TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
semirsar

#5576 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

ne cudim se, nije to slucaj samo tv, sva tehnika i ne samo to je kod nas pofina deracina.
diablobih

#5577 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by diablobih »

CooK wrote:
diablobih wrote:Sta je best buy do 1200 KM sa IPS panelom ? Po mogucnosti da ima dobar odziv, i da je 50+ inchi.
55MU6172, IPS panel, odziv solidan, sa Raiffeisen karticom dodje nepunih 1200KM.
Hvala :)
channel10

#5578 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by channel10 »

amar1994 wrote:jel se meni cini il je katastrofalna ponuda sony televizora :shock: , sve 2017 model osim AF tate :D i hvale se akcijom :-) :run:

XF ni na mapi :roll:
XF dolazi u domod ovih dana.
majstor.yoda

#5579 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by majstor.yoda »

Vezano za cijene, prije nekoliko godina sklapao sebi komp. Poredio cijene, identičan procesor u Sa i Bg, imtec i random radnja tamo, ovdje skuplje bilo za 200km. Dvije stotine maraka razlike na jedan uređaj. Što znači da bi bilo i jeftinije da sam se zarovio. Tako da, ne čudi me so deru kod nas na svemu...
Hercegoviina

#5580 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Hercegoviina »

Najbolji ste vi sa "da nije previse para". :) Sta ti znaci to "da nije previse para"? To je subjektivna stvar i nije isto kada to napise Senad Dzambic Bingo ili CooK sa Klix foruma. Napisi konkretno do kojeg iznosa trazis TV.[/quote]
1000- 1500 km[/quote]
55xe7005[/quote]

je liva panel? ima li ko iskustva sa ovim tvom
amar1994

#5581 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by amar1994 »

imam ja , slabo citas prethodne stranice
Hajde da napisem i ja kratki review o televizoru , consumer report o tome sta je dobro a sta lose :D

Model : Sony KD-55XE7077

Dobre osobine :

1. Jednostavnost Linux operativnog sistema (to mi je mozda i najbolje kod ovog tv-a)
2. Brzina kojom se boota televizor i njegove aplikacije , za sve je potrebno jako malo vremena
3. Lagano i jednostavno podesavanje jezika , kanala , izlaza i slike
4. VA panel
5. Odlican kontrast
6. Dobre i prirodne boje
7. Sport , dokumentarci i filmovi dobro izgledaju
8. Uniformna(koga interesuje o cemu se radi : https://www.rtings.com/tv/tests/picture ... shlighting) i solidna crna boja
9. Ne mijesa boje i dosta je dobar u prikazivanju 4K materijala , narocito HDR , crne su tamne a bijele su jako bijele , za ovo je potrebno spustiti black level sa 50 na 43-44 i staviti poboljsanje dinamickog kontrasta na srednje
10. Konstrukcija samog TV-a i pozicije prikljucaka za audio/video izlaze

Lose osobine :

1. Ugao gledanja , od toga se ne moze pobjeci sa VA panelom
2. Crna u pojedinim scenama nije dovoljno duboka , npr. publika u daljini na teniskom mecu , u crnim majicama , malo baca na plavkasto sivu
3. TV je imao male problemcice kod prikaza crvene boje , rjesio sam smanjivanjem iste i blagim dodavanjem zelene , hvala Cook na materijalu :thumbup:
4. Raspored kanala je napravio po svojoj volji i razbacao ih , kao i stari panasonic , to je neka japanska stvar :lol:
5. Nisam bas zadovoljan peglanjem interlaced materijala / 1080i kanala
6. Zvuk joj nije neki , rjesio LG soundbarom koji imam od prije , jedino sto se ne ugasi kad se ugasi TV , kao sto je bio slucaj sa LG
7. Upustvo za korisnike nema niti na engleskom niti na nekom od balkanskih jezika :twisted: , ima u PDF-u na sony.hr
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Eh sada nesto sto je vezano za velicinu . Pojedini SD i HD kanali izgledaju lose sa udaljenosti od 2.5m , s druge strane 4K i 4K HDR me ostavljaju bez teksta , nivo detalja i boja je fantazija , narocito u mraku .

Moj konacni dojam ;

pristojan TV za ulazni 4K HDR model , ima mana nije da nema al nista strasno i nesto sto ce nekog odvratiti od kupovine , narocite nece manje zahtjevne ljude od nas "strucnjaka" :oops: :mrgreen: .

Uzivam u TV-u od kako je kupljen , montiran je na fleksibilni nosac u visini ociju , pa ga mogu stimati i okretati , a samim time prikriti manu VA panela.

Filmove ovog bitrate-a pusta bez problema i nema stopnja/trzanja :
General
Unique ID : 257378314729890260565555668398120540735 (0xC1A142A579289246470665A637169A3F)
Complete name : C:\\\Desktop\Blade Runner 2049 2160p.mkv
Format : Matroska
Format version : Version 4 / Version 2
File size : 62.3 GiB
Duration : 2 h 41 min
Overall bit rate mode : Variable
Overall bit rate : 55.2 Mb/s
Encoded date : UTC 2018-05-08 10:24:10
Writing application : mkvmerge v22.0.0 ('At The End Of The World') 64-bit
Writing library : libebml v1.3.5 + libmatroska v1.4.8

Video
ID : 1
Format : HEVC
Format/Info : High Efficiency Video Coding
Commercial name : HDR10
Format profile : Main [email protected]@High
Codec ID : V_MPEGH/ISO/HEVC
Duration : 2 h 41 min
Bit rate : 49.9 Mb/s
Width : 3 840 pixels
Height : 2 160 pixels
Display aspect ratio : 16:9
Frame rate mode : Constant
Frame rate : 23.976 (24000/1001) FPS
Color space : YUV
Chroma subsampling : 4:2:0 (Type 2)
Bit depth : 10 bits
Bits/(Pixel*Frame) : 0.251
Stream size : 56.3 GiB (90%)
Default : Yes
Forced : No
Color range : Limited
Color primaries : BT.2020
Transfer characteristics : PQ
Matrix coefficients : BT.2020 non-constant
Mastering display color pri : BT.709
Mastering display luminance : min: 0.0050 cd/m2, max: 4000 cd/m2
Maximum Content Light Level : 457 cd/m2
Maximum Frame-Average Light : 179 cd/m2

Moja preporuka za TV ako vam je model XE85xx skup , ako ne idite na njega :)

Preporuka za hardcore gledaoce filmova za subtitle/prevod je da se muxa sa MKVTolnix programom (https://www.archlinux.org/packages/?q=mkvtoolnix) , rjesite se problema oko codinga i regije za prevod .

Eto toliko :thumbup:
majstor.yoda

#5582 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by majstor.yoda »

Ako kome treba, u domodu akcija za unicredit na rate, 10%. Znači, na rate ispadne kao da je gotovinsko plaćanje. Nije kao RB popust, ali se može uzeti na rate, bez dodatnog deranja
channel10

#5583 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by channel10 »

Opet ćemo o domodu.
MU6172, veličina 50, cijena tri devetke :thumbup:
CooK

#5584 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

channel10 wrote:Opet ćemo o domodu.
MU6172, veličina 50, cijena tri devetke :thumbup:
949KM u Tehnomaxu. Kad se realno pogleda ipak ima finih popusta za Svjetsko prvenstvo, nisam mislio da ce ovoliko obarati cijene.
Last edited by CooK on 23/05/2018 18:10, edited 1 time in total.
diablobih

#5585 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by diablobih »

semirsar wrote:https://technoshop.ba/upload/newspaper/ ... 740399.pdf

et' vam malo da listate :mrgreen:

zanimljivo mi ovo sto za neke tv napisu koji je panel a za neke ne
Na kraju sam uzeo ovaj od 1500 KM, ipak se dobije i soundbar uz njega :)

https://www.displayspecifications.com/en/model/80beb4c

Hvala cooku isto, kontao sam samsung 55MU6172, i kad sam dole u technomag dosao isto onaj sony https://www.displayspecifications.com/en/model/dfd9a4f ali se nisam mogao protegnuti vise.

Sad jos da ga prikopcam i kalibriram ako bude potrebe i eto.
CooK

#5586 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

diablobih wrote:
semirsar wrote:https://technoshop.ba/upload/newspaper/ ... 740399.pdf

et' vam malo da listate :mrgreen:

zanimljivo mi ovo sto za neke tv napisu koji je panel a za neke ne
Na kraju sam uzeo ovaj od 1500 KM, ipak se dobije i soundbar uz njega :)

https://www.displayspecifications.com/en/model/80beb4c

Hvala cooku isto, kontao sam samsung 55MU6172, i kad sam dole u technomag dosao isto onaj sony https://www.displayspecifications.com/en/model/dfd9a4f ali se nisam mogao protegnuti vise.

Sad jos da ga prikopcam i kalibriram ako bude potrebe i eto.
Cestitke i da ti dugo traje. Samo nisi trebao radi soundbara izabrati najgoru opciju od te 3 jer se soundbar uvijek moze posle kupiti a TV ti ostaje takav kakav je i ne mozes ga "nadograditi". I xe8096 i mu6172 su bolji od uj634v. Jesi li ikada cuo za RGBW strukturu piksela? Na tom LG-u je ta struktura i uz svaki RGB piksel je dodan jedan bijeli piksel tako da imas 2880 RGB i 960 W piksela i teoretski taj TV uopste nije 4K. Provjeri DSE i banding kao i flashlighting jer su LG modeli nerijetko podlozni tim deformacijama. Cestitke jos jednom na TV-u i nadam se da se ne ljutis sto sam ovo napisao, samo sam bio iskren i napisao cinjenice.
diablobih

#5587 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by diablobih »

CooK wrote: Cestitke i da ti dugo traje. Samo nisi trebao radi soundbara izabrati najgoru opciju od te 3 jer se soundbar uvijek moze posle kupiti a TV ti ostaje takav kakav je i ne mozes ga "nadograditi". I xe8096 i mu6172 su bolji od uj634v. Jesi li ikada cuo za RGBW strukturu piksela? Na tom LG-u je ta struktura i uz svaki RGB piksel je dodan jedan bijeli piksel tako da imas 2880 RGB i 960 W piksela i teoretski taj TV uopste nije 4K. Provjeri DSE i banding kao i flashlighting jer su LG modeli nerijetko podlozni tim deformacijama. Cestitke jos jednom na TV-u i nadam se da se ne ljutis sto sam ovo napisao, samo sam bio iskren i napisao cinjenice.
Mah, ionako ide roditeljima, ali sta ces, za sony se nisam mogao protegnuti, dok je samsung bio u domodu, pa mi se mrsko bilo vracati. Plus kao soundbar kosta koliko 400 KM ili kako vec.

Nego ima li kakav specifican test/ovi za LG ili su svi isti?
ado_7

#5588 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by ado_7 »

Drugovi moze savjet...
Mijenjao bih tv, vidim neku ponudu za 50mu6172, za 999KM u domodu, a vidim i da ima malo jeftiniji na ekupi i televizoriba. Omjer ulozeno, dobijeno?
CooK

#5589 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

diablobih wrote:Nego ima li kakav specifican test/ovi za LG ili su svi isti?
Testovi za sve brendove su isti, imas ih na youtube-u a postavljao sam ja i linkove na prethodnim stranicama ovog foruma. U principu ti i ne treba neki specijalan testni materijal pogotovo ako neces ti gledati TV nego roditelji jer sumnjam da ce oni primjetiti ikakve deformacije osim ako se ne radi o ekstremima. Znaci prebacis na fudbalsku utakmicu i kada se kamera panuje preko cijelog terena gledas ima li kakvih linija ili fleka kao da je prljav ekran. To ti je za DSE i banding a za flashlighting nadji neki kraj filma kada idu ona slova na crnoj podlozi, ugasi svjetlo u sobi i gledaj da li je crna boja ravnomjerna ili ima probijanja pozadinskog osvjetljenja.
Ako pak zelis prave testove a ne mozes ih naci napisi pa cu ti ja poslati linkove.
Last edited by CooK on 23/05/2018 18:59, edited 1 time in total.
CooK

#5590 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

ado_7 wrote:Drugovi moze savjet...
Mijenjao bih tv, vidim neku ponudu za 50mu6172, za 999KM u domodu, a vidim i da ima malo jeftiniji na ekupi i televizoriba. Omjer ulozeno, dobijeno?
Za taj novac ekstra TV. Samo nemoj ga uzimati ako ga planiras gledati iz ugla jer je VA panel i ima dobru sliku samo ako se gleda direktno.
semirsar

#5591 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

u mene mi moj stoji na zidu po sredini sobe 4x3m znaci udaljen cirka 2-2.5m od glavuse, i ovi koji sjede na ugaonoj garnituri u cosku sobe velu da him je slika prefektna... odam ti ja s kraja na kraj sobe duz zida na kojem je tv i ne vidim toliki pad u kvalitetu slike da bi to bio amanzaman ogroman problem.
mislim da se previse sekiramo oko toga :mrgreen:
jbg sad, jedino da ovi moj imade superiornu tehniku unutri... ali, ni na w705-ci nije nista drugacije. :thumbup:
CooK

#5592 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

semirsar wrote:u mene mi moj stoji na zidu po sredini sobe 4x3m znaci udaljen cirka 2-2.5m od glavuse, i ovi koji sjede na ugaonoj garnituri u cosku sobe velu da him je slika prefektna... odam ti ja s kraja na kraj sobe duz zida na kojem je tv i ne vidim toliki pad u kvalitetu slike da bi to bio amanzaman ogroman problem.
jbg sad, jedino da ovi moj imade superiornu tehniku unutri... ali, ni na w705-ci nije nista drugacije. :thumbup:
50mu6172 ima AUO panel koji je kvalitetom u rangu Samsungovih panela ali ima nestandardno mali ugao gledanja cak i za VA panele. Vidjao sam AUO panele gdje obicnim micanjem glave 30cm lijevo-desno primjetis pad saturacije boja i prelazak crne u sivu tako da znam sta pisem. Inace su AUO paneli dobri ali eto imaju taj problem sa uglom gledanja koji je stvarno mali.
amar1994

#5593 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by amar1994 »

kad ste kod samsunga , meni se njihov interface nije svidio nikako , previse komplikovano :-D

inace da se kupuje za 2000KM , definitivno bi izbor pao na njihov QLED :thumbup:
Doda37

#5594 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Doda37 »

CooK wrote:
semirsar wrote:u mene mi moj stoji na zidu po sredini sobe 4x3m znaci udaljen cirka 2-2.5m od glavuse, i ovi koji sjede na ugaonoj garnituri u cosku sobe velu da him je slika prefektna... odam ti ja s kraja na kraj sobe duz zida na kojem je tv i ne vidim toliki pad u kvalitetu slike da bi to bio amanzaman ogroman problem.
50mu6172 ima AUO panel koji je kvalitetom u rangu Samsungovih panela ali ima nestandardno mali ugao gledanja cak i za VA panele. Vidjao sam AUO panele gdje obicnim micanjem glave 30cm lijevo-desno primjetis pad saturacije boja i prelazak crne u sivu tako da znam sta pisem. Inace su AUO paneli dobri ali eto imaju taj problem sa uglom gledanja koji je stvarno mali.
U pravu je @Cook jako mali kut gledanja
semirsar

#5595 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

CooK wrote:
Nisam znao za taj AUO panel u tom tipu samsunga, nisam nikad ni vidio kakva mu je slika, ali konkretno oko VA panela to ipak, mescini, nije toliki problem, ali... da bi neko mogao nesto tvrditi trebao bi imati priliku za uporediti pa se licno uvjeriti. Ja mogu zasigurno reci za ova dva sony-a koja imam da ugao gledanja ne igra neku bitnu ulogu, barem meni i onima koji su dosad imali prilike pogledati nesto.
CooK

#5596 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

semirsar wrote:Nisam znao za taj AUO panel u tom tipu samsunga, nisam nikad ni vidio kakva mu je slika, ali konkretno oko VA panela to ipak, mescini, nije toliki problem, ali... da bi neko mogao nesto tvrditi trebao bi imati priliku za uporediti pa se licno uvjeriti. Ja mogu zasigurno reci za ova dva sony-a koja imam da ugao gledanja ne igra neku bitnu ulogu, barem meni i onima koji su dosad imali prilike pogledati nesto.
Slika na AUO panelu je ista kao i na Samsungovom, nista losija. Jedino taj ugao gledanja pravi razliku. Inace to sto nekome smeta ili ne smeta gledanje VA panela iz ugla zavisi od toga koliko je neko picajzla ili nije. Ja svaki VA panel jednostavno moram gledati direktno a znam ljude koji VA panel gledaju iz ugla od preko 50 stepeni i kazu da im je slika super.
Hercegoviina

#5597 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Hercegoviina »

kolika velicina tv a treba biti ako se gleda sa udaljenosti od oko 4 metra? je li 55 inca puno?
Idemedosumom

#5598 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Idemedosumom »

To je stvar ukusa, nije svačija percepcija ista. Ja koristim 60" fhd tv na rastojanju od oko 3,5 metra, i ne bih se bunio da je veći.
Hercegoviina

#5599 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Hercegoviina »

Idemedosumom wrote:To je stvar ukusa, nije svačija percepcija ista. Ja koristim 60" fhd tv na rastojanju od oko 3,5 metra, i ne bih se bunio da je veći tv.
previse je to. znaci moze 55 inca
CooK

#5600 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Hercegoviina wrote:kolika velicina tv a treba biti ako se gleda sa udaljenosti od oko 4 metra? je li 55 inca puno?
Za SD i 720p sadrzaj jeste a za sadrzaj vece rezolucije od tih nije.
Post Reply