Kutak za tate

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

rumtamtum

#26 Re: Kutak za tate

Post by rumtamtum »

@Havana
Svaka cast! Prejak post... bas se nasmijah :D Kad to neko ovako predstavi samo se jos vise radujem tom momentu!

Nego, kako su se tate a ili kako se buduce tate nose sa promjenama raspolozenja kod svojih supruga? :)

Mene je ova moja s pocetka zbunjivala prevelikom navalom emocija odnosno iznenadno "bezrazlozno" (iz moje perspektive bezrazlozno) plakanje... Sad se vec navik'o pa se trudim utjesiti i dici joj moral, a i malo je s tim smanjila. :)
Yamahalac

#27 Re: Kutak za tate

Post by Yamahalac »

rumtamtum wrote:@Havana
Svaka cast! Prejak post... bas se nasmijah :D Kad to neko ovako predstavi samo se jos vise radujem tom momentu!

Nego, kako su se tate a ili kako se buduce tate nose sa promjenama raspolozenja kod svojih supruga? :)

Mene je ova moja s pocetka zbunjivala prevelikom navalom emocija odnosno iznenadno "bezrazlozno" (iz moje perspektive bezrazlozno) plakanje... Sad se vec navik'o pa se trudim utjesiti i dici joj moral, a i malo je s tim smanjila. :)
a kako se nosis ko i sa svim ostalim, suti i trpi :D
elizabeth a

#28 Re: Kutak za tate

Post by elizabeth a »

Yamahalac wrote:

a kako se nosis ko i sa svim ostalim, suti i trpi :D
:lol: :lol:
Kako me oraspoložiste, posebno Havana :thumbup: :D
zelenashica

#29 Re: Kutak za tate

Post by zelenashica »

Sve je dobro dok te ne počne butiti u 3h ujutro tražeći šta za jelo,a ti po baksuzluku to nemaš u kući :D

Ja se sjećam majke kad je bila trudna pa svaku noč iza ponoći krene kukanje:Joj dragi kako bi mi sad sjela jedna mineralna :roll: idi ba komšiju zamoli da ti oključa radnju i donesi mi... :D i stari tako par noći zaredom budi komšiju i donosi ono što se mami poželi :-) kad jedno veče komšija prije nego je krenuo na spavanje na zvoni na vrata:Drž ti komšija ključ od prodavnice uzmi šta joj noćes naumpadne al mene ne budi više živ bio :lol: :lol: :lol: :lol:
rumtamtum

#30 Re: Kutak za tate

Post by rumtamtum »

Zasada me budi tek oko 4-5 jer joj je muka... a trudimo se da ono sto bi joj moglo biti cejf preko dana navucemo :) Sreca moja pa nije nesto teska po tom pitanju... a sad se i svasta lako moze naci... npr. zeni od prijatelja naumpale u sred zime maline :D nekad, u njihovo vrijeme, toga nije bilo kupit ni smrznutog... nama je sada ja mislim situacija barem malo bolja :)
zelenashica

#31 Re: Kutak za tate

Post by zelenashica »

rumtamtum wrote:Zasada me budi tek oko 4-5 jer joj je muka... a trudimo se da ono sto bi joj moglo biti cejf preko dana navucemo :) Sreca moja pa nije nesto teska po tom pitanju... a sad se i svasta lako moze naci... npr. zeni od prijatelja naumpale u sred zime maline :D nekad, u njihovo vrijeme, toga nije bilo kupit ni smrznutog... nama je sada ja mislim situacija barem malo bolja :)
Vala danas je lako naći sve što se poželi...mene kad su trebali voditi u salu na porod naumpali mi ćevapi :D ma kakav porod i sta drugo ja bez ćevapa nisam htjela ni ući u salu :lol: :lol: :lol: fino naruče mi porciju smažem je pa nek režu dokle hoće :lol:
vala 9 mjeseci umirala od gladi i samo sanjala ćevape :roll:
Last edited by zelenashica on 22/07/2010 15:43, edited 1 time in total.
Sarajevski

#32 Re: Kutak za tate

Post by Sarajevski »

ja se tri mjeseca nisam smio obrijat, hodao sam ko doktor dabic jer je buduca mama povracala od mirisa nivea balsama :)
prisustvovao porodaju, iskustvo koje se ne da opisat. svima koji na bilo koji nacin misle da su zena niza bica, mogu samo porucit da pogledaju uzivo porod. onda ce shvatit da su zene ibermenši. ja ne znam kako bih ONO predever'o...
rumtamtum

#33 Re: Kutak za tate

Post by rumtamtum »

Evo jedan sipma link Pjesmice za djecu
rumtamtum

#34 Re: Kutak za tate

Post by rumtamtum »

Sarajevski wrote:ja se tri mjeseca nisam smio obrijat, hodao sam ko doktor dabic jer je buduca mama povracala od mirisa nivea balsama :)
prisustvovao porodaju, iskustvo koje se ne da opisat. svima koji na bilo koji nacin misle da su zena niza bica, mogu samo porucit da pogledaju uzivo porod. onda ce shvatit da su zene ibermenši. ja ne znam kako bih ONO predever'o...
Trebo si promijeniti balsam :D
rumtamtum

#35 Re: Kutak za tate

Post by rumtamtum »

rumtamtum wrote:Zasada me budi tek oko 4-5 jer joj je muka... a trudimo se da ono sto bi joj moglo biti cejf preko dana navucemo :) Sreca moja pa nije nesto teska po tom pitanju... a sad se i svasta lako moze naci... npr. zeni od prijatelja naumpale u sred zime maline :D nekad, u njihovo vrijeme, toga nije bilo kupit ni smrznutog... nama je sada ja mislim situacija barem malo bolja :)

šta ako ne nađeš maline?
Kupuj bilo sta slicno :D samo se kuci praznih ruku ne vracaj 8)
djana h

#36 Re: Kutak za tate

Post by djana h »

neko_ime wrote:
djana77 wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:da li imati odnose na početku trudnoće
Ako se zena osjeca dobro,nema mucnine i slicno nema prepreka za odnose.Radi svake sigurnosti upitajte ginekologa,ipak dosta njih ne preporucuje odnose prva tri mjeseca trudnoce cak i ako se trudnica dobro osjeca.
Meni i svim mamama i trudnicama koje znam ginekolozi ( i babice na vjezbama za trudnice) rekli da, ukoliko doktor ne kaze drugacije, nema razloga izbjegavati sex ni u prvom, a ni u druga dva tromjesecja. Eh sad, neke zene su manje, a neke vise raspolozene za to.
Ako je raspolozena, nemoj joj uskracivati zadovoljstvo :wink:
Naravno,zena i njeno raspolozenje je presudno za seks.Meni se desavalo i da ljekar ne zabranjuje ali i da mi zabrani seks prva tri mjeseca.Sve zavisi.medjutim,sve se nadoknadi poslije,u drugom tromjesecju ;-) To je najkomotniji period,jer trudnica vise nema pocetne mucnine,tijelo se naviklo na hormone,a ni stomak nije tako veliki da bi mnogo ometao normalan odnos.
Vec u trecem tromjesecju malo ce biti nezgodno,ali seks se moze upraznjavati sve do poroda.
hana_montana

#37 Re: Kutak za tate

Post by hana_montana »

callmethebreeeze wrote:ja su se ukljuciti od oktobra.
:D :D :D

prva slika djeteta na ultrazvuku, prvi otkucaji srca, prvi put kad sam osjetio kako se pomjera u stomaku. to su tesko opisivi dozivljaji kada covjeku postane jasno da je ucestvovao u stvaranju novog zivota. a to nije mala zajebancija. :oops:

a prije zaceca sam dosao do jos jedne spoznaje kada sam, mislim, tek shvatio sta zaista znaci imati dijete. kao u snu sam sam dozivio jako intenzivan osjecaj da nikada, nista nece biti kao prije nakon sto se to dijete rodi. shvatio sam da cu biti odgovoran za nekoga dok sam ziv. :D

obzirom da zivim u zemlji gdje to moguce planiram biti na "porodiljskom" s djetetom kada napuni oko godinu dana. nekako mi je bitno da to dozivim. takodjer planiram prisustvovati porodu.
:D :oops: :D

juuuuuuuuuupiii postacu tetka :D sretno role :-D
rimano

#38 Re: Kutak za tate

Post by rimano »

Pitanje za tate, da li ste kod prvog djeteta rekli e sad sam spreman da budem tata, ili vas je to samo snaslo, pa kako se ko snadje.
Ja cu postati za tata za 4 mjeseca i jos uvijek se nevidim u toj ulozi. Neznam kako ce biti nakon poroda jer trenutno jos uvijek se osjecam kao "vrlo mlad".
GAU 8

#39 Re: Kutak za tate

Post by GAU 8 »

rimano wrote:Pitanje za tate, da li ste kod prvog djeteta rekli e sad sam spreman da budem tata, ili vas je to samo snaslo, pa kako se ko snadje.
Ja cu postati za tata za 4 mjeseca i jos uvijek se nevidim u toj ulozi. Neznam kako ce biti nakon poroda jer trenutno jos uvijek se osjecam kao "vrlo mlad".
Koliko god se budes "pripremao" svejedno ne znas kako ces reagovati, dok se ne desi.
Malo je bezveze ici metodom "kako se vec snadjem". Ili cak misliti "osjecam se vrlo mlad" ONda je bolje ne biti nikakav "tata" nego takav.Ipak treba shvatiti razmjere te odgovornosti. Vise nisi sam na svijetu, vec je tu i jedno bice koje ovisi o tebi. Tu je sada i tvoje dijete.

Ali s druge strane, ja mislim da se i priroda tu malo pobrinula i za nas. Vidjeces kako se probudi roditeljski zastitnicki instinkt :D Meni je moj sin sada bukvalno sve na svijetu. Nemam vise toliko slobodnog vremena samo za sebe, ali uopste ne gledam na to kao na nesto negativno. Uvijek se nekako moze naci vrijeme uz dobru organizaciju, a tu je i dijete koje volis toliko da je to vise nego dobra kompenzacija za neke slobode koje gubis. Kada vidis da je on sretan i smije se, ne treba ti nista drugo. Dodjem s posla umoran, ali kad mi on skoci za vrat zaboravim sve ostalo, jednostavno sam postanem dijete :)
GAU 8

#40 Re: Kutak za tate

Post by GAU 8 »

Yamahalac wrote:
rumtamtum wrote:Nije da imam sad neke specijalne strahove glede roditeljstva, mozda eventualno samo sa finansijskog aspekta, ali i to ce nekako da se predevera.

Sa zenom nekih specijalnih problema hvala Bogu nema. Mucnine polako jenjavaju, ona se drzi odlicno, beba raste osim sto je zena nesto emotivnija nego prije, a nije se sad vala nesto cuditi. Trudim se biti brizan i na raspolaganju koliko posao dozvoljava.

No, evo, npr. da li prisustvovati porodaju? Da li je vec neko od vas prisustvovao porodaju? Sta ustvari, prisustvo supruznika znaci za zenu?

Bio 2x, presjekao obje pupcane vrpce.

Za nju prisustvo znaci olaksanje do neke mjere, poznato lice medju nepoznatima, uljevanje sigurnosti i vreca za udaranje/stipanje/stiskanje kad bolovi krenu.

Za musko najgora stvar gledati je kako se pati, a biti u nemogucnosti da joj ikako olakas, bar je meni tako bilo, oba puta.
potpis na ovo zadnje. To je najtezi dio prisustvovanja porodu. Ne biti u stanju olaksati na neki nacin predporodjajne bolove.
Yamahalac

#41 Re: Kutak za tate

Post by Yamahalac »

rimano wrote:Pitanje za tate, da li ste kod prvog djeteta rekli e sad sam spreman da budem tata, ili vas je to samo snaslo, pa kako se ko snadje.
ne mozes se spremiti nikako, jednostavno to dodje samo od sebe, meni je recimo uzelo 6 mjeseci otprilike dok nije doslo ko bum u glavu, pa to je moje dijete, mislim sve stoji, ponasas se ti zastitnicki, brines se, znas glavom sto se kaze da je to tvoje, ali srce tek to shvati nakon nekih 5-6 mjeseci
rumtamtum

#42 Re: Kutak za tate

Post by rumtamtum »

Ja, licno, odavno osjecam da se probudio taj ocinski osjecaj :D ali nije da sam ikada mislio da sam na to spreman, ne mislim da bilo ko, ni zena ni muskarac se probudi jedan da i kaze sebi, eh sad sam spreman... Mislim da niko nije spreman na to dok se ne desi :) Imam dosta raje kojima je vec i 30 i vise u dupetu i osjecaju se nespremni... Svi cekaju da se zvijezde nekako poklope, da izgrade kule i gradove, al nekako k'o da su nesvjesni da je taj zivot kratak i da se sve brzo odvija, i dok se zaokupis karijerom i samim sobom najednom skontas da ti je 40-50 i, gdje si sta si?
GAU ti je dao super odgovor a ja bih te jos posavjetovao da sto vise participiras u zeninoj trudnoci, potrudi se da osjetis bar te neke momente koje mi, kao muskarci, mozemo osjetiti, to ce ti vjerovatno donijeti i taj neki osjecaj spremnosti a i zena ce to znati cijeniti i u tome te podporovati, i naravno, te neke svoje strahove i razmisljanja treba i sa zenom podijeliti, samim tim cete se jos vise i graditi kao par a osjecati cete se bolje oboje ;)
gurabija78

#43 Re: Kutak za tate

Post by gurabija78 »

gurabija78 wrote:
rumtamtum wrote:Nije da imam sad neke specijalne strahove glede roditeljstva, mozda eventualno samo sa finansijskog aspekta, ali i to ce nekako da se predevera.

Sa zenom nekih specijalnih problema hvala Bogu nema. Mucnine polako jenjavaju, ona se drzi odlicno, beba raste osim sto je zena nesto emotivnija nego prije, a nije se sad vala nesto cuditi. Trudim se biti brizan i na raspolaganju koliko posao dozvoljava.

No, evo, npr. da li prisustvovati porodaju? Da li je vec neko od vas prisustvovao porodaju? Sta ustvari, prisustvo supruznika znaci za zenu?
ne znam sta znaci za zenu, za muza znaci da ce vjerovatno poletiti u bandak (iz licnog iskustva) :D

tvoj muž se ubandačio?
ne, nego sam ja muz, koji se umalo ubandacio :D
gurabija78

#44 Re: Kutak za tate

Post by gurabija78 »

kakavdanakneiskustvu wrote:da li imati odnose na početku trudnoće
ma od pocetka do kraja :thumbup:
HAVANA

#45 Re: Kutak za tate

Post by HAVANA »

Nisam ništa rekao...ali sva razmišljanja,život,borba,posao...dobija sa tim činom potpuno drugi tok , pozitivniji i ozbiljniji način razmišljanja , planiranja...Naravno pod uslovom da živiš u skladnom braku i da si spreman podnijeti mnoga odricanja u odnosu na ono kako si prije živio,radio...
Ja se i danas osjećam vrlo mlad a 39g :D
Ozbiljan čikica-zdraaoooooooooooo :roll:
Ja sa svojom djecom od početka pokušavam napraviti neki kao prijateljski odnos bez nekih velikih pritisaka i peglanja...Možda bi neko to smatrao pogrešnim ali ja sam sasvim zadovoljan...Vozale su pored mene i na motoru,i na moru onim padobranima i čudima,starija(13-ta godina) je zajedno sa nama i na koncerte išla...pokušavam joj približiti i neke dobre stvari i da iskusi i nešto interesantno uz odredjenu dozu adrenalina :D ali ujedno i da nauči gdje je granica dobre zajebancije koju ne smije preći...Smatram da je bolje da sa nama osjeti i nauči neke stvari nego da sama istražuje...Malo dijete-mala briga :roll: sad već počinje pubertet,raja su sve... :-) ali ja sam za sada zadovoljan jer stvarno imam super odnos i što mi je najvažnije o svemu razgovaramo i ništa nam ne krije.
Možda bi nekome neke stvari izgledale pogrešnim ali ja polazim od sebe i prevelike zabrane,nametanja...su uvijek imale kontraefekat...Naravno ima tu i zabrana,galame,cike,vriske ali sve je to normalno dok je odnos zasnovan na ljubavi,povjerenju...bez nekog velikog pritiska i strogoće...Uh, što ja nadrobih :cry: :roll:
Uglavnom,nauka je to čitava :D
Samo vi pravite djecu,ništa ljepše...ImageImage
GAU 8

#46 Re: Kutak za tate

Post by GAU 8 »

HAVANA wrote:

Nisam ništa rekao...ali sva razmišljanja,život,borba,posao...dobija sa tim činom potpuno drugi tok , pozitivniji i ozbiljniji način razmišljanja , planiranja...Naravno pod uslovom da živiš u skladnom braku i da si spreman podnijeti mnoga odricanja u odnosu na ono kako si prije živio,radio...
Ja sa svojom djecom od početka pokušavam napraviti neki kao prijateljski odnos bez nekih velikih pritisaka i peglanja...Možda bi neko to smatrao pogrešnim ali ja sam sasvim zadovoljan...Vozale su pored mene i na motoru,i na moru onim padobranima i čudima,starija(13-ta godina) je zajedno sa nama i na koncerte išla...pokušavam joj približiti i neke dobre stvari i da iskusi i nešto interesantno uz odredjenu dozu adrenalina :D ali ujedno i da nauči gdje je granica dobre zajebancije koju ne smije preći...Smatram da je bolje da sa nama osjeti i nauči neke stvari nego da sama istražuje...Malo dijete-mala briga :roll: sad već počinje pubertet,raja su sve... :-) ali ja sam za sada zadovoljan jer stvarno imam super odnos i što mi je najvažnije o svemu razgovaramo i ništa nam ne krije.
Možda bi nekome neke stvari izgledale pogrešnim ali ja polazim od sebe i prevelike zabrane,nametanja...su uvijek imale kontraefekat...Naravno ima tu i zabrana,galame,cike,vriske ali sve je to normalno dok je odnos zasnovan na ljubavi,povjerenju...bez nekog velikog pritiska i strogoće...Uh, što ja nadrobih :cry: :roll:
Posto vidim da si iskusan, zanima me kako uspijes izgraditi takav otvoren odnos.
Ja ne zelim da budem svome djetetu autoritet od koga ce da pocne kriti stvari, kao sto sam ja od svojih.
Naprotiv, bas zelim da taj odnos bude sto otvoreniji jer isto na sebi znam ta preostre zabrane samo uzrokuju negativnu reakciju, bez onoga sto zapravo zelimo postici, a to je da se i zaista shvati cemu sluzi neka zabrana.
Da ne branimo nesto sto nam se "navije ceif" nego da tu zaista postoji valjan razlog iza toga.
A s druge strane ne mozes ni pustiti da bas u svemu sam skonta sta je OK, a sta ne.
djana h

#47 Re: Kutak za tate

Post by djana h »

GAU 8 wrote:
HAVANA wrote:

Posto vidim da si iskusan, zanima me kako uspijes izgraditi takav otvoren odnos.
Ja ne zelim da budem svome djetetu autoritet od koga ce da pocne kriti stvari, kao sto sam ja od svojih.
Naprotiv, bas zelim da taj odnos bude sto otvoreniji jer isto na sebi znam ta preostre zabrane samo uzrokuju negativnu reakciju, bez onoga sto zapravo zelimo postici, a to je da se i zaista shvati cemu sluzi neka zabrana.
Da ne branimo nesto sto nam se "navije ceif" nego da tu zaista postoji valjan razlog iza toga.
A s druge strane ne mozes ni pustiti da bas u svemu sam skonta sta je OK, a sta ne.
Kod odgoja djeteta najvaznija je dosljednost,sto znaci sta god mu kazes da stanes iza toga i da ne mijenjas misljenje i odluke prema djetetu svaki sat i dan.Dijete osjeti roditeljsku nesigurnost i zna vrlo dobro da je iskoristi.Nije vazno hoces li ti biti strog ili blag,dijete treba osjetiti da si njegov oslonac i da se u tebe i tvoje odluke moze pouzdati u svakom trenu.Najteze je djetetu koje u ocu ili majci nema cvrstu i jaku luku.
HAVANA

#48 Re: Kutak za tate

Post by HAVANA »

djana77 wrote: Kod odgoja djeteta najvaznija je dosljednost,sto znaci sta god mu kazes da stanes iza toga i da ne mijenjas misljenje i odluke prema djetetu svaki sat i dan.Dijete osjeti roditeljsku nesigurnost i zna vrlo dobro da je iskoristi.Nije vazno hoces li ti biti strog ili blag,dijete treba osjetiti da si njegov oslonac i da se u tebe i tvoje odluke moze pouzdati u svakom trenu.Najteze je djetetu koje u ocu ili majci nema cvrstu i jaku luku.

:thumbup:
rimano

#49 Re: Kutak za tate

Post by rimano »

HAVANA wrote:
djana77 wrote: Kod odgoja djeteta najvaznija je dosljednost,sto znaci sta god mu kazes da stanes iza toga i da ne mijenjas misljenje i odluke prema djetetu svaki sat i dan.Dijete osjeti roditeljsku nesigurnost i zna vrlo dobro da je iskoristi.Nije vazno hoces li ti biti strog ili blag,dijete treba osjetiti da si njegov oslonac i da se u tebe i tvoje odluke moze pouzdati u svakom trenu.Najteze je djetetu koje u ocu ili majci nema cvrstu i jaku luku.

Pored pomenutog dodao bih i da roditelji ne trebaju udarati kontru jedno grugom.Npr jedno kaze ne moze a drugo ajd nema veze moze i tako ukrug. E to ce dijete iskoristiti u potpunosti i poceti se ponasati kao da je nedodirljivo, i nece bendati nikoga.

U proslom postu nisam rekao da ne zelim, daleko od toga, samo sto nemam jos jasnu sliku sta ce mi se u zivot primijeniti i kako ce se sve to uskladiti. Cuvao sam i prije malu djecu ponekad ali nije to isto kako kad je tvoje dijete u pitnje jer o njemu se moras brinuti 24h dnevno.
Sad sam na granici perioda (29 god) kad nemogu reci ni da je rano ni da je kasno, a vjerujem da ce se sve to fino posloziti i da cu reci pa trebali smo i ranije planirati.

Poz
djana h

#50 Re: Kutak za tate

Post by djana h »

a vjerujem da ce se sve to fino posloziti i da cu reci pa trebali smo i ranije planirati.
Post Reply