nosara wrote:Opetja033 wrote:madner wrote:Inace ovo za Tihica je vic godine, pa SDA je potpisala prvi aranzman sa IMFom
Jedan od uslova je bila privatizacija
Privatizacija Elektroprivreda? Opet cisto sumnjam

(za porezne stope ti obecavam odgovor do kraja dana, nemam vremena sada konkretno da trazim -ali obecao sam

)
Jeste, SDA je kriva za 2000 ljudi viska u Zeljeznicama. Niko ih ne opravdava. Ali je li to naslijedjeno iz bivseg sistema? Jeste. Jesu li privredni giganti (znam recimo da je Soko imao par hiljada viska uposlenika) guseni sa viskom radnika? Jesu. Je li se to rijesavalo kreditima iz MMF-a? Jeste.
Pazi, SDA jeste krivac. Bivsi sistem jeste krivac takodje. Ali slicno je sve u ovom podneblju, Italija i Grcka imaju slicne sisteme i parazitsku birokratiju a nisu bile u Istocnom bloku. Dakle ovdje nije toliko kritika ni socijalizma, vec naseg mentaliteta opcenito. Sve je to isto.
Ja ne mogu da shvatim taj mentalitet da se ljudi tek tako, bez ikakvih mehanizama zastite, bacaju na ulicu... Bilo ko...
E pa zato postoje rijesenja, ne izmislja se topla voda: socijalni programi, preobuka, specijalizirani kursevi - a to mozes povuci iz budzeta kada skreses troskove viska radnika u drzavnim firmama i administraciji. Ne izmisljam toplu vodu.
Ti nisi dosljedan, ja jesam. Pljujem i na one za koje glasam zbog stvari radi kojih mislim da grijese. Gusi se ekonomski razvoj drzave prvenstveno zbog tri stvari: 1) korupcija, 2) glomazna administracija, 3) visak radne snage u drzavnim preduzecima.
Drzavna preduzeca nisu socijalne ustanove ili mjesto za uhljebljavanje glasackog tijela - vec preduzeca koja trebaju da posluju sa profitom.
Ako hocemo naprijed moramo napraviti bolne rezove na sve tri tacke. Drugacije ne moze. Ili to ili da sutimo kada MMF dodje da pokupi kajmak i sve sto vrijedi u ovoj drzavi. Treceg izlaza nema.