Eh tu je propustena idealna prilika da se raskrsti za zeljezarom za sva vremena. Nije trebalo zeljezaru prodavati za marku, zeljezaru je trebalo razmontirati, prodati sto se prodati moglo, prije toga skupljati par godisnjih profita BH Telekoma, skupiti recimo jedno 450 miliona maraka i uloziti u nesto drugo i cisce i rijesili problem. Zato sam strogo protiv onog sto je Hare uradio, zeljezaru se nije trebalo ozivljavati, nego razmontirati i zavrsiti s njom za sva vremena.Canton wrote: Kao i oni što Željezaru i stotine drugih firmi prodaše, dal za 1KM ili za certifikate.
Naročito oni koji su 10% dionica telekoma prodali za certifikate
Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!
- Damir_5
#326 Re: Prodaja zlata 2002 pod patronatom SDP-ea
-
muzicar_iz_parka
#327 Re: Prodaja zlata 2002 pod patronatom SDP-ea
Koje godine je BiH imala plus u trgovini sa Srbijom?????Damir_5 wrote:Dobro ovo je stari clanak, ali danas je cijena zlata po unci 1575.1 US Dollar, sto znaci oko sedam puta vise nego kad je prodano zlato. Sto znaci danas bi BiH za njega dobila oko 350 miliona.
Zlaja je ekonomski najveci stetocina politicar koji je hodao u FBIH. Kostao je BiH ne samo toga, on nije samo bosanski Gordon Brown sto se tice zlata, on je i u isto vrijeme bosansku trgovinsku razmjenu sa Srbijom iz pozitivne za oko 150 miliona dolara, jednim potezom pera pretvorio u negativnu od 350 miliona dolara.
Na ovu zemlju nakon rata je uradjena i ekonomska agresija, ekonomska agresija koja je bacila u ratu razrusenu ekonomiju BiH na koljena, gdje je nakon svega toga BiH ekonomija bila na koljenima. Krivci za takvo stanje u FBIH, pored Zlaje su i SDA i HDZ. To je fenomenalno kakve je ta banda donosila lose po BiH ekonomiju odluke dok je bila u vlasti.
Znate ko je kriv sto BiH i danas ima ogromnu nezaposlenost? Rat? Ne, BIH politicari koji su preko lobiranja strani korporacija donosile po BiH katastrofalne odluke, koje su tim odlukama ne samo BiH privredu rasprodali strancima i pojedincima, nego su i kreirale nezaposlenost koja je vjerovatno najveca u Europi. Direktno odgovorni za takvo stanje su bosanske navodno multietnicke partije, muslimanske (bosnjackih zaista nema) partije, hrvatske partije oi srpske partije.
Razumijem ja i da su oni krali, kradu politicari u svim zemljama, medjutim ne razumijem kako su mogli donositi tako katastrofalne odluke po vlastite narode, gdje su ih ne samo pretvorili u robove, nego su im desetkovali i zivote i perspektivu u buducnosti za te zivote. Ono kako su politicke partije u BiH donosile ekonomske odluke od rata do danas, ono ni najgori neprijatelji onako nesto ne bi uradili. Maltene su se takmicili ko ce donjeti pogubniju ekonomsku odluku po svoj narod.
Kojim je potezom Lagumddžija konkretno pretvorio taj navodni plus u minus ???
- Opetja033
#328 Re: Prodaja zlata 2002 pod patronatom SDP-ea
Zajeb samo takav ali nisu ni prvi ni posljednji koji su se zajebali kada je zlato u pitanju. I drugi su rasprodavali.
Sve u svemu nevjerovatna je glupost prodavati zlato (i na mikro i na makro planu), osim u slucaju prijeke potrebe - recimo jedino bih mogao opravdati lijecenje tesko oboljelog clana porodice. Teska vremena dolaze, treba svim legalnim sredstvima sprijeciti odlazak zlata iz zemlje. Cuvajte vase zlato ukoliko ga imate, ukoliko ne - ako ko ima viska novca, neka zajebe i berzu i dionice i neka kupuje zlato.
Bio je skoro neki clanak po pitanju toga koliko koja drzava regije ima rezervi zlata. Nismo bili toliko losi.
Sve u svemu nevjerovatna je glupost prodavati zlato (i na mikro i na makro planu), osim u slucaju prijeke potrebe - recimo jedino bih mogao opravdati lijecenje tesko oboljelog clana porodice. Teska vremena dolaze, treba svim legalnim sredstvima sprijeciti odlazak zlata iz zemlje. Cuvajte vase zlato ukoliko ga imate, ukoliko ne - ako ko ima viska novca, neka zajebe i berzu i dionice i neka kupuje zlato.
Bio je skoro neki clanak po pitanju toga koliko koja drzava regije ima rezervi zlata. Nismo bili toliko losi.
- Damir_5
#329 Re: Prodaja zlata 2002 pod patronatom SDP-ea
Alijansa, ugovor o slobodnoj trgovini sa Srbijom, godina prije tog ugovora!muzicar_iz_parka wrote:
Koje godine je BiH imala plus u trgovini sa Srbijom?????
Kojim je potezom Lagumddžija konkretno pretvorio taj navodni plus u minus ???
-
Canton
#330 Re: Prodaja zlata 2002 pod patronatom SDP-ea
ahahahahahaDamir_5 wrote:Eh tu je propustena idealna prilika da se raskrsti za zeljezarom za sva vremena. Nije trebalo zeljezaru prodavati za marku, zeljezaru je trebalo razmontirati, prodati sto se prodati moglo, prije toga skupljati par godisnjih profita BH Telekoma, skupiti recimo jedno 450 miliona maraka i uloziti u nesto drugo i cisce i rijesili problem. Zato sam strogo protiv onog sto je Hare uradio, zeljezaru se nije trebalo ozivljavati, nego razmontirati i zavrsiti s njom za sva vremena.Canton wrote: Kao i oni što Željezaru i stotine drugih firmi prodaše, dal za 1KM ili za certifikate.
-
muzicar_iz_parka
#331 Re: Prodaja zlata 2002 pod patronatom SDP-ea
Oni su bili pod sankcijama 99 i ako se ne varam 2000te, gdje ćeš to porediti sa vremenom nakon 5. oktobra i otvaranjem mogućnosti veće proizvodnje/trgovine nego u pomenutom dobu.Damir_5 wrote: Alijansa, ugovor o slobodnoj trgovini sa Srbijom, godina prije tog ugovora!
Najmanje tu Lagumdžija ima odgovornosti, jedino da im je nekim čudom sam mogao nametnuti sankcije UNa kad su ovi iz MZe skinuli.
Istine radi, uvozni lobi šteti BiH, ali i svima je lakše i ljepše raditi u kancelariji nekog stranog predstavništva (bez obzira o kojoj se državi radi) nego nešto samostalno pokrenuti kod nas, kao što je to recimo primjer vlasnika "Binga" i njemu slični.
- Damir_5
#332 Re: Prodaja zlata 2002 pod patronatom SDP-ea
Canton wrote:ahahahahahaDamir_5 wrote:Eh tu je propustena idealna prilika da se raskrsti za zeljezarom za sva vremena. Nije trebalo zeljezaru prodavati za marku, zeljezaru je trebalo razmontirati, prodati sto se prodati moglo, prije toga skupljati par godisnjih profita BH Telekoma, skupiti recimo jedno 450 miliona maraka i uloziti u nesto drugo i cisce i rijesili problem. Zato sam strogo protiv onog sto je Hare uradio, zeljezaru se nije trebalo ozivljavati, nego razmontirati i zavrsiti s njom za sva vremena.Canton wrote: Kao i oni što Željezaru i stotine drugih firmi prodaše, dal za 1KM ili za certifikate.

U porastu broj oboljelih od malignih oboljenja
Posljednjih godina, liječnici i ekološki aktivisti alarmiraju javnost zbog porasta broja oboljelih od malignih oboljenja na području grada Zenice i cijelog Zeničko-dobojskog kantona. Izvještaj o zdravstvenom stanju stanovništva na području Zeničko-dobojskog kantona u toku 2011. godine nedavno je otkrio podatke o zabrinjavajućem rastu broja oboljelih od malignih oboljenja. U periodu od 2002. do 2011. godine, ova oboljenja su, sa 20 posto učešća u smrtnosti stanovništva, druga najvažnija bolest zbog koje nastupa smrt, poslije srčanog i moždanog udara. Prema podacima iz izvještaja, broj oboljelih je porastao sa 892 osobe u toku 2002. godine na 1.888 oboljelih 2010. godine i 1774. oboljele osobe 2011. godine. Dok je broj oboljelih od 2003. do 2004. godine porastao sa 1.063 na 1.065 osoba, od tada se broj godišnje uvećava za stotine.
http://www.balcanicaucaso.org/bhs/zone/ ... ici-125737
Last edited by Damir_5 on 06/03/2013 16:42, edited 1 time in total.
-
muzicar_iz_parka
#333 Re: Prodaja zlata 2002 pod patronatom SDP-ea
To su krive domaće vlasti što ne zahtjevaju veću ekološku odgovornost od vlasnika željezare, može se itekako smanjiti zagađenje.
-
Canton
#334 Re: Prodaja zlata 2002 pod patronatom SDP-ea
I zbog ovoga treba ugasiti Željezaru a ne učiniti je ekološki prihvatljivijom?Damir_5 wrote:
U porastu broj oboljelih od malignih oboljenja
Posljednjih godina, liječnici i ekološki aktivisti alarmiraju javnost zbog porasta broja oboljelih od malignih oboljenja na području grada Zenice i cijelog Zeničko-dobojskog kantona. Izvještaj o zdravstvenom stanju stanovništva na području Zeničko-dobojskog kantona u toku 2011. godine nedavno je otkrio podatke o zabrinjavajućem rastu broja oboljelih od malignih oboljenja. U periodu od 2002. do 2011. godine, ova oboljenja su, sa 20 posto učešća u smrtnosti stanovništva, druga najvažnija bolest zbog koje nastupa smrt, poslije srčanog i moždanog udara. Prema podacima iz izvještaja, broj oboljelih je porastao sa 892 osobe u toku 2002. godine na 1.888 oboljelih 2010. godine i 1774. oboljele osobe 2011. godine. Dok je broj oboljelih od 2003. do 2004. godine porastao sa 1.063 na 1.065 osoba, od tada se broj godišnje uvećava za stotine.
http://www.balcanicaucaso.org/bhs/zone/ ... ici-125737
E moj ... narode
-
muzicar_iz_parka
#335 Re: Prodaja zlata 2002 pod patronatom SDP-ea
Ma šta će nam to, sve termoelektrane, "Aluminijum", "Željezaru" zatvoriti da imamo ljepši vazduh.Canton wrote:
I zbog ovoga treba ugasiti Željezaru a ne učiniti je ekološki prihvatljivijom?
E moj ... narode
Takođe i gradske toplane koje koriste ugalj zatvoriti, i one zagađuju vazduh, nek se narod grije na struju (ne pitaj odakle, kad smo već zatvorili sve TE teoretski).
- Damir_5
#336 Re: Prodaja zlata 2002 pod patronatom SDP-ea
Posljedice su gore deset puta nego taj izvjestaj prikazuje. Tu jos nije napravljena nikakva studija utjecaja na okolicu, na zemljiste koje je nepovratno kontaminirano teskim metalima. Naravno bilo je i povecane radijacije, ono jednom se otkrila, a boga pitaj koliko puta nije.Canton wrote: I zbog ovoga treba ugasiti Željezaru a ne učiniti je ekološki prihvatljivijom?
E moj ... narode
Inace, koji je tvoj narod? Ako to zelis "tvom" narodu, onda jesi ti siguran da ti nisi neprijatelj tom k'o fol "tvom" narodu?
Sa 800 slucajeva 2002, na 1800 slucajeva karcinoma godisnje 2008, pa bog te mazo, znas li ti da je za deset godina to jedan manji grad sa karcinomom, a gdje su plucne bolesti, kozne bolesti, kontaminacija zemlje, rijeka itd? Pa to samo neprijatelj moze braniti. Jesi ti neprijatelj tom tamo narodu?
- Damir_5
#337 Re: Prodaja zlata 2002 pod patronatom SDP-ea
Struja se mora proizvoditi, ali ne na taj nacin da dajemo licencu strancima da oni zaradjuju milijarde, kao sto je Dodik dao onom Srbijancu za termoelektranu, a "njegovi" Srbi ce da dobiju u paketu sipak, plucne bolesti ili jedan ili vise karcinoma.muzicar_iz_parka wrote:
Ma šta će nam to, sve termoelektrane, "Aluminijum", "Željezaru" zatvoriti da imamo ljepši vazduh.![]()
Takođe i gradske toplane koje koriste ugalj zatvoriti, i one zagađuju vazduh, nek se narod grije na struju (ne pitaj odakle, kad smo već zatvorili sve TE teoretski).![]()
BiH treba prozivoditi za svoje potrebe struju i to se mora tolerirati, ali nekakav pretjeran izvoz struje, davanje licenci strancima za termoelektrane, to se treba zabraniti. Pa necemo sad pobiti cijele gradove i regije da bi izvozili struju i da bi neki tamo bjelosvjetski banditi zgrtali milijarde. Hocemo ako smo banana drzava.
-
Canton
#338 Re: Prodaja zlata 2002 pod patronatom SDP-ea
Meni nije teško da ti opet sve nacrtam.. zaista.Damir_5 wrote: Posljedice su gore deset puta nego taj izvjestaj prikazuje. Tu jos nije napravljena nikakva studija utjecaja na okolicu, na zemljiste koje je nepovratno kontaminirano teskim metalima. Naravno bilo je i povecane radijacije, ono jednom se otkrila, a boga pitaj koliko puta nije.
Inace, koji je tvoj narod? Ako to zelis "tvom" narodu, onda jesi ti siguran da ti nisi neprijatelj tom k'o fol "tvom" narodu?
Sa 800 slucajeva 2002, na 1800 slucajeva karcinoma godisnje 2008, pa bog te mazo, znas li ti da je za deset godina to jedan manji grad sa karcinomom, a gdje su plucne bolesti, kozne bolesti, kontaminacija zemlje, rijeka itd? Pa to samo neprijatelj moze braniti. Jesi ti neprijatelj tom tamo narodu?
Sve ove podatke si bespotrebno postavio, jer ih većinu znam i ne sporim ih.
Željezaru ne treba uništiti niti rasformirati, nego je treba učiniti ekološki prihvatljivom... uzimajući i obzir da mnogi žive od željezare. Ako ti ovdje nije šta jasno... onda.. mogu opet riječ po riječ pisati.
- Damir_5
#339 Re: Prodaja zlata 2002 pod patronatom SDP-ea
Vise ih umire od zeljezare. Kilit u bravu, a pare od nekoliko godisnjih profita BH Telekoma uloziti u Zenicu i to je to. Natjerati Indijca da to dovede koliko toliko prihvatljivo, naucna fantastika i trajalo bi decenijama. Kurvin sin to nece uraditi. Mittal istjerati iz FBIH. Kako sam rekao, situacija je bila idealna par godina nakon rata, kad se to moglo manje vise bezbolno uraditi. Ta budala koja bazira perspektivu citave te regije na ovako prljavoj tehnologiji, taj ili prodaje vlastito dupe za par maraka ili je kompletna budala.Canton wrote:Meni nije teško da ti opet sve nacrtam.. zaista.Damir_5 wrote: Posljedice su gore deset puta nego taj izvjestaj prikazuje. Tu jos nije napravljena nikakva studija utjecaja na okolicu, na zemljiste koje je nepovratno kontaminirano teskim metalima. Naravno bilo je i povecane radijacije, ono jednom se otkrila, a boga pitaj koliko puta nije.
Sve ove podatke si bespotrebno postavio, jer ih većinu znam i ne sporim ih.
Željezaru ne treba uništiti niti rasformirati, nego je treba učiniti ekološki prihvatljivom... uzimajući i obzir da mnogi žive od željezare. Ako ti ovdje nije šta jasno... onda.. mogu opet riječ po riječ pisati.

-
Canton
#340 Re: Prodaja zlata 2002 pod patronatom SDP-ea
Ispade da ljudi u Zenici umiru samo zbog Željezare a to baš nije tako. Mittal možda i treba istjerati iz BIH, ali Željezaru tek tako gasiti ne treba, nego je treba učiniti ekološki koliko toliko prihvatljivom. Postoje razne mjere koje se koriste u zemljama EU.Damir_5 wrote: Vise ih umire od zeljezare. Kilit u bravu, a pare od nekoliko godisnjih profita BH Telekoma uloziti u Zenicu i to je to. Natjerati Indijca da to dovede koliko toliko prihvatljivo, naucna fantastika i trajalo bi decenijama. Kurvin sin to nece uraditi. Mittal istjerati iz FBIH. Kako sam rekao, situacija je bila idealna par godina nakon rata, kad se to moglo manje vise bezbolno uraditi.
- webby-x
#341 Re: Prodaja zlata 2002 pod patronatom SDP-ea
Bosanska ekonomija.Damir_5 wrote:pare od nekoliko godisnjih profita BH Telekoma uloziti u Zenicu i to je to.
Čitajući tvoje postove, izgleda da sve treba zatvoriti i potjerati.
BHTelekom će sve to plaćati.
- webby-x
#342 Re: Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!
Opetja033 wrote:Ja jesam za privatizacije, otvoreno trziste i trzisnu ekonomiju. Cim se drzava pocne previse petljati u trziste, na duze staze nikako nece izaci na dobro. Medjutim, i po meni drzava mora imati i svoja preduzeca. Elektroprivrede, Energopetrol, Terminali FBiH i u nekom idealnom slucaju i Zeljeznice FBiH bi trebale ostati (ili u slucaju EP - nije se trebalo privatizovati) u vecinskom drzavnom vlasnistvu.
Privatizirati i distribuciju, a ostaviti proizvodnju u državnom vlasništvu.
Ja bi prije prodao Elektroprivrede nego Telekom.
Telekom je profitabilan i ludo ga je prodavati.
E ovo već nema nikakvog smisla.Opetja033 wrote:Mozemo tu jos dodati i nacionalnog avioprijevoznika (u nasem slucaju Bh airlines) cisto kao stvar prestiza (sada ce neko reci "jakog nam prestiza" ali siguran sam da svi kontaju moju poentu).
To bi bio samo jedan veliki gubitaš bez ikakvog strateškog značaja.
Takošer, BiH je premala zemlja za takvo nešto.
-
ejs
#343 Re: Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!
Prodali ili ne vama to nece ni u novcanik ni iz novcanika
Mnogo je vece pitanje sta ce biti od tih para kada se proda?
Obnova cesta,skola,isplata penzija ili krpljenje djepova za odabranih 100.?

Mnogo je vece pitanje sta ce biti od tih para kada se proda?
Obnova cesta,skola,isplata penzija ili krpljenje djepova za odabranih 100.?
- drndalo
#344 Re: Prodaja zlata 2002 pod patronatom SDP-ea
Najzad si na pravom tragu... Ako smo ? Mi JESMO banana drzava, ako smo drzava ikako...Damir_5 wrote:Hocemo ako smo banana drzava.
- Država
#345 Re: Prodaja zlata 2002 pod patronatom SDP-ea
Probaj da ne platiš porez pa 'š vidit' jesmo li država...drndalo wrote:Najzad si na pravom tragu... Ako smo ? Mi JESMO banana drzava, ako smo drzava ikako...Damir_5 wrote:Hocemo ako smo banana drzava.
- %tacno*
#346 Re: Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!
Sto mi ne javise za to zlato, danas bi bio milioner. 
-
muzicar_iz_parka
#347 Re: Prodaja zlata 2002 pod patronatom SDP-ea
Ne moraš ni to ako imaš prave jarane.Država wrote:
Probaj da ne platiš porez pa 'š vidit' jesmo li država...
- Za i Protiv
#348 Re: Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!
Evo mene nazad iz centrale... Mi brezOBRAZA-ni nemamo pojma. Mi smo glupi, naivni, nista ne mozemo shvatiti, samo trebamo cekati Lepog i Safu da nam dodju i kazu sta je to dobro za nas i napaceni bosanski narod. To sto mi svoje matere prodajemo nekim tamo politicarima, plus jos sto ih podrzavamo, nam je jos jedna greska... I njih bi za dzaba trebali ponuditi Lepom, jel?Damir_5 wrote:Ma bravo Kolumbo, trci u centralu i to im javi, pa onda raspali po Safinoj ekipi koliko god zelis. Takvi kao vi iz centrala, vi jednostavno nemate toliko obraza, da vi ne mozete shvatiti da postoje osobe koje zaista gledaju na interes naroda i zemlje kad pisu ovdje i da te osobe ne pripadaju nijednoj lopovskoj politickoj opciji koje prodaju vlastite matere za par maraka. Vi to jednostavno shvatiti ne mozete. Kako vama takvima dokazati da ste opet u zabludi?Za i Protiv wrote: A sada mi je jasno... Ovo se ZagraBih-ovce registriraju i valjaju gluposti... Sta zafalilo nakradenih para, pa se Hare preko foruma poziva nazad![]()
E pa nece da moze, sahranjen i Hare i njegova lopovska stranka!
Haj ba provaljen si... I ti i lopovska stranka kao i Osnivac
- veljaca
#349 Re: Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!
Stvarno, buduci da ovdje ima eksperata ( a danas je tako profitabilno biti ekspert ) iz energetskog sektora, predlazem da se prikljuce okrugim stolovima kada bude to na dnevnom redu.
Ozbiljan sam, stvarno .....
Btw - i ja sam iz energetskog sektora ...
-
muzicar_iz_parka
#350 Re: Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!
Meni došla ideja da negdje iznad Sarajeva izgradim par vjetrenjača, kad vidim da se toliko ljudi žale na vjetar u Sarajevu tamo na diskusijama.veljaca wrote:Stvarno, buduci da ovdje ima eksperata ( a danas je tako profitabilno biti ekspert ) iz energetskog sektora, predlazem da se prikljuce okrugim stolovima kada bude to na dnevnom redu.
Odo pitat Kuvajćane za kredit.