Legenda o sedam brace

Rasprave o vjerskim temama.
girl

#26 Re: Legenda o sedam brace

Post by girl »

moderator wrote:
girl wrote:Pozdrav

Moze li mi neko objasniti gdje je tacno turbe sedam brace?

Hvala :)
Kad dodjes na trolejbusku okretaljku AUSTRIJSKI TRG, imas dvije uzbrdne ulice. Ona lijeva je za Bistrik, a desnom ides do dzamije. Prodji sa druge strane dzamije dok ne vidis ovo
Image
Pred vratima smedje boje prouci fatihu, i kad budes kroz otvore ubacivala novac, svakom od brace nazovi selam.
Vodi racuna da ides od smedjih vrata redom. Onda nastavi malo uzbrdo i skreni lijevo da se vratis na glavnu ulicu. Ne valja se vracati istim putem kojim si dosla.
Pozdrav
Super , bas ti hvala.
:)
Samke76

#27 Re: Legenda o sedam brace

Post by Samke76 »

Kao dijete sam bio na sedam brace... Kazu ubacis pare u svaki mezar, proucis fatihu svakome i onda zamislis tri zelje... I to sam i uradio. Sve tri zelje su mi se ostvarile :)
Neposlusna

#28 Re: Legenda o sedam brace

Post by Neposlusna »

Zadnji put kada sam isla kod Sedam brace su sjedile dvije zene sa malom bebicom, i prosile pare. Cijele vrijeme dok sam proucavala Fatihu su pricale i govorile mi da im udijelim koju marku. :-? Nisam mogla ni da se skoncentrisem na to sto sam proucavala.
holowey

#29 Re: Legenda o sedam brace

Post by holowey »

kao klinca, kad se vrijeme proljepota, svako dvije-tri sedmice su me za ruku pa prvo do begove pa onda do sedam brace da ubacimo za sadaku koja me sacuvala u mojim manguplucima :D

citam sada o legendi koja je vezana za sedam brace i dosta se razlikuje od onoga sto sam ja nekad cuo...ono sto sam ja cuo je da su tu ukopana sedmorica brace koji se nekad davno pobunise protiv turaka a onda ih na bijeloj tabiji pogubise...

ako mozda neko razumije arabicu mozda moze stagod tamo napisanog protumaciti... legende su uvijek preuvelicane i romantizirane sa trunom ili dva istine, ali uvijek interesantne kako turistima tako i domacima... od mene za svaku legendu :thumbup:
entropija

#30 Re:

Post by entropija »

encian wrote:
Vingo wrote:
encian wrote:ja da napomenem da je vjerovanje da nam mrtvi mogu pomoci pagansko i protivno islamu.

nisam ni ja znala odakle potice legenda, a zanimalo me. hvala na temi i dosadasnjim postovima!
Na diskusijama smo, ne na religiji, pa dozvoli malo paganizma (u koji je po ovoj izvali spada i hriscanstvo)
ma samo vi :) . ja pomisih da ne skodi napomenut za sve koji ne znaju i mole se da im sedam brace ispune zelje, a muslimani su.

mozda hriscanstvo ne, ne znam o hriscanstvu toliko, ali svaka religija na odredjenom prostoru ima paganske elemente karakteristicne za predreligijski period toga prostora. ostali jednostavno.

izvinjavam se sto opet skretoh s teme.
ja sam prvi put u srednjoj cula za tu legendu, zapamtila sam to da su oni braca po nepravdi a ne po srodstvu.
i to je vazno napomenuti, da oni koji idu gore ne mole se braci nego Bogu, to je valjda jasno. u svakom slucaju lijepo je dati sadaku, pogotovo danas kad ne znas kome stvarno treba, pa nesto vjerujem da ce islamska zajednica i ko je vec zaduzen za to znati to rasporediti za prave stvari.
Post Reply