Lancia Kappa iskustva

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
citroen xm

#51 Re: Lancia Kappa iskustva

Post by citroen xm »

_BataZiv_0809 wrote:
Uuuuuu gotivim to auto :thumbup:

Imao sam i ja Fiat Bravo 1,2 16V, koji je stvarno bio ubica i usprkos skromnoj zapremini, isao ko raketa (60 kw iz tog obujma 2000.godine moze samo Fiat). 2006 ga uzeo. I znam da su prve dvije godine koristenja bile horor zbog dijelova. Narocito kablovi od svjecica koji su boljka tog motora. Cekao sam ih preko 3 mjeseca :run: Srecom pa su u servisu nekom mocnom izolir trakom moje stare kablove sredili pa sam mogao voziti. Inace prezivio je taj Bravo sa mnom svega, momacke stvari. :thumbup:

Istrpio je i moje hronicno neznanje i nezamaranje zdravim odnosom spram auta. I eto 2011 sam ga prodao jer mi je bio viska uz Lybru koju imam od 2008.

Eh sad za Lybru stvarno nemam problema za dijelove. Cak sam i opjevani varijator faze nasao odmah. Zato te i pitam kad si imao to auto, jer do unazad 3-4 godine bilo je stvarno problematicno za talijanske dijelove. Sad je situacija puno bolja ili je moj motor cest, a mehanika je svakako dijeljena sa Alfom i Fiatom.

Mada ovaj 3,0 V6 nije bas cest, tako da bi sa njim moglo biti veselo.
Bila je ta Croma stvarno dobro auto. Moćno i udobno. Ali eto jednostavno nisam mogao lako doći do dijelova, a kada je to jedino auto koje se vozi svaki dan, malo je zeznuto. Sada je situacija sa dijelovima dobra zato što ima puno italijana, mada nešto sumnjam da bi se drastično popravila u korist Crome stare 25 godina.

Taj Bravo 1.2 16v iz 2001 mi ima rođak. Ima neku oznaku Toreo ili nešto slično, ne pamtim. Vozio ga u par navrata i stvarno sam bio ugodno iznenađen tim motorom u tom autu. :thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#52 Re: Lancia Kappa iskustva

Post by _BataZiv_0809 »

citroen xm wrote:
Bila je ta Croma stvarno dobro auto. Moćno i udobno. Ali eto jednostavno nisam mogao lako doći do dijelova, a kada je to jedino auto koje se vozi svaki dan, malo je zeznuto. Sada je situacija sa dijelovima dobra zato što ima puno italijana, mada nešto sumnjam da bi se drastično popravila u korist Crome stare 25 godina.

Taj Bravo 1.2 16v iz 2001 mi ima rođak. Ima neku oznaku Toreo ili nešto slično, ne pamtim. Vozio ga u par navrata i stvarno sam bio ugodno iznenađen tim motorom u tom autu. :thumbup:
Trofeo :thumbup:

I moj je bio Trofeo. Bijela podloga brzinomjera i obrtomjera, metalik plava boja, antracit felge 15'', sportska sjedista... Zmaj od auta stvarno.
citroen xm

#53 Re: Lancia Kappa iskustva

Post by citroen xm »

E takav je i njegov, samo neka boja koja je ili skroz tamno siva ili crna, ne mogu da se odlučim. Prije će biti crna. :D

I on ga vozi dugo i zadovoljan je. Uvezao ga lično i platio 10000 KM, možeš misliti koliko ga dugo vozi. :-D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#54 Re: Lancia Kappa iskustva

Post by _BataZiv_0809 »

citroen xm wrote:E takav je i njegov, samo neka boja koja je ili skroz tamno siva ili crna, ne mogu da se odlučim. Prije će biti crna. :D

I on ga vozi dugo i zadovoljan je. Uvezao ga lično i platio 10000 KM, možeš misliti koliko ga dugo vozi. :-D
Pa sigurno deset godina, a mozda i vise. Ja sam svog platio 8 400 KM u oktobru 2006 godine.

Nema sta auto je strojka, a ovaj nema sta nije prezivio sa mnom. Kud ces dalje kad nisam znao da se ulje treba mijenjati :lol: Preko izbijanja auspuha, gubitka antifriza, do akrobacija sa tim kablovima (mogao se zapalit ko hepo kockica). Pa mi ga onda drug slupao, izbio mu tocak, prepolovio felgu :run:

I sve vrijeme je auto slusalo, radilo ko singerica i stvarno mi ga je bilo zao prodati. I kad mi neko kaze da Fiat nije idrzljiv :lol:
citroen xm

#55 Re: Lancia Kappa iskustva

Post by citroen xm »

E kad kupiš očuvan primjerak.... :thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#56 Re: Lancia Kappa iskustva

Post by _BataZiv_0809 »

citroen xm wrote:E kad kupiš očuvan primjerak.... :thumbup:
Mada 164 000 na satu za auto staro 5 godina i sasut kompresor od klime (na kojem su lezajevi za remenice alternatora) ne upucuju da je bio pazen i mazen.
citroen xm

#57 Re: Lancia Kappa iskustva

Post by citroen xm »

E ne znam onda za tvoj slučaj :-D ali ovaj koji pominjem je došao poprilično očuvan i odlično se pokazao.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#58 Re: Lancia Kappa iskustva

Post by _BataZiv_0809 »

citroen xm wrote:E ne znam onda za tvoj slučaj :-D ali ovaj koji pominjem je došao poprilično očuvan i odlično se pokazao.
Hehe, hocu reci da sam kupio, po nekim parametrima sudeci, izraubovan auto i nastavio mu vaditi dusu, a on sve izdrzao :thumbup:
citroen xm

#59 Re: Lancia Kappa iskustva

Post by citroen xm »

:thumbup:

Tu je bitna i sreća, ali je činjenica i da je Fiat baš podcjenjen. Svako auto ima neku manu pa i Fiat, ali eto i tvoj primjer potvrđuje da se saFiatom može fino navozati.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#60 Re: Lancia Kappa iskustva

Post by _BataZiv_0809 »

citroen xm wrote::thumbup:

Tu je bitna i sreća, ali je činjenica i da je Fiat baš podcjenjen. Svako auto ima neku manu pa i Fiat, ali eto i tvoj primjer potvrđuje da se saFiatom može fino navozati.
Pa jeste. Stvarno sam tad imao vagon srece, jer nisam ni znao sta kupujem. Jbga mladost ludost.

Ta podcjenjenost ima svoju prednost kad si kupac. Jer kaze se Lancia je 80% Mercedesa za 50% para :)

Ja kad sam svoju kupovao, kraj nje Golf 4, oprema nula, klasa manje auto, samo doduse dizel i opet skuplji 200 KM :-)
citroen xm

#61 Re: Lancia Kappa iskustva

Post by citroen xm »

Golf je čudo. :D
milojicabrzi

#62 Re: Lancia Kappa iskustva

Post by milojicabrzi »

Najbolje se kvalitet i izdrzljivost auta potvrdjuje, kad ih pocnete masovno vidjati na taxiju.

Slicno je bilo i sa Seatom, nepovjerenje krajem '90-ih prema Cordobama i Toledu, ali kad taxisti, koji prelate po 50 000+ godisnje, pocnu vozati neko auto, znaci da se pokazalo efikasnim i izdrzljivim.

Slicno sto se desavalo sa Seatom, sada sa Daciom....

U Beogradu ima dosta taxi vozila Fiat Stilo karavan i ovih Lancia Kappa uglavnom karavanske verzije, sto znaci ako su izdrzale eksploataciju na BG taxiju, da su to solidna auta :)
johntra

#63 Re: Lancia Kappa iskustva

Post by johntra »

Meni je bolja ova solucija, od one V6 varijante...dobar motor, dovoljan za karoseriju, auto malo prešlo i još godinu mlađa od one...

http://www.olx.ba/artikal/16191210/lanc ... 0-2100-km/
citroen xm

#64 Re: Lancia Kappa iskustva

Post by citroen xm »

Cijena smiješna. Prednost je što je vožena u kraju u kome se so sipa jednom u 100 godina. :thumbup:
almir90

#65 Re: Lancia Kappa iskustva

Post by almir90 »

Da ne spamam po temi vazda, samo da pridodam, da imam love, šta bih sebi uzeo.

Image
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#66 Re: Lancia Kappa iskustva

Post by _BataZiv_0809 »

Vrijedi razmotriti :)

Mislim na Kappu sto je jontra stavio, za Fulviu nemam rijeci, a ni para :D
emko1234

#67 Re: Lancia Kappa iskustva

Post by emko1234 »

_BataZiv_0809 wrote:Lanciu Kappu sam imao kratko, ni mjesec dana, ali se sjecam da je bila monstrum živi od auta.

Zanimalo bi me ima li ko iskustva sa ovim autom, koji je motor najbolji, te da li se zadnje verzije iz 2001 mogu uvesti iz EU?

Nesto sumnjam da se kod nas mogu naci solidni primjerci.

I da najvaznije, ne pitajte me sto ce mi :lol:
Otkako sam počeo posjecivati ovaj forum i podforum stvarno sam se svega nagledao.
I fanova, i entuzijasta, i zaluđenika, i ljubitelja. Baš svega, i nekkao sam skontao da se tim ljudima ne treba mješati u čejf. Auta stvarno volim, i zanimaju me otkako sam bio dijete. Ali jednostavno nikad nisam ušao u fazu neke opsjednutosti ko neki forumaši koji najčešće preferiraju ove neke autoindustrije koje su trenutno na globalnom nivou u nekom blagom zaleđu, kao što je recimo talijanska pa onda francuska, pa donekle i švedska.
E moje pitanja za tebe Bata bi bilo, koliko moraš biti lud da razmatraš auto kojem vlasnik prizna 250 000km (a to nije sigurno prava kilometraža), koje sigurno nije kupljeno novo u BiH, za koje sigurno znaš da nije održavano kako treba, koje je staro 16 godina, i za koje češ dijelove morati tražiti lupom?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#68 Re: Lancia Kappa iskustva

Post by _BataZiv_0809 »

emko1234 wrote: Otkako sam počeo posjecivati ovaj forum i podforum stvarno sam se svega nagledao.
I fanova, i entuzijasta, i zaluđenika, i ljubitelja. Baš svega, i nekkao sam skontao da se tim ljudima ne treba mješati u čejf. Auta stvarno volim, i zanimaju me otkako sam bio dijete. Ali jednostavno nikad nisam ušao u fazu neke opsjednutosti ko neki forumaši koji najčešće preferiraju ove neke autoindustrije koje su trenutno na globalnom nivou u nekom blagom zaleđu, kao što je recimo talijanska pa onda francuska, pa donekle i švedska.
E moje pitanja za tebe Bata bi bilo, koliko moraš biti lud da razmatraš auto kojem vlasnik prizna 250 000km (a to nije sigurno prava kilometraža), koje sigurno nije kupljeno novo u BiH, za koje sigurno znaš da nije održavano kako treba, koje je staro 16 godina, i za koje češ dijelove morati tražiti lupom?
Vozdra emko :thumbup:

Postavio si jako dobro pitanje, odnosno vise njih, pa ne zamjeri ako odgovor bude malo poduzi :)

Kao odgovor na tvoje zadnje pitanje, mogu ti samo reci da jako volim pjesmu od Galije "Mozda sam lud" :lol:

Salu na stranu, evo ovako stvari stoje: i ja sam isto veliki ljubitelj automobila od malih nogu. I prosao sam raznih faza kada su oni u pitanju, kao i u svemu u zivotu. Valjda je to odrastanje, sazrijevanje, sta vec.

Eh sad kako objasniti moju ljubav prema Lanciji?

Tesko. Isto da nekog pitas zasto se zaljubio u djevojku/suprugu. Ima racionalnih razloga, ali najvazniji je onaj unutrasnji osjecaj. Dakle volim ta auta. Jednostavno filozofija te firme, je slicna mojoj zivotnoj filozofiji: elegancija i sport, avangarda, uvijek drukciji, nekomformizam, nerobovanje trendovima itd....I prosao sam za ovih 7-8 godina puno toga sa Lancijom i znam iz prve ruke koliko od tog auta moze itekako glava zaboljeti.

I sam si rekao da se ljudima ne treba petljati u cejf, a ja bih jos dodao da cejf nikad nije skup.

Konkretno govoreci, a pisao sam vec na temi, Kappu bih uzeo u slucaju nekih viska para sa strane. I bila bi mi drugo auto. Uvijek sam je gotivio i hocu da sebi ispunim zelju :) Naravno da sigurno 80-90% onih koje se prodaju kod nas, manje vise, spadaju u taj opis kojeg si naveo. I naravno da bih pri kupovini trazio detaljan pregled od strane mog mehanicara. Dakle sigurno nemam namjeru kupiti neku nezatrpanu grobnicu, ali prihvatam da kupovina auta od 16 godina starosti znaci da ce biti potrebna ulaganja.

Eto toliko. Inace vozim Lybru sa kojom sam jako zadovoljan, a nova Delta ili Thesis (u slucaju da se dokopam nekog ekstra posla) su mi zelje kao naredno auto za svakodnevnu upotrebu. :sax:
emko1234

#69 Re: Lancia Kappa iskustva

Post by emko1234 »

_BataZiv_0809 wrote:
emko1234 wrote: Otkako sam počeo posjecivati ovaj forum i podforum stvarno sam se svega nagledao.
Vozdra emko :thumbup:

Postavio si jako dobro pitanje, odnosno vise njih, pa ne zamjeri ako odgovor bude malo poduzi :)

Kao odgovor na tvoje zadnje pitanje, mogu ti samo reci da jako volim pjesmu od Galije "Mozda sam lud" :lol:

Salu na stranu, evo ovako stvari stoje: i ja sam isto veliki ljubitelj automobila od malih nogu. I prosao sam raznih faza kada su oni u pitanju, kao i u svemu u zivotu. Valjda je to odrastanje, sazrijevanje, sta vec.

Eh sad kako objasniti moju ljubav prema Lanciji?

Tesko. Isto da nekog pitas zasto se zaljubio u djevojku/suprugu. Ima racionalnih razloga, ali najvazniji je onaj unutrasnji osjecaj. Dakle volim ta auta. Jednostavno filozofija te firme, je slicna mojoj zivotnoj filozofiji: elegancija i sport, avangarda, uvijek drukciji, nekomformizam, nerobovanje trendovima itd....I prosao sam za ovih 7-8 godina puno toga sa Lancijom i znam iz prve ruke koliko od tog auta moze itekako glava zaboljeti.

I sam si rekao da se ljudima ne treba petljati u cejf, a ja bih jos dodao da cejf nikad nije skup.

Konkretno govoreci, a pisao sam vec na temi, Kappu bih uzeo u slucaju nekih viska para sa strane. I bila bi mi drugo auto. Uvijek sam je gotivio i hocu da sebi ispunim zelju :) Naravno da sigurno 80-90% onih koje se prodaju kod nas, manje vise, spadaju u taj opis kojeg si naveo. I naravno da bih pri kupovini trazio detaljan pregled od strane mog mehanicara. Dakle sigurno nemam namjeru kupiti neku nezatrpanu grobnicu, ali prihvatam da kupovina auta od 16 godina starosti znaci da ce biti potrebna ulaganja.

Eto toliko. Inace vozim Lybru sa kojom sam jako zadovoljan, a nova Delta ili Thesis (u slucaju da se dokopam nekog ekstra posla) su mi zelje kao naredno auto za svakodnevnu upotrebu. :sax:
Pa zar nije bolje da umjesto te kappe i lybre, skupiš još malo love pa kupiš brerru?
Evo ima na piku jedna jako dobra za 13 800, benzinac iz 2006 godine.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#70 Re: Lancia Kappa iskustva

Post by _BataZiv_0809 »

emko1234 wrote: Pa zar nije bolje da umjesto te kappe i lybre, skupiš još malo love pa kupiš brerru?
Haha Brera je Alfa :razz:

Salim se, volim ja i Alfu, ali druze to auto je prvo neprakticno za jedino auto, ali ajde dobro momak sam, i ne treba mi auto da u njemu prevozim djecu i smederevce, ali veci je problem odrzavanje. Zamisli kako je naci npr. štopku za nju. I ti motori, ne znam jesu se ugradjivali u 159? Ako i jesu, kakvi su za dijelove. Itd...
emko1234

#71 Re: Lancia Kappa iskustva

Post by emko1234 »

_BataZiv_0809 wrote:
emko1234 wrote: Pa zar nije bolje da umjesto te kappe i lybre, skupiš još malo love pa kupiš brerru?
Haha Brera je Alfa :razz:

Salim se, volim ja i Alfu, ali druze to auto je prvo neprakticno za jedino auto, ali ajde dobro momak sam, i ne treba mi auto da u njemu prevozim djecu i smederevce, ali veci je problem odrzavanje. Zamisli kako je naci npr. štopku za nju. I ti motori, ne znam jesu se ugradjivali u 159? Ako i jesu, kakvi su za dijelove. Itd...
Znam ja da je brera alfa, al eto vidiš. Ko voli lanciu, voli i alfu :D
Pa mislim da je pouzdaniji 2.2 benzinac iz 7 godina stare brere sa 140k km na satu, nego 2.4dizel u 16-18 godina staroj kappi s nebrojeno kilometara.
Bar ja tako mislim.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#72 Re: Lancia Kappa iskustva

Post by _BataZiv_0809 »

emko1234 wrote: Znam ja da je brera alfa, al eto vidiš. Ko voli lanciu, voli i alfu :D
Pa mislim da je pouzdaniji 2.2 benzinac iz 7 godina stare brere sa 140k km na satu, nego 2.4dizel u 16-18 godina staroj kappi s nebrojeno kilometara.
Bar ja tako mislim.
Dobro mislis, ali si ocigledno previdio da sam napisao da bi mi Kappa bila drugo auto, u slucaju nekih par hiljada sa strane viska.

A da prodam Lybru i dodam te hiljade za Breru, to znaci da bi mi ona bila prvo i jedino auto. A to ne bih sigurno :)
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#73 Re: Lancia Kappa iskustva

Post by mali_milojica »

Meni je Kappa sasvim obican auto. Nicim se ne istice,kao npr Thesis. Cak mi je i Lybra nesto posebnija od Kappe. Mislim da drugi auto treba biti nesto posebno,nema ni veze ako je staro,a ne sasvim obicna limuzina.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#74 Re: Lancia Kappa iskustva

Post by _BataZiv_0809 »

mali_milojica wrote:Meni je Kappa sasvim obican auto. Nicim se ne istice,kao npr Thesis. Cak mi je i Lybra nesto posebnija od Kappe. Mislim da drugi auto treba biti nesto posebno,nema ni veze ako je staro,a ne sasvim obicna limuzina.
Slazem se milojica, ali u pitanju je ispunjenje zelje. Zato sam i napisao u uvodnom postu "ne pitajte sto ce mi" :lol: :thumbup:

A eto ne bi imao nista protiv Coupea, kojih je samo 3000 proizvedeno :)
johntra

#75 Re: Lancia Kappa iskustva

Post by johntra »

Prejeftina je ova Brera koju Emko spominje..barem meni...
Post Reply