LAN u WAN na ADSL modemu

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Post Reply
Pennycillyn
Posts: 18
Joined: 27/11/2010 20:19

LAN u WAN na ADSL modemu

Post by Pennycillyn » 08/03/2011 23:45

Jel moze neko objasnit jel se moze na obicnom ADSL modemu LAN port prekonfigurisati da radi kao WAN u cilju omogucavanja spajanja vise racunara na internet... dakle ima jedan modem koji je spojen na telefonsku liniju i da se sad iskoristi jos jedan ADSL modem i da se jedan od cetiri LAN porta na tom modemu prekonfigurise da bude WAN, a da ostala tri dijele konekciju na racunare...


itd
Posts: 121
Joined: 18/02/2005 21:26
Location: ko zna

Re: LAN u WAN na ADSL modemu

Post by itd » 13/03/2011 22:17

nece ti to moci na obicnom :(
modemi koje ti trebas su tipa
Netgear DHH1000 Dual-WAN ADSL2+ Wireless-N Digital Home Hub & Fibre Router
Billion BiPAC 7800 Gigabit Dual WAN ADSL 2+ Router

ili bilo koji modem/router sa Dual-WAN ADSL

visocicaguy
Posts: 1251
Joined: 27/10/2002 00:00
Contact:

Re: LAN u WAN na ADSL modemu

Post by visocicaguy » 14/03/2011 12:05

a to mislis spojiti na istu telefonsku liniju ili na dvije fizicki odvojene (dva "broja")?

Pennycillyn
Posts: 18
Joined: 27/11/2010 20:19

Re: LAN u WAN na ADSL modemu

Post by Pennycillyn » 17/04/2011 16:32

visocicaguy wrote:a to mislis spojiti na istu telefonsku liniju ili na dvije fizicki odvojene (dva "broja")?
Malo sam se pogreso izrazio... Mislio sam modem/router... ono tipa telecomovih modema za ADSL (Paradigm, ZTE)... eh sad da mi taj ADSL modem sluzi kao router... npr, MOJA TV... na modemu ima 4 porta... jedan je za voip adapter, dva za TV i jedan za internet... e sad bih ja da uzmem jos jedan takav modem i da od njega napravim router da bih mogao konekciju podijeliti na jos 2-3 kompa... eh sad na tom modemu ima 4 LAN porta, a mene interesuje dal se moze napraviti da se u taj jedan LAN port ukljuci ethernet kabl koji dovodi internet iz glavnog modema, a da ostala tri sluze normalno kao LAN portovi u koje bih ukljucio tri kompa?

Fitovac
Posts: 88
Joined: 05/12/2010 17:41

Re: LAN u WAN na ADSL modemu

Post by Fitovac » 17/04/2011 16:42

Pennycillyn wrote:
visocicaguy wrote:a to mislis spojiti na istu telefonsku liniju ili na dvije fizicki odvojene (dva "broja")?
Malo sam se pogreso izrazio... Mislio sam modem/router... ono tipa telecomovih modema za ADSL (Paradigm, ZTE)... eh sad da mi taj ADSL modem sluzi kao router... npr, MOJA TV... na modemu ima 4 porta... jedan je za voip adapter, dva za TV i jedan za internet... e sad bih ja da uzmem jos jedan takav modem i da od njega napravim router da bih mogao konekciju podijeliti na jos 2-3 kompa... eh sad na tom modemu ima 4 LAN porta, a mene interesuje dal se moze napraviti da se u taj jedan LAN port ukljuci ethernet kabl koji dovodi internet iz glavnog modema, a da ostala tri sluze normalno kao LAN portovi u koje bih ukljucio tri kompa?
malo si ga zakomplikovao stari :)
u slucaju moja tv, onaj prvi modem/router nazovi ga kako god hoces, svakako je postavljen u bridge rezimu tako da ti na onaj jedan preostali port hladno mozes novi router nakaciti i on ce ti savršeno normalno izlaziti na internet.
sada ako zelis bihnet-ovske kvazi modem/routere podesavati u te svrhe - mislim da nece ici (samo subjektivno misljenje, nisam pokusavao).
doduse ja ih i onako izbjegavam jer su smece zivo a na trzistu mozes pistojan wireless router naci vec za manje od 100km

User avatar
davorf
Posts: 11086
Joined: 15/02/2008 15:53
Location: lost in thought and lost in time while the seeds of life and the seeds of change were planted...

Re: LAN u WAN na ADSL modemu

Post by davorf » 17/04/2011 16:53

Pa ako se taj router koji imas konektuje na net...i na jednom LAN izlazu vec imas internet (mozes ga sa jednog racunara koristiti), sve sto ti treba je switch...koji kosta nekih 25-30 KM. Spojis taj izlaz za net na switch...i racunare u switch...i to je to. :mrgreen:

Post Reply