Lazar Drljaca
Moderator: Chloe
-
rajvosa
Vratimo se temi..
Nasem dobrom Lazi Drljaci..Ponosnom kraisniku,beckom pa potom pariskom studentu, prijatelju mladog Pikasa,ratniku i buntovniku , bogumulu i bosancu..uz Tina Ujevica najvecem boemu nasih prostora, jednom od najvecih slikara Bosne pa i sire...Umjatniku cija djela u Umjetnickoj galeriji Bosne I Hercegovine-Sarajevo ugledaju svjetlo dana svakih 10-20 godina
Nasem dobrom Lazi Drljaci..Ponosnom kraisniku,beckom pa potom pariskom studentu, prijatelju mladog Pikasa,ratniku i buntovniku , bogumulu i bosancu..uz Tina Ujevica najvecem boemu nasih prostora, jednom od najvecih slikara Bosne pa i sire...Umjatniku cija djela u Umjetnickoj galeriji Bosne I Hercegovine-Sarajevo ugledaju svjetlo dana svakih 10-20 godina
-
no sikiriki
Na koji racun da uplatim donaciju iz inostranstva?????
Gdje zivi Rudolf Bosnjak, jer sam i ja jedno vrijeme bio opsjednut Drljacom!!!!!
Moj otac ga je licno poznavao i od njega je dobio 2 slike koje sam spomenuo.
Gdje zivi Rudolf Bosnjak, jer sam i ja jedno vrijeme bio opsjednut Drljacom!!!!!
-
Shoba
Zao mi je sto je doslo do ovakvog razvoja situacije na ovakvoj temi, ali neko drugi bi ti rekao mnogo gore stvari kad bi mu rekla istu stvar sto si rekla meni. Ja te nicim nisam izazivao niti vrijedjao, tako da mi je tvoja reakcija totalno nejasnamissA wrote:Soba pravilo br 1. je ako zelis raspravljati o umjetnosti (sto ne znaci da si kulturan)je, ostavi rijeci tipa: "naprdivati" i sl, iza sebe. Ti to ocito ne cinis.
Kako bi ti reagovala da ti neko tek tako kaze :"Stoko, ne govorim o slikanim motivima, nego o stvaranju liku, izrazavanju i općenito o umjetnicima, kljuse jedno intelektualno inferiorno! "
No comment.....
-
Shoba
Nikad nisam cuo za spomenutog gospodina, i ja bih licno volio da ga podrzim u njegovim nastojanjima da se stvari postave na svoje mjesto. Najbolje bi bilo ubijediti nekoga ko ima dovoljno moci i uticaja da se organizuje velika retrospektiva slika Lazara Drljace u Nacionalnoj Galeriji u Sarajevu (Mostaru, Banjaluci...)no sikiriki wrote:Na koji racun da uplatim donaciju iz inostranstva?????
To bi zahtijevalo oogroman rad i odricanja.Najveci broj slika je ko zna gdje, nesto malo ima u Nacionalnoj galeriji, vecina je u privatnim kolekcijama, i rad na ovako velikom projektu zahtijeva profesionalan pristup, a za to treba imati nekog ko zna kako se radi taj posao. Ja , nazalost, ne znam nikog ko bi mogao da to spoji zajedno, a cak i da znam, ostaje problem financiranja.......ufff...
Nasa drzava nazalost, ne podrzava kulturu, osim onu koja ima dnevno-politicke poene. Izgradnja jedne nacije pocinje od izgradnje kulturnog identiteta, sto nasi domuzi nikako da shvate. Cinjenice (u ovom slucaju umjetnicka djela) mnogo vise govore u prilog Bosne kao drzave nego bilo koji politicar.
Dok to ne shvatimo, nista od svega...........(ovo se naslanja na nedavnu raspravu o Zemaljskom Muzeju)
No Sikiriki...ajde ako ti nije mrsko, uslikaj digitalnom kamerom te dvije slike, pa da pocnemo praviti database o njemu. Ja mogu poceti praviti website, tako da mozemo skupiti jos informacija i podataka i sve to staviti na jedno mjesto.....i naravno, ovo prosiriti dalje, da svako doprinese koliko moze....za pocetak mozemo i ovde postati......
-
rajvosa
Shoba wrote:Nikad nisam cuo za spomenutog gospodina, i ja bih licno volio da ga podrzim u njegovim nastojanjima da se stvari postave na svoje mjesto. Najbolje bi bilo ubijediti nekoga ko ima dovoljno moci i uticaja da se organizuje velika retrospektiva slika Lazara Drljace u Nacionalnoj Galeriji u Sarajevu (Mostaru, Banjaluci...)no sikiriki wrote:Na koji racun da uplatim donaciju iz inostranstva?????
To bi zahtijevalo oogroman rad i odricanja.Najveci broj slika je ko zna gdje, nesto malo ima u Nacionalnoj galeriji, vecina je u privatnim kolekcijama, i rad na ovako velikom projektu zahtijeva profesionalan pristup, a za to treba imati nekog ko zna kako se radi taj posao. Ja , nazalost, ne znam nikog ko bi mogao da to spoji zajedno, a cak i da znam, ostaje problem financiranja.......ufff...
Nasa drzava nazalost, ne podrzava kulturu, osim onu koja ima dnevno-politicke poene. Izgradnja jedne nacije pocinje od izgradnje kulturnog identiteta, sto nasi domuzi nikako da shvate. Cinjenice (u ovom slucaju umjetnicka djela) mnogo vise govore u prilog Bosne kao drzave nego bilo koji politicar.
Dok to ne shvatimo, nista od svega...........(ovo se naslanja na nedavnu raspravu o Zemaljskom Muzeju)
No Sikiriki...ajde ako ti nije mrsko, uslikaj digitalnom kamerom te dvije slike, pa da pocnemo praviti database o njemu. Ja mogu poceti praviti website, tako da mozemo skupiti jos informacija i podataka i sve to staviti na jedno mjesto.....i naravno, ovo prosiriti dalje, da svako doprinese koliko moze....za pocetak mozemo i ovde postati......
Soba,
super ti je ideja..Bas mi se svidja..Napokon da se ovaj forum pocne koristitI u konstruktivne svrhe...jeee
Godine se nesjecam al prije nekih petnaest-dvadeset godina u nacionalnoj galeriji BiH -Sarajevo je bila velika retrospektivna izlozba Lazar Drljaca..Vjerujem da u njihovom arhivu imaju dosta korisnih informacija , koje bi se mogle iskoristiti za eventualno novu retrospektivnu izlozbu..
Koliko se sjecam Dino Kasalo je radio neku vrstu dokumentarnog filma o Drljaci..Veoma interesantno..Bilo bi bitno kontaktirati Kasala i iskoristiti vec postojeci materijal..
Imao sam knjigu , nesto kao zivot i djelo Lazara Drljace, to nije ni nalik monografijama kakve se danas rade,,onako mala knjizica al veoma dobra..To ne mogu obecati jer pojma nemam gdje mi je mislim da je u Sarajevu , il sam je nekad nekom posudio i znate kako to vec ide,...Ipak dalo bi se to naci..
Dakle ja sam za , sto mogu da uradim uradit cu.
Pozdrav
-
MASON33.50
Jedna anegdota iz Lazarevog zivota. Ovo mi je ispricao doktor Rajko Saric jedan od rijetkih ljudi s kojim je Lazar, buduci samotnjak i covjek vjecito u meditacijama, uopste kontaktirao i razgovarao.
Isao jednom Lazar cestom nekim poslom pa primjeti neki auto i digne ruku u nadi da ce ga povesti. Auto stane i ljudi ga prime pa nastave voznju. Ljudi koji su ga primili bili su Svajcaski bracni par na putu ka Jadranu. Kako je on bio cudno obucen u dugackom kaputu i uopste izgledao kao neko iz 19 -og vijeka, zena ce muzu na Njemackom: Zasto si primio ovog ludaka u auto, u sred ljeta u kaputu. A Lazar ce ti njoj na njemackom: Gospodjo, ja nisam ludak ja samo patim od kostobolje pa mi je uvijek hladno. Zena se zastidi, pa poslije nekog vremena opet ce muzu, ali sad na Francuskom: Sta ti bi da primis ovog klosara? Lazar sad odgovara na Francuskom: Gospodjo iako sam par puta spavao ispod mostova u Parizu to ne znaci da sam klosar, nego sam stanovao daleko od Sene, pa kad hocu da slikam jutro na Seni ja prespavam ispod mosta, jer me jutarnja hladnoca probudi na vrijeme. Sad se ljudi totalno zbune i pocute neko vrijeme unezgodjeni. Napokon muz ce ti zeni ironicno, ovaj put na Talijanskom: Kaze da je slikar, kladim se da nikad nije cuo za recimo Modiljanija. Na to ce Lazar na tecnom Talijanskom: Ne samo da sam ga znao, nego mu i posudjivao novac, a poslije pijanki ga trijeznio.
A sad zaustavi auto da izadjem, mora da sam i ludak i klosar kad s vama imam posla.
Isao jednom Lazar cestom nekim poslom pa primjeti neki auto i digne ruku u nadi da ce ga povesti. Auto stane i ljudi ga prime pa nastave voznju. Ljudi koji su ga primili bili su Svajcaski bracni par na putu ka Jadranu. Kako je on bio cudno obucen u dugackom kaputu i uopste izgledao kao neko iz 19 -og vijeka, zena ce muzu na Njemackom: Zasto si primio ovog ludaka u auto, u sred ljeta u kaputu. A Lazar ce ti njoj na njemackom: Gospodjo, ja nisam ludak ja samo patim od kostobolje pa mi je uvijek hladno. Zena se zastidi, pa poslije nekog vremena opet ce muzu, ali sad na Francuskom: Sta ti bi da primis ovog klosara? Lazar sad odgovara na Francuskom: Gospodjo iako sam par puta spavao ispod mostova u Parizu to ne znaci da sam klosar, nego sam stanovao daleko od Sene, pa kad hocu da slikam jutro na Seni ja prespavam ispod mosta, jer me jutarnja hladnoca probudi na vrijeme. Sad se ljudi totalno zbune i pocute neko vrijeme unezgodjeni. Napokon muz ce ti zeni ironicno, ovaj put na Talijanskom: Kaze da je slikar, kladim se da nikad nije cuo za recimo Modiljanija. Na to ce Lazar na tecnom Talijanskom: Ne samo da sam ga znao, nego mu i posudjivao novac, a poslije pijanki ga trijeznio.
A sad zaustavi auto da izadjem, mora da sam i ludak i klosar kad s vama imam posla.
-
Shoba
ova je dobra......superMASON33.50 wrote:Jedna anegdota iz Lazarevog zivota. Ovo mi je ispricao doktor Rajko Saric jedan od rijetkih ljudi s kojim je Lazar, buduci samotnjak i covjek vjecito u meditacijama, uopste kontaktirao i razgovarao.
- stickitout
Malo je potrajalo da ja ovo nadjem jer sam novi clan, al tema ne da je genijalna nego je ocigledno uspijela i zacepit tzv intelektualce-kulturnjake kojima se horizont zavrsava ramom naocala, kao sto je missA.
Shoba samo tako
Shoba samo tako
-
Avangardan10
Dobra pravo...Shoba wrote:ova je dobra......superMASON33.50 wrote:Jedna anegdota iz Lazarevog zivota. Ovo mi je ispricao doktor Rajko Saric jedan od rijetkih ljudi s kojim je Lazar, buduci samotnjak i covjek vjecito u meditacijama, uopste kontaktirao i razgovarao.
-
BECHO
-
Shoba
Lazar je jedan od rijetkih ljudi koji je svjesno napustio "civilizaciju" i prepustio se prirodi, kao necemu najsavrsenijem i najiskrenijem.. Mi svi zivimo u drustvima koja na svaki moguci nacin gaze ljudskost . Nekako mislim da je on shvatio da je nepotrebno preslikavati prirodu vec joj se jednostvano treba diviti. Naravno, on je i dalje slikao jer je u ljudskoj prirodi da se svoje okruzenje na neki nacin zabiljezi. Naravno da nikada nece postojati nista savrsenije od prirode same............ali opet, nekako je Lazar tome najblize prisao. Nisam vidio mnogo njegovih slika, ali bi volio da vidim vise. nazalost, nigdje ne postoji kolekcija njegovih slika koja moze pruziti stvarnu sliku o njegovom ciklusu. Da smo iole normalna drzava, vec bi bilo nekoliko retrospektiva njegovih radova....ovako...mozemo se samo nadati da i to malo sto je preostalo nece biti unisteno...............
-
Avangardan10
Lazo i seljaštvo
(Kazivanje Save Sarica)
"Samo, on je volio... o onome seljaštvu... Što bi god seljaci bolje radili i obradjivali to je on obozavo i radovo se... I Lazo je jednom - jes, boga mi - kosio je jednu zadruznu parcelu... kosio sijeno. Sadio, boga mi, citav stozic sijena.
Ne znam šta je radio sa njim. Dao ga vjerovatno nekome - šta ce njemu sijeno."
(Kazivanje Save Sarica)
"Samo, on je volio... o onome seljaštvu... Što bi god seljaci bolje radili i obradjivali to je on obozavo i radovo se... I Lazo je jednom - jes, boga mi - kosio je jednu zadruznu parcelu... kosio sijeno. Sadio, boga mi, citav stozic sijena.
Ne znam šta je radio sa njim. Dao ga vjerovatno nekome - šta ce njemu sijeno."
-
kaligula-x
malo sam zakasnio...ali eto, kao Konjičanin i zaljubljenik u Boračko jezero mogu samo da kažem: Pokoj ti duši Lazare...
-
mačak u čizmama
...bogumil
e bolji ljakse Bora Drljača...
e bolji ljakse Bora Drljača...