Kviz Joker

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
semsasuljakovic

#1 Kviz Joker

Post by semsasuljakovic »

Gleda li neko na Novoj HR?
Evo ubjedljvo najgori start, ženska (neka bivša rukometašica) na prva 2 pitanja izgubila sva 3 jokera i jednog superjokera, a evo ni 3. pitanje ne zna. Stid me njenog srama.
Evo i 4. pitanje ne zna, lol.
mayab

#2 Re: Kviz Joker

Post by mayab »

ima li kakav video , na YT možda :?:
fusion_ba

#3 Re: Kviz Joker

Post by fusion_ba »

Kreće uskoro i na Novoj S njihova verzija. Kad će u BiH biti neki kviz? :lol:
herdarko

#4 Re: Kviz Joker

Post by herdarko »

Jučer na SLO Đokeru … Takmičarka lijevo je zapela na 4. pitanju: Na koje mjesto u poznatom partizanskom filmu pokazuje njemački oficir, kada izgovori Das ist Walter?

Image

Nije znala, pa je zvala superđokera, koji je pravilno odgovorio.

Bila je i na 20.000. Tamo je osvojila i 3 zlatna đokera vrijedna 300 evra. Ali sve je pošlo naopako. Zapela je i na 12. pitanju: Koja su prva tri slova azbuke?

Image

Odustala je od odgovora i umjesto sa barem 3000, doma je otišla sa 500 evra + 300 (zlatni đokeri). Previše je đokera izgubila na nekim banalnim pitanjima. Ovo su samo primjeri, koji su vama dobro znani.
karanana

#5 Re: Kviz Joker

Post by karanana »

kod slovenaca, sve ispod 40 godina uopste nemojte biti iznenadjeni sto ne znaju nista o bivsoj jugoslaviji niti sto ne znaju bhs jezik ili cirilicu. isto ko kad bi ceha ili poljaka pitao.
herdarko

#6 Re: Kviz Joker

Post by herdarko »

karanana wrote: 18/11/2024 14:44 kod slovenaca, sve ispod 40 godina uopste nemojte biti iznenadjeni sto ne znaju nista o bivsoj jugoslaviji niti sto ne znaju bhs jezik ili cirilicu. isto ko kad bi ceha ili poljaka pitao.
Isto važi i za Bosance, kada bi dobili slično pitanje o nekom poznatom slovenskom filmu iz 70-ih. Da ne govorim o znanju slovenskog jezika. Također je vrlo upitno šta taj tvoj Bosanac danas više zna o bivšoj državi u odnosu na nekog isto toliko starog Slovenca ili Makedonca.
teskeredzic_22
Location: Nije patriotizam kada zakačiš zastavu na profil već kad baciš smeće u kontejner !

#7 Re: Kviz Joker

Post by teskeredzic_22 »

herdarko wrote: 19/11/2024 23:14
karanana wrote: 18/11/2024 14:44 kod slovenaca, sve ispod 40 godina uopste nemojte biti iznenadjeni sto ne znaju nista o bivsoj jugoslaviji niti sto ne znaju bhs jezik ili cirilicu. isto ko kad bi ceha ili poljaka pitao.
Isto važi i za Bosance, kada bi dobili slično pitanje o nekom poznatom slovenskom filmu iz 70-ih. Da ne govorim o znanju slovenskog jezika. Također je vrlo upitno šta taj tvoj Bosanac danas više zna o bivšoj državi u odnosu na nekog isto toliko starog Slovenca ili Makedonca.
Zvezde Granda , tu znamo sve o svemu bez obzira na porijeklo ili godine.
herdarko

#8 Re: Kviz Joker

Post by herdarko »

teskeredzic_22 wrote: 20/11/2024 12:31 Zvezde Granda , tu znamo sve o svemu bez obzira na porijeklo ili godine.
O čemu svemu? Ja ne znam ništa o tome.
Evo sada sam malo pogooglao Zvezde Granda i Slovenci. Užas jedan. Pa nedavno je u emisiju "Slovenija ima talent" došla transseksualna osoba, koja je inače iz Maribora, a živi u Beogradu i vidim sada, da je sudjelovala i u toj emisiji Zvezde Granda. Ajme!. Ne zna da pjeva. Pa tamo neka ženska isto iz SLO, koja je pjevala neku Cecinu pjesmu. Nije prošla. Pa ne možeš, kada se usereš od treme. Nisao našao ništa što bi bi potrebno da znam.

Znanje, koje ti je potrebno za sudjelovanje na Zvezde Granda, se nikako ne može usporediti sa znanjem, koje ti je potrebno za korektno i konkretno sudjelovanje u emisiji Kviz Joker. Za Zvezde Granda ti je prije svega potreban talenat za pjevanje, nekakav vanjski izgled, privlačnost, umijeće nastupanja pred publikom i naravno sluh i glas. Znanje? Koje znanje?

"Protiv koje ekipe je Luka Dončić debitirao u ligi NBA"? Što je ovdje potrebno za pravilan odgovor? Da imaš sreću u pogađanju ili da znaš da pjevaš?

Image

Valjda moraš znati pratiti sport i pamtiti neke stvari. Barem neke. Ova takmičarka je pri ovom pitanju žrtvovala 3 đokera, da je došla do pravilnog odgovora i tako ostala na vrhu. Ali onda na kraju bez njih je teško da dobiješ 20.000. Zaradila je 3000 evra i otišla zadovoljna.
herdarko

#9 Re: Kviz Joker

Post by herdarko »

U jednoj od emisija SLO Jokera je 11. pitanje glasilo: Koji je glumac odbio oskara zbog odnosa Hollywooda prema Indijancima?

Takmičarka je bez đokera pravilno odgovorila, zapravo je pogađala i došla do vrha na 20.000. Slika prikazuje trenutak iščekivanja.

Image

Rasplakala se. Tekle su joj suze radosnice ... Ako ne bi pravilno odgovorila, pala bi na 500 evra.

Ženskoj još uvijek teku suze ali kviz nemilosrdno mora da ide dalje. Slijedilo je još zadnje (12.) pitanje:

Koji je prvi mjesec u muslimanskom kalendaru?

Image

Teško pitanje. Đokera više nema da joj pomognu. Vrijeme brzo prolazi … Naravno da odustaje, jer bi u slučaju negativnog odgovora pala za 3 stepenice na 1000 evra. Tako je pala samo za jednu. Nakon mnogo uspona i padova mora biti sretna, jer napušta kviz sa 7000 u džepu.
herdarko

#10 Re: Kviz Joker

Post by herdarko »

herdarko wrote: 02/12/2024 22:43 Koji je prvi mjesec u muslimanskom kalendaru?
Malo razmišljam …

Za nekog prosječnog Slovenca bi i hrvatski mjeseci možda bili problem. Ali baš me zanima, kako bi bilo, da Bosanac odgovara na slično pitanje kao npr. koji je prvi mjesec u starom slovenskom (slovenačkom) kalendaru?

Danas u Sloveniji službeno upotrebljavamo internacionalne nazive, dakle od januara do decembra, ali u vrlo rijetkoj upotrebi su i stari nazivi.
Naši preci su bili tijesno povezani s prirodom i zemljom, zato su mjesece nazivali po pojedinim događajima, koji su se događali na poljima i na travnjacima. Stara slovenska imena za sve mjesece u godini su se održala do danas! Često se pored službenih imena nalaze na sjetvenim i drugim kalendarima, kao i na različitim edicijama. Ako pogledate na donju sliku, vama, kao Bosancima, teško bi bilo odgovoriti na slično pitanje, kao što ga je imala ona takmičarka iz prijašnjeg posta.

Image

Dobro, ajde ... Možete sada da pogooglate, ali … Recite iskreno, da li je netko ovdje do sada znao koji je koji mjesec u godini od ovih sa slike?

Oni koji pripremaju pitanja za kviz znaju pitanje postaviti tako, da takmičara dovedu u zabludu ili da se mnogo dvoumi oko pravilnog odgovora.
Npr. prosinec je januar (hrv. siječanj), listopad je novembar (hrv. studeni), vinotok je oktobar (hrv. listopad), svečan je februar (veljača), …
herdarko

#11 Re: Kviz Joker

Post by herdarko »

Relativno lagano pitanje, ali … Da li svi na forumu znamo na njega odgovoriti?
Koji broj se pojavi na ekranu, ako u pretraživač utipkamo web stranicu, koja ne postoji?

Image

Ili ovo … Na internetu smo praktički svaki dan, privatno i(li) službeno. Ali, … da li je itko ikad uopće razmišljao o tome, da i internet ima svojega sveca – zaščtitnika?
Pitanje je glasilo: Koji svetac je zaštitnik interneta?
Bez đokera, 10. pitanje … Ako ne znaš, mnogo riskiraš. Teško da pogodiš pravi odgovor.
Kada si u ovoj situaciji na vrhu sa 20.000 evra i odgovoriš pogrešno, padneš na 1.000 evra. Teško je opet doći na vrh. Preostaju ti još samo 2 pitanja.

Image
Digla_da_kreci

#12 Re: Kviz Joker

Post by Digla_da_kreci »

Prvo znam ko iz topa, drugo ne..
herdarko

#13 Re: Kviz Joker

Post by herdarko »

Digla_da_kreci wrote: 22/01/2025 22:21 Prvo znam ko iz topa, drugo ne..
Ako se ikada naljutiš zbog poplave nekvalitetnog ili pomanjkanja kvalitetnog online sadržaja, sada znaš tko ti može pomoći svojim zagovorom - sv. Izidor Seviljski. Njegov imendan se slavi 4. aprila. :wink:

A jesi li se ti do sada već koji put naljutio zbog interneta i tih stvari koje sam spomenuo gore? :roll:
herdarko

#14 Re: Kviz Joker

Post by herdarko »

@Digla_da_kreci
Vidim, da voliš da čitaš, ali nisi baš razgovorljiv. Pa dobro, onda moram ja nešto da kažem …

Sv. Izidor Seviljski zaštitnik je školske djece, studenata, interneta, računala, korisnika računala, računalnih tehničara, informatičara, topografa, filozofije i književnosti te mnogih naselja, župa i crkava širom svijeta.
Svoju domovinu a i čitavu Europu zadužio je svojim glavnim djelom Etymologiae. To je prva poznata enciklopedija. To je djelo u srednjem vijeku poslije Svetog pisma bilo najviše čitano i ponovno izdavano. Taj, možda najslavniji čovjek stare Španjolske, umro je 4. travnja(aprila) 636. u svom rodnom gradu Sevilli.

E sad, na jednom Jokeru je bilo postavljeno prvo pitanje: Koja republika nekadašnje Jugoslavije je bila po površini najmanja?

Image

Pojma nemam. Googlam na brzinu … i izbaci mi ovo.

Image

Za Crnu Goru piše da je malena, ali to još ne znači da je najmanja. I Slovenija je malena, ali za nju nisam našao da je časna i poštena, samo "I feel Slovenia" i "Slovenija moja dežela".
A onda pored Crne Gore nađem još i ovo … Đoković pa Crnogorac.

Image

Đoković je istakao da Crnu Goru gleda kao svoju zemlju te da je ponosan na porijeklo koje dolazi iz Jasenovog polja.

Jao šta sve čovjek neće naći na internetu. Pa onda ovo …

Ponajbolji tenisač svih vremena, Novak Đoković, nije ni Srbin ni Hrvat ni Crnogorac - već Bosanac. Naš Hit dana. Majka tenisača Stefanosa Tsitsipasa, u ruskom je podcastu ispričala kako je živjela u Beogradu pa govori srpsko-hrvatski. Tako zna da je Đoković zapravo Bosanac po rođenju, iako svi pišu kako je Đoković Srbin. Kaže i da je imao jako teško djetinjstvo, skrivao se u skloništu zbog zračnih napada pa ga je nemoguće uspoređivati s Federerom koji je odrastao u sretnoj zemlji - Švicarskoj.

Sv. Izidor Seviljski pomozi mi!

E vidiš, u ovom je primjeru taj svetac došao do izražaja. A na pravilan odgovor sam sasvim zaboravio.

A imaš li ti koji sličan primjer?
Digla_da_kreci

#15 Re: Kviz Joker

Post by Digla_da_kreci »

herdarko wrote: 03/02/2025 22:30 @Digla_da_kreci
Vidim, da voliš da čitaš, ali nisi baš razgovorljiv. Pa dobro, onda moram ja nešto da kažem …
Spoiler
Show
Sv. Izidor Seviljski zaštitnik je školske djece, studenata, interneta, računala, korisnika računala, računalnih tehničara, informatičara, topografa, filozofije i književnosti te mnogih naselja, župa i crkava širom svijeta.
Svoju domovinu a i čitavu Europu zadužio je svojim glavnim djelom Etymologiae. To je prva poznata enciklopedija. To je djelo u srednjem vijeku poslije Svetog pisma bilo najviše čitano i ponovno izdavano. Taj, možda najslavniji čovjek stare Španjolske, umro je 4. travnja(aprila) 636. u svom rodnom gradu Sevilli.

E sad, na jednom Jokeru je bilo postavljeno prvo pitanje: Koja republika nekadašnje Jugoslavije je bila po površini najmanja?

Image

Image

Za Crnu Goru piše da je malena, ali to još ne znači da je najmanja. I Slovenija je malena, ali za nju nisam našao da je časna i poštena, samo "I feel Slovenia" i "Slovenija moja dežela".

Image

Đoković je istakao da Crnu Goru gleda kao svoju zemlju te da je ponosan na porijeklo koje dolazi iz Jasenovog polja.

Ponajbolji tenisač svih vremena, Novak Đoković, nije ni Srbin ni Hrvat ni Crnogorac - već Bosanac. Naš Hit dana. Majka tenisača Stefanosa Tsitsipasa, u ruskom je podcastu ispričala kako je živjela u Beogradu pa govori srpsko-hrvatski. Tako zna da je Đoković zapravo Bosanac po rođenju, iako svi pišu kako je Đoković Srbin. Kaže i da je imao jako teško djetinjstvo, skrivao se u skloništu zbog zračnih napada pa ga je nemoguće uspoređivati s Federerom koji je odrastao u sretnoj zemlji - Švicarskoj.

E vidiš, u ovom je primjeru taj svetac došao do izražaja. A na pravilan odgovor sam sasvim zaboravio.
Ma malo sam stidan.

Nemam slicne primjere, ali evo od tebe se svasta nauci. Samo ti pisi.
herdarko

#16 Re: Kviz Joker

Post by herdarko »

Digla_da_kreci wrote: 04/02/2025 16:21
herdarko wrote: 03/02/2025 22:30 @Digla_da_kreci
Spoiler
Show

Image

Image

Image

Ma malo sam stidan.

Nemam slicne primjere, ali evo od tebe se svasta nauci. Samo ti pisi.
Ma ajde, nemoj sada da mi laskaš. Malo sam karikirao. Oni koji me poznaju, znaju o čemu pišem i sa kojim stvarima se sprdam. Na internetu možeš vidjeti svašta i malo sam ukomponirao ovog sveca u cijelu priču. Poklopilo se. Neke stvari ne možeš uzeti baš doslovno sa moje strane.

A o čemu da pišem?
herdarko

#17 Re: Kviz Joker

Post by herdarko »

Digla_da_kreci wrote: 04/02/2025 16:21 ... ali evo od tebe se svasta nauci. Samo ti pisi.
Ovaj kviz Joker gledam, da nešto novo naučim. Neke stvari ti dobro dođu u životu da znaš. I ova tema je tome namijenjena, da se iz nekih pitanja i odgovora svi nešto naučimo.

Ali na žalost, za nekoga se kviz ponekad ne završi baš sjajno. Evo šta znači znanje ili bolje reći neznanje.

Ovaj takmičar nije imao sreće. Potrošio je sve pare i đokere, koji su bili na raspolaganju. Trenutno ima 0 evra i pred sobom još samo 12. pitanje. Joker se mu je smilovao i postavlja mu lagano pitanje: Koji nosač zvuka je napravljen iz vinila - kazeta, CD, DVD ili gramofonska ploča?

Image

Naravno da je odgovorio pravilno. Odlazi kući sa 200 evra i jednim zlatnim đokerom (dodatnih 100 evra), sretan kao malo dijete, koje dobije žvaku.
Post Reply