Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!

Post Reply

Podrzavate li prodaju BH Telekoma i EP BIH?

DA
54
36%
NE
95
64%

Total votes: 149

Opetja033

#251 Re: Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!

Post by Opetja033 »

madner wrote:Gdje su procenti :D
Stani ba jebote, malo sa ovim raspravljam, malo tekmu gledam. :D Dobices, ti znas barem da se ja ne libim priznati kada nisam u pravu. :wink:
Damir_5

#252 Re: Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!

Post by Damir_5 »

sinuhe wrote:Kakve vjetrenjace. U Danskoj je struja najskuplja jer placaju te vjetrenjace a koriste nuklearnu i hidro energiju iz Svedske, Norveske, Finske. Forsiraju vjetrenjace radi njihove industrije ......tih vjetrenjaca :lol:
:thumbup:

Slazem se. Cuo sam da cak i ona najveca od 150 metara nije financijski isplativa u roku trajanja. Da je blizu, ali je jos uvijek minus.

Meni je bolja ona ideja sto se sad vrti u Hrvatskoj gdje firma napravi solarnu elektranu na krovu privatnih kuca, a onda se to prebija kroz isporuke struje itd. Sa masovnijom upotrebom i instaliranjem, mogli bi se dobiti fini efekti. Ima ovdje o tome.

http://solarne-elektrane.com.hr/zanimljivosti.php

Ono sto je zajebano sa Bosnom je to sto imamo velike industrijske potrosace struje kao sto su Mittal, Aluminijum, Elektrobosna itd. To sve treba rastjerati i ugasiti i onako su unistili pola Bosne, a ljude prekvalifikovati za nove poslove, onda ce trebati manje elektrana.
sinuhe

#253 Re: Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!

Post by sinuhe »

Mittal, Aluminij... nisu problem. Problem je sto se oko njih nije razvila metalna industrija.
madner

#254 Re: Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!

Post by madner »

Jao strucnjaka za ekonomiju, ugasi veliku firmu kako ne bi trosila struju :lol:
muzicar_iz_parka

#255 Re: Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!

Post by muzicar_iz_parka »

madner wrote:Jao strucnjaka za ekonomiju, ugasi veliku firmu kako ne bi trosila struju :lol:
Zelena ideologija kako se meni čini, dobro da nije još rekao zbog "zagađenja okoline".

Vezano za solarne elektrane, to je ludost, svaki kwh se skupo plaća proizvođačima (subvencija) oko 50 feninga u RS i oko 90 u FBiH, samo budala može htjeti veći udio istih u proizvodnji struje, tek bi onda nastao haos po pitanju cjena.
Uostalom kao izvor su veoma nestabilne, nije struja nešto šta se može skladištiti, kada nema sunca (noć, loše vrijeme, zima) ne proizvodi se struja, a opet kad ga ima previše (vrući ljetni dani) proizvodi se više nego što treba. Veoma loše za stabilnost mreže, za koju mora biti ravnoteža između proizvodnje i potrošnje struje.
Zato je bilo koja vrsta termoelektrane (na ugalj, gas, atomska) najbolja za regulisanu proizvodnju prema potrebama.
Možda neko dođe na ideju pa kaže možemo izvesti i prodati, ali nije ni to uvijek jednostavno, nekad se bukvalno mora platiti da ti neko otkupi višak struje, nije to uvijek biznis u plusu.
O vjetru nebi puno, jer osim par područja u Hercegovini ja i ne vidim gdje drugo postoji dovoljno istoga za taj tip elektrana, mada je i on sam po sebi nestabilan izvor koji zavisi od vremenskih prilika.
Korisničkoime

#256 Re: Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!

Post by Korisničkoime »

Prodati i to sve po hitno ovo uopšte i nisu državne firme nego stranačke, one se krčme koliko mogu a rade dobro jer su u biti na svom dijelu kolača (BiH) monopolisti pogotovo kada je struja u pitanju. Da se nađu u normalnoj tržišnoj konkurenciji propale bi preko noće kao i sve druge državne firme. Naša država tj. političke stranke su na neki način zaista uspjele uništiti Energopetrol. Siguran sam da se EP dao na upravljanje šverceru sa 8 razreda osnovne škole taj bi ga održao ako ništa na pozitivnoj nuli do sada. Ako su uspjeli zijaniti posao sa naftom zijanili bi i sa strujom i telekomunikacijama. Razlozi nisu bitni da li je firma uništena po nalogu da li je krčena u predizborne svrhe da li se novac slijevao u crne fondove ili su jednostavno debili koji su partijski postavljeni nesposobni rezultat je propast.
U nekom normalnom svijetu od kojeg smo mi toliko daleko da počinjem sumnjati da ćemo se ikada više vratiti u normalu ja bih rekao ne prodaji, radi, zarađuje, energija je još uz to od strateškog značaja (ili bi trebala biti) znači nema razloga za prodaju ako mi možemo jednako dobra a možda čak i bolje nego neka strana privatna kompanija čemu onda prodaja. Međutim u ovakvom svijetu u kakvom se mi nalazimo ja bih iskreno i najmanji granap i trovača prodao strancima jer jednostavno nismo zaslužili da imamo bilo šta.
Shahab

#257 Re: Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!

Post by Shahab »

JOINT_1921 wrote:HAHAH, samo cu se osvrnuti na jednu nebulozu, nekoliko DESETINA radnika ??????
Znas li koliko je preporuceno radnika po MW ? Odgovor je 1 ! Elektrane nisu problem, elektrane rade ko singerice, kao i elektroprivreda sto nije problem.. Ni u kom slucaju zlatna koka se ne prodaje... Nismo zanimljivi stranim investitorima ???? Pa vidis li da se sve najjace kompanije bore za gradnju novog bloka u TE Tuzla ??? Revitalizacija 120 miliona KM, to nije investicija ??? Svasta ce covjek procitati... Trebamo prodati 2 firme koje pune budzet da bi neki stranac uzimao pare koje mogu ostati kod nas... Pa jedini smo u regiji koji izvozimo energiju, prodajemo, kaze nismo konkurentni... OOOOOJ majko moja...
Odakle si lupio informaciju da je standard 1 zaposleni/1 MW...Objasni nam šta treba da radi 1000 zaposlenika u jednoj plinskoj elektrani instalirane snage 1.000 MW'? Možda da prave krugove po kancelarijama po principu "Papir meni - papir tebi" kako ste naučili u vašim komunističkim monopolima produhovljenim korupcijom i nepotizmom i lignitom... :lol: :lol: :lol:
hecimnadri

#258 Prodaja zlata 2002 pod patronatom SDP-ea

Post by hecimnadri »

Danas bismo bili bogata država da nema ovih bogalja od ekonomista ,koji još 2002 prodaše zlato ispod cijene,a danas bi prodali i ono malo što je ostalo.

Da se ne zaboravi!
BIH ministri prodali državno zlato

More Sharing Services
Nedjelja, 24. Mart 2002. 12:17 (Čitano 994 puta)
BIH ministri prodali državno zlatoOdluka Vijeća ministara BiH o prodaji zlata dobivenog u procesu sukcesije bivše SFRJ izazvala je pomutnju u državnom Parlamentu, koji nije bio informisan o potezu svog izvršnog tijela. Odlukom, koju je potpisao tadašnji predsjednik Vijeća Zlatko Lagumdžija, BiH je posredstvom Centralne banke predkraj prošle godine na berzama u Londonu i New Yorku prodala 195 miliona unci zlata. Informacija o prodaji zlata u javnost je procurila tek nedavno, a zastupnike u državnome Parlamentu najviše je rasrdila činjenica da je zlato prodano prije prihvaćanja Zakona o sukcesiji, ali i to što ih Vijeće o svojoj nakani nije obavijestilo. Kritike su postale još glasnije kada je objavljena cijena po kojoj je zlato prodano.

Naime, bosanskohercegovačko zlato prodano je po 273 dolara po unci, što znači da je BiH za zlato dobila 53,5 miliona dolara. U međuvremenu, cijena zlata na svjetskom tržištu dostigla je cijenu 300 dolara po unci, a kritičari državne vlade brzo su izračunali kako je prodajom zlata BiH izgubila više od pet miliona dolara. Cijeli slučaj došao je i na parlamentarnu raspravu, a naknadnom kontrolom, kako tvrdi podpredsjednik Doma naroda Parlamenta BiH Nikola Špirić, utvrđeno je da je stvarni gubitak na prodaji zlata veći od osam miliona dolara. Zbog toga je on od Antikorupcijskoga tima, koji već djeluje u BiH, zatražio da provede potpunu istragu o "pronevjeri državnoga novca". Zanimljivo je da je pri donošenju svoje odluke o prodaji zlata iz sukcesije Vijeće utvrdilo donju cijenu po kojoj zlato može biti prodano, a to je 270 dolara po unci. Bosanskohercegovačka vlada pokazala se kako nije vješta u poslovanju na berzi jer je postigla tek minimalno veću cijenu od minimalne koju je utvrdila. Članovi Vijeća ministara, a prije svih Lagumdžija i ministar Anto Domazet, pokušavaju opravdati svoju odluku, tvrdeći istovremeno da im nije bila potrebna suglasnost Parlamenta za prodaju zlata. Ministar Domazet kaže kako su dobivena sredstva promijenjena u eure i položena na račun kod Centralne banke BiH. Kamatama koje već pristižu, tvrdi Domazet, eventualni gubitak na prodaji bit će brzo nadoknađen. Na tvrdnje da je cijena po kojoj je zlato prodano vrlo niska, iz Vijeća ministara odgovaraju tvrdnjom da cijena zlata svakodnevno oscilira i da jedan dan može biti 270, a drugi 300 dolara po unci. Pitanje je samo zašto je bosanskohercegovačko zlato prodano baš onoga dana kada je cijena na burzi bila osjetno ispod 300 dolara.

Ovako je nekad i avaz pisao

DNEVNI AVAZ, br.3927, str.3, 04/09/2006
Sead Avdić traži istragu Tužilaštva BiH
Lagumdžija je oštetio BiH za 5 miliona KM i mora odgovarati
Autor(i): E.HUREMOVIĆ

Tužilaštvo BiH bi konačno, nakon pet godina, moralo pokrenuti istragu o nezakonitoj prodaji zlata koje je BiH dobila u sukcesiji imovine bivše SFRJ i otkriti pravu istinu o najvećoj poslijeratnoj aferi u našoj državi izjavio je za „Dnevni avaz“ Sead Avdić, poslanik u Parlamentu BiH. Prodaja zlata od sukcesije, podsjeća on, dogodila se u decembru 2001. godine u režiji tadaš njeg predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zlatka Lagumdž ije i njegovog ministra trezora Ante Domazeta. Najniža cijena Lagu...
hecimnadri

#259 Re: Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!

Post by hecimnadri »

Isto ko 2002,što su prodali zlato a narod nikakve koristi noje vidio od prodaje.

Da se podjetimo!!!

BIH ministri prodali državno zlato

More Sharing Services
Nedjelja, 24. Mart 2002. 12:17 (Čitano 994 puta)
BIH ministri prodali državno zlatoOdluka Vijeća ministara BiH o prodaji zlata dobivenog u procesu sukcesije bivše SFRJ izazvala je pomutnju u državnom Parlamentu, koji nije bio informisan o potezu svog izvršnog tijela. Odlukom, koju je potpisao tadašnji predsjednik Vijeća Zlatko Lagumdžija, BiH je posredstvom Centralne banke predkraj prošle godine na berzama u Londonu i New Yorku prodala 195 miliona unci zlata. Informacija o prodaji zlata u javnost je procurila tek nedavno, a zastupnike u državnome Parlamentu najviše je rasrdila činjenica da je zlato prodano prije prihvaćanja Zakona o sukcesiji, ali i to što ih Vijeće o svojoj nakani nije obavijestilo. Kritike su postale još glasnije kada je objavljena cijena po kojoj je zlato prodano.

Naime, bosanskohercegovačko zlato prodano je po 273 dolara po unci, što znači da je BiH za zlato dobila 53,5 miliona dolara. U međuvremenu, cijena zlata na svjetskom tržištu dostigla je cijenu 300 dolara po unci, a kritičari državne vlade brzo su izračunali kako je prodajom zlata BiH izgubila više od pet miliona dolara. Cijeli slučaj došao je i na parlamentarnu raspravu, a naknadnom kontrolom, kako tvrdi podpredsjednik Doma naroda Parlamenta BiH Nikola Špirić, utvrđeno je da je stvarni gubitak na prodaji zlata veći od osam miliona dolara. Zbog toga je on od Antikorupcijskoga tima, koji već djeluje u BiH, zatražio da provede potpunu istragu o "pronevjeri državnoga novca". Zanimljivo je da je pri donošenju svoje odluke o prodaji zlata iz sukcesije Vijeće utvrdilo donju cijenu po kojoj zlato može biti prodano, a to je 270 dolara po unci. Bosanskohercegovačka vlada pokazala se kako nije vješta u poslovanju na berzi jer je postigla tek minimalno veću cijenu od minimalne koju je utvrdila. Članovi Vijeća ministara, a prije svih Lagumdžija i ministar Anto Domazet, pokušavaju opravdati svoju odluku, tvrdeći istovremeno da im nije bila potrebna suglasnost Parlamenta za prodaju zlata. Ministar Domazet kaže kako su dobivena sredstva promijenjena u eure i položena na račun kod Centralne banke BiH. Kamatama koje već pristižu, tvrdi Domazet, eventualni gubitak na prodaji bit će brzo nadoknađen. Na tvrdnje da je cijena po kojoj je zlato prodano vrlo niska, iz Vijeća ministara odgovaraju tvrdnjom da cijena zlata svakodnevno oscilira i da jedan dan može biti 270, a drugi 300 dolara po unci. Pitanje je samo zašto je bosanskohercegovačko zlato prodano baš onoga dana kada je cijena na burzi bila osjetno ispod 300 dolara.
Hajlac

#260 Re: Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!

Post by Hajlac »

madner wrote:Inace vidim ljudi citaju ali ono pravo.

5% udjela bi kao trebalo prodat.

Inace, znate li ko je potpisao to kao obavezu tamo neko 2009 godine? :D
5% onako za pocetak, da se probije led ;-)

Zasto ova vlast nakon Brankoviceve i Mujezinoviceve nije narodu otkrila sta su Bevande potpisale s MMFom? :x
madner

#261 Re: Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!

Post by madner »

Mozda zato sto sve pise crno na bijelo pa svako ko ima pristup internetu to moze procitat? :D
Damir_5

#262 Re: Prodaja zlata 2002 pod patronatom SDP-ea

Post by Damir_5 »

Dobro ovo je stari clanak, ali danas je cijena zlata po unci 1575.1 US Dollar, sto znaci oko sedam puta vise nego kad je prodano zlato. Sto znaci danas bi BiH za njega dobila oko 350 miliona.

Zlaja je ekonomski najveci stetocina politicar koji je hodao u FBIH. Kostao je BiH ne samo toga, on nije samo bosanski Gordon Brown sto se tice zlata, on je i u isto vrijeme bosansku trgovinsku razmjenu sa Srbijom iz pozitivne za oko 150 miliona dolara, jednim potezom pera pretvorio u negativnu od 350 miliona dolara.

Na ovu zemlju nakon rata je uradjena i ekonomska agresija, ekonomska agresija koja je bacila u ratu razrusenu ekonomiju BiH na koljena, gdje je nakon svega toga BiH ekonomija bila na koljenima. Krivci za takvo stanje u FBIH, pored Zlaje su i SDA i HDZ. To je fenomenalno kakve je ta banda donosila lose po BiH ekonomiju odluke dok je bila u vlasti.

Znate ko je kriv sto BiH i danas ima ogromnu nezaposlenost? Rat? Ne, BIH politicari koji su preko lobiranja strani korporacija donosile po BiH katastrofalne odluke, koje su tim odlukama ne samo BiH privredu rasprodali strancima i pojedincima, nego su i kreirale nezaposlenost koja je vjerovatno najveca u Europi. Direktno odgovorni za takvo stanje su bosanske navodno multietnicke partije, muslimanske (bosnjackih zaista nema) partije, hrvatske partije oi srpske partije.

Razumijem ja i da su oni krali, kradu politicari u svim zemljama, medjutim ne razumijem kako su mogli donositi tako katastrofalne odluke po vlastite narode, gdje su ih ne samo pretvorili u robove, nego su im desetkovali i zivote i perspektivu u buducnosti za te zivote. Ono kako su politicke partije u BiH donosile ekonomske odluke od rata do danas, ono ni najgori neprijatelji onako nesto ne bi uradili. Maltene su se takmicili ko ce donjeti pogubniju ekonomsku odluku po svoj narod.
Pasiflora

#263 Re: Prodaja zlata 2002 pod patronatom SDP-ea

Post by Pasiflora »

Damir_5 wrote:Razumijem ja i da su oni krali, kradu politicari u svim zemljama, medjutim ne razumijem kako su mogli donositi tako katastrofalne odluke po vlastite narode, gdje su ih ne samo pretvorili u robove, nego su im desetkovali i zivote i perspektivu u buducnosti za te zivote. Ono kako su politicke partije u BiH donosile ekonomske odluke od rata do danas, ono ni najgori neprijatelji onako nesto ne bi uradili. Maltene su se takmicili ko ce donjeti pogubniju ekonomsku odluku po svoj narod.
Da, mislim da bi ih zbog boldiranog trebalo lincovati. Steta, steta, steta sto nije izvodivo.
Ovo potpuno i najiskrenije mislim - zbog moje djece i (abd) buduce djece moje djece (ako ih budu mogli imati u ovim politickim i ekonomskim odnosima)
veljaca

#264 Re: Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!

Post by veljaca »

muzicar_iz_parka wrote:
madner wrote:Jao strucnjaka za ekonomiju, ugasi veliku firmu kako ne bi trosila struju :lol:
Zelena ideologija kako se meni čini, dobro da nije još rekao zbog "zagađenja okoline".

Vezano za solarne elektrane, to je ludost, svaki kwh se skupo plaća proizvođačima (subvencija) oko 50 feninga u RS i oko 90 u FBiH, samo budala može htjeti veći udio istih u proizvodnji struje, tek bi onda nastao haos po pitanju cjena.
Uostalom kao izvor su veoma nestabilne, nije struja nešto šta se može skladištiti, kada nema sunca (noć, loše vrijeme, zima) ne proizvodi se struja, a opet kad ga ima previše (vrući ljetni dani) proizvodi se više nego što treba. Veoma loše za stabilnost mreže, za koju mora biti ravnoteža između proizvodnje i potrošnje struje.
Zato je bilo koja vrsta termoelektrane (na ugalj, gas, atomska) najbolja za regulisanu proizvodnju prema potrebama.
Možda neko dođe na ideju pa kaže možemo izvesti i prodati, ali nije ni to uvijek jednostavno, nekad se bukvalno mora platiti da ti neko otkupi višak struje, nije to uvijek biznis u plusu.
O vjetru nebi puno, jer osim par područja u Hercegovini ja i ne vidim gdje drugo postoji dovoljno istoga za taj tip elektrana, mada je i on sam po sebi nestabilan izvor koji zavisi od vremenskih prilika.
:(

Muzika je za tebe ... bez ikakve uvrede ....
stari grad Visegrad

#265 Re: Prodaja zlata 2002 pod patronatom SDP-ea

Post by stari grad Visegrad »

Pala vlada. Ko je kupio zlato? je li bilo tendera?
Damir_5

#266 Re: Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!

Post by Damir_5 »

Ti, ti trebas nauciti frajeru citati. Ja to nigdje nisam rekao. Ako ti smatras da se Mittal, Aluminijum i ostala prljava tehnologija koja pravi nasu djecu astmaticarima i prije nego se rode se trebaju zatvoriti zato sto trose struju, a ne zato sto uvoze radioaktivno zeljezo iz istocne Europe i preradjuju ga u Zenici ili ako imaju ekolosku bombu u vidu bazena sa vrlo otrovnom tvari, tzv. crvenoga mulja na podrucju Dobroga Sela, opcina Citluk. koja moze pola Bosne unistiti za sva vremena, onda je to tvoj problem. Da je ta tehnologija pozeljna, otvorio bi nju Mittal u Londonu ili bi Njemci proizvodili aluminijum za Mercedes u Njemackoj. Uglavnom ja mislim da bi i Mittal i Aluminijum i sve ostale zagadjivace trebalo zatvoriti, a usput cemo ustedjeti barem toliko struje, da ce to biti kao da smo otvorili jednu vecu termoelektranu.

Sto se tice termoelektrana, citam nedavno na jednom drugom forumu, neki Branko zeli maltene u centru Zenice graditi plinsku elektranu, navodno da bi se dobilo grijanje za Zenicu, pa dobro jesu ti u opcini Zenica toliki konji ili sta, da u opste razmisljaju o takvom idioitizmu?
muzicar_iz_parka

#267 Re: Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!

veljaca wrote:

Nemoj mješati konvencionalne baterije sa relativno malim kapacitetom u odnosu na ono šta bi bilo potrebno za količine el. energije koje se proizvedu preko solarnih panela/modula. Pogledaj razvoj električnih automobila, koji se tu problemi javljaju zbog baterije poput cjene, dugotrajnosti, bezbjednosti, itd.
VjecitiStudent

#268 Re: Prodaja zlata 2002 pod patronatom SDP-ea

Post by VjecitiStudent »

Lagumdziju bi trebalo istjerat iz politike i utjerati u zatvor iz milion razloga, no prodaja ovog zlata nije jedan od njih.
Shahab

#269 Re: Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!

Post by Shahab »

muzicar_iz_parka wrote:
veljaca wrote:

Nemoj mješati konvencionalne baterije sa relativno malim kapacitetom u odnosu na ono šta bi bilo potrebno za količine el. energije koje se proizvedu preko solarnih panela/modula. Pogledaj razvoj električnih automobila, koji se tu problemi javljaju zbog baterije poput cjene, dugotrajnosti, bezbjednosti, itd.
Dobro Bošnjače ti samo nastavi ložiti čumur...svi su u Evropi budale samo su Bošnjaci pametni...
muzicar_iz_parka

#270 Re: Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!

Damir_5 wrote:
Ti, ti trebas nauciti frajeru citati. Ja to nigdje nisam rekao. Ako ti smatras da se Mittal, Aluminijum i ostala prljava tehnologija koja pravi nasu djecu astmaticarima i prije nego se rode se trebaju zatvoriti zato sto trose struju, a ne zato sto uvoze radioaktivno zeljezo iz istocne Europe i preradjuju ga u Zenici ili ako imaju ekolosku bombu u vidu bazena sa vrlo otrovnom tvari, tzv. crvenoga mulja na podrucju Dobroga Sela, opcina Citluk. koja moze pola Bosne unistiti za sva vremena, onda je to tvoj problem. Da je ta tehnologija pozeljna, otvorio bi nju Mittal u Londonu ili bi Njemci proizvodili aluminijum za Mercedes u Njemackoj. Uglavnom ja mislim da bi i Mittal i Aluminijum i sve ostale zagadjivace trebalo zatvoriti, a usput cemo ustedjeti barem toliko struje, da ce to biti kao da smo otvorili jednu vecu termoelektranu.

Sto se tice termoelektrana, citam nedavno na jednom drugom forumu, neki Branko zeli maltene u centru Zenice graditi plinsku elektranu, navodno da bi se dobilo grijanje za Zenicu, pa dobro jesu ti u opcini Zenica toliki konji ili sta, da u opste razmisljaju o takvom idioitizmu?
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... production

Vidiš Njemačka proizvodi više alumnijuma od BiH.
veljaca

#271 Re: Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!

Post by veljaca »

muzicar_iz_parka wrote:
veljaca wrote:

Ne mijesam ja nista, ja sam reagirao na ovo:
muzicar_iz_parka wrote: nije struja nešto šta se može skladištiti
Samo na ovo ....
Damir_5

#272 Re: Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!

Post by Damir_5 »

muzicar_iz_parka wrote: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... production

Vidiš Njemačka proizvodi više alumnijuma od BiH.
Da, samo kako oni proizvode taj aluminijum, mislim iz cega? Iz glinice? Ne oni recikliraju vec proizvedeni aluminijum koji se nalazi recimo u starim kablovima, elektronskim aparatima itd i od toga proizvode novi aluminijum. Nemam nista protiv da mostarski Aluminijum radi na identican nacin, cak naprotiv, to ce doprinjeti vecem ekoloskom nivou BiH nego je to danas.

A ti se pitaj zasto je Mercedesova kcerka firma Debis nekoliko godina nakon rata zeljela kupiti pola EP BIH pa ih je stari Izetbegovic odbio. Naravno zeljeli su osigurati struju za Aluminijum Mostar jer u Njemackoj bi morali platiti puno skuplje struju, jer Njemacka je odlucila da zatvori sve svoje nuklearne centrale, tako da ce cijena struje u Njemackoj skociti jos vise. Ono sto nas u svemu tome pogadja, nije samo da je proizvodnja aluminijuma prljava tehnologija koje zemlje sa visokom ekoloskom svijescu ih se rjesavaju, nego sto Aluminijum zahtjeva toliku kolicinu struje da maltene za njega treba raditi jedna veca termoelektrana. A nadam se da ne trebam pisati kakvi su pogubni utjecaji jedne termoelektrane kakve mi imamo, na okolinu i ljude.

Ko ce ovo rijesiti, a ovo je samo jedan od mnogih koje je Aluminijum Mostar napravio kod Citluka?

Image

Ili zasto ce nam ovo, da bi Indijac kupovao viletine po Londonu, dok nasa djeca jos nerodjena postaju astmaticari?
Image

Ti koji su protiv zatvaranja svih mega zagadjivaca u Bosni, ti su neprijatelji i Bosne i naroda koji zivi u Bosni. Oni koji daju strancima licencu za izgradnju bilo kakve termoelektrane na kruto gorivo, taj je neprijatelj ne samo drzave, nego i svih naroda koji zive u Bosni.
Last edited by Damir_5 on 06/03/2013 13:23, edited 1 time in total.
madner

#273 Re: Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!

Post by madner »

Shahab wrote:
muzicar_iz_parka wrote:
veljaca wrote:

Dobro Bošnjače ti samo nastavi ložiti čumur...svi su u Evropi budale samo su Bošnjaci pametni...
Hajmo jos jednom, u Evropi do 2020 ce kapacitet termoelektrana na ugalj biti koliko GW? :roll:
madner

#274 Re: Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!

Post by madner »

Damir_5 wrote:

Predpostavljam da si zivio zdravo kada ti je to bitno, ali kao sto vidis to ne stiti od bolesti valjanja gluposti, koja je daleko najdestrukvnija u BiH.
shin

#275 Re: Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!

Post by shin »

Koja je poenta prodaja necega sto donosi pare?
Post Reply