati ali s obzirom na tvoja stajališta nacionalističke prirode ja s tobom nemam o čemu diskutovati a pravo da ti kažem tamo sam posljednji put bio 30. aprila. Ne svraćam baš često.
Last edited by Nenadv24 on 23/05/2005 16:36, edited 1 time in total.
-
gavrilo
svajcarci sebe gledaju kao narod i naciju. to sto govore cetiri jezika (njemacki, francuski, italijanski i retoromanski) ne znaci da su to cetiri naroda koji cine jednu naciju. svajcarac koji mu je maternji jezik njemacki ne bi sebe nikada nazvao njemcom jer to jednostavno nije. cak ih ne podnosi. tako isto oni sto govore francuski ne gotive francuze.Toozla wrote:...napisao sam "rodjen, zivi i radi u Svicarskoj" ali daj da cujemo rijesenje za sve situacije...gavrilo wrote:je li mislis gastarbajtere ili na svajcarce "starosjedioce"? pitanje je veoma bitno...Toozla wrote: ...pripadnik italijanske (njemacke, francuske) narodnosti rodjen, zivi i radi u Svicarskoj i posjeduje svicarsko drzavljanstvo po nacionalnosti je:
a) Italijan
b)Njemac
c)Francuz
d)Svicarac
e sada imas na primjer gastarbajtere italijane koji su vec treca generacija. znaci rodjeni su ovdje, isli su u skolu i integrisani u svajcarsko drustvo. tamo negdje sa 10 godina imaju pravo na drzavljanstvo i kada ga dobiju za svajcarce ostaju italijani.
- JBT
"Nisam ja jedini Srbin u BiH ima ih jop 38% a TI SI TAJ KOJI TRPA SVAKOG U NEPOSTOJEĆU BH NACIJU KOJA NIKADA NIJE POSTOJALA. MOŽDA JE POSTOJALA IDEJA ALI NIKADA NIJE ZAŽIVJELA NITI VJERUJEM DA ĆE. TI AKO HOĆEŠ BUDI BOSANAC ILI MARSOVAC I ŠTA LI VEĆ. To je vama opravdanje što druga dva naroda imaju "rezervne domovine" a vi ne pa bi vi sada nekakvu naciju sa sva tri naroda. SIGURAN SAM DA VEĆINA SRBA A BOGAMI I HRVATA NE PRIHVATA BH NACIJU AKO SE NE OSJEĆAJU TAKO. TO TI ILI BILO KO DRUGI NEMA PRAVO NAMETATI."
-Ma sta ko tebi namece, paranoicaru? Hoces bit Srbin? Izvoli, ko ti brani? Ti si taj koji bi nesto branio i uslovljavao.
Priznajem, nemam rezervne domovine. Niko na svijetu nema rezervnu domovinu. Samo je jedna domovina. Do tebe je koju ces izabrat.
-Ma sta ko tebi namece, paranoicaru? Hoces bit Srbin? Izvoli, ko ti brani? Ti si taj koji bi nesto branio i uslovljavao.
Priznajem, nemam rezervne domovine. Niko na svijetu nema rezervnu domovinu. Samo je jedna domovina. Do tebe je koju ces izabrat.
- JBT
"svajcarci sebe gledaju kao narod i naciju. to sto govore cetiri jezika (njemacki, francuski, italijanski i retoromanski) ne znaci da su to cetiri naroda koji cine jednu naciju. svajcarac koji mu je maternji jezik njemacki ne bi sebe nikada nazvao njemcom jer to jednostavno nije. cak ih ne podnosi. tako isto oni sto govore francuski ne gotive francuze.
e sada imas na primjer gastarbajtere italijane koji su vec treca generacija. znaci rodjeni su ovdje, isli su u skolu i integrisani u svajcarsko drustvo. tamo negdje sa 10 godina imaju pravo na drzavljanstvo i kada ga dobiju za svajcarce ostaju italijani."
-Objasni to Nenadu.
e sada imas na primjer gastarbajtere italijane koji su vec treca generacija. znaci rodjeni su ovdje, isli su u skolu i integrisani u svajcarsko drustvo. tamo negdje sa 10 godina imaju pravo na drzavljanstvo i kada ga dobiju za svajcarce ostaju italijani."
-Objasni to Nenadu.
-
Nenadv24
Nisam ja nikakav paranoičar. Po tvojim postovima svašta se da zaključiti samo ne da si "miroljubiv". Imam tri domovine od toga 2 rezervne i svaka od te tri mi je draga na zaseban način.JBT wrote:"Nisam ja jedini Srbin u BiH ima ih jop 38% a TI SI TAJ KOJI TRPA SVAKOG U NEPOSTOJEĆU BH NACIJU KOJA NIKADA NIJE POSTOJALA. MOŽDA JE POSTOJALA IDEJA ALI NIKADA NIJE ZAŽIVJELA NITI VJERUJEM DA ĆE. TI AKO HOĆEŠ BUDI BOSANAC ILI MARSOVAC I ŠTA LI VEĆ. To je vama opravdanje što druga dva naroda imaju "rezervne domovine" a vi ne pa bi vi sada nekakvu naciju sa sva tri naroda. SIGURAN SAM DA VEĆINA SRBA A BOGAMI I HRVATA NE PRIHVATA BH NACIJU AKO SE NE OSJEĆAJU TAKO. TO TI ILI BILO KO DRUGI NEMA PRAVO NAMETATI."
-
Nenadv24
JBT wrote:"svajcarci sebe gledaju kao narod i naciju. to sto govore cetiri jezika (njemacki, francuski, italijanski i retoromanski) ne znaci da su to cetiri naroda koji cine jednu naciju. svajcarac koji mu je maternji jezik njemacki ne bi sebe nikada nazvao njemcom jer to jednostavno nije. cak ih ne podnosi. tako isto oni sto govore francuski ne gotive francuze.
-Objasni to Nenadu.
Švajcarci nisu ratovali 200 godina. Kod nas takva situacija nije. Kod nas su ovi narodi previše ratovali da bi se to nabrzino rješilo i sada na vrat na nos nabijati Srbima i Hrvatima da oni nisu Srbi i Hrvati već pripadnici neke BH nacije. Samo bi došao u sukob s njima.
Last edited by Nenadv24 on 23/05/2005 16:58, edited 1 time in total.